Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    18-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen - Aanvullingen- Vervolg Jan Van Rompaey - zijn briefwisseling met Leest.

    -Jan Van Rompaey vanuit Aarlen, 10/5/1959 : “De kazerne OLT Callemeyn voor opleiding van onderofficieren is hier prachtig gelegen. Alles is juist geverfd en de vloeren blinken als spiegels. Natuurlijk vraagt dit een zorgvuldig onderhoud : ieder dag karwei. We liggen op de kamer met acht. Er zijn er van Antwerpen, Gent en Moorsele. Nu we onze uitrusting gekregen hebben en we gisteren werden ingeënt tegen typhus en tetanos, voelen we ons reeds ingeburgerd. Verleden dinsdag zagen we hier in Aarlen een défilé van Amerikaanse, Schotse, Nederlandse en Franse troepen. Canadese, Franse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen scheerden boven de stad. Tijdens de 7 dagen die we hier al “mochten” doorbrengen, kregen we reeds 4 dagen verlof. Maar vanaf volgende week zal de opleiding ernstig beginnen te worden. Niettegenstaande die verlofdagen hebben we hier toch ons werk met al het koper te kuisen en allerhande stukken ineen te steken. Een goede dag aan alle militairen uit Leest en aan alle vrienden.” (DB, juni ’59)

    -Jan Van Rompaey vanuit Aarlen, 15/6/1959 : “Wanneer men zo 200 km van huis gelogeerd is, dan VOELT GE U TOCH NOG DICHTBIJ ALS GE WAT NIEUWS OVER UW DORP KUNT LEZEN IN DE BAND. De opleiding is nu volop aan gang. Af en toe wordt het ons toegestaan een wandelingetje te maken van enkele kilometers. Om wat afwisseling te bekomen geven ze dan wat drill, kruipen of springen. Tijdens de lesuren hebben we wat…rust (af en toe valt er iemand in slaap). De beste groeten aan alle vrienden en kennissen uit Leest.”

    -Jan Van Rompaey vanuit Aarlen, 12/7/59 : “Eerst en vooral moet ik de Milac bedanken voor de gazet die ik dagelijks ontving tijdens de Ronde van Frankrijk. De jongens op de Kamer begrijpen niet hoe u het aan boord legt om aan 20 soldaten gedurende 22 dagen een dagblad te versturen. Wegens de geweldige hitte werd onze gewone dagorde veranderd. Om 4 uur worden we reeds uit ons bed gehaald en tijdens de middaguren is er dan verplichte rust. De beste groeten aan alle soldaten en vrienden uit Leest, bijzonder aan Edmond Jacobs die ook de smaak der soep in de kazerne al wel zal kennen !”

    -Jan Van Rompaey uit Aarlen, 15/8/59 : “De examens voor korporaal zijn achter de rug en onze fysische proeven zijn afgelegd. De geslaagden zijn in de 4de compagnie gebleven. Het tweede deel van onze sessie is nu begonnen en schijnt nog zwaarder te zijn dan de eerste. We hebben nu veel tactiek, nachtmarsen en droppings. Beste groeten aan vrienden en soldaten uit Leest.”

    -Jan Van Rompaey uit Aarlen, 27/9/59 : “Op 3 oktober zijn het hier de Infanteriefeesten. Nog vier weken zal ik hier mijn “vrije tijd” mogen doorbrengen. Binnen twee weken volgt een bivak van 6 dagen. De Milac-vergaderingen kennen hier veel bijval. Beste groeten aan soldaten en vrienden uit Leest.”

    -Jan Van Rompaey uit Soest, 1/11/59 : “Na de examens en testen ben ik sergeant benoemd op 28 oktober 1959. Spijtig dat bij het 5de Linie geen Leestenaren liggen. Elke morgen wordt hier 5 km gecrosst. Beste groeten aan alle soldaten uit Leest en aan al mijn vrienden.”

    -Jan Van Rompaey vanuit Soest, 10/1/1960 : “Vooreerst bedank ik u van harte voor uw nieuwjaarswensen en bied ze u wederkerig aan. Verder gaat hier alles zijn normale gang. Sinds de kompagnie is afgezwaaid wordt er hier niet hard meer gewerkt. De onderofficieren krijgen nu al 2 weken lessen van de kapper om hun “geestelijk” peil wat hoger te brengen. Morgen komt er een ganse kompagnie “wederopgeroepenen” binnen. Er staat ons dus weer een harde maand te wachten. Op het einde van die maand komen er “bleukens”. Dan zitten we dus met twee kompagnie’s bijeen. Hoe ze daaruit gaan wijs geraken weet ik niet. Maar ja…dat zullen de grote bollen wel opknappen ; daar bestaat zo een spreuk die zegt “en ze zaten als haringen in een kastje”. Wel ik geloof dat ze dat gaan toepassen. Nu zal het lang duren voor ik nog naar Leest kom. De beste groeten aan al de soldaten van Leest en aan al mijn vrienden.”

    -Jan Van Rompaey uit Soest, 16/2/1960 : “Buiten het koude weder alles opperbest. Vorige maand hebben wij hier nog wat les gegeven aan wederopgeroepenen. De “bleukens” zijn op 5 februari aangekomen, dat betekent veel werk voor mij. Een rekrutenopleiding is niet van de poes ; ganse avonden lessen voorbereiden en lesfichen maken. De “griep..” heeft hier in ’t bataljon ook haar woordje geplaceerd. Gedurende twee weken was hier ongeveer 20% ziek. Nu waren het geen “karottentrekkers” die de dokter onder handen kreeg. Een goeden dag aan al mijn vrienden uit Leest. Nog 70 dagen.”

    -Jan Van Rompaey uit Soest, 20/3/60 : “Hier volgt dan weer wat nieuws uit het 5de linie. Na een verlof van een week ben ik hier weer met veel “moed” (lees moeT) teruggekeerd. Eigenlijk was er wel een beetje moed bij want het begint zo stilaan op zijn laatste benen te lopen. Nu begint men zich eigenlijk een “ancien” te voelen. Na de strenge koude zijn er hier al enige mooie dagen geweest. Men zou zich in ’t midden van de lente gewaand hebben. Vanaf de eerste maart is gans het bataljon overgegaan naar de 16de Pantserdivisie, wat wil zeggen dat wij de laatste elite zullen zijn die 60 km en meer te voet aflegden. De “nieuwelingen” zullen in full- en half tracks vervoerd worden. Verder doe ik nog de beste groeten aan alle vrienden, bijzonder aan de gebroeders Roger en Willy Lauwers, E. Jacobs en A. Absillis die ik het beste wens in ’t burgerleven.”

    -Jan Van Rompaey uit Soest, 25/4/60 : “Hier volgt dan mijn laatste briefje uit Duitsland. Er is wel een spreuk die zegt : “Veni, Vidi, Vici”. Volgens mij zouden ze in ’t leger beter een andere spreuk gebruiken : “Ik kwam, ik zag, maar ik ging gaarne terug”. Hiermede wil ik dan ook Milac bedanken voor alles wat zij voor mij gedaan heeft : brieven, parochieblad, de Band. Ook kreeg ik nog regelmatig tijdens de Ronde van Frankrijk de gazet. Eveneens moet ik bedanken voor het prachtige paasgeschenk. Mijn vurige wens is dat Milac nog lang mag blijven bestaan, daar het een grote steun is voor de soldaten, zeker als ze zo ver van huis zijn. Ik wens u slechts één zaak “veel succes” en vooral : dank.”

    Foto’s :

    -De OLT Callemeyn kazerne in Aarlen waar Jan zijn opleiding genoot.

    -Sergeant Van Rompaey in de kazerne van Soest.

    -Tijdens maneuvers in Buëcke.

    -Poserend aan de stadswallen van Soest.











    18-04-2024 om 18:00 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen - Aanvullingen

    1959 – 9 mei : Gouden Bruiloft Ferdinand Van Praet - Philomena Fierens.

