1990 – 1 september : Jaarlijks reis KWB naar Voerstreek Vertrek om 7 uur in Leest-Dorp, rond 23u30 terug in Leest. Prijs : 950 fr per persoon (inbegrepen : busreis, bezoek mergelgrotten te Kanne, middagmaal in de Voerstreek, avondmaal te Zichem, alle gidsen en drinkgeld chauffeur). (Folder)
1990 – 1 september : “Doetsje Rock” in de Sporthal van Leest Met The Violets, The Samantha Brothers en De Kreuners. Kaarten : in voorverkoop 150 frank, aan de kassa : 200 frank. (Bron : een ticket van het evenement)
1990 – 2 september : Wandelzoektocht B.G.J.G.
1990 – 8 september : Serenade huwelijk Maggy en Roland Roland werd meteen welkom geheten als nieuwe bariton. (’T en T’, november ’90)
1990 – Woensdag 12 september : “Beter Bewegen” met K.V.L.V. “Wij hernemen de turnlessen in de turnzaal van de stedelijke basisschool te Leest. Aanvang 19.30 u. (tot 20.30 u.) (PB, 30/8)
1990 – Vrijdag 14 september : Fietstrip K.V.L.V. Samenkomst in de Juniorslaan, hoek Blaasveldstraat. Info : Alice De Prins-Verbeeck. (PB, 13/9)
1990 – 14, 15 en 16 september : 18de Ceciliafeesten (Foto onderaan) Feestleider Jef Lauwers nam de gelegenheid van de openingsceremonie te baat om te verhopen dat het ministerie zijn belofte gestand zal doen wat de financiële inbreng betreft. “Slechts in dat geval kunnen we deze jarenlange traditie voortzetten”, vertelde hij. Traditioneel werd op vrijdag van start gegaan met de kaartavond in de grote zaal van het parochiecomplex. 69 kaarttafels streden voor de prijzenpot van 60.000 frank. De eerste drie in de uitslag : 1. A.Gillis, 2. L.Teughels, 3. Schellemans (Leest). Diezelfde avond had er, vanaf 20 uur, een “Space Party” plaats in de grote feesttent. Op zaterdag was er vanaf 14 uur voor het eerst een internationale wedstrijd voor trommelkorpsen. Daar namen 7 korpsen aan deel. In de lagere sectie werd de eerste plaats toegekend aan drumbard Philharmonie uit Sittard (Nederland). In de middensectie trommelde de drumband van de koninklijke fanfare “De Eendracht” uit Westrode zich primus en in de hogere sectie ging de eer naar “Deugd en Vlijt” uit Willebroek, gevolgd door ‘Sint-Gertrudis’ uit Nederland en ‘Sint-Cornelis’ uit Schin-Op-Geul eveneens uit Nederland. Jan Seghers zat de jury voor en werd in die opdracht geassisteerd door de h. Violet uit Nederland en Karel De Wolf van het Leuvense Lemmensinstituut. In de feestbrochure was er ook sprake van J. Vanossenbruggen, Argo Penné en Erik Buyle. Om 19 uur ging in de feesttent een gastronomische Noordzee-Eetavond door met aangepaste muziek. Het hoogtepunt van deze Ceciliafeesten was de muziekwedstrijd waaraan zes Nederlandse en drie Belgische korpsen deelnamen. Na de proclamatie was er nog een instuif als sluitstuk van deze feesten. (GvA van 11 en 17/9 en de feestbrochure van de fanfare)
In ’T en T’ van november dat jaar opperde Diane Lammens : ‘de huidige formule is versleten; er wordt uitgekeken naar een nieuwe accommodatie.’
In de Feestbrochure van deze 18de Internationale Concertwedstrijd stuitten we op :
Een brok geschiedenis.
