Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    18-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Novembernummer “De Band” : Nieuw fietspad op de “Battelse Bergen”.

    Het fietspad langs de Leestse steenweg werd door de stad Mechelen geasfalteerd. De afwatering liet te wensen over. (DB)

    1958 – November – ‘De Band’ : Belevenissen op onze Lourdesreis. Verslag van Frans Fierens :

    “Eindelijk brak de lang verwachte dag aan waarop wij met drie de B.J.B. mochten vertegenwoordigen te Lourdes. Zwaar geladen vertrokken wij naar Nekkerspoel. Dan de trein op. Het zou niet voor een paar uurtjes zijn, maar wel voor een dag en een nacht. De tijd in de trein ging vlug voorbij. Na het reisgebed bereikten wij vlug de grens. Na een 20 minuten poos, vertrokken we weer. Dan het rozenkransgebed. De avond viel in. Aan slapen viel niet te denken. Het was rond 5 uur toen we Lourdes bereikten, nadat de bergen van Zuid-Frankrijk zich hadden afgetekend aan de horizon. Ginder ver in een waas van nevel, raadt men het gebergte. Daar tekent zich een eerste massa af en daar achter verschijnt als een zware donderwolk…Neen, bij het naderen van de trein blijkt het een nieuwe brede bergkruin te zijn. Beslist we naderen Lourdes. Een rilling gaat over ons. Een onbekend gevoel welt op uit het diepst van ons wezen, het stijgt ons naar de keel. Eindelijk barst het los : MAGNIFICAT ! De trein vertraagt zijn gang. Achter de bergen zien we de Grot en we zien de witte basiliek. Vergeten is die lange reis. Vijf dagen zou ons verblijf duren. Dagen van geestelijke afzondering, gevuld van de morgen tot de avond. H. Mis en communie aan de Grot, de boet- en smeekprocessie, de lastige kruisweg. Honderden zielen smeken om genezing naar ziel en lichaam als het Allerheiligste voorbijgedragen wordt. De avond is in het land neergekomen. Stil staan duizenden te wachten voor de kaarskensprocessie met de gemutste kaarsen. De lange stoet komt in beweging en zingt en bidt. Het is een luchtige avondgroet van een dankbare massa. Het was heel ontroerend de zieken te zien binnen dragen waarvan de gelaatstrekken samenkrompen van pijn. Diezelfde zieken bracht men buiten met stralend wezen. Wat is er gebeurd ? Zielenrust en zielenblijheid. Ze worden ondergedompeld en gewassen. Aan de kraantjes vloeit kwistig het water van de moederbron. ’t Is fris en lavend. Wie zal verhalen wat al weldaden het Lourdeswater uitwerkte de wereld door ? Zo brak dan de laatste dag aan. Eerst de kruisweg. Dan de plechtige Mis in de Pius X kerk die plaats biedt aan 20.000 personen. In de kerk de 400 B.J.B.-vlaggen uit alle hoeken van het Vlaamse land. Prachtig !
    Die heerlijke dagen waren veel te vlug voorbij...
                Frans Fierens.”

    1958 – 8 november : Gouden bruiloft Petrus Van den Heuvel-Joanna Catharina De Hertogh.

    Petrus Van den Heuvel (“Peer Mangaar”) en Joanna Catharina (“Joke”) Van den Heuvel uit de Alemstraat (nr.14bis) vierden hun 50-ste huwelijksverjaardag. Hun huwelijk werd voltrokken op 8 november 1908 in de Sint-Niklaaskerk te Kepelle-op-den-Bos door pastoor Van Doren. Het echtpaar kreeg vier kinderen : 2 jongens en 2 meisjes.

    “De Alemstraat was prachtig versierd. Boven de deur van de jubilarissen was volgende tekst aangebracht : “Vandaag viert ge uw jubeldag in ’t goud, binnen tien jaar in ’t diamant, dat wensen de geburen jullie van hunnen kant”. Om 10 u werd in de parochiekerk een dankmis opgedragen. Hierna werden de jubilarissen op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester, schepenen en raadsleden. Peer en Joke werden met twee clubzetels bedacht. ’s Avonds bracht de Kon. Fanf. St.-Cecilia een serenade aan de feestvarkens.” (DB, januari 1959)

    Petrus Van den Heuvel was te Leest geboren op 5 mei 1885 en hij overleed er op 2 april 1962. “Eenvoudig en goed zoals hij geleefd heeft is hij ook gestorven. Hij was een rechtzinnige en voorbeeldige man, in dat woord ligt heel zijn leven samengevat. Hij was altijd zachtaardig en behulpzaam; altijd goedhartig en zichzelf vergetend, om slechts aan de anderen te denken, dit alles was een bewijs van zijn goede inborst…” Mooie woorden uit zijn gedachtenisprentje.

    Joanna De Hertogh was te Kapelle-op-den-Bos geboren op 18 januari 1884 en ze overleed te Mechelen in de Sint-Jozefskliniek op 15 november 1969. Ook haar doodsprentje was veelzeggend : “Wij zullen in ons immer het beeld bewaren van een eenvoudige, rechtvaardige en zorgzame moeder, die ons door haar voorbeeld de ware betekenis van het leven heeft voorgehouden. Zoals ieder nederig mens is zij groot geweest in haar dagelijkse plichtsbetrachting.”

    Foto’s :

    -De verslaggever van de Lourdesreis Frans Fierens.

    -De jubilarissen Petrus en Joanna omringd door familie en vrienden. (Foto : GvA)

    -Doodsbrief van Petrus Van den Heuvel.

    -Zijn gedachtenisprentje. 









    18-08-2023 om 12:13 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Zondag 26 oktober : De Chiro vierde Christus Koning.

    De Band van november 1958 : “Reeds lang was de Chiro zeer bekommerd om het Christus-Koning-feest goed te doen lukken. Als men dan de laatste zondag van oktober de zaal binnenkwam zou men niet gezegd hebben dat ruwe “jongenshanden” deze tafels gereed gezet hadden, want er ontbraken zelfs niet enkele schamele bloemen. Op 15 jongens na waren alle ouders (minstens één) opgekomen en zo waren we dan “vergaderd” met een 130 man. De openingsformatie die het feest inluidde, mogen we gerust stijlvol noemen. Onmiddellijk daarna speelde de muziekkapel enkele stukjes, terwijl het toneel klaar gemaakt werd voor de hulde aan Christus-Koning. Onder deze hulde was het zeer stil in de zaal, wat wel het beste bewijs was dat dit stemmig toneeltje heel zeker indruk maakte. Toen wachtten reeds twee grote ketels koffie – door behulpzame en kundige handen gereed gemaakt. De “koeken” schenen goed hun weg te vinden. Ondertussen maakte Victor Van de Vondel uit Blaasveld (Foto onderaan) zich gereed voor een paar kleine kluchtfilmen. Vooral de kleine mannen toonden overduidelijk dat het hun maar al te goed aanstond. Nu werd -en met succes- een O.L.Vrouwbeeld met Amerikaans opbod verkocht om zo de onkosten te helpen dekken, daar heel het feest en koeken en koffie gratis aangeboden werd. Vooral het laatste product, een levende kip, scheen veel succes te hebben en moet heel wat eieren leggen eer ze haar geld waard zal zijn. Na de film maakte elke afdeling zich gereed om hun nummertjes aan de ouders aan te bieden. Over het algemeen hadden zij veel bijval. Na een afscheidswoord door de proost wees de klok halfzeven, tijd om naar huis te gaan. Mogen wij van deze gelegenheid gebruik maken om al degenen die iets hebben helpen gereedmaken of geschonken hebben, in alle eenvoud te bedanken. Natuurlijk ook de ouders die zo goed geweest zijn hun sympathie te betonen, en sympathie was er genoeg. Ook dank aan enkele oud-leiders die wij opgemerkt hebben om hun morele steun.
              E.H. Onderpastoor.”

    1958 – 27 oktober : Filmavond van de Chiro : “Heidi en Peter”.

    Voor een vol parochiehuis werd door de Chiro de populaire film “Heidi en Peter” afgedraaid. (DB) (Afbeelding affiche onderaan)

    1958 – 29 oktober : Jaarvergadering met Bestuursverkiezing van de KWB.

    Verslag van de “algemene jaarvergadering” : “Te 19u50 opent de voorzitter, Richard Van Praet, (Foto onderaan) voor 46 opgekomen leden, de vergadering met het arbeidersgebed. Vervolgens legt hij er de nadruk op dat al de vergaderingen van de KWB in de toekomst stipt op het gestelde uur zullen beginnen ; spreker wenst aan ieder een vruchtbaar werkjaar. Vervolgens worden de onderwerpen van de komende studiekringen gegeven :
    1.”Zijn we voor of tegen de sport ,” (spreker de heer Jehaes).
    2.”Opwerpingen tegen kerk en priester” (E.H. Annaert, bestuurder der christelijke sociale werken te Mechelen).
    3.”Dagblad, bondgenoot of vijand” (Leon Adriaenssens, bestuurslid van het KWB-verbond). 4.”De KWB op de rooster” (Emiel Polfliet, gewestleider).
    Rond Pasen : “Wij ontvingen het sacrament van het huwelijk” (recollectie). Namens het verbond dankte George De Prins, verbondsondervoorzitter, de uittredende bestuursleden voor het gepresteerde werk. Deze Oud-Leestenaar legde er de nadruk op dat hij de KWB van dichtbij gaan volgen is door de plaatselijke B.J.B. Verschillende punten over de bijdrageverhoging werden dan besproken. Tot besluit verklaarde de ondervoorzitter dat de stemming te Leest zal voorgedragen worden op de middenraad van 16 november te Mechelen en op 25 november te Brussel waar dan uiteindelijk 120.000 leden zullen beslissen. Te Leest wees de geheime stemming uit dat op 46 leden er 38 voorstander waren van een bijdrage van 7,5 fr, vijf voor 6 fr en drie leden stemden blanco.

    Uitslag kiezing van vijf bestuursleden :

    Van Praet Richard, 40 stemmen, Louis Solie 35, Geens Juul 31, Vloeberghen Jozef 29, Coeckelbergh Edward 28, Mollemans August 23, Van den Branden Albert 20, Van Herp Pieter 11, Verschueren Frans 11 en Spoelders Hendrik 2.
    Hierna kozen de wijkmeesters de functies die de vijf eerst gekozenen in de komende twee jaar te vervullen hebben :
    Voorzitter : Richard Van Praet
    Ondervoorzitter : Louis Solie
    Secretaris : Jozef Vloeberghen
    Schatbewaarder : Edward Coeckelbergh
    Verslaggever : Juul Geens.
    Hierbij dienen nog gevoegd :
    Emiel Polfliet : gewestleider voor Leest, Tisselt en Heffen.
    Jan Keulemans : raadgevend lid.
    De overigen blijven wijkmeester, evenals de gekozen bestuursleden. Na deze verkiezing ging men over tot het verloten van het geschenk dat Jan Van Praet meegebracht had van Lourdes (door loting was hij deze zomer aangeduid om de afdeling te Lourdes te vertegenwoordigen). De gelukkige winnaar was Louis Solie. Daarna werd het werk der verschillende bestuursleden bekend gemaakt en de wijziging der plaatselijke statuten.
    Jozef Vloeberghen gaf lezing van het financieel verslag :
    -ontvangen langs maandblad en lidgeld : 7.287.- aan het verbond werd betaald : 6.022.- De filmavonden brachten een winst op van 3.000. – bij het teerfeest werd 900.- bijgelegd en bij de kaartavonden 1.800.-
    -in oktober 1957 was er in kas : 3.578.- en in november 1958 : 2.682.-
    De voorzitter dankte de schatbewaarder omdat hij de financies in het afgelopen jaar zeer goed heeft beheerd, alhoewel Jozef ook voorzitter is van de BJB. In het geestelijk woord handelde de Proost over de goede verstandhouding in de KWB en dat het altijd trouwe gezichten waren die we regelmatig terugzien op de vergaderingen. Dit jaar zouden we een speciale inspanning moeten doen om, naast de kaartavonden , ook de studiekringen bij te wonen en bijzonder de recollectie. Laten we tonen wat we zijn en het voorbeeld geven aan andere arbeiders. Spreker hoopt dat het pas gekozen bestuur zich volledig zal inzetten voor de arbeiders van de parochie. Gewestleider Emiel Polfliet gaf lezing van het jaarverslag met als bijzonderste punten : op de kaartavonden waren gemiddeld 2/3 der leden aanwezig. 87 leden. Op de twee studiekringen waren 37 leden aanwezig. Sinterklaasfeest. Lourdesbedevaart. Bezoek aan de Expo. Bezoek aan de zes-daagse van Antwerpen. Teerfeest. Op aandringen van Milac werd aan ons lid Willem Lauwens een brief verzonden in naam van de ganse afdeling. Het antwoord van Willem wordt voorgelezen door de voorzitter : Willem dankt het bestuur en belooft zijn best te doen voor de KWB zodra hij terug in het burgerleven is.

    De vergadering wordt besloten met een kaartprijskamp die, per tafel, volgende uitslag gaf :
    1. Van Praet Richard
    2. Solie Corneel
    3. De Kock Jaak
    4. Van den Brande Albert
    5. Mollemans August.
                    Verslaggever Louis Solie.”

    Op de wijkmeestersvergadering van 3 december traden er een aantal wijzigingen op in de bestuurssamenstelling : “Het ontslag van Jozef Vloeberghen als secretaris werd aanvaard, eveneens het ontslag van verslaggever Juul Geens. De redenen hiervan zijn aanvaardbaar maar toch spijtig te noemen omdat deze bestuursleden bewezen hebben hun taak “waardig” te zijn. Als nieuwe secretaris werd August Mollemans aangeduid ; Louis Solie, ondervoorzitter, zal tevens de taak van verslaggever waarnemen (niemand van de wijkmeesters werd hiertoe bereid gevonden). Het bestuur van de KWB zag er van dan af als volgt uit :
    -Gewestelijk leider : E.H. Onderpastoor.
    -Voorzitter : Richard Van Praet.
    -Ondervoorzitter : Louis Solie.
    -Secretaris : Gust Mollemans.
    -Schatbewaarder : Edward Coeckelbergh.
    -Verslaggever d.d. : Louis Solie.
    -Gewestleider : Emiel Pofliet.”
                  (DB,december 1958)

    Foto’s :

    -Victor “Fikske” Van de Vondel, uit Blaasveld, speelde kluchtfilms.

    -De filmaffiche van “Heidi und Peter”.

    -KWB-Voorzitter Richard Van Praet.

    -Louis Solie werd ondervoorzitter en verslaggever.

    -August “Gust” Mollemans werd secretaris.











    28-07-2023 om 10:02 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 14 oktober : Verslag vergadering Milac – Comité.

    -Aanwezig : E.H. Proost, Alfons Geerts, Gaston Keulemans, Louis Solie, Richard Van Praet, Cyriel Verbruggen, Louis Vloebergh en Jan De Decker.
    -Verontschuldigd : Frans Selleslagh, Victor Van Hoof en Frans Verbruggen.

    1) Inleidend wenst de Proost er op dat de Milac onder allerlei vormen het contact moet bestendigen tussen de soldaat en zijn heimat, tussen de thuis en de kazerne. Aan de basis van deze actie moet de bekommernis liggen voor de ZIEL van de soldaat : wij moeten bidden voor onze soldaten. De “motor” van de “beweging” is het bovennatuurlijke, het zieleheil.

    2) Daar geen andere leden zich kunnen vrij maken op 19 oktober, wordt genoteerd dat alleen de voorzitter de “DAG VAN HET THUISFRONT” te Brussel in de KAJ-centrale zal bijwonen.