    “Nante” werd te Leest geboren op 8 februari 1884 en “Meen” op 25 oktober 1885. Pastoor Beuckelaers huwde het echtpaar op 9 mei 1909. Ze kregen 10 kinderen.
    De buren hadden niets onverlet gelaten om de woningen te versieren. Boven de deur van de jubilarissen hadden ze volgende tekst aangebracht : DAT NANTE NOG MENIG JAAR ZIJN MEEN BESTURE(N) DAT ZIJN DE OPRECHTE WENSEN VAN UW GEBUREN !
    Om 10 uur was er een dankmis opgedragen door pastoor Coosemans en geassisteerd door E.H. Shaw (onderpastoor van Battel) en E.P. Marinus. Nadien kregen de gevierden een officiële ontvangst op het gemeentehuis alwaar hun twee clubzetels werden overhandigd. (DB)

    “Nante” was een gepensioneerde van de NMBS alwaar hij de job uitoefende van machinearbeider. Uit een verslag in Gazet van Mechelen van 11 mei 1959 : “Dat Nante een braaf en graaggeziene mens is, weet men niet alleen te Leest, maar men moet het eens vragen aan E.P. Matheus, van de Minderbroeders te Mechelen waarmee hij jaarlijks in de gemeente de omhaling doet. Meen heeft altijd het huishouden gedaan en daarbij nog een handje toegestoken op de akker. Thans op hun jubeldag waren de geburen heel vroeg uit de veren om hun woning prachtig te versieren met frisse dennenboompjes, vlagjes en bloemen. Om 9u30 reden ze te samen gezeten in prachtige auto’s naar de parochiekerk van Leest waar ze te 10 uur een dankmis bijwoonden, opgedragen door Z.E.H. Coosemans en bijgestaan door E.H. Shaw, onderpastoor te Battel en E.P. Marinus, pater van de Minderbroeders te Mechelen. Na de H. Mis trokken ze te voet in stoet naar het gemeentehuis waar ze werden ontvangen door dhr Emiel Verschueren, burgemeester, dhr Constant De Prins, schepen van Onderwijs en de peter van de jubilaris; de raadsleden Constant Beulens, Juul Geens en Hendrik De Bruyn. De burgemeester heette de gevierden hartelijk welkom, de erewijn werd geschonken, twee prachtige kipzetels als geschenk werden aangeboden en de jubilaris bracht er de stemming in met het zingen van enkele mooie oude liedjes. Hierna ging de feestviering verder op de Kleine Heide, tot in de late uurtjes.”

    Hij overleed te Leest op 15 december 1967. “Meen” was hem op 18 september 1966 voorafgegaan. Ook zij overleed te Leest.

    1959 – 10 mei : KROO Jan VAN ROMPAEY vanuit Aarlen.

    Jan Van Rompaey was op 31 december 1939 te Blaasveld geboren waar hij ook gedoopt werd en tot en met het 1ste studiejaar school liep. In 1946 verhuisde de familie Van Rompaey naar Leest en zo kwam hij in de jongensschool terecht, in het 2de studiejaar bij meester De Leers. Vanaf 1966 betrok hij, samen met zijn gezin, een nieuwbouw aan de Juniorslaan.
    Tijdens zijn drie dagen in het Klein Kasteeltje werd hem voorgesteld om officier te worden maar dat zag hij niet zitten omdat hij dan drie maanden meer legerdienst moest kloppen. Met zachte dwang werd hem dan de opleiding voor onderofficier aangeraden en die richting was beperkt tot een diensttijd van twaalf maanden. Op 2 mei 1959 begon hij zijn legerdienst in de Callemeyn-kazerne te Aarlen waar hij tijdens de eerste zes maanden werd opgeleid tot onderofficier in de Commando infanterieschool. Hij volgde daar de lessen in de 4de Compagnie, 16de peloton. In november 1959 werd hij, als sergeant, overgeplaatst naar het Vijfde Linie Bataljon te Soest, in de Rumbeke kazerne en dit tot eind april 1960.

    Op 28 april 1960 zwaaide hij af, enkele dagen vroeger dan voorzien omdat hij in België examens diende af te leggen voor Sabam en alle nationale ministeries (Overheidsdiensten). Er waren meer dan 5.000 kandidaten. Jan eindigde bij de eerste honderd en maakte carrière bij het Ministerie van Financiën. Voordien was hij een tijdlang omroeper bij de Radiodistributie in Mechelen.

    Vervolgt met de chronologie van de brieven die hij als dienstplichtige naar De Band stuurde.

    Foto’s :

    -Gedachtenisprentje en doodsbrief van Nante Van Praet.

    -Jan Van Rompaey in verschillende fasen van zijn leven.

    -Soldaat KROO Jan Van Rompaey.

    -Een brief schrijvend vanuit Arlon.











    18-04-2024 om 10:22 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen - Aanvullingen

    1959 – Mei : Werkloosheid.

    In mei waren er te Leest 10 mannen volledig en 12 tijdelijk werkloos. Vrouwen : 4 volledig en 12 tijdelijk werkloos. (DB, juni ’59)

    1959 – De Processie passeert langs de Dorpstraat.

    Foto onderaan : de familie Piessens kijkt devoot toe.

    1959 – 1 mei : Parochiale Bedevaart en Kapellekenshulde.

    “Op 1 mei werd de Mariamaand in de kerk geopend met een Lof te 19u30. Daarna ging men processiegewijs naar de kapel van O.L. Vrouw van Fatima. In de optocht werden vlaggen opgemerkt van KWB, BJB/J, Kruistocht en Meisjesschool. Onderweg werd er gebeden. Bij de aankomst aan de kapel bidt Z.E.H. Pastoor de Rozenkrans.
    Bij elk tientje werd een intentie gevoegd : voor de zieken, voor de soldaten, voor de vervolgde kristenen, voor de Paus, voor alle aanwezige bedevaarders. Hierna volgde de opdracht aan O.L. Vrouw. In zijn sermoen behandelde E.H. Onderpastoor onze diepe verering voor de “moeder” om haar goedheid en offerliefde. (...)
    Dan werden de 15 kapellekens ingezegend door de pastoor. Deze schone avondplechtigheid werd besloten met een Vlaams Marialied.” (DB)

    1959 – 1 mei : Milac bezocht kazernes in Duitsland.

    “Milac-karavanen naar 72e Artillerie Aken, naar 1e Jagers te Paard te Arnsberg en het 6e Artillerie te Soest.”(DB)

    1959 – Zondag 3 mei : Parochiale Vrouwenbond – Algemene Vergadering met voordracht.

    “Kermis in ons dorp”. (DB)

    1959 – Zondagen 3 en 10 mei : Uitstap van de KWB naar het N.I.R.

    Die dagen organiseerde KWB Leest uitstappen naar het N.I.R. te Brussel, de bloemenserren van het Hof en andere merkwaardigheden van de hoofdstad. (DB, april ’59)

    1959 – 7 mei : Rerum Novarumstoet te Mechelen.

    Naar jaarlijkse gewoonte nam ook de Koninklijke Fanfare “Arbeid Adelt” uit Leest deel aan de stoet. (DB, juni)

    1959 – Zaterdag 9 en zondag 10 mei : Voetbedevaart Scherpenheuvel.

    “De 8ste mei was het de hele dag warm geweest, het weertje beloofde ! Doch ’s avonds moest het toch eens regenen… Op 9 mei, te half vier in de morgen, werd door E.H. Onderpastoor in de parochiekerk een H. Mis opgedragen. De meeste bedevaarders waren hier aanwezig ; een 25-tal communiceerden. Iets later dan vorige jaren waren wij aan de kapel van St-Anna waar E.H. Onderpastoor de bedevaarders toesprak. Daarna volgden de gebruikelijke gebeden : voor de geestelijke overheid, voor de burgerlijke overheid, voor de zieken, voor wie een gebed had gevraagd, voor wie de “Kompagnie van Scherpenheuvel” steunde, voor wie zo graag de bedevaart had willen meedoen maar wegens ziekte of andere redenen belet was, om ’n goede reis af te smeken, en zo meer. Al deze intenties zouden tijdens de tweedaagse tocht herhaaldelijk aan Maria worden aangeboden. Niet alleen voor de bedevaarders werd er gebeden, maar voor allen en voor elk afzonderlijk in de parochie, ook VOOR ONZE SOLDATEN, voor de vervolgde kristenen en voor de zondaars. Het zou één litanie worden van rozenhoedjes en van gezangen, zoals het reeds zeer vele jaren geschiedt.
    Wij moesten zeker voor geen enkele andere bedevaardergroep onderdoen : zowel wat het bidden als orde en tucht betreft. Aan allen proficiat en dank om hun onbaatzuchtige toewijding en opoffering. Mogen zij allen een diepe godsvrucht tot Maria bewaren in hun hart en naar die godsvrucht leven elke dag opnieuw !
    Vertrokken te 4u15 aan het St-Annakapelletje, waren wij te 5u15 op de Grote Markt te Mechelen. Te 6 uur werd halt gehouden aan de kapel te Bonheiden. Dan naar Keerbergen waar ontbeten werd. Over Tremelo gingen wij naar Betekom, verder naar Aarschot waar wij arriveerden te kwart na twaalf. Het middagmaal werd er genomen. Te 13u10 vertrokken we naar Rillaar : we kwamen er toe te 14 u. Te 8 minuten voor 15 uur waren wij op ’t grondgebied van Scherpenheuvel. Om vijf na half vier bereikten we het “Witte Huis”, ons logement op 200 meter van de Basiliek. Te 16 uur werden wij door de Geestelijkheid van de Basiliek processiegewijs afgehaald. Te kwart na vier : Lof. Daarna werd de Rozenkrans gebeden aan de verschillende staties. Tot slot volgde de Kruisweg. Te 18 uur kon iedereen zich gaan verfrissen, wat eten en voorbereidingen maken om zijn moede ledematen te gaan uitstrekken. Want het zou weer vroeg dag worden ! Op zondag 10 mei werd door E.H. Onderpastoor te half vier een H. Mis opgedragen aan een zijaltaar in de Basiliek. Rond half vijf vertrokken we uit Scherpenheuvel. Te 6u40 waren we te Aarschot (ontbijt, verfrissing). Vertrek te 7u40. Te Betekom werd weer even halt gehouden om dan te kwart voor 12 te Keerbergen aan te komen : een lekkere soep met veel asperges deed ons deugd als een verkwikkend bad en waar handen, hoofd en voeten eens duchtig werden gewassen.
    Te 12u45 werd met nieuwe moed de laatste grote mars aangevat : onder een brandende zon. Verfrissing te Bonheiden te 14u40, ondertussen waren reeds heel wat familieleden van de bedevaarders en de Chiro ons tegemoet gekomen. Te 17u10 kwam Z.E.H. Pastoor ons aan de St-Annakapel te Leest afhalen na ’n woord van dank en proficiat van Eerwaarde Heer Onderpastoor aan al de bedevaarders. In de kerk werd de zegen gegeven met het H. Sacrament. Nogmaals werd een danklied aan Maria gezongen. Iedereen ging nu naar huis : met stijve ledematen en “blijnen” maar met de zon in ’t hart en met een grotere liefde tot onze Hemelmoeder. Moge het nog vele jaren zo gebeuren !” (Meegedeeld aan “DB”, van juni 1959)

    Aan deze bedevaart namen 34 mannen en 12 vrouwen deel.

