Beeld van de milieubeurs te Leest.
1987 – Maandag 21 september : Kindje zwaar gewond
Bij een verkeersongeval in de Dorpstraat te Leest werd maandagavond omstreeks 17 uur het kindje Joris Van Moer, Ten Moortele 20 Leest, zwaar gewond. Het kindje werd naar het O.L.Vrouwziekenhuis gevoerd en vandaar naar het academisch ziekenhuis van Leuven overgebracht. (GvM)
1987 – Woensdag 23 september : K.V.L.V. Kookles “Kruiden uit eigen tuin”, vanaf 19 uur. (“Parochieblad”, 17/9)
1987 – Vrijdag 25 september : Start 4de Super Kaarttornooi van SK Leest.
In zaal Witte Paard te Kapelle-o-d-Bos werd de start gegeven van het 4de Super Kaarttornooi van de Supportersclub SK Leest. Prijzentafel : totaal van 750.000 fr in natura waarvan 350.000 fr in het eindklassement met als eerste prijs een Toyota Starlet (rond de 200.000 fr) en 400.000 fr in het dagklassement. De overige wedstrijden werden betwist op 2,9, 23 en 30 oktober.
1987 – 25, 26 en 27 september : Natuurbeurs te Leest
In het kader van het Europees jaar van het leefmilieu organiseerde de werkgroep Leefmilieu van Leest een milieubeurs in het parochiehuis. Meer dan tien nationale en internationale instellingen en verenigingen stelden een brede waaier van onderwerpen voor aan de hand van informatiestands, tentoonstellingen, gespreksavonden, films en dia’s.
Enkele milieuvraagstukken uit eigen streek kregen bijzondere aandacht zoals de “boomplantactie Leest 1987-88” door de stad Mechelen, “Zure regen” door Peter Vanhoutte, “Zennedijken” een film van Pierre De Wit en “natuurbehoud” met o.m. het Bos van Aa, de Dorpelpoel en het Broek De Naeyer.
De milieubeurs, waarvoor de toegang gratis was, liep met medewerking van het Actiecomité Bos van Aa, de Wielewaal Hombeek, de vzw APMA, (anti proefdieren mishandeling) de vzw Belgische natuur- en vogelreservaten, de Blauwe Wereldketen, de dienst Leefmilieu van de stad Mechelen, het Europees comité ter bescherming van de pelsdieren, JNM, de Ortolaan Willebroek, het otterproject Planckendael, Cera, de vzw Salem, de stichting leefmilieu Kredietbank, Velt Mechelen en de werkgroep leefmilieu Hombeek. Het hele opzet was niet groots aangepakt maar de thema’s waren erg indringend en actueel. Opvallend waren wel de talrijke collectebussen (aan elke stand vond men er wel eentje) die duidden op de financiële nood van de verschillende organisaties. Apma kloeg de wantoestanden aan bij de experimentele proefnemingen met dieren. De VELT afdeling Mechelen showde een aantal verse natuurlijk gewonnen producten en trachtte via allerlei boeken en brochures de mensen warm te maken om biologisch te gaan tuinieren. Wielewaal gaf een duidelijk beeld van de reptielen en kikkers die in onze fel belaagde natuur nog voorkwamen. De Groene lijn had het over waterverontreiniging en milieubescherming en staafde die bewering eveneens met een massa boeken en folders. Mensen van het Europees Comité ter bescherming van de pelsdieren voerde een serie namaak bontjassen ten tonele.
Vandaag zorgen voor Leefmilieu van Morgen
“1987 werd door de Europese Raad uitgeroepen tot jaar van het leefmilieu. De Europese leefgemeenschap wordt opgeroepen om zich te bezinnen over en om Aktie te voeren rond het leefmilieu. De inzet zou moeten uitmonden in een betere en leefbaardere wereld.
