Deze 2de studiekring had als onderwerp : “Opwerpingen tegen kerk en priester”, en werd behandeld door E.H. Annaert, bestuurder der Christelijke Sociale Werken van Mechelen. (“DB”, december ’58)
1959 – 15 januari : Soldaten Arthur MERTENS en Paul VAN BEERSEL
Leopoldsburg 15/1/1959 : “Dank voor de kaartjes, DE BAND en parochieblad. Als De Band hier toekwam, moest alleman van de kamer dat eens zien. Hier zijn maar weinigen die het bestaan kennen van een Milac en ze vinden dat allemaal goed als ge zo wat nieuws ontvangt uit de gemeente. Verder hebben we hier in de kazerne niet te klagen : het is hier opperbest en het eten is heel goed, de rest eveneens. Het bijzonderste is dat de dagen hier vliegen gelijk minuten. Het enige dat lang geduurd heeft dat was de WACHT van 2 januari en dan zeker als het uw eerste is. De zes weken basisopleiding zijn nu voorbij. Het werken verandert met de dag, nu al ! Ik krijg vaak en het is tijd voor het appel. WIJ WENSEN OOK NOG EEN GELUKKIG NIEUWJAAR AAN AL DE SOLDATEN IN DUITSLAND EN BELGIE EN OOK AAN U. Daa-ag ! De schippers TURE & PAUL.”
-Arthur Mertens en Paul Van Beersel vanuit Werl, 19/7/1959 : Dank voor het mooie kaartje dat we hier vandaag van U uit Zwitserland ontvangen hebben ; ook dank voor het parochieblad, De Band en de gazet tijdens de Ronde van Frankrijk. Wij hebben niet te klagen over het weder, het eten, de oefeningen. Als Fons Absillis het geluk heeft van hier in ons Eskadron te komen, dan zal hij dat wel spoedig ondervinden. Beste groeten aan alle soldaten en burgers van Leest vanwege de Schippers.”
-Arthur Mertens en Paul Van Beersel vanuit Werl, 7/8/1959 : “Het heeft ons veel genoegen gedaan van de Proost een briefje te mogen ontvangen. Het is hier zeer warm : we moeten alle dagen een zwembad gaan nemen op 10 minuten van de kazerne. Met ons is het opperbest : vooral nu de zware oefeningen achter de rug zijn. Er wachten ons nog 2 maneuvers, één van 4 en één van 14 dagen. Beste wensen aan allen !”
-Arthur Mertens en Paul Van Beersel uit Werl, 9/8/59 : “Met ons gaat alles zeer goed. Zeker nu dat onze opleiding gedaan is : het schoon leven begint. Hartelijk dank voor de gazet die we kregen tijdens de Ronde van Frankrijk. De Schippers wensen u allen het beste.”
1959 – 16 januari – G.v.A. : Uit de motorwereld.
“Joris Van Hoof, die zich uit de actieve sport terugtrekt, heeft zijn materiaal verkocht aan Ceuppens uit Leest, die met de rood-gele Mortsel-trui dit jaar bij de juniors zal debuteren.”
De gebroeders Frans en Miel Ceuppens uit de Tiendeschuurstraat waren beiden met wisselend succes actief in de motorcross. Initieel waren ze met hun vader Petrus fietsenmakers maar dra specialiseerden ze zich ook in motors en tractors om uiteindelijk een autogarage uit te bouwen die ze ruim 40 jaar met succes zouden exploiteren.
1959 – 17 januari : Installering nieuwe Gemeenteraad.
Hierna de rangorde die bepaald werd volgens het aantal dienstjaren en het aantal behaalde stemmen in de verkiezing : De Prins Ferdinand 183, Verbeeck Pieter 110, Verschueren Emiel 224, Van der Hasselt Frans 91, De Prins Frans 210, Van den Heuvel Henri 188, De Bruyn Hendrik 168, Geens Juul 137, Buelens Constant 86.
Als eerste schepen werd Frans De Prins verkozen (7 stemmen + 2 blanco). Als 2de schepen : Ferdinand De Prins (8 stemmen + 1 blanco). De schepenen legden de eed af in handen van Emiel Verschueren. De raadsleden in handen van Pieter De Prins. (DB, januari 1959)
1959 – Zondag 18 januari : Toneel Chiro.
Die dag hielden de Chirojongens hun jaarlijkse toneelavond. Opgevoerd werd : "En toen kwam het licht”, een drama in vier bedrijven van André De Graeve. De rollen werden gespeeld door : Emiel Polfliet, Louis Vloebergh, Jozef De Smet, Ferdy Polfliet, Gaston Keulemans, Jan Van den Vondel, Jozef Verlinden en Paul Willems.” (DB, april 1959)
1959 – 27 januari : Kaartavond KWB.
39 kaarters waren opgekomen voor de KWB-kaartavond. Voorzitter Richard Van Praet opende de vergadering met het “Arbeidersgebed”. De proost stelde zijn woordje in het teken van de vasten. Na nog een paar mededelingen werd er gestreden voor mooie prijzen. Uitslag : 1. Frans Verbeeck, 2. Theofiel Geerts, 3. E. Selleslagh.
In januari werden er enkele nieuwe leden aangeworven : Alfons Puttemans, Cyriel Verbruggen, Ferdy Polfliet, Jan Casteels, Leopold Bas en Jos Verlinden, allen uit de Kouter, Emiel Van Steen van het Dorp en Piscador van de Winkelstraat. Het totale ledenaantal van KWB Leest bedroeg 97.(DB)
1959 – 31 januari : Emiel Verschueren benoemd tot burgemeester van Leest.
In het Belgisch Staatsblad van 8 februari 1959, nr. 39, blz. 815, verscheen het KB van 31 januari 1959 van zijn benoeming. Zie 22 februari : zijn plechtige aanstelling.
Foto’s :
-Vader Petrus Ceuppens van de gelijknamige garage in de Tiendeschuurstraat.
-Zijn oudste zoon Emiel “Mille” Ceuppens.
-De handtekeningen van de leden van de nieuwe gemeenteraad.
-KWB-voorzitter Richard Van Praet met zijn eerste vrouw Josée Lauwers.
-Emiel Verschueren werd op 31 januari officieel benoemd tot burgemeester van Leest.
1959 – Januarinummer “De Band” : Mannenbond van het H. Hart.
De secretaris van deze organisatie Frans Selleslagh bezorgde De Band in januari 1959 volgend verslag : “Ledenaantal begin 1959 289. Worden geschrapt, zij die nooit of slechts éénmaal aanwezig waren. Dit jaar tellen we 167 ereleden. Er werden in 1958 vier nieuwe wijkmeesters aangesteld. Het aantal aanwezigen gedurende het laatste kwartaal van 1958 : oktober : 212, november : 205, december : 216. Er wordt ook op aangedrongen dat de leden zoveel mogelijk in de BONDSMIS (=vroegmis, derde zondag) zouden communiceren, daar reeds geruime tijd vastgesteld wordt, met spijt, dat meer dan de helft der leden in andere missen communiceren, wat enkel zou mogen gebeuren voor de bondsleden in uitzonderlijke gevallen waarin zij op de derde zondag de vroegmis niet kunnen bijwonen. "
Lidmaatschap van de Bond v.h. Heilig Hart impliceerde een engagement om minimum éénmaal per maand te biechten en te communiceren.
De Bonden van het H. Hart.
Wanneer de mannen- en de vrouwenbond in Leest werden opgericht is voor Wilfried Hellemans (‘De St-Niklaasparochie in Leest’) nog onklaar. Wellicht was dat halfweg in de twintiger jaren van vorige eeuw onder pastoor Beuckelaers. Opgezet door de Jezuïeten, ‘rekenden’ (zij) op de intense medewerking van de parochiegeestelijkheid ter plaatse. Die moest een net van wijkmeesters of ijveraars in het leven roepen. Die ijveraars bezorgden persoonlijk elke maand de kaart met de uitnodiging voor de bondsmis. In de mis namen zij de kaarten bij de communiegang aan, voorzagen die van een stempel, zodat ze klaar waren voor de uitnodiging van de volgende bondsmis. Wie elfmaal in een jaar zijn bondsplicht vervulde, werd erelid. In 1955 waren er tweehonderd mannen en driehonderdtwintig vrouwen lid met respectievelijk vijftien en zestien ijveraars(ters). In een nummer van De Band van 1954 zou de Mannenbond gesticht zijn in 1942 en de Vrouwenbond in 1949.
Het bestuur was in 1954 als volgt samengesteld : Proost : Stany De Decker, secretaris : Cyriel Selleslagh en de 15 ijveraars waren : Hellemans Alfons voor het Dorp met 13 leden en 8 ereleden. Selleslagh Cyriel voor de Dorpstraat met 24 leden en 13 ereleden. Polspoel Alfons voor de Scheerstraat met 12 leden en 4 ereleden. Keulemans Gaston voor de Kouter met 48 leden en 27 ereleden. Fierens Frans voor Vink- en Elleboogstraat met 18 leden en 6 ereleden. De Boeck Frans voor de Winkelstraat met 16 leden en 11 ereleden. Verbruggen David voor de Tiendenschuurstraat met 27 leden en 20 ereleden. Solie Louis voor Tiendenschuur- en Elleboogstraat met 15 leden en 8 ereleden. Peeters Frans voor Tisseltbaan en Rennekauter met 17 leden en 9 ereleden. Van Linden Juul voor de Blaasveld- en Hertstraat met 15 leden en 6 ereleden. Mollemans August voor de Grote Heide met 12 leden en 7 ereleden. De Prins Edmond voor de Alemstraat met 16 leden en 8 ereleden. Mertens Florent voor de Bist met 16 leden en 3 ereleden. De Prins Frans voor de Kleine Heidestraat met 17 leden en 6 ereleden. Absillis Alfons voor Juniorslaan en Blaasveldstraat met 18 leden en 4 ereleden. Een totaal van 284 leden, waarvan 140 ereleden. Bondsbladen : 97.
De Decker was ook proost bij de dames waar Maria Rheinhard de functie van ‘schrijfster’ op zich had genomen. De vrouwen telden 327 leden en 16 ijveraarsters.
1959 – 1 januari : Telling van de winterbezaaiingen en van het vee.
Wintertarwe : 58 ha 51 a. Spelt : 0 Masteluin : 1 ha 20 a Rogge : 24 ha 48 a Wintergerst : 7 ha 40 a Totaal : 91 ha 59 a. Totaal beteelde oppervlakte : 629 ha 34 a.
“Alle inwoners die vanaf 1 are grond verbouwen (zelfs moestuinen voor eigen gebruik) dienen hiervan verplichtend aangifte te doen op het gemeentehuis. De achterblijvers dienen zich onverwijld in regel te stellen." (Mededeling van het gemeentebestuur)
1959 – 5 januari : Soldaat Paul VAN BEERSEL vanuit Leopoldsburg.
“Hartelijk dank voor het boek “Voorwaarts”. Een dag loopt hier voorbij gelijk in het burgerleven. Met mij gaat het zeer goed en ik denk dat het in Leest ook goed zal zijn. Mertens Arthur “ligt” op dezelfde kamer dan ik. Op onze kamer is het zeer gezellig. Met Nieuwjaar was het feest in het escadron. Beste groeten aan al m’n kameraden van Leest.” (Zie ook hierna : 15/1/1959)
1959 – 7 januari : Jos VERLINDEN en Rik VERSCHUEREN naar het Klein Kasteeltje.
Jos Verlinden (Kouter 9) en Rik Verschueren (Juniorslaan 21) moesten hun “drie dagen” vervullen. (“DB”, december ’58)
1958 – 12 januari : Van Utterbeek beste veldrijder te Leest.
Veertien renners hadden de oproep beantwoord van “De Croon’s vrienden” om te Leest deel te nemen aan de veldrit voor nieuwelingen en liefhebbers. Van die 14 was het Leemans die de bende op sleeptouw nam. Snel werd hij, die later door val tot opgave werd gedwongen, vooraan afgelost door de oud-veldloper Van Utterbeek. Deze telde vlug 30 seconden voorsprong, welke hij op het zeer grassig parcours regelmatig zou opdrijven, om alzo zijn eerste veldritzege te behalen.
De uitslag 1.Herman Van Utterbeeck, 17 km in 1 u 10’, 2.De Coster Fr., 3. Van den Bosch Lode, 4. Van Veldhoven Gustaaf, 5.Looyen Chris, 6. Vermeylen Frans, 7.Van de Velde Henri, 8. Verschueren René, 9. Everaert Edward, 10. Van den Brande Jos, 11. Hulsens H., 12. Van Miegro Jos, 13. Scharlaeckens Karel.
Foto’s :
-De proost van de Mannenbond van het H. Hart onderpastoor Stany De Decker.
1959 – Parochiale Vrouwenbond – Programma voor 1959.
Algemene vergaderingen met voordracht:
-1 maart : “De kleuren in onze woning”.
-3 mei : “Kermis in ons dorp”.
-5 juli : Jubelvergadering met viering van het 200ste lid en het 35-jarig bestaan. Met voordracht : “Menselijke verhoudingen in de dorpsgemeenschap”. -11 oktober : “Verstandig geld beheren”.
Godsdienstige verwezenlijkingen :
-Retraite : van 23 tot 26 februari.
-Kapellekenshulde : vrijdag 1 mei.
-Lourdesbedevaart : van 20 tot 27 mei.
-Gildemis : zondag 5 juli.
-Recollectie : zondag 27 september.
-Bedevaart naar Scherpenheuvel : woensdag 7 oktober.
Lesnamiddagen
-kleuren en verven in onze woning (26 februari).
-Toasten en broodbelegsels (11 maart).
-Moeders met plechtige communicanten (19 maart).
-Keurig tafel dekken en dienen (8 april).
-Het wassen van wol en gekleurde weefsels met nieuwe wasmiddelen (3 juni).
-Bereiding van kip en gevogelte (16 september).
-Witte was met nieuwe wasmethode (21 oktober).
-Konijnbereidingen (18 november).
Voor moeders met opgroeiende jeugd (tussen 10 en 18 jaar) :
-Onder-Onsje op zondagen 22 maart, 5,12 en 19 april.
Voor de jonge gezinnen (minder dan 10 jaar gehuwd) :
-Onder-Onsje op zondagen 18 oktober, 15 en 29 november, 13 december. Voor jonge vaders : maandag 30 november.
Gildedag :
-Provinciale gildedag te Antwerpen : woensdag 15 april.
Uitstappen :
-Dinsdag 20 mei : Vlaamse Ardennen en zeekust. Tevens bedevaart naar Kortrijk (Broeder Isidoor) en naar Brugge (Heilig Bloed).
-Dinsdag 7 juli : Melsbroek (vlieghaven), Tervuren (museum), Zoniënwoud, Waterlo, Terkamerenbos, Brussel met bezoek aan het atomium.
Kerstfeest :
-Voor de leden en hun kinderen : zondag 3 januari 1960. (DB, februari 1959)
1959 – Januari : Werkloosheid.