    3) De puike filmen “SISSI” en “DE FAMILIE TRAPP” konden aan speciale voorwaarden gecontracteerd worden. Vertoningen respectievelijk op 10 november en 1 december.

    4) Tegen het houden van een bonte avond einde 1958 worden bezwaren geopperd.

    5) Gaston Keulemans en Cyriel Verbruggen hebben aanvaard effectief mee te werken en wonen voor de eerste maal de vergadering bij. (Foto’s onderaan)
    Een laatste maal zullen twee oudsoldaten, lid van het comité, verzocht worden minstens TE LATEN WETEN of zij al dan niet wensen lid te blijven (en mee te werken). Algemeen wordt betreurd dat de oudsoldaten – alhoewel zij ons praktisch allen op het einde van hun legerdienst herhaalde malen uitdrukkelijk verklaarden MILAC TE HELPEN EN TE STEUNEN – zich blijkbaar niet meer aan de MILAC interesseren…

    6) De voorzitter stelt een persoon voor, aan wie zou kunnen gevraagd worden zich bezig te houden met de verschillende verzendingen b.v. Dit punt wordt volgende maand opnieuw op de dagorde geplaatst.

    7) Op het einde van het jaar zullen enkele nieuwe initiatieven onderzocht worden indien de financiële toestand het zal toelaten.

    8) Het DAVIDSFONDS wordt uitgenodigd voor onze soldaten ook eens iets te doen. Voorgesteld wordt dat die afdeling onze soldaten met een roman zou bedenken.

    9) De KWB neemt op zich, regelmatig een brief te sturen aan zijn leden-soldaat en hierbij al de leden te betrekken. Eenzelfde verzoek werd verleden maand gedaan aan de Chiro en de BJB.

    10) Vooropgesteld wordt, op het einde van het jaar een GEZELLIG SAMENZIJN te houden voor al de soldaten die in verlof zijn.

    11) De jongens die voor hun legerdienst gewerkt hebben op een onderneming, zullen voor hun oproeping een brochure ontvangen waarin allerlei gegevens vervat zijn over sociale aangelegenheden en militaire dienst.

    12) Daar reeds op vele plaatsen een BAL werd ingericht door katholieke kringen, en dit ook te Leest succes zou hebben, wordt voorgesteld in hoever dit te Leest mogelijk zou zijn. Dit punt wordt “sine die” verdaagd.

    13) In verband met onze bonte avond in de loop van de WEEK VAN DE SOLDAAT 1959, wordt vooreerst aangestipt dat de beide fanfares van Leest reeds eenzelfde aantal malen werd uitgenodigd (in het verleden) om aan de programma’s mee te werken. Vervolgens is de vergadering van oordeel dat de twee fanfares voortaan maximum een half uur van het programma zullen vullen en deze hiermee rekening dienen te houden bij de keuze van het repertorium en de uitvoerders. De vergadering ziet geen enkel bezwaar in het voorstel, de volgende bonte avond te laten doorgaan zonder beroep te doen op een fanfare.

    14) In het decembernummer van DE BAND en in al de nummers van de jaargang 1959 kan een éénvormige publiciteit ingelast worden. De inschrijvingen zijn geopend.” (Jan De Decker in DB, november ’58)

    1958 – 13 oktober : Verkeersongeval met dodelijke afloop te Leest.

    15/10/1958 : “In de kliniek van Dr. De Schepper is de genaamde Busschot Augustijn, 49 jaar oud, wonende te Leest, overleden ten gevolge van het verkeersongeval dat zich voordeed op 13/10/58 te Leest.” Wij vonden een doodsprentje terug op naam van Gustaaf Busschot en met als overlijdensdatum 12 oktober ipv 13 oktober, de datum die opgegeven was in de krant.

    1958 – 16 oktober : Politierechtbank Mechelen.

    “D.B. Julien uit Leest, waagde het toen hij zich bedronken had zijn personenauto te besturen. Hij werd evenwel door de politie gesnapt en moest aldus voor de politierechtbank verschijnen. Hij werd veroordeeld tot 8 dagen gevangzitting en 520 fr. boete en eveneens 25 dagen ontzetting.”

    1958 – 18 oktober : Magdalena Verbruggen had ongeluk.

    Op de Hombeeksesteenweg gebeurde er een aanrijding tussen een motorrijwiel bestuurd door Jozef Thyssen uit Wemmel en de Leestse wielrijdster Magdalena Verbruggen. Gelukkig enkel stoffelijke schade.

    1958 – 22 oktober : Uitslagen van de centrale fokveedag der Zuiderkempen voor roodbont-vee te Duffel.

    Uitslagen van Leestenaars : Jan Van den Branden eindigde als tweede in de categorie stieren in de laatste maanden van 1957. V. Schaerlaecken won bij de vaarzen met geboortekaart, geboren voor 1/1/1955.

    1958 – 23 oktober : Soldaat Eddy BETERAMS vanuit Etterbeek.

    “Alhoewel er uit Etterbeek bij Brussel maar luttel weinig nieuws toekomt op de redactie van De Band, toch wil dat nog niet zeggen dat ik er helemaal niet aan denk, aan de Milac, aan de Band, en ook het personeel. -Op 22 dezer ging hier de grote cross der kazernen door en ondanks mijn naam bij de kanshebbers der compagnie gerekend werd, kon ik niet van de partij zijn. Onze Cie leverde een schone en verdienstelijke uitslag met een 4de, 5de, 12de en 18de plaats op de 330 deelnemers. De woensdag ervoor hadden we het éénjarig bestaan der Cie : een dag van trots, plezier en ontelbare speakers en toasten op dit en dat. Een eigen orkest, eigen zanggroep, sketchen en tombola : een reuzennamiddag ! Een weelde aan gebak, wijn, bier…zodat we op het laatste het erg moeilijk hadden om de sterren en de strepen nog te onderscheiden (hun plicht getrouw gaven zij ook hier het voorbeeld). Volgende woensdag (ik hou van de woensdag !) gaan we op maneuvers, voor 3 dagen. Het zullen hoofdzakelijk TTr-oefeningen zijn : tuut tuut tuut, met een beetje Belgisch weder (regen). Dat wordt weer…een mijlpaal in ons soldatenleven. Twee woensdagen terug (ik zei dat ik van de woensdag hou !) speelden we een voetbalmatch tegen de Rijkswacht. Ons werd daar de toelating gegeven om onze goede vrienden af en toe een stamp tegen de schenen te geven, zonder gevaar voor proces-verbaal. Ik sluit met de beste groeten aan de soldiers, het bestuur en aan al de gele dassen van Leest.”

    -Eddy Beterams vanuit het Militair Hospitaal te Brussel, 29/10/58 : “Beste dank voor de vroegtijdige en onverwachte brief. De verwonding die ik heb opgelopen is niet erg. Zondag aanstaande zal ik hier niet meer zijn. Intussen beste wensen en tot kijks of schrijfs.”

    -Eddy Beterams vanuit Etterbeek, 27/11/1958 : “Daar er voor de Milac nooit geprotesteerd wordt over “teveel” brieven, schrijf ik gauw een paar regeltjes. In de kazerne Rollin is de toestand niet veranderd. Onze plaatselijke Milac-kern nam het initiatief tot een bezoek aan het Militair Museum. We hebben daar 2 uur doorgebracht, het was zeer leerrijk. Er heeft in de tijd een notievol spel bestaan waarbij men elkaar kaartjes schreef en dit zodanig dat men op ’t einde een onoverkomelijke stapel kaarten bijeen had. En hoe zat dat ? Wel, de eerste stuurde VIER kaarten naar VIER verschillende mensen, en op ELKE kaart stonden VIER namen. Als men nu één kaart ontvangt, stuurt men één kaart naar de persoon wiens naam het eerst staat, terwijl men zelf één nieuwe naam bijvoegt, enzovoort. Kijk, dit zou een degelijk systeem zijn OM DE SOLDATEN MET MEKAAR IN CONTACT TE BRENGEN, want thans bestaat er enkel een contact tussen Milac en de soldaat afzonderlijk, en niet tussen de soldaten zelf.”

    -Eddy Beterams uit Etterbeek, 27/1/1959 : “In deze dagen van rumoer en kabaal in het legermidden haasten we ons om gauw wat nieuws te laten geworden. De muffe atmosfeer van de soldaten-coté wordt hier nog vergrauwd door de duistere grijze lucht, die ons veel regen en wind belooft. Maar dat alles weerhoudt ons niet om met een krampachtige glimlach te denken aan alles dat zo onmetelijk ver (25 km) van ons verwijderd ligt. Het is dan met een dergelijke stralenkrans en glunderende soldatenoogskens dat ik dit briefje aanpak (oef, tot daar de inleiding). Ik las in De Band een verslag over het voorbije soldatenfeest en het deed me genoegen vast te stellen dat een bevredigend aantal huidige, toekomstige en oud-soldaten aanwezig waren. Mijn eigen afwezigheid was te wijten aan het Chiro-scholingsbivak dat juist die dagen doorging. Vandaag gaan de eerste kaarten in de bus van de “ketting” die de soldaten gaan vormen met aan mekaar kaartjes te schrijven. Mijn legerdienst is een genot : nog 120 dagen ; niet slecht voor iemand die reeds 11 maanden deed. Verleden week hadden we maneuvers die 3 dagen duurden, de werkuren waren zeer lang (60’) : oefeningen, eten, slapen en…de dorstigen laven in de straat en op de boulevard. Besluit : natte oefeningen met uiterlijke kentekens… Beste groeten aan de soldaten, Milac en aan de Chiro !”

    Foto’s :

    -Gaston Keulemans woonde voor het eerst een vergadering bij van Milac.
    -Zo ook Cyriel Verbruggen.
    -Jan De Decker de sterke man achter Milac en ‘De Band’ en medeoprichter van de Chiro.
    -Doodsprentje van Gustaaf Busschot die omkwam in een verkeersongeval.
    -Eddy Beterams in zijn Chiroperiode.











    15-07-2023 om 15:05 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 28 september : Feestavond voor Mére Aleydis.

    Feestavond ten voordele van Mére Aleydis, met de twee fanfares van Leest, het St.-Ceciliakoor, Jef Vermoesen en Lenigheid & Durf. (DB)

    Jeanne De Boeck was toen met verlof in Leest. In een brief naar De Band van 10 februari 1959 vanuit Titulé sprak ze daarvoor haar dank uit : “Beste vrienden, langs De Band wil ik u nogmaals hartelijk dank zeggen voor al de lieve attenties die u voor mij gehad hebt onder mijn verlof en voor de vele giften langs alle kanten gegeven. Ik wil u nog eens zeer speciaal danken voor die prachtige avond ter mijner ere gehouden. Die avond was opgenomen op band en werd hier in Kongo afgedraaid voor mijn medezusters. Die hebben er al zoveel van genoten als ik toen zelf en eenstemmig zeiden ze dat het nogal mannen zijn in Leest. Ze stelden vooral uw grote genegenheid voor de missionarissen op prijs. Ik dank ook langs deze weg Jong-BJB en Kruistocht B voor het tijdschrift “Bij de Haard” en “De stem van Moerzeke…” (Zie haar foto onderaan)

    1958 – 30 september : Jozef Van Aken had verkeersongeval.

    Er vond een aanrijding plaats op de Leestsesteenweg te Battel tussen een personenauto bestuurd door Alfons Van der Hoeven uit Mechelen en de Leestse bromfietser Jozef Van Aken. Beiden kwamen er van af met lichte verwondingen.

    1958 – Oktober : Werkloosheid.
    Mannen, volledig werkloos : 6
    Vrouwen, volledig werkloos : 0
    Mannen, tijdelijk werkloos : 18
    Vrouwen, tijdelijk werkloos : 6. (DB, november ’58)

    1858 – 1 oktober : Willy Van Asch, eerste matroos van Leest, begon zijn militaire dienst.

    (DB, januari 1959)

    1958 – 1 oktober : Luc DE KEERSMAKER werd de nieuwe koster te Leest.

    Luc De Keersmaker was de zoon van een dokter uit Kapelle-op-den-Bos, geboren op 8 april 1914. Hij aanvaarde de job van koster omdat hij op dat ogenblik zonder werk zat en niet gaarne ging doppen. Hij begon zijn dienst te Leest op 1 oktober en kwam elke dag per fiets over en weer van Kapelle. Tegenover die van zijn voorganger was zijn jaarwedde ietwat verhoogd. Luc vond Leest wel ‘een klein dorpke met een oud kerkske met schone meubeltjes in’, maar toch gaf hij er de voorkeur aan naar Brussel te gaan werken. Zo liet hij in 1965 zijn kosterij vallen en verdween hier uit de circulatie. Hij bleef heel zijn leven jonggezel. (DB en “De Sint-Niklaasparochie in Leest”, W. Hellemans)

    1958 – 1 oktober : Grote Jaarmarkt te Londerzeel.

    Met prijzen voor Leestenaar Victor Schaerlaecken. Hij haalde eerste prijzen bij de stieren met 2 tot 4 tanden en bij de kalfvaarzen met 4 tanden. In de categorie vaarzen met 1 tot 2 tanden won hij de 4de prijs en bij de vaarzen zonder tanden een tweede prijs.

    1958 – 5 oktober : Overlijden van Joannes Franciscus VERBRUGGEN.

    Zijn overlijden werd wereldkundig gemaakt in G.v.A van 7 oktober : “Men verzoekt ons het overlijden te melden van Mijnheer Joannes Franciscus VERBRUGGEN, echtgenoot van Mevrouw Octavia VERSCHUEREN. Geboren te Leest op 30 juni 1889 en godvruchtig overleden te Mechelen op 5 oktober 1958, voorzien van de H.H. Sacramenten der stervenden en der Pauselijke Zegen ‘In Articulo Mortia’. De plechtige lijkdienst gevolgd van de begrafenis in de familiegrafkelder, op het stedelijk kerkhof, zal plaats hebben op woensdag 8 oktober 1958 te 10u30 in de Dekanale kerk van O.L.Vrouw over de Dijle. Vereniging aan het sterfhuis, O.L.Vrouwstraat 8, te 9u45. Vrienden en kennissen, die bij vergetelheid geen doodbericht zouden ontvangen hebben, worden verzocht dit bericht als dusdanig te aanzien. Van den Branden, aann. v. begr. Kon. Astridlaan, 232. Tel 126.49.”

    1958 – 6 oktober : Vee- en paardenjaarmarkt te Mechelen.

    Met een Leestse prijswinnaar : Victor Schaerlaecken behaalde een 2de prijs en zilveren eremetaal in de reeks volle en gekalfde vaarzen zonder tanden. Dezelfde persoon haalde ook de 8ste en 9de prijs binnen in dezelfde categorie. In de 2de categorie volle en gekalfde vaarzen met ten hoogste twee tanden behaalde Victor een 2de prijs en een zilveren eremetaal. (G.v.A., 7/10/1958)

    1958 – 12 oktober : Gemeenteraadsverkiezingen .

    Te Leest waren zowel voor de Wetgevende Kamers als voor de gemeenteraadsverkiezingen 292 mannelijke en 306 vrouwelijke kiezers. (DB, mei ’58)

    Aantal stemmen:

    Blanco en ongeldige : 12 Geldige 1087 Gepanacheerde 63. Totaal aantal stemmen : 1162.