Reeds tientallen jaren staan natuur- en milieuverenigingen en organisaties in de bres om aktie te voeren telkens ons woongebied op de een of andere wijze bedreigd werd. Vroeger ging de aantasting vooral naar het fysisch milieu. Er werd grond onteigend of bouwrijk gemaakt voor aanleg van autowegen, spoorwegen, woonwijken en stortplaatsen. De natuurgebieden waren daarvoor de uitgelezen plaatsen. Ook goede landbouwgrond ging verloren. Nu worden meer en meer de leefomstandigheden verstoord. Natuur en milieu worden maar al te vlug als het ‘zout bij de soep’ bestempeld. Deze beeldspraak schetst haarscherp de kern van onze kritiek. De wereld, of beter die heel dunne schil leven op aarde is voor ons natuurbeschermers de soep. Deze blijft alleen genietbaar als de mens de hoeveelheid zout weet te beheersen. Met andere woorden een goed leefbare wereld dient als uitgangspunt te zijn en daarbij moet onze economische ontwikkeling worden afgestemd. De economie kan zich niet onbegrensd ontwikkelen tot de dijk het water keert. De luchtvervuiling met zure regen, de bodemvervuiling door overbemesting, de aantasting van ons drinkwater, de vervuiling van Schelde en Noordzee, de gaten in de ozonlaag, Tjernobyl, Windscale en de gezondheid aantastende explosie van het autoverkeer, de ongebreidelde ontwikkeling van de landbouw en de industrie en ons consumptiepatroon, allemaal factoren die onze leefomgeving op onaanvaardbare manier aantasten. Om dit te keren is een actieve natuur- en milieubeweging harder nodig dan ooit. Wij willen een leefwereld waar voor onze kinderen klein- en achterkleinkinderen en de komende generaties nog kansen zijn om te overleven. Werkgroep ‘Leefmilieu Leest’.” (‘DB’, september ’87)
1987 – Oktober – “Voor U Nieuws” (Volksunie Hombeek-Leest-Heffen) :
Goed nieuws voor Hombeek – Leest – Heffen
-De rekening dienstjaar 1986 van de kerkfabriek St. Niklaas Leest werd goedgekeurd met een batig saldo van 891 fr.
Ontvangsten : 1.399.422 fr, uitgaven : 1.398.531 fr.
-Goedkeuring voor het aangaan van een lening bij het Gemeentekrediet van 2.070.000 fr. voor de financiering van de afrekening van de wegen- en rioleringswerken in de Molenstraat te Leest.
-Goedkeuring op 14.9.87 van het gewijzigd bestek i.v.m. de heraanleg van het dorpsplein te Leest, aangepast aan de opmerkingen van het provinciebestuur. Geraamde prijs : 1.234.248 fr.
-Goedkeuring van de begroting 1988 van de kerkfabriek St. Niklaas Leest. Ontvangsten en uitgaven elk 392.082 fr.
-Goedkeuring voor het uitschrijven van een openbare aanbesteding voor wegen-, riolerings- en collectorwerken aan de Leestse steenweg (tussen Gentse steenweg en Zennebrug), Warandestraat, Bleukensstraat en Pennemeesterstraat. De totale uitgave wordt geraamd op 63.655.979 fr.
-Goedkeuring voor het uitschrijven van een onderhandse prijsvraag voor het vellen van 88 kaprijpe canadabomen in de Oude Leestse baan en de Leestse steenweg. De opbrengst wordt geraamd op 190.000 fr.
-In de deelgemeente Leest wordt een plaatselijke uitleenpost van de stedelijke openbare bibliotheek opgericht. De plechtige opening vindt plaats op zondag 11 oktober, Ten Moortele, 1bis.
1987 – Vrijdag 2 oktober : Mosselavond LRV Leest
Van 17 tot 22 uur in de parochiezaal te Leest. Mosselen+brood : 250 frank. Stoofvlees+brood : 200 frank.
Inschrijven kon bij : Walter De Prins, Juul De Smet, Roland Rottiers, Gerdt De Beck-Geerts, Gert De Prins, Marcel Neefs, Wim De Wachter, Roger Bouillon of Luc Charlier. (Folder)
1987 – Vrijdag 2 oktober : Familiespektakel in een circus. Om 19u30 op het Leestse Dorpsplein.Toegang en maneblussersmedaille : 50 frank voor volwassenen, 25 frank voor kinderen tot 13 jaar.(folder)
1987 – Vrijdag 2 oktober - Gazet van Mechelen : Gewond te Leest
“Luc Neefs, Kapellebaan 80 Mechelen, werd gewond bij een verkeersongeval op de Dorpsplaats. Hij werd naar het O.L.Vrouwziekenhuis overgebracht.“
|