Henricus Ludovicus (Louis) Ludwig werd geboren te Lith (NL) op 1 april 1856 als eerste kind van Frederik Frans Ludwig en Adriana Maria Frederica Josepha Sala (1).
|
Transcriptie
In het jaar een duizend acht honderd zes en vijftig, den tweeden dag der maand April is voor ons Ambtenaar van de Burgerlijken Stand der Gemeente Lith provincie Noordbrabant, verschenen Frederik Frans Ludwig, van beroep landbouwer oud vier en dertig jaren, wonende binnen deze Gemeente, welke in tegenwoordigheid van twee getuigen, als van Johannes Schijvens van beroep onderwijzer, oud acht en zestig jaren, en van Bernardus Van der Sluis, van beroep ?, oud acht en dertig jaren, beide wonende binnen deze Gemeente, ons heeft verklaard dat zijne Huisvrouw Adriana Maria Frederica Josepha Sala, oud zeven en twintig jaren, van beroep geen wonende te Lith, wijk B nommer vijf en zestig, alhier bevallen is van een kind van het mannelijk geslacht, geboren op dinsdag, den eersten der maand April een duizend acht honderd zes en vijftig, om vier ure des namiddags en aan dat kind te geven de voornamen van Henricus Ludovicus.
En hebben wij hiervan opgemaakt de tegenwoordige akte, die , na voorlezing, is geteekend door ons, de comparant en de getuigen Fr. Fr. Ludwig, J. Schijvens, B. Van der Sluis De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand voornoemd, Van Kruif (?)
In 1865 verhuist het gezin van Lith naar Velp (Gelderland). Frederik Frans staat geregistreerd als handelaar. Later, begin jaren 1870, vestigt het gezin Ludwig-Sala zich te Gent (B)(2).
Het gezin telt dan vijf kinderen (3): Henricus Ludovicus (°1856) Frederik Henricus Josephus (°1861) Ernest Marie (°1864) Casper Johan Marie Joseph (°1867) Anna (°1870)
Op 12 juni 1876 schrijft Adriana Maria (roepnaam Mimi) Sala een brief naar haar neef Constant Sala die in Moeskroen (West-Vlaanderen) woont (4). Uit deze brief vernemen we dat haar echtgenoot handelt in sigaren.
|
Transcriptie
Je profite en même temps mon cher Constant de vous témoigner notre plus vive reconnaissance pour tous (sic) les peines que vous avez bien voulu (sic) vous donner pour présenter nos échantillons de cigares.
Vertaling
Ik maak meteen ook gebruik van de gelegenheid, mijn beste Constant, om u onze erkentelijkheid uit te drukken voor alle inspanningen die u gedaan heeft om onze sigaren voor te stellen.
Frederik Frans staat vermeld in de Wegwijzer der Stad Gent (5) onder de rubriek ‘Tabak en Cigaren - magazijnen en fabriekanten'. In 1878 zijn de magazijnen gevestigd aan de Kortrijksesteenweg 134/29 en een jaar later aan de Boulevard van 't begijnhof 2. In de volgende edities van de Wegwijzer komt zijn handelszaak niet meer voor. Uit diezelfde brief van 12 juni 1876 vernemen we tevens dat Louis, de oudste zoon van Frederik Frans en Adriana Maria, beeldhouwer is.
|
Transcriptie:
Louis a reçu le portret (sic) de notre chère tante. Il fera tout son possible pour le faire en buste.
Vertaling:
Louis heeft het portret van onze lieve tante (6) ontvangen. Hij zal zijn uiterste best doen om er een borstbeeld van te maken.
Een bezoekje aan ‘de Zwarte Doos', archief te Gent, heeft ons meer doen vernemen over de opleiding van Louis Ludwig.
|
Stadsarchief De Zwarte Doos - Dulle-Grietlaan 12 - 9050 Gentbrugge (Gent)
In dit gebouw worden de archieven van de Academie voor Schone Kunsten bewaard. Aan de hand van de ‘registers der leerlingen' (7) hebben we kunnen vaststellen dat Louis Ludwig zich in 1875 heeft ingeschreven als leerling aan de Academie voor Schone Kunsten te Gent om zich te vervolmaken in de beeldhouwkunst.
Zijn naam komt meermaals voor in de leerlingenregisters van 1875 tot 1879: 1875 - 1876 Beeldhouwkunde - Levend model, Kunstgeschiedenis, Ontleedkunde, Bouwkunde 1876 - 1877 Beeldhouwkunde - Levend model, Ontleedkunde.
|
1877 - 1878 Beeldhouwkunde - Levend model, Bouwkunde 1878 - 1879 Beeldhouwkunde - Levend model.
In de registers worden twee woonplaatsen vermeld: Roodentorenkaai 24 en Drapstraat (mogelijk Drabstraat bedoeld) 32. Louis Ludwig en Constant Sala, twee jaar ouder, worden goede vrienden.
Zij vatten het plan op om samen naar Italië te gaan waar Louis zich verder zou kunnen specialiseren in de beeldhouwkunde. Het voornemen van deze reis wordt toegejuicht door Luigi Folatelli, hun gemeenschappelijke neef in Canzo (It).
|
Transcriptie:
A noi tutti fa molto piacere sentire dell'intenzione che avete di venire presto in Italia col cucino Luigi di Gand. Puó essere ch'egli ritrova dell'occupazione per perfezionarsi come dite nell'arte sua, e cosi faremo la cara sua conoscienza come bramiamo fare di presenza la vostra e cosi fare di tutti i nostri cari sia del Belgio che d'Ollanda (8).