Die maand waren er te Leest 10 mannen volledig werkloos en 25 tijdelijk. Vrouwen : 4 volledig en 11 tijdelijk werkloos. (DB, juni ’59)
1959 – Januari – “De Band” : KWB Kapellekens-Aktie en...”Commerce”.
“Het is wel zeer spijtig te noemen dat een minderheid deze actie meent te moeten brandmerken als “commerce”. Volgens deze lieden verdient de KWB “een dikke cent” aan deze kapelletjes die aan 100 frank verkocht worden. Ten behoeve van deze duurbare parochianen worden hieronder een paar detailprijzen gegeven :
- het hout kost aan de KWB 50 fr.
- het beeldje kost aan de KWB 35 fr.
Dat maakt 85 frank. Met de overige vijftien frank dienen bekostigd : glas, stopverf, borstels, terpentijn, verf, krammen, oogvijzen, het schilderen zelf. Wij achten het hiermee bewezen dat deze schone actie niet wordt verlaagd tot een “commerce”. En de karavaan trekt voorbij terwijl de honden blaffen. (redactie)”
De Commissie stuurde haar zieken indien noodzakelijk naar het O.L.Vrouw Gasthuis van Mechelen waar de prijs van een ligdag 158 fr per dag bedroeg ofwel naar het ziekenhuis van Willebroek waar de ligdag 175 fr per dag bedroeg. Twee personen werden naar ziekenhuizen gestuurd : een behoeftige vrouw van 65 voor een heelkundige bewerking en een vrouw van 71 wegens gewone ziekte. Frans Maria Polspoel uit de Vinkstraat was voorzitter. Leden waren Albert Van den Brande uit de Grote Heide, Frans Verwerft uit de Vinkstraat, Frans De Decker uit de Blaasveldstraat en Leopold “Pol” Piessens uit de Dorpsstraat. Secretaris was Lodewijk Verbruggen uit de Kouter en ontvanger Alfons Hellemans. Dat jaar bedroegen de ontvangsten 142.107 fr en de uitgaven 141.812 fr.
1959 – Victor De Laet werd afgevaardigde Hoge Landbouwraad.
Dat jaar werd Victor De Laet Sr door de “Provinciale Landbouwkamer van Antwerpen” als afgevaardigde bij de HOGE LANDBOUWRAAD gekozen. (DB)
1959 – Geboorten in 1959 -Overleden in 1959 –
Nuytkens Ingrid Selleslagh Irma Van Tolhuysen Brigitte Buelens Maria Elisabeth Kerssebeeck Liliane Verdict Clémence Neefs Lucas Fierens Karel Polfliet Dany Van Steen Marina Huyghe Christina Van Humbeeck Louise De Wit Karel Van den Sande Petrus Joannes Selleslagh Alfred Van den Bergh Florent Verwerft Mark Van den Broeck Maria Huyghe Magdalena Steenmans Jozef De Prins Veronica Lauwers Frans Van Praet Joannes Marivoet Leonie Peeters Lucas De Maeyer Maria Amelie Publie Joannes Selleslagh Coleta Leemans André De Hondt Melanie Peeters Magdalena Peeters Joanna Verschueren Lucas Vleminckx Virginie De Keersmaecker Fr Van Beersel Jozef Rombauts Maria Smet Leonie Verbeeck Patrick Op de Heyde Victoria Verbeeck Tony Verrijken Alfons De Smet Rita De Wit Louis Lauwens Vera Slachmuylders Emiel Lauwers Marleen Gobien Maria Rosa Vets Agnes Wuyts Louis Lefever Natalie De Smedt Pauline Van den Bosch Wilfrieda De Keersmaecker Fr
Piscador Wilfried Doms Rita Verhasselt Leo Van Bosstraeten Marina Geerts Anna D’Hollander Georges Van de Perre Marina Boonen Vera Baeté Diana Croon Marina Gobien Maria. (DB, nr.1, 1960)
1959 – Mannenbond van het H. Hart.
Het totaal aantal leden begin 1959 bedroeg : 289. Het voorbije jaar waren er 22 leden geschrapt. “Worden geschrapt : zij die nooit of slechts éénmaal aanwezig waren. Er wordt ook op aangedrongen dat de leden zoveel mogelijk in de Bondsmis (=vroegmis, derde zondag) zouden communiceren, daar reeds geruime tijd vastgesteld wordt, met spijt, dat méér dan de helft der leden in andere missen communiceren, wat enkel zou mogen gebeuren, voor de bondsleden in uitzonderlijke gevallen waarin zij op de derde zondag de vroegmis niet kunnen bijwonen. Frans Selleslagh, secretaris.” (DB, januari 1959)
Foto’s :
-C.O.O.-voorzitter Frans Polspoel.
-Frans Verwerft, Frans De Decker en Leopold “Pol” Piessens, leden van de Commissie.
-Victor De Laet, op de foto in mei 1948 bij de doop van zijn petekind Gerda De Laet, werd afgevaardigde bij de Hoge Landbouwraad.
Armand De Bleser, Frans De Kock, August Emmeregs, Edward Geerts, Edmond Jacobs, Roger Lauwens, Rik Muysoms, Leo Van Camp, Jozef Verlinden en Albert Verschueren. (DB)
1959 – Abonnementen “Parochieblad”.
Voor 1959 werden 324 abonnenten genoteerd op het “Parochieblad” (“Het Goede Zaad”). (DB, december ’58)
1959 – “De Band” (enkel jaartal bekend) : Over zitpenningen en nog wat...
“Wellicht naar het voorbeeld van de kamerleden, heeft de Leestse magistratuur haar zitpenningen van 100 op 200 frank gebracht. Wij gunnen de verkozenen des volks graag deze kleine opslag. Wij verhopen nochtans dat deze aanpassing aan de stijging van het indexcijfer der kleinhandelsprijzen, voor gevolg zal hebben dat de Leestse gemeenteraad aan zeggingskracht en daadkracht zal winnen. Op de raadsvergaderingen hebben zij, gekozen DOOR en VOOR het volk, te bewijzen wat zij in hun mars hebben. Een programma “verdedigen” in cafépolemieken of op pamfletten, is uiterst eenvoudig. Het is echter tragisch dat zij op de raadsvergadering zich over niets een mening kunnen vormen of geen passend woord weten te plaatsen in belangrijke aangelegenheden. (...) Sinds 1953 hebben wij herhaalde malen bij het gemeentebestuur om steun verzocht voor onze SOLDATENDIENST. Op geen enkele van al die brieven werd OOIT GEANTWOORD. (...)”
“Sinds verleden jaar bestaat er in onze gemeente weer een flinke groep aangesloten CVP-leden. Dit jaar zijn weer enkele nieuwe leden onze rangen komen vervoegen. Aan allen een welgemeende dank vanwege de partijleiding. Hun lidmaatschap is immers een materiële en morele steun aan de enige politieke groep in ons land die in staat is de belangen van de christelijke gemeenschap op de meest rechtvaardige wijze te verdedigen. In de CVP overheerst thans de geest van de jeugd en van de vernieuwing, het is daarom ook de partij van de toekomst. Waarop heeft een CVP-lid recht ?
1) op medezeggenschap bij de verkiezingen van plaatselijke, arrondissementele en nationale partijbesturen.
2) op medezeggenschap bij de samenstelling van alle kandidatenlijsten van de CVP.
3) op alle mogelijke raad en hulp van de CVP-mandatarissen en partij-instanties.
4) op het maandelijks ledenblad “De Stem van het Volk”.
Voor een goede groepswerking en om de leefbaarheid op lokaal plan te bestendigen moeten wij echter dringend zorgen voor een goed bestuur, gekozen tussen de leden en door de leden, met eerbiediging van alle democratische wetten. Alle leden zullen tijdig op ’n algemene vergadering worden uitgenodigd. De niet-leden zullen nog de kans krijgen om lid te worden. (40 fr voor gezinshoofd of 1e lid en 20 fr voor de overige leden) (A.D.V.)”(Meer hierover in deze Kronieken : juni 1959)
1959 – Tarieven van taxatie voor 1959.
“Uiterlijk voor 1 maart moeten alle bezitters van rijwielen met of zonder motor, van voertuigen allerlei, van honden en gespannen zich op straf van boete in regel stellen met de verplichte aangifte van een respectievelijke taksplaat. De bewoners van Mechelen extra muros (buiten de vesten) en van de gemeenten Hombeek, Heffen, Leest moeten zich wenden tot het kantoor II, Korenmarkt 6 Mechelen, terwijl het kantoor Leopoldstraat 41 aangewezen is voor alle bewoners van Mechelen intra muros. Voor Leest dienden volgende taksen betaald : fiets : 100, bromfiets : 135, handkar : 105, handelsvoertuig : 420, hond : 200.
1959 – “De Band” (enkel jaartal gekend) : De Verwarmingsinstallatie van de Kerk.
Enkele technische gegevens :
-kosten installatie : 180.000 frank
-inhoud mazoutketel : 6.000 liter
-systeem : “Thermobloc” generator van warme lucht
-verbruik per uur : 25 liter
-verbruikskosten (per uur, theoretisch) 62,50 fr voor mazout, electriciteit: nog niet bekend
-firma : Wanson te Haren
-maximum vermogen : 225.000 cal/u
-normaal vermogen : 200.000 cal/u
-luchtdebiet : 17.350 kg/u
-gemiddelde uitblaastemperatuur : 48° C.
-ventilator-motor : 3,4 PK -brandermotor : ¼ PK
-maximum olieverbruik : 25 kg/u
-normaal olieverbruik : 8,2 kg/u
-diameter schoorsteen : 300 mm
-netto gewicht : 870 kg.
Foto’s :
-Armand De Bleser, hij werd paracommando.
-August “Gust” Emmeregs.
-Edward Geerts.
-Rechts Edmond Jacobs naast zijn vriend en buur Eduard Geerts ook militiaan van ’59.
1958 – Vrijdag 12 december : Ongeluk met dienstwapen. (Foto onderaan)
Toen veldwachter Van Hoof zijn dienstwapen aan het reinigen was, ging er plots een schot af. Een kogel die zich bij vergetelheid nog in het wapen bevond, drong in het linker been van de garde en veroorzaakte een ernstige verwonding. Het slachtoffer werd verpleegd in een Mechelse kliniek alwaar hij meerdere weken diende te verblijven. (DB-december 1958)
1958 – 13 december : Teerfeest Burgerbescherming. (DB, januari ’59)
1958 – 17 december – G.v.A. : Auto’s botsten.
Op de Hombeeksesteenweg botsten de wagens van Juliana De Coeyer uit Mechelen en Yvonne De Boeck uit Leest. Verder geen details bekend.
1958 – Zondag 21 december : Grote Sportavond van de supportersclub “De Croon’s Vrienden”.
Aankondiging in “De Band” van december 1958 : “Op zondag 21 december gaat in de zaal “St-Cecilia” bij Frans Huysbrechts een grote sportavond door. Begin : 19 uur stipt. Op het programma prachtfilmen over de bijzonderste sportgebeurtenissen “Sportrevue 1958” ; vraaggesprekken met Jan Adriaenssens, Jan Van Gompel, Victoire Van Nuffel; rolkoersen met Frans Croon, Louis Selleslagh, Victor Coppens, Louis Verhoeven, Frans Piessens, Maurits Dourlens, Frans Selleslagh, Isidoor Siebens en Ben De Maeyer. Toegangsprijs : 15 frank. Ingericht door de SUPPORTERSCLUB “DE CROON’S VRIENDEN”.(Meegedeeld door L. Van Camp)
De wieler- en supportersclub “de Croons-vrienden” was in november 1954 gesticht nadat er een nieuwe crack uit de Heide furore maakte in de koerswereld. De supportersclub van Frans Croon startte met een 20-tal leden. Juul Boey werd de eerste voorzitter en Albert De Smedt technisch leider en verzorger van het jonge talent. Een jaar later kreeg Frans Croon het gezelschap van Louis Selleslagh. Beide renners werden door de club geldelijk gesteund. Naast sportavonden werden er ook wielerwedstrijden georganiseerd. Datzelfde jaar 1954 werd ook de supportersclub “De Sportvrienden” opgericht, onder de naam “HET VLIEGEND WIEL”.
1958 – Kerstdag 25 december : Toneel van de B.J.B.-Meisjes.
Op het programma : zang, reidansen, ritmische oefeningen en het toneelspel “Het blanke Negermeisje” naar de roman van C.R. Sumner, voor damestoneel bewerkt door F.J. Rostink. De rollen waren in handen van Paula Bradt, Mariette De Prins, Emilia Verbruggen, Roza Somers, Florentine Muysoms, Jeannine Van de Poel, Maria Emmeregs, Jeanne Beullens en Maria Vloeberghen. De regie was in handen van Jozef Coeckelbergh. Er was veel volk. (DB, januari ’59)
1958 – Zaterdag 27 december : Gezellig samenzijn soldaten.
“In de parochiale lokalen werd ’s avonds een gezellig samenzijn belegd voor de soldaten, de lichting 1959 en enkele klassen van vroegere lichtingen. Woonden dit feestje bij : -de soldaten : Achiel Van Winghe, Willem Lauwens, Arthur Mertens, Paul Van Beersel, Ludo Geets, Marcel Van den Sande, Johnny Van Riet, August Verbruggen, Ferdy Put, Willy Van Asch en Emiel De Maeyer.
-lichting ’59 : Frans De Kock, Désiré Van Winghe, Edward Geerts, Edmond Jacobs, Florent Daelemans en Jos Verlinden.
-de oud-soldaten : Louis Keulemans, Hubert Selleslagh, Stan De Prins, Frans Verbruggen jr, Leon Van den Sande, Theo Fierens en Frans Huys.
-leden van het comité : E.P. Onderpastoor, Louis Solie, Alfons Geerts, Cyriel Verbruggen, Frans Verbruggen sr, Louis Vloebergh en Jan De Decker.
Inleidend werd het gebed opgedragen voor een spoedig herstel van Victor Van Hoof, lid van het comité. Na een woordje van de voorzitter, werd een “licht avondmaal” opgediend, klaargemaakt door de dames Solie-De Hondt en Silverans-Van der Haeghen (foto onderaan) die hier nogmaals onze zeer erkentelijke dank vinden voor hun hulp en grote bezorgdheid. Eerw. Pater Proost sprak een zeer hartig woordje. Met muziek, gezelligheid, tombola en een verkoop bij opbod verliep deze avond bij meerdere glazen bier.”
Ferdinand De Prins en Marcel Leemans hadden dit gezellig samenzijn gesponsord met respectievelijk 1 kg pensen en sigaren. (DB, januari 1959)
1958 – Jaaroverzicht en toekomstmuziek – Parochiale Vrouwenbond.
