Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    26-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 16 februari : Verslag vergadering B.J.B.

    “Op 16 februari hadden we onze vergadering. Het was echt een zomerse namiddag. De stijlvolle formatie had plaats in de frisse buitenlucht. We zongen als stapliederen : “Wij dragen een vlag” en “Wij zijn uw jeugd”. We stapten al zingend ons lokaal binnen. Toen ieder plaats had genomen, begonnen we met een passende Mariahulde en als slot zongen we het “Meilied der kinderen”. Daarna heette de leidster ons allen hartelijk welkom. Er waren er een 25-tal aanwezig. Na het welkomwoord had er een korte zangstonde plaats onder leiding van Mariette De Prins. Het was de zeer mooie canon : “Nacht vangt aan” die we aanleerden. Hierop volgde het leiderswoord dat handelde over onze vastenactie en onze vastenbezinning. De leidster drong er op aan dat we moeten leren veroveren. Iedereen van onze afdeling zou moeten meehelpen en nog meer meisjes voor onze B.J.B. te veroveren. Zij dankte ook diegenen die meegewerkt hadden aan de culturele dag te Mechelen, vooral Mariette De Prins voor de zangnummers, Jeanne Daelemans voor de welsprekendheid en Jeannine Van de Poel voor de voordracht ; dezen werden met een hartelijk applaus bedacht. Hierop zongen we vol geestdrift het “Guldensporenlied” (Staf Nees). Maria Vloeberghen droeg het gedicht “Bezinning” voor. Hierna werd het woord gegeven aan onze E.H. Proost die handelde over “Afbraak en miskenning van God’s liefde”. In naam van alle meisjes dankte onze leidster voor deze zeer nuttige les. De beroepsles had daarop plaats en Mariette De Prins handelde over het behangen van de muren. Deze les werd zeer aandachtig gevolgd daar sommige meisjes thuis of in de geburen moeten helpen. Zelfs een stalenboek kwam er bij te pas. Tot slot van onze vergadering deden we nog enkele gezelschapsspelletjes. Na een kort gebed en met een tot weerziens, gingen en reden we heel tevreden huiswaarts.
                 Een B.J.B.-zus.” (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 16 februari : Muziekavond “Arbeid Adelt”.

    Ging door in zaal “De Rozelaar” o.l.v. J. Van der Taelen. Het Programma :
    1.Divama,mars – Joh. De Wit
    2.Antigone, ouverture – F. Rousseau
    3.Volharding, mars – L. Meeus
    4.Judex (Mors et Vita) – Ch. Gounod
    5.Engelandvaarders, mars – W. Schild
    6.Caesar en Cleopatra, dr.ouv.-G. Boedyn
    7.Afscheid der Gladiatroren – Blankenburg
    8.Zwart Water, ouverture – Jourquin
    9.Onder de dubbele arend, m. – J. Wagner
    10.Flambeau-Marsch, karekterst.- Gadenne.
    11.Terugkeer uit Dinant, m. – Teugels.
    12.Donaugolven, wals – Yvanovici.
    13.Kleine Sentimentele, ouv. – G. De Rouck.
    14.Oude Kameraden, mars – Teike.
    15.Siciliaanse ouverture – Dak.
    16.Vaderlands Lied – Van Campenhout.

    Tussen de pozen traden de conférancier Guske Lancier, de humoristische goochelaar Framatelli en de accordeonist F. Canas op.

    “Tijdens de uitvoering van het VADERLANDS LIED is het ons weer eens opgevallen, HOE ONVERSCHILLIG het publiek zich dan gedraagt…Een beetje eerbied en ingetogenheid zijn nog steeds van deze tijd of kunnen wij dat nog alleen bij de uitvoering van deze hymne op een…kerkhof ? …” (DB, maart ’58)

    1958 – 17 februari : KWB-film : “Gelukkige Dwaasheid”. (DB, maart ’58)

    1958 – 28 februari : K.R.O.O. Frans PISCADOR vanuit Heverlee.

    Na weken van zware oefeningen, kan ik dan eindelijk eens enkele woorden schrijven omdat wij nu juist mutatie hebben gedaan en wat rust hebben. Wij gaan van de Compagnie naar de school van Heverlee als K.R.O.O. (=kandidaat reserve onderofficier) : nog vier maanden zullen we moeten zwoegen om 25 fr daags te kunnen verdienen. Hartelijke groeten aan allen en veel dank voor de lectuur ! Speciale groeten aan alle bleu-kens !”(Foto onderaan) (DB, maart ’58)

    1958 – 28 februari – G.v.M. : Rust Roest.

    Met genoegen kunnen we mededelen dat deze ijverige toneelkring een opvoering geeft van het prachtige toneelstuk “De Vreemdeling” door Antoon Coolen, op zondagen 2 en 9 maart, telkens te 7 uur in de zaal “De Rozelaar”, bij Th. Teughels. De talentvolle actrice uit Mechelen, mevr. Bertha Willems, verleent haar gewaardeerde medewerking. Verder staan dhr Jef en Marc Leemans en Van Neck Frans, alsmede de juffr. Selleslagh Maria uit Leest borg voor een puike vertoning. Alle liefhebbers en sympathisanten uit Leest en omliggende gemeenten worden vriendelijk uitgenodigd tot het bijwonen van een dezer toneelavonden. Hartelijk welkom en dank bij voorbaat.

    Recensies zijn te lezen in het vervolg op deze Kronieken.

    1958 – Maartnummer “De Band” : Groepsfoto Chirogroep.

    Volgens “De Band” was deze foto afkomstig van Louis Van den Brande uit Ramsdonk.

    De tekst op de achterzijde van de foto : “Cliché : de Standaard-Nieuwsblad. Afdruk : St-Franciscusdrukkerij Mechelen. Achterzijde van dit blad blijft onbedrukt, om technische redenen.”

    Foto’s :

    -Mariette De Prins leidde de zangstonde tijdens de B.J.B.-vergadering.

    -De B.J.B.-meisjes van Leest in 1960.

    -Nog een foto van leden van deze vereniging uit dezelfde periode. In 1965 zou de BJB zijn naam veranderen in KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd)

    -Een jonge Frans Piscador in zijn outfit van Excelsior Leest, de Leestse club van eind jaren ’40 van Fé Polfliet.

    -De volledige Leestse Chiro-groep van de jongens in 1958.











    26-03-2023 om 10:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 9 februari : Heilige Mis voor de soldaten.

    De proost van Milac droeg een mis op ter intentie van de soldaten. De soldaten Constant De Prins en Willem Lauwens (foto’s onderaan) fungeerden als misdienaars. (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 9 februari : Culturele dag van de B.J.B. te Mechelen.

    “Op de tweede zondag van februari gaat er te Mechelen in het parochiehuis van St Jan Berchmans een culturele dag door van de B.J.B. waarop familieleden, vrienden en kennissen van de B.J.B.-meisjes worden uitgenodigd.
    Begin : 09u30. In de voormiddag tornooi welsprekendheid en voordragen. Ook zang. De afdeling Leest zal volgende liedjes zingen : “Lied van mijn land” en “Des winters als het regent”. In de namiddag : finale.” (DB, februari ’58)

    De afdeling Leest behaalde voor zang een eerste prijs in 4de afdeling. Jeannine Van de Poel haalde 87% en een vierde prijs en Jeanne Daelemans 70% en een 6de prijs. Beiden in welsprekendheid. (DB, maart ’58)

    1958 – 9 februari : Algemene Vergadering Parochiale Vrouwenbond.

    “Onze eerste Algemene Vergadering van 1958 ! En nog in volle winterperiode ! Wat zou ze worden ? Want van het weer hangt toch veel af…Goddank, ze is een succes geworden, zodat ieder er stond van te kijken. We telden wel een 115 aanwezigen van alle slag : oudere mensen reeds vergrijsd door de strijd van het leven, jonge moedertjes die nog veelal gebukt staan over wiegjes en kleine mensjes en daar tussenin heel het gamma van blond, bruin, zwart of gespikkeld. Werkelijk een schoon publiek ! Het programma van de vergadering was, naar gewoonte, ook nu weer van de bovenste plank. Buiten de gewone punten hoorden we de godsdienstles door Z.E.H. Pastoor die handelde over : “DE KRISTENE MOEDER EN ONZE MODERNE TIJD”. ’t Was een zeer verzorgde en aangepaste les die door allen stil beluisterd werd en waar elk zeker het hare van meegedragen heeft voor haar persoonlijk en ook voor haar gezinsleven. De voordracht door juffrouw Dewinter “ONZE ZORG VOOR DE GEZONDHEID VAN ONZE OUDERLINGEN” werd eveneens door allen met de grootste aandacht gevolgd, want we hebben er veel nuttige dingen door geleerd. Op de haar eigen zeer gezellige en zeer duidelijke manier leerde de lesgeefster ons vele zaken over de te volgen levenswijze, voeding, enz. die ons moesten helpen om onze duurbare ouderlingen het leven zo aangenaam mogelijk te maken en om hen bij te staan om de lasten en moeilijkheden van de ouderdom makkelijker te dragen. Ja, die voordracht had nog wel een uur langer kunnen duren en we zouden het nog niet beu geworden zijn. Tussen de spreekbeurten in werd er eens deugdelijk gezongen en leerden we zelfs een nieuw liedje aan : “De Vogelenbruiloft”. Dan volgde de traditionele koffie met koeken, een uitgelezen lekkernij voor ons vrouwen ! Het 2de deel van de vergadering bevatte dan allerlei mededelingen en werd besloten met een goochelaarstoertje, uitgevoerd door een paar van onze leden. Indien de mannen daar meer wensen over te weten, moeten ze zich maar eens laten “begoochelen” door hun vrouw : ze zullen dan ’t effect wel kennen ! Een vurig gebed voor onze overledenen en zieke leden, besloot deze mooie vergadering.

    DE PAROCHIALE VROUWENBOND is ook zeer gelukkig, te kunnen meedelen dat zij nu 200 leden telt en de ledenslag is nog niet ten einde : als ’t God belieft, komen er nog meer leden bij… Namens de Parochiale Vrouwenbond, M.R.” (DB, maart ’58)

    Op de andere driemaandelijkse vergaderingen van 58 werden nog volgende voordrachten gehouden : “De verzorging van onze ouderlingen” door juffrouw De Winter, “Liefde, grondslag van de opvoeding” door Mr Verschuren, “Ons gezin, een eigen schepping” door Mr Vrielinck en “Ziekten met sociale weerslag” door Juffrouw Frateur. Op geestelijk vlak was 1958 goed voor :
    -de retraite te Antwerpen de grote bedevaart naar Oostakker met 73 leden van de Leestse Boerinnenbond.
    -de bedevaart naar Lourdes in oktober alwaar KVLV werd afgevaardigd door R. De Wit-Meulemans.
    -de bedevaart naar Scherpenheuvel, gekoppeld aan een bedevaart naar St Jozef te Leuven met 52 deelnemers.
    -een zielemis voor de overleden leden.
    -recollectie op 21.12.1958.

    1958 – 10 februari : Soldaat Achiel VAN WINGHE vanuit Mechelen.

    “Hier dan het eerste briefje van een dikke bleu uit Mechelen. In de eerste plaats moet ik u bedanken voor het regelmatig ontvangen van tijdschriften. Ik moet me verontschuldigen omdat ik misschien nogal lang heb gewacht met te schrijven, maar ik had werkelijk weinig nieuws te melden en aan een epistel als dat van D.P.S., dat vorige maand in De Band verscheen, hebt ge ook niet veel. Voor mijn part is de troep nog niet zo slecht, voor zover ik daar al ondervinding kan van hebben. De dagen zijn hier goed gevuld met lessen die zich regelmatig afwisselen, zodat er van verveling geen sprake is. Ik heb nog maar éénmaal het leger verwenst en dat was verleden woensdag : een hele voormiddag op oefening in de stromende regen ; terug in de kazerne, woog onze kapootjas wel 20 kg… Kwestie van ontspanning is het hier ook zeer goed : we hebben film, radio en televisie. Beste groeten aan alle Leestse soldaten, ook aan alle B.J.B.-ers !” (DB, maart ’58)

    -Achiel Van Winghe vanuit Mechelen, 4/3/1958 : “In de eerste plaats dank voor de ontvangen lectuur, bijzonder voor de twee mooie boeken. Verder ben ik nog zeer optimist over het verloop van mijn legerdienst. De laatste weken van onze opleiding waren wel tamelijk zwaar, zoals b.v. die marsj van 30 km, maar al die narigheden zijn nu weer achter de rug. Ik ben hier nu ingedeeld bij de radio-operateurs; de opleiding zal nu hoofdzakelijk bestaan in het leren omgaan met radioposten. Sedert gisteren is hier een nieuwe Leestse schacht binnengekomen, de man van de Chiro, Eddy Beterams : hij zei me dat zijn eerste indrukken zeer goed zijn. Over een veertiental dagen hadden we hier de gelegenheid een prachtige bonte avond bij te wonen, verzorgd door de Philips-Fabrieken. Ik sluit met hartelijke groeten aan alle Leestse soldaten maar bijzonder aan de mannen in Duitsland.”

    -Achiel Van Winghe vanuit Mechelen, 30/11/58 : “Als men zo kort bij huis “ligt”, dan komt het er zo gemakkelijk niet van dikwijls te schrijven. Op 15 november hadden we de jaarlijkse korpsmaaltijd. Nochtans viel het eten tegen… Alles kwam in orde toen de korpsoverste aankondigde dat we twee dagen gunstverlof zouden krijgen : één wegens de goede maneuvers en één ter gelegenheid van het Feest van de Koning. Een maand geleden ging hier de grote cross van de compagnie door. Ik eindigde op de 3de plaats en hoop bij de volgende cross “minstens” de hoofdvogel te kunnen afschieten. We zijn hier terug van wal gestoken met de Milac : een tiental mannen van de 100e Cie TTr, daarbij enkele jongens van de Stafcompagnie en uit de opleiding. Nog 118 dagen voor mij ! Beste groeten aan Milac, alle Leestse soldaatjes (in het bijzonder de mannen van lichting 2.1.58). Het is nu tijd om naar de match F.C. Mechelen-Patro Eisden te gaan kijken.”

    1958 – 11 februari : Afscheidsfeest chiroleider Eddy Beterams.

    Meer over Eddy Beterams in deze Kronieken : 16/8/1955, 4/7/1957 (telkens op bivak) en 23/11/1984 (als judoca). (Foto onderaan)

    1958 – Zaterdag 15 februari : De KWB bezocht het Sportpaleis te Antwerpen.

    “Op zaterdag 15 februari vertrok onze afdeling met een autobus naar de zes dagen van Antwerpen zodat wij met onze 35 KWB-ers nog eens van een stukje sport hebben kunnen genieten, zoals b.v. de beide reeksen achter derny’s waarin wij Rupske Lauwers in de eerste en grote Rik (Noot : Rik Van Steenbergen) (Foto’s onderaan) in de tweede als overwinnaars te voorschijn zagen komen. Vooral de 2de reeks heeft indruk op ons gemaakt, want daarin zagen wij specialisten als Rik Van Steenbergen, Wachtmans, Van Est en De Paepe, wereldkampioen achter motoren. Was het nu een premie van 7.000 baarden of was het een prestigekwestie dat de koers gemaakt heeft, wij denken het eerste. In elk geval, daar zagen wij grote Rik op zijn best, want al sportend dubbelde hij het ganse gedoe. Werkelijk, om duimen en vingers af te likken ! Ook tijdens de zware jachten was er wat moois te zien en dan vooral vanwege de oude Schulte : wat kan die man fietsen. Men mag nu weten dat zes dagen combine is, toch is er schone sport te zien en toch moet het zeer zwaar zijn voor de renners om aan een soms moorddadig tempo zes dagen te rijden. Ook de attracties waren de moeite waard gezien te worden, vooral de vier gebroeders die allerlei acrobatiën verrichtten op de koord, konden ons bekoren.
    Wij vertrokken terug uit Antwerpen na de spurten van 1 uur en na een kort oponthoud in Breugelhof, werd ieder terug thuis gebracht. Als besluit van deze reis mogen wij zeggen dat ieder waar heeft gekregen voor zijn geld en dat iedereen nog wel zal willen terugkeren volgend jaar.
                 POLFLIET Emiel.” (DB, maart ’58)

    Foto’s :

    -Constant “Stanne” De Prins na één van zijn vele overwinningen. Het jongetje rechts is Harry Cauwenbergh.
    -Soldaat Willem Lauwens fungeerde zoals Stanne als misdienaar.
    -Eddy Beterams nam afscheid van de Chiro en werd soldaat.
    -Willy “Rupske” Lauwers.
    -Rik Van Steenbergen.











    20-03-2023 om 09:41 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 15 januari : Belasting op fietsen.

    De ontvangers der belastingen te Mechelen 1e en 2de kantoor delen mede dat de fiets- en voertuigplaten, evenals de hondenmedailles, zullen afgeleverd worden te Leest op het gemeentehuis op 22 en 23 dezer telkens van 9 tot 13 uur. De prijzen zijn zoals vorig jaar.

    1958 – 17 januari : Studiekring K.W.B.

    Het onderwerp op deze studiekring : “Kiezen, gewetensvraag voor onze Katholieken”. De opkomst was goed. Op dit ogenblik telde de afdeling Leest een kleine 100 leden terwijl het verbond nationaal 10.436 leden telde. (DB maart ’58)

    1958 – Zondag 19 januari : Feestvergadering B.J.B.-Meisjes.

    DB, maart ’58 : “Die dag werden, na het Lof, vijf meisjes van onze afdeling lid van het grote sterke leger van de Katholieke Aktie. Ze aanvaardden een apostel te zijn van Christus en Zijn Kerk, om door gebed en offer, woord en daad, op hun parochie en elders, gelijk Maria, Christus te dragen naar hun medemensen. Mochten zij met de hulp van O.L. Vrouwke trouw zijn aan deze belofte en dit ideaal en mocht de B.J.B. ertoe bijdragen dat zij zouden openbloeien tot moderne diepvrome vrouwen. Ook de bestuursleden namen weer eens bewust hun grote verantwoordelijkheid op. We besloten deze korte plechtigheid met het lied “Levensadel”. Hierna hadden we feestvergadering : zoals altijd begon deze met een stijlvolle formatie. Een hartelijk en welgemeend welkom werd gezegd aan alle meisjes. In naam der meisjes werd E.H. Pastoor eerbiedig verwelkomd. Bij gelegenheid van de eerste vergadering van het jaar bedankten we onze Proost voor de leiding die hij geeft, en om het goede zaad dat hij zo kwistig in onze harten strooit, gaven we hem een klein geschenk. Onze nieuwe leden huldigden we door het zingen van “Vlaanderen herrijst”. Om onze godsdienstkennis nog meer te versterken en om nog meer persoonlijk overtuigd te zijn, luisterden we aandachtig naar de godsdienstles : “Met het Hart van Christus tegenover de verscheurde Christenheid”. Dan werd het actiepunt van de maand uitgelegd : hoe allen vurig moeten meebidden gedurende de internationale bidweek voor de bekoring van alle mensen. Plezierige en huiselijke liedjes werden gezongen. Hoe elk meisje in dienende liefde haar aandeel kon bijbrengen in de stijl van een beweging, kon men leren in het leiderswoord. Jeannine Van de Poel (foto onderaan) droeg op een eenvoudige doch mooie wijze het gedicht : “Kerstnacht in de loopgraaf” voor. Jeanneke Daelemans hield een zeer boeiende spreekbeurt over “Schoon Vlaanderland”. Deze twee meisjes willen de eer van Leest trachten te verdedigen op de culturele dag. Na nog enkele praktische mededelingen, lieten we de koeken goed smaken, terwijl stemmige muziek weerklonk. De verkiezing van Miss 58 bracht veel spanning teweeg. Na het muzikaal pak, zorgde E.H. Pastoor voor vrolijke dansmuziek. Te vroeg was het weer tijd om naar huis te gaan. We dankten God voor dit gezellige en goeddoend samenzijn.
                   Leonie Muysoms.”