Vertaling:
Het doet ons allemaal heel veel plezier te horen dat u het voornemen heeft binnenkort naar Italië te komen samen met neef Luigi van Gent. Het zou kunnen dat hij hier werk vindt om, zoals u zegt, zich te vervolmaken in zijn kunst en zo zullen we met hem dierbaar kennismaken zoals we hunkeren ook met u kennis te maken en zoals we zullen kennismaken met al onze dierbaren hetzij uit België hetzij uit Nederland.
Of Constant Sala en Louis Ludwig ooit het land van hun vader of van hun grootvader bezocht hebben is onbekend.
Louis Ludwig heeft in de loop der jaren vooral naambekendheid verworven als kunstschilder. Hij is in de leer gegaan bij zijn oom Emmanuel van der Ven (9), echtgenoot van Nathalie Sala, oudste zus van zijn moeder.
|
Emmanuel van der Ven Nathalie Sala
Louis (Henri Louis) Ludwig (Lith/Nederland 1856 - Brugge 1925) was een Nederlandse postimpressionistische schilder en beeldhouwer. Hij kreeg zijn artistieke opleiding bij E. van der Ven ('s-Hertogenbosch 1821-1883) en aan de Academies van Antwerpen en Gent. Hij werd lid van L'Union des Arts, een Brusselse vereniging van beeldende kunstenaars die bestond van 1876 tot 1885 en gaf met deze leden een tentoonstelling.
Na tal van omzwervingen in Nederland vestigde hij zich rond 1910 in Brussel. Hij werd er lid van Labeur, was een vereniging van beeldende kunstenaars die actief was in Brussel tijdens de jaren 1898-1907.Hij vestigde zich vanaf 1919 in de Polderweg te Knokke. De dorpsgezichten van Knokke die hij toen schilderde zijn nu iconografisch zeer belangrijk. Wikipedia
Enkele van zijn schilderijen
|
Berechting in de Oude-Kerkstraat Foto: Catalogus ‘Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914)' (10)
|
De oude smidse van het Kalf Foto: Catalogus ‘Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914)' (10)
|
Duivelsput Foto: Catalogus ‘Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914)' (10) Deze schilderijen worden permanent tentoongesteld in het stadhuis van Knokke-Heist in de Zaal Louis Ludwig.
|
De meeste schilderijen van Louis Ludwig zijn echter nog in privébezit.
|
Portret van Jenny Sala (1923) door Louis Ludwig (11) In 1919 heeft Louis Ludwig zich samen met zijn echtgenote Félicie Van Durme gevestigd in Knokke aan de vroegere Polderweg:
|
Louis Ludwig is overleden in 1925 te Brugge. Hij werd begraven te Knokke op het kerkhof bij de ‘oude' kerk. Bij de bouw van de nieuwe kerk, ingewijd in 1958, werden een aantal graven overgebracht naar het nieuwe kerkhof ‘Sint Helenabegraafplaats'. Zo geschiedde ook met het graf van Louis Ludwig op vraag van zijn echtgenote.
|
Sint-Helenabegraafplaats te Knokke
|
Grafmonument Louis Ludwig - Knokke
|
Grafmonument Louis Ludwig - Knokke
Ook zijn echtgenote werd hier begraven.
|
Met dank aan de huidige bewoners van de villa Ludwig.
Met dank aan de heer R. Janssens, administratief medewerker Dienst Erfgoed
Sincfala, Museum van de Zwinstreek - www.sincfala.be
- (1)BHIC - 's-Hertogenbosch - geboorteregisters Lith
- (2)De bevolkingsregisters van de stad Gent zijn niet toegankelijk voor het publiek. Alle aanvragen dienen schriftelijk te gebeuren en worden tegen betaling uitgevoerd. Het is dus wachten op een kopie van deze registers op microfilm...
- (3)Twee andere kinderen, Frederik Frans Josephus (°1859) en Joséphine Henriëtte Louise (°? - 1868), zijn overleden op jonge leeftijd.
- (4)Zie inleiding Sala-Frigerio: ‘Ook in Nederland zoeken Constant en zijn zussen naar verwanten. In 1874 ontvangen zij een brief uit Rotterdam geschreven door Hélène Boeracker, echtgenote van Louis Sala en schoondochter van Luigi. Later volgt er ook nieuws uit Gent waar Adriana Maria (Mimi) Sala zich gevestigd heeft met haar echtgenoot Frederik Frans Ludwig en hun kinderen.'
- (5)Archief Gent ‘de Zwarte Doos'.
- (6)Mogelijk een zus van Constant
- (7)Archief Gent ‘de Zwarte Doos' - ASK 150-153
- (8)Brief Luigi Folatelli 28 november 1876. Luigi is de zoon van Serafina Sala, zus van Giuseppe Sala, vader van Constant, en van Luigi Sala, grootvader van Louis Ludwig. Zie verwijzing naar stamboom op startpagina van de weblog.
- (9)Zie categorie Sala-Frigerio - Emmanuel Van der Ven
- (10) Catalogus samengesteld ter gelegenheid van de tentoonstelling die plaatsvond in het Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke, eind 2007 - begin 2008.
- (11) Jenny Sala is het eerste kleinkind van Constant Sala.
|
Bijlagen: Boereninterieur met vrouwtje aquarel door Louis Ludwig 1856-1925.jpg (380.7 KB) Vrouwtje in interieur - aquarel door Louis Ludwig 1856-1925.jpg (523 KB)
|