“Het Mariajaar 1958 is voor ons, op alle gebied, zeer gunstig geweest. Bekijken we eerst het ledenaantal ! Dank zij de vurige apostolaatsgeest en het ijverig werken van onze wijkmeesteressen zijn we met ons ledental geklommen tot even boven de tweehonderd. Dat moest natuurlijk gevierd worden, maar het Expojaar was daarvoor minder geschikt. Maar dit jaar komt die jubelviering zeker ! Het zal er dan fijn en extra-gezellig toegaan en de buitenwereld zal er dan zeker wel ’t een en ’t ander kunnen van opvangen als ’t zal gaan van : “Ziet die madammekes hun rokskes zwaaien”, enz. Intussen hopen we dan, met Gods hulp, nog wel enkele nieuwe leden te mogen verwelkomen, zodat onze Vrouwenbond werkelijk in “blijde verwachting” is. Maar kom, dat is al toekomstmuziek. Wat de algemene werking betreft hadden we onze vier driemaandelijkse vergaderingen met prima spreeksters en sprekers en zeer interessante onderwerpen als daar waren : -“De verzorging van onze ouderlingen” door juffrouw De Winter; -“Liefde, grondslag van de opvoeding” door Mr Verschueren; -“Ons gezin, een eigen schepping”door Mr Vrielinck; -“Ziekten met sociale weerslag”, door Juf. Frateur. Allemaal voordrachten over allerbelangrijkste punten die onze leden meer en meer moeten bekwamen voor hun schone taak in het gezinsleven. Die vergaderingen genieten ook steeds de gewenste belangstelling bij onze leden, want steeds is het er “vollen bak”.
Buiten die voordrachten hadden we nog een paar lesnamiddagen met hetzelfde doel, namelijk onze vrouwen verrijken naar hart en geest. Op geestelijk plan hadden we verleden jaar :
1) de retraite in Antwerpen die door verschillende van de onzen werd gevolgd ! 2) de grote bedevaart naar Oostakker, het Vlaamse Lourdes, waar we met 73 leden van onze afdeling aan de voeten van O.L.Vrouwken neerknielden ! 3) de bedevaart naar Lourdes in oktober waar heel onze afdeling vertegenwoordigd was door onze afgevaardigde R. De Wit-Meulemans en waaraan ook deelnam E. De Prins-Boey; 4) de bedevaart naar Scherpenheuvel, die buitengewoon meeviel en die we gekoppeld hebben aan een bedevaart naar St Jozef in Leuven en een kort bezoek aan de universiteitsstad. De 52 deelnemers zullen die bedevaart niet rap vergeten ; 5) een Zielemis voor onze overleden leden; 6) recollectie op 21/12/1958.
Aan ontspanning die daarenboven nog wel leerrijk was, heeft het ons ook niet ontbroken, want we zijn wel driemaal in groep naar de Expo geweest. De eerste maal waren we met 90, de 2de maal met 44 en de 3de maal met 43. Spijtig toch dat het nu op de Heizel toch zo kaal is ! Maar het Atomium krijgt dit jaar nog wel de eer van ons bezoek en dan zal het gaan van : “We stegen met een zucht”, enz. We hebben wel redenen te over om O.L.Heer en O.L.Vrouwke , onze Patrones, welgemeend te danken voor dit vruchtbaar werkjaar 1958 ! Om de toekomstmuziek te laten klinken, is het natuurlijk nog wel een beetje vroeg, niet wat de gewone vergaderingen en verwezenlijkingen betreft, maar wel voor de nieuwe actiepunten. Voor de eerste termijn van 1959 voorzagen we : 1) een nieuwjaarsbrief aan al de leden met jaarkalender voor 1959; 2) een kleine attentie voor onze oudste leden die we bedachten met een nieuwjaarscadeau; 3) de retraite voor onze gehuwde leden; 4) een ONDER ONSJE voor moeders meer dan 10 jaar getrouwd; 5) een lesnamiddag over “kleuren en verven in ons huis” ; 6) een namiddag voor moeders met een plechtige communicant.
Ziedaar het bijzonderste. We hopen maar dat onze leden er ruimschoots gebruik zullen van maken en dat met ons nieuw propagandamiddel vele nieuwe leden in onze grote familiekring mogen verwelkomd worden. God geve het ! Namens de Parochiale Vrouwenbond, Maria R.” (DB, januari ’59)
1958 – 31 december : Bevolking Leest.
Leest telde eind 1958 : 963 mannen en 899 vrouwen. In totaal dus 1862 inwoners.
Foto’s :
-Een herstellende garde kreeg bezoek van zijn echtgenote Leonore Mees. -Victoire Van Nuffel was ook aanwezig op de sportavond. Zij zette midden van de jaren 50 mee het vrouwenwielrennen op de kaart. -Frans Croon na een van zijn vele overwinningen. -Rechts Louis Selleslagh op oudere leeftijd naast Staf Publie. -Maria Vanderhaegen-Silverans en Pauline Solie-D’Hondt, op de foto als bivakmoeder, hadden voor het “licht avondmaal” gezorgd op het gezellig samenzijn van de soldaten.
1958 – 2 december : Soldaat Milicien Ferdinand PUT vanuit Turnhout.
“In de eerste plaats dank ik u voor al hetgeen me hier in Turnhout reeds toegekomen is vanwege Milac. Reeds één maand geklopt en alles is nog in kannen en kruiken, nog zonder straf. Op onze kamer heerst een goede kameraadschap. Ik ben aangeduid als bureelbediende maar m’n basis is nog niet gekend. Gisteren heb ik Van de Sande ontmoet. Tweemaal reeds hadden we nachtoefening. Ik had m’n legerdienst anders voorgesteld ! Langs deze weg doe ik de beste groeten aan Milac, aan alle soldaten, maar in ’t bijzonder aan de BLEUS !”
-Ferdinand Put vanuit Melsbroek, 19/2/59 : “In de eerste plaats dank ik u voor het mooie pakket. Om het grote werk van Milac te kunnen waarderen, moet men eerst soldaat zijn of geweest zijn. Het leventje dat we hier slijten is nogal ééntonig. Ik ben in de sectie ‘Equipement Technique’ aangeduid voor het in orde houden van de registers. Elke woensdagnamiddag hebben we sport. Ik speel mee in de voetbalploeg van de 15e Wing. Voor het kampioenschap van de Luchtmacht hebben we reeds twee wedstrijden gespeeld : de eerste verloren we met 2-5 tegen Utele Evere en de tweede wonnen we met 5-3 tegen Urca Etterbeek. Op een zaterdagmiddag moesten we hier blijven wegens die beroering in Kongo. Rond 3 uur konden we toch vertrekken. De eerste vier maanden van mijn legerdienst zijn vlug voorbijgegaan. Langs deze weg doe ik mijn beste groeten aan alle soldaten van Leest en ik wens Frans Croon veel geluk in het burgerleven en moge hij nog vele wielerwedstrijden winnen en eindigen met de handen in de hoogte gestoken.”
-Ferdinand Put vanuit Melsbroek, 21/8/59 : “Nog ZEVENTIG dagen…Vooreerst dank ik u langs deze weg voor het opsturen van de gazet tijdens de Ronde van Frankrijk. Op militair gebied is mijn term nog niet veel zaaks geweest. Bij ons op de sectie is een ‘Battelaar’ bijgekomen. Op onze kamer zijn we met 7, 5 zijn uit het Mechelse : Leest, Battel, Mechelen en St.-Katelijne Waver. Ik doe hartelijke groeten aan Jan Vloebergh (nog 70 dagen hé Jan). Ik wens H. Verschueren het beste : op 1 september staat hem wat te wachten ! Milac zal binnen 70 dagen nog steeds mogen rekenen op de Luchtmacht.”
-Ferdinand Put vanuit Melsbroek, 26/10/59 : “Dit wordt mijn allerlaatste briefje als soldaat geschreven. Dank voor alles wat Milac voor mij gedaan heeft : brieven, kaartjes, parochieblad, DE BAND (die er steeds stukken op verbetert), gazet tijdens de Ronde van Frankrijk. Ik dank ook al uw medewerkers. Zij hielpen van de Milac iets schoons te maken.”
1958 – 3 december – G.v.M. : Advertentie.
“HOVENIERSBOERDERIJ uit ter hand te kp, groot 1.26.60 ha, 2 serren met onderaardse begieting, geslagen put met waterleiding, alles in beste staat. Bevr. Kapellebaan 9, Leest bij Kapelle o/d Bos.”
1958 – Zaterdag 6 december : 33ste Nationale Sierduivententoonstelling.
Deze tentoonstelling, ingericht door “Luxe-Duif” ging door in de St-Pietersfeestzaal op de Nekkerspoel te Mechelen. Onder de 36 exposanten ook een Leestenaar : Alfons Hellemans, de meester uit het dorp die weer in de prijzen viel met zijn witte pauwstaart.
1958 – Zondag 7 december : Veldrit te Leest.
Deze veldrit werd ingericht voor alle renners van de B.W.B. onder de benaming “3de Prijs Pantoffels Jupi”. De inrichters waren er in geslaagd de deelname te verzekeren van kampioen Van Kerrebroeck, René De Rey, Roger De Clercq, Charles Van Houtte, Rik Willems en Frans Feremans, allen bekende veldrijders. Verder werd met spanning tegemoet gezien naar het debuut van ronderenner Marcel Janssens uit Edegem en Jan Van Gompel, de beroepsrenner uit Breendonk.
Technische gegevens : Prijzen 10.000 fr + premies. Palm en sweater aan de winnaar. Inschrijving : gebroeders Apers, Brug. Vertrek te 14u30. Afstand : 23,100 km over 9 ronden. Aankomst : De Croes Louis, Dorp. Prijsuitdeling : zaal Huybrechts, Dorp. (G.v.A., 6/12)
In dezelfde krant van 8 december verscheen de uitslag en een verslag. “De Belgische kampioen behaalde te Leest zijn tweede zege van het weekend. Er waren 47 vertrekkers. Meteen heeft Van Kerrebroeck zich aan de leiding geplaatst voor wat het aantal overwinningen betreft, want hij heeft er negen verzameld tegen acht voor René De Rey. De Rey moest in eigen midden te Leest het onderspit delven tegen de kampioen van België die netjes afgetekend aan de winst bleef want De Rey kreeg 30 seconden aangewreven. Leest heeft een prachtige wedstrijd gekend en de beste veldrijders van het land waren er vertegenwoordigd.”
De Uitslag : 1.Van Kerrebroeck Firmin 2. De Rey René, 3. Feremans, 4.Van Houtte Karel, 5.Brinkman Herman, 6. Willems Dirk, 7.De Schacht André, 8.Daeleman Raf, 9.Ertveldt, 10. Verhaert Constant, 11. Verschueren, 12. Janssens Marcel op 9’45”, 13. Sol Paul, 14. D’Hondt, 15. Claeys, 16. Van de Leur, 17.Van Calster, 18. Bliki, 19.Pauwels, 20. Dielemans.
1958 – 8 december : Soldaat Marcel VAN DE SANDE vanuit Turnhout.
“Ik ben het hier al goed gewoon. We krijgen veel praktische lessen ; nog niet heel veel drill. We liggen met een 30 man op onze kamer. Toekomende maand begint onze speciale opleiding als chauffeur. Ik heb hier Ferdinand Put ontmoet. We maken veel plezier want op de kamer liggen plezierige mannen en we beschikken over een radio. Beste groeten !”
-Marcel Van de Sande vanuit Turnhout, 12/1/1959 : “Alles nog opperbest. De sneeuw ligt hier een 25 cm dik maar we moeten bijna niet meer op oefening omdat onze opleiding praktisch voltooid is. Verleden week zijn we onze nieuwe opleiding voor chauffeur begonnen en dat is plezant, we zitten binnen. Verleden week zijn er vele jonge schachtjes binnengekomen. Over onze oversten hebben wij niet te klagen. Het eten is zeer goed : wat moet een soldaat meer hebben ? M’n beste groeten aan alle medewerkers van Milac en aan alle soldaten en toekomstige.”
-Marcel Van den Sande uit Bensberg (Duitsland), 14/3/1959 : “Toen ik nog in Turnhout was, ben ik een ganse week ziek geweest. Dan ben ik naar Duitsland vertrokken, nog niet gans genezen echter. Onmiddellijk bij m’n aankomst in Duitsland, ben ik dezelfde nacht naar België moeten vertrekken in spoedverlof wegens het overlijden van nonkel Jan. In Bensberg is het niet slecht, ook het eten is goed. Ik weet natuurlijk nergens m’n weg. We gaan voor drie dagen op bivak. Dank voor het pakje dat ik thuis heb ontvangen. Hartelijke groeten aan alle soldaten en toekomstige ! Ook aan de Milac !”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg : 11 juni 1959 : “Ik moet hier de voertuigen onderhouden : er is niet veel aan te doen, want ze bollen weinig. Nog 170 dagen.”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg, 26/6/59 : “In september hebben wij ons bataljonsfeest: van 4 tot 6 september. Daarna beginnen de grote maneuvers. Van 11 tot 20 juli ben ik in verlof. Beste groeten aan Milac en aan de soldaten.”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg, 18/8/59 : “Van 4 tot 6 september houden wij onze bataljonsfeesten. Van 17 tot 25 september hebben we maneuvers, terwijl ik in verlof ben van 7 tot 14 september. Hartelijke groeten.”
-Marcel Van den Sande vanuit Bensberg, 2/10/59 : “Ik ben verhuisd uit de kazerne en verblijf op een 2 km daarvan in een barak van de C.I.C. of veiligheidspolitie : geen appel aan bed, geen wacht, geen piket, geen vlaggegroet,… Nog 57 dagen. Beste groeten aan de soldaten en Milac.”
1958 – 9 december : Gouden huwelijksjubileum Frans Teughels-Rosalia Beullens.
Gouden huwelijksjubileum van Frans Teughels en Rosalia Beullens. Beiden waren in Hombeek geboren, Frans op 8/10/1875 en Rosalie op 18/11/1884, maar ze waren te Leest gehuwd. (KH)
1958 – 11 december : Raymond Selleslagh-Dens won wedstrijd en groot geldbedrag.
“Oud-Leestenaar Raymond Selleslagh-Dens wonende te Heffen, Nijverheidstraat 1/1, mocht op 11 december vanwege de Gazet van Mechelen het overrompelende nieuws vernemen dat hij de som van “slechts” 375.333 frank (Noot : 9304 euro) gewonnen had in de wekelijkse wedstrijd “Wie zoekt….wint !” van vermeld dagblad.” (DB, december ’58)
Een klein fortuin voor een jong onderwijzersgezin te Heffen blokletterde dezelfde krant op 12 december. Raymond Selleslagh was te Leest geboren op 13 februari 1930 als zoon van meester Victor en van Delphine “Fien” De Wit. Hij was op 4 augustus 1954 gehuwd met Clementine Dens (°12/71930, +12/6/2020) en schoolhoofd in de jongensschool van Heffen. Toen Raymond en Clementine de wedstrijd wonnen waren zij de gelukkige en fiere ouders van 2 dochtertjes : Beatrice (°21/5/1955) en Viviane (°24/9/1956). Hij overleed te Heffen op 28 augustus 1989.
