De brand werd vermoedelijk kwaadwillig veroorzaakt. (foto : GvM)
1987 – Zaterdag 12 september : Brandstichting
Aan de Pastoor De Heuckstraat 1 te Leest, ter hoogte van de Zennebrug, ontstond zaterdagnamiddag brand in een leegstaand boerderijtje. Het gebouw was eigendom van Michel Sneyers uit de Dorpsstraat te Londerzeel die het niet lang voordien had aangekocht met de bedoeling om het om te vormen tot restaurant.
Een kelderkamer alsmede de hooizolder en een gedeelte van de huisraad gingen in de vlammen op. Vermoedelijk lag de oorzaak van de brand in vrijwillige brandstichting. In de buurt werden twee onbekende jongemannen opgemerkt die, nadat de brand ontstond, in een auto op de vlucht sloegen.
De brandweer uit Mechelen was snel ter plaatse en kon voorkomen dat gans de woning uitbrandde. De schade was al bij al zeer aanzienlijk. (GvM, 14/9)
1987 – 12 september : Overgangszondag Chiro Met verwelkoming van de nieuwe leden. (‘DB’, september ’87)
1987 – Zaterdag 12 en zondag 13 september : Groot Mosselfestijn In het chalet van SK Leest.
“Mosselen en fritten zoveel men wil aan de prijs van 250 fr. Voor niet-mosseleters stoofvlees aan de prijs van 200 fr. Er is ook brood voorzien.Kinderen tot 10 jaar halve prijs”. (Folder)
1987 – 12 en 13 september : Davidsfonds Leest tweedaagse reis naar Parijs. (“Parochieblad”, 10/9)
1987 – 12 en 13 september : Landelijke Gilde tweedaagse reis Nederland. Per autocar naar Amsterdam, Volendam en Zaandam. (“Parochieblad”, 10/9)
1987 – Zondag 13 september : K.F.St.-Cecilia Leest trad op te Luxemburg
Zoals het jaar voordien, deed de Dienst van Toerisme van de stad Luxemburg opnieuw een beroep op de Leestse fanfare om een concert af te werken op de Place d’ Armee.
De fanfare maakte er alweer een dagreis van. Een verslag verscheen in de periodiek van de vereniging :
“…’s Morgens hadden we weeral te kampen met enkele laatkomers die de zalige bedstonde met moeite konden verlaten of die er nog niet ingelegen hadden.
Langs Belgische betonbanen tripten we naar het Oosten. Een bus vol ronkers en aangedampte ruiten bracht ons tot in Marches. Daar werden de meegebracht boterhammen bij een kop dampende koffie of choco achter de kiezen geslagen.
De eerste geintjes vielen uit de lucht en krikten de sfeer op. Terug op de bus werd er komaf gemaakt met een eenzame ronker en verleidde de Luxemburgse natuur ons om een blik naar buiten te werpen. Zoals vorig jaar begon de zon zich dapper te weren en lag er nog een mooie dag in ’t verschiet.
Op de Place d’Armes’ mochten we direct starten met ons middagconcert. Een zeer gevarieerd programma zorgde voor een ruime belangstelling onder de passanten. Verschillende gelegenheidsfotografen (uit U.S.A. en Japan) kiekten ons korps en haar dirigent. Misschien hadden ze nog nooit zo iets moois gezien of gehoord of wilden ze perse een kiekje van de tweevoudige Kerkrade-kampioen. In ieder geval zorgde de dronken Luxemburgse clochard voor voldoende marktanimatie en afleiding om enkele foutjes weg te kunnen moffelen.
Hij ging zo op in z’n taak dat hij zijn dagrantsoen drank tegen de straatkeien wist te keilen.
Vanwege de Luxemburgse dienst van Toerisme kregen we nog een mooi aandenken aangeboden. De clochard echter niet.
Uit dank werden onze cornetsoli nog even op de barricade gezet en mocht interim-dirigent ‘Yves Leblanc’ het orkest tot het laatste akkoord naar zijn hand zetten.