    Foto’s :

    -Familieleden van “Blokmaker” Frans Piessens. Uiterst rechts moeder “Melle”, Melanie Robijns.

    -De kapel van O.L.Vr. van Fatima met achteraan het Hof ter Haelen.

    -De Rerum Novarumstoet : advertentie in een Mechelse krant.

    -Herinnering aan de “Kompagnie van Scherpenheuvel, gemeente Leest”.











    02-04-2024 om 08:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen - Aanvullingen

    1959 – 6 april : Wederoproeping voor Antoine Van Praet.

    Antoine Van Praet, Kapellebaan 19, werd die dag heropgeroepen te Tongeren voor 13 dagen. (“DB”, maart ’59)

    1959 – 8 april : Les van de Vrouwengilde :

    “Keurig tafel dekken en dienen”. (DB)

    1959 – Zondag 12 april : Provinciale Culturele dag van de B.J.B. te Mechelen.

    1959 – 17 april : Milac-karavaan naar 1e Grenadiers te Soest.

    1959 – 17 april : Openbare Aanbesteding.

    Op het gemeentehuis werd een openbare aanbesteding gehouden ivm onderhoud aan een gedeelte van de Juniorslaan. (DB)

    1959 – 18 april : Overlijden van Hendrik Alfons Van Gijsel .

    In G.v.M. van 18 april stuitten we op volgend overlijdensbericht : “Men verzoekt ons het overlijden te melden van de Heer Hendrik Alfons Van Gijsel, echtgenoot van Mevrouw Maria Sophia Verbruggen. Geboren te Leest op 7 oktober 1886 en godvruchtig overleden te Mechelen op 18 april 1959, voorzien van de H.H. Sacramenten der stervenden. De plechtige lijkdienst, gevolgd van de begrafenis op het gemeentekerkhof te Leest, zal opgedragen worden in de parochiekerk van St-Jozef te Battel, dinsdag 21 april om 10 uur. Vergadering aan het steerfhuis, Hoge weg 99 Battel om 09u30. Aann. Begr. M. Verbruggen, Befferstraat 21 Mechelen, tel. 145.00.”

    1959 – 20 april – G.v.A. : Eerlijke vinder.

    “Dhr Lauwers Jozef, wonende te Leest, Kouter 12 J, reiziger, vond vrijdagavond een dameshandzakje in bruin slangenleer waarin een som van 10.000 frank en een mandaat van 2.300 fr. De eigenaarster Mevr. Tomson Fernande, wwe Lambert, wonende te Brussel, Gemeenschapstraat 53, werd door de vinder terug in het bezit gesteld van haar eigendommen.”

    1959 – 20 april : Antoon De Rooster en Henriette Wauters 50 jaar getrouwd. (DB, april ’59)

    Antoon Lodewijk De Rooster was te Mechelen geboren op 21 augustus 1886 en hij overleed te Leest op 27 januari 1966. “Hij was een onvermoeibaar werker, rechtschapen, eerlijk, minzaam in de omgang, een door en door goed mens. Zijn nagedachtenis zal blijven voortleven als een zegen…” mooie woorden uit zijn gedachtenisprentje. Zijn echtgenote Henriette Ludovica Wauters was te Leest geboren op 23 december 1886 en zij overleed er op 16 januari 1975. “Zij was eenvoudig en rechtschapen vol onderwerping aan Gods wil in de zware beproevingen waarvan zij gedurende haar leven niet gespaard is gebleven. Zij was een goed en deugdzaam mens, zeer bekommerd om het welzijn en het geluk van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen…”

    1959 – Zondag 26 april : Plechtige communie.

    Dit jaar een 35-tal communicanten. Jongens : Croon Louis, De Borger Frans, De Schouwer Jozef, Fierens Frans, Leemans Edward, Leemans Richard, Peeters Paul, Somers Emiel, Van den Brande Edwig, Van den Brande Frans, Verbeeck Willy, Robijns Frans, Verbruggen Cyriel, Muysoms Frans en Geerts Frans.

    Meisjes : Fierens Antoinette, Geerts Greta, Huysmans Godelieve, Jansens Maria, Lauwers Jeanne, Spoelders Anny, Van Beveren Celine, Van den Heuvel Maria, Van der Auwera Jeanne, Van den Vondel Hilda, Van Praet Gerarda, Verbeeck Marie-Rose, Verbeeck Christine, Verbeeck Marie-Therèse, Verlinden Greta, Verwerft Louisa, Vleminckx Nicole, Van Winghe Maria, Geerts Petronella, Couturiaux Rachel.

    Mogelijk komen bij deze 15 jongens en 20 meisjes nog anderen bij die elders de voorbereidende catechismuslessen volgen. (DB, april 1959)

    Foto’s :

    -Eerlijke vinder Jef Lauwers.

    -Doodsbrief van Antoon De Rooster.

    -Enkele van de communicanten datzelfde jaar in Averbode. Boven van l. naar r. : Godelieve Huysmans, Celine Van Beveren, Marie-Therèse Verbeeck, Nicole Vleminckx en Gerda Van Praet. Onder : Louisa Verwerft, Greta Geerts, Maria Janssens, Hilda Van de Vondel en Francine De Hertog. (Foto : Greta Geerts)

    -Celine Van Beveren kwam fier haar outfit tonen bij haar buren Victor Van Hoof en Leonore Mees. Rechts de jongste van de garde Rudi Van Hoof.

    -Het vijfde en zesde leerjaar van de meisjesschool van Leest. Voor de meesten onder hen was het twee dagen voor hun grote feest. Bovenaan van links naar rechts : Antoinette Fierens, Hilda Van den Vondel, Maria Van den Heuvel, Josephine De Prins, Gerda De Laet, Rosette Verschueren, Marie-Louise Boonen, Paula Beullens.

    Middelste rij van links naar rechts : Christiane Verbeeck, Jeaninne Van der Auwera, Jeaninne Lauwers, Godelieve Huysmans, Nicole Vleminckx, Anna Spoelders, Marie-Thérèse Verbeeck, Gerda Van Praet, Celine Van Beveren, Greta Verlinden.

    Onderaan van links naar rechts : José Van der Meulen, Greta Geerts, Vera Huysmans, Marie-José Apers, Francine De Hertogh, Wis Verwerft, Viviane Rottiers. Afwezig : Maria Janssens.











    22-03-2024 om 10:05 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1959 – Aprilnummer “De Band” : De Gewestelijke Culturele dag van de B.J.B.

    “Naar jaarlijkse gewoonte werd ook dit jaar de gewestelijke culturele dag van de B.J.B.-jongens een succes. Voor onze afdeling mochten wij ons verheugen in een eerste prijs in de zangwedstrijd. In de wedstrijd voor welsprekendheid behaalde Gust Emmeregs een derde plaats, die schitterend mag genoemd worden door het feit dat in deze reeks deelnemers aantraden die binnenkort hun diploma zullen behalen in het St-Romboutscollege te Mechelen. In de vrije welsprekendheid en declamatie werd een derde en vierde plaats behaald door Jos De Smet, zodat wij mogen zeggen dat wij er met onze afdeling goed uitgekomen zijn. Aan deze twee laureaten “proficiat en doet zo voort”.
    Door het feit dat een eerste prijs behaald werd in zang, worden wij automatisch geklasseerd voor de PROVINCIALE CULTURELE DAG die doorgaat op zondag 12 april, in de nieuwe feestzaal van het Volksbelang te Mechelen. Wij naderen stilaan onze zomerperiode, die weer druk belooft te worden : meibedevaart naar Scherpenheuvel, Lourdesactie, zomerfeest en het ruiterfeest dat te Leest zal plaats hebben.
    Naar onze jaarleuze : “De Wereld heeft ons nodig ; geen woorden, DADEN”, zullen wij ons dit jaar bijzonder inspannen om door ons voorbeeld en katholieke actiewerking de jongeren uit te nodigen zich bij onze rangen aan te sluiten.
                Jozef Vloeberghen.”