Foto’s : -Van Ferdinand Put hebben we geen foto teruggevonden, wel een herinnering aan zijn Plechtige Communie in 1951. -De winnaar van de veldrit te Leest : Firmin Van Kerrebroeck. -Een jonge Raymond Selleslagh naast zijn vrienden Fons Van Steen (midden) en Fons Hellemans (rechts) einde 1940. (Foto : Raf Selleslagh). -Huwelijksfoto van Raymond en Clementine. -De gelukkige winnaars met hun dochtertjes, links de jongste Viviane bij mama, rechts Beatrice bij papa op schoot.
Met twee nieuwe medewerkers : Jan Keulemans en August Mollemans. Eerstgenoemde als raadgevend lid en August als wijkmeester. (DB, november ’58)
1958 –Zondag 30 november : Toneelavond B.J.B.-Jongens.
Op het programma van de jaarlijkse toneelvoorstellingvan de B.J.B.-jongens : “BLOED IN DE POESTA”, een drama in 3 bedrijven van Jef Heibrand en de klucht “HERTZIEKTE DER JONKMANS” van Jules Van Caeneghem.
Rolverdeling drama :
-Korvin, vrijheidstrijder : Jeroom Verbruggen. -Gyorgy, z’n zoon : Willy Silverants. -Pazmany, ondergedoken priester : Jos De Smet. -Rakosip, landverrader : Gaston Keulemans. -Kroeskavitzy, Russisch soldaat : Louis Van Winghe. -Zjakilov, Russisch soldaat : Jozef Vloeberghen.
Rolverdeling klucht :
-Theodoor Van der Gracht, rentenier : Jozef Vloeberghen. -Theofiel Van der Gracht, z’n broer : Alfons De Smet. -Louis, knecht van Theodoor : Frans Huys. -Jan, knecht van Theofiel : August Emmeregs. -Havermaet, verzekeringsagent : August Peeters. -Van Aal, huwelijksmakelaar : Frans Verbruggen. -De koster : Frans Verbruggen.
Voorhuwelijkssparen.
Op dit evenement werd “De Jonge Haard” ofwel het “Voorhuwelijkssparen” voorgesteld. In “De Band” van december gaf Jozef Vloeberghen daarvan meer details : “Tot deze dienst worden alleen toegelaten : leden van de BJB of toekomstige leden die 14 jaar geworden zijn en nog niet ten volle 27 (men mag sparen tot 30 jaar natuurlijk indien men intussen niet huwt). Niet reeds spaarder zijn bij de Mutualiteit. Verder moet de spaarder jaarlijks 5 frank bijdrage storten en jaarlijks minstens 120 fr of hoogstens 600 fr sparen. Deze bijdragen zullen waarschijnlijk voor 1959 verdubbeld worden. Enkele voordelen : -Indien de spaarder huwt en minder dan 3 jaar aangesloten is, wordt hem het volledig bedrag der gespaarde gelden uitgekeerd PLUS -5% indien hij méér dan 6 en minder dan 12 maanden aangesloten is; -10% indien hij méér dan 12 en minder dan 24 maanden aangesloten is ; -15% indien hij meer dan 24 en minder dan 36 maanden aangesloten is. -Indien de spaarder méér dan 3 jaar aangesloten is, ontvangt hij bij huwelijk de gespaarde gelden PLUS 35% na 3 jaar sparen ; 40% na 8 jaar sparen ; 45% na 10 jaar sparen en 50% na 15 jaar sparen. -Indien de spaarder niet huwt en de volle ouderdom van 30 jaar bereikt heeft, ontvangt hij de gespaarde gelden plus een toelage van 10% indien hij minder dan 5 jaar aangesloten is ; 15% indien hij meer dan 5 en minder dan 10 jaar aangesloten is ; 20% indien hij méér dan 10 jaar aangesloten is. Ieder die aan de vereiste voorwaarden voldoet en bij deze spaardienst wenst aan te sluiten, kan zich wenden tot de kassier van de Raffeisenkas, Constant Huysmans en liefst voor 1 januari 1959. Inlichtingen kunnen aldaar verkregen worden, ook bij het bestuur van de BJB.”
1958 – Nacht van 30 november op 1 december : Dronken schippersgasten in de Alemstraat.
“In de nacht van 30 november op 1 december werden bewoners van de Alemstraat gewekt door het rinkelen van glas en het bonken op deuren en blinden. Op de straat werd daarbij luidkeels gezongen. De rijkswacht werd gebeld en verscheen spoedig ter plaatse. De twee kabaalmakers werden opgeleid en naar het gerechtshof van Mechelen overgebracht. Er werd uitgemaakt dat het tweetal enkele uren voordien te Wintam aan het sas het Engels schip, waarop zij in dienst waren, hadden verlaten om een slippertje te maken. Toen ze met een ferm stuk in de kraag terug hun schip meenden te vervoegen was dit intussen reeds vertrokken. Dan maar per taxi het schip achterna ! De autoreis ging tot Battel waar het duo echter weer te laat kwam en besloot te voet verder te trekken. Zo kwamen ze “zwaar beladen” te Leest. De kapitein werd vanuit Mechelen op de hoogte gebracht; hij kwam daar z’n jongens oppikken. Wat er verder tussen de kapper en zijn “jongens” gebeurde, verhaalt de geschiedenis niet...” (DB-december-1958)
Door de KWB werd bij de bevoegde diensten aangedrongen : -op het plaatsen van een elektrische verlichting bij de uitgang van het parochiehuis. -op het vroeger doen branden van de straatverlichting ’s morgens opdat zij die de eerste bus dienen te nemen niet in het donker zouden moeten gaan. -op het aanbrengen van een moderne verlichting (buislampen) in al de straten.
In februari 1959 kwam het gemeentebestuur tegemoet aan de twee eerste vragen van de KWB (DB, maart ’59)
“De Kerkfabriek is van plan, in de kerk een verwarmingsinstallatie te plaatsen. Te dien einde werd een onderzoek “Commodo en Incommodo” geopend voor het plaatsen van een mazoutreservoir van 6.000 liter.” (DB, december ’58)
1958 – 1 december : In het Leger.
Begonnen hun militaire dienst op 1 december : Marcel Somers (Rennekouter 8) te Mechelen (TTr). Paul Van Beersel (Vinkstraat 5) te Leopoldsburg (Pantsertroepen). Marcel Van den Sande (Grote Heide 16) te Turnhout (Infanterie). Leonard Van Praet (Kapellebaan 19) te Heverlee (SMT). (DB, november 1958)
1958 – Maandag 1 december : Filmvertoning Milac “De familie Trapp”.
Die avond werd, naast “de familie Trapp” ook de Lourdesfilm van Milac Nationaal geprogrammeerd. De avond kende een groot succes. (DB)
Foto’s :
-Jan Keulemans werd raadgevend lid in het bestuur van de KWB.
-August “Gust” Mollemans werd wijkmeester.
-Jeroom Verbruggen vertolkte de rol van een vrijheidsstrijder in een drama van de B.J.B.
-Frans Huys speelde een knecht in de daaropvolgende klucht “Hertziekte der jonkmans”.
Werden die dag opgeroepen naar het Recruterings- en Selectiecentrum van het Leger : Juul Van Linden, Louis De Decker, Alfons Keulemans, Frans Jacobs, Marcel Van Winghe, Alfons Boey en Louis Vloebergh. (DB, november ’58)
1958 – Zondag 16 november : KWB-Middenraad.
Ging door in het “Volksbelang” te Mechelen. Bijzonderste punten op het agenda : -de bedevaart van het verbond Mechelen op 31 mei 1959 naar O.L.Vrouw van de Krocht te Bornem die werd ingericht voor de KWB-gezinnen.
-de bijdrageverhoging van 6 op 7,5 fr werd goedgekeurd met 35 afdelingen voor en 10 afdelingen tegen. Eén afdeling onthield zich.
De verdere afrekening van die 7,5 fr zag er als volgt uit : afdeling : 1,50 fr. Verbond : 2,75. Landsbond : 3,00 fr. Solidariteitsfonds : 0,25 fr. Met eenparigheid van stemmen werd besloten de 25 centiem voor het solidariteitsfonds te laten vallen en aan de afdeling te geven. (DB, december ’58)
1958 – Woensdag 19 november : Gezellig samenzijn KWB.
Om 19u30 in “Ons Parochiehuis”. De deelnemingsprijs was vastgesteld op 20 frank . Daarvoor kreeg men : soep, aardappelen, karbonade en bier. De clown Luppe Kasum zorgde voor de ontspanning en er was een kwis die gewonnen werd door Felix Polfliet en Louis Keulemans. De 85 aanwezigen werden ook nog vermaakt door Jozef Meuris, Emiel Silverans, Felix Polfliet en Juul Geens. (DB, november en december ’58)
1958 – 20 november : Pater Heldmar verliet Leest, opgevolgd door Pater Clementiaan.
Pater Heldmar werd opgevolgd door pater Clementiaan (Clement De Wilde) die de functie van onderpastoor overnam tot 1961. Pater Clement De Wilde werd geboren te Laarne in 1916. Hij trad toe tot de Minderbroedersorde in 1938. Op 16 juni 1944 werd hij tot priester gewijd. Gedurende de periode 1947-1952 was hij als missionaris werkzaam in China, maar hij moest het land verlaten. Een jaar later trok hij voor vijf jaar naar Zaïre om er te gaan werken in Luabo, Kamina en Kanzenze. In 1958 keerde hij terug naar België en kwam in 59 terecht in de Leestse parochie als onderpastoor. Van hieruit vertrok hij in 1961 naar de H. Hartparochie te St.-Niklaas. Tenslotte werd hij pastoor op de St.-Antoniusparochie te Lokeren, waar hij tegelijkertijd overste was van de Paters-Minderbroeders aan de Luikstraat. (Het Vrije Waasland) Op 6 november 1981 verloor hij het bewustzijn in het portaal van zijn kerk aan een hartinfarct. Hij overleed in het ziekenhuis op 6 november 1981. De Leestenaars die hem gekend hebben behouden aan hem de beste en dankbaarste herinneringen. (DB-december 1981)
“Tot zijn laatste dag was zijn verlangen naar China even groot, doch heeft hij zich totaal gegeven voor zijn parochianen en in het voetspoor van Franciscus ging zijn zorg en ijver vooral uit naar de geringen en eenvoudigen, tot hij onverwachts werd neergeveld in het portaal van zijn kerk.” (Doodsprentje)
Zie ook in deze Kronieken : maart 1961, brief van uit Sint Niklaas.
1958 – 21 november : Kruistochters legden hun geloften af.
“Op 21 november legden 20 leden van de Eucharistische Kruistocht hun gelofte af. ’s Morgens algemene communiemis. ’s Namiddags lof met inlijvingsplechtigheid. Warm en gloedvol klonk het uit de jonge kinderharten : JEZUS MIJN KONING, IK BELOOF OP MIJN EREWOORD STEEDS EEN VURIGE KRUISTOCHTER TE ZIJN.
Zingend trokken een 30 leden naar de school waar geurende koffie en verse koeken hen wachtten. Enige leuke nummertjes brachten deze dag nog meer vreugde bij. Tenslotte, na nog enkele volksdansen, werd de dag besloten met een prachttombola.” (DB-december-1958)
1958 – 22 november : Werklozen.
Op 22 november werden 10 volledig werkloze mannen genoteerd en 34 tijdelijk. Bij de vrouwen telde men 1 permanent werkloze en 9 tijdelijk. (DB)
1958 – 23 november : Eerste dag Teerfeest K.Fanfare “Sint – Cecilia”.
Foto’s :
-Felix Polfliet en Louis Keulemans waren winnaars van de kwis op het gezellig samenzijn van de KWB.
-Alwaar o.a. Emiel Silverans en Juul Geens instonden voor de ontspanning.
-Pater Clementiaan (Clement De Wilde) verving Pater Heldmar als onderpastoor van Leest.
1958 – 9 november : Soldaat August VERBRUGGEN vanuit Siegen :
“Nu het zondag is heb ik tijd om te schrijven : in de week gaat het niet, we moeten alle dagen onze beenstukken en gordel “blankoteren” en het koper kuisen want voor de vlaggengroet moet alles blinken. Het is hier nog strenger dan in Turnhout en hier moet ge niet klappen van karotten trekken : want dan zouden “ze” met u wel de koekjes gaan tellen. Verleden week heb ik Frans Croon gezien en ben dan ’s avonds eens tot bij hem geweest om wat uitleg te vragen over dat …(gecensureerd !) en nu krijgen we hier nog vier maand opleiding. We moeten hier alle dagen crossen omdat…we de grote cross niet gewonnen hebben… Beste groeten aan alle soldaten van Leest en bijzonder aan Milac.” (DB, december ’58)
-August Verbruggen vanuit Siegen, 13/2/1959 : “Nog 289 dagen ! Dat Soest en Siegen in vrede rust ! Hartelijk dank voor De Band, parochieblad en al die aangename attenties ! Ik ben nu ongeveer 6 maand bij ’t leger en heb tot hier toe nog niet op wacht gestaan. Beste groeten aan alle soldaten van Leest, bijzonder aan Milac.”
-August Verbruggen vanuit Siegen, 6/5/1959 : “Ik dank de Proost voor zijn aangename brief : ik hoop er nog zulke te mogen ontvangen. De 10de mei vertrekken we op maneuvers naar Sennelager tot 30 mei (Nato-Maneuvers). Gisteren 5 mei was het de “DAG VAN DE INFANTERIE”. We moesten defileren onder een brandende zon : verschillende vielen van hunne center…Er is kans dat ons bataljon voor 3 maanden naar Congo (Kamina) gaat. Beste groeten aan alle soldaten van Leest, de Milac en de BJB. Nog 4 maand en dagen !”
-August Verbruggen vanuit Altenrath, 14/7/59 : “Hartelijk dank voor de gazet die ik hier alle dagen ontvang. Ook de kameraden van de kamer danken u. Vandaag hadden we oefeningen met de tanks, onder een brandende zon en stofwolken. Nog vier dagen en ons kamp is weeral ten einde ! Nog 73 dagen en terug burger ! Beste groeten aan alle soldaten van Leest en bijzonder aan Milac.”
1958 – 9 november : KROO Jan VLOEBERGH vanuit Lombardzijde.
“Sinds een week ben ik overgegaan van burger naar soldaat en voel me hier al tamelijk goed thuis. Vooral de stemming op de kamer is hier prima ! We hebben hier moppentappers, jodelaars, zangers, muzikanten, enz., alles wat een vrolijke stemming kan verzekeren ! Binnen 8 dagen steken we van wal met onze éérste bonte avond samen met twee andere kamers : het initiatief gaat uit van de Milac in de kazerne. Ik heb hier reeds een streekgenoot ontmoet : André Kermans uit Tisselt. Beste groeten aan alle soldaten en aan de Chirojongens en –leiders in het bijzonder !” (DB, december ’58)
-Jan Vloebergh vanuit Lombardzijde, 12/1/1959 : “Ik wens u een zalig en gelukkig Nieuwjaar. Gelieve mij te verontschuldigen voor mijn afwezigheid in het gezellig samenzijn : ik volgde een scholingsbivak voor Chiroleiders. Aan de soldaten wens ik dit jaar veel verlof en weinig koeken. Het was een hele kwestie, die eerste drill-oefening na ons kerstverlof van 11 dagen ! Twee dagen roderen en we vertrokken voor drie dagen op bivak te Oedelem. Van ’s morgens tot ’s avonds kregen we Infanterie-tactiek. Het bivak eindigde met een mars van 17 km, Oostende-Lombardzijde langs de woelige zee. Beste groeten aan de Chiro en Milac.”