    Naamstemmen:

    Lijst nr. 1       Onvoll.lijstst embr.      Gepanach.      Totaal
    De Prins Fr.               187                      23              210
    Verschueren              205                      19              224
    Verbeeck                    98                       12             110
    De Prins Ferd.           166                       17             183
    Geens                      121                       16             137
    Polspoel                     61                         6              67
    De Bruyn                  149                       19            168
    Van den Heuvel         174                       14            188
    Lauwers                    128                        7             135

    Lijst nr. 2
    Van der Hasselt           62                      29              91
    Buelens                      63                      23              86
    V.D.Branden A.            23                      20              43
    V.D.Branden F.             39                      20              59
    Huys                           14                      13              27
    Somers                       11                      19              30
    Peeters                        26                     17               43
    De Smet                      13                       8               21
    De Laet                       32                       9                41

    Lijst nr. 3
    Muysoms                     41                      22              63
    Wuyts                          73                      27            100
    Coosemans                  11                        6              17

    Verdeling zetels

    Lijst nr. 1 : 7, lijst nr. 2 : 2, lijst nr. 3 : 0.

    Werden verkozen:

    De Prins Frans, Verschueren Emiel, De Prins Ferdinand, Geens Juul, De Bruyn Hendrik, Van den Heuvel Henri, Lauwers Frans August, Van der Hasselt Frans en Buelens Constant. (DB-november 1958)

    Op 17 januari 1959 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Eerste schepen werd Frans De Prins, tweede schepen Ferdinand De Prins. Emiel Verschueren zou Pieter De Prins opvolgen als burgemeester. De “Blekken” met lijst nr. 1 hadden de verkiezingen gewonnen met 7 tegen 2 voor de “Sussen”. Deze laatsten kregen met Frans Van der Hasselt en Constant Buelens twee vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

    Bij de “Sussen” (Arbeid Adelt) was er onenigheid ontstaan zodat een deel van hun aanhang met een scheurlijst opkwam (lijst nr. 3).

    Frans August Lauwers trok zich terug omdat hij familie was van Emiel Verschueren en werd als gemeenteraadslid opgevolgd door Pieter Verbeeck. Na ongeveer één jaar ging schepen Frans De Prins over naar de oppositie.

    Foto’s :
    -Jeanne De Boeck, Mére Aleydis, in haar Afrikaanse periode.
    -Doodsprentje van Joannes Franciscus Verbruggen die te Mechelen overleed en aldaar begraven werd.
    -Emiel Verschueren volgde Pieter De Prins op als burgemeester van Leest.
    -Frans De Prins werd eerste schepen maar zou na meningsverschillen in november 1959 zijn partij de rug toekeren.
    -Constant Buelens, één van de twee Sussen-verkozenen met zijn echtgenote Virginie Moons.











    27-06-2023 om 17:59 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Zondag 3 augustus : De B.J.B. in feest in de Elzestraat.

    Die dag vierde de B.J.B. Gewest Mechelen haar ‘Gewestelijk Zomerfeest' op het voetbalterrein van FC Red Boys. De activiteiten vingen reeds in de voormiddag aan met een vendelwedstrijd. In de namiddag ging het om 13 uur in mars naar de kerk voor een kort lof en daarna in optocht naar het feestterrein. Het was een prachtige stoet met vooraan de Chirojongens en -meisjes uit de Elzestraat, daarna volgden de afdelingsvlaggen van al de deelnemende groepen van het gewest, vervolgens de vendeliers met hun vlaggen gevolgd door de grote sliert deelnemers aan het feest. Midden een massa volk werd dan voor de opgetimmerde tribune de openingsformatie gehouden.

    Op de eretribune hadden o.a. plaatsgenomen : parochiepastoor Stockmans, gewestproost Van Beeck, de burgemeester van St-Katelijne Waver Van den Eynden in het gezelschap van verschillende leden van de gemeenteraad, de inspecteur van de B.B. Van der Kuylen en politiecommissaris Van Houtte. De verschillende nummers volgden elkaar snel op en dit voor een enthousiaste en meelevende massa toeschouwers.

    De uitslagen van de Leestenaars :
    Vendelwedstrijd – Brechtse reeks : 17de G. Keulemans, 23ste J. De Smedt.
    Vlaggekoers : 7de Leest.
    Zaklopen : 1ste Leest.
    Trotinnettenkoers : 6de Leest.
    Tunnelkoers : 4de Leest.
    Aflossingskoers : 1ste Leest.
    Romeinse wagen : 2de Leest.
    800 meter Jong B.J.B. 6de Leest.
    1000 meter : 1ste Leest.
    Hindernissen : 1ste Leest.
    Schrijvers : 9de Leest.

    Eindstand : 1ste Leest 36 p. voor Tisselt 39 p., St-Kat.Waver 43 p., Zemstlaar 57 P., Peulis 59 p., O.L.Vr. Waver 64 p., Hombeek 65 p., Blaasveld 67 p., Elzestraat 72 P., Rijmenam 81 P. en als laatste Bonheiden 87 p.

    1958 – 10 augustus : Optreden van St.-Cecilia op de Wereldtentoonstelling.

    Het concert begon te 20u30 en duurde tot 22 uur. Plaats van optreden : de grote kiosk gelegen in het park Ossegem, op een paar minuten van het Atomium. Voordien had de fanfare een wandelconcert gegeven voor duizenden aanwezigen. De muzikanten en hun echtgenoten kregen vrije toegang tot de tentoonstelling.

    1958 – 12 augustus : Ongeval met Leestenaar.

    Op de Gentsesteenweg tussen een bromfiets bestuurd door W. Teugels, uit Mechelen en de voetganger uit Leest A. Coosemans gebeurde een aanrijding. Laatstgenoemde werd gekwetst overgebracht naar het ziekenhuis van Mechelen.

    1958 – 1 september : Aloïs HENDRICKX onderwijzer in jongensschool.

    DB, december 1958 : “Zoals wij vroeger meldden, is sinds het begin van het schooljaar 1958 de Heer Hendrickx van Peulis titularis van het eerste en tweede studiejaar. Naar ons wordt verzekerd is deze jonge kracht niet alleen een flink onderwijzer maar ook een flink opvoeder. In een korte tijd heeft hij de harten weten te winnen van zijn jonge leerlingen en zeker die van de ouders die trouwens voor hem een hoge achting koesteren. Unaniem zijn de ouders van mening dat het Gemeentebestuur aan het onderwijs te Leest een zeer grote dienst zou bewijzen, door de Heer Hendrickx vast te benoemen. Samen met de ouders wensen wij dat deze flinke kracht te Leest in dienst zou blijven. In de personen van de Heren Meyers, Huysmans en Hendrickx en door de bekommernis van het Gemeentebestuur wordt een PRESTIGE daargesteld, zo noodzakelijk voor de bloei van onze GEMEENTELIJKE JONGENSSCHOOOL.”

    In 1959 werd hij vast benoemd en in 1986 werd hij, na het afscheid van directrice Paula Bradt, schoolhoofd in de Vrije Basisschool (de zogenaamde meisjesschool). (Zijn foto’s en doodsprentje onderaan)

    1958 – 9 september : Vacature Gazet van Antwerpen :

    “Gemeente Leest. Te begeven betrekkingen van hoofdonderwijzer (Toegankelijk voor kandidaten van het mannelijk geslacht). Voorwaarden : Belg zijn; in het bezit zijn van burgerlijke en politieke rechten; van goed zedelijk gedrag zijn; in orde zijn met de wetgeving op de dienstplicht; een geneeskundig onderzoek ondergaan. Bezoldiging : wettelijk barema. Aanvragen schriftelijk in te dienen en aangetekend op de post te bestellen uiterlijk 15 oktober 1958 en te richten tot de burgemeester van Leest. Bij de aanvraag voegen : uittreksel uit geboorteakte; getuigschrift van nationaliteit; bewijs van goed zedelijk gedrag; militiegetuigschrift; bewijzen van voorkeurrecht; voor eensluitend verklaard afschrift van diploma’s en getuigschriften. Voor bijkomende inlichtingen richtte men zich tot het gemeentesecretariaat.”

    Op de gemeenteraad van 10 november 1958 werd Flor Meyers benoemd tot hoofdonderwijzer van de gemeentelijke jongensschool. Hij behaalde vijf stemmen. Alfons Hellemans behaalde twee stemmen en Constant Huysmans één stem. (Foto meester Meyers onderaan)

    1958 – 17 september : Brief naar gezondheidsdienst met vraag om graankorrels te onderzoeken.

    Die dag stuurde de burgemeester van Leest een brief naar “den Heer Hoofdgezondheidsinspecteur”, Kranenburgstraat 43/I te Antwerpen : “Hierbij heb ik de eer U over te maken voor onderzoek een twintigtal graankorrels. Deze korrels werden gevonden op een stuk land in de gemeente en ten gevolge van het speten dezer korrels werden in de buurt een twintigtal reisduiven gedood. Het ware ons aangenaam na onderzoek wat er dient gedaan om dit te voorkomen. In deze afwachting, groet ik U met mijn dank bij voorbaat zeer hoogachtend. De burgemeester.”

    1958 – 26 september : Landloper.

    De garde werd er van verwittigd dat er een verdacht uitziend en haveloos geklede persoon rondslenterde in de Kouter. Hij trof de man aan in café De Zwaan op het Dorp. Op het gemeentehuis vertelde de landloper dat hij de nacht buiten had doorgebracht en dat zijn laatste adres gesitueerd was in Hombeek : Vennestraat 4. Het betrof een zekere Remi Leon Van de Walle, grondwerker en op 13 maart 1905 geboren te Petegem-Deinze. “…het is nu al een zestal maanden geleden dat ik nog gewerkt heb. Ik beschik nog over 400 frank ongeveer, geld dat ik van vroeger heb overgehouden. Ik ben nu al enige dagen aan het drinken, ik denk terug gaan te werken, ik denk werk te zullen vinden bij een landbouwer…”

    Op de grensscheiding Leest-Mechelen werd hij opgehaald door de politie van Mechelen. (VVH)

    Foto’s :

    -Meester Aloïs Hendrickx met één van zijn vele klassen.

    -De meester op latere leeftijd.

    -Zijn gedachtenisprentje.

    -Meester Meyers met een klas jongens waarvan we niet alle namen hebben teruggevonden. Zij zagen het levenslicht rond 1937.
    Boven v.l.n.r. : onbekend, Louis Vloebergh (Tisseltbaan), Louis Vloebergh, onbekend.
    Tweede rij : Gaston Croon, Francois Van Baelen,, onbekend, onbekend, Eddy Beterams. Derde rij : onbekend, Jan Diddens, Karel Fierens, Marcel Van Hoof, Miel Ceuppens, Marcel De Win. Onder : Frans Piscador, Jeroom Verbruggen, Robert Verbruggen, Paul …, Willem Lauwens, Hendrik Somers en Frans Huys.

    -Een nog jonge veldwachter Victor Van Hoof ving een landloper op.











    24-06-2023 om 10:21 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 1 juli : Edmond Mertens betrokken in een ongeval.

    In de Bruul te Mechelen had een verkeersongeval plaats waarbij de bromfietser Edmond Mertens uit Leest en de voetganger Jan Weeckers uit Mechelen betrokken waren. Laatstgenoemde liep hierbij een hersenschudding op en diende ter verpleging naar het ziekenhuis te worden overgebracht.

    1958 – 6 juli : De Chiro vierde 10-jarig bestaan.

    Het programma van dit koperen jubileum bestond in grote trekken uit :

    -’s Morgens groepsmis en optocht van de groep.

    -Op de kom van het dorp voor het lof plechtige openingsformatie met de groepen van omliggende dorpen.

    -Na het lof mars met muziekkapel door het dorp.

    -Daarna grote kampspelen tussen de groepen.

    -Tot slot ’s avonds de fakkeltocht en het kampvuur.” (DB)

    In G.v.A. van 16 juli verscheen daarvan volgend verslag en onderstaande foto : “De Chiro-afdeling van Leest waarvan Louis Vloebergh de hoofdleider en E.P. Jehaes, der O.F.M. de proost is, vierde haar 10-jarig bestaan. Te dezer gelegenheid was er een samenkomst in de parochiezaal. Vandaar ging het in mars, met de vlaggen en het muziekkorps vooraan en onder tromgeroffel naar de ‘Sint-Niklaaskerk’ waar om 09u30 een dankmis werd opgedragen door Z.E.H. Coosemans, pastoor. In de namiddag werd te 2 uur een plechtig lof gezongen. Hierna op het dorpsplein de openingsformatie, waarna een mooie optocht door de Dorpstraat waarin de afdelingen Leest, Battel, Heffen en Tisselt opstapten. Vervolgens kregen we de kampspelen op de parochiale terreinen gewonnen door de groep van Heffen. ’s Avonds was er een prachtig kampvuur voorzien, dat wegens het slechte weder niet kon doorgaan. Het feest werd besloten met een gezellig samenzijn in de parochiezaal.

    1958 – 18 juli : August De Prins kocht een fiets.

    Frieda De Prins bezorgde me een factuur van haar vader August De Prins van de aankoop van een fiets bij Frans Ceuppens uit de Tiendeschuurstraat. (zie onderaan)
    Het ging over een witte damesfiets van het merk Farwell voor de prijs van 3.200 frank. Redelijk prijzig voor die tijd.
    Later evolueerde de fietszaak van de familie Ceuppens in een volwaardige garage voor tractors en auto’s waaronder de merken Subaru en Mazda.

    1958 – 20 juli tot 29 juli : Chiro op bivak te Kasterlee.

    Voordien had leider Jos Verlinden dit bivak aangekondigd in De Band : “…Naar jaarlijkse gewoonte gaan we ook dit jaar op bivak en dit denkelijk in de omstreken van Genk. Enkele jongens zijn reeds begonnen met te sparen. Het is natuurlijk beter stilaan te sparen. Normaal zal het bivak doorgaan van 20 tot 29 juli."

    Het bivak werd uiteindelijk in Kasterlee georganiseerd.

    Foto’s :

    -De volledige Chirogroep van Leest in 1958 met uiterst links hoofdleider Louis Vloebergh, geflankeerd door proost pater Jehaes.

    -De factuur van de aankoop van de nieuwe fiets van August De Prins.

    -Een advertentie in “De Band” gedateerd december 1957 van Frans Ceuppens.

    -Chirobivak te Kasterlee met de kookmoeders Pauline De Hondt, Maria Vanderhaegen en Marie Vanderhaegen en als tweede van Links Eddy Meiremans uit Blaasveld en derde van links Frans De Borger.
    Tussen de kookmoeders : Walter De Prins (de latere beenhouwer). Derde van rechts Albert Daelemans, tweede van rechts Freddy Geets en uiterst rechts Warre Diddens.

    -Bezoekdag tijdens het bivak van 1958 : burchtknapen-neven Eddy Meiremans en Marcel Van Hoof aan de voet van Keeses Molen aan de Kabouterberg te Kasterlee. Onderaan Frans en Jeanette Meiremans-Mees, de ouders van Eddy.











    17-06-2023 om 10:32 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    09-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    Vervolg Jef Beullens.

    Jef was pachter op het eeuwenoude “Hof ten Broecke” aan de Kerkenblokweg waarvan de woning door de latere bewoners Karel Mertens en Milou Van Steyvoort prachtig gerestaureerd werd.

