De krant 1953
De doktersrekeningen lopen op met tijd en kwaliteit
Van die combinatie met Stratum kwam vooreerst nog niets en men riep dus sollicitanten op voor gemeente-arts op een salaris van F 700.- Uit een voordracht van 2 personen werd op 1 Mei 1891 benoemd dokter Hubert Adriaan Diepen, toentertijd assistent aan de verloskundige kliniek te Amsterdam. En hiermede kregen we een man binnen onze stad, die jaren de dokter van Eindhoven en randgemeenten geweest is. Velen onzer hebben hem nog gekend en kunnen nog het oude doktershuis aanwijzen op de Kleine Berg, hoek Prins Hendrikstraat, waar nu het kantoor van de heer Priems gevestigd is.
Als dokter Diepen ongeveer een jaar de armenpraktijk heeft waargenomen, stuurt hij een rekest aan de Raad om salarisverhoging. Uit dat rekest, wil ik eens het een en ander aanhalen om u te laten zien, dat de armenpractijk in 1891 reeds geen sinecure was. De heer Diepen heeft alles nauwkeurig genoteerd en dan blijkt, dat hij als armendokter in 11 maanden tijds 3018 visites heeft afgelegd, dat is gemiddeld 12,3 per dag. Daarbij waren nog niet gerekend de vaccinaties, lijkschouwingen en behandeling der verpleegden in het liefdegesticht.
Geen wonder, dat onze dokter verzocht zijn salaris op f 1300.- te brengen. B. en W. gaan der traditie getrouw eens met dokter Diepen praten en ze krijgen er F 100.- af. 't Salaris wordt op F 1200.- gesteld.
Echter, wat te voorzien was, gebeurde al spoedig. Dokter Diepen wist zich door zijn kunde in enkele jaren zulk een uitgebreide burgerpraktijk te verwerven, binnen Eindhoven en ommelanden, dat het hem onmogelijk bleek de armenpraktijk nog naar behoren waar te nemen, waarom hij 15 September 1893 ontslag vroeg.
Ondertussen had zich in Stratum gevestigd dokter J.G. Sala. Het was nog een jonge dokter, pas in Leiden afgestudeerd en die in Stratum met de armenpraktijk belast was op een jaarwedde van f 1200.- Op deze jonge kracht lieten B. en W. van Eindhoven het oog vallen. Men ging hem eens opzoeken en stelde hem voor zich in Eindhoven te vestigen. Hij zou dan de armenpraktijk krijgen op een salaris van F 1000.- en mocht ook die van Stratum behouden. Doch de dokter wilde beslist in Stratum blijven wonen en wees er op, dat zijn huis vlak bij de Eindhovense grens stond. De meesten uwer weten nog wel waar hij woonde: Stratumsedijk 17, waar nu de schoolarts dokter van Gils gevestigd is. De afstand kon dus geen bezwaar zijn en men werd het eens. Dokter Sala zou in Stratum blijven wonen en het salaris werd op f 950.- gebracht. Jarenlang heeft dokter Sala de armenpraktijk waargenomen, niettegenstaande, dat hij spoedig ook een zeer drukke praktijk had. En hij heeft het gedaan tot volle tevredenheid van patiënten, Raad en Armbestuur en wat me opgevallen is, dokter Sala komt niet na enige jaren om salarisverhoging vragen. Hij was een hoogstaand mens onze brave dikke dokter Sala, die op z'n fiets en later op z'n motor de patiënten afreed. De dokter praatte niet veel, was een zwijgzaam man, maar, die hart had voor zijn beroep en zijn patiënten
|