    1958 – Zondag 26 januari : Toneel Chiro.

    Opgevoerd werd “De Wraak van de Kabouters”, een spel in drie bedrijven van P.S. Van Enschede en het drama “Het Wachtersspel” van R. Hens. Kwamen op het toneel : Jan Van den Vondel, Walter De Prins, Alfons De Smet, Guido Hellemans, Edward Rottiers, Victor Diddens, Robert De Rooster, Roger Silverans, Guido Lamberts, Marc Leemans, Leon Daelemans, Alfons Huysmans, Jean Nuytkens, Raymond Buelens, Theo Huysmans, Hugo Emmeregs, Eddy De Smet, Silvain Van den Avondt, Marcel Van Hoof, Martin Tourné en Jean De Croes (“De Wraak der Kabouters”).
    In het “Wachtersspel” : Rik Muysoms, Louis Vloebergh, Eddy Beterams, Jozef Verlinden, Louis Van Winghe en Edward Diddens. (DB, maart’58)

    1958 – Februari : Werkloosheid.

    In de maand februari noteerde men 8 volledige werkloze mannen en 11 tijdelijk. Twee volledig werkloze vrouwen en 10 tijdelijk werklozen. (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 2 februari : Bonte Avond van Milac.

    Vond plaats in de parochiale feestzaal om 19 uur stipt. Op het programma : het cabaretgezelschap “De Poolster” uit Mechelen met Ludwig Könner, Simonne Van Roy, Bert Verelst, de Sun Spot en Flup en Flap. Toegang : 20 frank. (DB, februari ’58)

                                         Sponsors :

    Triumph, Vilvoorde-Alimenta, Brussel-Cotelle&Foucher, Brussel-Nationaal Zwitsers Verkeersbureau,Brussel-Boekhandel Missiehuis, Overijse-De Standaard, Brussel-Bonden van het Heilig Hart, Mechelen-Lauwens Antoine, sculpteur, Leest-I.M.B., Mechelen-Gestetner, Brussel- Castrel, Lier- Volkslektuur, Antwerpen- Victor Goossens, Hombeek- Deegwaren Remy, Wijgmaal- Galeries Anspach, Mechelen-Jupi, pantoffel fabriek, Leest- Fromagerie Kraft, Luik- Wasserij Dyla, Mechelen- Vernis Claessens, Deurne- Schoenwinkel Wwe Piessens, Leest- Chocolade Jacques, Eupen- Schoenen Dyla, Mechelen - Mercedes-Benz, Mechelen- Fort Producten, Itegem-Uitgeverij Heideland, Hasselt-Textielwinkel Wwe Huyghens, Leest- Macaroni Soubry, Roeselare -Cichorei De Beuckelaer, Antwerpen -Ververij Ideal, Mechelen- Ciné Tivoli, Tisselt- Belgische Margarine Unie, Merksem - Familie Hoeks, Mechelen - Dagblad Het Volk, Brussel - Huis Marcel Leemans, winkelier, Leest - Eternit, Kapelle-op-den-Bos - Kantoormachines Mispelters, Mechelen - Gevaert, Mortsel - Huis Vloebergh-Van Dam, huishoudart.,Leest - Tabakken Odon Warland, Brussel - Trois Suisses, Dottenijs - Ceuppens Frans, Velo-onderdelen, Leest - De Croes-Van den Heuvel, café, Leest - De Smet, handelaar Bist, Leest - Gobien-Cop, winkelier, Leest - Huybrechts-De Bruyn, Winkelier-herberg. - Mevr Wwe Huyghens-Huysbrechts, textiel - Lauwens-Alewaeters, textiel, Leest - Piessens-Wilms, bakker, Leest - Mevr Wwe Piessens-Robeyns, schoenen - Rottiers-Jacobs, melkhandel, Leest -  Dokter en mevr Stuyck, Leest - Van Praet-Moortgat, winkelier, Leest - Lamberts-Hermans, Londerzeel - Bieren De Bondt, Mechelen - Brouwerij van Haacht - Koffie Rombouts, Antwerpen.

    In “De Band” van maart verscheen volgend verslag van de Bonte Avond : “Op 2 februari was er in de parochiale feestzaal een bonte avond verzorgd door het cabaretgezelschap “DE POOLSTER” van Mechelen. Deze feestavond begon te 19u02. Aanvankelijk scheen de opkomst eerder gering te zijn vergeleken bij vorige jaren, maar te 19u30 was de zaal vol gelopen. Dit illustreert weer eens dat het overgrote deel van het Leestse publiek nog niet schijnt te weten dat de Milac-avonden te Leest (en te Hombeek) zéér stipt op het aangekondigde uur beginnen ! Door een samenloop van omstandigheden kon de K.F.S.C. aan het programma niet meewerken. De eerstvolgende bonte avond van Milac zal deze fanfare wellicht beter in de mogelijkheid zijn om een programma ten bate van de Leestse soldaten op te luisteren. Na het welkomwoord, hield Eerwaarde Pater Heldmar O.F.M., onderpastoor en proost van MILAC-Leest, een korte toespraak waarin hij het thema “vreugde” ontwikkelde. Het optreden van “De Poolster” was –zeer algemeen gesproken- goed. Het eerste deel nochtans was zwakjes en miste heel wat energie ; het 2de deel maakte een goede indruk en was goed genietbaar. Het werd geen “knalavond” zoals aangekondigd. De sympathieke Limburgse zanger-gitarist LUDWIG KONNER, genoot zeer veel bijval en werd dan ook telkens op een daverend applaus onthaald voor en na zijn optreden. Het was de enige “ster” van het programma (trad intussen op voor de T.V.). De “SUN SPOTS”, droogkomieken, hadden eerst na de pauze voelbaar succes. De clowns “FLUP & FLAP” kwamen insgelijks eerst in het 2de deel van het programma genietbaar tot hun recht, samen met BERT VERELST, conferencier. SIMONNE VAN ROY, accordeoniste, miste eerst en vooral een zekere vrouwelijke charme. Haar accordeonklanken mochten er zijn maar, naar onze bescheiden mening, kan zij nog een “vedette” worden. Na het optreden van “De Poolster” werd een REUZE-TOMBOLA gehouden. De prijzen werden ons GESCHONKEN door ZESTIEN LEESTENAREN en door ACHT EN DERTIG winkels en firma’s uit het omliggende. Deze tombola kende een zéér grote belangstelling. Enkele slotbemerkingen wezen ons hier geoorloofd : Ontgoocheld hebben wij ook nu moeten vaststellen dat het MERENDEEL van de oud-soldaten (= sinds de stichting van MILAC te Leest) telkens de GROTE AFWEZIGEN zijn op onze feestavonden. Wij nemen aan dat de jongelieden zich (misschien) eerder getrokken voelen naar bijvoorbeeld een bal in het omliggende. Maar…Zij schreven ons toch vroeger niet te zullen vergeten wat Milac voor hen gedaan heeft tijdens hun legerdienst. Dit blijft slechts een jammerlijke holle phraze wanneer dit niet in een DAAD wordt omgezet. Alhoewel wij geenszins de indruk willen geven alsof Milac voor onze soldaten ALLES of ZEER ZEER VEEL zou betekenen, is die afwezigheid waarvan hoger sprake voor ons een sprekend bewijs van een gemis van de elementairste vormen van beleefdheid, waardering en van een greintje dankbaarheid. De oud-soldaten die aanwezig waren, vinden hier onze dank. Wat de prijzen voor de tombola betreft : de meerderheid van de winkels, cafés, handelaars en andere zakenlieden, waren er “niet bij”. Er zijn nog te veel mensen die wachten tot wij aan huis komen “bedelen”. Zij moeten weten dat MILAC zich in deze aangelegenheid beperkt tot een algemene oproep. Zij die graag een prijs schenken, verwittigen ons wel of brengen hun bijdrage zelf binnen. De herbergiers zouden kunnen noteren dat het niet alleen de WINKELS zijn die prijzen kunnen schenken. Deze zin werd ons vooral ingegeven door spontane reacties van burgers én soldaten. Voegen wij hieraan nog toe dat bij de prijzenreeks werd opgemerkt dat de “Heide” slechts door één enkele zaak “vertegenwoordigd” was. De geste van Dokter Stuyck werd ten zeerste gewaardeerd.”

    1958 – Zondag 2 februari : Pater Buelens hield sermoen.

    De Hombeekse pater Isidoor Buelens hield in alle missen een sermoen voor de Missies. Voor zijn reis haalde hij in de kerk van Leest 6.467 frank op. (DB, maart, ’58)

    1958 – Woensdag 5 en 13 februari : Voorlichtingsvergadering toekomstige soldaten

    Om 19u30 in het patronaat.
    -Dokter Stuyck (foto onderaan) gaf een spreekbeurt over venerische ziekten.
    -Luitenant Geerts, adjunct-selectieofficier (foto onderaan) gaf een uiteenzetting over de selectie, de aanwijzing voor de verschillende wapens in België of Duitsland en enkele andere aspecten van de legerdienst.
    -Vertoning van een documentaire film over enkele opleidingscentra.
    -Een oud-soldaat belichtte de goede en kwade aspecten van de legerdienst.
    -De aangekondigde legeraalmoezenier Van der Kercken was niet komen opdagen. (DB,maart ’58)

    Foto’s :

    -Jeannine Van de Poel naast haar broer Walter in 1953.
    -Verslaggeefster van de B.J.B.-meisjes Leonie Muysoms.
    -Advertentie uit De Band voor “De Bonte Avond” van Milac.
    -Dokter Marcel Stuyck sprak over venerische ziekten.
    -Luitenant Fons Geerts, afkomstig uit de Tiendeschuurstraat en woonachtig in de Kouter, gaf een uiteenzetting over de legerdienst .











    08-03-2023 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 2 januari : Opgeroepen.

    Frans Piscador en Willem Lauwens (foto onderaan) begonnen aan hun militaire dienst. (DB, december ’57)

    1958 – 4 januari : Soldaat Milicien Willem Lauwens.

    -Doornik, 4/1/58 : “We zijn nog maar een paar dagen binnen. Het is hier toch een ander leventje dan in Leest. ’s Morgens vroeg maken ze hier (ook) veel lawaai om op te staan. Ik zal wel mijn plan trekken. Het is hier zeer goed van eten. De mannen van de Milac zijn ook al op de kamer geweest. Nu ga ik sluiten want ik ben veel te stijf van de pikuren. Beste groeten aan alle soldaten en mensen van Leest !”

    Nota van de redactie : Willem jong, mersie zenne voor uw eerste brief die ge ons schreef amper na nen dag en half kazerneleven. Proficiat ! Er zijn er ander die reeds twee maand binnen zijn en hun adres nog niet opgeven. (‘De Band’ februari 1958)

    -Willem Lauwens, Doornik 18/1/58 : “Hier den dikke schacht die nog 440 dagen moet kloppen…Ik ben hier goed content. Waarschijnlijk zal ik met andere kameraden worden aangeduid om muziek te spelen. We zullen ook een regenjas krijgen in plaats van een ‘kapoot’. Onze aalmoezenier ziet er nen interessante uit. Tot ziens ! Veel hartelijke groeten aan alle soldaten en de Leestenaren !”

    -Willem Lauwens, Mortsel 7/3/58 : “Ik ben het al goed gewoon in Mortsel. Het eten is hier uitstekend en de tucht is licht om dragen hier. De facteur komt juist binnen met een pakje van…Milac natuurlijk ! De kameraden op de kamer willen me reeds voor zijn. M’n kameraden zeggen dat het toch interessant moet zijn; ze vinden ook dat DE BAND zo’n fijn boekje is ! Aan allen ’n goeie dag.”

    -Willem Lauwens, Mortsel 24/3/1958 : “Deze morgen werden we eens bij de aalmoezenier geroepen : aalmoezener MERCELIS die te Leest reeds kwam spreken op een Milac-avond. Hij heeft er mij nog over verteld. Hij laat u allen de beste groeten overmaken. Zondag zal ik misschien van piket zijn. Hartelijk dank voor de pakjes lectuur ! Als DE BAND komt, is het kermis op de kamer. Ze willen mij allen voor zijn.”

    -Willem Lauwens, Mortsel 3/11/58 : “Nu algauw een briefje in ’t kort want er is maar weinig nieuws. DE BAND brengt de soldaat een goed humeur. Ik ben hier vrij van wacht en piket. Ik ben hier toch nog al binnen gevallen. Een mens moet toch wat geluk hebben. In de dag sta ik in de kantine en voorts strijk ik de kostuums. Ge zult er eens mee lachen maar dat komt wel van pas later ! Nog een beetje geduld en dan ben ik weer burger : ik denk dat het zal ‘varen’ nu ik dit leven hier gewoon ben. Beste groeten aan Milac, en aan alle mensen en soldaten van Leest.”

    -Willem Lauwens vanuit Mortsel, 18/12/58 : “Deze week heb ik meegespeeld in het orkest dat Aalmoezenier Mercelis ineengestoken heeft. Het werd een piekfijn feestje en een fijne bonte avond. Hartelijke groeten aan alle soldaten, Milac en KWB.”

    1958 – Zondag 5 januari : Voetbalmatch “Croon’s Vrienden” versus “Mechelse Dijlespurters”. Verdere details onbekend. (DB, maart ’58)

    1958 – 6 januari : Lessenreeks van de BJB.

    Op 6 januari startte de B.J.B. een lessenreeks over bedrijfsorganisatie en onkruidbestrijding. (DB)

    1958 – 7 januari : Paula Bradt onderwijzeres in meisjesschool.

    Paula Bradt kwam als onderwijzeres in dienst aan de Leestse meisjesschool.
    Paula was te Mechelen geboren op 9 augustus 1936 als dochter van gemeentesecretaris Egide Bradt en Joanna Van den Broeck. In 1955 behaalde ze haar diploma van onderwijzeres en begon haar loopbaan te Kapelle o/d Bos. In 1979 werd ze directrice van de Leestse vrije parochiale basisschool, een functie die ze zou blijven uitvoeren tot haar pensionering in 1986.
    “Een kleuter, een klein kind moet ergens aarden, ergens wortel schieten. Een kind dat in Leest woont maar in een ander milieu naar school gaat, zal zich later moeilijker in het dorpsleven kunnen inwerken. Wie daarentegen samen op de schoolbanken gezeten heeft, heeft daar mekaar leren kennen. Zo wordt het cement gemaakt dat later de dorpsgemeenschap met zijn buurten en verenigingen zal aaneenhouden. Ik geloof erin !”, brak ze in ‘84 een lans voor haar school, haar dorp en het Leestse katholieke verenigingsleven, ter gelegenheid van de schoolfeesten.

    Paula Bradt was gehuwd met Jeroom Verbruggen die haar vier kinderen schonk : Machteld, Veerle, Koen en Frank. Het gezin betrok een woning in de Kouter te Leest.
    Ze overleed te Leuven op 25 juni 1997 als Ere-Schoolhoofd van de Sint-Niklaasschool te Leest. “Zou het dan toch waar zijn dat de besten eerst moeten gaan ? Dat hebben wij ons de voorbije dagen wel vaker afgevraagd. Als overtuigd christen beleed je je geloof niet enkel in woorden maar vooral in daden. Je leven was zinvol, zo vond je, als de wereld door jouw aanwezigheid een beetje beter werd. Je consequente leven volgens deze opvatting maakte jou een enthousiaste onderwijzeres, die “haar” kinderen écht graag zag, een fijne vriendin, een trouwe medewerkster in het verenigingsleven, een zorgzame dochter en zus. Maar boven alles een fantastische echtgenote en moeder. Je laat een prachtige herinnering na maar ook veel verdriet. We hadden ons geen betere moeder kunnen wensen. We zijn trots op jou.” Pakkende woorden uit haar gedachtenisprentje.
    Meer over Paula Bradt in deze Kronieken : 30/6/1986 (bij haar afscheid) en 26/6/1997 (overlijden).

    1958 – 7 januari : Ongeval te Mechelen.

    “Twee vrachtauto’s respectievelijk bestuurd door Selleslagh J. uit Leest en Maes Virginie uit Steenokkerzeel kwamen in botsing met elkaar op de Kleine Nieuwendijk.”

    1958 - Van 9 tot 12 januari : B.J.B.-ers gingen op retraite naar Tongerlo. (DB, december ’57)

    1958 – Zondag 12 januari : Feest Eucharistische Kruistocht.

    “Op zondag 12 januari vierde de E.K. feest. 23 leden volgden de maandelijkse vergadering. Daarna leuk koffiefeestje met zang, spel en tombola. Het lied “Wie niet draaien wil” viel in elks smaak. Opgewekt en tevreden trokken allen naar hun thuis.
    Wonnen de twee schoonste prijzen in de tombola : PIESSENS Agnes (foto onderaan) : Lieve Vrouwke op sokkeltje en POLSPOEL Jeanne : geweven kinderkapmanteltje.” (“DB”, februari ’58)

    Foto’s :

    -Soldaat Willem Lauwens. (Foto : Hugo Lauwens)

    -Paula Bradt aan het begin van haar carriére in Leest met directrice zuster Virginie.

    -Bij het uitoefenen van één van haar functies als directrice.

    -Paula, zoals de meeste mensen haar gekend hebben.

    -Agnes Piessens won een “Lief vrouwke op sokkeltje”. Uiterst links op de foto met haar kookploeg, verder v.l.n.r. : Anna Schellens, Julia Lauwens, Francine Van Eekel, Leontine Geens en Pelagie Verschueren. (Foto uit de collectie van Leontine Geens)











    04-03-2023 om 10:56 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958.

    1958 – Aantal herbergen en nieuw fietspad Leestsesteenweg.

    Dat jaar telde Leest nog 25 herbergen en werd er een nieuw fietspad gelegd in de “Battelse Bergen”. De afwatering zou echter nog te wensen overlaten. (DB)

    Ter info in 1878 telde Leest 35 herbergen, in 1887 47 en in 1895 52. In 1930 was het aantal gezakt tot 30 stuks. Onderaan foto’s van enkele herbergen uit de jaren ’50.

    1958 - Kerst- en Nieuwjaarspaketten voor de soldaten van Leest.

    Ter gelegenheid van Kerstmis en Nieuwjaar ontvingen de Leestse miliciens van Milac :
    -Het boek “De Witte” van Ernest Claes.
    -Het boek “Jeugd” van dezelfde auteur.
    -Een serie kerst- en nieuwjaarskaarten.
    -Een serie sluitzegels.
    -Humoristische en artistieke kaarten.
    -Een foto-album.
    -Een wandplaat voor kamerversiering.
    -Een bloc briefpapier + 100 omslagen.
    -Een pak tijdschriften.