    Weinig doet nog vermoeden dat je je hier op een plaats bevindt met een eeuwenoud verleden. De kouterakkers hier rond behoren tot het vroegst bebouwde akkergebied van Leest. Waar de woning nu staat bevond zich vroeger, tegen de grote Zennebocht, (sindsdien rechtgetrokken) het omwaterde “Dorpshof”, eertijds gekend als ’t Hof van Moere, later ’t Hof ten Broecke genoemd.
    Deze leenhoeve bezat haar eigen cijnshof, die de onderlinge leencontracten diende te regelen en geschillen moest oplossen. Het Hof omvatte een grote kouter van ongeveer 120 bunder en het merendeel van de Leestse beemden.
    De oudst gekende eigenaars waren de plaatselijke Heren : de oude adellijke families “de Leest” en “de Strata”, die zelf leenmannen waren van de Berthouts van Mechelen.
    Meer over dit Hof in deze Kronieken : jaartal 1343.

    Niet lang na de tweede wereldoorlog verhuisden Jef en Clementine naar Blaasveld. Ze namen hun intrek bij hun oudste dochter Marie op de Mechelsesteenweg die gehuwd was met de meubelmaker Rik Peeters.

    Ze zouden er allebei overlijden, zij op 25 augustus 1949, hij op 30 juni 1958.

    Foto’s :

    -Jef op zijn doodsbed.

    -De kist wordt buiten gedragen.

    -Een massa volk op zijn begrafenis.

    -Daarbij vele Leestenaars alhoewel hij al tien jaar in Blaasveld woonde.

    -De laatste rustplaats van Jef en Clementine op het kerkhof van Blaasveld.











    09-06-2023 om 15:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 30 juni : Overlijden van Jef BEULLENS.

    Pieter Jozef “Jef” Beullens was te Hombeek geboren op 9 mei 1882 als zoon van de Leestse schepene Frans Beullens (°Leest 22/6/1857, +Leest 5/8/1931) en van Maria Victoria Neefs (°Hombeek 29/9/1856, +24/9/1893). Jef werd op zijn beurt schepene van de gemeente Leest toen hij de plaats innam van de ontslagnemende Prosper Busschot. De vader van Jef was vader van 13 kinderen toen zijn eerste echtgenote overleed. Frans Beullens hertrouwde te Leest op 14 mei 1895 met zijn meidje Joanna Maria De Hertogh die hem op haar beurt nog 14 kinderen schonk. Van het 25ste was koning Albert peter en het jongetje werd dan ook naar zijn peter genoemd zoals dat toen de gewoonte was.

    Jef, pachter van het eeuwenoude Hof ten Broecke, zorgde, zoals zijn vader, ook voor een kroostrijk gezin. Hij was gehuwd met Maria Clementina Robijns (°Kapelle-op-den-Bos 20/3/1887, +Blaasveld 25/8/1949). Hun kinderen :

    -Lodewijk “Louis” Jan Beullens, was geboren te Kapelle-op-den Bos op 29/3/1906 en overleed te Leuven op 25/10/1947. Hij was gehuwd met Louisa “Wis” Apsillis (°17/1/1905, +11/8/1994).

    -Frans Beullens (“den Beulle”), was te Kapelle-op-den Bos geboren op 5/12/1907 en hij overleed er op 5/10/1966. Hij was gehuwd met Rosalie Van Praet (°21/2/1907). “Den Beulle” was meestergast in het “buizenkot”, de buizenafdeling van de firma Eternit.

    -Joanna Maria “Marie” Beullens was te Kapelle-op-den Bos geboren op 4/4/1909 en ze overleed te Zoersel op 7/3/1981. Ze was gehuwd met Jozef Hendrik Peeters (°Tisselt 21/8/1908, +Dendermonde 14/3/1995). Zij waren de oprichters van een meubelfabriekje op de Mechelsesteenweg te Blaasveld.

    -Rosalie “Rosa” Beullens, °Kapelle-op-den Bos op 5/6/1910, +Hoeilaart 13/9/2003. Zij huwde achtereenvolgens met Alfons Scheltiens (°24/8/1904, +2/7/1951) en Maurice Dubois (°Lessen 20/9/1906, +Huldenberg 6/6/1987). Met haar eerste man baatte ze nog een tijdlang de herberg “de Sportvriend” uit op de dorpsplaats van Leest.

    -Jan Frans “Sooi” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 10/8/1911, +Aartselaar 17/10/1999. Hij was gehuwd met Maria Hendrika “Jet” Spruyt (°11/4/1914, +2/3/1977).

    -Victor “Torre” Beullens, °8/11/1914, +22/11/1998. Hij was gehuwd met Rosalie “Rozeke” De Neys (°8/5/1922).

    -Melanie “Nieke” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 8/12/1919, +Edegem 9/10/1998. Was gehuwd met Jules Boonen (°Leest 24/10/1920, +Leest 21/9/1990).

    -Mariette “Jet” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 21/1/1921, +Londerzeel 29/6/2008. Zij huwde met Louis De Bondt (°Londerzeel 2/10/1919, +Londerzeel 29/8/1999). Een kleinzoon van haar is Gunther De Batselier, beter bekend als Gunther Levi.

    -Maria Paulina “Pauline” Beullens, °Kapelle-op-den Bos 6/9/1922, +Reet 16/9/2007. Zij huwde met Emiel Schaerlaecken (°Tisselt 20/10/1921, +Kapelle-op-den Bos 29/4/2013).

    -Rachel Beullens, °Kapelle-op-den Bos 12/5/1927, +Moerzeke 4/6/2010. Zij was gehuwd met Marcel De Veirman (°Blaasveld 12/7/1924, Zele 24/2/1993).

    Vervolgt met o.a afbeeldingen van zijn uitvaart.

    Foto’s :

    -Jef Beullens en Maria Clementina Robijns.

    -Het kroostrijk gezin Jozef Beullens-Maria Clementina Robijns. Van links naar rechts : Sooi, Rachel, Louis, Jet, Frans, Marie, Roos en Torre.
    Onderaan : Nie, vader Jef Beullens, Moeder Maria Clementina en Pauline.

    -Jef naast zijn zoon Torre tijdens de tweede wereldoorlog. Voortgetrokken door de os Johnny toen hun paard door de Duitsers was opgeeist.

    -Het “Hof ten Broecke” anno 2002.

    -Het doodsprentje van Jef Beullens.











    07-06-2023 om 08:48 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 22 mei : Alfons ABSILLIS naar het Klein Kasteeltje.

    Die dag werd Alfons Absillis in Brussel verwacht voor zijn “drie dagen”.

    1958 – 25 mei : Leest Sinksen-kermis.

    De oudste vermelding van Sinksen-kermis vonden we terug in een oude kerkrekening van 1599 : “...betaelt aen den maeltheyd des maendags in de Sinxerdagen, wesende onse kermisdag, voor den pastor en de andere priesters die den dienst in de kerck helpen doen, met den coster en andere sangers, kerckmeesters en meijer en over 26 potten bier alsdan gedroncken...”

    Buiten Sinksen-kermis waren er nog de kermissen met Pasen en Sint-Niklaas. Van wanneer de St Niklaaskermis dateert hebben we tot dusver nog niet kunnen achterhalen. In de lijst van de “vrije dagen” (voor de school) geeft men op de gemeenteraadsvergadering van 31/7/1915 aan: “...maandag en dinsdag van de kermissen Sinksen en St-Niklaas,...” De kermis op Paasdag schijnt te bestaan van 1933. Op de raadsvergadering van 6 maart 1933 werd er voor gestemd : 5 stemmen voor en 4 tegen...
    Meer over de kermis in Leest in deze Kronieken : begin 1599 en 18/4/1987.

    1958 – 26 mei : De Processie passeerde de Scheerstraat.

    Foto onderaan : herinnering aan de processie van mei 1958. De Chirogroep nadert het einde van de Scheerstraat (Ten Moortele).

    1958 – 31 mei : Emiel Vloebergh had een aanrijding.

    Op de Graanmarkt te Mechelen vond er een aanrijding plaats tussen de personenwagen bestuurd door Jozef Peeters uit Muizen en een personenwagen bestuurd door Emiel Vloebergh (foto onderaan) uit Leest. Gelukkig enkel stoffelijke schade.

    1958 – 2 juni : Jozef VAN KERKHOVEN wederopgeroepen.

    Jozef Van Kerkhoven, Kleine Heide nr. 9, werd voor 6 dagen opgeroepen te Lier. (DB, mei ’58)

    1958 – 6 juni : Voordracht vrouwengilde :

    De Vrouwengilde hield een voordracht met als onderwerp : “Ons gezin, een eigen schepping”. Mevrouw De Wit won de Lourdesreis. (DB)

    1958 – Vrijdag 6 juni : Tweejarig kind onder trein te Leest.

    G.v.A. : 7/6/1958 : “Het tweejarig knaapje Frans Daelemans werd vrijdagavond rond 18u30 op de onbewaakte overweg van de lijn Mechelen-Terneuzen aan de grensscheiding van Leest, Heffen en Blaasveld, gevat door een mazouttrein. Het kind werd omzeggens op slag gedood. Het stoffelijk overschot van het slachtoffertje, werd naar het dodenhuis van Leest overgebracht. Het parket van Mechelen stapte ter plaatse af.

    Frans Daelemans was te Leest geboren op 21 mei 1956 als zoontje van Albert Daelemans en van Mathilda De Muyer.

    1958 – Zondag 8 juni : Gastoptreden van de Kon. Fanfare Sint-Cecilia te Hombeek.

    G.v.A., 7/6/1958 : “Op zondag 8 juni, rond 18 uur, speciale attractive. Optreden der K.F. Ste-Cecilia van Leest in samenwerking met hun zangkoor, meer dan 100 uitvoerders.

    1958 – 14 juni : Pauselijke nieuwjaarsgiften 1958.

    Tussen de vele namen van sponsors vonden we één Leestenaar terug : Raf Selleslagh doneerde 50 frank.

    1958 – 16 juni : Ferdinand Put bestolen.

    G.v.A. : “Aan een café op de Hombeeksesteenweg te Mechelen, werd de fiets weggenomen van Put Ferd. uit Leest. Nadien werd het rijwiel teruggevonden, doch pijlen en boog welke hij meevoerde, waren verdwenen.”

    1958 – 21 juni : Aanrijding In de Merodestraat.

    Te Mechelen had een aanrijding plaats tussen de bestelauto van Georges De Laet uit Leest en de bestelauto bestuurd door Marcel Vercammen uit St. Katelijne Waver. Enkel stoffelijke schade. (G.v.A., 21/6)

    Foto’s :

    -Een kermis te Leest. Hier tijdens een “Posse” in de vijftiger jaren.

    -De processie in de Scheerstraat. V.l.n.r. : Maurice Leukemans, Rene De Prins, Jan Daelemans, Marcel Van Hoof.

    -Emiel Vloebergh werd het slachtoffer van een aanrijding.

    -Het gedachtenisprentje van Franske Daelemans.

    -Georges De Laet was ook betrokken in een aanrijding.











    29-05-2023 om 10:49 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 17 mei : Bedevaart naar Scherpenheuvel en viering Frans Van den Broeck.

    We hebben weinig gegevens over deze bedevaart van de “Compganie van Scherpenheuvel” kunnen terugvinden. Wel dat er 48 deelnemers waren en dat toen hulde werd gebracht aan één van hun pioniers : Frans Van den Broeck uit de Elleboogstraat (°Leest 7/8/1882, +Leest 8/5/1960).
    Frans was een broer van de honderdjarige Stanne Van den Broeck en hij werd die dag gevierd voor zijn 60ste deelname. Frans was 16 bij zijn eerste voettocht en die eerste ervaringen vertelde hij aan De Band (nr.4) in 1955 : “…de eerste bedevaarten die Frans meemaakte waren zeer lastig. Een echte penitentie ! Voor de bedevaart gingen ze in die jaren met 4 man heel de parochie rond voor de Compagnie, namelijk Mine Poel, Louis Van den Branden, Louis Jacobs en hijzelf. Frans drukte in ‘t bijzonder op de goede geest van hulpvaardigheid en naastenliefde die er heerste onderweg : eens vertrokken waren het allemaal Leestenaren, die mekaar voorthielpen zoveel als ze konden. In ’t geval er iemand zere voeten had, wilde seffens iedereen een paar blokken of schoenen geven aan het slachtoffer. Het is ook gebeurd in de tijd dat er nog geen wagen bij was, dat ze iemand heel de weg op stokken hebben voortgedragen. Verder bleven de bedevaarders gedurende hun weg innig verenigd met de parochie. Aan elke kapel die ze onderweg tegenkwamen werd er gebeden voor Leest : voor de zieken, voor de overledenen, voor allen die om een gebed vroegen, enz…”


    Bij de terugkeer van de bedevaart in 1960 (8 mei) vernamen de Leestse bedevaarders -ze zaten aan de soep te Keerbergen- het overlijden van hun voorzitter Frans Van Den Broeck. Grote verslagenheid bij iedereen. Omringd door de getrouwen van de “Kompagnie” kreeg Frans enkele dagen later een prachtige uitvaart waarvan volgend verslag in het Leestse heimatblad “De Band” verscheen :
    “Terwijl de zon van haar stralen liet genieten, en een zwak windje af en toe als fluisterend voorbij ging trok een treurende stoet langs de reeds verdroogde velden ter kerke. Omringd door getrouwen van de Compagnie van Scherpenheuvel, en gevolgd door een schare dorpsgenoten werd de lange weg al biddend afgelegd. Wees gegroet Maria, vol van genade…weerklonk het als een blijvende echo, want het stoffelijk overschot van wijlen Frans Van den Broeck, de trouwe dienaar van de Hemelse Moeder werd naar Haar toe gedragen. De eerste keer ging hij tot Haar in ’t jaar 1896, de laatste keer deed hij de weg in 1958 om uiteindelijk door Haar opgenomen te worden als uitverkorene op 8 mei 1960. Terwijl de bedevaart-kinderen op pelgrimstocht waren naar O.L.V. van Scherpenheuvel, werd hem, hun vader, de reis voorbehouden : de eeuwige reis van het aardse naar het hiernamaals. De aanwezigen in de H. Mis voelden het zo intens aan, dat een der besten was heengegaan. Feestelijk was de uitvaart bij de orgelklanken en zang : “De Engelen geleiden U het paradijs binnen ; bij uw aankomst nemen de Martelaren u op en geleiden u in de heilige stad Jerusalem. Moge het koor u ontvangen, en moogt ge met Lazarus, eens zo arm, de eeuwige rust vinden”. Rondom het open graf stonden zijn bewonderaars geschaard en werd door zijn pelgrimsdochter “Emmerence” (Noot : Emmerence Van Den Heuvel) , die op de dag van zijn overlijden, haar zilveren jubileum als bedevaardster herdacht, afscheidswoorden uitgesproken, waarin de kinderlijke gevoelens vertolkt werden. Wij willen deze uitdrukking aan onze lezers niet ontnemen, want schoner kon het niet, omwille van zijn eenvoud, zonder praal of pracht, maar sober en echt én recht uit het hart : Beste vriend Frans, geachte familie, het is voor ons een droeve plicht en een harde taak die op onze schouders weegt, de beste van de onzen te vergezellen naar zijn laatste rustplaats. Als ik zeg, de beste uit de onzen, dan weet niemand wat zulks betekent vriend Frans : wij bedevaarders, pelgrims van Onze Lieve Vrouw, wij weten het maar al te best, wij weten wie wij verloren hebben. Tweeënzestig jaar hebt gij aan het hoofd onzer Compagnie gestaan, tweeënzestig jaar hebt gij u geofferd voor ons, uw kinderen, want voor u waren wij uw bedevaart-kinderen. Steeds stond gij paraat om moed in te spreken, zelfopoffering aan te moedigen wanneer de vermoeidheid zich van een pelgrim meester maakte. Met uw vrolijke verschijning, uw vaderlijk gemoed, hebt ge steeds onze Compagnie weten hoog te houden. Wij mogen er prat op gaan dat wij steeds van u, beste vriend, zulke goede raadgevingen hebben mogen ontvangen. Wat een harde pijn en zware beproeving was het niet voor u, toen wij verleden jaar voor het eerst een “geestelijke leiding” mede kregen van uit het dorp en gij weerhouden waart door ziekte van uw zuster, en dus niet kont mede vertrekken naar het genadeoord van Onze Lieve Vrouw van Scherpenheuvel ! Hoe moet uw hart niet gepopeld hebben gedurende die twee dagen verwijdering van ons, en hoe blij waart ge niet als gij de goede stand van de Compagnie mocht in ontvangst nemen, met kloeken moed en vast vertrouwen hebt gij een vol jaar gewerkt en gezwoegd, van links naar rechts gelopen om alles weer in orde te maken voor de grote tocht. Hoe verlangend was uw hart niet ook onder een geestelijke leiding te mogen gaan. Helaas, het heeft niet mogen zijn. Onze Lieve Heer en Onze Lieve Vrouw verkozen u. De bloem was te schoon om hier op de wereld te verwelken, daarom is Onze Lieve Vrouw ze komen plukken, terwijl wij met hart en ziel met u verenigd waren, is Zij, de Hemelse Moeder, met u meegegaan. De slag was hard, maar als bedevaarders moet men alles kunnen verdragen, zelfs de zwaarste onder alle slagen. En nu beste vriend Frans, ons aller vader, wij zeggen u niet vaarwel, maar wel tot weerzien in den hemel. Iedere dag zal ons hart bij u zijn.”
    (Meer over de “Compagnie van Scherpenheuvel” en Frans Van den Broeck in deze Kronieken : 1843.)