-Jan Vloebergh vanuit Westhoven, 18/3/1959 : “Sinds verleden week ben ik verhuisd naar Duitsland en ben bij de Genie beland. Ik ontmoette hier een Tisselaar, Jan De Nieuw. Ik dank de Milac voor het geschenk van de Week van de Soldaat en Nieuwjaar, vooral ook voor De Band. Langs deze weg doe ik de groeten aan alle Bruinhemden en tevens aan de Koninklijke Fanfare “ARBEID ADELT” ; ook aan de soldaten in Duitsland. Voor ’t ogenblik is brieven schrijven m’n grootste bezigheid ! Ik ben aan mijn 5de bezig ! In Lombardzijde was het eten zéér goed, hier is het nog beter !”
-Jan Vloebergh vanuit Westhoven, 20/3/59 : “Aan alle bruinhemden van Leest : beste Chirojongens, dank zij De Band krijg ik de gelegenheid om u allen een paar woordjes te vertellen vanuit m’n kazerne. Als leider is me dit een grote plicht, want ook de meesten van u zullen eens ver van huis en dorp verwijderd zijn om hun “vaderlandse plicht” te volbrengen. Wanneer ge zo’n 500 km en meer van huis zijt, voelt ge u min of meer MAN worden. Dan ondervindt ge dat ge in de Chiro iets hebt geleerd. Jaarlijks gaan wij op bivak : daar leert ge beslist uw plan trekken. Ge leert alleen uw man te staan : vanaf het eerste bivak van een burchtknaap tot het tiende bivak van de kerel. Schoenen kuisen, zich wassen, bed opmaken en zoveel van die dingen. Dagelijks waren er inspecties van de dienstleider. Dan hebben we nog het voornaamste : de KAMERAADSCHAP, iets voor mekaar kunnen doen. Wel, mannen, dat alles vindt ge terug op de kamer in de kazerne : op bivak voor 15 of 12 maanden ! ’s Morgens blaast de klaroen het appél aan bed, waarna er een licht crosske volgt. Vervolgens eten, karwei en inspectie kamer, bed, kast. Te 8 uur vlaggengroet met inspectie van de kledij. Dan drill en oefeningen. We moeten de Chiro reeds dankbaar zijn omdat zij ons goed voorbereidt op het leger : de ondervinding en gewoonten komen goed te pas !”
-Jan Vloebergh vanuit Westhoven, 4/9/59 : “Met mij is alles O.K. Steeds maar bier tappen en af en toe er eentje naar binnen kappen ! Nog een goei 55 dagen en ik mag het leger vaarwel zeggen. Ge kunt niet weten hoe goed het is, regelmatig wat te vernemen over uw dorp langs De Band. Beste groeten aan alle Leestse soldaten, maar vooral aan Jos Verlinden te Doornik.”
1958 – 10 november : De gemeenteraad benoemde een hoofdonderwijzer.
De stemming in de gemeenteraad gaf de volgende uitslag : vijf stemmen voor Flor Meyers, twee voor Alfons Hellemans en één voor Constant Huysmans. Floriaan Meyers werd benoemd tot hoofdonderwijzer van de gemeentelijke jongensschool. (DB)
1958 – 10 november : Milac filmavond met “Sissi”.
Op maandag 10 november richtte Milac in de parochiezaal een filmavond in. “Vertoond werd de beroemde film “Sissi de jonge keizerin”. Wegens het hoog bedrag aan inrichtingskosten voor dit hoogstaand filmgala, werd de toegangsprijs bepaald op 20 frank. Schoolplichtige kinderen : tien frank.” De belangstelling was matig. (DB)
Foto’s :
-Jan Vloebergh (rechts) naast zijn broer Louis.
-Het centrale plein in kazerne Passendale te Westhoven.
-Dezelfde kazerne.
-V.l.n.r. : Flor Meyer-.s, J.B. De Leers, V. Selleslagh en C. Huysmans, de leerkrachten van de jongensschool.
1958 – Novembernummer “De Band” : Nieuw fietspad op de “Battelse Bergen”.
Het fietspad langs de Leestse steenweg werd door de stad Mechelen geasfalteerd. De afwatering liet te wensen over. (DB)
1958 – November – ‘De Band’ : Belevenissen op onze Lourdesreis. Verslag van Frans Fierens :
“Eindelijk brak de lang verwachte dag aan waarop wij met drie de B.J.B. mochten vertegenwoordigen te Lourdes. Zwaar geladen vertrokken wij naar Nekkerspoel. Dan de trein op. Het zou niet voor een paar uurtjes zijn, maar wel voor een dag en een nacht. De tijd in de trein ging vlug voorbij. Na het reisgebed bereikten wij vlug de grens. Na een 20 minuten poos, vertrokken we weer. Dan het rozenkransgebed. De avond viel in. Aan slapen viel niet te denken. Het was rond 5 uur toen we Lourdes bereikten, nadat de bergen van Zuid-Frankrijk zich hadden afgetekend aan de horizon. Ginder ver in een waas van nevel, raadt men het gebergte. Daar tekent zich een eerste massa af en daar achter verschijnt als een zware donderwolk…Neen, bij het naderen van de trein blijkt het een nieuwe brede bergkruin te zijn. Beslist we naderen Lourdes. Een rilling gaat over ons. Een onbekend gevoel welt op uit het diepst van ons wezen, het stijgt ons naar de keel. Eindelijk barst het los : MAGNIFICAT ! De trein vertraagt zijn gang. Achter de bergen zien we de Grot en we zien de witte basiliek. Vergeten is die lange reis. Vijf dagen zou ons verblijf duren. Dagen van geestelijke afzondering, gevuld van de morgen tot de avond. H. Mis en communie aan de Grot, de boet- en smeekprocessie, de lastige kruisweg. Honderden zielen smeken om genezing naar ziel en lichaam als het Allerheiligste voorbijgedragen wordt. De avond is in het land neergekomen. Stil staan duizenden te wachten voor de kaarskensprocessie met de gemutste kaarsen. De lange stoet komt in beweging en zingt en bidt. Het is een luchtige avondgroet van een dankbare massa. Het was heel ontroerend de zieken te zien binnen dragen waarvan de gelaatstrekken samenkrompen van pijn. Diezelfde zieken bracht men buiten met stralend wezen. Wat is er gebeurd ? Zielenrust en zielenblijheid. Ze worden ondergedompeld en gewassen. Aan de kraantjes vloeit kwistig het water van de moederbron. ’t Is fris en lavend. Wie zal verhalen wat al weldaden het Lourdeswater uitwerkte de wereld door ? Zo brak dan de laatste dag aan. Eerst de kruisweg. Dan de plechtige Mis in de Pius X kerk die plaats biedt aan 20.000 personen. In de kerk de 400 B.J.B.-vlaggen uit alle hoeken van het Vlaamse land. Prachtig ! Die heerlijke dagen waren veel te vlug voorbij... Frans Fierens.”
1958 – 8 november : Gouden bruiloft Petrus Van den Heuvel-Joanna Catharina De Hertogh.
Petrus Van den Heuvel (“Peer Mangaar”) en Joanna Catharina (“Joke”) Van den Heuvel uit de Alemstraat (nr.14bis) vierden hun 50-ste huwelijksverjaardag. Hun huwelijk werd voltrokken op 8 november 1908 in de Sint-Niklaaskerk te Kepelle-op-den-Bos door pastoor Van Doren. Het echtpaar kreeg vier kinderen : 2 jongens en 2 meisjes.
“De Alemstraat was prachtig versierd. Boven de deur van de jubilarissen was volgende tekst aangebracht : “Vandaag viert ge uw jubeldag in ’t goud, binnen tien jaar in ’t diamant, dat wensen de geburen jullie van hunnen kant”. Om 10 u werd in de parochiekerk een dankmis opgedragen. Hierna werden de jubilarissen op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester, schepenen en raadsleden. Peer en Joke werden met twee clubzetels bedacht. ’s Avonds bracht de Kon. Fanf. St.-Cecilia een serenade aan de feestvarkens.” (DB, januari 1959)
Petrus Van den Heuvel was te Leest geboren op 5 mei 1885 en hij overleed er op 2 april 1962. “Eenvoudig en goed zoals hij geleefd heeft is hij ook gestorven. Hij was een rechtzinnige en voorbeeldige man, in dat woord ligt heel zijn leven samengevat. Hij was altijd zachtaardig en behulpzaam; altijd goedhartig en zichzelf vergetend, om slechts aan de anderen te denken, dit alles was een bewijs van zijn goede inborst…” Mooie woorden uit zijn gedachtenisprentje.
Joanna De Hertogh was te Kapelle-op-den-Bos geboren op 18 januari 1884 en ze overleed te Mechelen in de Sint-Jozefskliniek op 15 november 1969. Ook haar doodsprentje was veelzeggend : “Wij zullen in ons immer het beeld bewaren van een eenvoudige, rechtvaardige en zorgzame moeder, die ons door haar voorbeeld de ware betekenis van het leven heeft voorgehouden. Zoals ieder nederig mens is zij groot geweest in haar dagelijkse plichtsbetrachting.”
Foto’s :
-De verslaggever van de Lourdesreis Frans Fierens.
-De jubilarissen Petrus en Joanna omringd door familie en vrienden. (Foto : GvA)
1958 – Zondag 26 oktober : De Chiro vierde Christus Koning.
De Band van november 1958 : “Reeds lang was de Chiro zeer bekommerd om het Christus-Koning-feest goed te doen lukken. Als men dan de laatste zondag van oktober de zaal binnenkwam zou men niet gezegd hebben dat ruwe “jongenshanden” deze tafels gereed gezet hadden, want er ontbraken zelfs niet enkele schamele bloemen. Op 15 jongens na waren alle ouders (minstens één) opgekomen en zo waren we dan “vergaderd” met een 130 man. De openingsformatie die het feest inluidde, mogen we gerust stijlvol noemen. Onmiddellijk daarna speelde de muziekkapel enkele stukjes, terwijl het toneel klaar gemaakt werd voor de hulde aan Christus-Koning. Onder deze hulde was het zeer stil in de zaal, wat wel het beste bewijs was dat dit stemmig toneeltje heel zeker indruk maakte. Toen wachtten reeds twee grote ketels koffie – door behulpzame en kundige handen gereed gemaakt. De “koeken” schenen goed hun weg te vinden. Ondertussen maakte Victor Van de Vondel uit Blaasveld (Foto onderaan) zich gereed voor een paar kleine kluchtfilmen. Vooral de kleine mannen toonden overduidelijk dat het hun maar al te goed aanstond. Nu werd -en met succes- een O.L.Vrouwbeeld met Amerikaans opbod verkocht om zo de onkosten te helpen dekken, daar heel het feest en koeken en koffie gratis aangeboden werd. Vooral het laatste product, een levende kip, scheen veel succes te hebben en moet heel wat eieren leggen eer ze haar geld waard zal zijn. Na de film maakte elke afdeling zich gereed om hun nummertjes aan de ouders aan te bieden. Over het algemeen hadden zij veel bijval. Na een afscheidswoord door de proost wees de klok halfzeven, tijd om naar huis te gaan. Mogen wij van deze gelegenheid gebruik maken om al degenen die iets hebben helpen gereedmaken of geschonken hebben, in alle eenvoud te bedanken. Natuurlijk ook de ouders die zo goed geweest zijn hun sympathie te betonen, en sympathie was er genoeg. Ook dank aan enkele oud-leiders die wij opgemerkt hebben om hun morele steun. E.H. Onderpastoor.”
1958 – 27 oktober : Filmavond van de Chiro : “Heidi en Peter”.
Voor een vol parochiehuis werd door de Chiro de populaire film “Heidi en Peter” afgedraaid. (DB) (Afbeelding affiche onderaan)
1958 – 29 oktober : Jaarvergadering met Bestuursverkiezing van de KWB.
Verslag van de “algemene jaarvergadering” : “Te 19u50 opent de voorzitter, Richard Van Praet, (Foto onderaan) voor 46 opgekomen leden, de vergadering met het arbeidersgebed. Vervolgens legt hij er de nadruk op dat al de vergaderingen van de KWB in de toekomst stipt op het gestelde uur zullen beginnen ; spreker wenst aan ieder een vruchtbaar werkjaar. Vervolgens worden de onderwerpen van de komende studiekringen gegeven : 1.”Zijn we voor of tegen de sport ,” (spreker de heer Jehaes). 2.”Opwerpingen tegen kerk en priester” (E.H. Annaert, bestuurder der christelijke sociale werken te Mechelen). 3.”Dagblad, bondgenoot of vijand” (Leon Adriaenssens, bestuurslid van het KWB-verbond). 4.”De KWB op de rooster” (Emiel Polfliet, gewestleider). Rond Pasen : “Wij ontvingen het sacrament van het huwelijk” (recollectie). Namens het verbond dankte George De Prins, verbondsondervoorzitter, de uittredende bestuursleden voor het gepresteerde werk. Deze Oud-Leestenaar legde er de nadruk op dat hij de KWB van dichtbij gaan volgen is door de plaatselijke B.J.B. Verschillende punten over de bijdrageverhoging werden dan besproken. Tot besluit verklaarde de ondervoorzitter dat de stemming te Leest zal voorgedragen worden op de middenraad van 16 november te Mechelen en op 25 november te Brussel waar dan uiteindelijk 120.000 leden zullen beslissen. Te Leest wees de geheime stemming uit dat op 46 leden er 38 voorstander waren van een bijdrage van 7,5 fr, vijf voor 6 fr en drie leden stemden blanco.