    Dit pakket werd bij de soldaten thuis besteld tussen 24 december en 3 januari. (DB, december ’57)

    1958 – Soldaten Klasse 1958

    Absillis Alfons, Blaasveldstraat. Boey Frans, Kleine Heide. De Prins Maurits, Alemstraat. Geerts Edward, Scheerstraat. Hellemans Guido, Dorp. Mertens Arthur, Elleboogstraat. Polfliet Ferdinand, Kouter. Put Ferdinand, Juniorslaan. Simons Paul, Mechelbaan. Slachmuylders Willy, Kapellebaan. Somers Marcel, Rennekouter. Van Beersel Paul, Vinkstraat. Van den Sande Maurits, Grote Heide. Van Praet Leonard, Kapellebaan. Van Rompaey Jan, Juniorslaan. Van Winghe Désiré, Alemstraat. Vloebergh Jan, Dorp. (“DB”, februari ’58)

    1958 – Provinciebelastingen op muziektuigen in vaste lokalen :

    -100 fr voor radio, pick-up.
    -250 fr voor radio of pick-up met meer dan 1 luidspreker.
    -500 fr voor televisie of juke box. (DB, maart ’58)

    1958 – Leest bezat 72 belastbare duivenhokken.
    (DB, maart ’58)

    1958 – B.J.B. Gewest Mechelen-Zuid.

    “Bij het begin van dit jaar wens ik u allen een zalig een gelukkig nieuwjaar en tevens stuur ik ook mijn beste en welgemeende dank aan al diegenen die meegewerkt hebben aan de groei en bloei van de BJB hier in ons gewest. Ook een zeer speciaal woord van dank aan de afdeling van Leest die de sterkste afdeling vormde van het gewest en voor alle verwezenlijkingen het grootste aantal deelnemers leverde. Als we het voorbije jaar eens vlug overlopen op gebied van de gewestelijke werking, beschouwen we op de eerste plaats de godsdienstige vorming : voor retraite en recollectie staan we aan de spits van gans de provincie Antwerpen met 25,6% ; dat kan nog verbeterd worden. De culturele werking, de wedstrijden voor zang, spreken en voordragen, waren een groot succes en door elke afdeling werd meegedaan aan deze echte “cultuur” die ons bewust maakt van eigen Vlaamse aard en zeden en de gehechtheid aan eigen Volk en eigen midden waardoor wij mee opgaan naar een hogere culturele standing. Onze technische afdeling heeft ons geleerd hoe wij ons beroep beter moeten uitwerken en hoe wij op ons bedrijf van onze tijd moeten zijn. Het ontspanningsleven, met de hoogtepunten het Ruitertornooi en het Zomerfeest, heeft ook bij het publiek een grote belangstelling verwekt. Volgens de jonggehuwden is de bekroning van gans de B.J.B.-werking de cursus voor verloofden die door niemand zou mogen gemist worden. Deze cursussen gaan door te Lier in het Retraitehuis van 30 januari tot 2 februari en van 13 tot 16 februari. Uit dit alles blijkt hoe onze beweging groeit en bloeit, waarvoor wij u nogmaals onze welgemeende dank toesturen. Deze vaststelling mag ons niet bekoren en te gaan rusten. Wij moeten voortdoen aan al die schone en goede idealen opdat er een betere en schonere wereld zou tot stand komen. Ieder van ons moet het zijne bijdragen om nog meer verovering en verbetering aan te brengen. Dat 1958 een jaar moge worden van vooruitgang en aanwinst voor gans de B.J.B. en vooral voor u zelf.
         Alfons DE SMET, Gewestleider.” (DB, februari ’58)

    1958 – Telling van de winterbezaaiingen en van het vee.

    Wintertarwe 61 ha 93 a.
    Rogge 23 ha 41 a.
    Wintergerst 5 ha.
    Totaal winterbeezaaiingen : 90 ha 34 a.
    Totaal oppervlakte cultuurgrond : 648 ha 80 a.
    Totaal aantal landbouwpaarden : 122.
    Totaal aantal runderen : 1241.
    Totaal aantal schapen : 2, varkens: 149, totaal pluimvee : 3739. Bijenkasten : 4.
    (DB, maart 1958)

    1958 – Indeling van de kiezers.

    Voor de wetgevende kamers : 292 mannelijke en 306 vrouwelijke kiezers te Leest. (DB)

    1958 – K.W.B.- Leest zette het gemeentebestuur onder druk.

    Dat jaar drong de KWB bij de bevoegde diensten aan op :
    -de plaatsing van een elektrische verlichting bij de uitgang van het parochiehuis.
    -het vroeger doen ontbranden van de straatverlichting, “opdat zij die de eerste bus dienen te nemen niet in het donker zouden moeten gaan”.
    -het aanbrengen van een moderne verlichting (buislampen) in alle straten.

    Foto’s :

    Enkele herbergen uit de jaren ’50 :

    -Café “In de Biest” op de Kleine Heide.

    -Café “De Sportvrienden” in de Alemstraat van de familie Selleslagh.

    -Café “Boerenhandel” van Pierreke Van den Eede in de Juniorslaan,

    -Café “Welkom” van de familie Van Steen in de Dorpstraat.

    -Café “De Volksvriend” Dorpsplaats van Alfons Verbruggen (voordien “Bellevue”)











    28-02-2023 om 12:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – Per fiets naar Duitsland.

    De zusjes Maria en Hilda Diddens ondernamen dat jaar, samen met hun nichtjes Maria en Paula Vloeberghen, een fietstocht naar het Duitse Rudesheid am Rhein. Ze hadden van de pastoor van Leest een brief meegekregen die ze telkens toonden aan de pastoor van de parochie waar ze wilden overnachten en dat lukte wonderwel, ze waren overal welkom.

    Op de foto v.l.n.r. : Maria Diddens, Maria Vloeberghen, Hilda Diddens en Paula Vloeberghen.

    1957 in vogelvlucht.

    Januari
    5 : Grote veldrit (R. Verschueren wint).
    20 : Beloftenaflegging B.J.B.-meisjes.
    23 : Studiekring K.W.B. over de TV.
    27 : De Chiro voert op “Tarcitius” en “Cleopatra”.

    Februari
    3 : Muziekavond K.F.S.C
    4 : Milac houdt een grote muzikale showavond, aanzien als een der beste te Leest. Aalmoezenier Mercelis houdt een inslaande toespraak; veel volk.
    16 : K.F.A.A. naar Sportpaleis Antwerpen.

    Maar
    2 : De K.W.B. naar de Zesdaagse van Antwerpen.
    3 : Muziekavond K.F.A.A.
    4 : Teerfeest Boerenbond.
    7 : Film Boerenbond “Ik had 5 zonen”.
    11 : De Chiro neemt afscheid van hoofdleider Juul Muysoms, Louis Vloebergh opvolger.
    17 : Jubileumvoorstelling Rust Roest met “Marieke van Nijmegen”.
    18 : De gemeenteopcentiemen worden van 600 op 1000 gebracht.
    23 : Juul Muysoms vertrekt naar Congo.

    April 
    7 : Feest bij de K.F.S.C. – decoraties.
    8 : Sportavond K.W.B.
    22 : Frisco-dag van de Chiro.
    27 : Uitreiking brevetten Luchtbescherming.

    Mei
    7 : Jubilee De Muyer-Leemans.
    11 : Geneeskundig bevolkinsonderzoek.
    20 : Ster-avond parochiale organisaties.
    26 : Plechtige Communie.

    Juni
    2 : Treinen stoppen niet meer op de Heide.
    13 : Meisjesschool op uitstap naar Holland.
    27 : Vormsel te Hombeek.
    30 : Schoolfeest meisjes.

    Juli
    4 : De Chiro op bivak
    11 : Maria Rheinhard op rust.
    27 : Uitstap K.W.B.

    Augustus
    4 : Voetbalmatch B.J.B. – Boerengilde.
    14 : Milac voor 3 dagen op bezoek in Duitsland bij soldaten.

    September
    24 : E.P. Heldmar O.F.M. onderpastoor.

    Oktober
    14 : Film Milac “De Laatste Brug” en spreekbeurt door de Nat. Secret. Kath.Filmliga.

    17 : Jubilee Leemans-De Muyer.

    28 : Film K.W.B. “Op de Kaaien”.

    28 : Paula Bradt benoemd onderwijzeres.

    November
    3 : Toneel “Rust Roest” “Gebroeders Kalkoen”.
    18 : Bonte Avond K.F.S.C.
    26 : Maria De Laet terug uit Congo.

    December
    1 : Toneel B.J.B.-jongens “Zo streden onze Boeren” en “Moppie de ongeluksvogel”.
    6. Sint Niklaas op ronde in de parochie.
    8 : Veldrit gewonnen door Rene Declercq.
    25 : Toneel B.J.B.-meisjes “Doornen op een Levensweg”.

    Commentaar De Band : “Dit overzicht kan niet anders dan ONVOLLEDIG zijn want GEEN ENKELE organisatie (UITGEZONDERD de K.F.S.C.) is ingegaan op onze vraag, om hun jaarverslag te bezorgen….”

    Vervolgt met 1958.

    25-02-2023 om 10:49 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 8 december : Chiro hield trektocht.

    Op deze kermisdag hielden de leiders en de kerels van de Chiro een trektocht naar Zaventem waar zij zeer gastvrij werden ontvangen door de oud-onderpastoor van Leest De Schutter. (Foto onderaan) (DB, december ’57)

    1957 – 12 december – G.v.A. : Aanrijding.

    “Op het Kardinaal Mercierplein had een aanrijding plaats tussen een personenwagen bestuurd door Leemans Jan, wonende te Zemst en een personenwagen bestuurd door Van Dam Alfons uit Leest. Van Dam werd gekwetst. Verder stoffelijke schade.”

    1957 – 14 december – G.v.A. : Botsing.

    “Op de steenweg naar Gent had een botsing plaats tussen een lichte vrachtwagen bestuurd door Gobien Joris (Noot : Georges Gobien van het winkeltje op het dorpsplein, zijn foto onderaan) uit Leest en een vrachtwagen bestuurd door Peeter Joannes uit Ruisbroek. Enkel stoffelijke schade.”

    1957 – 23 december : Kerst- en Teerfeest B.J.B.-jongens.

    1957 – Kerstdag 25 december : Jaarlijkse toneeldag B.J.B.-meisjes.

    Op het programma : “De Grote Getuige”, een familiaal drama in drie bedrijven van E.H. Van der Cruysse en een klucht “Een dolle proef” in één bedrijf van M. Burg. De regie was in handen van Jozef Coeckelbergh. Na de stukken waren er nog dansjes, ritmische oefeningen en de slotzang “Het Avondlied”. (Medegedeeld door Mariette Solie in “DB” van december ’57)

    De actrices die het drama vertolkten : Mariette Solie, Paula Bradt, Gusta Polfliet, Maria Diddens, Maria Vloeberghen, Jeanine Van de Poel, Greta Vloebergh, Hilda Diddens en Maria Emmeregs.

    In de klucht : Gusta Polfliet, Maria Emmeregs, Paula Moons, Maria Somers, Maria Vloeberghen, Mariette Solie, Rosa Somers en Hilda Diddens. (Foto’s van enkelen onder hen hierna) (DB,maart ’58)

    1957 – 24 december : Drenkelinge opgevist te Battel.

    “Uit de Leuvense vaart aan het sas van Battel werd gisteren dinsdagmorgen, het lijk opgevist van de 67-jarige Robeyns Ludovica, echtgenote Van Beersel, wonende Vinkstraat Leest. In de omgeving langs de kanaaldijk werden enkele kledingstukken van de drenkelinge, die slechts een paar uur in ’t water had gelegen, gevonden.” (Haar gedachtenisprentje onderaan) (G.v.A., 25/12/57)

    1957 – 25 december – G.v.A. : Aanrijding.

    “Op de Battelsestwg kwam het tot een aanrijding tussen de personenauto, bestuurd door P. Van Aken uit Mechelen en de bromfietser Victor Verschueren uit Leest.”

    1957 – Van 26 tot 29 december : Retraite voor Jong-B.J.B.-ers.

    Die ging door te Lier. (DB, november ’57)

    1957 – 29 december : Soldaat Milicien Henri SOMERS vanuit Spich.

    “Hier eindelijk een paar woorden van een bleu uit Spich. Vooreerst verontschuldig ik mij, U zolang te hebben laten wachten op een antwoord op uw verschillende persoonlijke brieven. U zult wel verstaan dat ik weinig tijd heb gehad : in de dag hadden we oefeningen en lessen en ’s avonds heb ik ook nog een cursus gevolgd. Nu de opleiding gedaan is en ook de cursus, kan ik me meer bezig houden om van mij wat te laten horen. Ik moet u hartelijk bedanken voor al die lectuur die ik ontvangen heb. Ik kreeg telkens dan zo’n gevoel alsof ik weer thuis en op de parochie was…We hebben hier vele dagen van zware oefeningen doorgemaakt : wij worden de ‘ZWARTE DUIVELS’ genoemd ! Met mij gaat het hier goed. Beste wensen voor het nieuwe jaar ! En dat Milac en De Band mogen bloeien. De Band doet mij telkens veel plezier. De ganse kamer verlangt er naar. Hartelijke groeten en tot ne volgende keer !”

    1957 – zondag 29 december : Kerstfeest bij de jongenschiro.

    Voor de ganse groep werden kersttaferelen uitgebeeld, gedichtjes en verhalen over het kerstgebeuren verteld en dit alles afwisselend met liederen. Er werd een korte film afgespeeld en er werden koffiekoeken aangeboden en koffie. (DB, december ’57)

    1957 – 29 december : Jaarlijks Kerstfeest K. Fanfare “St-Cecilia”.

    Voor de kinderen van de leden.

    1957 – 31 december : Bevolking.

    Op 31 december telde Leest 1862 inwoners waarvan 968 mannen en 894 vrouwen.

    Foto ‘s :

    - Oud-onderpastoor Leo De Schutter in 1950 tijdens het Chirobivak in Velm. Links leider Hugo Verlinden.

    -Georges Gobien botste met zijn lichte vrachtwagen.

    -Enkele deelneemsters aan de jaarlijkse toneeldag van de B.J.B.-meisjes : Huwelijksfoto van Greta Vloebergh en Francois De Keersmaecke, Gusta Pofliet op oudere leeftijd.

    -Doodsprentje van Ludovica Maria Robeyns die tragisch aan haar eind kwam.











    22-02-2023 om 09:21 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen - Aanvullingen.

    1957 – Maandag 3 december : Dodelijk ongeval te Leest. Boetstraffelijke rechtbank van Mechelen.

    Het dodelijk verkeersongeval te Leest.

    “Maandagavond 3 december ll. deed er zich te Leest, op de Kouter, een verkeersongeval voor met een personenauto, bestuurd door P. Pieter Jan, uit Hombeek. Een mede-inzittende, Van Bever Louis, een 56-jarige ongehuwde landbouwer vond hierbij de dood. Een andere inzittende, Buelens Fr. insgelijks woonachtig op genoemd adres, kwam er evenals de bestuurder ongedeerd van af. Het betrokken autovoertuig was volgens het ingesteld onderzoek van de baan geweken, had enkele afsluitingspalen aangebeukt, om vervolgens te kantelen. Het slachtoffer dat achteraan in de auto zat werd het hoofd gepletterd tussen de geopende deur van de auto. Genoemd autobestuurder werd, gezien zijn bijzondere toestand opgeleid en vertoefde sedertdien in voorhechtenis, onder betichting in dronken toestand een auto-voertuig te hebben bestuurd met de gekende noodlottige gevolgen. Hij verscheen vrijdag voor de rechtbank. Deze veroordeelde de beschuldigde voor de slagen en verwondingen met dodelijke afloop tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maand en 6.000 fr. boete en voor de dronkenschap tot 1 maand gevang en 2.000 fr. boete. (G.v.A., 19/1/1957)

    1957 – 6 december : Sint-Niklaas op ronde ! (K.W.B.)

    KWB organiseerde een huis-aan-huis bezoek met Sint-Niklaas en Zwarte Piet. Het initiatief kende zoveel succes dat het een klassieker zou worden. “Sint-Niklaas, de kindervriend heeft dus zijn ronde op onze parochie gedaan… Wat waren onze kinderkes blij en ook eens wat bevreesd. Want het was toch de eerste maal dat de heilige Sint met zwarte Piet bij onze kinderen kwam terwijl ze niet sliepen. Het was dan ook zeer aandoenlijk onze kleine mannen stillekes te horen prevelen “Dag Sint-Niklaas” of hun liedje te horen zingen. Zij hebben naar zijn komst verlangd en zullen zeker nog enkele tijd zijn raadgevingen indachtig zijn. Sint-Niklaas dankt langs deze weg al de mensen die meegewerkt hebben aan het wellukken van dat prachtig feest voor onze kinderen. Tot volgend jaar…want, mits een paar kleine veranderingen, komen wij volgend jaar terug !” (DB, december ‘57 )

    In dezelfde uitgave van de periodiek van Milac verscheen een verslag van Zwarte Piet : De reis van Sint-Niklaas door de bril bekeken van Zwarte Piet. “De eerste keer dat ik met Sint-Niklaas door uw dorp mocht trekken van huis tot huis, heb ik niet veel werk gehad met mijn stok. Maar toch, was de goede Sint weer niet zo goed geweest, dan had ik er wel enkele over de knie gelegd. Enkele van die grote lummels en kleinere lummelkes die geen eerbied genoeg meer hebben voor mijn grote baas. Hen vertel ik toekomend jaar wel meer… De kinderkes zeiden allemaal dat ik, Zwarte Piet, zo braaf en…schoon was ! Ja, kinderkes, altijd geweest… In Leest zijn brave kinderen, vooral…de meisjes (de kleine). Er is er maar één geweest die veel schrik had en zei “ik heb schrik voor die vieze man !” Zij heeft mij dan toch een handje gegeven eer ik wegging. Sint-Niklaas heeft schone toneeltjes beleefd in Leest, vooral waar de grote mensen zelf beleefd waren en niet bleven voortwerken als Sint-Niklaas binnenkwam (spruiten kuisen natuurlijk…). Maar waar vader en moeder zelf goed meeleefden hebben de kinderen veel onthouden van de goede Sint. Ik herinner mij hemelse toneeltjes. Kinderen stonden er met grote ogen en open mond te staren naar die lange baard, die hoge mijter, die schone mantel en dat dikke boek waarin alles stond opgeschreven. Als ge die kinderen met een speld in de beentjes zou prikken, ik geloof niet dat ze dat op die ogenblikken voelen. Hemels ! Onschuldige kinderkes ! En alles wat Sint-Niklaas hen vroeg beloofden zij te doen…”Ja, Sint-Niklaas”, enz. Och nee, eentje sprak Sint-Niklaas tegen….een klein jongetje dat nog zo graag een tutter nam. Sint-Niklaas zei dat zo’n grote jongen de tutter niet meer mocht nemen : “Zullen wij de tutter maar in de kachel gooien ?” En onmiddellijk daarop riep de kleine man “Nee !” Sint-Niklaas heeft veel afgezien in Leest. Zo ver en zo slecht weer. Maar ook ik, Zwarte Piet, heb veel afgezien…Vroeger had ik altijd mijn ezel bij, maar ja…Nu heb ik alles zelf moeten dragen, voor elk kind was er immers iets. Eens toch heb ik mijn stok bijna gebruikt…Met dat geval van de ezel. Een kind zag ons van ver afkomen en liep natuurlijk heel vlug naar binnen om het aan moeder te zeggen. “Moeke, Sint-Niklaas is daar en Zwarte Piet. Maar Sint-Niklaas heeft geen ezel bij ! Maar de Pater is er ook bij, zou die soms de ezel zijn !!!” Ja, toen heb ik mijn stok bijna gebruikt. Maar de anderen van onze karavaan lachten er mee. Zo beleefden wij schone en koddige dingen in Leest. Sommigen wilden ons te drinken geven, wat al eens mag gebeuren (vooral voor Zwarte Piet) maar Sint-Niklaas zei meestal dat men in de hemel ook niet dronk. Vroeger legden de mensen en kinderen wortelen en bieten gereed voor mijn ezel, nu ik zelf alles moet dragen, schijnen de meesten geen medelijden te hebben. Ja, wij hebben veel plezier beleefd aan de brave kinderen in Leest, en als ik toekomend jaar nog niet afgedankt ben, zal ik weer graag met Sint-Niklaas naar Leest komen. Zwarte Piet.” En ook : “Om alle kinderen, die wij moesten bezoeken, een geschenkje te kunnen geven, hadden wij in de loop van de maanden oktober-november een 90-tal brieven uitgestuurd met het verzoek ons allerlei kleinigheden toe te sturen, opdat wij niet teveel uitgaven zouden hebben. Van die 90 hebben de volgende firma’s, handelaars of uitgeverijen ons graag gratis een pakje toegestuurd. Wij willen dit gebaar niet onbekend laten en publiceren hier hun namen en prijzen ze openlijk aan als voorbeelden. De rangschikking hier heeft geen enkel belang : 1.A.C.V., Mechelen. 2.Koffies Sint Rombouts, Antwerpen. 3. Macaronie Remy. 4.Firma Caltex, Lier. 5.Marie Thumas Leuven. 6.Margarine “Solo”. 7.Firma Huyghebaert, Mechelen. 8.Crême “Impèrial”. 9.Chocolade “Jacques”. 10.Uitgeverij Bonden van het H. Hart. 11.Macaroni Soubry. 12.Uitgeverij “Heideland”, Hasselt. 13.Uitgeverij “Wereldbibliotheek”. 14.Drukkerij-Uitgeverij Lannoo, Tielt. 15.Drukkerij-Uitg. Van In ,Antw. 16.Kaas “Kraft”. 17.Firma “Fort”. 18.Chocolade “Côte d’or”. 19.Goede Pers, Averbode. 20.Koffie’s De Rode Pelikaan. 21.Uitgeverij St Franciscus, Mechelen.