Op de bus volgde de traditionele striptease en draaiden we langs een prachtige vallei het land in, richting Rhône.
Na een bewogen etentje kon men de Caves St. Martin gaan bezoeken of een leuke boottrip ondernemen. Beiden moeten meegevallen zijn, want iedereen bloosde nadien van de inspanningen (in ons cafeetje hingen enkele foto’s van de bootreis omhoog, n.v.d.r.).
Natuurlijk mocht achteraf de lekkere Ardense vleesschotel niet ontbreken en werd de zoute smaak met een grote dosis witte wijn en helder bier bestreden. (voor sommigen werd het een hevige strijd !).
De laatste honderd kilometers werd er duchtig gekwist op de bus met de jongeren, tot de kwismasters geen stem meer hadden.
’s Avonds in het Leestse dorp dacht men weer dat we het ergens tot kampioen geschopt hadden omdat we met een bus op trip waren. Een titel hebben we wel niet gewonnen…maar we deden wel alsof…” (Brief aan de muzikanten en ereleden van 21/8)
1987 – 15 september Mechels stadsbestuur bestelde boeken van Leestenaar.
STAD MECHELEN Schepen van Kunst Cultuur en Sport Mechelen, 15 september 1987.
Aan Dhr. G. Hellemans Kouter 61 2931 Leest
Mijnheer,
Ik heb het genoegen U mede te delen dat het College van Burgemeester en Schepenen in zitting van 14.9.87, beslist heeft vijf exemplaren van het boek ‘Rust Roest Ontmaskerd’ aan te schaffen. U zal eerstdaags de officiële mededeling hieromtrent vanwege het College ontvangen. Met de meeste achting. Schepen van Sport en Cultuur, R. Vanderwaeren. (‘Rust Roest Ontmaskerd’)
1987 – 17 september – Gazet van Mechelen : Autokaarttornooi
“De mensen van de supportersclub S.K.-Leest hebben de smaak meer dan ooit te pakken. Na een schuchtere poging, nu drie jaar geleden, om een groots kaarttoernooi op te zetten werden de bakens steeds verzet en de grenzen verruimd.
Vorig jaar was men reeds toe aan een prijzenpot van 700.000 fr. Gezien het geweldige succes van de voorgaande jaren krijgen de organisatoren nu af te rekenen met een bijkomend probleem, waaraan men vroeger nog niet eens durfde te denken, nl. het beperken van het aantal deelnemers.
In 1986 werd uitgeweken naar Kapelle-op-den-Bos, omdat zaal ‘Het Witte Paard’ een groter capaciteit had dan ‘Alpenhof’ Heffen.
Toch moest men een honderdtal mensen onverrichterzake terugwijzen, er waren nl. ‘maar’ 550 zitplaatsen !
Om vele teleurstellingen te vermijden werden dit jaar de kaarters van de vorige editie allen persoonlijk uitgenodigd, zodat ze door deze voorkeursbehandeling hun plaatsje kunnen veilig stellen.
Alle andere geïnteresseerde kaartliefhebbers kunnen inschrijven in het supporterslokaal, Juniorslaan 74 te Leest. Het inschrijvingsgeld bedraagt 1.100 fr. (slechts 100 fr. meer dan toen de prijzenpot nog 350.000 fr. bedroeg) bij voorinschrijving.
In de zaal kan eveneens ingeschreven worden maar dan wel aan 1.200 fr.
De vijf kaartavonden van dit toernooi gaan door op vrijdagen 25 september, 2, 9, 23 en 30 oktober 1987 in zaal ‘Het Witte Paard’. Aanvang telkens te 20 uur.
De organisatie wordt volledig computergestuurd, zodat bij volledige voorinschrijving elke kaartavond stipt om 20 u kan starten.
Net als vorig jaar zal de uitslag slechts enkele minuten na het afsluiten kunnen bekend gemaakt worden, zowel het dag- als het algemeen klassement. De ziekte van vele kaartavonden nl. het lange wachten op de uitreiking der prijzen is hier dus niet van kracht.”
|