Uitslag kiezing van vijf bestuursleden :
Van Praet Richard, 40 stemmen, Louis Solie 35, Geens Juul 31, Vloeberghen Jozef 29, Coeckelbergh Edward 28, Mollemans August 23, Van den Branden Albert 20, Van Herp Pieter 11, Verschueren Frans 11 en Spoelders Hendrik 2. Hierna kozen de wijkmeesters de functies die de vijf eerst gekozenen in de komende twee jaar te vervullen hebben : Voorzitter : Richard Van Praet Ondervoorzitter : Louis Solie Secretaris : Jozef Vloeberghen Schatbewaarder : Edward Coeckelbergh Verslaggever : Juul Geens. Hierbij dienen nog gevoegd : Emiel Polfliet : gewestleider voor Leest, Tisselt en Heffen. Jan Keulemans : raadgevend lid. De overigen blijven wijkmeester, evenals de gekozen bestuursleden. Na deze verkiezing ging men over tot het verloten van het geschenk dat Jan Van Praet meegebracht had van Lourdes (door loting was hij deze zomer aangeduid om de afdeling te Lourdes te vertegenwoordigen). De gelukkige winnaar was Louis Solie. Daarna werd het werk der verschillende bestuursleden bekend gemaakt en de wijziging der plaatselijke statuten. Jozef Vloeberghen gaf lezing van het financieel verslag : -ontvangen langs maandblad en lidgeld : 7.287.- aan het verbond werd betaald : 6.022.- De filmavonden brachten een winst op van 3.000. – bij het teerfeest werd 900.- bijgelegd en bij de kaartavonden 1.800.- -in oktober 1957 was er in kas : 3.578.- en in november 1958 : 2.682.- De voorzitter dankte de schatbewaarder omdat hij de financies in het afgelopen jaar zeer goed heeft beheerd, alhoewel Jozef ook voorzitter is van de BJB. In het geestelijk woord handelde de Proost over de goede verstandhouding in de KWB en dat het altijd trouwe gezichten waren die we regelmatig terugzien op de vergaderingen. Dit jaar zouden we een speciale inspanning moeten doen om, naast de kaartavonden , ook de studiekringen bij te wonen en bijzonder de recollectie. Laten we tonen wat we zijn en het voorbeeld geven aan andere arbeiders. Spreker hoopt dat het pas gekozen bestuur zich volledig zal inzetten voor de arbeiders van de parochie. Gewestleider Emiel Polfliet gaf lezing van het jaarverslag met als bijzonderste punten : op de kaartavonden waren gemiddeld 2/3 der leden aanwezig. 87 leden. Op de twee studiekringen waren 37 leden aanwezig. Sinterklaasfeest. Lourdesbedevaart. Bezoek aan de Expo. Bezoek aan de zes-daagse van Antwerpen. Teerfeest. Op aandringen van Milac werd aan ons lid Willem Lauwens een brief verzonden in naam van de ganse afdeling. Het antwoord van Willem wordt voorgelezen door de voorzitter : Willem dankt het bestuur en belooft zijn best te doen voor de KWB zodra hij terug in het burgerleven is.
De vergadering wordt besloten met een kaartprijskamp die, per tafel, volgende uitslag gaf : 1. Van Praet Richard 2. Solie Corneel 3. De Kock Jaak 4. Van den Brande Albert 5. Mollemans August. Verslaggever Louis Solie.”
Op de wijkmeestersvergadering van 3 december traden er een aantal wijzigingen op in de bestuurssamenstelling : “Het ontslag van Jozef Vloeberghen als secretaris werd aanvaard, eveneens het ontslag van verslaggever Juul Geens. De redenen hiervan zijn aanvaardbaar maar toch spijtig te noemen omdat deze bestuursleden bewezen hebben hun taak “waardig” te zijn. Als nieuwe secretaris werd August Mollemans aangeduid ; Louis Solie, ondervoorzitter, zal tevens de taak van verslaggever waarnemen (niemand van de wijkmeesters werd hiertoe bereid gevonden). Het bestuur van de KWB zag er van dan af als volgt uit : -Gewestelijk leider : E.H. Onderpastoor. -Voorzitter : Richard Van Praet. -Ondervoorzitter : Louis Solie. -Secretaris : Gust Mollemans. -Schatbewaarder : Edward Coeckelbergh. -Verslaggever d.d. : Louis Solie. -Gewestleider : Emiel Pofliet.” (DB,december 1958)
Foto’s :
-Victor “Fikske” Van de Vondel, uit Blaasveld, speelde kluchtfilms.
-De filmaffiche van “Heidi und Peter”.
-KWB-Voorzitter Richard Van Praet.
-Louis Solie werd ondervoorzitter en verslaggever.
1958 – 14 oktober : Verslag vergadering Milac – Comité.
-Aanwezig : E.H. Proost, Alfons Geerts, Gaston Keulemans, Louis Solie, Richard Van Praet, Cyriel Verbruggen, Louis Vloebergh en Jan De Decker. -Verontschuldigd : Frans Selleslagh, Victor Van Hoof en Frans Verbruggen.
1) Inleidend wenst de Proost er op dat de Milac onder allerlei vormen het contact moet bestendigen tussen de soldaat en zijn heimat, tussen de thuis en de kazerne. Aan de basis van deze actie moet de bekommernis liggen voor de ZIEL van de soldaat : wij moeten bidden voor onze soldaten. De “motor” van de “beweging” is het bovennatuurlijke, het zieleheil.
2) Daar geen andere leden zich kunnen vrij maken op 19 oktober, wordt genoteerd dat alleen de voorzitter de “DAG VAN HET THUISFRONT” te Brussel in de KAJ-centrale zal bijwonen.
3) De puike filmen “SISSI” en “DE FAMILIE TRAPP” konden aan speciale voorwaarden gecontracteerd worden. Vertoningen respectievelijk op 10 november en 1 december.
4) Tegen het houden van een bonte avond einde 1958 worden bezwaren geopperd.
5) Gaston Keulemans en Cyriel Verbruggen hebben aanvaard effectief mee te werken en wonen voor de eerste maal de vergadering bij. (Foto’s onderaan) Een laatste maal zullen twee oudsoldaten, lid van het comité, verzocht worden minstens TE LATEN WETEN of zij al dan niet wensen lid te blijven (en mee te werken). Algemeen wordt betreurd dat de oudsoldaten – alhoewel zij ons praktisch allen op het einde van hun legerdienst herhaalde malen uitdrukkelijk verklaarden MILAC TE HELPEN EN TE STEUNEN – zich blijkbaar niet meer aan de MILAC interesseren…
6) De voorzitter stelt een persoon voor, aan wie zou kunnen gevraagd worden zich bezig te houden met de verschillende verzendingen b.v. Dit punt wordt volgende maand opnieuw op de dagorde geplaatst.
7) Op het einde van het jaar zullen enkele nieuwe initiatieven onderzocht worden indien de financiële toestand het zal toelaten.
8) Het DAVIDSFONDS wordt uitgenodigd voor onze soldaten ook eens iets te doen. Voorgesteld wordt dat die afdeling onze soldaten met een roman zou bedenken.
9) De KWB neemt op zich, regelmatig een brief te sturen aan zijn leden-soldaat en hierbij al de leden te betrekken. Eenzelfde verzoek werd verleden maand gedaan aan de Chiro en de BJB.
10) Vooropgesteld wordt, op het einde van het jaar een GEZELLIG SAMENZIJN te houden voor al de soldaten die in verlof zijn.
11) De jongens die voor hun legerdienst gewerkt hebben op een onderneming, zullen voor hun oproeping een brochure ontvangen waarin allerlei gegevens vervat zijn over sociale aangelegenheden en militaire dienst.
12) Daar reeds op vele plaatsen een BAL werd ingericht door katholieke kringen, en dit ook te Leest succes zou hebben, wordt voorgesteld in hoever dit te Leest mogelijk zou zijn. Dit punt wordt “sine die” verdaagd.
13) In verband met onze bonte avond in de loop van de WEEK VAN DE SOLDAAT 1959, wordt vooreerst aangestipt dat de beide fanfares van Leest reeds eenzelfde aantal malen werd uitgenodigd (in het verleden) om aan de programma’s mee te werken. Vervolgens is de vergadering van oordeel dat de twee fanfares voortaan maximum een half uur van het programma zullen vullen en deze hiermee rekening dienen te houden bij de keuze van het repertorium en de uitvoerders. De vergadering ziet geen enkel bezwaar in het voorstel, de volgende bonte avond te laten doorgaan zonder beroep te doen op een fanfare.
14) In het decembernummer van DE BAND en in al de nummers van de jaargang 1959 kan een éénvormige publiciteit ingelast worden. De inschrijvingen zijn geopend.” (Jan De Decker in DB, november ’58)
1958 – 13 oktober : Verkeersongeval met dodelijke afloop te Leest.
15/10/1958 : “In de kliniek van Dr. De Schepper is de genaamde Busschot Augustijn, 49 jaar oud, wonende te Leest, overleden ten gevolge van het verkeersongeval dat zich voordeed op 13/10/58 te Leest.” Wij vonden een doodsprentje terug op naam van Gustaaf Busschot en met als overlijdensdatum 12 oktober ipv 13 oktober, de datum die opgegeven was in de krant.
1958 – 16 oktober : Politierechtbank Mechelen.
“D.B. Julien uit Leest, waagde het toen hij zich bedronken had zijn personenauto te besturen. Hij werd evenwel door de politie gesnapt en moest aldus voor de politierechtbank verschijnen. Hij werd veroordeeld tot 8 dagen gevangzitting en 520 fr. boete en eveneens 25 dagen ontzetting.”
1958 – 18 oktober : Magdalena Verbruggen had ongeluk.
Op de Hombeeksesteenweg gebeurde er een aanrijding tussen een motorrijwiel bestuurd door Jozef Thyssen uit Wemmel en de Leestse wielrijdster Magdalena Verbruggen. Gelukkig enkel stoffelijke schade.
1958 – 22 oktober : Uitslagen van de centrale fokveedag der Zuiderkempen voor roodbont-vee te Duffel.
Uitslagen van Leestenaars : Jan Van den Branden eindigde als tweede in de categorie stieren in de laatste maanden van 1957. V. Schaerlaecken won bij de vaarzen met geboortekaart, geboren voor 1/1/1955.
1958 – 23 oktober : Soldaat Eddy BETERAMS vanuit Etterbeek.
“Alhoewel er uit Etterbeek bij Brussel maar luttel weinig nieuws toekomt op de redactie van De Band, toch wil dat nog niet zeggen dat ik er helemaal niet aan denk, aan de Milac, aan de Band, en ook het personeel. -Op 22 dezer ging hier de grote cross der kazernen door en ondanks mijn naam bij de kanshebbers der compagnie gerekend werd, kon ik niet van de partij zijn. Onze Cie leverde een schone en verdienstelijke uitslag met een 4de, 5de, 12de en 18de plaats op de 330 deelnemers. De woensdag ervoor hadden we het éénjarig bestaan der Cie : een dag van trots, plezier en ontelbare speakers en toasten op dit en dat. Een eigen orkest, eigen zanggroep, sketchen en tombola : een reuzennamiddag ! Een weelde aan gebak, wijn, bier…zodat we op het laatste het erg moeilijk hadden om de sterren en de strepen nog te onderscheiden (hun plicht getrouw gaven zij ook hier het voorbeeld). Volgende woensdag (ik hou van de woensdag !) gaan we op maneuvers, voor 3 dagen. Het zullen hoofdzakelijk TTr-oefeningen zijn : tuut tuut tuut, met een beetje Belgisch weder (regen). Dat wordt weer…een mijlpaal in ons soldatenleven. Twee woensdagen terug (ik zei dat ik van de woensdag hou !) speelden we een voetbalmatch tegen de Rijkswacht. Ons werd daar de toelating gegeven om onze goede vrienden af en toe een stamp tegen de schenen te geven, zonder gevaar voor proces-verbaal. Ik sluit met de beste groeten aan de soldiers, het bestuur en aan al de gele dassen van Leest.”
-Eddy Beterams vanuit het Militair Hospitaal te Brussel, 29/10/58 : “Beste dank voor de vroegtijdige en onverwachte brief. De verwonding die ik heb opgelopen is niet erg. Zondag aanstaande zal ik hier niet meer zijn. Intussen beste wensen en tot kijks of schrijfs.”
-Eddy Beterams vanuit Etterbeek, 27/11/1958 : “Daar er voor de Milac nooit geprotesteerd wordt over “teveel” brieven, schrijf ik gauw een paar regeltjes. In de kazerne Rollin is de toestand niet veranderd. Onze plaatselijke Milac-kern nam het initiatief tot een bezoek aan het Militair Museum. We hebben daar 2 uur doorgebracht, het was zeer leerrijk. Er heeft in de tijd een notievol spel bestaan waarbij men elkaar kaartjes schreef en dit zodanig dat men op ’t einde een onoverkomelijke stapel kaarten bijeen had. En hoe zat dat ? Wel, de eerste stuurde VIER kaarten naar VIER verschillende mensen, en op ELKE kaart stonden VIER namen. Als men nu één kaart ontvangt, stuurt men één kaart naar de persoon wiens naam het eerst staat, terwijl men zelf één nieuwe naam bijvoegt, enzovoort. Kijk, dit zou een degelijk systeem zijn OM DE SOLDATEN MET MEKAAR IN CONTACT TE BRENGEN, want thans bestaat er enkel een contact tussen Milac en de soldaat afzonderlijk, en niet tussen de soldaten zelf.”
-Eddy Beterams uit Etterbeek, 27/1/1959 : “In deze dagen van rumoer en kabaal in het legermidden haasten we ons om gauw wat nieuws te laten geworden. De muffe atmosfeer van de soldaten-coté wordt hier nog vergrauwd door de duistere grijze lucht, die ons veel regen en wind belooft. Maar dat alles weerhoudt ons niet om met een krampachtige glimlach te denken aan alles dat zo onmetelijk ver (25 km) van ons verwijderd ligt. Het is dan met een dergelijke stralenkrans en glunderende soldatenoogskens dat ik dit briefje aanpak (oef, tot daar de inleiding). Ik las in De Band een verslag over het voorbije soldatenfeest en het deed me genoegen vast te stellen dat een bevredigend aantal huidige, toekomstige en oud-soldaten aanwezig waren. Mijn eigen afwezigheid was te wijten aan het Chiro-scholingsbivak dat juist die dagen doorging. Vandaag gaan de eerste kaarten in de bus van de “ketting” die de soldaten gaan vormen met aan mekaar kaartjes te schrijven. Mijn legerdienst is een genot : nog 120 dagen ; niet slecht voor iemand die reeds 11 maanden deed. Verleden week hadden we maneuvers die 3 dagen duurden, de werkuren waren zeer lang (60’) : oefeningen, eten, slapen en…de dorstigen laven in de straat en op de boulevard. Besluit : natte oefeningen met uiterlijke kentekens… Beste groeten aan de soldaten, Milac en aan de Chiro !”
Foto’s :
-Gaston Keulemans woonde voor het eerst een vergadering bij van Milac. -Zo ook Cyriel Verbruggen. -Jan De Decker de sterke man achter Milac en ‘De Band’ en medeoprichter van de Chiro. -Doodsprentje van Gustaaf Busschot die omkwam in een verkeersongeval. -Eddy Beterams in zijn Chiroperiode.
1958 – 28 september : Feestavond voor Mére Aleydis.