    1957 – 8 december : Cyclocross op St-Niklaas-Kermis - “2de Grote Prijs Pantoffels Jupi”.

    Deze cross te Leest telde voor het criterium “Vermassen” en het gewestelijk criterium “De Sportvriend”, waaraan een hoofdprijs van 5.000 fr. werd toegekend. Volgende vedetten werden gecontracteerd : kampioen René De Rey, Firmin Van Kerrebroeck, Roger De Clercq, Karel Van Houtte,, Frans Feremans, Rik Willems, De Schacht, Raf. Dielemans, Maurits Neyt, alsmede de Nederlandse kampioen Brinkman.

    Technische gegevens : afstand 24,7 km. Prijzen : 8.500 fr plus premies. Prachtpalm en trainingsvest “Vleeswaren De Smedt” aan de winnaar. Beker voor clubs (3 man). Inschrijvingen : zaal Huybrechts, Dorp, tot 14 uur. Vertrek te 14u30.”

    De uitslag : 1. Roger Declercq, de 28 km in 1 u 37’34”; 2. Firmin Van Kerrebroeck op 5”, 3. Frans Feremans op 1”, 4. Karel Van Houtte 1’10”, 5. René De Rey 1’25”, 6. Rik Willems 2’20”, 7. Rafaël Dielemans 3’20”, 8. Herman Brinkman 4’05”, 9.André De Schacht 7’20”, 10. Verschueren René, 11. Frans Van Erdtveld, 12. Georges Declercq, 13. Francis De Nayer, 14. Van Quicelberge André, 15. Collin Gaston, 16. Van den Branden, 17. Heylighen Henri.” (DB, november en december ’57, GvA, 3/12/57)

    Foto’s : 

    -Spruiten kuisen, een bekende activiteit in Leest.

    -Streekrenners René De Rey en Frans Feremans waren zeer populair in onze regio. Laatstgenoemde was een tijdlang postbode te Leest.

    -Een veldrit uit 1953 in Leest : Van Kerrebroeck leidt voor Roger Declercq. Op de achtergrond een zicht op de Molenstraat.

    -De aankomst van de cross van 1953 : Roger Declercq versloeg voor een massa toeschouwers Van Kerrebroeck en De Rey in een lange spurt.











    17-02-2023 om 11:36 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – Decembernummer “De Band” : Dringende oproep van de Burgemeester aan de ouders van schoolgaande kinderen.

    “Ouders, langs deze weg doe ik beroep op uw goede wil en medewerking. U weet allen welke grote verantwoordelijkheid u heeft tegenover uw kinderen en u weet ook welke grote gevaren er schuilen op onze wegen. Wellicht kent u de grote ROEKELOOSHEID van de schoolgaande, of liever van de schoolrijdende, kinderen niet. Deze maken onze reeds zo gevaarlijke wegen echt onveilig. DOOR DE HOGE OVERHEDEN WERD AAN ONZE VELDWACHTER OPDRACHT GEGEVEN STRENGE MAATREGELEN TE NEMEN, zelfs tegen elke overtreder PROCES-VERBAAL OP TE STELLEN. Ouders, voor het te laat is, houdt uw kinderen langer thuis : de school begint om 08u30 en ’s middags om 13u30. Laat uw kinderen thuis slechts vertrekken om op tijd in de school te zijn en NIET om voor de klasuren nog een of andere koers te betwisten, waardoor hun eigen leven en dat van anderen in gevaar komt. En drukt ze vooral op het hart steeds en overal het fietspad te gebruiken, dit is het veiligste weggedeelte voor de fietsers. Ouders, helpt ons om onze taak te verlichten, voor het TE LAAT is…
                               De Burgemeester Pieter DE PRINS.”

    1957 – December : Werkloosheidscijfers.

    Er waren die maand 14 mannen volledig en 35 tijdelijk werkloos. Bij de vrouwen 2 volledig en 23 tijdelijk werkloos. (DB, maart ‘58)

    1957 – Zondag 1 december : Jaarlijkse Toneelavond B.J.B.

    De jongens van de B.J.B. brachten het drama “Zo streden onze Boeren” van Kan. Engelen, een drama over de Boerenkrijg in drie bedrijven en de klucht “Moppie de ongeluksvogel” van P. Gerdas in één bedrijf.
    Acteurs : Rik Van de Vondel, August Verbruggen, Gaston Keulemans, August Emmeregs, August Peeters, Jos De Smet, Jozef Vloeberghen, Marcel Diddens, Achiel Van Winghe, Florent Daelemans, Frans Verbruggen senior, Frans Verbruggen junior, Willy De Boeck, Alfons De Smet, Marcel De Prins, René Bernaerts en Edward Diddens. (DB, november en december ’57)

    In “De Band” van december 1957 schreef “iemand uit het publiek” volgende recensie : “Wij mogen gerust zeggen dat het drama “Zo streden onze Boeren” iedereen voldaan heeft. Het stuk was niet heel gemakkelijk spelen, maar onze jongens hebben allen hun best gedaan, de een natuurlijk met iets meer succes dan de andere. Toch blijft er nog veel te verbeteren, alhoewel wij allen redelijk moeten zijn en het onmogelijke niet mogen verwachten. De prestatie bv. van Gustje Emmeregs bewijst nochtans dat met overtuiging en durf, er heel wat resultaten te bereiken vallen. Het blijft een feit dat onze jongens “te braaf” zijn en zich niet genoeg durven tonen. En dat is nochtans iets dat zeer nodig is in een drama. Wij hopen dat de jongens elk jaar beter en beter zullen worden in hun toneel en dat zij zeker zo ver zullen komen als hun roemrijke voorgangers het gebracht hebben. Zij weten dat zij de sympathie van de meeste mensen hebben, dat bewees trouwens alleen reeds de talrijke opkomst. Naar het algemeen oordeel was de klucht minder gelukt, alhoewel er verschillende goede pogingen in voorkwamen. Die jongens zijn nog erg jong en misschien groeien er nog echte vedetten uit !”

    1957 – Zondag 1 december : Vergadering Boerenbond.

    Een massa aanwezigen op deze maandelijkse vergadering van de Boerenbond. “Als spreker trad de H. Van Assche op, die vooral sprak over de saladeteelt in onze streek. Op dat gebied is er zonder twijfel toekomst voor onze boeren die een beetje durf hebben. De spreker heeft dat zeker doen inzien bij onze landbouwers. ..” (DB, december ’57)

    1957 – 2 december : Frans CROON werd opgeroepen voor zijn dienstplicht.

    Frans Croon, Blaasveldstraat nr. 4, werd opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij werd die dag te Turnhout verwacht. (DB, oktober ’57)

    Foto’s :

    -Burgemeester Pieter De Prins bij zijn inhuldiging.

    -Gelegenheidsacteurs op de toneelavond van de B.J.B : Rik Van de Vondel en Gust Emmeregs.

    -Soldaat Frans Croon uiterst rechts onderaan.

    -Soldaat Croon links in het gezelschap van twee vrienden.











    09-02-2023 om 09:46 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – Decembernummer “De Band” : Christine DE LAET (Zuster Melanie) schreef : Er was eens een ’n wip.

    Er was eens een wip te Leest, een wip die daar, bij alle weer en ontij, steeds schoon haar zonnelied stond te zingen. Die wip was wel, met de kerktoren, het hoogste, fijnste, edelste ding dat er was : die twee immers piekten met hun wijsvinger recht de hemel in. Heel Leest hing, met ziel en zenuw, aan hun rijzende spil. De molen was een goedige reus, jawel; doch, bij avond en donker schrikaanjagend met het gezoef van zijn zwartkantelende vleermuisvlerken. Wie kent er de uitdrukking niet : een slag van de molen hebben ? Maar hebt u ook al wel eens gehoord : een slag van de wip hebben ? De wip, ziet u, staat in het hart van ons leven. Zou er iemand aan het nut van een wip, en dus ook van schieten, kunnen twijfelen ? Men schiet brood in de oven, en op een wip is het gebakken. Ook de heiligen schoten, waren zelfs beroepsschutters : was het niet met schietgebeden dat ze op hun voetstuk wipten ? – Het is duidelijk, dat een wip, zo voor het tijdelijk als voor het eeuwig leven, het weergaloos beste ding is.
    LEEST had eens een wip !...Andere dorpen hadden mogelijk wel dit of dat, doch wij hadden honderdmaal méér en beter : wij hadden een wip ! Op sommige zondagnamiddagen was het daar een vrolijke wemeling. Dan kwamen, behalve onze eigen mannen, de scherpschutters af van de omliggende dorpen : Londerzeel, Breendonk, enz. : allen waren present en men kon het hun aanzien, dat waren geen bleke slungels : dat waren stoere, joviale kerels. Onze kippen hadden dat ook gauw in de gaten. Al vielen er op zulke dagen wel pijlen onder hun verwanten, zodat ze er pluimen bij lieten en kakelend en snebberend dan uiteenstoven, toch kwamen ze, in vrouwelijke nieuwsgierigheid, alle kijken als de mannen afkwamen, en kekkedaakten hun tukkezot blij, in koor welkom toe. De schutters openden de pezen op hun boog. In trui of hemdsmouwen, met leren armbekleedsel, schaarden ze zich in gelid onder de wip : allen onder onze eigen Leestse wip ; want ja, mensen, dat was me nu eens een pracht van een wip ! Welk dorp kon er in heel het vaderland, en daarbuiten, bogen op zo een wip als wij ! Zo een slanke, elegante wip ; zo een sterke, rasechte, met drie ijzeren armen in de aarde klauwende, bodemvaste wip…als wij ! Een wip, geworteld in de eigenste vrome Vlaamse grond waarvoor onze voorvaderen in 1302 op de Groeningenkouter, waarvoor onze Boeren ten jare 1798 in onze gouwen hier, en waarvoor onze jongens aan de IJzer hun bloed vergoten ! De storm beukte wel bomen en blaaskakerige schouwen en spoorpalen omver, maar, o neen ! niet onze wip ! Zie nu even naar de schutters; bekijk er zo eentje terwijl hij mikt. De lippen zijn dun en toegenaaid van wilskracht. Zijn één open oog is als een patrijspoort gebrakeerd op de gaai. Zijn flamingo-hals rekt zich, mede de kin agressief scherp de hoogte in spiesend : energie voor drie, en zo vol inwendig vuur, dat het is of zijn wezen zelf vonken schiet. Er spannen zich levende, trillende draden van hem naar de hoogvogel…Frans Hals, vergelijk en beken : uw schoten schutters van Haarlem zijn maar een schaduw naast deze : waar of niet ? De pijlen snorren door het gekruif en gestreuvel van de vederweelde daarboven, stevig vastgespitst op het takkenrif van wat we (in de vlastijd zaliger), de “strijp” noemden. Daar prijkte, schitterend plechtig, souverein, de koningsvogel, de heerlijke reuzengaai, links en rechts onderaan geflankeerd door fiere vleugeladjudanten : de zijvogels ; en dezen zelf door twee kadetten : de wuivende kallen ; en de laatsten dan geëscorteerd door heel het kakelbont gehummel van de kleine vogeltjes. Pijlrapers zwermden lustig toe op het lokaas van een cent of een solleken ! De behendigsten vingen zelfs de pijlen rechtstreeks op in hun vlucht : heerlijk !... “Hela…!
    Binnen blijven, zusje !”…Een vriendelijke grote hand grijpt me bij de schouder en troont me mee…Ai ai… en ’t was me toch zo boeiend ! Dat bij die schermutselingen onze dakpannen hun leven veil hadden voor de goede zaak, daarvan getuigen nog de blauwrode littekens. Daarvan moge ook getuigen, de paraplu waarop de regen trommelde en waaronder, Zuster Victoria en ik, eens met veel jolijt in het bed zaten, onder een gehavende zoldering. Gekneusde koppen en neuzen belandden bij ons. Moeder gaf hun elk een warm badje, en plakte er een pleistertje op, en…klaar was Kees voor nieuwe decoraties… O ! Daar gaat plots een juichkreet op…Iemand heeft, in een supreem koningsschot, de gaai afgeschoten ! Een kostelijk topmoment ! …Eerst nadat de geestdrift wat geluwd is, gaat het spel voort naar de andere spijlen, tot zijvogels, kallen, klein grut, alles kaal en eraf is. En dan worden de helden van de dag gevierd. De koning wordt in de hoogte gestoken en onder zoveel triomf en tralala rondgedragen, dat zelfs een boogscheut verder, de kikvorsen op het vijvervlak komen aandansen, hun wijde bruine kaken opensperren en kwakwakend mee kermissen op hun manier, want nu wordt het een gonzend gezellige verbroederingsavond, waarop de wip, en de blauw-stralende hemel erboven, blij neerblikken. Te Zichem werd onlangs de 300ste verjaardag gevierd van de stichter van de St. Sebastiaans-schuttersgilde. Heel natuurlijk was Claes daar, en heel onnatuurlijk, ik ook : op mijn weg naar Averbode. ’t Was daar een prachtige kleurige stoet, waarvan de film “Lied van mijn Land” een stukje geeft. Van over heel ’t Vlaamse land en tot van uit Holland toe, waren de schutters daar. En mijn oud hart, geboren en getogen bij de wip, tjoekte verjongd, want heel dat mooi verleden van Leest rees weer op voor mijn geest…Maar Leest zelf was er niet. September 1956…Hier “was” eens de “Hofweg” naar De Greef, naar Van Inghelgem toe. Achter een hoog-groeiende haag vermoedt mijn oog amper de dierbare plek waar eens de wip stond. Dit stuk verleden werd dus ook afgegrendeld…,weggevaagd. – Wanneer ???... Hoe ??...Wie zegt het eens in De Band ? Krijgt Leest nog ooit eens die typische vorm van folklore, van volksvermaak terug ? Wie geeft Leest zijn wip weer ?...Er is wat heimwee om het schone oude, dat verdwijnt voor goed. En toch, het is goed zo ! Nieuwe idealen rukken ook te Leest aan de tralies. De jongeren zijn geen slap deeg, geen voddenlappen : het zijn dappere kerels : doch ze weren zich op een ander terrein en staan er hun man : vroom en Vlaams.
    Nog mikken ze, Goddank, naar het hoge ; het zit hun koen, als onvervreemdbaar erf, in het bloed. LEEST, uw wip, het moge ons spijten, ging…; de ziel van uw wip echter bleef. Zij leve voort, groot en schoon. “Vergunne ons dit des Hemels Vader. Nu zegt dan “Amen” altegader”. Z.M.”

    Meer over Christina De Laet (Zuster Melanie) in deze Kronieken, o.a. : januari 1955, april 1978, 2/4/1981.

    De “Jezuïetenhoeve” op de Rennekouter.

    Evenals de paters Augustijnen, hadden ook de Jezuïeten van Mechelen voor de Franse revolutie hier een pachthof te Leest en heel wat eigendommen. Als we op de kaart van 1723 van Jan Van Acoleyn even gaan uitrekenen, dan komen wij aan een totaal van 17 bunder, 2 dagwand en 45 roeden land en weidegrond, dat op hun naam was ingeschreven. Dat komt neer op meer dan 21 ha. Deze gronden lagen gegroepeerd rond de hoek Elleboogstraat-Tisseltbaan en verderop de Rennekouter in. Hun pachthof zelf (“Huys en Hoff met land en weye”) lag aan de noordkant van de Tisseltbaan, in U-vorm en tegen de straat. Een gedeelte van de gebouwen echter lag aan de overkant van de Tisseltbaan, wat verder het land in “tusschen de dreve, Kalfbeke en strate”, ongeveer op de plaats van het “Wiphuis”, de latere woning van Dons. De toenmalige gebouwen zijn allemaal verdwenen. Het huidige “Wiphuis” (zo genoemd omdat er een wip was achter het huis, waar de boeren uit het rond ’s zondags kwamen schieten) dateert slechts uit 1841, op het ogenblik dat de Jezuïeten hun eigendommen reeds kwijt waren. Dit huis behoorde in aanvang aan de weduwe van Louis Voet (de dokter die het kasteeltje gezet heeft op de Kouter)…

    In 1723 was Peeter Bulens (geboren 1675) pachter op de hoeve van de Jezuïeten. Hij was getrouwd met Joanna Van Cauwenberghe en overleed er op 4 oktober 1741. Zijn jongste zoon Jacobus Bulens was toen 21 jaar en volgde hem op. Hij huwde met Joanna Maria De Keyser. Hij was de laatste pachter op de hoeve : “…ultimus villicus Jesuiterum Mechliniensium villa in Leest…” noteert pastoor De Heuck bij zijn overlijden op 20 februari 1802 (81 jaar).
                   Georges Herregods.(L.G., blz.65)

    Foto’s :

    -De Jezuïetenhoeve in 1723, naar een tekening van Jan Van Acoleyen.

    -Het Wiphuis op de Rennekouter waar voordien de “Jezuïtenhoeve” gevestigd was. De wip lag achter het huis.