    Ook “Zondagsvriend” wijdde een artikel aan het item : “Dhr. Frans Van den Broeck ging voor de 60ste maal te voet op bedevaart naar O.L. Vrouwke van Scherpenheuvel. In de gemeente gaat men jaarlijks 8 dagen voor Sinksen te voet op bedevaart naar Scherpenheuvel. Dit jaar vertrokken zaterdagmorgen, rond 4 uur, aan de “St-Annakapel”weer 48 bedevaarders en legden een lange afstand af van ongeveer 90 km heen en terug. Ditmaal had de bedevaart een bijzondere betekenis want dhr. Frans Van den Broeck, landbouwer van beroep en geboren te Leest op 7 augustus 1882, wonende Elleboogstraat 3, Leest, vierde zijn diamanten jubileum. Het was in het jaar 1898, op 16-jarige leeftijd dat hij voor het eerst deze lange reis ondernam. Zondagmorgen om 4 uur woonde men de H. Mis in de kerk van Scherpenheuvel bij, dan de kruisweg en toen vertrok men terug naar het geboortedorp, waar men opgewacht werd aan de Sint-Annakapel, door Z.E.H. Coosemans, E.P. Helmart, de Chirojeugd, de Kon. Fanfares “Arbeid Adelt” en “Sint-Cecilia” en honderden parochianen, vrienden en kennissen. Hier hield mej. Georgette Daelemans namens de medebedevaarders een toespraak en wenste Frans nog vele gelukkige en gezonde jaren. Zij besloot met de wens van al de medebedevaarders dat hij nog vele jaren zou mogen kunnen meegaan. Talrijke gelukwensen, bloemen en geschenken mocht de jubilaris in ontvangst nemen. Ontroerd bedankte hij alle aanwezigen. Van hier ging het naar de parochiekerk waar Z.E.H. pastoor een kort lof opdroeg en de zegen gaf.

    In “De Band” nr. 11 (november) stuitten we op een item over de Lourdesbedevaart van de
    Chiro : “Het jaar 1958 is geen gewoon jaar. Het is een Mariaal jaar, een Lourdesjaar wegens het honderdjarig jubileum van de verschijning van O.L.Vrouw aan het meisje Bernadette. Ook de Chiro deed een bedetocht naar Lourdes met 850 leiders en kerels. Zeer stijlvol verliep de tocht waar Leest vertegenwoordigd werd door twee leiders : Jos Verlinden en Louis Vloebergh.”

    Foto’s :

    -In die tijd werkten vele bedevaarders de tocht af met houten “blokken” (klompen).

    -Honderden parochianen wachtten Frans Van den Broeck op bij het eindpunt van zijn 60ste bedevaart naar Scherpenheuvel.

    -Frans wordt gevierd en gefeliciteerd door pastoor Coosemans. In het midden Emerance Van den Heuvel, zijn “pelgrimsdochter” die, twee jaar later, een mooie afscheidsbrief zou voorlezen op zijn begrafenis.

    -Zijn doodsprentje.

    -Jos Verlinden en Louis Vloebergh representeerden de Chiro van Leest tijdens de bedetocht naar Lourdes.











    20-05-2023 om 08:47 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 7 mei : Gouden bruiloft.

    Constant “Stanne” Van den Broeck en Amelia Vleminckx uit de Scheerstraat vierden de 50-ste verjaardag van hun huwelijk.
    Constant werd te Leest geboren op 25 september 1880, Amelie op 9 december 1884. Beiden schonken het leven aan vijf kinderen waarvan één zeer vroeg stierf. De overige vier : Bertha (°24/4/1909), Louis (°24/10/1910), Maria (°24/6/1912) en Victor (°13/8/1919).
    Op 28 oktober 1966 overleed Amelie, ze werd 83. Stanne zou haar nog ruim 20 jaar overleven. Hij overleed te Leest op 20 februari 1984, op de leeftijd van 103 jaar en 5 maand.
    Zijn eeuwfeest op 28 september 1980 werd door de ganse Leestse gemeenschap uitbundig gevierd en zou nog jarenlang nazinderen.
    (Zie 27 en 28 september in deze Kronieken)

    G.v.A. van 9 mei 1958 : "Het huwelijk werd ingezegend op 7 mei 1908 in de Sint-Niklaaskerk te Leest. Constant is oud-strijder van de oorlog 1914-18 en oprustgesteld schilder van het Arsenaal te Mechelen waar hij 35 jaar heeft gewerkt. Als hobby deed hij aan vogelvangst en was ook 25 jaar muzikant bij de Kon. Fanfare Sint-Cecilia.
    Op hun jubeldag woonden ze een dankmis bij die opgedragen werd te 8 uur in de parochiekerk door pastoor Coosemans. Vandaar gingen ze naar het gemeentehuis, waar ze werden ontvangen door burgemeester Petrus De Prins en gans het gemeentebestuur.
    De burgemeester wenste de jubilarissen geluk en sprak de hoop uit ze binnen 10 jaar terug te mogen ontvangen voor hun diamanten bruiloft. De erewijn werd gedronken en aan de gevierden werden twee mooie clubzetels aangeboden. Het feest werd nadien in familiekring verder gezet. (G.v.A., 9/5/1958)

    1958 – Zondag 11 mei : Plechtige communiekanten.

    Meisjes

    Bradt Anny, Ceuppens Paula, De Donder Louisa, De Donder Nathalia, De Hertogh Maria, De Hertogh Francine, De Prins Gilberte, De Prins Maria, Fierens José, Lamberts Elza, Lauwens Maria, Moons Gretan Polfliet Renilda, Polspoel Elza, Polspoel Maria, Sollie Greta, Spoelders Rina, Van den Heuvel Micheline, Van den Heuvel Liliane, Van der Auwera Louise, Van der Hasselt Maria, Verhoeven Agnes, Leemans Ria, Leemans Frieda.

    Jongens

    Beullens Raymond, Boey Antoon, De Rooster Robert, Diddens Karel, Geerts Felix, Geerts René, Nuytkens Jozef, Nuytkens Jean, Huysmans Theo, Nuytkens Ernest, Lauwers Willy, Tourné Martin, Van den Avondt Silvain, Verschuren Willy, Lamberts Guido, Daelemans Leon, Vloebergh Emiel, Teughels Silvain, Silverans Roger.

    Foto’s :

    -Stanne en Amelia Van den Broeck-Vleminckx vierden hun gouden huwelijksjubileum.

    -Stanne, hier op 103-jarige leeftijd.

    -Het ingemetselde kunstwerk dat Georges Herregods fabriceerde ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag.

    -Voor- en achterzijde van het communieprentje van Paula Ceuppens.

    -Het prentje van Renilda Polfliet.











    15-05-2023 om 09:24 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Donderdag 17 april : Vergadering parochiale organisaties.

    Die dag vergaderden in het patronaat de bestuursleden van de parochiale organisaties. De vergadering werd geleid door dhr Wuyts van de Bestendige Deputatie provincie Antwerpen. Een dertigtal leden waren aanwezig. Besproken werd hoe de katholieke organisaties moeten samenwerken aan de voorbereiding van de aanstaande verkiezingen voor de Wetgevende Kamers. “Deze verkiezingen zullen beslissend zijn voor het katholicisme in dit land. Daarom moet elke katholiek en zeker elk bestuurslid van de katholieke organisaties zich inzetten voor de zaak van God. Een comité zal regelmatig vergaderen.” (DB, november 1958)

    1958 – 22 april : Wederoproeping voor Hendrik Simons.

    Hendrik “Rik” Simons, Mechelbaan 2, moest een 15-daags kamp vervullen in Vieux-Genappe. (Foto onderaan) (DB, april ’58)

    1958 – 22 april : Soldaat Johnny VAN RIET vanuit Amay.

    “Ik moet u op de eerste plaats bedanken voor De Band en het Goede Zaad. Hartelijk dank ook voor de boeken die ik vandaag ontving. De opleiding is niet van de poes. Het is toch voor allemaal hetzelfde en met goede moed er door, is nog het beste ! We moeten hier in grachten kruipen van 100 meter lang en vol slijk. Daarna moet ge maar zien dat uw uitrusting proper is. Op de kamer is een goede geest : we zouden niet weten hoe we mekaar zouden helpen. Er “ligt” iemand van Keerbergen en ene van Boom. Ik doe de beste groeten aan al mijn vrienden van Leest !”

    -Johnny Van Riet vanuit Kassel, 11/1/1959 : Ik wens u allen een zalig en gelukkig Nieuwjaar en dat het een jaar moge wezen van nog grotere vooruitgang van Milac. Als men bij het leger is, weet men maar eerst wat de Milac voor ons betekent. De koude en de sneeuw maakt ons het leven hier nog zuurder. Een 30-tal bleukens zijn binnengekomen : ik vond onder hen een kameraad van Mechelen tegen wie ik verleden jaar nog voetbal heb gespeeld. Deze week hebben we weer vier dagen bruggenbouw ; we moeten ter plaatse blijven eten wat niet aangenaam zal zijn in zulk weder maar een soldaat van de Genie trekt overal zijn plan. Nogmaals dank ik Milac voor dat feestje dat zij heeft ingericht voor al de soldaten en ik hoop dat in de toekomst nog zulke feestjes zullen gehouden worden. Mijn beste groeten aan al de soldaten van Leest, ook aan de toekomstige en aan de vrienden van Milac. Tot ziens.”

    1958 – 24 april – G.v.M. : Voor de politierechtbank. Duivenliefhebbers opgepast.

    “Bij M. Joh. uit Leest werden niet-geringde duiven aangetroffen en werd de bezitter niet in het bezit gevonden van een wettelijke toelating om duiven te houden. Dit kost hem thans een veroordeling door de politierechtbank van 2 maal 1000 frank boete. De lokaalhouder G. Alfons, eveneens uit Leest, had op ongewettigde wijze ringen afgegeven aan liefhebbers. Dit bezorgde hem eveneens een boete van 1.000 frank, voorwaardelijk voor 3 jaar.

    1958 – 29 april : Wederoproeping voor Jan Moons.

    Jan Moons, Tiendeschuurstraat 1, moest die dag binnen te Neerheylissen (Tienen) voor een 10-daags kamp. (DB, april ’58)

    1958 – Mei : ARBEID ADELT bestaat 60 jaar.

    Samenstelling bestuur : Voorzitter : Frans Van Der Hasselt, Ondervoorzitter : Frans Muysoms. (foto onderaan) Secretaris : Constant Huysmans. Schatbewaarder : Alfons Hellemans. Verslaggever : Juul Boonen. Muziek : Jozef Geerts.
    Commissarissen : Frans Beullens, Louis Croes, Arnold Teughels, Remy Spoelders, Voet.
    Ereleden : Constant Buelens, Victor De Laet, Victor Selleslagh, Edward Van Steenwinckel.
    Aantal Leden : 11 bestuursleden, 4 erebestuursleden, 35 muzikanten en 149 andere leden.

    Bezetting instrumenten:

    Bugelsolo : 5, eerste bugel : 3, tweede bugel : 2, derde bugel : 3, eerste piston : 1, eerste trompet : 2, tweede trompet :1, saxofoon : 1, eerste alto : 1, tweede alto : 1, eerste
    trombone : 1, tweede trombone : 1, derde trombone : 1, eerste baryton : 1, tweede baryton : 1, derde baryton : 1, eerste tuba : 3, tweede tuba : 1, bombardon : 2, grote trom : 1.

    Foto’s :

    -Hendrik “Rik” Simons werd wederopgeroepen door het Belgisch leger.

    -Ondervoorzitter Frans Muysoms van de fanfare Arbeid Adelt.

    -Secretaris Constant Huysmans.

    -Verslaggever Juul Boonen.

    -Commissaris Remy Spoelders.











    10-05-2023 om 09:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 7 april – Tweede Paasdag : Friscodag Chiro.

    “DB”nr. 11 van 1958 : “Als naar jaarlijkse gewoonte hadden wij ook dit jaar een friscodag op Paasmaandag. Vooreerst moet ik, in naam van de ganse groep, de mensen bedanken voor hun steun. De burchtknapen, zowel als kerels en knapen liepen, gingen of reden die koude dag met een ijskoude friscokast op hun rug door de straten van Leest. Ook proficiat voor de jongens die meehielpen.”

    1958 – 8 april : Runderhorzelbestrijding.

    Op een totaal van 1390 runderen werden er 72 dieren behandeld die door horzel waren aangetast. Een tweede behandeling zou doorgaan vanaf 27 mei en er werd nogmaals een beroep gedaan op de veehouders om hun vee op stal te houden. (DB, april 1958)

    1958 – 12 april – G.v.M. : Twee auto’s in aanrijding.

    Op de hoek Botermarkt – Bruul deed er zich een aanrijding voor tussen de personenauto, bestuurd door J. Robberechts uit Leest en A. Jacobs uit Mechelen. Een inzittende bij laatstgenoemde, L. Pelgrims, werd hierbij licht gewond.”

    1958 – 12 april : Hendrik Kestens wederopgeroepen.

    Hij moest zich aanmelden in de kazerne van Beverlo voor een “kamp” van 8 dagen. (“DB”, april ’58) (Foto onderaan)
    Hendrik Kestens was te Ramsdonk geboren op 21 mei 1934 en gehuwd met Simonne Nuytkens. Hij overleed in het A.Z. Sint-Maarten te Mechelen op 14 december 2010.

    1958 – 13 april : Sergeant Ludo GEETS vanuit Turnhout.