    1959 – April : Werkloosheid.

    In de maand april telde Leest 8 volledig en 11 tijdelijk werkloze mannen en 5 volledig en 9 tijdelijk werkloze vrouwen. (DB, juni ’59)

    1959 – Aprilnummer “De Band” : De verwarmingsinstallatie van de kerk.

    Enkele technische gegevens :
    -kosten installatie : 180.000 fr.
    -inhoud mazoutketel : 6.000 liter.
    -systeem : “Thermobloc”, generator van warme lucht.
    -verbruik per uur : 25 liter.
    -verbruikskosten (per uur, theoretisch) 62,50 fr voor mazout, elektriciteit nog niet gekend.
    -firma : Wanson te Haren.
    -maximum vermogen : 225.000 cal/u.
    -normaal vermogen : 200.000 cal/u.
    -luchtdebiet : 17.350 kg/u.
    -gemiddelde uitblaastemperatuur : 48° C.
    -ventilator-motor : 3,4 PK.
    -brandermotor : ¼ PK.
    -maximum olieverbruik : 25 kg/u.
    -normaal olieverbruik : 8,2 kg/u.
    -diameter schoorsteen : 300 mm.
    -netto gewicht : 870 kg.

    1959 – Aprilnummer “De Band” : Verzending Parochieblad aan soldaten.

    “Voortaan zal Louis Vloebergh, hoofdleider van de Chiro, zich gelasten met de wekelijkse verzending van het Parochieblad aan onze soldaten. Hij zal tevens ons blad aan onze soldaten verzenden. Wij danken hem voor deze grote en zeer gewaardeerde hulp.”

    1959 – 1 april : Alfons Absillis begon zijn legerdienst.

    Alfons Absillis, Blaasveldstraat 4, begon die dag zijn legerdienst te Leopoldsburg (OC/Pantsertroepen, Infanteriekamp, sectie H.) (“DB”, april ’59)

    1959 – 1 april : Leestenaar winnaar in de reisprijskamp van Reizen Duerinckx.

    M. Polfliet, Kouter 14 Leest, werd de winnaar van de 2de prijskamp van het Mechelse reisbureau Duerinckx. Hij kon kiezen tussen een gratis reis naar Lourdes of de Costa Brava. (G.v.M., 22/6/1959)

    1959 – 3 april : Verkeersongeval.

    In het goederenstation van Nekkerspoel te Mechelen werd een reclamepaneel van de Mechelse kolenhandel stukgereden door een kamion bestuurd door de Leestenaar Alfons De Smet.

    1959 – 5 april : Ontsmetting stallen tegen rundertuberculosebestrijding.

    De veehouders die hun stal wilden laten ontsmetten (eventueel witkalken) voor bemiddeling van het Verbond voor R.T.B. dienden voor 5 april de secretaris te verwittigen. De prijs bedroeg 1,10 frank de m2 muur- en zoldering oppervlakte. Dit bericht uit de krant van 27 maart gold voor Leest, Hombeek en Mechelen.

    Foto’s :

    -Gust Emmeregs viel in de prijzen op de Gewestelijke Culturele dag van de BJB.

    -Jos De Smet behaalde er een derde en vierde plaats.

    -Chiro-hoofdleider Louis Vloebergh nam de verzending van parochieblad en De Band op zich.







    12-03-2024 om 12:24 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1959 – 28 maart : KROO Edmond JACOBS. (Foto’s onderaan)

    -Edmond Jacobs vanuit Brasschaat , 28/3/1959 : “Ik krijg hier de opleiding van KROO (=Kandidaat Reserve Onderofficier) en blijf hier denkelijk zes maanden, als ik in al de examens slaag. Na vier maanden ben ik dan brigadier (misschien). Langs deze weg doe ik de hartelijke groeten aan de Koninklijke Fanfare ‘Ste.-Cecilia’ en het Zangkoor, ook aan de soldaten en de rekruten, vooral aan de gebroeders Lauwers, Jan Van Rompaey en den Boey, ook aan de mannen van Milac, de Chiro en alle andere organisaties van Leest.”

    -Edmond Jacobs , Brasschaat, 27/6/1959 : Ik dank Milac ten zeerste voor de gazet die ik alle dagen krijg. Onze basisopleiding is gedaan, nu begint de specialisatie. Op 2 juli defileren wij te Brussel ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Albert en Paola. MAG IK VOORSTELLEN DAT DE SOLDATEN VAN LEEST WAT MEER AAN ELKAAR ZOUDEN SCHRIJVEN : vooral voor de jongens in Duitsland zal dit vreugde brengen. Het moet niet gaan over hun droevige geschiedenissen. Ik voeg hierbij soortgelijke brief : ge moogt er een paar stukjes uitnemen voor DE BAND. We zijn voor drie dagen op bivak geweest : infanterie-tactiek, het was niet van de poes hoor ! Ik zit nu op mijn kamer en ik denk aan Leest, de Milac, het natuurschoon en de organisaties. Langs deze weg doe ik hartelijke groeten aan Van Riet Johnny en Geets Ludo die afzwaaiden en achter pot en pint zullen gezeten hebben : ik wens ze veel geluk in het burgerleven. Ik sluit met speciale groeten voor Lauwers Willy en Roger, Boey Francois, Jan Van Rompaey en al de anderen, ook aan de Milac en de Leestenaren.”

    -Edmond Jacobs, Brasschaat 18/8/1959 : “In voorbereiding van het examen voor brigadier, valt er hard te blokken. Donderdagvoormiddag zijn we gaan lopen : ik deed de 9 km in 56 minuten. Groeten aan Milac, de K.F. Ste.-Cecilia en aan de soldaten, vooral de lichting 4 mei 1959.”

    -Edmond Jacobs, Aken 25/9/1959 : “De 12e oktober gaan we op grote maneuvers tot de 24e te Elsenborn. Woensdag is aalmoezenier Mercelis komen spreken. Hartelijke groeten aan Milac, de soldaten, de K.F. St.-Cecilia.”

    -Edmond Jacobs, Aken 30/10/59 : “Ons kamp in Trauen was allesbehalve plezant. Ik ben nu kantinier en slijt dus een goed leven. Ik ben ook lid van de Milackern in de kazerne. Ik sluit met groeten voor Milac, K.F. ‘Ste.-Cecilia’ en Zangkoor, soldaten Lauwers, Van Rompaey, Boey en Geerts.”

    -Edmond Jacobs uit Aken, 10/1/1960 : “Ik zal maar beginnen met u een zalig en gelukkig Nieuwjaar te wensen alsook aan al de soldaten van Leest. Het is hier zondag en ik zit in de kantine zonder iets te doen terwijl er zoveel soldaten van hun oren zitten te maken. Het is hier koud en er valt ook sneeuw, de eerste van het jaar die we te zien kregen, daardoor zijn er vele oefeningen afgeschaft, het is te koud om in de tenten te slapen en wordt verboden door de dokter, kwestie van vele zieken te noteren. In de week zijn wij aan ’t oefenen voor het militair kampioenschap te Brussel dat er zal plaats hebben op de 20ste februari en waar ik moet aan deelnemen en dan denk ik toch dat we daar ons best mogen voor doen ; er staan een paar dagen verlof in het verschiet en daar kan men wel eens van genieten want het is alles wat een soldaat gelukkig kan maken. Nu ga ik sluiten met de groeten aan Milac, de K.F.C. en de soldaten Lauwers, Van Rompaey, Geerts en alle Leestenaren.”

    -Edmond Jacobs, Aken 3/2/1960 : “Ik ben hier terug met een woordje tot de Leestenaren. Met mij is alles o.k. hoor, ik zit hier goed, ik heb ook mijn plaats als kanonnier en van chauffeur heb ik me terug getrokken omdat ik nu veel minder moet doen en een schoner leven heb. Nieuws uit zijn gemeente doet een soldaat niet slecht, vroeger lachte ik er mee, maar nu als men in Duitsland zit dan weet men best wat het is nieuws uit zijn gemeente te krijgen. Nu ga ik sluiten met de groeten voor alle Leestenaren, K.F. Ste.Cecilia en ook het Koor, de soldaten Van Rompaey, Lauwers en Geets.”

    1959 – Zondag 29 maart : Pasen – Naar Melchtal met de Mutualiteit. (Foto onderaan) Vertrek van de Kristelijke Mutualiteiten naar Melchtal (tot 9 april). (DB)

    1959 – 30 maart : Tweede Paasdag, begankenis, jaarmarkt en kermis.

    G.v.A. van 25 maart : “Op maandag, 30 maart, tweede Paasdag, wordt te Leest de grote jaarlijkse begankenis gehouden ter ere van de Heilige Cornelius, aangeroepen tegen de stuipen, de vallende ziekte, geraaktheden, verlammingen, enz. Te dezer gelegenheid wordt in de parochiale kerk van de H. Nikolaas op voornoemde dag Heilige Missen te 6, 7, 8, 9 en 10 (Hoogmis) uur opgedragen en wordt te 15 uur een plechtig Lof gezongen. Na ieder van deze plechtigheden zal men de Relikwie van de Heilige Cornelius laten vereren.”