Feestavond ten voordele van Mére Aleydis, met de twee fanfares van Leest, het St.-Ceciliakoor, Jef Vermoesen en Lenigheid & Durf. (DB)
Jeanne De Boeck was toen met verlof in Leest. In een brief naar De Band van 10 februari 1959 vanuit Titulé sprak ze daarvoor haar dank uit : “Beste vrienden, langs De Band wil ik u nogmaals hartelijk dank zeggen voor al de lieve attenties die u voor mij gehad hebt onder mijn verlof en voor de vele giften langs alle kanten gegeven. Ik wil u nog eens zeer speciaal danken voor die prachtige avond ter mijner ere gehouden. Die avond was opgenomen op band en werd hier in Kongo afgedraaid voor mijn medezusters. Die hebben er al zoveel van genoten als ik toen zelf en eenstemmig zeiden ze dat het nogal mannen zijn in Leest. Ze stelden vooral uw grote genegenheid voor de missionarissen op prijs. Ik dank ook langs deze weg Jong-BJB en Kruistocht B voor het tijdschrift “Bij de Haard” en “De stem van Moerzeke…” (Zie haar foto onderaan)
1958 – 30 september : Jozef Van Aken had verkeersongeval.
Er vond een aanrijding plaats op de Leestsesteenweg te Battel tussen een personenauto bestuurd door Alfons Van der Hoeven uit Mechelen en de Leestse bromfietser Jozef Van Aken. Beiden kwamen er van af met lichte verwondingen.
1858 – 1 oktober : Willy Van Asch, eerste matroos van Leest, begon zijn militaire dienst.
(DB, januari 1959)
1958 – 1 oktober : Luc DE KEERSMAKER werd de nieuwe koster te Leest.
Luc De Keersmaker was de zoon van een dokter uit Kapelle-op-den-Bos, geboren op 8 april 1914. Hij aanvaarde de job van koster omdat hij op dat ogenblik zonder werk zat en niet gaarne ging doppen. Hij begon zijn dienst te Leest op 1 oktober en kwam elke dag per fiets over en weer van Kapelle. Tegenover die van zijn voorganger was zijn jaarwedde ietwat verhoogd. Luc vond Leest wel ‘een klein dorpke met een oud kerkske met schone meubeltjes in’, maar toch gaf hij er de voorkeur aan naar Brussel te gaan werken. Zo liet hij in 1965 zijn kosterij vallen en verdween hier uit de circulatie. Hij bleef heel zijn leven jonggezel. (DB en “De Sint-Niklaasparochie in Leest”, W. Hellemans)
1958 – 1 oktober : Grote Jaarmarkt te Londerzeel.
Met prijzen voor Leestenaar Victor Schaerlaecken. Hij haalde eerste prijzen bij de stieren met 2 tot 4 tanden en bij de kalfvaarzen met 4 tanden. In de categorie vaarzen met 1 tot 2 tanden won hij de 4de prijs en bij de vaarzen zonder tanden een tweede prijs.
1958 – 5 oktober : Overlijden van Joannes Franciscus VERBRUGGEN.
Zijn overlijden werd wereldkundig gemaakt in G.v.A van 7 oktober : “Men verzoekt ons het overlijden te melden van Mijnheer Joannes Franciscus VERBRUGGEN, echtgenoot van Mevrouw Octavia VERSCHUEREN. Geboren te Leest op 30 juni 1889 en godvruchtig overleden te Mechelen op 5 oktober 1958, voorzien van de H.H. Sacramenten der stervenden en der Pauselijke Zegen ‘In Articulo Mortia’. De plechtige lijkdienst gevolgd van de begrafenis in de familiegrafkelder, op het stedelijk kerkhof, zal plaats hebben op woensdag 8 oktober 1958 te 10u30 in de Dekanale kerk van O.L.Vrouw over de Dijle. Vereniging aan het sterfhuis, O.L.Vrouwstraat 8, te 9u45. Vrienden en kennissen, die bij vergetelheid geen doodbericht zouden ontvangen hebben, worden verzocht dit bericht als dusdanig te aanzien. Van den Branden, aann. v. begr. Kon. Astridlaan, 232. Tel 126.49.”
1958 – 6 oktober : Vee- en paardenjaarmarkt te Mechelen.
Met een Leestse prijswinnaar : Victor Schaerlaecken behaalde een 2de prijs en zilveren eremetaal in de reeks volle en gekalfde vaarzen zonder tanden. Dezelfde persoon haalde ook de 8ste en 9de prijs binnen in dezelfde categorie. In de 2de categorie volle en gekalfde vaarzen met ten hoogste twee tanden behaalde Victor een 2de prijs en een zilveren eremetaal. (G.v.A., 7/10/1958)
1958 – 12 oktober : Gemeenteraadsverkiezingen .
Te Leest waren zowel voor de Wetgevende Kamers als voor de gemeenteraadsverkiezingen 292 mannelijke en 306 vrouwelijke kiezers. (DB, mei ’58)
Aantal stemmen:
Blanco en ongeldige : 12 Geldige 1087 Gepanacheerde 63. Totaal aantal stemmen : 1162.
Naamstemmen:
Lijst nr. 1 Onvoll.lijststembr. Gepanach. Totaal De Prins Fr. 187 23 210 Verschueren 205 19 224 Verbeeck 98 12 110 De Prins Ferd. 166 17 183 Geens 121 16 137 Polspoel 61 6 67 De Bruyn 149 19 168 Van den Heuvel 174 14 188 Lauwers 128 7 135
Lijst nr. 2 Van der Hasselt 62 29 91 Buelens 63 23 86 V.D.Branden A. 23 20 43 V.D.Branden F. 39 20 59 Huys 14 13 27 Somers 11 19 30 Peeters 26 17 43 De Smet 13 8 21 De Laet 32 9 41
Lijst nr. 1 : 7, lijst nr. 2 : 2, lijst nr. 3 : 0.
Werden verkozen:
De Prins Frans, Verschueren Emiel, De Prins Ferdinand, Geens Juul, De Bruyn Hendrik, Van den Heuvel Henri, Lauwers Frans August, Van der Hasselt Frans en Buelens Constant. (DB-november 1958)
Op 17 januari 1959 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Eerste schepen werd Frans De Prins, tweede schepen Ferdinand De Prins. Emiel Verschueren zou Pieter De Prins opvolgen als burgemeester. De “Blekken” met lijst nr. 1 hadden de verkiezingen gewonnen met 7 tegen 2 voor de “Sussen”. Deze laatsten kregen met Frans Van der Hasselt en Constant Buelens twee vertegenwoordigers in de gemeenteraad.
Bij de “Sussen” (Arbeid Adelt) was er onenigheid ontstaan zodat een deel van hun aanhang met een scheurlijst opkwam (lijst nr. 3).
Frans August Lauwers trok zich terug omdat hij familie was van Emiel Verschueren en werd als gemeenteraadslid opgevolgd door Pieter Verbeeck. Na ongeveer één jaar ging schepen Frans De Prins over naar de oppositie.
Foto’s : -Jeanne De Boeck, Mére Aleydis, in haar Afrikaanse periode. -Doodsprentje van Joannes Franciscus Verbruggen die te Mechelen overleed en aldaar begraven werd. -Emiel Verschueren volgde Pieter De Prins op als burgemeester van Leest. -Frans De Prins werd eerste schepen maar zou na meningsverschillen in november 1959 zijn partij de rug toekeren. -Constant Buelens, één van de twee Sussen-verkozenen met zijn echtgenote Virginie Moons.
1958 – Zondag 3 augustus : De B.J.B. in feest in de Elzestraat.
Die dag vierde de B.J.B. Gewest Mechelen haar ‘Gewestelijk Zomerfeest' op het voetbalterrein van FC Red Boys. De activiteiten vingen reeds in de voormiddag aan met een vendelwedstrijd. In de namiddag ging het om 13 uur in mars naar de kerk voor een kort lof en daarna in optocht naar het feestterrein. Het was een prachtige stoet met vooraan de Chirojongens en -meisjes uit de Elzestraat, daarna volgden de afdelingsvlaggen van al de deelnemende groepen van het gewest, vervolgens de vendeliers met hun vlaggen gevolgd door de grote sliert deelnemers aan het feest. Midden een massa volk werd dan voor de opgetimmerde tribune de openingsformatie gehouden.
Op de eretribune hadden o.a. plaatsgenomen : parochiepastoor Stockmans, gewestproost Van Beeck, de burgemeester van St-Katelijne Waver Van den Eynden in het gezelschap van verschillende leden van de gemeenteraad, de inspecteur van de B.B. Van der Kuylen en politiecommissaris Van Houtte. De verschillende nummers volgden elkaar snel op en dit voor een enthousiaste en meelevende massa toeschouwers.
De uitslagen van de Leestenaars : Vendelwedstrijd – Brechtse reeks : 17de G. Keulemans, 23ste J. De Smedt. Vlaggekoers : 7de Leest. Zaklopen : 1ste Leest. Trotinnettenkoers : 6de Leest. Tunnelkoers : 4de Leest. Aflossingskoers : 1ste Leest. Romeinse wagen : 2de Leest. 800 meter Jong B.J.B. 6de Leest. 1000 meter : 1ste Leest. Hindernissen : 1ste Leest. Schrijvers : 9de Leest.
Eindstand : 1ste Leest 36 p. voor Tisselt 39 p., St-Kat.Waver 43 p., Zemstlaar 57 P., Peulis 59 p., O.L.Vr. Waver 64 p., Hombeek 65 p., Blaasveld 67 p., Elzestraat 72 P., Rijmenam 81 P. en als laatste Bonheiden 87 p.
1958 – 10 augustus : Optreden van St.-Cecilia op de Wereldtentoonstelling.
Het concert begon te 20u30 en duurde tot 22 uur. Plaats van optreden : de grote kiosk gelegen in het park Ossegem, op een paar minuten van het Atomium. Voordien had de fanfare een wandelconcert gegeven voor duizenden aanwezigen. De muzikanten en hun echtgenoten kregen vrije toegang tot de tentoonstelling.
1958 – 12 augustus : Ongeval met Leestenaar.
Op de Gentsesteenweg tussen een bromfiets bestuurd door W. Teugels, uit Mechelen en de voetganger uit Leest A. Coosemans gebeurde een aanrijding. Laatstgenoemde werd gekwetst overgebracht naar het ziekenhuis van Mechelen.
1958 – 1 september : Aloïs HENDRICKX onderwijzer in jongensschool.
DB, december 1958 : “Zoals wij vroeger meldden, is sinds het begin van het schooljaar 1958 de Heer Hendrickx van Peulis titularis van het eerste en tweede studiejaar. Naar ons wordt verzekerd is deze jonge kracht niet alleen een flink onderwijzer maar ook een flink opvoeder. In een korte tijd heeft hij de harten weten te winnen van zijn jonge leerlingen en zeker die van de ouders die trouwens voor hem een hoge achting koesteren. Unaniem zijn de ouders van mening dat het Gemeentebestuur aan het onderwijs te Leest een zeer grote dienst zou bewijzen, door de Heer Hendrickx vast te benoemen. Samen met de ouders wensen wij dat deze flinke kracht te Leest in dienst zou blijven. In de personen van de Heren Meyers, Huysmans en Hendrickx en door de bekommernis van het Gemeentebestuur wordt een PRESTIGE daargesteld, zo noodzakelijk voor de bloei van onze GEMEENTELIJKE JONGENSSCHOOOL.”
In 1959 werd hij vast benoemd en in 1986 werd hij, na het afscheid van directrice Paula Bradt, schoolhoofd in de Vrije Basisschool (de zogenaamde meisjesschool). (Zijn foto’s en doodsprentje onderaan)
1958 – 9 september : Vacature Gazet van Antwerpen :
“Gemeente Leest. Te begeven betrekkingen van hoofdonderwijzer (Toegankelijk voor kandidaten van het mannelijk geslacht). Voorwaarden : Belg zijn; in het bezit zijn van burgerlijke en politieke rechten; van goed zedelijk gedrag zijn; in orde zijn met de wetgeving op de dienstplicht; een geneeskundig onderzoek ondergaan. Bezoldiging : wettelijk barema. Aanvragen schriftelijk in te dienen en aangetekend op de post te bestellen uiterlijk 15 oktober 1958 en te richten tot de burgemeester van Leest. Bij de aanvraag voegen : uittreksel uit geboorteakte; getuigschrift van nationaliteit; bewijs van goed zedelijk gedrag; militiegetuigschrift; bewijzen van voorkeurrecht; voor eensluitend verklaard afschrift van diploma’s en getuigschriften. Voor bijkomende inlichtingen richtte men zich tot het gemeentesecretariaat.”
Op de gemeenteraad van 10 november 1958 werd Flor Meyers benoemd tot hoofdonderwijzer van de gemeentelijke jongensschool. Hij behaalde vijf stemmen. Alfons Hellemans behaalde twee stemmen en Constant Huysmans één stem. (Foto meester Meyers onderaan)
1958 – 17 september : Brief naar gezondheidsdienst met vraag om graankorrels te onderzoeken.
Die dag stuurde de burgemeester van Leest een brief naar “den Heer Hoofdgezondheidsinspecteur”, Kranenburgstraat 43/I te Antwerpen : “Hierbij heb ik de eer U over te maken voor onderzoek een twintigtal graankorrels. Deze korrels werden gevonden op een stuk land in de gemeente en ten gevolge van het speten dezer korrels werden in de buurt een twintigtal reisduiven gedood. Het ware ons aangenaam na onderzoek wat er dient gedaan om dit te voorkomen. In deze afwachting, groet ik U met mijn dank bij voorbaat zeer hoogachtend. De burgemeester.”
1958 – 26 september : Landloper.
De garde werd er van verwittigd dat er een verdacht uitziend en haveloos geklede persoon rondslenterde in de Kouter. Hij trof de man aan in café De Zwaan op het Dorp. Op het gemeentehuis vertelde de landloper dat hij de nacht buiten had doorgebracht en dat zijn laatste adres gesitueerd was in Hombeek : Vennestraat 4. Het betrof een zekere Remi Leon Van de Walle, grondwerker en op 13 maart 1905 geboren te Petegem-Deinze. “…het is nu al een zestal maanden geleden dat ik nog gewerkt heb. Ik beschik nog over 400 frank ongeveer, geld dat ik van vroeger heb overgehouden. Ik ben nu al enige dagen aan het drinken, ik denk terug gaan te werken, ik denk werk te zullen vinden bij een landbouwer…”
Op de grensscheiding Leest-Mechelen werd hij opgehaald door de politie van Mechelen. (VVH)
Foto’s :
-Meester Aloïs Hendrickx met één van zijn vele klassen.
-De meester op latere leeftijd.
-Zijn gedachtenisprentje.
-Meester Meyers met een klas jongens waarvan we niet alle namen hebben teruggevonden. Zij zagen het levenslicht rond 1937. Boven v.l.n.r. : onbekend, Louis Vloebergh (Tisseltbaan), Louis Vloebergh, onbekend. Tweede rij : Gaston Croon, Francois Van Baelen,, onbekend, onbekend, Eddy Beterams. Derde rij : onbekend, Jan Diddens, Karel Fierens, Marcel Van Hoof, Miel Ceuppens, Marcel De Win. Onder : Frans Piscador, Jeroom Verbruggen, Robert Verbruggen, Paul …, Willem Lauwens, Hendrik Somers en Frans Huys.