    “Hier ’n bleu van de Luchtmacht ! Ik ben nog altijd in ‘bonne santé’, alleen maar een beetje valling. Toch zijn de oefeningen hier zwaar. Vooral de turnlessen zijn niet van de poes. Het dagprogramma ziet er uit als volgt : ’s morgens om 8 uur vertrekken we op oefening om ’s middags rond 11u30 terug te keren; Na het middagmaal staan we weer klaar met de rugzak op de rug en het geweer aan de schouder om onze arme body te gaan roderen. Rond 5 uur zijn we terug in de kazerne. Wat betreft de karweien, deze moeten nauwkeurig uitgevoerd worden, zo niet hangt er strafkarwei aan. Kortom, onze dagen zijn wel degelijk gevuld. De zegswijze : ‘HIER TEMT MEN LEEUWEN’ komt in onze kazerne goed tot uiting. Tucht, tucht, altijd maar tucht…Gebulder en geschreeuw van korporaals en sergeanten, inspecties bij de vleet, met de onvermijdelijke gevolgen eraan verbonden…Ik ben terecht blij als de zondag in ’t verschiet is. Maar we krijgen loon naar werken. Het eten dat we voor die luttele 23 frankskens krijgen is werkelijk van het beste ! Op vrijdag 11 april kregen we biechtgelegenheid. De dag daarop trokken we in groep naar de kerk. Machtig was dat, zeg : allen in die eenvormige prachtige uniformen, ingetogen en met fiere blik, terwijl een koude, snedige wind door de gelederen blies. En dadelijk na onze paasplicht, kregen we als dessert twee spuiten…Pfff…Iedereen loopt nu nog zo stijf als een stok. Van harte bedank ik u voor DE BAND die me reeds de eerste dagen in de kazerne toekwam. ’n Goeie dag aan Jhonny Van Riet, Francois Piscador en Jan Diddens.”

    -Ludo Geets vanuit Wevelgem, 5/11/1958 : “Ik ben in een nieuwe kazerne aangeland, namelijk te Wevelgem, tussen Kortrijk en Menen. Ver van huis dus. Ik slijt hier een rustig leventje als sergeant bij de V.V.E. Uit wat mijn taak bestaat : elke week een paar lessen geven over bewapening, militaire reglementen en een 4 à 5 uurtjes drill per week geven. Wat schiet er dan nog over : op oefening gaan met de mannen, hetzij sectie tactiek, hetzij uithouding en hindernispiste. Goed is het eten maar nog beter is het bier in het Wevelgemse ! Nog de beste groeten aan de Milackring, aan alle miliciens en toekomstige bleukens, maar dan vooral aan Piscador, Van Riet en Jan Diddens. Nog 8 maand…”

    -Ludo Geets vanuit Wevelgem, 10/12/58 : Nog 202 luttele daagskens en “ze” moeten er ene minder eten geven ! De dagen én weken vliegen hier voorbij ! Hoe dat komt ? Wel : 1) Omdat de lucht hier zo zuiver is ; onze kazerne ligt nauwelijks een 1 km van de kronkelende Leie. Zelfs nu is het nog prachtig aan de Leie zoals ze daar loopt tussen de groene malse weiden van Vlaanderenland. Typisch voor deze streek zijn de vele windmolens die met hun grote kruisende wieken het landschap als het ware zegenen. 2) Omdat het eten hier zo goed is. 3) Omdat de meiskens hier in het Wevelgemse och toch zo schoon zijn ! Toekomstige bleukens van Leest, hier geef ik u een gouden raad : “Weest toch optimist in uw leven, maar dan vooral tijdens de legerdienst.” Beste groeten aan alle soldaten en Leestenaren !”

    -Ludo Geets vanuit Wevelgem, 11/2/1959 : “Eerst en vooral hartelijk dank voor de groeten die de CHIRO en MILAC mij speciaal stuurden ter gelegenheid van de WEEK VAN DE SOLDAAT. Spijtig genoeg…begint het voor mij af te korten : nog 4 ½ maand… Het gezellig samenzijn van 27 december vond ik buitengewoon goed geslaagd. Sommigen dromen van een MILAC-BAL ! Geen slecht idee. Een orkest kost misschien te duur : waarom dan geen juke-box geplaatst ? Hedentendage is het toch de juke-box die de eerste viool speelt, vooral voor de jeugd. In DE BAND zouden er meer bladzijden moeten voorbehouden worden AAN DE SOLDAAT, het leven van de soldaat. Ik weet wel, een soldaat is een soldaat. Dus eerst geschreven naar zijn liefje en als er dan nog tijd overblijft vlug enkele lijnen aan Milac. Waarom niet evenveel of toch bijna zoveel tijd besteed aan MILAC ALS AAN HET LIEFKE ? Men wordt toch maar alleen gesteund door MILAC en men is toch maar éénmaal soldaat. Ik weet het : ieder soldaat schrijft niet even graag of vlot. DE SOLDAAT ZELF MOET HET INITIATIEF IN HANDEN NEMEN, HET IS HIJ DIE DE BLADZIJDEN IN DE BAND VAN EN OVER DE SOLDATEN MOET AANDIKKEN. DOOR TE SCHRIJVEN OVER PERSOONLIJKE ONDERVINDINGEN OPGEDAAN TIJDENS DE VOORBIJE DAGEN, GRAPPIGE POETSEN EN GEBEURTENISSEN. EN WAAROM NIET EEN BESCHRIJVING GEGEVEN VAN DE MAKKERS VAN DE KAMER, ZOALS WE ER REEDS EEN LAZEN VAN ONZE OUD-SOLDAAT KAREL FIERENS ? DIE GAST LEEFDE NU EENS MEE MET DE MILAC ! MOESTEN HET ALLEMAAL ZULKE SJARELS ZIJN IN LEEST, DE BAND ZOU WEL TE DIK KUNNEN WORDEN. Trouwens het soldatenleven trekt iedereen aan en vooral de lectuur door de soldaat zelf geschreven en feiten door hemzelf meegemaakt. Beste groeten aan alle soldaten, Milac en de Leestenaren !”

    -Ludo Geets vanuit Wevelgem, 5/3/1959 : “Op 3 maart heb ik, bij het nemen van een dieptesprong van een vier meter hoog ijzeren geraamte, mijn hiel bezeerd. Ik loop nu op één hiel en 5 tenen…Morgen 6 maart ga ik naar het hospitaal te Gent om een radiografie te laten nemen. We zijn hier volop bezig met de commandotraining, teneinde het brevet van commando te behalen in Marche-les-Dames. Dagelijks overschrijden we koorden op een hoogte van 12 meter : gespannen tussen twee populieren ; zo moeten we de hoogtevrees overwinnen. In Marche zal het op een hoogte van 40 à 60 meter zijn. We beklimmen ook vervallen huizen en dalen via een koord in S-vorm van de kruis van ’t dak naar beneden. We doen uithouding met volledige uitrusting : het zweet drupt van onze arme ‘body’…Ik vermager 1 kg per week. We trainen ons ook op de ‘piste d’obstacles’ om onze lenigheid op peil te houden. Nogmaal hartelijk dank voor het pakket ! Beste groeten uit Wevelgem aan de Milac, de soldaten en de Leestenaren.”

    -Ludo Geets uit Wevelgem, 5/5/59 : “Zoals altijd verkeer ik in goede conditie en staat het moreel nog steeds op een hoog peil. Het was maandag 4 mei, ik kwam juist uit vergunning, toen men mij meldde dat onze mannen naar de Bloedprocessie te Brugge mochten gaan. Te Brugge was het ook foor. De processie was enig en het bier goed. 

    -Ludo Geets vanuit Wevelgem, 25/6/1959 : “Dit is een afscheidsbrief van een SUPER-ANCIEN. Nog enkele dagen en ik ben van de klas ! IK BEN DE MILAC VAN LEEST VEEL DANK VERSCHULDIGD VOOR DE TALRIJKE ATTENTIES DIE ZE MIJ HEEFT GEBRACHT EN VOOR DE TROUWE CORRESPONDENTIE, VOOR HET PAROCHIEBLAD EN VOOR DE BAND. Hartelijk dank daarvoor ! Ik stuur nog een laatste groet aan alle Milac-leden, soldaten en Leestenaren.”

    1958 – 17 april : Advertentie in een Mechelse krant : Auto’s en voertuigen.

    “BEDFORD ’54 camionette te kp v. particul. Met schuifdeuren, prima staat, 70% bened. Waarde. Bevr. Lemmens, Rennekouter 6 Leest (bij station) . Bezicht. Na 7 uur.”

    1958 – Van 17 april tot 19 oktober :Wereldtentoonstelling te Brussel.

    Onder de naam EXPO 58 organiseerde ons land op de Heizel de wereldtentoonstelling van 1958. Het was de 27ste universele wereldtentoonstelling en de 12de in België. Ze werd door koning Boudewijn geopend met een oproep tot vrede en sociale en economische vooruitgang. Meer dan 42 miljoen mensen zouden ze bezoeken waaronder vele mensen uit Leest.

    Foto’s :

    -Hendrik Kestens moest zijn ‘kamp’ gaan doen in de kazerne van Beverlo.

    -Enkele impressies van de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel.

    -De familie Frans Geerts – Paula Solie met dochter Greta uit de Scheerstraat bracht ook een bezoek aan de Expo. (Foto : Greta Geerts)









    06-05-2023 om 17:40 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 7 april : Oudste Leestenaar, Joannes PUBLIE, werd 96.

    Joannes Publie, de oudste inwoner van Leest, werd 96 jaar. Ter gelegenheid daarvan publiceerde De Band (april 1958) volgend verslag : Wannes Publie – Oudste inwoner van Leest. “Op 7 april zal Johannes Publie, in de wandeling “Wannes van Paisj”, 96 worden. Als men bij Wannes van Paisj binnenkomt kan men hem steeds in zijn zetel aantreffen waar hij of een pijp aan het roken is, of stil aan het slapen is met de kat op zijn schoot. Hij ziet er nog heel kloek uit voor zijn jaren. Hij vertelt heel graag over vroeger, maar kan het zo goed niet meer onthouden, zegt hij. In de Blaasveldstraat staat nog steeds zijn geboortehuis, waar nu zijn jongste zuster Fieke Robijns-Publie woont. Van de negen kinderen thuis leven er nog drie. Hijzelf is er dus 96, Clemence Publie is er 85 en Fieke wordt er 77. ‘Is uw vader ook zo oud geworden ?’ ‘Neen, die is jong gestorven …maar zeventig’. (Fieke wist het beter, want in feite is vader maar 67 jaar geworden.) ‘Moeder werd er tachtig, maar was 20 jaar ziek en de laatste 4 jaar altijd te bed. Och, we waren thuis boerkens, klein boerkens gelijk allemaal toen’, zegt Wannes. ‘En dat was niet gelijk nu, alles moesten we met de kruiwagen doen. En de wegen van Leest in die tijd…Geen ene deftige weg. In de winter bijna altijd natte voeten eer wij aan school of kerk waren. In die tijd stond er geen enkel ‘schoon’ huis in Leest. In de Blaasveldstraat stonden toen maar drie huizen. Maar ik weet de namen niet meer… Over zijn ‘studententijd’ op school weet Wannes niet veel meer. Hij herinnert zich nog goed de madame van meester Moortgat : want als de meester in de kerk was als koster, dan kwam zijn madam om klas te geven. Iets ouder dan elf jaar en Wannes was volleerd ! Het eerst, op zijn elfde, ging hij werken bij een mulder. Daar ging hij eens over een brugske met een zak op de rug en…dat brugske brak en Wannes en de zak lagen in het water ! Later is hij bij de vlasboeren gaan werken. In die tijd was er veel vlas in Leest, zowat overal. (gelijk nu de spruiten). Dan is Wannes naar het fabriek van De Naeyer in Willebroek gaan werken van 6 u ’s morgens tot 8 u ’s avonds : te voet er naartoe en te voet terug. ‘Hoeveel verdiende gij ?’ ‘1 frank, later 1,25 frank, dat was heel goed in die tijd’, zei Wannes. Wannes vindt het heel normaal dat hij in die tijd, toen hij bij een kolenmarchand in Brussel werkte, te voet naar zijn werk ging en ook terugkwam…maar niet elke dag. Ook heeft hij meegewerkt aan de Zennewerken en is daar bijna verongelukt. Daar stond zo’n soort kraan aan die werken en door een onoplettendheid van de kraanman kreeg Wannes de bak op zijn lichaam. ‘Ze hebben mij dan met een ladder naar huis gedragen en ik heb drie weken in mijn bed gestoken’ (zonder ziektevergoeding).
    Wannes heeft ook moeten gaan ‘loten’ en trok er zich in. Hij is dan drie jaar bij het paardenvolk geweest en was er ‘ordonnance’ bij een kapitein. Hij was daar heel goed thuis en moest er soms…met de kinderen spelen. Daar had hij een vriend die na zijn dienst naar de Kongo trok en Wannes graag had meegenomen. Het scheelde niet veel, maar na 2 jaar twijfelen is hij toch niet gegaan. ‘Waarom niet ?’ ‘Het was te ver!’
    ‘En de ontspanning in die tijd Wannes ?’ ‘Meestal bleef ik thuis wat kaarten, om mijn centen te sparen om met de duiven te kunnen spelen.’ Wilt ge zijn ogen zien glinsteren spreek dan maar eens over duiven. Dan hoort hij alles… ‘Voor de rest gingen wij soms kaarten in ’t café, of kegelen, of bakspelen, of op de wip, of een spel waar men geld op een ‘flot’ stapelde en wie het kon raken of dichtstbij was won. Maar altijd eerst naar het lof, zunne.’
    Wannes was 36 jaar toen hij trouwde.‘Waarom gaat ge zo vroeg weg ?’ vroeg zijn moeder toen ! Hij huwde met Pelagie Van Den Bemdt in 1898. Het eerst betrok hij de hoeve in de Vinkstraat waar nu J. Van Beersel woont. Later kocht hij de boerderij in de Scheerstraat. Wannes zou nog vijf kinderen krijgen, waarvan de vier oudsten nog leven nl. Jaak Publie in de Vinkstraat, Maria Publie in de Scheerstraat, Jan Publie in Hombeek en Virginie Publie (gehuwd Nieuweling) in de Dorpstraat. Zijn vrouw stierf in 1946, 77 jaar oud.
    Het interessantste is wel als Wannes ne keer los komt en over de heksen begint. Hijzelf heeft ‘Klodde’ gezien in de struiken in de Blaasveldstraat. Hijzelf heeft, wat hij noemt ‘de Framacons’ (soort heksen) door de lucht zien vliegen terwijl zij al zingend naar Antwerpen trokken. Hij zal u vertellen hoe op zekere morgen ergens op de Warande de kelen van alle koeien overgesneden waren door ja, door wie ? De pastoor werd er bijgeroepen (pastoor Van der Cruyssen) en zijn hoed werd afgeslagen toen hij de stal binnenkwam. Door de macht van de pastoor werden ‘de geesten’ in de waterput gestopt en waren overwonnen. Ja Wannes gelooft nog vast in die dingen en als ge lacht zegt hij : ‘gij gelooft het niet, maar ik heb het gezien !’
    Nog veel zou Wannes kunnen vertellen over de talloze kinderen waar hij peter van is. Hij weet niet hoe dikwijls. En als hij begint over de tochten die hij meemaakte met de bedelbroeders van de Paters van Mechelen en hoe hij daar in dat klooster thuis was. Wannes heeft veel meegemaakt in zijn leven, omdat hij zoveel heeft gewerkt, omdat hij zo goed was en doodbraaf en…omdat hij zolang reeds leeft.
    Slechts één hoop hebben wij : dat hij de 100 zou bereiken. Dat wensen wij allemaal in Leest en dan zouden wij zeker laten zien hoe wij nog kunnen feesten zoals in de goeie oude tijd.” (DB-1958)

    De wens van de redacteur van De Band zou niet vervuld worden. Wannes zou op 12 juni 1958 overlijden, op de leeftijd van 96 jaar en 2 maanden. Zijn echtgenote Maria Pelagia Van den Bemdt was te Leest geboren op 2 augustus 1869 en overleed er op 5 maart 1946.
    Drie jaar voordien (De Band nr.3 van 1955) had het maandblad reeds een reportage gewijd aan de oudste man van Leest. Hierna enkele passages :

    -De eerste trein heeft hij gezien toen hij nog als kleine jongen op moeder’s arm zat : het ‘tuig’ boezemde hem geweldig veel schrik in !