    Foto’s :

    -Buren uit de Scheerstraat gingen in 1948 een dagje naar de kust.
    Onder links : Edmond Jacobs, Edward Geerts en de zus van Edmond Maria Jacobs.
    Boven v.l.n.r. : Stef De Boeck (moeder van Edmond), Paula Solie met de kleine Greta Geerts op schoot en de man van Paula Frans Geerts. Stef was gehuwd met Gerard Jacobs en ze hadden nog twee dochters :Roza en Simonne (gehuwd met postbode en veldrijder Frans Feremans).

    -Edmond Jacobs (rechts) naast zijn vriend en buur Edward Geerts.(Foto’s : Greta Geerts)

    -Een herinnering aan Melchtal in 1965 met o.a. Leestenaar Freddy Lauwers (bovenaan tweede rij rechts met brilletje) uit de Dorpstraat.

    -Sfeerfoto van Posse Leest (30/3/1959) in café “In den Bareel” met v.l.n.r. : Hilda Van Steen, Frans De Laet, Victoire Van Dam, Magda Van Steen en Lena Vloebergh.

    -Nog Posse Leest : Simonne Verbruggen, Vicky Vloebergh, José De Laet, Victoire Van Dam en Lena Vloebergh. (Foto’s : Gerda De Laet)











    19-02-2024 om 13:39 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1959 – Zondag 8 maart : Voetbalmatch B.J.B. Leest-B.J.B. Zemst-Laar.

    Leest verloor de match met 2-7. (DB, april ’59)

    1959 – 10 maart : Private auditie van de “Boerenkapel van Leest”.

    “Het eerste openbaar optreden van de “Boerenkapel van Leest”, o.l.v. Theo Fierens, kende een grote bijval op de mooie Milac-avond van 2 februari 1959. In voorbereiding van een eventueel optreden in de studio’s van het N.I.R. (Noot : Nationaal Instituut voor de Radio Omroep, de voorloper van BRT Radio) gaf de Boerenkapel op 10 maart in “Ons Parochiehuis” een private auditie die werd afgenomen door een speciale jury door het N.I.R. afgevaardigd : Pieter Leemans, Jef Van Hoof en Gust De Roeck. Tijdens deze séance, die ongeveer 45 minuten duurde, werden volgende werkjes uitgevoerd : Antonie-mars, Regina-wals, Lichtensteiner-polka, De Postkoets, Boerenblaaskapel, Kadettenmars. Naar ons werd verzekerd sprak de jury zich lovend uit over de uitgevoerde nummers. Verwacht wordt dat de Boerenkapel zal uitgenodigd worden om een programma te verzorgen in het N.I.R. Zoals men weet bestaat deze jonge en veelbelovende kapel uit : Leider : Theo Fierens, bugel solo : Louis Verschueren, eerste bugel : Jan De Borger, tweede bugel : Frans Verbruggen, trompet : Rik Lauwens, alto : Juul Vloeberghen, eerste bariton : Rik De Bruyn, tweede bariton : Frans Jacobs, trombone : Albert Robeyns, tuba : Eugeen Vloeberghen, bombardon : Louis Alewaters, slagwerk : Jan Spinnael. (DB, april 1959)

    1959 – Woensdag 11 maart : Studiekring KWB.

    De laatste studiekring van de KWB van de winterwerking ging door in “Ons Parochiehuis” met als onderwerp “De KWB op de rooster”. De inleiding werd verzorgd door de gewestleider Emiel Polfliet. (DB, april ’59)

    1959 – 11 maart : Les van de Vrouwengilde : “Toasten en broodbelegsels”. (DB)

    1959- 13 maart : Ongeval.

    In de Consciencestraat te Mechelen botste een lichte vrachtwagen, bestuurd door Gohy Joseph, wonende te Leest met de fietser Ooms Jan, wonende te Hofstade. Deze laatste werd licht gekwetst aan de rechterhand.

    1959 – Zondag 15 maart : Muziekconcert en Zangavond K. Fanfare “Sinte-Cecilia”.

    Die dag hield deze fanfare in de zaal “Sint-Cecilia” bij Frans Huybrechts een grote muziekavond. Hieraan werkte ook het “St-Cecilia-Zangkoor” o.l.v. August Fierens mee. Rik De Bruyn had de leiding over het geheel. Voor de afwisseling zorgden Frans Cras en Jo Busschots voor humor, fantasie, zang en accordeon. Frans Verwerft leidde de stukken in met een passende commentaar. Op het programma stonden : -“St-Cecilia 59”, mars van F. Scheltiens. -“Heldenstoet”, ouverture van A. Mahy. -“Herinnering aan de slag van Waterlo”, ouverture van H. Kessels. -“Firenza”, ouverture van C. Allier. -“Op een Perzische Markt”, van Ketelbey met gemengd koor (samen 85 uitvoerders). -“Het Witte Paard”, (Benatzky) met gemengd koor. -“Walk Over”, mars van Strauwen. -“Fedekam”, mars van Brants. -“De Klokken van Corneville”, fantasie van Planquette. -“De Stervende Stad”, ouverture van Doyen. -“De Bergsuite”, (Moerenhout) met koor. -“Fédérés”, mars van F. Rousseau. -“Het Vaderlands Lied”, (Van Campenhout). (DB, april ’59)

    1959 – Zondag 15 maart : Gewestelijke Culturele dag B.J.B. te Zemst-Laar

    Om 15 uur in de parochiezaal van Zemst-Laar. (DB, april ‘59)
    “Ondanks het slechte weer kende deze gewestelijke culturele dag van de B.J.B.-jongens een groot succes. Een 100-tal B.J.B.-ers uit de afdelingen van Zemst-Laar, Hombeek, Blaasveld, Leest, Tisselt en de Tuinbouwschool van Mechelen waren samengekomen om zich in de schiftingswedstrijden te komen meten. Na de proeven richtte gewestleider Alfons De Smet uit Leest een woord tot allen en maakte in naam van de jury de uitslagen bekend.
    Zang : 1) Leest; 2) Zemst-Laar; 3) Tisselt; 4) Blaasveld.
    Voordragen : 1) Van Praet Tisselt ; 2)Van Roey Zemst-Laar; 3) Goovaerts Hombeek; 4) De Smet Leest.
    Vrije welsprekendheid : 1) De Smet Tisselt ; 2) Lauwers Zemst-Laar ; 3) De Smet Leest.
    Gewone welsprekendheid : 1) De Craen Zemst-Laar ; 2) De Smet Tisselt ; 3) Emmeregs Leest.” (G.v.A., 18 maart)

    1959 – 19 maart : Les voor moeders met communicanten. (DB)

    1959 – 20 maart : Milac-karavaan naar het 2de Artillerie te Siegen. (DB)

    1959 – 21 maart : Film van “Het Vliegend Wiel”.

    Op het programma van deze filmavond : “Het Purperen Masker” dit ten voordele van de supportersclub “Het Vliegend Wiel”. (DB)

    1959 – 21 maart : "Territoriale Wacht “

    Antoine Van Paesschen wordt op 21 maart opgeroepen voor één dag prestatie.” (DB, maart ’59)

    1959 – Zondag 22 maart : Voetbal Chiro St Jozef Coloma – Chiro Leest.

    De Chiro van Leest won de wedstrijd met 0-1. (DB, april ’59)

    1959 – Dinsdag 24 maart : Boerenbond Film.

    Op het programma : “De wijdvertakte boom”. (DB)

    1959 – 25 maart – G.v.A. : Rijwieldiefstal.

    In de Blauwhondstraat te Mechelen werd het rijwiel gestolen van Sophia Rottiers uit Leest.

    1959 – 26 maart : Eerste communie.

    “Op Witte Donderdag, in de namiddagmis, naderden 16 jongens en 9 meisjes voor de eerste maal tot de H. Tafel.” (DB, april ’59)

    Foto’s :

    -De eerste Boerenkapel met uitsluitend Leestenaars. (“Leest in Feest” blz. 321)
    Staand van links naar rechts : dirigent Theo Fierens, Rik Lauwens, Juul Vloeberghen, Frans Jacobs, Rik De Bruyn en Jan Spinnael.
    Zittend : Jan De Borger, Frans Verbruggen, Marcel Jacobs, Louis Verschuren, Louis Alewaeters, Eugeen Vloeberghen en Bert Robijns.

    -Toïne Van Paesschen werd opgeroepen door de “Territoriale Wacht”.

    -Voor- en achterkant van het communieprentje van één van de zestien jongens die hun eerste communie deden. Op de foto Jos Steemans, op oudere leeftijd, die zich na zijn huwelijk te Blaasveld vestigde.











    06-02-2024 om 10:44 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1959 – Maartnummer van “De Band” : Broeder Romain (Karel De Laet) vanuit Lac Sergent.