    -Een staande wip uit onze tijd.

    - Christine en Melanie De Laet groeiden op in het Wiphuis.









    06-02-2023 om 15:51 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 18 november : Soldaat Freddy PEIRS vanuit Ossendorf.

    -Freddy Peirs vanuit Lombardzijde, 18/11/1957 : “Reeds veertien dagen ben ik hier in het opleidingscentrum van de Luchtdoelartillerie en heb nog niet eens de tijd gehad om mij te vervelen. De eerste vergunning krijgen wij op zaterdag 30 november en de zondagavond moeten we reeds terug binnen zijn. Met Kerstdag ben ik hier en met Nieuwjaar kom ik wel eens af, hoor ! Beste groeten aan alle bekenden en tot weerziens !”

    -Freddy Peirs vanuit Ossendorf, 18/12/57 : “Er is hier niets anders meer te doen dan piket, wacht, karwei en speciale onderrichtingen. Ik houd er aan U NOGMAALS TE DANKEN VOOR AL DE ONTVANGEN BLADEN EN PAKKETTEN. Ik zal er voor zorgen dat ik na m’n legerdienst ook te Zulte zal kunnen starten met een soldatenblad. Een stevige handdruk van uw vriend.”

    -Freddy Peirs vanuit Osendorf, 4/2/1958 : “Eindelijk ben ik hier dan met een briefje. Zoals u waarschijnlijk reeds wist, ben ik verleden week overgeplaatst naar het 33e Artillerie te Ossendorf : we kwamen hier met 69 man waarvan 6 radiooperateurs. Hoe gaat het in Leest ? Alles O.K.? Het zal waarschijnlijk tot einde maart of begin april zijn vooraleer ik nog eens in verlof kom. Ik dank u voor dat mooie Nieuwjaarspakket dat ik ontvangen heb, ook voor De Band. Beste groeten en…tot wederziens.” (DB, maart 1958)

    -Freddy Peirs vanuit Ossendorf, 18/12/1958 : “Er is hier niets anders te doen dan piket, wacht, karwei en speciale onderrichtingen. Ik houd er aan u nogmaals te danken voor al de ontvangen bladen en pakketten. Ik zal er voor zorgen dat ik na mijn legerdienst ook te Zulte zal kunnen starten met een soldatenblad. Een stevige handdruk van uw vriend.”

    1957 – Maandag 18 november : Ontspanningsavond van de K.F.Sint Cecilia.

    Met Kees Brug. De opbrengst was bestemd voor het kerstfeest van de kinderen van de leden. (“DB”, oktober ’57)

    Het gezelschap van Kees Brug bestond uit Elly De Latt, Jos Baert, Charlie Sax, Judy Sax, Wim Van de Velde, Lauren & Angelo, The Amelis en Len Cornel en z’n Univox-ensemble. Kaarten aan 30 frank. (“DB”, november ’57)

    Kees Brug (pseudoniem van Gaston Verbruggen, °Boom 20/5/1923, +Antwerpen 8/7/2001) was een populaire Vlaamse all-round artiest en cabaretier die meer dan dertig jaar met zijn eigen show door Vlaanderen en Nederland toerde. In Leest fleurde hij met zijn groep vaak de “Bonte Avonden” van Milac op.

    1957 – 21 november : Eucharistische Kruistochters legden hun beloften af.

    “Op 21 november legden 20 leden van de E.K. hun gelofte af. ’s Morgens algemene communiemis. ’s namiddags Lof met inlijvingsplechtigheid. Warm en gloedvol klonk het uit de jonge kinderharten : JEZUS, MIJN KONING, IK BELOOF OP MIJN EREWOORD STEEDS EEN VURIGE KRUISTOCHTER TE ZIJN. Zingend trokken een 30 leden naar de school waar geurende koffie en verse koeken wachtten. Enige leuke nummertjes brachten deze dag nog meer vreugde bij. Tenslotte, na nog enkele volksdansen, werd de dag besloten met een prachttombola. (Zusters Annonciaden)” (DB, februari ‘58)

    1957 – 24 en 25 november : Jaarlijks Teerfeest K. Fanfare “Sint-Cecilia”.

    (DB, februari ’58)

    1957 – 30 november en 1 december : 32-ste Nationale Tentoonstelling van Sier-, Nut- en Reidsuiven door de Mechelse Club “De Luxeduif”.

    Niet minder dan 48 sierduivenkwekers namen aan deze wedstrijd deel met 603 duiven. In de uitslag vonden we een Leestenaar terug als kampioen met een “Pauwstaart”. Niemand minder dan Meester Alfons Hellemans, Dorp 12 Leest was de laureaat. (G.v.A., 3/12)

    In deze Kronieken, hierna te lezen op datum van 18/7/1957, wijdde deze krant een artikel aan meester Hellemans en bracht een bezoek aan zijn hok met zijn 30-tal pauwstaarten.

    Foto’s :

    -Freddy Peirs.

    -Kees Brug.

    -Meester Alfons Hellemans.

    -Afbeelding van een pauwstaart.









    28-01-2023 om 09:59 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 18 november : Soldaat Milicien Karel FIERENS vanuit Turnhout.

    “Hier nen groten bleu uit Turnhout ! Vooreerst hartelijk dank voor de lectuur die ik reeds toegestuurd kreeg. Stilaan begin ik het soldatenleven gewoon te worden. Het eten is hier redelijk goed en het is hier nie zo streng als men geneigd is te denken. We beschikken over cinema, televisie, kantine, enz. Na 6 uur mogen we buiten ; er zijn mannen die er van profiteren om meer bier te drinken dan hun maag en verstand kunnen verdragen : op zulke “zaken” is men hier zeer streng. Ik zag hier reeds Stanne De Prins en Jan Diddens. We zijn reeds een paar maal naar de tir geweest : schieten met de F.N., 5 patronen. Ik schoot reeds drie rozen. De dagen gaan hier vlug voorbij en onze opleiding zal vlug voorbij zijn; daarna doen we waarschijnlijk mutatie naar Siegen of Soest. Hier in de infanterie zitten allemaal stoere kerels; eigenaardig is dat de meesten bij de Scouts of bij de Chiro geweest zijn, wat dus ook al bewijst dat de jeugdbewegingen interessant zijn. Nog een goede dag aan alle bleu’s van Leest en tot ’n volgende keer.”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 30/11/1957 : “We zijn hier gisteren in Siegen aangekomen na een treinreis van ongeveer 16 uren. Ik ben hier ingedeeld in de compagnie “Zware Wapens” (mortieren) en we zullen, na twee maanden opleiding in Turnhout, hier nog 5 maanden opleiding krijgen : één maand bij de fuseliers en 4 maanden bij de mortieren. Maar ja, aan alles komt wel een einde ! Het is hier een mooie streek en vanuit onze kamer hebben we een mooi zicht. We slapen met tien man op een kamer. Ik vind het hier zeker zo interessant als in Turnhout. Maandag beginnen we met de oefeningen. Er zijn ook verschillende vermakelijkheden, een ruime kantine, een schone cinema en een informatiezaal. De stad Siegen zelf ligt op een 30 minuten van de kazerne ; er zijn veel verboden huizen. Ne goeie dag aan alle miliciens van Leest, vooral aan Frans Huys, Rik Somers en Jan Diddens.”

    -Karel Fierens vanuit Siegen op een “vrijdagavond 1957” (DB, december ’57) : Alles gaat hier in Siegen naar wens, alleen het weer is hier niet fameus. Vandaag heeft het hier reeds een ganse dag gesneeuwd. Ze kennen bij de “Karpatten” maar één sport en dat is cross. Alle dagen mogen we gaan oefenen op de looppiste of buiten de kazerne. Hier in Duitsland voelt ge het maar pas goed aan, hoe fijn het is een Milac te hebben, die aan u denkt. Als ge wat lectuur toegestuurd krijgt, gaat deze van hand tot hand. Beste groeten aan alle miliciens en…aan die goede Milac !”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 19/1/58 : “Terwijl de mooie muziek van radio Luxemburg de sfeer van onze kamer zo aangenaam mogelijk maakt, zet ik me nog eens aan ’t schrijven. Vooreerst veel dank voor die twee mooie boeken en dat prachtig album ; de boeken werden door iedereen op de kamer gelezen; ook de Band lezen ze hier allemaal. We krijgen hier nog veel lessen en we moeten blokken. Buiten de kazerne is hier niet veel te zien ; we zijn een half uur van de stad verwijderd. Ik eindig met de beste groeten aan alle soldaten van Leest !”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 26/2/1958 : Met mij gaat het opperbest, hetgeen ik echter niet kan schrijven van het weder. Wij dachten dat de winter voorbij was, maar hebben ons schromelijk vergist. Het is een geluk dat ik van Milac weer een paar mooie boeken toegestuurd kreeg. Binnenkort gaan we op kamp naar Vogelsang. We trainen hier ook volop voor de cross Piron welke de Karpatten verleden jaar wonnen en dewelke ze dit jaar kost wat kost hopen te winnen ook. Ook het kampioenschap van Siegen werd door ons met brio gewonnen. Ik doe de beste groeten aan alle soldaten, Leestenaars en dank nogmaals de goeie Milac die de soldaten nooit vergeet !”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 27/3/1858 : “Ik dank u nogmaals voor de vele en mooie lectuur die mij hier zo regelmatig toekomt ! Het koude weder der vorige weken is nu zachter geworden. Wij leven in spanning : één van deze dagen is het nacht-alarm…Gisteren werd het kampioenschap op de hindernispiste betwist. Met onze ploeg van 15 man maakten wij de beste tijd, op 20” achter de overwinnaar. De Karabiniers vormen een zeer sportief bataljon. Ook aan de handbal en voetbal doe ik mee. We zijn nu aan ’t trainen voor het atletiekkampioenschap. Binnenkort gaan we op kamp naar Vogelsang; de meesten hebben er wat schrik van…ik ontmoette hier ook Frans Croon. Hartelijke groeten.”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 5/4/58 : “In dit briefje ga ik trachten de mannen van de kamer even in beeld te zetten, zoals dit gevraagd werd in De Band van april 1958. Vooreerst onze kameroverste : hij is van GEEL en heeft zijn haar laten “plekkop” snijden voor twee pinten bier. Een goede jongen die ons af en toe vermaakt met zijn saxofoon. Is er een “oorlog” losgebroken dan tracht hij de kalmte terug te winnen door wat water op de verhitte hoofden te gieten. Onze metser van Liezele kan met zijn zotte snuit gans de kamer doen lachen dat er de tranen van in uw ogen staan. De judoman krijgt van ons zoveel klop als hij goesting heeft. Is lenig als een boonstaak en rap als een slak. Kan binnen 20 jaar reeds een gele band hebben indien hij zo blijft bij leren. De man van Antwerpen : liever lui dan moe en zagen dat de stukken er af vliegen. ’s Nachts moeten we soms het vuur openen met sloeffen om hem te laten verstaan dat hij wat minder moet snurken. ’t Is precies ne oude Ford. De smalle : doornat hoop en al 40 kg. De aanvoerder van de sectie “maf” ; als hij 10 minuten rust krijgt, ligt hij reeds te slapen. Vreet veel maar wil niet groeien. Onze bokser : in de refter zit hij nog te eten wanneer de andere reeds op hun kamer zitten. Heeft een gezicht als een voetbal, maar dan een nr. 5. Gaat tegen zijn goesting in verlof en kan geen meisjesnaam horen (hoe dat komt, weet niemand). Den Thomas : in ’t burgerleven een afgezwaaide student die z’n diploma behaalde in de lichamelijke opvoeding. Doet ons ’s avonds turnen dat we ’s morgens bijna niet uit ons bed kunnen. De strop van Gent : kreeg reeds 26 dagen ballen. Een man die zich bij het scheren steeds kwetst ; hoe kan het anders : in ’t burgerleven is ons stroppeke beenhouwer ! De Vlaanderaar : eet meer bollen en chocolat dan wat anders ; wordt er niet mager van. De kogelstoter van onze compagnie : kan beter pinten pakken dan sport te doen. Is reeds méér dan één keer door de ressort van z’n bed gezakt. Durft ’s nachts hardop te dromen en ziet er niet tegen op om ’s nachts te gaan slaapwandelen. De Leestenaar : is u voldoende bekend. Op onze kamer “liggen” mannen van : Passendale, Brugge, Zepperen, Ninove, Merchtem, Ruisbroek Sauvegarde, Borgerhout, Geel, Liezele en Meulebeke.”

    -Karel Fierens, vanuit Vogelsang, 13/4/58 : “Sedert dinsdag zijn we hier in het door en door gekende Vogelsang aangekomen. We hebben nog niets gedaan dan geschoten met allerhande wapens waaronder de blindicide en de mortieren van 81 mm. Nadat we ongeveer een 50 bommen verschoten hadden, waren we zo doof dat de sergeant zich bijna dood moest schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. Die nacht hebben we maar slecht kunnen slapen want onze oren leken precies kokende fluitmorens. We zijn hier met 5 man bij kersverse rekruten geplaatst en alzo beleven we soms toch nog aangename ogenblikken, vooral ’s avonds wanneer ze hun wapens kuisen en ze aan ons, DE ANCIENS, komen vragen of de loop van hun geweer proper gekuist is ! Als ge tien maal moet zeggen : “D’r zit nog vuil in”, wel dan kuisen ze die nog wel 20 keer…Morgen maandag vallen er granaten te werpen. Ik ben nieuwsgierig te weten welke de uitwerking is van een Mills. Een ganse week reeds hadden we hier typisch “Vogelsangs-weer”; vandaag is er verandering in gekomen en is een warm zonnetje ons komen vergezellen op onze “wandelingen” naar het groot meer en de andere bezienswaardigheden. Nog een goede dag aan alle miliciens van Leest en vooral aan de afzwaaiers die…met tegenzin het leger zullen verlaten…”

    -Karel Fierens, 13 april 1958 : “Mijn garnizoenstad Siegen. De stad Siegen ligt in West-Falen, genaamd naar de stroom de Sieg, welke uitmondt in de Rijn te Bonn. De stad is begrensd door zeven heuvels die zich ongeveer 400 meter boven de zeespiegel verheffen. De afstand Siegen-Brussel langs de baan genomen is ongeveer 320 km. Meer dan 50.000 inwoners telt deze stad. Het merendeel der bevolking is tewerkgesteld in de staalnijverheid, papiernijverheid, voedingsindustrie, kalk, cement en chemische producten. Het merendeel der bevolking is protestants; er bestaan afgescheurde sekten en ongeveer één derde belijdt de katholieke godsdienst. In en rond de stad verblijven nog steeds vele vluchtelingen afkomstig uit het Oostgebied en uit Polen. Siegen beroemt er zich op, de geboorteplaats te zijn van de grote Vlaamse schilder Pieter Pauwel Rubens. Hij werd aldaar geboren op 29 juni 1577 terwijl zijn ouders er in ballingschap leefden.”

    -Karel Fierens vanuit Vogelsang, 20/4/1958 : “Hartelijk dank aan de familie Beterams die mij langs Milac om een mooi boek bezorgde ! Van 1 tot 16 mei zal ik in verlof zijn. Tot de 29ste april blijven we hier. Het eten is niet al te fameus. Een oefening van 36 uur wacht ons nog. We deden reeds 5 nachtoefeningen hier en schoten met energa, blindicide, M.I.30, FAL, Vigneron, pistool, MG, enz. We missen hier geweldig de radio die we op de kamer hebben te Siegen. Hartelijke groeten aan allen !”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 28/10/1958 : “Hartelijk dank voor de twee spoedbrieven die ik hier aankreeg daags na de verkiezingen. Het is werkelijk heel mooi van Milac de soldaten daar over zo spoedig mogelijk in te lichten want dat is toch een zaak waarin iedereen belang stelt, ook een soldaat zonder stemrecht. Milac heeft hierdoor nogmaals bewezen dat zij haar soldaten niet vergeet en dan zeker de jongens in Duitsland niet ! Hier wordt druk gewerkt om alles in orde te krijgen voor de bataljonsfeesten. Ge kunt de jongens regelmatig zien drill-oefeningen doen. Onze compagnie heeft de in haar gestelde verwachtingen reeds gedeeltelijk ingelost : van de eerste 2 wedstrijden hadden we reeds 4 punten en staan dan ook aan de leiding met een doelpunt gemiddelde van 7 – 1 per wedstrijd. We zullen echter geen mosselen roepen voor de schuit aan wal ligt want voetbal kan soms aardig draaien. Op 27 december kom ik in verlof voor een ONBEPAALD aantal dagen. Beste groeten aan alle Leestse soldaten en aan alle Leestenaren.”

    -Karel Fierens vanuit Siegen, 21/12/1958 : “Weldra ben ik van de klas en het is zeker niet met tegenzin dat ik de kazerne zal verlaten, beladen met een volgepropte kitzak. Over mijn dienst heb ik nooit te klagen gehad. Soms hoort men soldaten en oud-soldaten zeggen dat het leger een rotboel is. Naar mijn mening heb je het zoals ge het zelf maken wil, dikwijls ligt de grote fout bij de soldaten zelf. Vooral hier in Duitsland wordt er zo goed mogelijk gezorgd dat de jongens in de kazerne zelf voldoende ontspanning kunnen vinden. Maar boven al die ontspanning is een regelmatige briefwisseling het meest te verkiezen. Wat ontvangt een soldaat met meer vreugde dan een briefke van ’t liefke, van thuis, van een kameraad, van de familie ? Daarbij komt dan nog, voor ons Leestenaren, De Band en al die aangename attenties die ons door de goede diensten van Milac worden bewezen. Ik denk dat ge eerst soldaatje moet gespeeld hebben alvorens ge de inspanningen door Milac gedaan naar waarde leert schatten. Ik ben er dan ook zeker van dat Milac nog vele soldaten aangename stonden zal bezorgen. Voor mij is het leger geen verloren tijd geweest : uw karakter wordt hier geschaafd. Maar bij sommigen helpt “schaven” al niet meer en er vallen dan ook stukken… Ik houd er aan, u nogmaals m’n grote dank en m’n grote erkentelijkheid te betonen voor alles wat Milac voor mij gedaan heeft en ik hoop –en het is m’n vurigste wens- dat de Milac te Leest nog vele jaren voor onze soldaten zal ijveren. Ik besluit mijn laatste soldatenbrief met m’n hartelijke groeten aan alle soldaten en alle Leestenaren wiens sympathie voor Milac mij niet onopgemerkt is voorbijgegaan.”

    Foto’s

    -De enige foto in mijn bezit waarop Karel Fierens voorkomt is een klasfoto met meester Meyers. Karel heeft plaatsgenomen als derde van links op de tweede rij tussen Jan Diddens en Marcel Van Hoof uit de ‘root’.

    -De afbeelding van Karel uit de klasfoto gelift.





    27-01-2023 om 15:25 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 28 oktober : Filmavond georganiseerd door KWB.

    1957 – Novembernummer “De Band” : Voor wanneer verkeerssignalen.