    -Hij begon een klein boerderijtje in de Blaasveldstraat. Hard moest hij werken van zeer vroeg in de morgen ; soms met een kruiwagen gras van Mechelen naar Leest rijden.

    -Vijfenveertig jaar lang –van z’n 40 tot 85 jaar- is Wannes elk jaar op ronde geweest met de bedelbroeder van de Bruine Paters te Mechelen. Dikwijls bracht hij 100 kilo boter per kruiwagen naar de paters te Mechelen over. Zelfs in de oorlog ’14-18’ heeft hij dit nog voortgedaan en honderden kilo’s graan en patatten naar de paters gesmokkeld. De Duitsers hebben hem bij die ‘bevoorrading’ dikwijls staande gehouden, maar nooit iets afgenomen ! Aan de hof van de pastorij heeft hij ook z’n beste zorgen besteed, bijzonder bij pastoor Verbiest heeft hij veel plezier gemaakt. In de oorlog van ’14-18’ is Wannes gevlucht naar St.-Niklaas. Hij had een oude blinde peter bij zich, voor wie hij zeer veel heeft gedaan. Toen ze terugkwamen was er veel schade te Leest : vele dieren dood, huizen afgebrand, kerk en pastorij wreed doorschoten, de brug over de Zenne opgeblazen, enz.

    Sinds zijn 63 jaar woont Wannes in de Scheerstraat, waar hij nu geniet van een rustige oude dag : nog immer vol moed en werklust. Op zijn 71 jaar had hij voor de eerste maal doktershulp nodig : een dubbele ‘peuritis’ en negenogen. Een half jaar lang bleef hij te bed. Dokter Stuyck heeft hem goed genezen. Veel plezante dingen heeft hij mogen meemaken : trouwfeesten, jubilees in de familie of van burgemeesters, enz. Wannes houdt dolveel van de kleine Vicki, (foto onderaan) zoontje van z’n kleinkind Simone, gehuwd met Georges De Laet. Verleden zomer zagen we Wannes zo dikwijls wandelen gaan, de kinderwagen voor zich uitduwende. Pagadder Vicki is z’n vreugde en trots ! (Jan De Decker, De Band nr. 3 1955)

    Foto’s :

    -Wannes Publie. (Foto : LG, blz 324)
    -Vicki De Laet was zijn vreugde en zijn trots.
    -Doodsprentje van Wannes Publie.
    -Doodsprentje van zijn echtgenote Maria Pelagia Van den Bemdt.









    28-04-2023 om 09:12 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Zondag 23 maart : Gewestelijke culturele dag van BJB-Mechelen Zuid te Leest.

    D.B. van april en G.v.M., 25/3/1958 : “Traditiegetrouw hielden de B.J.B.-ers van het gewest Mechelen-Zuid hun culturele dag. Ditmaal was het te Leest en was het programma van de vorige jaren totaal gewijzigd.Te 10 uur waren een 100-tal B.J.B.-ers piekfijn in uniform uit de verschillende afdelingen samengekomen in ‘Ons Parochiehuis. Na gebed en groet bracht M. Van Looy, gewestschrijver, het jaarverslag ter ore. Hier kunnen wij uit opmaken dat het gewest Mechelen-Zuid in crescendo gaat. Daarna konden de onderscheidelijke afdelingen, na wekenlange voorbereidingen hun waarden in de weegschaal werpen. Als juryleden fungeerden E.H. Smolders en E.H. Van Grieken. Na het middagmaal proklameerde E.H. Smolders de uitslagen in welsprekendheid en declamatie, terwijl E.H. Van Grieken dit deed voor zang.
    We kregen volgende uitslag : Welsprekendheid : 1. Tisselt (R. De Smedt) 89 t.h.; 2. Zemst-Laar (L. Lauwers) 85 t.h.; 3. Hombeek (Fr. Teck) en Leest (Jos De Smet) beiden 80 t.h.
    Declamatie : 1. Zemst-Laar (I. De Craen) 85 t.h.; 2. Leest (Gust Emmeregs) 82 t.h.; 3. Mechelen 80 t.h.; 4. Hombeek en Tisselt 74 t.h. Zang : 1. Tisselt 84 t.h., 2. Hombeek 81 t.h.; 3. Laar 80,5 t.h.; 4. Leest 74,5 t.h. Tot slot van het eerste deel kregen we dan nog “een babbeltje” een toespraak door Z.E.H. Kan. Claes, nationaal proost van de B.J.B. Hij bracht het ontstaan van de K.A. voor het voetlicht. Doch in het bijzonder had hij het over het ontstaan van de culturele werking. Diocesaan leider Beyers K. bevestigde de woordspeling van de nationale proost. Te 3 uur kregen we dan het tweede deel. De zaal was volgelopen met B.J.B. meisjes, B.J.B. jongens en B.J.B. sympathisanten, waaronder we bemerkten Z.E.H. Kan. Claes, Z.E.H. pastoor van Leest, Z.E.H. Van Doren, pastoor van Tisselt, EE. HH. Onderpastoors van Leest en Zemst-Laar, E.H. Van Itterbeek, onderpastoor van Hombeek en gewestproost, de heren F. Verbruggen en G. Meuldermans, respectievelijk voorzitter van de B.B. afd. Tisselt en Hombeek, de heren C. De Rooster en J. De Smet, oud-gewestleiders, enz. enz. Na het B.J.B.- gebed en B.J.B.- lied verwelkomde A. De Smet, gewestleider alle opgekomenen. Onmiddellijk hierna kregen we het verloop van het bonte programma. Afwisselend traden op : B.J.B. meisjes van Hombeek en Leest, declamator Hein Nackaerts en de B.J.B.-ers zelf. Wederom was de strijd ontbrand. Ditmaal stond de jury versterkt door Hein Nackaerts declamator, vrijgestelde culturele werking der B.B. voor een zware taak. De uitslag van de finale gaf dan : Declamatie : 1. Zemst-Laar (J. De Craen) met Vadershanden 89 t.h.; 2. Leest (G. Emmeregs) met Boer Koos 80 t.h. Welsprekendheid : 1. Tisselt (R. De Smedt) met “Christus en Vlaams” 89 t.h.; 2. Zemst-Laar (L. Lauwers) zelfde onderwerp 84 t.h. Zang : 1. Tisselt 77 t.h.; 2. Hombeek 75 t.h. Deze proclamatie gebeurde door Hein Nackaerts terwijl E.H. Van Itterbeek de prijsuitreiking deed. We zouden aan onze taak te kort komen wanneer we de prachtige prestaties van Mej. Van Saet in welsprekendheid en Mej. Keuleers uit Hombeek in declamatie niet zouden vernoemen.

    Foto’s van Jos De Smet en Gust Emmeregs onderaan.

    1958 – 26 maart : Naar het Klein Kasteeltje.

    Werden die dag verwacht in het Rekruterings- en Selectiecentrum te Brussel : Jan Vloebergh (foto onderaan), Leonard Van Praet, Marcel Van den Sande, Paul Van Beersel, Marcel Somers, Ferdinand Put en Arthur Mertens. (DB, maart ’58)

    1958 – 26 maart : Trekking Lourdes-reis K.W.B en kaartavond.

    De Lourdes-reis werd gewonnen door Jan Van Praet. Alfons Coosemans won het kaarttornooi en het elektrisch scheerapparaat. Juul Geens (foto onderaan) eindigde als tweede en werd bedacht met een kist sigaren. (DB, april ’58)

    1958 – Woensdag 26 maart : Botsing tussen vrachtauto en jeep. Twee gekwetsten.

    G.v.M., 28/3 : “Op de Winketbrug had er woensdagnamiddag een aanrijding plaats tussen een vrachtwagen bestuurd door Raym. Van den Berghe uit Wolvertem en de landbouw-jeep met aanhang bestuurd door Fr. Verbruggen uit Leest. Hierbij werd de mede-inzittende van eerstgenoemde nl. Cooremans Louis uit Leest, alsmede J.B. De Rooster uit Mechelen die in de jeep was gezeten gewond. Coosemans werd ter verpleging naar het Onze Lieve Vrouwziekenhuis overgebracht.”

    1958 – Zaterdag 29 maart : Papierslag B.J.B.

    1958 – April : Werkloosheid.

    In de maand april werden er 2 volledig werkloze mannen genoteerd en evenveel tijdelijke. Eén volledig werkloze vrouw en 8 tijdelijken. (DB, mei ’58)

    1958 – 1 april : Begonnen hun militaire dienstplicht.

    Jhonny Van Riet ging die dag binnen te Amay (Genie) en Louis Geets te Turnhout (Infanterie). (DB, april ’58)

    1958 – 5 april : Een primeur : middernachtmis te Leest tijdens paasdagen.

    Voor de eerste maal werd ook te Leest een middernachtmis opgedragen, n.a.v. Paasdagen. (DB)

    1958 – 6 april : Tafel der leden uitmakende de Fabriekraad en het Bureel van de Kerkmeesters der kerk van St Niklaas Leest.

    Naan en voornamen           Beroep           Hoedanigheid      Aanmerkingen

    1. Van Steenwinkel Edw.   Landbouwer     Voorzitter              lid tot 1960
    2. Emmeregs Aug. “         Landbouwer          Lid                   lid tot 1960
    3. Van den Brande Frans   Landbouwer   Schatbewaarder       lid tot 1963
    4. Buelens Constant          Lanwbouwer         Lid                   lid tot 1963
    5. Muysoms Frans             Landbouwer          Lid l                lid tot 1963
    6. Zeereerw.Heer Coosemans Pastoor        Secretaris
    7. De Prins Petrus              Landbouwer  Burgemeester

    Bureel der Kerkmeesters.

    1. Van Steenwinkel Edw. - Landbouwer - Voorzitter - lid tot 1959
    2. Van den Brande Fr.  - Landbouwer -  Schatbewaarder -  lid tot 1960
    3. Emmeregs Aug.  - Landbouwer - Lid  - lid tot 1961
    4.Zeereerw.Heer Coosemans  - Pastoor -  Secretaris
                     Gedaan te Leest de 6de april 1958
                     De sekretaris  J. Coosemans. De Voorzitter E. Van Steenwinkel.

    Foto’s :

    -Jos De Smet eindigde als derde in welsprekendheid op de Gewestelijke Culturele dag van de B.J.B.

    -Gust Emmeregs eindigde als tweede in de categorie voordracht.

    -Jan Vloebergh (rechts) hier naast zijn broer Louis, werd in het Klein Kasteeltje verwacht.

    -Juul Geens, hier naast zijn echtgenote, Melanie Van Praet, won een kist sigaren op de KWB-kaartavond.

    -Voorzitter van Fabrieksraad en Bureel van de Kerkmeesters Edward Van Steenwinkel.











    16-04-2023 om 09:06 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Maandag 10 maart : Jaarlijkse Algemene Vergadering veehouders bij Apers.

    Alle veehouders van Leest werden om 19u30 uitgenodigd in het lokaal “de Brug” bij de kinderen Apers. Op de dagorde stond een zeer leerrijke voordracht door ingenieur De Meuter. Ook enkele documentaire films werden vertoond. (G.v.M., 8/3/1958) (Foto onderaan :  het “Brughuis”)

    1958 – Woensdag 12 maart : Voorlichtingsvergadering toekomstige soldaten.

    Vond deze keer plaats in de Beethovenkelder te Mechelen. Sprekers : Aalmoezenier Willems, dokter Cattersel en Luitenant Vander Auwermeulen. (DB, maart ’58)

    1958 – Zaterdag 15 maart : Wederopgeroepenen.

    Jan Van Praet, Jan Publie en Petrus Van Asch werden wederopgeroepen te Leopoldsburg. (DB, april ’58)

    1958 – 16 maart : Algemene vergadering B.J.B.-Meisjes.

    “Na een stemmig “Vreugdelied” onder leiding van Mariette De Prins bracht Jeannine Van de Poel verslag uit van de vorige vergadering. De proost had in zijn godsdienstles het onderwerp “De jonge christen en het materialisme” uitgekozen. Naar aanleiding van de 19e verjaardag der pauskroning werd een eerbiedige hulde gebracht aan deze paus door het zingen van het Eviva Pio Duodecimo. Georgette Daelemans las enkele woorden voor uit een wereldbrief van paus Pius XII, geschreven naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de verschijningen in Lourdes. Hierna volgde het leiderswoord en leerde J. Van de Poel ons een mooie canon aan : “Hemel en aarde zullen vergaan”. Mariette De Prins ontfermde zich over de beroepsles, zij handelde over “Ware kennis van weefsels”, zeer nuttig. Na nog enkele mededelingen werd de vergadering besloten met een vurig gebed.” (Ph.V.W. in De Band, april 1958)

    1958 – Dinsdag 18 maart : Bedevaart naar het Heiligdom van de H. Jozef te Leuven.

    Een speciale trein werd daarvoor ingericht. Inschrijven kon bij de familie Lauwens, Kouter. Prijs : 43 frank. (DB, maart ’58)

    1958 – 18 maart – G.v.M. : Vereniging voor Rundertuberculosebestrijding.

    “De stalontsmetting is van het hoogste belang als voorbehoudmiddel tegen alle besmettelijke veeziekten als tuberculose, bruiccellose of besmettelijk verwerpen, mond-en-klauwzeer, e.a. Een doelmatige ontsmetting zou minstens bij elke veehouder jaarlijks eenmaal moeten gebeuren. Het verbond voor R.T.B. belast zich te dien einde met het witkalken en ontsmetten der stallan. Men kan de gewone kleurloze ontsmetting eveneens laten uitvoeren. De inschrijvingen worden ingewacht ten laatste op 1 april 1958 bij VERBRUGGEN Alfons, Tiendeschuurstraat 10 Leest, voor de veehouders van Leest, Hombeek en Mechelen.”

    1958 – 20 maart - Gazet van Mechelen : “Culturele dag Leest”.

    Meer gegevens hebben we niet, enkel de foto onderaan, de datum en het onderschrift : “Culturele dag Leest”. De foto in zonder twijfel in de parochiezaal genomen en schuin achter pastoor Coosemans herkennen we op de tweede rij ook meester Constant Huysmans.

    1958 – Zondag 23 maart : Jaarlijks Muziekavond Kon. Fanfare St.Cecilia.

    Aanvang 18u30 in haar lokaal zaal St. Cecilia. Leiding : Rik De Bruyn. Verder het optreden van het Sint-Cecilia-zangkoor onder leiding van Leo Hellemans. Koor en orkest : 85 uitvoerders onder de algemene leiding van Rik De Bruyn. (foto onderaan) Ter afwisseling trad de “gekende Leestse troubadour” Alf. Beterams op. Voor zang en sketch zorgde het jeugdig duo Jan en Jean. (G.v.M., 14/3)

    Programma : 1.Telefunken-Marsj van Joh.Evert 2.Terugkeer naar het Vaderland(Gilson) 3.De Slag om Waterloo (Kessels) 4.Epaminondas (G. De Roeck) 5.Bergsuite (Moerenhout) 6.Per Aspera Ad Astra (Urbach) 7.Simfonische Beweging (M.Poot) 8.Richard III (P.Gilson) 9.Defile des cols bleus (Hannikken) 10.Vaderlands Lied.