    “M’n beste wensen voor u en voor uw zorgenkinderen “Milac” en “De Band” ! ’t Moet niet altijd gemakkelijk zijn al die lezers tevreden te stellen; zoveel mensen, zoveel verschillende karakters en zienswijzen. Met de beste bedoelingen geschreven, lezen sommigen juist het tegenovergestelde wat men ze klaar en duidelijk meende op papier te hebben gezet. Altijd recht door zee ; zich boven de bekrompen geesten plaatsen. Weldra zal men bemerken dat onze zienswijze niets te maken heeft met hovaardigheid, wraakzucht, maar dat zij wortelt in een groot en edel hart. Men vreest een dwingeland, men eerbiedigt een geleerde maar men bemint een goedhartig mens. Deze laatste behaalt de overwinning waar geweld en redenering faalden. Ik wens u dus veel gezond verstand, tact, een grote dosis geduld en een hart vol menslievendheid dat uw lezers kan warm maken voor de goede zaak. God zegene uw pen en uw inspanningen. Uw gans toegenegen, Broeder Romanus.”

    1959 – Maartnummer “De Band” : Katholieke Werkliedenbond.

    “Sommige leden zullen zich al afgevraagd hebben waarom men “Raak” niet kan bestellen langs de post. Wel, de wijkmeester komt niet om die x frank (het is noodzakelijk kwaad) maar wel om te vernemen wat er verlangd wordt, wat er in de KWB zou kunnen gedaan worden. De KWB-ers zouden dus aan hun wijkmeester hun wensen moeten bekend maken ! Al onze diensten en verwezenlijkingen moeten meer en meer afgestemd worden op gans de arbeidersstand. We staan voor het feit dat de arbeidersstand verdeeld is in twee kampen : de christelijke en de niet-christelijke. Wij willen een christelijke arbeidersstand bouwen, een christelijke arbeidersgemeenschap die niet tegen onze kameraden is die niet christelijk zijn. Gans de christelijke arbeidsersmassa behoort aan de KWB, een apostolisch-veroverende beweging.
                  Louis Solie.”

    1959 – Maart : Werkloosheid.

    In maart telde Leest 12 volledig en 16 tijdelijke werkloze mannen en 4 volledig en 15 werkloze vrouwen. (DB, juni ’59)

    1959 – Zondag 1 maart : Parochiale Vrouwenbond – Algemene Vergadering met voordracht.

    “De kleuren van onze woning”. (DB, februari ’59)

    1959 – 1 maart (en 8 maart) : Toneel van Rust Roest.

    Op deze twee zondagen voerde de toneelkring “Rust Roest” het romantisch spel in 3 bedrijven “De Rebel” op. Auteur : Arie Van der Lugt. Acteurs : Frans Van Neck, Berta Willems (Mechelen), Marcel Leemans, Lutgarde Hellemans, Maria Selleslagh, Leo Hellemans, Alfons Hellemans jr, Jozef Coeckelbergh, Frans Teughels en Alfons Hellemans sr. Souffleur : Raf Selleslagh.

    1959 – 2 maart : Soldatenbrieven van Alfons DE SMET.

    “Op 2 maart begon soldaat Alfons De Smet zijn vrijwillige dienst als Nato-technieker. Zijn adres : Soldaat Alfons De Smet, 1e Kie, kamer 59, 3 OC/Infanterie, Kazerne Majoor Blairon, Turnhout.”(DB, april ’59)

    -Alfons De Smet uit Turnhout, 2/3/1959 : “Hier zit ik vijf jaar gevangen. Hier zal ik vijf jaar hangen. Het weinige dat ik schrijf is het begin van mijn vijf jaar vrijwillige legerdienst in dienst van het land. Het is nu zeven uur en nu hebben we juist gegeten : het was negen uur geleden dat ik nog iets tussen de tanden heb gehad. De groeten aan alle Leestenaren, soldaten van Leest en ook aan de Chiro en aan de BJB.”
    Nota van de redactie : wij danken Alfons voor het vlug meedelen van zijn adres : de allereerste dag reeds in de kazerne !

    -Alfons De Smet vanuit Turnhout, 27/4/1959 : “Ik dank Milac voor de brieven, DE BAND en het parochieblad. Wij zijn nu dicht bij het bataljonsfeest, dus we zijn druk aan ’t oefenen voor het defilé. Dan kunnen we beginnen in te pakken en te vertrekken naar Duitsland. Nog vele groeten aan Milac, Chiro, BJB en aan alle soldaten van Leest.

    -Alfons De Smet vanuit Soest, 9/5/59 : “Ik stel het hier goed. Het eten is goed en zoveel ge wil, en niets doen. Ik ben nu al acht dagen in Duitsland. We hebben hoop en al 4 lessen gehad. Ik ben nu juist de wacht op. Vele groeten aan Milac, Chiro en BJB.”

    -Soest, 21/9/1959 : “Deze morgen hadden we juist gedaan met eten en het klaroen blies alarm. Binnen twee uur moest gans de kazerne ontruimd worden. In de namiddag rond half twee kwamen we terug in de kazerne : scheel van de honger waren we. Vele groeten aan Milac, Chiro, BJB en alle soldaten van Leest.”

    -Soest, 2/1/1960 : “Ik ben nu tien maand binnen en heb maar vijf wachten geklopt. Ik wens langs De Band aan Milac, Chiro, BJB en alle vrienden soldaten van Leest een zalig en gelukkig Nieuwjaar.”

    -Soest, 11/1/60 : “Hier kom ik weer met een briefje te schrijven. Ik heb hier een week met een verstuikte voet gezeten wat nooit plezant is. Ik heb gisteren Jos VERLINDEN ontmoet en ook Jan VAN ROMPAY. Het sneeuwde hier gans de dag en nacht. Nu ga ik maar sluiten met nog vele groeten aan Milac, BJB, Chiro en alle soldaten van Leest.”

    -Soest, 28/3/60 (?)(De Band vermeldt het jaar 1961) : “Hier weer wat nieuws uit Soest. Wij zijn nu juist terug van het kamp van Vogelzang en onze fameuze vuurdoop in Leopoldsburg. In Vogelzang was het uitstekend, de oefeningen niet al te zwaar voor een chauffeur althans. Wat de fuseliers betreft, die hebben het niet onder de markt gehad. Ook de onderofficieren sakkerden als ze moesten kruipen door slijk en modder. Het gevaarlijkste daar was een sectie-aanval met echte munitie (scherpe patronen) op ballonnetjes. Zo hebben we ons daar veertien dagen geamuseerd om zo te zeggen, soms donderden wij ook eens als chauffeurs, omdat we te lang ter plaatse moesten blijven. Van in Vogelsang zijn wij vertrokken naar Leopoldsburg voor de zware vuurdoop. Ik heb die gedaan, het is niet zo erg dan ze ons gezegd hadden; ze schieten op één meter boven de grond, daar kunt ge gemakkelijk op een afstand van 90 meter onder door kruipen zonder geraakt te worden. We hebben daar ook nog andere schietoefeningen gehad zoals vuren uit bewegende voertuigen, dat was een camion met een sectie in, terwijl de camion zicht voortbeweegt moesten zij schieten op schijven. Dan had ge ook nog nachtschieten. De manschappen moesten schieten bij het licht van een mortierbom. Zo hebben we dan drie dagen in Leopoldsburg doorgebracht, dan zijn we terug naar de kazerne gegaan in Soest om dan terug te zitten uitdrogen. Dat is voorlopig weer alles. Nog vele groeten aan Milac, Chiro, B.J.B. en alle soldaten van Leest.”

    -Soest, 19/4/60 : “Ik dank je eerst en vooral voor hetgeen ge voor mij gedaan hebt gedurende de veertien maanden van mijn legerdienst. Met mij gaat alles nog steeds opperbest. Weinig oefening en veel rust, dat is hetgeen een soldaat moet hebben. Ik ben hier ook bij de Crossploeg van het Bataljon. We hebben hier alle namiddagen training over een omloop van bijna tien kilometers. We zijn ook de 5de april naar Düren gaan crossen, dat was een ploegencross. Een ploeg bestond uit honderd man, daar mochten er vijf van afvallen, maar er moeten er zeker 95 over de eindmeet zijn om de tijd op te nemen. We behaalden daar de 2de prijs achter het 5de Linie die eerst waren. Het verschil van tijd tussen onze beide ploegen was 16 seconden. Bitter weinig. De 7de mei gaan we naar Weiden crossen. Ik hoop dat we daar even goed zullen lopen als in Düren. Veel meer nieuws is hier niet meer te vertellen. Nog vele groeten aan Milac, Chiro, B.J.B. en alle soldaten B.V.S. en Militianen van Leest.”