    “De erge botsing die voor een paar zaterdagen in de dorpskom heeft plaats gehad, heeft nogmaals aangetoond dat het hoog tijd wordt dat er in het dorp en op andere kruispunten in de gemeente verkeersplaten worden aangebracht die de autovoerders er attent op maken dat zij een gevaarlijk punt naderen. Ons inziens zou de dorpskom mogen doorgereden worden aan slechts 30 km/uur. Wanneer zal er iets in deze zin gedaan worden ? Onze gemeente beschikt over zeer goede steenwegen, wanneer worden er de zo noodzakelijke verkeersplaten aangebracht ? Richtingsaangevers volstaan niet ! De snelheidsbeperking bij het doorrijden van de dorpskom lijkt ons dringend. Moeten er eerst zeer erge ongelukken gebeuren ?” Hoe lang zullen onvoorzichtige schoolkinderen het dorp onveilig maken, wanneer worden er eindelijk eens voorgoed drastische maatregelen genomen ? Reeds vroeger hebben wij in ons blad gewezen op het feit dat wild-koersende onvoorzichtige schooljongens voor en na de klasuren de dorpskom onveilig maken en zichzelf en alle weggebruikers aan groot gevaar bloot stellen. Wij menen te weten dat de Heer Burgemeester aan het onderwijzend personeel opdracht had gegeven om de kinderen vroeger op de speelplaats toe te laten, onder bewaking. Bij het verschijnen van ons artikel heeft hij die instructies aan het schoolpersoneel herhaald. Van verschillende zijden wordt ons bericht dat deze aanstootgevende “esbattementen” van de schooljongens spijtig genoeg nog niet tot het verleden behoren. MOET ER EERST EEN GROOT OF KLEIN ONGELUK GEBEUREN vooraleer DRASTISCHE MAATREGELEN WORDEN GENOMEN ? OUDERS, LAAT UW KINDEREN NIET TE VROEG VAN HUIS VERTREKKEN ! GEEFT ZE NIET DE TIJD OM MISPLAATSTE GEVAARLIJKE “ACROBATIEN” TE VERTONEN ! ONDERWIJZERS , U WEET WAT VAN U VERWACHT WORDT, ook voor en na de klasuren! MENEER DE BURGEMEESTER, U ZIJT…..de burgemeester van Leest en u kunt en zult de maatregelen nemen die voor de hand liggen. Het wordt hoog tijd dat er een eind gemaakt wordt aan de “legende” (?) dat de jongensschool van Leest van niemand gelijk welke opmerking of suggestie te aanvaarden heeft, dit niet alleen in verband met de kwestie waarover sprake. IN ONS VOLGEND NUMMER ZULLEN WIJ GRAAG DE MENING VAN ONZE LEZERS AFDRUKKEN IN VERBAND MET WAT WIJ HOGER SCHREVEN. De naam van de inzender wordt niet bekend gemaakt, tenzij uitdrukkelijk gewenst. Wij hopen op onze lezers te mogen rekenen opdat deze zaak in ’n kortst mogelijke tijd zou “afgehandeld” worden. LEESTENAREN, AAN U HET WOORD ! Schrijft uw brieven op ’t adres : DE BAND, Redactie LEEST.”

    1957 – 3 en 10 november : “Rust Roest” bracht “Gebroeders Kalkoen”.

    In de zaal “De Roselaar” bracht de Leestse toneelkring “Rust Roest” die twee zondagen “een vrolijk spel in drie bedrijven” “Gebroeders Kalkoen” van G. Nielen in een regie van Alfons Hellemans.
    De rollen waren in handen van : Frans Van Neck, Jozef Coeckelbergh, Marcel Leemans, Louisa Vloebergh, Maria Selleslagh, Frans Teughels, Constant Huysmans, Lutgarde, Leo en Fons Hellemans. (DB, december ’57)

    G.vA. van 1/11/1957 : “Rust Roest” speelde het grote blijspel dat overal geweldig succes oogstte nl. “De Gebroeders Kalkoen”, kluchtspel in 3 bedrijven door G. Nielen. Zijt ge voor gezonde lach en humor, houdt dan een van die dagen vrij en komt naar de zaal De Rozelaar, bij Teughels Th. Tegen 06u30.”

    1957 – 4 november : Opgeroepen voor Miliaire dienst.

    Theo Maris (een foorreiziger uit de Winkelstraat) werd opgeroepen te Brasschaat en Freddy Peirs (de koster uit het Dorp) werd die dag verwacht te Lombardzijde. (“DB”, oktober ’57)

    1957 - 7 november - G.v.A. : Advertenties.

    Gevraagd. “GEMEENTE LEEST – Te begeven betrekking : 1. van bijzondere leermeesteres in de huishoudkunde en aanverwante vakken met 8-1/2 uren les per week (toegankelijk voor kandidaten van het vrouwelijk geslacht). Voorwaarden : Belg zijn; in het bezit zijn van alle burgerlijke en politieke rechten; van goed zedelijk gedrag zijn; op 30 november 1957 ten hoogste 30 jaar oud zijn (maximum leeftijdsgrens op 35 jaar gebracht voor de voorkeurrechthebbenden); een geneeskundig onderzoek ondergaan; houder zijn van volgende diplomas’s of getuigschriften : van landbouwregentes of gelijkwaardige. Bezoldiging : wettelijk barema van de staat. Aanvragen schriftelijk in te dienen en aangetekend op de post te bestellen uiterlijk 20 november 1957 en te richten tot de burgemeester van Leest.
    Bij de aanvraag voegen : uittreksel uit geboorteakte; getuigschriften van nationaliteit; bewijs van goed zedelijk gedrag; bewijzen van voorkeurrecht; voor eensluidend verklaard afschrift van diploma’s getuigschriften. Voor bijkomende inlichtingen richte men zich tot het gemeentesecretariaat.”

    1957 – 9 november : Soldaat Milicien Jan DIDDENS vanuit Soest.

    “Hier bij de grenadiers is het heel streng : nog strenger dan in Turnhout. De oefeningen zijn niet zo zwaar maar we hebben veel dril. Het eten is zeer goed. Beste groeten aan alle soldaten van Leest.”

    -Kazerne Steenstraete, Soest, 15/11/57 : “Hartelijk dank voor DE BAND ! Ik ben in Soest sinds de 26ste oktober. Ge vraagt of ik Miel Ceuppens hier al gezien heb of Frans Huys. Nog niet. Ik ben al dikwijls voorbij de kazerne gegaan als we op oefening gingen. Nachtoefeningen krijgen wij twee maal op de week. In mijn bataljon ligt er ene van Battel, twee van Willebroek en ook mijn beste vriend, Edward Verdickt van Heffen, die op mijn kamer ligt.
    Nog vele groeten en tot ziens !” (DB, december ’57)

    1957 – 9 november : Zilveren Bruiloft voor Louis en Mathilde Diddens-Vloeberghen.

    (“DB”, mei ’57) Frans Louis Diddens was te Leest geboren op 17 juni 1909 en hij overleed na een smartelijk ongeval te Leest in de Sint-Jozefskliniek te Mechelen op 25 augustus 1976.

    Louis Diddens was gehuwd met Maria Mathilde Vloeberghen, eveneens te Leest geboren op 10 februari 1909 en overleden in het O.L. Vrouwziekenhuis te Mechelen op 4 januari 1999.

    Foto’s :

    -De ingang van kazerne Steenstraete in Soest. 

    -Huwelijksfoto van Louis en Mathilde Diddens-Vloeberghen.

    -Het gezin Diddens-Vloeberghen rond 1955. Bovenaan Hilda, Josefien, Marcel, Paula en Maria. Midden : Vic, vader Louis, Edward, moeder Mathilde en Karel. Onderaan : Frieda, Marc en Wilfried.

    -De doodsbrief van Frans Louis Diddens.

    -Het gedachtenisprentje van Mathilde Vloeberghen.











    20-01-2023 om 13:41 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 15 oktober : Nieuw K.W.B.-jaar werd ingezet met Jaarvergadering.

    “Dit was tevens de eerste vergadering met de nieuwe proost. We hebben in hem de man gevonden welke wij nodig hebben om de K.W.B. terug op volle toeren te laten draaien. Want werk is er genoeg. Eerst en vooral hebben wij dit jaar onze LOURDES-REIS : er moet en er zal een afgevaardigde van onze Leestse arbeiders voor het beeld van O.L.V. van Lourdes voor Leest gaan bidden. Ook hebben we een St-Niklaasfeest : een groots opgevatte zaak die door de medehulp van onze mensen zeker veel succes zal kennen. Ook vragen wij aan al onze leden, de namen van hun kinderen op te geven aan de wijkmeester. Beste mensen, het St Niklaasfeest van uw kinderen moet u helpen uitbouwen tot de mooiste dagen van hun leven. Ook wij zijn van wal gestoken met ons kaart-criterium en zoals beloofd, hebben wij voor zeer nuttige prijzen gezorgd. Voor het eindklassement zijn twee prijzen voorzien : een ELECTRISCH SCHEERAPPARAAT en een KAS SIGAREN. Voor de gewone avonden zijn er steeds voor 400 frank aan prijzen. Wij menen te mogen besluiten dat dit criterium tenvolle de aandacht verdient.
    Uitslag eerste kaartavond (32 deelnemers) 1.Marcel Van Winghe, 2.Edward Coeckelbergh, 3.Jan Van Praet.
                 Polfliet Emiel, verslaggever.” (DB, november ’57)

    Voor die Lourdes-reis werd aan de leden een bijdrage gevraagd van 5x2 frank en enkel zij die deze bijdrage betaald hadden kwamen in aanmerking voor de reis. (DB, december ’57)

    1957 – 17 oktober : Joannes Leemans en Virginia De Muyer vierden hun gouden huwelijk.

    “De echtelingen Leemans-De Muyer (Blaasveldstraat) vierden hun gouden huwelijksjubileum. Na een plechtige dankmis werden zij op het gemeentehuis ontvangen en met het traditionele geschenk bedacht.” (DB, november ’57)

    De landbouwer Joannes Leemans (°Leest 13/10/1884) is een zoon van Ludovicus Guillielmus en van Anna Monica Verbruggen. Hij huwde met Virginia De Muyer (°Leest 8/7/1883, + Leest 22/6/1960) die hem zes kinderen schonk :
    -Lodewijk Frans Leemans (°Leest 19/9/08), huwde met Francisca Huys.
    -Frans Leemans (°Leest 5/8/1909).
    -Edward Antoon Leemans (°Leest 18/8/1910) huwde te Blaasveld Hendrica Albertina De Kunst.
    -Elisabeth Maria Leemans (°Leest 22/8/1911) huwde met Fredericus Henricus Wauters.
    -Isabella Bertha Leemans (°Leest 16/10/1912) huwde Edmundus Franciscus Cruypelants.
    -Jozef Frans Leemans (°Leest 19/4/1914). (Met dank aan Lieve Huysmans)

    1957 – 21 oktober : Teerfeest van het zangkoor “St Gregorius”. (DB, november ’57)

    1957 – 24 oktober : Constant Huysmans nieuwe kassier Raffeisenkas.

    “Ter gelegenheid van de aanstelling van de nieuwe kassier van de plaatselijke Raffeisenkas, Constant Huysmans, verenigde een gezellig souper de bestuursleden op 24 oktober.” (“DB”, november ’57)
    Het bestuur van de Raffeisenkas vergaderde meestal in het Brughuis van de familie Apers.

    1957- Zondag 27 oktober : De Chiro vierde Christus Koningsfeest.

    De Chirogroep, intussen uitgegroeid tot een zestigtal leden, vierde een dubbel feest. Vooreerst ter ere van Christus Koning maar ook ter verwelkoming van hun nieuwe proost pater Helmart, een minderbroeder uit Mechelen. Om 14u30 was er een plechtig lof met sermoen door de pastoor en na het lof ging het in optocht naar de parochiezaal te midden van bevlagde huizen en met de muziekkapel op kop.
    De nieuwe proost opende het feest met het gebed en verheugde zich over het feit dat hij met de ouders en hun kinderen zo nauw contact kon nemen. Een stemmig Christus Koning toneeltje, daarna smakelijk eten met enkele kluchten verzorgd door groot en klein en nadien een welgelukte tombola. (DB, nr.11 en G.v.A., 27/10/57)

    1957 – 28 oktober : Gemeenteraad benoemde Paula Bradt.

    Op de gemeenteraadszitting van 28 oktober werd Paula Bradt als onderwijzeres benoemd aan de gemeentelijke meisjesschool. (“DB”, november ’57)

    1957 – 28 oktober : Grondvergunning op het kerkhof voor familie De Decker.

    In aanwezigheid van Burgemeester Pieter De Prins en de schepenen Emiel Verschueren en Prosper Busschot en de raadsleden P. Verbeeck, Ferdinand De Prins, F. Van der Hasselt, L. Wuyts, F. Verwerft en F. Muysoms en secretaris Bradt keurde de gemeenteraad een grondvergunning goed op het gemeentekerkhof : “De Gemeenteraad, gelet op de vraag door DE DECKER Frans wonende te Leest Blaasveldstraat strekkende tot het verkrijgen van een eeuwigdurende vergunning van vier vierkante meter grond op het gemeentelijk kerkhof, teneinde aldaar een graf der familie DE DECKER-VAN LOO en FIERENS-DE DECKER, Blaasveldstraat te Leest. Overwegende dat de bezoeker er in toestemt als prijs dezer vergunning per vierkante meter, de som te betalen van Frank 1.000 waarvan 750 voor de gemeente-eigenares en Frank 250 voor de Commissie van Openbare Onderstand. Besluit : een vergunning van vier vierkante meter grond op het kerkhof, waarvan de plaats zal aangeduid worden door de Burgemeester, is toegestaan aan M. DE DECKER Frans, hoger vermeld.” (GA)

    Foto’s :

    -Bestuur Raiffeisenkas tijdens een vergadering in het Brughuis met v.l.n.r. De Prins Jan (1924-2007), Lamberts Alfons Emiel (1922-2006), De Smet Jozef (Jos) (1938-2014), Apers Frans (1912-1985), Proost Lornoy Frans (1921-1991), Van den Brande Alfons (1901-1985), De Rooster Clement, Huysmans Constant (1915-1988), Beullens Frans (1911-1996) en ?????

    (Foto : Eddy Apers)

    -Ter gelegenheid van het Christus Koningsfeest publiceerde Gazet van Antwerpen een foto van de ganse groep van de Chiro van Leest.

    -Paula Bradt werd juffrouw Paula.

    -Het graf van de familie Frans De Decker-Louisa Van Loo. (Foto : Eddy Apers)

    -Gedachtenisprentje van Virginie De Muyer die op 17 oktober haar gouden jubileum vierde.











    15-01-2023 om 10:10 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – Oktobernummer “De Band” : Chironieuws.

    In de vakantietijd kwam er een tiental burchtknapen bij en ook het leiderskorps werd versterkt met Guido Hellemans. Leider Freddy Peirs diende op 4 november zijn dienstplicht te vervullen. De groep zag er toen als volgt uit :
    Burchtknapen : 36 jongens en 3 leiders : Eddy Beterams, Jos Verlinden en Guido Hellemans.

    Knapen : 17 jongens en 3 leiders : Jan Vloebergh, Rik Van den Vondel en Jos De Smet.
    Kerels : 12 jongens en drie leiders : Louis Vloebergh, Freddy Peirs en Ferdi Polfliet.
    Samen : 65 jongens en 9 leiders = 74 leden met als groepsleider Louis Vloebergh.

    1957 – Oktobernummer “De Band” : Jaarverslag van de Vereniging voor Rundertubercuose-Bestrijding.

    Met het verschijnen van het K.B. van 4/12/1956, gewijzigd en aangevuld in het Staatsblad van 26/8/57, is de beslissende en laatste fase ingezet van de rundertuberculose-bestrijding. Het is naar onze mening overbodig en nutteloos het doel en de noodzakelijkheid van de gezondmaking van de veestapel hier nogmaals uiteen te zetten. Het is immers toch in de meeste gevallen menselijke berekening die van de veehouder een voor- of tegenstander van deze bestrijding maakt, naargelang hij al of niet een gezonde of een besmette veestapel bezit.

    Hoe ver staan wij te Leest ? Hierna een overzicht van de evolutie der laatste jaren :

    Jaren             Leden        Diplomahouders      Onderzochte dieren   

    1950/51           84                   ?                            729
    51/52               87                   ?                            738
    52/53               84                  38                           739
    53/54               82                  48                           734
    54/55               99                  50                           912
    55/56              107                 50                           924
    56/67              156                 65                          1.300

    Welke waren de resultaten van het laatste onderzoek ?
                       Bedrijven          Vrije          Niet vrije
    Bedrijven        156                 99                57
    Dieren          1.300              1.056            244

    Procentsgewijze komen wij dus tot volgend resultaat : vrije bedrijven 64%, niet vrije bedrijven 36%, vrije dieren 81% , reageerders 19%. Gemiddeld aantal dieren per bedrijf : 8,3.

    Welke besluiten kunnen wij uit bovenstaande cijfers trekken ? 36% of 57 veehouders van Leest zullen in de eerstkomende jaren nog een min of meer grote inspanning moeten doen om hun bedrijf t.b.c.-vrij te maken. Wij overdrijven zeker niet wanneer wij zeggen dat 75% dezer veehouders met een beetje goede wil en met geringe financiële uitgaven dadelijk hun bedrijf kunnen uitzuiveren. De anderen echter staan voor grotere moeilijkheden, voor een probleem dat niet in een handomdraai is op te lossen. Ieder geval dient echter afzonderlijk bekeken want het is niet genoeg de reageerders te verwijderen, er moeten t.b.c.-vrije dieren in de plaats komen en die moeten tevens gezond gehouden worden. Aanpassing van de stal aan de moderne vereisten en een degelijke ontsmetting zullen hiertoe zeker in grote mate helpen.
                   De voorzitter : Van den Brande Alfons. De secretaris : Verbruggen Alfons.

    1957 – Oktobernummer “De Band” : Identiteitskaarten.

    “De ouders van kinderen onder de 12 jaar worden DRINGEND verzocht zo haast mogelijk op het gemeentehuis de nodige identiteitskaarten af te halen.”

    1957 – Oktober : Vergadering B.J.B.-jongens.

    “De jongens zijn tegenwoordig volop aan het werk als voorbereiding van hun prachtig toneel, een drama over de boerenopstand. U zult er nog meer over vernemen. Houdt in alle geval allen zondag 1 december vrij… De algemene vergadering van deze maand mag goed gelukt heten, spijts het zeer slechte weer die avond. Het mannelijke B.J.B. gebed leidde de vergadering in. Onze voorzitter verwelkomde allen, maar toch speciaal onze nieuwe proost. Hij sprak de wens uit dat alle jongens zouden samenwerken met hem om de groep hoger op te brengen. Dadelijk daarna hield E.H. Proost een kleine toespraak. Hij deed ons beseffen dat wij werkelijk een katholieke actiegroep vormen. Vooral drukte hij er op dat wij de schone traditie van onze ouders, die werkelijk christelijke traditie, zouden voortzetten en verder opbouwen.
    Een klare les over grondcultuur en grondverzorging, bemesting van de verschillende soorten grond werd ons gegeven door meester Merkx uit Kalfort. Hij beantwoordde daarna verschillende vragen. Onze jonge vriend Van Winghe vertelde ons kort zijn reis naar Lourdes, die hij gewonnen had in onze groep. Een Mariabeeld, door hem uit Lourdes meegebracht werd onder allen verloot en gewonnen door een van onze jongste leden : Eduard DIDDENS. Deze keer besloot het gebed de vergadering niet, want verschillende jongens ontspanden zich nog met kaarten op een potje bier. ONZE LEUS : CHRISTEN EN VLAAMS…” (DB, november 1957)

    1957 – 1 oktober : Karel Fierens opgeroepen.

