1987 – Maandag 7 december : Ledenvergadering Landelijke Gilde In het parochiecentrum “Het Klooster”. Start om 19u30 met een etentje waarna de vergadering volgde met als thema :“Vrije tijd voor de groter wordende kinderen, probleemtijd voor de ouders”. Nadien kon nog een kaartje gelegd worden. (“Parochieblad”, 3/12)
1987 – Woensdag 9 december : K.V.L.V. Kookles Om 20 uur in het parochiecentrum “Het Klooster”, er werd een “Kerststronk” gemaakt. (“Parochieblad”, 3/12)
1987 – Donderdag 10 december : Fijnproeversavond SP Leest Verzorgd door meesterkok Jef Wouters. Dit alles in het vooruitzicht van de komende feestdagen. De kok leerde hoe de aanwezigen volgende gerechten konden klaarmaken : Voorgerecht : Loup de mer met “beurre blanc”. Hoofdgerecht : schapenbout met dragonsaus. Dessert : sabaglione. Na de bereiding was er gratis proeven. (Folder SP-SVV afdelng Leest)
1987 – Zondag 13 december : Belgische federale verkiezingen 1987 Die dag werden in België verkiezingen gehouden voor het parlement (Kamer en Senaat). Twee jaar na de vorige verkiezingen van 1985 moesten de Belgen opnieuw naar de stembus voor een nieuw parlement. De Regering Martens VI, een coalitie van de christendemocraten en de liberalen was in oktober 1987 uiteengevallen naar aanleiding van de Voeren-kwestie.
Het gevolg van deze verkiezingen was dat de koning aan Jean-Luc Dehaene vroeg om de taak van informateur op zich te nemen om deze moeilijke knoop te ontrafelen. Waarop Dehaene antwoordde met zijn ‘Sire, geef me honderd dagen’.
106 dagen later, op 6 mei 1988, had Dehaene de onmogelijke klus geklaard. Er was een akkoord over een verregaande staatshervorming en de Regering-Martens VII (christendemocraten, socialisten en de Volksunie) kon van start gaan.
In 1987 waren er, in tegenstelling tot 1985, geen aanhangende provincieraadsverkiezingen maar ik heb een verkiezingsfolder in mijn bezit van een geboren Leestse : Mariette De Smet-De Prins, een dochter van Ere-Burgemeester Pieter en van Melanie Meskens van de Rendelbeekhoeve op de Kleine Heide.
“Geachte kiezer,
Bij de verkiezingen van 13 december 1987 ben ik kandidaat voor de provincieraad. Graag had ik mij even aan U voorgesteld.
Ik ben geboren te Leest en behaalde aan het H. Hartinstituut te Heverlee het diploma ‘Regentes in de Landbouwhuishoudkunde’. Daarnaast volgde ik de 3-jarige cursus gezinswetenschappen georganiseerd door de Bond van Grote en Jonge gezinnen te Brussel.
Samen met mijn echtgenoot Eugeen De Smet en mijn drie kinderen woon ik te Tisselt, Overloopstraat 49.
Via het K.V.L.V., het vormingswerk van de landelijke vrouwen en vroeger de K.L.J. leerde ik de problematiek van de LANDELIJKE BEVOLKING kennen. Het zal U dan ook niet verbazen dat de WELVAART en het WELZIJN van deze bevolkingsgroep mij nauw aan het hart ligt.
Welvaart en welzijn zijn pas mogelijk indien onze samenleving voor elkeen, MAN EN VROUW, gelijke kansen schept. Hierbij rekening houdend met ieders mogelijkheden. Ook vanuit de christelijke waarden lijkt mij dit een belangrijke opdracht voor het beleid : de politiek.
Inderdaad beste kiezer, de werking van de provincie is weinig bekend. Toch heeft deze instelling ook voor onze streek een belangrijke taak op sociaal, cultureel en economisch vlak. Hieraan te mogen meewerken, samen met de andere kandidaten van de C.V.P., lijkt mij een interessante opdracht.
Mag ik op Uw stem rekenen ? Vriendelijke groeten. Mariette De Smet-De Prins 2e plaats Provincie.” (Zie ook onderaan)
1987 – 15 december : Eerlijke Leon Cauwenbergh (Foto onderaan)
De Gazet van Willebroek van 30/12/1987 : “Op 15/12 te 16 uur werd te Willebroek, ter hoogte van de woning Louis Tapijt, Van Landeghemstraat, een saccoche gevonden inhoudende een zeer grote geldsom toebehorende aan mevr. De Smedt, echtgenote Louis Tapijt. De eerlijke vinder Cauwenbergh Leon, Dorpstraat 32, 2931 Leest, ontving als beloning 1.000 frank.”
Leon Cauwenbergh was te Heffen geboren op 28 februari 1924 en gehuwd met Jeanne Busschot. Het echtpaar kreeg één zoon : Gaston Cauwenbergh, gehuwd met Michelle Dams. Leon deed jarenlang dienst als rijkwachter te Buggenhout waar hij ook verbleef. Na zijn pensionering verhuisde hij naar zijn woonst in de Dorpstraat te Leest. Leon Cauwenbergh overleed in het A.Z. Sint-Maarten te Mechelen op 29 maart 2001. Zijn echtgenote, Jeanne Busschot, verblijft thans in een home in Dendermonde. (Met dank aan de familie Lauwens-Piessens)
1987 – Zaterdag 19 december : KINDERKERSTFEEST K.F.ST.-CECILIA
Dit ging door in het repetitielokaal van de fanfare : zaal Piessens, Dorpstraat 56.
Om 15.30 uur startte het feest met spelletjes, kwissen en gekke dingen. Tussendoor brachten de leerlingen van meester Luc en Johan een stukje muziek. Voor de leden en ouders van de leerlingen was er een kaartnamiddag voorzien in ‘Dit is 1 kaffee’. Rond 17.30 uur was er een koffietafel gepland met nadien een tombola. Voor de kinderen van 2 tot 11 jaar waren prachtige prijzen voorzien. (Brief van de fanfare van 8/12)
1987 – Zondag 20 december : Kerstfeest KVG Zennevallei In het Parochiecentrum van Hombeek.
Programma : 14 uur deuren. 14u30 : eucharistie. 15u30 aperitief en ontspanning. 18 uur : kipfricassee met goudballetjes. 19u30 : oost, west, thuis best ! Kosten : 400 frank. (Folder)
1987 – Donderdag 24 december : H. Communie thuis. Bij de oude en zieke mensen werd de H.Communie thuis gebracht. Zij die dat wensten konden evengoed de H. Communie laten meebrengen door een huisgenoot of gebuur. (“Parochieblad”, 17/12)
1987 – 25 december : Kerstmenu Sportcentrum Leest Voor 1.200 fr kon men in de sporthal genieten van : aperitief, ossestaartsoep, gratin van lotte met prei, kalkoenfilet au fine champagne met fruitgarnituur, kerststronk en koffie. (Folder)
Bijgevoegd : -De verkiezingsfolder van Mariette De Prins. -Mariette De Prins in ’82. -Op een folder van 1988. -Leon Cauwenbergh.
|