    -Soest, 20/5/60 : “Hier nog wat nieuws uit de kazerne. Eerst en vooral moet ik de Milac danken voor het paasgeschenk. We zijn voor 6 dagen te Sennelager geweest. Daarna moesten we terug naar de kazerne om alles binnen te leveren om naar Congo te vertrekken. We vertrekken maandag of dinsdag te Melsbroek. We zijn de 7de mei naar Weiden gaan lopen. We hebben daar de 4de plaats behaald. We moesten 3-1/2 km lopen op de minst mogelijke tijd, we hebben het gelopen op 14 minuten en 40 seconden, hetgeen niet slecht was. De kolonel was zeer tevreden, en daarbij kregen wij nog twee dagen vergunning. Langs deze weg groet ik de B.J.B., de Chiro en Sgt Van Rompaey, nu al dikken burger en vooral De Band en spoedig weerzien.” (Noot : Jan Van Rompaey begon zijn legerdienst op 2 mei 1959 in de Callemeyn-kazerne te Aarlen aan de commando-infanterieschool voor officieren en onderofficieren. Begin november werd hij gemuteerd als sergeant naar het 5de Linie te Soest.)

    -Kamina, 29/5/60 : “Hier schrijf ik je nu een brief uit het verre Congo. Ik ben hier donderdagmiddag te Kamina goed aangekomen. Na een zeer schone en interessante reis genoten te hebben, rechtuit gezegd de wereld is mooi van uit de lucht gezien. En dan begint Egypte met zijn warme atmosfeer waar ze buiten op de grond slapen. Ja, zo heb ik nog vele dingen gezien en ik zou er dagen kunnen over schrijven, maar andere gedachten plagen mij. Denkelijk zal ik hier 3 à 6 maanden blijven. Terwijl ik hier van dat groot en leuk comfort geniet, is het hier natuurlijk warm, doch er is hier een licht briesje dat ons humeur opwekt, het is hier een echt verlof voor mij. We hebben vandaag in een negerdorp gaan verkennen en hebben daar ook plantages gaan bezoeken. Als slot wens ik je het beste, alsook de B.J.B., en de Chiro.”

    -Kamina, 6/6/60 : “Hier breng ik je weer wat nieuws uit onze Kolonie. We hebben hier al een paar oefeningskes achter de rug. Meestal schieten en veel dril. Ik geloof dat we naar hier gekomen zijn als de ‘élitte compagnie’ want wij doen hier meer dril dan iets anders, en dril doen is niet plezant. Als we vrij zijn zitten we in de brousse, of in de plantage aan de appelsienen, annanas of bananen. Maar bananen groeien ook in de brousse. In Kamina stad is alles rustig tot nog toe. Hier zijn wel een paar accidenten gebeurd, maar dat is ook alles. We hebben verleden zondag met een paar man in de brousse getrokken en ook naar een negerdorp , waar we een goed pintje Simba (Kongolees bier) gedronken hebben. Hiermede ga ik sluiten, nog vele groeten aan Milac, B.J.B. en Chiro.”

    -Soest, 6/1/1961 : “Hier nog een brief uit het verre Duitsland. Met mij gaat alles nog opperbest. Veel nieuws is hier niet, want wij doen hier niets. We staan nu al veertien dagen onder alarm voor naar België te gaan, maar nu zitten we nog steeds hier, en God weet hoe lang nog. Ik dank De Band ook voor het regelmatig opsturen van het Parochieblad en De Band. Nu ga ik eindigen met de beste groeten en een zalig en gelukkig Nieuwjaar aan de B.J.B., Milac, Chiro en aan alle soldaten van Leest.”

    -Alfons De Smet uit Ruanda-Urundi (“De Band” van december 1961, brief niet gedateerd) : “Beste Leestenaren, hier wat van een ancien uit Ruanda-Urundi. Zoals u ziet, met mij gaat nog alles redelijk goed. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op de baan. Als chauffeur hier is het niet al te plezant met al die bergen en ravijnen. Op een zondag zijn wij eens gaan jagen, drie officieren en ik, dit op een goede 40 km van hier af. Het dorpje heette Oakoma, het was een zeer machtige streek met zijn schone valleien en moerassen. De streken zijn veel mooier dan in Katanga, maar de bevolking veel wilder. Wij zijn hier tamelijk goed geïnstalleerd. Wij hebben hier voertuigen moeten overnemen van de Ardeense Jagers. Wij hadden vijf voertuigen maar geen enkele die bolde. We hebben van twee slechte een goede gemaakt om ’s anderendaags toch maar naar Bigali te kunnen rijden. We hebben hier anders veel regen gehad, al veel meer dan op twee maand in België. Het is hier ’s nachts tamelijk koud, en over dag verschrikkelijk warm. Wij zijn hier nu al meer dan drie maand, de tijd is al goed voorbij gegaan. Wij hebben hier nogal veel werk. Ik geloof dat we hier reeds over de helft van onze term zijn. Dat is nu alles voor het ogenblik. Beste groeten aan alle Leestenaren, de soldaten van Leest en vooral aan de Chiro en de B.J.B.”

    -Kigali, 6/12/61 : “Hier weer wat nieuws uit het verre Ruanda-Burundi. Met mij gaat het nog uitstekend. Het leven hier is alles behalve aangenaam. We hebben hier eenmaal per week Bal en cinema hebben we alle dagen bij ons in de Kom., en tweemaal per week in de stad. Voor de rest is het hier hetzelfde als in Duitsland. Alleen met het verschil dat ge hier als chauffeur langere afstanden doet. Er zijn soms dagen van 300 à 400 km. Van Astrida naar Kigali is het 150 km, dan moeten we altijd nog het een en ’t ander doen en dan moeten we nog terug. En dat is twee keren per week. Verleden week moest ik naar Usum.. (onleesbaar) met mijn jeep, dat was niets maar mijn remmen werkten niet, en de weg was prima; valputten en berg op en berg af, dat was een weg van een 200 km. Dan heb ik van tijd gedacht dat ik beneden in een rups zat, maar ik ben er nog maar met de schrik vanaf gekomen. Nog vele groeten aan de soldaten van Leest, Chiro, B.J.B. en zeker aan de Milac.”

    -Niet gedateerd bericht en zonder plaats van verzenden : “Hier nog wat nieuws van een ancien, teruggekeerd in het burgerlijk leven. Hiermede bedank ik De Band voor al hetgeen gedaan werd gedurende de 3 jaar dat ik bij het leger ben geweest en voor het regelmatig opzenden van andere bladen. Nog vele groeten aan alle soldaten van Leest, B.J.B., Chiro.” (DB, november 1962)

    Foto’s :

    -Karel De Laet (Broeder Romain)
    -Louis Solie.
    -Fons De Smet.
    -Links Leestenaar Jan Van Rompay in de kazerne van Soest.









    22-01-2024 om 12:19 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    Slot benoeming Miel Verschueren.

    August Lauwers, secretaris van de Kon. Fanfare St.-Cecilia :

    (...) Uwe benoeming, heer burgemeester, mag om verschillende redenen verdiend genoemd worden. Zo zal het dan in 1959 zestig jaar geleden zijn dat uw vader, Theofiel Verschueren zaliger, de basis legde aan het tot stand komen van onze vereniging en wel als de stichter van de fanfare Sint-Cecilia mag genoemd worden.
    En gij, heer burgemeester, die toen nog uw kinderjaren doormaakte, u was er zich wellicht niet van bewust welk een edel werk vader zaliger daar stelde, en wat een schitterende loopbaan u als politieker te wachten stond.
    Wanneer we de geschiedenis van onze vereniging doorbladeren, dan komt de naam Verschueren vanaf ons ontstaan tot op heden veelvuldig voor. Wij waren er ons van bewust dat u er prijs op stelde, al was het dan nog in de herfst van uw levensdag, nog eenmaal als hoogste burgerlijk gezagsdrager in onze gemeente te worden aangesteld : deze wens is thans in vervulling gegaan. Driemaal hebt gij uw kandidatuur gesteld bij de gemeenteraadsverkiezingen, driemaal de lijst “St.-Cecilia” de overwinning helpen bezorgen en driemaal wist gij het hoogst aantal voorkeurstemmen te behalen vandaar dat uw benoeming gewettigd is. Uw heraanstelling als burgemeester is ook een bewijs dat uw houding en handelingen gedurende de laatste 20 jaar onaanvechtbaar en onberispelijk waren. Een reden te meer dat gij het ambt van burgemeester waardig zijt.
    Onze gedachten gaan vandaag ook naar uw voorganger, onze voorzitter, de heer Pieter De Prins, die ondanks zijn wankele gezondheid steeds trouw op post is geweest, en de belangen van alle Leestenaren op een eerlijke manier heeft gediend. (...)