    Karel Fierens uit de Kleine Heide moest naar Turnhout. (DB, september ’57)

    1957 – Zondag 13 oktober : Vergadering Boerenbond.

    “Ging door in “Ons Parochiehuis”. Spijts een schoon programma was de opkomst eerder gering. Hadden onze boeren schrik voor de mist ? Of heeft de A-griep ook sommige van hen geveld ? Na het gebed hield onze voorzitter een pittige toespraak, waarin hij E.H. Onderpastoor begroette als de lang-verwachte nieuwe proost (Noot : Pater Heldmar, Jozef Jehaes). Hij beloofde medewerking om samen onze diep-christelijke boerenstand gezond te bewaren en cultureel omhoog te voeren. Daarna sprak E.H. Proost ons toe. Hij drukte er vooral op met veel overtuiging dat wij “bouwers” zouden zijn aan ons zelf en onze families. Verder wees hij op het probleem der jeugd, waarvoor hij begrip en medewerking vroeg bij de vaders. Eindelijk kwam dan de spreker, dhr. Wijnants aan het woord, die ons sprak over de problemen van belasting en ouderdomspensioen. In een zeer verzorgde taal legde hij de verschillende aspecten uit, en toonde klaar aan dat wij veel voordeel konden halen met ons voor alles en in alle gevallen tot onze organisatie, de Boerenbond, te wenden. Tenslotte belichtte hij nog even het delicate punt van de bedrijfsovername door de jongere boeren. De voorzitter dankte hartelijk de spreker voor zijn klare uiteenzetting. Een kort gebed besloot de vergadering. Hopen wij dat onze boeren toch beter de schoonheid en het nut van hun organisatie zouden begrijpen. Toekomende maand : BETER !!!” (DB, november ’57)

    1957 – 14 oktober : Louis Geets opgeroepen.

    Louis Geets, Kapellebaan 2, werd opgeroepen naar R.S.C. (DB, oktober ’57)

    1957 – 14 oktober : Filmavond van Milac.

    Milac richtte een filmavond in. Op het programma stond “De Laatste Brug” met Maria Schell in de hoofdrol. De vertoning ging door in het parochiehuis en kostte 15 frank. Bij die gelegenheid hield de Nationale secretaris van de Katholieke Filmliga een spreekbeurt. (DB) Deze oorlogsfilm van de regisseur Helmut Käutner uit 1954 vertelt het verhaal van een Duitse vrouwelijke arts die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen wordt om voor de Joegoslavische partizanen te werken. Naast Maria Schell waren de hoofdrollen weggelegd voor Bernhard Wicky en Barbara Rûtting.

    Foto’s :

    -Chiroleider Freddy Peirs moest zijn dienstplicht vervullen.

    -Twee foto’s van Eduard “Warre” Diddens, de winnaar van het Mariabeeld hier tussen zijn ouders en op oudere leeftijd.

    -Twee affiches van “De Laatste Brug” : de Engelse en de Duitse versie.











    06-01-2023 om 10:07 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 23 september : Mêre Aleydis (Jeanne DE BOECK) schreef vanuit Titulé :

    “Alle maanden beleef ik nu terug een paar uurtjes genot aan het lezen van al dat nieuws uit de parochie in De Band. Weet dat dit één van de enigste uurtjes zijn dat onze geest hier wat ontspanning krijgt en eens wat anders te horen en te lezen dan steeds dat gesleur in deze zwarte wereld. Alles is hier opperbest en bijna vier jaren Congo-leven achter de rug. Onze post hier in de Uele bloeit geweldig. We vierden in 1956 het 25-jarig bestaan van onze missie. Nu hebben we hier reeds 4 posten en drie in de Katanga. Alle soorten van werken bloeien er. Ik ga u alleen over onze uele-Missie schrijven.

    TITULE :

    Oudste post –moederhuis vanaf 1931 voor de Uele. Bewaarschool, lagere school, huishoudschool, pedagogische school (dit is nog geen normaalschool) waar monitricen gevormd worden na 2 jaar voor de beroepsschooltjes. Alles te samen reeds 550 leerlingen ; we hopen over een paar dagen aan de 600 te zijn. Hospitaal met voor dit jaar (9 eerste maanden) 2.200 gehospitaliseerden, 340 geboorten, 1.100 melaatsen, 13.000 nieuwe gevallen in het dispensarium, 1.000 kinderen en 430 zwangere vrouwen op de consultaties. Daarbij 5 werkende beroepsdispensaria met een 250 nieuwe gevallen per maand. Hierbij nog op twee plaatsen naailessen voor de inlandse vrouwen.

    ANGODIA :

    Post die werd opgegeven ter wille van Ganga.

    GANGA :

    Prachtig hospitaal midden in de brousse, dus veel minder werken dan Titulé, maar duizendmaal schoner. Een lagere school met een 130 kinderen (weinig bevolkte streek) en 9 brousseschooltjes voor 1e en 2de studiejaar. Daarbij een negental cursussen voor vrouwen in het naaien. Bestaat ongeveer 3 jaar.

    DAIGILA :

    Post Cotonco, schoon hospitaal met veel zieken, lagere school met 300 kinderen, minder uitgebreid dus dan Titulé, maar een grote post die nog zal uitbreiden in de toekomst. Twee jaar oud. School voor blanken.

    BAMBESA :

    Nieuwe post waar nu nog maar twee Mêres zijn die zorgen voor de blanke school ; in januari komt een derde voor de school der zwarten. Door gebrek aan religieuzen kan het hospitaal niet door ons bediend worden. Er is een dokteres die werkt met een verpleegster. Zal wel uitbreiding nemen in de toekomst. Post Incac, dus post waar opzoekingen gedaan worden voor de landbouw in Congo.

    Een volgende maal meer nieuws over mijn post, Titulé, waar ik nu bijna vier jaar werkzaam ben als verpleegster in het hospitaal. Het blank hospitaal werd afgeschaft sedert december daar men de dokter wegnam om het hospitaal van Ganga te doen marcheren. Allerbeste groeten aan gans Leest ! Mêre Aleydis.” (DB, november 1957)

    Jeanne (Maria Antonia Johanna) De Boeck was in de Winkelstraat te Leest geboren op 3 maart 1928 als dochter van Alfons en Henriette De Prins (een zus van burgemeester Pieter De Prins). Ze trad in bij de zusters ursulinen van O.L. Vrouw-Waver (1947) en werd er regentes wiskunde-wetenschappen (1948). Ze studeerde verder en behaalde het ‘Diploma Tropische Geneeskunde’ aan het Tropisch Instituut te Antwerpen (1952) en dat van koloniaal verpleegster te Leuven (1953). In hetzelfde jaar vertrok ze naar de missies, i.c. naar Belgisch Congo (Democratische Republiek Congo). In de oostprovincie in de Uele te Titule werkte ze bij de melaatsen in de ziekenzorg (van 1953 tot 1960) en na de onafhankelijkheid (tot 1962) als leerkracht. Die twee jaren waren bijzonder moeilijk en ze kwam naar België. Terwijl ze in Mechelen onderwees (ursulineninstituut, 1962-1965), leerde ze Spaans aan het COPAL (Collegium pro America Latina) te Leuven. Ze specialiseerde zich verder te Duffel en behaalde een A1-diploma verpleegkunde voor de centrale jury (1967). Daarop verwierf ze een getuigschrift van de Dienst voor Ontwikkelingssamenwerking te Brussel (1968). Dan vertrok ze (in 1969) naar Concepcion (Chili). Daar werkte ze in de Hogar de Cristo als madre Juanita in het opvangtehuis, de polykliniek, het ouderlingengesticht of de ‘hogar de ancianos’ en in de huizen voor verlaten meisjes. Ze leerde er met de computer werken en werd meer dan eens voor haar inzet en werk geëerd : zo ontving ze in Chili diploma’s voor jeugdzorg, drugbestrijding, gedragsverandering, bestrijding van HIV en vooral werd ze ereburger van Concepcion (1984); bij ons ridder in de Orde van Leopold II. In 1962, 1976, 1978, 1980, 1982 en 1984 was ze op verlof in België. Na haar opruststelling kwam ze voorgoed naar België terug (eind 1992) maar zat er evenmin stil. Een hele tijd (tot 2000) hielp ze nog in de school in de Mechelse Hoogstraat en werd hulparchivaris van de congregatie in O.L. Vrouw-Waver. Ook was ze (van 1992 tot 2003) één dag in de week te vinden als ‘verkoopster’ in de ‘Trefzaal’ van het ‘Pastoraal Centrum’ te Mechelen. (‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’, 2009, Wilfried Hellemans)

    Zuster Juanita overleed in Huize Sinte-Angela, Bosstraat 9A te O.L.V.- Waver op 8 april 2020. Ten gevolge van Covid-19 had de afscheidsliturgie in alle intimiteit plaats. Meer over Jeanne De Boeck in deze Kronieken : 16/7/56, 16/7/84, 2/3/88.

    Foto’s :

    -In 1947 nam Jeanne afscheid van haar familie toen ze naar het klooster vertrok. V.l.n.r. : haar tante Julie Brion-De Prins, vader Fons De Boeck, pastoor Coosemans, Jeanne, oom-burgemeester Pieter De Prins, moeder Henriette (Jette) De Prins, grootnonkel Karel De Boeck (woonde in) en tante Marie De Prins. (LG, blz. 323)

    -Zuster Jeanne De Boeck in haar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse periode.

    -Jeanne De Boeck op oudere leeftijd.

    -Haar doodsbrief.











    04-01-2023 om 09:58 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – 21 augustus – G.v.A. : Ludo Verwerft had aanrijding.

    “Aan de Adegempoort had er een aanrijding plaats tussen de personenwagens, respectievelijk bestuurd door Verwerft Ludo uit Leest en Talboom Maurice uit Terhagen. Stoffelijke schade.”

    1957 – 19 september – G.v.A. : Mechelen en omstreken rijke bodem aan schatten. Schatgravers!

    “…Te Leest, nabij de Steinemolenhoef, op het veld gekend als Steinwerk, en nabij de Oude Mechelbaan (dat is de Romeinse heirbaan van Bavay naar Utrecht) in een bocht der Aabeek, werden grondvesten ontdekt en alle onderdelen van een Romeins gebouw, met vele scherven van urnen en allerhande vaatwerk. De idee om daar opgravingen te doen kwam van een volksvertelsel dat voor vaste waarheid verkondigde dat op die plaats een kasteel gestaan had, dat in de grond verzonken was als straf van God omdat de kasteelheer “Zwart Goed” gekocht had. Daar ook is er voorzeker nog wat te vinden…”

    1957 – 19 september : Oprichting Zangkoor St.-Cecilia.

    Het bestuur van de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia ging over tot de oprichting van een zangkoor Sinte Cecilia. (DB) Stan Gobien in “Leest in Feest” : “De stuwende kracht achter dit koor was Luc Beterams. Op het Palmzondagconcert van 1958 werd met de fanfare de Bergsuite van Jos Moerenhout uitgevoerd. Het zangkoor St.-Cecilia stond toen onder leiding van Leo Hellemans. Het zangkoor kreeg een vlag van de familie Beterams (zie foto). Deze familie had ze zelf vervaardigd. In de hoeken van deze vlag staan het schild van de provincie Antwerpen, de Vlaamse Leeuw, de Leestse kerk en de eerste noten van de Bergsuite. Dit vaandel werd in de vijftiger en zestiger jaren uitsluitend gebruikt door het zangkoor St.-Cecilia. Later, toen het zangkoor in feite ophield te bestaan, werd het gebruikt door de jeugdfanfare en door het trommelkorps. Dit vaandel werd ook nog gebruikt door de fanfare wanneer die wandelconcerten van lange afstand gaf, zoals bijvoorbeeld in de Bloemenstoet van de stad Mechelen. Het zangkoor St.-Cecilia was min of meer een ‘onderafdeling’ van de fanfare, net als de toneelvereniging ‘De Moedige Vrienden’ en later ‘Voor Taal en Kunst’ dat waren. Toen in februari 1959 burgemeester Emiel Verschueren werd ingehuldigd trok het zangkoor door de Leestse straten achter het vaandel. Het zangkoor gaf dikwijls een optreden weg op het Palmzondagconcert van de fanfare. Na de populaire Bergsuite die meer dan eens op het programma kwam, werden in 1960 ‘In ’t Witte Paard’ van Beznatzky, het ‘Zigeunerkoor’ van Verdi en ‘Op de Perzische markt’ van Ketelby uitgevoerd. In 1962 had het zangkoor August Fierens (zie foto) als dirigent en werd er opgetreden met de ‘Vogelhandelaar’ van Zeller. Dirigent Theo Fierens had helemaal geen bezwaar tegen de samenwerking met het zangkoor. Op het programma van het Palmzondagconcert van 1973 stonden zelfs vier koorwerken met begeleiding van de fanfare : ‘Vader Abraham had zeven zonen’, van Pierre Kartner, de ‘Csardasvorstin’ van Kahlmann en twee composities van Jef Aerts, ‘Leest aan de Zenne’ en ‘Vlaamse volksliedjes’. Het fanfarekoor stond toen onder leiding van Rik Lauwens. Voor een aantal muzikanten waren de repetities die aan een muziekconcert met het zangkoor voorafgingen een ware belevenis. De fanfare bestond toen uit vooral mannen. Wanneer er dan ineens zoveel dames in het repetitielokaal aanwezig waren, gebeurde het wel eens dat ze de zaak uit de hand lieten lopen. Er waren mannen bij die het vrouwelijk gezelschap ten zeerste op prijs stelden en die alles in het werk stelden om de gezamenlijke repetitie zo lang mogelijk te laten duren. Alle middelen waren voor deze muzikanten goed : op een verkeerde tijd invallen, van de zenuwen een aantal bemols of kruisen vergeten, gezichten trekken, de medemuzikanten aan het lachen brengen…Het viel soms zo op dat de dirigent zich kwaad maakte en dreigde met een strafrepetitie zonder zangkoor. Wanneer de zangstukjes werden gerepeteerd waarbij ook nog gedramatiseerd moest worden, overdreven de acteurs soms zo fel dat het onnatuurlijk werd. Sommige zangeressen vonden deze gang van zaken waarschijnlijk af en toe gênant, anderen zullen het daarentegen wel plezierig gevonden hebben… Op de uiteindelijke uitvoering met publiek werden de fratsen gelukkig doorgaans achterwege gelaten…

    Foto’s :

    -De vlag van de familie Beterams.

    -In 1962 was August Fierens dirigent van het zangkoor.

    -Het zangkoor Sint-Cecilia in actie. V.l.n.r. : Alice Verbergt, Karel Lauwens, Jeanne Geerts, Paula Lauwens, “Dikke Rang” (geen Leestenaar) en Frans De Bruyn (’t Bruinke).

    -De dames : Julia De Bruyn, Josefien Polfliet, Louisa De Bruyn en Francine Van Eekel.

    -De heren : Louis Schillemans, Eduard Geerts, Michel De Win, Eddy Beterams en Vic De Boeck.











    27-12-2022 om 10:51 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1957 – Zondag 18 augustus : Eerste prijs voor de Leestse fanfare Sint Cecilia in Westmeerbeek.

    In het tweedaags muziekfestival van de Kon. Fanfare “De Verenigde Vrienden” uit Westmeerbeek behaalde de Leestse fanfare Sint Cecilia in de stapwedstrijd een 1ste prijs in ere-afdeling met 84 p. en met lof van de jury. Sint-Cecilia telde 52 uitvoerders.

    1957 – 20 augustus : Marcel Leemans verhuisde naar Leest.

    De meester-kleermaker kwam van de Pennemeesterstraat 25 Mechelen. (DB, sept.’57)
    Marcel Leemans was te Hombeek geboren op 6 april 1921 en gehuwd met Yvonne Smets (°Mechelen 17/10/1920, +Mechelen 16/3/2005) die hem zeven kinderen schonk : Frieda, Ria, Marc, Dirk, Krista, Lucia en Karla Leemans. In Leest werd hij naast kleermaker ook winkelier. Zijn zaak bevond zich tegenover het kerkhof van Leest. In 1982 beëindigde hij zijn activiteiten als “voedingsdetaillist” en kleermaker en liet zijn “Centra” winkel over aan zijn verkoopster Julia Lauwers en haar man Willy De Nies.
    Marcel Leemans overleed te Mechelen op 14 oktober 1993.

    1957 – 24 augustus : Kampperiode voor Marcel Verschuren.

    “Marcel Verschueren, Juniorslaan, moet op 24/8 een wederaanpassingskamp gaan doen van drie weken te Lier.” (“DB”, juli ’57)

    Marcel en zijn echtgenote Marieke Van den Brande (foto onderaan) waren jarenlang de exploitanten van de herberg “In de Welkom” aan de Leestsesteenweg.

    1957 – 25 augustus : Koninklijke Fanfare “St-Cecilia” op opening Bloemenstoet Mechelen.  (“DB”, februari ’58)

    1957 – September : Ledenaantal Chiro.

    In september 1957 zag het ledenaantal van de jongenschiro er als volgt uit :
    Burchtknapen : 36 jongens en 3 leiders : Eddy Beterams, Jos Verlinden en de nieuwe aanwinst Guido Hellemans.
    Knapen : 17 jongens en 3 leiders : Jan Vloebergh, Rik Van den Vondel en Jos De Smet.
    Kerels : 12 jongens en 3 leiders : Louis Vloebergh, Freddy Peirs en Ferdi Polfliet.
    Samen : 65 jongens en 9 leiders, met als groepsleider Louis Vloebergh. (DB)

    1957 – September : Schoolbevolking.

    De gemeentelijke jongensschool telde 84 leerlingen. De gemeentelijke meisjesschool 107 en de aangenomen bewaarschool 81. 28 jongens en 12 meisjes van Leest liepen school te Kapelle o/d Bos. Te Hombeek en Tisselt waren respectievelijk 4 en 5 jongens van Leest ingeschreven. Het totaal aantal schoolplichtige kinderen voor het schooljaar 1957-58 bedroeg 154 jongens en 124 meisjes. (DB-oktober-1957)

    1957 – Septembernummer “De Band” : Pater Jozef SELLESLAGH vanuit Urundi.

    “Beste dorpsgenoten, het is nu 3 jaar geleden dat ik voor de tweede keer in URUNDI ben aangekomen. In januari ben ik dan veranderd en naar MUHANGA gaan wonen. Muhanga ligt op een 30-tal km van NGOZI, de residentie van onze Bisschop. Het ligt zo in ’t midden van het vicariaat en wij hebben hier reeds meer dan 30.000 kristenen. Het is dan ook de tweede grootste post van het vicariaat. De bevolking is hier zeer dicht want de missie is niet heel uitgestrekt en heeft een straal van 30 km, dat maakt dat als we meer dan 15 km rijden, we al buiten de grenzen zijn, een 10 à 15 minuten rijden met de moto. We hebben ook een groot en klein seminarie op het gebied van de missiepost. Veertien dagen geleden (brief van 14 juli 1957) hebben we hier een grote toeloop van mensen gehad bij de wijding van onze nieuwe kerk. We hebben hier een nieuwe kerk gebouwd met een toren van 25 meter. De bruikbare ruimte in de kerk voor de kristenen is 50 m x 16 m. De dag van de kerkwijding waren er misschien wel 15 à 20.000 kristenen tegenwoordig ; die konden natuurlijk niet in de kerk. De overgrote menigte stond buiten. Iedere zondag zit de kerk vol in twee van de drie missen. Natuurlijk komen niet al de kristenen van de missie hier naar de Mis, alleen zij die op een uur of anderhalf uur van de post wonen, de anderen gaan naar de schoolkapel. Enkele weken geleden heeft een blanke niet ver van mijn vorige missie Karusi een leeuw geschoten. Die was er met een koe van onder getrokken. De mensen waren dan de blanke gaan halen die het beest met een kogel neerschoot. Het wijfje was er niet bij en heeft dan nog enkele dagen rondgelopen en heeft op een 10-tal km van daar nog een oude vrouw opgesmuld. Beste groeten en tot later. U allen genegen in Christus, Jozef Selleslagh, Missie Muhanga Ngozi / Urundi.”