-Een nog jonge veldwachter Victor Van Hoof ving een landloper op.
1958 – 1 juli : Edmond Mertens betrokken in een ongeval.
In de Bruul te Mechelen had een verkeersongeval plaats waarbij de bromfietser Edmond Mertens uit Leest en de voetganger Jan Weeckers uit Mechelen betrokken waren. Laatstgenoemde liep hierbij een hersenschudding op en diende ter verpleging naar het ziekenhuis te worden overgebracht.
1958 – 6 juli : De Chiro vierde 10-jarig bestaan.
Het programma van dit koperen jubileum bestond in grote trekken uit :
-’s Morgens groepsmis en optocht van de groep.
-Op de kom van het dorp voor het lof plechtige openingsformatie met de groepen van omliggende dorpen.
-Na het lof mars met muziekkapel door het dorp.
-Daarna grote kampspelen tussen de groepen.
-Tot slot ’s avonds de fakkeltocht en het kampvuur.” (DB)
In G.v.A. van 16 juli verscheen daarvan volgend verslag en onderstaande foto : “De Chiro-afdeling van Leest waarvan Louis Vloebergh de hoofdleider en E.P. Jehaes, der O.F.M. de proost is, vierde haar 10-jarig bestaan. Te dezer gelegenheid was er een samenkomst in de parochiezaal. Vandaar ging het in mars, met de vlaggen en het muziekkorps vooraan en onder tromgeroffel naar de ‘Sint-Niklaaskerk’ waar om 09u30 een dankmis werd opgedragen door Z.E.H. Coosemans, pastoor. In de namiddag werd te 2 uur een plechtig lof gezongen. Hierna op het dorpsplein de openingsformatie, waarna een mooie optocht door de Dorpstraat waarin de afdelingen Leest, Battel, Heffen en Tisselt opstapten. Vervolgens kregen we de kampspelen op de parochiale terreinen gewonnen door de groep van Heffen. ’s Avonds was er een prachtig kampvuur voorzien, dat wegens het slechte weder niet kon doorgaan. Het feest werd besloten met een gezellig samenzijn in de parochiezaal.
1958 – 18 juli : August De Prins kocht een fiets.
Frieda De Prins bezorgde me een factuur van haar vader August De Prins van de aankoop van een fiets bij Frans Ceuppens uit de Tiendeschuurstraat. (zie onderaan) Het ging over een witte damesfiets van het merk Farwell voor de prijs van 3.200 frank. Redelijk prijzig voor die tijd. Later evolueerde de fietszaak van de familie Ceuppens in een volwaardige garage voor tractors en auto’s waaronder de merken Subaru en Mazda.
1958 – 20 juli tot 29 juli : Chiro op bivak te Kasterlee.
Voordien had leider Jos Verlinden dit bivak aangekondigd in De Band : “…Naar jaarlijkse gewoonte gaan we ook dit jaar op bivak en dit denkelijk in de omstreken van Genk. Enkele jongens zijn reeds begonnen met te sparen. Het is natuurlijk beter stilaan te sparen. Normaal zal het bivak doorgaan van 20 tot 29 juli."
Het bivak werd uiteindelijk in Kasterlee georganiseerd.
Foto’s :
-De volledige Chirogroep van Leest in 1958 met uiterst links hoofdleider Louis Vloebergh, geflankeerd door proost pater Jehaes.
-De factuur van de aankoop van de nieuwe fiets van August De Prins.
-Een advertentie in “De Band” gedateerd december 1957 van Frans Ceuppens.
-Chirobivak te Kasterlee met de kookmoeders Pauline De Hondt, Maria Vanderhaegen en Marie Vanderhaegen en als tweede van Links Eddy Meiremans uit Blaasveld en derde van links Frans De Borger. Tussen de kookmoeders : Walter De Prins (de latere beenhouwer). Derde van rechts Albert Daelemans, tweede van rechts Freddy Geets en uiterst rechts Warre Diddens.
-Bezoekdag tijdens het bivak van 1958 : burchtknapen-neven Eddy Meiremans en Marcel Van Hoof aan de voet van Keeses Molen aan de Kabouterberg te Kasterlee. Onderaan Frans en Jeanette Meiremans-Mees, de ouders van Eddy.
Jef was pachter op het eeuwenoude “Hof ten Broecke” aan de Kerkenblokweg waarvan de woning door de latere bewoners Karel Mertens en Milou Van Steyvoort prachtig gerestaureerd werd.
Weinig doet nog vermoeden dat je je hier op een plaats bevindt met een eeuwenoud verleden. De kouterakkers hier rond behoren tot het vroegst bebouwde akkergebied van Leest. Waar de woning nu staat bevond zich vroeger, tegen de grote Zennebocht, (sindsdien rechtgetrokken) het omwaterde “Dorpshof”, eertijds gekend als ’t Hof van Moere, later ’t Hof ten Broecke genoemd. Deze leenhoeve bezat haar eigen cijnshof, die de onderlinge leencontracten diende te regelen en geschillen moest oplossen. Het Hof omvatte een grote kouter van ongeveer 120 bunder en het merendeel van de Leestse beemden. De oudst gekende eigenaars waren de plaatselijke Heren : de oude adellijke families “de Leest” en “de Strata”, die zelf leenmannen waren van de Berthouts van Mechelen. Meer over dit Hof in deze Kronieken : jaartal 1343.
Niet lang na de tweede wereldoorlog verhuisden Jef en Clementine naar Blaasveld. Ze namen hun intrek bij hun oudste dochter Marie op de Mechelsesteenweg die gehuwd was met de meubelmaker Rik Peeters.
Ze zouden er allebei overlijden, zij op 25 augustus 1949, hij op 30 juni 1958.
Foto’s :
-Jef op zijn doodsbed.
-De kist wordt buiten gedragen.
-Een massa volk op zijn begrafenis.
-Daarbij vele Leestenaars alhoewel hij al tien jaar in Blaasveld woonde.
-De laatste rustplaats van Jef en Clementine op het kerkhof van Blaasveld.
Pieter Jozef “Jef” Beullens was te Hombeek geboren op 9 mei 1882 als zoon van de Leestse schepene Frans Beullens (°Leest 22/6/1857, +Leest 5/8/1931) en van Maria Victoria Neefs (°Hombeek 29/9/1856, +24/9/1893). Jef werd op zijn beurt schepene van de gemeente Leest toen hij de plaats innam van de ontslagnemende Prosper Busschot. De vader van Jef was vader van 13 kinderen toen zijn eerste echtgenote overleed. Frans Beullens hertrouwde te Leest op 14 mei 1895 met zijn meidje Joanna Maria De Hertogh die hem op haar beurt nog 14 kinderen schonk. Van het 25ste was koning Albert peter en het jongetje werd dan ook naar zijn peter genoemd zoals dat toen de gewoonte was.
Jef, pachter van het eeuwenoude Hof ten Broecke, zorgde, zoals zijn vader, ook voor een kroostrijk gezin. Hij was gehuwd met Maria Clementina Robijns (°Kapelle-op-den-Bos 20/3/1887, +Blaasveld 25/8/1949). Hun kinderen :
-Lodewijk “Louis” Jan Beullens, was geboren te Kapelle-op-den Bos op 29/3/1906 en overleed te Leuven op 25/10/1947. Hij was gehuwd met Louisa “Wis” Apsillis (°17/1/1905, +11/8/1994).
-Frans Beullens (“den Beulle”), was te Kapelle-op-den Bos geboren op 5/12/1907 en hij overleed er op 5/10/1966. Hij was gehuwd met Rosalie Van Praet (°21/2/1907). “Den Beulle” was meestergast in het “buizenkot”, de buizenafdeling van de firma Eternit.
-Joanna Maria “Marie” Beullens was te Kapelle-op-den Bos geboren op 4/4/1909 en ze overleed te Zoersel op 7/3/1981. Ze was gehuwd met Jozef Hendrik Peeters (°Tisselt 21/8/1908, +Dendermonde 14/3/1995). Zij waren de oprichters van een meubelfabriekje op de Mechelsesteenweg te Blaasveld.
-Rosalie “Rosa” Beullens, °Kapelle-op-den Bos op 5/6/1910, +Hoeilaart 13/9/2003. Zij huwde achtereenvolgens met Alfons Scheltiens (°24/8/1904, +2/7/1951) en Maurice Dubois (°Lessen 20/9/1906, +Huldenberg 6/6/1987). Met haar eerste man baatte ze nog een tijdlang de herberg “de Sportvriend” uit op de dorpsplaats van Leest.
-Jan Frans “Sooi” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 10/8/1911, +Aartselaar 17/10/1999. Hij was gehuwd met Maria Hendrika “Jet” Spruyt (°11/4/1914, +2/3/1977).
-Victor “Torre” Beullens, °8/11/1914, +22/11/1998. Hij was gehuwd met Rosalie “Rozeke” De Neys (°8/5/1922).
-Melanie “Nieke” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 8/12/1919, +Edegem 9/10/1998. Was gehuwd met Jules Boonen (°Leest 24/10/1920, +Leest 21/9/1990).
-Mariette “Jet” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 21/1/1921, +Londerzeel 29/6/2008. Zij huwde met Louis De Bondt (°Londerzeel 2/10/1919, +Londerzeel 29/8/1999). Een kleinzoon van haar is Gunther De Batselier, beter bekend als Gunther Levi.
-Maria Paulina “Pauline” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 6/9/1922, +Reet 16/9/2007. Zij huwde met Emiel Schaerlaecken (°Tisselt 20/10/1921, +Kapelle-op-den Bos 29/4/2013).
-Rachel Beullens, °Kapelle-op-den Bos 12/5/1927, +Moerzeke 4/6/2010. Zij was gehuwd met Marcel De Veirman (°Blaasveld 12/7/1924, Zele 24/2/1993).
Vervolgt met o.a afbeeldingen van zijn uitvaart.
Foto’s :
-Jef Beullens en Maria Clementina Robijns.
-Het kroostrijk gezin Jozef Beullens-Maria Clementina Robijns. Van links naar rechts : Sooi, Rachel, Louis, Jet, Frans, Marie, Roos en Torre. Onderaan : Nie, vader Jef Beullens, Moeder Maria Clementina en Pauline.
-Jef naast zijn zoon Torre tijdens de tweede wereldoorlog. Voortgetrokken door de os Johnny toen hun paard door de Duitsers was opgeeist.
1958 – 22 mei : Alfons ABSILLIS naar het Klein Kasteeltje.
Die dag werd Alfons Absillis in Brussel verwacht voor zijn “drie dagen”.
1958 – 25 mei : Leest Sinksen-kermis.
De oudste vermelding van Sinksen-kermis vonden we terug in een oude kerkrekening van 1599 : “...betaelt aen den maeltheyd des maendags in de Sinxerdagen, wesende onse kermisdag, voor den pastor en de andere priesters die den dienst in de kerck helpen doen, met den coster en andere sangers, kerckmeesters en meijer en over 26 potten bier alsdan gedroncken...”
Buiten Sinksen-kermis waren er nog de kermissen met Pasen en Sint-Niklaas. Van wanneer de St Niklaaskermis dateert hebben we tot dusver nog niet kunnen achterhalen. In de lijst van de “vrije dagen” (voor de school) geeft men op de gemeenteraadsvergadering van 31/7/1915 aan: “...maandag en dinsdag van de kermissen Sinksen en St-Niklaas,...” De kermis op Paasdag schijnt te bestaan van 1933. Op de raadsvergadering van 6 maart 1933 werd er voor gestemd : 5 stemmen voor en 4 tegen... Meer over de kermis in Leest in deze Kronieken : begin 1599 en 18/4/1987.
1958 – 26 mei : De Processie passeerde de Scheerstraat.
Foto onderaan : herinnering aan de processie van mei 1958. De Chirogroep nadert het einde van de Scheerstraat (Ten Moortele).
1958 – 31 mei : Emiel Vloebergh had een aanrijding.
Op de Graanmarkt te Mechelen vond er een aanrijding plaats tussen de personenwagen bestuurd door Jozef Peeters uit Muizen en een personenwagen bestuurd door Emiel Vloebergh (foto onderaan) uit Leest. Gelukkig enkel stoffelijke schade.
1958 – 2 juni : Jozef VAN KERKHOVEN wederopgeroepen.
Jozef Van Kerkhoven, Kleine Heide nr. 9, werd voor 6 dagen opgeroepen te Lier. (DB, mei ’58)
1958 – 6 juni : Voordracht vrouwengilde :
De Vrouwengilde hield een voordracht met als onderwerp : “Ons gezin, een eigen schepping”. Mevrouw De Wit won de Lourdesreis. (DB)
1958 – Vrijdag 6 juni : Tweejarig kind onder trein te Leest.
G.v.A. : 7/6/1958 : “Het tweejarig knaapje Frans Daelemans werd vrijdagavond rond 18u30 op de onbewaakte overweg van de lijn Mechelen-Terneuzen aan de grensscheiding van Leest, Heffen en Blaasveld, gevat door een mazouttrein. Het kind werd omzeggens op slag gedood. Het stoffelijk overschot van het slachtoffertje, werd naar het dodenhuis van Leest overgebracht. Het parket van Mechelen stapte ter plaatse af.”
Frans Daelemans was te Leest geboren op 21 mei 1956 als zoontje van Albert Daelemans en van Mathilda De Muyer.
1958 – Zondag 8 juni : Gastoptreden van de Kon. Fanfare Sint-Cecilia te Hombeek.
G.v.A., 7/6/1958 : “Op zondag 8 juni, rond 18 uur, speciale attractive. Optreden der K.F. Ste-Cecilia van Leest in samenwerking met hun zangkoor, meer dan 100 uitvoerders.”
1958 – 14 juni : Pauselijke nieuwjaarsgiften 1958.
Tussen de vele namen van sponsors vonden we één Leestenaar terug : Raf Selleslagh doneerde 50 frank.
1958 – 16 juni : Ferdinand Put bestolen.
G.v.A. : “Aan een café op de Hombeeksesteenweg te Mechelen, werd de fiets weggenomen van Put Ferd. uit Leest. Nadien werd het rijwiel teruggevonden, doch pijlen en boog welke hij meevoerde, waren verdwenen.”
1958 – 21 juni : Aanrijding In de Merodestraat.
Te Mechelen had een aanrijding plaats tussen de bestelauto van Georges De Laet uit Leest en de bestelauto bestuurd door Marcel Vercammen uit St. Katelijne Waver. Enkel stoffelijke schade. (G.v.A., 21/6)
Foto’s :
-Een kermis te Leest. Hier tijdens een “Posse” in de vijftiger jaren.
-De processie in de Scheerstraat. V.l.n.r. : Maurice Leukemans, Rene De Prins, Jan Daelemans, Marcel Van Hoof.
-Emiel Vloebergh werd het slachtoffer van een aanrijding.
-Het gedachtenisprentje van Franske Daelemans.
-Georges De Laet was ook betrokken in een aanrijding.