    De nieuwe Burgemeester dankt :

    Zeer Eerwaarde Heer Pastoor, Eerwaarde Heer Onderpastoor, Eerwaarde Zusters, Mevrouwen, Mijne heren, Beste medeburgers en vrienden, ik dank u allen oprecht voor de vele blijken van genegenheid en aanhankelijkheid die ik in het verleden en bijzonder vandaag mocht in ontvangst nemen. Het is zeer schoon, maar zoveel was wel niet nodig. Het doet mij genoegen dat omzeggens de ganse gemeente zich bij deze hulde heeft aangesloten en aldus haar tevredenheid over mijn benoeming uitdrukt.
    Onze kleine landelijke gemeente telt zovele verenigingen die mij allen hun beste wensen toestuurden : ik dank ze allen voor de eer mij aangedaan. Ik heb nooit mijn verantwoordelijkheid ontweken, gelijk ik in het verleden geweest ben, zal ik in de toekomst zijn. En als laatste, maar niet het minste, gaat mijn dank naar hen die vele jaren naar best vermogen onze gemeente hebben gediend : als schepene, mijn vriend Prosper Busschot en als burgemeester, mijn vriend Pieter De Prins. Hij zorgde voor de aflossing van de wacht, als ik mij zo mag uitdrukken. En nu zijn gezondheidstoestand de taak voor hem te zwaar maakt, heeft hij mij terug de wachtpost toevertrouwd, ons daarbij de jonge steun van zijn zoon als schepene toezeggend.
    Ik wil onder U staan als uw gelijke, als iemand die de vriendschap en het vertrouwen waard is van alle eerlijke mensen.
    Ik dank u nogmaals allen, nu ik weet dat ik tussen alle rangen, boven alle persoonlijke meningen uit, vele vrienden tel. Ik dank ook de nieuwe schepenen en gemeenteraadsleden voor het vertrouwen in mij gesteld. En als O. L .Heer mij te midden van mijn brave vrouw, kinderen en kleinkinderen nog enkele jaren gezondheid wil schenken, laat ons dan samenwerken voor een steeds schonere en welvarender gemeente onder de nationale leuze : “Eendracht maakt macht” en Leest ten bate. Ik dank U.”

    Foto’s :

    -August Lauwers, de secretaris van de Kon. Fanf. Sint-Cecilia en latere burgemeester.

    -De nieuwbakken burgemeester Miel Verschueren.

    -Zijn vriend en schepene Prosper Busschot.







    30-12-2023 om 11:06 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    Vervolg 22 februari 1959 – Plechtige aanstelling burgemeester Verschueren

    Pieter De Prins, aftredend burgemeester :

    Alles heeft een eind, zelfs de openbare opdrachten. Maar alles kan herbeginnen, ook de openbare opdrachten. Zeker zal ik mij niet als profeet voordoen, dit is een gevaarlijk spel, en gevaarlijke spelen zijn niet meer voor mijn leeftijd. Tenminste mogen wij hopen dat, voor het werk verricht tijdens deze enkele jaren, de bevolking zich onpartijdig zal tonen in haar beoordeling, en ik denk dat wij in dit geval de toekomst optimistisch mogen tegemoet zien. (...) Ik heb misschien mijn plicht vervuld. Maar U, burgemeester en de heren van de gemeenteraad, U deed het met een geweten, een verkleefdheid, een begrijpen en een kennis van de publieke en sociale vraagstukken, die mijn bewondering uitmaakten gedurende de enkele jaren die wij samen doorbrachten. De bewijzen van de doeltreffendheid van uw optreden zijn gemakkelijk te geven. Zij springen in het oog. Bekijk de financies. Kunnen ze gezonder zijn ? En de begroting ? Deze is in evenwicht. En welke werken werden de laatste tijd uitgevoerd ? De herstelling van kerk en pastorij. De vernieuwing van de Grote Heide, Scheer- en Vinkstraten in cementbeton, alsmede de Kleine Heide en Bist. De bekleding met cut-bac verharding der Tisseltbaan, Elleboogstraat, Winkelstraat en Tiendeschuurstraat. De verbeteringswerken van het gemeentehuis en het schoolhuis zijn in aanvang genomen. (...)
    Ja, heer burgemeeester, ik ben U en de andere raadsleden veel schuldig. En niets vermag mij uw kostbare samenwerking te doen vergeten. (...)

    Floriaan Meyers, schoolbestuurder:

    In naam van het onderwijzend personeel en van gans de schoolgaande jeugd heet ik U van harte welkom als burgemeester van Leest. (...) Dat U nog altijd de waardering en de genegenheid van de bevolking geniet, bewijst de aanwezigheid van zovelen op deze luisterrijke plechtigheid. Het moet voor U een gelukkig en tevens een aandoenlijk ogenblik wezen te mogen bestatigen, dat Gij nog niets van de vroegere sympathie hebt verloren. (...)
    Mijnheer de Burgemeester, U weet dat ik steeds dankbaar geweest ben tegenover de familie Verschueren en ik zou het mijn ganse leven betreuren door een kleine vergissing dat wederzijds vertrouwen in het gedrang te brengen. Indien het mij echter veroorloofd is enige suggesties naar voren te brengen en uw bijzondere aandacht durf te vragen, dan doe ik zulks maar alleen in het belang van het kind. Het zal U zeker niet ontgaan zijn en U zult wel opgemerkt hebben bij Uw bezoek, enkele dagen geleden, in tegenwoordigheid van de heren schepenen, dat de school een nijpend gebrek aan degelijk materiaal heeft om een onderwijs te verstrekken, dat onder alle opzichten volledige voldoening kan schenken. (...)

    Z.E.H. Coosemans, Pastoor:

    Bij deze plechtige aanstelling houd ik er aan U van harte een voorspoedige ambtsperiode toe te wensen. Wij staan hier in de schaduw van het Kruis op de schouw, van Kristus-Koning, het Opperste Gezag, van wie alle gezag voortkomt. Hij legt vandaag een deel van zijn gezag op uw schouders, weliswaar langs een omweg maar in werkelijkheid is Hij het toch die van zijn gezag meedeelt. Van heden af hebt Gij te zorgen niet alleen voor uw eigen welzijn, maar ook, en nog wel op de eerste plaats voor het algemeen welzijn. Voorwaar geen gemakkelijke taak ! Wij leven in een tijd dat de levensstandaard van de mensen heel wat is gestegen. Wat voor vijftig jaar als een luxe werd beschouwd, wordt nu als een dringende noodzakelijkheid aanzien. De evolutie van het mensdom gaat nu veel rapper. Wat vroeger op tien jaar gebeurde, gebeurt nu op een jaar. De wetten en reglementen die Gij zult moeten toepassen worden dan ook maar steeds ingewikkelder en talrijker. (...) Wat vandaag verplichtend is, is morgen misschien verboden. Er is ook zoveel dat de mensen scheidt : standsbelangen, rijkdom, bekwaamheden. Maar dieper dan al dat uiterlijke is er toch iets dat hen bindt. Hier te Leest zijn het allemaal gedoopte mensen met dezelfde levensbeschouwing. Die geestelijke band is sterker dan de band van het bloed en voor die geestelijke band moet alle verdeeldheid wijken. Hier te Leest lopen de grenzen van de parochie samen met die van de gemeente. Ik heb geen andere parochianen dan burgers van Leest en alle burgers van Leest zijn parochianen. Meer dan op welk ander gebied ook zijn we dus geroepen om samen te werken. Weliswaar is de taak die ons is opgelegd enigszins verschillend : de Uwe is meer van tijdelijke aard en de mijne meer van geestelijke aard. Maar het geestelijke en het tijdelijke zijn niet te scheiden, maar vullen elkander aan. Ons werkterrein is dus hetzelfde. Mijnheer de Burgemeester, U moogt dan ook op mijn medewerking rekenen. Ik eindig dan met de vurige wens dat we Leest weer wat schoner en gelukkiger mogen maken.

    Jan De Decker, namens al de parochiale organisaties:

    (...) Met een bijna kinderlijk vertrouwen richten wij ons tot u om u te zeggen dat wij zo vrij willen zijn, op u en op uw gezag beroep te doen om op tijd en stond een hulp te zijn voor onze parochiale werken. Het is toch ook een zegen voor de burgerlijke overheid als het op alle gebied goed gaat in de gemeente en daaraan werken wij toch ook krachtdadig mee. (...) Heer Gemeentebestuurder, het gezag dat u zult uitoefenen is een DIENST die moet : voorzien, organiseren, gebieden, coördineren, controleren en besturen. Dat gezag en deze dienst betekenen dat u zoveel mogelijk uitgaat van het genomen initiatief, dat u waardeert waar het openbloeit, aanvult waar het, vooral FINANCIEEL, ontoereikend is, richt en leidt waar het in gebreke blijft, vormt en bevordert waar het vatbaar is voor verrijking, beveelt waar het verkeerd loopt en terechtwijst waar het stremt in onwil. Vooral zult u in al die delicate schakeringen open oog en nog meer open hart hebben voor het eigen karakter, de eigen gevoelens en de levensproblemen van hen die u te leiden en te besturen heeft. Samen met onze hulde en onze diepgemeende gelukwensen, hopen wij dat het u mag gegeven zijn er het uwe toe bij te dragen opdat uw burgers geestelijk-schoner en cultureel-rijker kunnen “gewonnen en getogen” worden in een Leestse atmosfeer waarin het goed is te leven –soms-, soms ook bitter... (...)

    Vervolgt…

    Foto’s :

    -Oud-Burgemeester Pieter De Prins.

    -Schoolhoofd Floriaan Meyers.

    -De toespraak van pastoor Coosemans.

    -Jan De Decker.









    27-12-2023 om 09:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!