    Jef werd geboren in de Bist op 8 mei 1917 (nu : Witveld) als tweede oudste van de negen kinderen van Louis Selleslagh (°29/10/1887, +27/7/1969) en Leonie Verbergt (°29/6/1888, +31/8/1966). Hij overleed te Antwerpen op 9 oktober 1974. Zijn uitvaart vond plaats te Leest op 14 oktober waar hij ook begraven werd. Daar werd zijn grafsteen (in 2002) verwijderd.

    1957 – September : Werkloosheid.

    Die maand telde de gemeente 3 werkloze mannen en 1 werkloze vrouw. (DB, oktober ’57)

    1957 – 2 september : Onder de wapens.

    Jan Diddens, Blaasveldstraat 25 Leest ging die dag binnen in de kazerne van Turnhout. (DB, september ’57)

    1957 – 8 september : Rene Spoelders opgeroepen.

    Rene Spoelders, Kouter 20, werd in Hasselt verwacht en dit voor 6 dagen (GTA). (DB, september ’57)

    1957 – 10 september : Jozef JEHAES (Pater Heldmar O.F.M.) benoemd tot onderpastoor.

    Deze Limburgse pater werd te Hoeselt geboren op 12 augustus 1928. Hij werd op 7 augustus 1955 priester gewijd. Hij was één jaar onderpastoor te Waterschei en werd op 10 september 1957 tot onderpastoor benoemd in Leest. Hij zou er zeven kinderen dopen in de periode van 29/9/57 tot 5/10/58. In de loop van het jaar 1958 werd hij uit Leest weggeroepen en (in februari 1959) overgeplaatst naar het Hasseltse OFM-klooster. (DB, november ’57 en “De Sint-Niklaasparochie in Leest”, W. Hellemans)

    1957 – Maandag 16 september : Filmavond ten voordele van de Chiro.

    In “Ons Parochiehuis” werd de film “Jongensstad” gedraaid ten voordele van de Chiro. (DB, oktober ’57)

    Foto’s :

    -Marcel Leemans in het gezelschap van zijn medewerkster Louise Verbruggen.

    -Een advertentie van Marcel Leemans uit 1957.

    -Marcel Verschuren en zijn echtgenote Maria Van den Brande.

    -Chiroleiding jaren ’50 : bovenaan : Freddy Peirs, Guido Hellemans, Jos Verlinden en Louis Vloebergh. Onder : Hendrik Verbeeck, Rik Muyshondt, Jan Vloebergh en Rik Van de Vondel.

    -Pater Jozef Selleslagh.











    17-12-2022 om 00:00 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen-Aanvullingen.

    1957 – 14, 15 en 16 augustus : Milac-delegatie bezocht Leestse miliciens in Duitsland.

    De delegatieleider Jan De Decker publiceerde een uitgebreid verslag in ‘De Band’. Dauphine 156J4 voerde ons naar Duitsland. Reis van 899 km over België – Nederland – Duitsland. EENS TE MEER BRACHT MILAC WAT ZON IN EEN SOLDATENHART

    Op 14, 15 en 16 augustus bracht ik als afgevaardigde van het MILAC-KOMITEE een bezoek aan onze jongens in Duitsland. Deze reis kon toch nog doorgaan dank zij de bereidwilligheid van iemand buiten de gemeente, de Heer J. MEES van Blaasveld. Hij was graag bereid zijn auto ter beschikking te stellen. Onze sympathieke garde VICTOR VAN HOOF, grote vriend van MILAC en schoonzoon van J. Mees, was bijna gans de 899 km lang aan het stuur en ontpopte zich als een uitstekend chauffeur. MILAC dankt de Heren MEES en VAN HOOF voor hun grote bereidwilligheid en hun zéér gewaardeerde hulp ! (Noot M.V.H. : naast mijn grootvader Jan Baptist Mees, bakker uit Blaasveld, mijn vader Victor Van Hoof, waren ook mijn grootmoeder Sofie De Schoenmaecker en ik van de partij. Ik was toen 9.)
    We vertrokken te Leest op woensdag 14 augustus rond 6 uur in de morgen. Over Mechelen, Leuven, Tienen, St.Truiden, Tongeren, Maastricht, Aken, kwamen we rond 11 uur in Eschweiler/Probsteierwald waar we in het ‘Kamp Astrid’ (250ste Kompagnie Ordnance) Frans GEERTS te zien kregen. Het kamp ligt helemaal in de bossen, een zeer gezonde streek. Enkele dagen tevoren mocht Frans het bezoek ontvangen van zijn verloofde ! Bij het drinken van een lekker pintje ‘Wicküler’ werd er hartelijk gekeuveld over ditjes en datjes. Na deze zeer hartelijke ontmoeting, namen we rond 13 uur afscheid van de Frans. De tocht ging nu verder naar KEULEN en omgeving.

    Te Bensberg in het ‘Kwartier Diksmuide’ (6de Bataljon TTR) zagen we te 17 uur Marcel VAN HOOF (Noot : de jongste broer van Garde Victor Van Hoof). Nu naar Keulen voor het avondmaal en de overnachting. Hieraan bewaren wij enkele speciale herinneringen waarover we hier niet kunnen uitweiden. De helft van het gezelschap werd gelogeerd in het Transit Hotel voor soldaten, de andere helft in het luxueuze ‘BELGISCH HUIS’ te Keulen. Als afgevaardigden van MILAC hadden we in beide huizen gemakkelijk toegang, in principe zijn ze voorbehouden aan militairen.

    De donderdag 15 augustus werd ingezet met een H. Mis in de Dom van Keulen. Het ontbijt namen we in het Transit Hotel. Hierna deden we nog een toch over de Rijn per kabelspoor. Rond half tien gingen we Jean De Smedt afhalen en we reden naar Niehl waar we te half elf Leon VAN DEN SANDE zagen bij de 107e Kompagnie Q.M. in het ‘Kwartier Onderluitenant Holm’. In de kantine werden een paar pintjes gedronken en Jean en Leon vertelden een en ander over de kazerne. Kaartjes werden geschreven naar de soldaten Hendrik Somers te Turnhout, Alfons Polfliet te Mechelen, Stanne De Prins te Turnhout, Antoine Van Praet te Tongeren, ook naar onze Z.E.H. Pastoor, Proost van het Komitee. (Ook van uit Pobsteierwald werden naar de soldaten in België kaartjes geschreven) Spijtig genoeg kon Leon Van den Sande zich niet lang vrij maken en rond 12 uur vertrokken we dan naar Keulen voor een stevig middagmaal. 

    We namen hierna afscheid van Jean De Smedt en verder ging de lange tocht naar Soest waar we te 17u30 Frans HUYS, Emiel CEUPPENS en Jan VAN DEN SANDE zagen. Frans Huys in de kazerne ‘Kolonel SBH Adam’, Kompagnie Hoofdkwartier 4de Infanteriegroepering ; Jan Van den Sande in dezelfde kazerne maar bij het 12e Bataljon Transport ; Emiel Ceuppens in de kazerne ‘Kanaal van Wessem’ bij het 6de Bataljon Artillerie. Méér dan 3 uur verwijlden deze drie sympathieke boys en de voorzitter van MILAC in de kazerne ‘Kanaal van Wessem’. Bij het drinken van meerdere pintjes was de sfeer allerhartelijkst en zéér gezellig. Deze ontmoeting heeft ons het meest deugd gedaan : dit is wellicht te wijten aan het kunnen samenbrengen van die soldaten op één plaats. Elders konden wij dat niet, enigszins uitzondering gemaakt voor Niehl waar we Jean De Smedt en Leon Van den Sande konden samenbrengen. We schreven weer een kaartje naar de SM in de heimat en naar Mijnheer Pastoor. Spijtig genoeg waren er geen zichtkaarten van Soest meer voorradig en dienden we gebruik te maken van ’filmster-kaarten’ om onze hartelijke groeten over te brengen. We bekennen graag dat het ons een aardig gevoel gaf, aan onze Proost dergelijke kaart te moeten sturen, maar ja…ten slotte vonden we het nog plezant… We gingen ook even kijken op de kamer van de Mille, alhoewel hij er danig mee ‘geambeteerd’ zat. De eigenlijke reden ontdekten we al spoedig. Zijn KAMERGENOTEN vinden namelijk een decoratief element in het behangen van de muren met foto’s en ‘afbeeldingen’ (?) van film- en andere sterrren en sterretjes…We gaven de jongens de raad de vensters zorgvuldig gesloten te houden opdat die ‘schoon kinderen’ geen verkoudheid zouden opdoen. We haalden ook aan, dat de beenhouwers in de heimat in de étalage een bericht plaatsen : ‘TIJDENS DE WARMTE WORDT HET VLEES NIET TEN TOON GESTELD’. We stelden vast dat de Mille een graaggeziene gast is op de kamer. Frans Huys en Jan Van den Sande schenen ook gekend en bekend te zijn, zodat we veronderstellen dat dit sympathieke trio een stel flinke kameraden is. Met veel spijt moesten we in de late uurtjes afscheid nemen van die gezellige kerels en van de plaats waar een atmosfeer was geschapen waarin het zo goed was te verblijven. Ontroerd namen we afscheid.

    Een avondmaal en overnachting in de ‘Gaststätte Andreas Behrens’ te Ampen-Soest besloot de tweede dag van ons bezoek. Vrijdag 16 augustus vertrokken we te kwart na zeven. Onderweg werd meerdere malen halt gehouden. Te Dusseldorf werden inkopen gedaan. Van proviand en cadeautjes voorzien, reden we naar Aken. Van hier maakten we een omweg naar Valkenburg in Holland waar we een kleine uitstap deden. Rond 21 uur waren we terug T H U I S ! Het was een zeer mooie reis, die onder een paar regenvlagen niet geleden heeft, want er was zon bij de bezoekers en de bezochten !

    Enkele slotindrukken : het was bij onze jongens goed te zien dat zij zéér in hun schik waren met dit bezoek van MILAC. Ook werden ze door ons bedacht met chocolade en koekjes. De band tussen de thuis en de kazerne werd weer eens verstevigd. De soldaten van Leest kunnen zo dikwijls de overtuiging opdoen dat zij niet worden vergeten. Op ogenblikken dat wij met soldaten gans alleen waren, hebben wij met ontroering kunnen vernemen dat zij MILAC zeer dankbaar zijn en ook bewonderen voor hetgeen zij voor de soldaten zo voortdurend presteert. Vele stonden van heimwee naar de gezelligheid van de huiselijke haard, van bitterheid en van verbittering, van verveling en moedeloosheid, konden verdreven worden door al die attenties van MILAC voor onze soldaten. MILAC brengt zo dikwijls een STUKJE THUIS. Ons werk kan niet zonder vruchten blijven met de zegen van de Allerhoogste. Om onze SOLDATENDIENST in stand te kunnen houden en uit te breiden, moeten wij kunnen rekenen op de morele en financiële steun van alle Leestenaren. Onze MILAC is geen liefhebberij, geen tijdverdrijf, geen ‘boekske’ (sic…) maar betekent een noodzakelijke en niet te onderschatten STEUN voor onze jongens. Het brengt zo veel zon in een soldatenhart ! MILAC wil het KONTAKT levendig houden tussen de THUIS en de KAZERNE. Door deze Aktie willen wij bekomen dat onze soldaten niet zouden terugkeren naar de parochie als een VREEMDE, naar hun K.W.B., naar hun B.J.B., naar hun fanfare, naar hun gemeente. Moesten wij ons beperken tot het opsturen van het parochieblad en DE BAND, dan deden wij slechts een heel klein beetje voor onze soldaten. Gezien de verschillende elementen van onze Aktie, menen wij terecht te mogen rekenen op de sympathie en de steun van de geestelijke en burgerlijke overheid van onze gemeente, van al de plaatselijke maatschappijen, bonden en organisaties, van al de onderwijzers en onderwijzeressen van Leest en van zo vele anderen. Het MINSTE dat zij kunnen doen is EEN ABONNEMENT NEMEN OP ONS BLAD. Wij begrijpen ook niet, hoe het komt dat oud-soldaten die nu gehuwd zijn of huwen en al dan niet te Leest blijven wonen, geen abonnement op ons blad nemen; ONZE SOLDATENDIENST KOST JAARLIJKS DUIZENDEN FRANKEN ! (en teerfeesten houden wij niet; een ‘culturele’ organisatie noemen wij ons ook niet, maar wij d o e n iets voor onze s o l d a t e n, waaraan anders misschien niemand denkt…) STEUNT MILAC !”

    Dat dit bezoek door de soldaten werd geapprecieerd valt o.a. te lezen in de soldatenbrieven van Miel Ceuppens. (zie 9/2/1957)

    Foto’s : 
    -De Milac-delegatie tijdens hun bezoek aan Leestse soldaten in Duitsland. V.l.n.r. : Jan De Decker, Sofie De Schoenmaeker, Jan Baptist Mees. Onderaan ondergetekende en samensteller van de Kronieken van Leest Marcel Van Hoof. Enkel garde Vic Van Hoof ontbreekt op de foto.
    -Mijn oom en naamgenoot soldaat Marcel Van Hoof in Bensberg, rechts zijn broer Victor.
    -Jean De Smedt in het kwartier Moorslede te Delbrück.
    -Soldaat Emiel Ceuppens in Soest.
    -Met de Renault Dauphine van de garde die 899 km bijkreeg op zijn teller.











    06-12-2022 om 11:51 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen-Aanvullingen.

    Nog steeds uit het jubileumnummer van ‘De Band’ :

    1957 – Augustus : Karel De Borger over zijn verlof met de Kristelijke Mutualiteiten te Bouillon.

    “ ’t Was woensdagmorgen; rond 7 uur stonden we met 10 in aantal van onze parochie te wachten in het “Volksbelang” op de autobus. Eindelijk was zij daar. Nog een groet aan ouders en vrienden en we waren vertrokken met een uur vertraging (08u30). De reis verliep goed want om 12u30 kwamen we op onze bestemming. Daar ontvingen we al spoedig een goed middagmaal. Daarna begon onze eerste wandeling om de streek te verkennen, en we bereikten het hoogste punt van Bouillon. Van daar zagen we de hele stad goed liggen. Te 6 uur waren we terug in het kamp. Te 9 uur hadden we formatie met een woordje van de aalmoezenier, dan moesten we naar boven om te gaan slapen.
    De volgende dag moesten we om 07u15 opstaan en ons klaar maken voor de H. Mis. Te 10 uur vertrokken we op trektocht die 35 km lang was.
    De 3de augustus gingen we in de voormiddag naar het kasteel van Bouillon en op zondag avond trokken we de bergen op, om de verlichting van de stad goed te kunnen aanschouwen. Maandagvoormiddag vertrokken we met de bus naar Sedan in Frankrijk. Daar bezochten we het kasteel en reden verder naar Orval waar we de abdij bezichtigden. Dinsdag hadden we voor de eerste keer slecht weer en hadden we filmvertoning. Woensdag en vrijdag hadden we kampvuur. Zaterdag 10 augustus vertrokken we terug naar ons dorpke te 13u30. Onderweg stapten we af te Beauraing om wat te gaan bidden bij O. L. Vrouw. Rond half zeven waren we te Mechelen. Karel De Borger, Kleine Heide nr 7, 13 jaar.” 

    1957 – Augustus : Jan SPOELDERS vertelt over zijn vakantie te Bouillon.

    Jan Spoelders, toen 13 jaar, uit de Kouter, vertelde : “Waarde lezers en lezeressen.
    Toen ik te Mechelen aankwam waren er al enkele jongens in het Volksbelang die hun verlof gingen doorbrengen in de Ardennen. Elk met een valies (’t is te zeggen een kartonnen doos) en een rugzak. Toen de bus aankwam was het een zogezegde stormloop om een goed plaatsje. Daar verlieten we de stad Mechelen met een traan in de ogen doch met innige blijdschap. We arriveerden te Bouillon te 2 uur. Het eerste wat we ginder deden was eten. Daarna de slaapkamers gaan bezichtigen en dozen uitladen.
    De leiders waren goeie zielen, tenminste als ge niet met hun voeten speelde.
    Wat men ginder zoal doet ? We deden vele wandelingen, ook gingen we zwemmen en vissen in de Semois. Op zekere dag waren we aan het wandelen, berg op, berg af. Nu moesten we door een smalle opening, met een weinig wringen en trekken ging dat wel van een dikkerd door dat gat te krijgen ! Op een avond gingen we het verlicht kasteel van Godfried van Bouillon bezichtigen. Er viel van de burcht niets te bespeuren want er was niets verlicht.
    Bij daglicht zagen we er de zetel van Godfried, een 80 m diepe waterput, een klokje ½ zilver en ½ brons en een vergeetput waar beenderen van een mens in liggen.
    De terugreis verliep zeer vlot. Alleen een klein ongelukske : als we boven op een hoge berg waren, brak de as van de bus en wij natuurlijk hals over kop naar beneden, al de jongens hun nek gebroken. We hebben alles gauw hersteld door alles met plakband aaneen te lijmen.
    Daar kwam de toren van St-Romboutskerk in het zicht en weldra ook de toren van de plaats waar een BAND gedrukt wordt zoals er nergens één bestaat, ook niet te Bouillon.
      Jan Spoelders, 13 jaar, Kouter.” 

    1957 – 1 augustus : Hendrik Somers onder de wapens.

    Hij begon zijn militaire dienst op 1 augustus bij de Infanterie te Turnhout. (DB, juli ’57)

    1957 – Zondag 4 augustus : “Sensationele Voetbalmatch Boerenbond-B.J.B."

    Ploeg Boerenbond: De Prins Theophiel, Van der Hasselt Felix, Alewaeters Frans, Broothaerts Jozef, De Prins Frans, De Smet Jules, De Laet Frans, Selleslagh Egied, De Prins Jan, Verhasselt Raymond en Rottiers Karel. Reserven : De Prins Marcel en Goossens Edgard.

    Ploeg B.J.B.: Van Winghe Achiel, De Smet Jos, Vloeberghen Jozef, Diddens M arcel, Fierens Karel, De Boeck Willy, De Prins Marcel, Keulemans Gaston, Verbruggen Jerome, De Smet Cyriel, Emmeregs August. Reserven : Verbruggen August, Van Winghe Désiré, Daelemans Florent, Bernaerts René.

    De match begon om 15 uur en werd gefloten door scheidsrechter Victor De Laet. De uitslag is ons helaas niet bekend. (DB)

    Foto’s :

    -Karel De Borger.

    -Jan Spoelders.





    05-12-2022 om 09:36 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!