“De I.C.W. 1990 van Mechelen-Leest is aan zijn 18e uitgave toe. Ze is stilaan uitgegroeid tot de grootste periodieke internationale muziekwedstrijd van België. Ter gelegeheid van het 50-jarig bestaan, richtte men in mei 1949 een grote nationale muziekwedstrijd in waaraan niet minder dan 39 korpsen deelnamen. Vanaf 1959 werd, onder impuls van de heer Pol Piessens, internationale contacten gezocht met buitenlandse organisaties en korpsen. In mei 1972 startte men dan definitief met de Ceciliafeesten en de I.C.W. Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Leestse fanfare traden 45 van de 117 inschrijvingen aan op de 4de internationale stapmars en showwedstrijd. De Britse, Nederlandse en Belgische korpsen lieten zich van hun beste kant zien. Het optreden van de showband ‘The Derby Serenades’ uit Groot Brittanië roept nu nog altijd prachtige herinneringen op. Door het groot enthousiasme en het aanwezige organisatietalent werd in mei 1975 voor het eerst met het Europees Kampioenschap voor Brassbands georganiseerd, zeven Britse bands, één Deense en één Belgische band werden gejureerd door gereputeerde muziekkenners als G. Follmann (B), G. Beckingham (GB), A. Haberling (ZW) en H. Van Lijnschoten (NL). Eind juni 1976 werden de Ceciliafeesten en de I.C.W. een voltreffer met het Europees Kampioenschap voor Harmonieën en Fanfares. Op 4 juni 1978 zorgde men weeral voor een primeur en werd het Belgisch Kampioenschap georganiseerd in samenwerking met het Muziekverbond van België. Een 25-tal korpsen traden op 24, 25 en 26 mei 1979 aan op de Jubileumwedstrijd. Het 80-jarig bestaan van de Leestse fanfare was een enorme meevaller. Vooral van Nederlandse zijde kregen de Belgische korpsen duchter verweer. Stilaan kreeg de I.C.W. meer en meer internationale faam. Zelfs korpsen uit het Oostblok en Zuid Europa namen deel…”
1990 – Dinsdag 18 september : Info-avond “Woonbeleid in Leest” van C.S.C. Leest. Deze avond vond plaats in het refter van de Stedelijke Basisschool. Geert Bervoets, schepen van de stad Mechelen en tevens voorzitter van ‘De Kleine Landeigendom’ gaf een voorstelling van de nieuwe wijk die zal aangelegd worden achter de Vinkstraat en waarvan de voorbereidingen reeds volop aan gang waren. Jos Nys, voorzitter van de ‘Mechelse Goedkope Woning’ sprak over ‘Planning woningbouw Leest’. (Folder die was ondertekend door de voorzitter CSC Daniel Nuytkens, SP-raadslid Ivan De Borger en SP-raadslid Jef Vloeberghen.)
1990 – Zaterdag 22 september : Korneel vierde 10-jarig bestaan. (Foto onderaan) Volkskunstgroep Korneel vierde zijn tiende verjaardag. Om 16u30 werd een Eucharistieviering opgedragen in de Leestse parochiekerk, gevolgd door een Vlaamse kermis met kinderanimatie en volksspelen. Doorlopend was er een Breugheliaans festijn in de Vrije Basisschool. (PB, 20/9)
“Door jarenlange medewerking aan het Folklorefestival groeide bij de bevolking van Leest de wens om een eigen volkskunstgroep op te richten. In 1980 stak men van wal met dansgroep Korneel, genoemd naar de Leestse patroonheilige. De dansgroep sloot van bij de oprichting aan bij de overkoepelende Vlaamse Volkskunstbeweging. Het aantal leden steeg pijlsnel en spoedig werd de kaap van de 100 overschreden. Vandaag is de dansgroep onderverdeeld in 5 groepen volgens leeftijd. Daarnaast zijn er speciale groepen voor vendelen, kantklossen en muziek. VVKB Korneel heeft inmiddels al heel wat optredens op zijn actief in binnen- en buitenland. De groep verleent nog altijd zijn medewerking aan het Folklorefestival en is ook een trouwe deelnemer van de Europeades voor Europese Volkscultuur. Een greep uit het palmares. In 1988 waren ze op de Europeade in Antwerpen, in 1989 op die van Libourne en nog in 1989 gaf Korneel een optreden tijdens de historische evocatie van het beleg van Ieper. Dit jaar waren ze op de Europeade in Valodolid en bij het oogstfeest in Dendermonde. Van in het prille begin stonden er ook een aantal manifestaties op het programma. In ’82 trad Korneel met een eigen creatie op bij de onthulling van het herinneringsbeeld van Louis Neefs ‘Klokken in de wind’.” (GvA, 21/9)
Foto’s -De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Leest. (foto : GvA 13/9) -Dansgroep Korneel danst al tien jaar.
|