    Voor het eerst trad ook het onlangs gestichte “Sinte-Ceciliakoor” onder leiding van Leo Hellemans op met het vierstemmige werk “Bergsuite”, samen met de fanfare. In totaal waren er 85 uitvoerders. Er was eveneens een optreden van de Leestse troubadoer Alfons Beterams en van JAN & JEAN, komieken. (DB, maart ’58)

    Het verslag : “Het muziekconcert van de Koninklijke Fanfare “Sinte-Cecilia” dat o.l.v. RIK DE BRUYN werd gegeven op zondag 23 maart 1958 in haar lokaal bij Frans Huybrechts, kende een overweldigende belangstelling en een grote bijval. Het programma begon met twintig minuten vertraging. Secretaris Gust Lauwers opende het programma met een welkomwoord. Speciaal werd vernoemd de aanwezigheid van de Heren Van Montfort, Verreydt en Wächler, respectievelijk adjunct-voorzitter, secretaris en schatbewaarder van de Federatie der katholieke Muziekmaatschappijen van de Provincie Antwerpen. Telkens ingeleid door de muziekcommentator Frans Verwerft, voerde de K.F. S.C. bovenstaande stukken uit onder leiding van Rik De Bruyn. Alfons Beterams, zanger-gitarist, en het duo Jan & Jean, komieken, zorgden voor de intermezzi. Het optreden van de “Leestse troubadour” en van het Mechels duo werd warm toegejuicht. De clou van de avond was het eerste optreden van het “SINTE-CECILIAKOOR”, voorbereid door Leo Hellemans. Begeleid door de fanfare, zong dit jonge koor de “Bergsuite” op tekst van Dom. Van Nevel, muziek van Jos. Moerenhout. Koor en orkest (samen 82 uitvoerders) stonden onder leiding van Rik De Bruyn. Het dankbare publiek uit de eivolle zaal bedacht de uitvoerders met een lang daverend applaus. Op aanvraag werd het 4de deel van deze suite twee maal uitgevoerd, met onverminderde bijval. HET GEHEEL GAF EEN ZEER GOEDE INDRUK. Naar onze bescheiden mening nochtans was de vrouwelijke bezetting wat zwak. Vooral tijdens het 4de deel werden die partijen door de kopers overstemd. De mannelijke partijen waren ook méér homogeen en méér gedragen. Rik De Bruyn, Leo Hellemans, zangers, zangeressen en muzikanten vinden hier onze meest hartelijke gelukwensen ! Naar het einde toe van het muziekconcert, werd het woord gevoerd door de ijverige secretaris Gust Lauwers. (foto onderaan) Onder meer dankte spreker Alfons Beterams en Jan & Jean voor hun stijlvol en gezellig optreden. Vervolgens huldigde hij Leo Hellemans die zes maanden lang het koor voorbereidde. Leo werd lang toegejuicht en mocht namens de fanfare een mooie ruiker in ontvangst nemen van de kleine Annie Bradt. Ook een mooi geschenk werd hem overhandigd. Ook Rik De Bruyn, de ziel en de bezieler van de fanfare werd in de hulde betrokken. Hem werd een grote mooie bloemenruiker aangeboden. Er volgde een minutenlang applaus dat door de ontroerde dirigent op “zijn mannen” werd overgedragen. Het Vaderlands Lied besloot dit hoogstaand concert. Tot besluit dient hier nog vermeld dat het “St-Ceciliakoor” door de FAMILIE BETERAMS werd begiftigd met een mooie grote vlag : wit veld met blauwe omlijsting. In de hoeken achtereenvolgens het schild van de provincie Antwerpen, de Vlaamse Leeuw, de kerk van Leest en de eerste noten van de “Bergsuite”. Op het witte veld : twee ineengestrengelde handen en klimopranken. Deze mooie vlag werd door genoemde familie ontworpen en vervaardigd. Het werk nam 84 uren in beslag. Wij vernemen dat de K.F.S.C. met koor werd uitgenodigd, op te treden in de parochiale feestzaal van St-Jozef Coloma. De fanfare zal ook optreden in het kader van de Expo 58.” (DB, april ’58)

    Foto’s :

    -Het “Brughuis” van de familie Apers waar de Algemene Vergadering doorging.

    -Foto genomen op de Culturele dag van 20 maart. Midden vooraan met boekje pastoor Coosemans.

    -De dirigent van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Rik De Bruyn.

    -Koorleider Leo Hellemans, anno 1994.

    -De toenmalige secretaris van de fanfare en latere burgemeester, Gust Lauwers, voerde het woord op het einde van de Muziekavond.











    13-04-2023 om 10:54 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – Maartnummer “De Band” : Geschenken.

    “Door de goede zorgen van de Familie Beterams, kon aan elke soldaat twee mooie romans uit de “Reinaert-reeks” bezorgd worden. De gift was zo omvangrijk dat wij een paar maal boeken kunnen versturen naar de kazernes !”

    De familie Beterams had zich in 1944 in Leest gevestigd, eerst op de Grote Heide, later in de “Root” van de Dorpstraat en uiteindelijk in de Tisseltbaan. Luciaan “Luc” Beterams was te Mechelen geboren op 27 juli 1903 en hij overleed in familiekring te Leest op 25 mei 1988. Zijn echtgenote Bertha De Becker was eveneens te Mechelen geboren op 16 mei 1909 en overleed te Zemst op 17 februari 1999.
    Vader Beterams was bibliothecaris in de Han-wijkparochie te Mechelen en jarenlang syndicale leider in sociale aangelegenheden. Via onderpastoor Stany De Decker vervoegde Luc de redactie van “De Band” en jarenlang zou hij met pater Clementiaan de periodiek van Milac helpen samenstellen, tot in 1960 toen hij alleen verder moest.
    Luc en Bertha kregen vijf kinderen : Alfons, Paula, Eddy, Albertine en Marc.

    1958 – Maart : Werkloosheidscijfers.

    De maand maart telde 6 volledig werkloze mannen en 13 tijdelijke. Eén volledig werkloze vrouw en 15 tijdelijke werklozen. (DB)

    1958 – 1 maart : Verplichte Tuberculinatie.

    Iedere rundveehouder die op 1 maart 1958 niet aangesloten is bij een vereniging voor rundertuberculosebestrijding, erkend door de Minister van Landbouw, is gehouden op zijn eigen kosten voor 1 april 1958 de intradermotuberculinatie te doen toepassen op al de runderen van zijn bedrijf en door een erkend dokter in de diergeneeskunde door hem gekozen…” (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 2 en 9 maart : Toneelavond “Rust Roest”.

    Van de Nederlandse auteur Antoon Coolen werd het volkse toneelspel “De Vreemdeling” vertoond door de Leestse toneelkring Rust Roest, die aangesloten is bij A.K.V.T. In “De Band” van april verscheen volgend verslag : Zeer geslaagde toneelvoorstelling door “Rust Roest”. “Op zondagen 2 en 9 maart voerde de toneelkring “Rust Roest” het toneelspel “DE VREEMDELING”op in de zaal “De Roselaar”. In dit Noord-Brabants drama van Antoon Coolen traden op : Jozef Leemans (“de vader”), Berta Willems (“de moeder”), Maria Selleslagh (“Agnes”), Wilfried Hellemans (“Rudolf”), Victor Diddens (“Martijn”), Marcel Leemans (“meester Johan Bosch”) en Frans Van Neck (“Pater Berg”). Regie : Alfons Hellemans. Rolvoorzegster : Rafaël Selleslagh. Wij haasten ons, te zeggen dat deze opvoering ten zeerste geslaagd mag geheten worden én om de keuze van het stuk én om de hoogstaande uitvoering. In dit laatste had Berta Willems (Mechelen) méér nog dan het leeuwenaandeel. Wat kan die dame toneel spelen !

    Mogen wij hier enkele opmerkingen uit ons machientje kloppen ? (voorstelling van 2 maart) -Het programma begon met ZEVEN EN TWINTIG MINUTEN VERTRAGING… -Alle spelers en speelsters dienen gelukgewenst voor hun optreden ; sommigen nochtans (Jef Leemans en Frans Van Neck b.v.) moeten hun vingerspel leren bedwingen. In het eerste bedrijf was het gebrek aan voldoende rolkennis bij Marcel Leemans zeer storend, alhoewel dan toch van korte duur.
    -Victor Diddens en Wilfried Hellemans, twee jonge elementen, laten veel goed verhopen voor de toekomst. AAN ALLEN : HARTELIJK PROFICIAT en…aan BERTA WILLEMS daarenboven : TOT EEN VOLGENDE KEER.”

    Een tweede verslag over het stuk verscheen van S.E.A.M. in de Gazet van Mechelen van 11 maart : “De karakters in dit toneelspel zijn sterk uitgediept. Over de vertolking kunnen we zeggen dat ze voldeed. Nochtans zouden wij enkele opmerkingen willen maken. De taal was niet altijd zoals het hoorde. We kregen onder meer verkeerde verbindingen in uitspraak. Wat de individuele vertolking betreft : De vader (Jef Leemans) akteerde goed, maar mag niet te veel met een vinger gebarenspel geven, zijn articulatie had kunnen beter zijn. Niettemin beleefde hij de vaderrol karaktervol. De moeder (Bertha Willems) verdient zeker een grote pluim om haar vertolking. Dat was meesterwerk ! Agnés (Maria Selleslagh) speelde haar rol zoals het moest, natuurlijke zegging, zuivere uitspraak. Het gebarenspel nog iets verzorgen. Een prima vertolking. Rudolf (Wilfried Hellemans), Martin (Victor Diddens), de 2 zonen van de smis misstonden niet in het ensemble. Meester Johan Bosch (Frans V. Neck) die de moeilijkste rol te verdedigen had, heeft dit absoluut niet slecht gedaan. Wij zouden deze speler echter aanraden zijn gebaren en houdingen beter te verzorgen. Buiten dit euvel voldeed hij ten stelligste in zijn niet gemakkelijke rol. Geluk wensen voor zijn mimiek. De regie van Alfons Hellemans getuigde van vakmansschap. Belichting, decor en klank voldeden. Aan “Rust Roest” wensen wij het allerbeste voor de volgende toneeljaren.

    1958 – 3 maart : Eddy Beterams soldaat.

    Die dag ging Eddy Beterams binnen bij TTr in de kazerne te Mechelen. (DB, maart ‘58)

    Dezelfde periodiek nr. 11 datzelfde jaar : “Op 3 maart werd leider Eddy Beterams opgeroepen om zijn militaire dienstplicht te gaan vervullen in de kazerne van Mechelen. Door het feit dat hij daar gekazerneerd is, hebben wij nog steeds de kans hem elke zondag op de vergadering te ontmoeten. Eddy, proficiat voor dit edelmoedig optreden, weinigen zullen het u nadoen !”

    1958 – 8 maart : Elisabeth Rheinhard ten grave gedragen.

    Na een lange ziekte overleed op 4 maart 1958 te Heverlee Elisabeth (Liezeke) Rheinhard, echtgenote van Paul Van den Eynden. Zij werd te Leest geboren op 26 juli 1919 als dochter van koster Jef. In de St.-Lambertuskerk te Heverlee had op 8 maart de plechtige lijkdienst met communiegelegenheid plaats. Daarna volgde de teraardebestelling op het gemeentekerkhof te Heverlee. Dit alles onder een massale volkstoeloop.
    Onder de talrijke aanwezigen waren verschillende personaliteiten zoals de heren Cool, algemeen voorzitter van het A.C.V., Jef Keuleers van het A.C.V., De Walsche, secretaris van de Christelijke Centrale voor Openbare Diensten, Van de Wiele, A.C.W., Tricot, K.W.B. e.a. Ook vele seizoenarbeiders woonden de dienst bij (haar man dhr Van den Eynden was secretaris van de Vlaamse seizoenarbeiders).
    Het echtpaar had vier kinderen.

    Foto’s :

    -Luc en Bertha Beterams-De Becker getekend door Georges Herregods.

    -Foto van Luc en Bertha.

    -Gedachtenisprentje van Elisabeth “Liezeke” Rheinhard.

    -De achterzijde van haar doodsprentje.

    -De familie Rheinhard met v.l.n.r. : Maria Rheinhard (“Juffrouw Maria”), moeder Diedens, Jos, Gerarda, Hilda, vader Jef Rheinhard koster te Leest en Pauline. Onderaan Liezeke en Herman. (Foto : L.G., blz 298.)









    01-04-2023 om 09:59 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 16 februari : Verslag vergadering B.J.B.

    “Op 16 februari hadden we onze vergadering. Het was echt een zomerse namiddag. De stijlvolle formatie had plaats in de frisse buitenlucht. We zongen als stapliederen : “Wij dragen een vlag” en “Wij zijn uw jeugd”. We stapten al zingend ons lokaal binnen. Toen ieder plaats had genomen, begonnen we met een passende Mariahulde en als slot zongen we het “Meilied der kinderen”. Daarna heette de leidster ons allen hartelijk welkom. Er waren er een 25-tal aanwezig. Na het welkomwoord had er een korte zangstonde plaats onder leiding van Mariette De Prins. Het was de zeer mooie canon : “Nacht vangt aan” die we aanleerden. Hierop volgde het leiderswoord dat handelde over onze vastenactie en onze vastenbezinning. De leidster drong er op aan dat we moeten leren veroveren. Iedereen van onze afdeling zou moeten meehelpen en nog meer meisjes voor onze B.J.B. te veroveren. Zij dankte ook diegenen die meegewerkt hadden aan de culturele dag te Mechelen, vooral Mariette De Prins voor de zangnummers, Jeanne Daelemans voor de welsprekendheid en Jeannine Van de Poel voor de voordracht ; dezen werden met een hartelijk applaus bedacht. Hierop zongen we vol geestdrift het “Guldensporenlied” (Staf Nees). Maria Vloeberghen droeg het gedicht “Bezinning” voor. Hierna werd het woord gegeven aan onze E.H. Proost die handelde over “Afbraak en miskenning van God’s liefde”. In naam van alle meisjes dankte onze leidster voor deze zeer nuttige les. De beroepsles had daarop plaats en Mariette De Prins handelde over het behangen van de muren. Deze les werd zeer aandachtig gevolgd daar sommige meisjes thuis of in de geburen moeten helpen. Zelfs een stalenboek kwam er bij te pas. Tot slot van onze vergadering deden we nog enkele gezelschapsspelletjes. Na een kort gebed en met een tot weerziens, gingen en reden we heel tevreden huiswaarts.
                 Een B.J.B.-zus.” (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 16 februari : Muziekavond “Arbeid Adelt”.

    Ging door in zaal “De Rozelaar” o.l.v. J. Van der Taelen. Het Programma :
    1.Divama,mars – Joh. De Wit
    2.Antigone, ouverture – F. Rousseau
    3.Volharding, mars – L. Meeus
    4.Judex (Mors et Vita) – Ch. Gounod
    5.Engelandvaarders, mars – W. Schild
    6.Caesar en Cleopatra, dr.ouv.-G. Boedyn
    7.Afscheid der Gladiatroren – Blankenburg
    8.Zwart Water, ouverture – Jourquin
    9.Onder de dubbele arend, m. – J. Wagner
    10.Flambeau-Marsch, karekterst.- Gadenne.
    11.Terugkeer uit Dinant, m. – Teugels.
    12.Donaugolven, wals – Yvanovici.
    13.Kleine Sentimentele, ouv. – G. De Rouck.
    14.Oude Kameraden, mars – Teike.
    15.Siciliaanse ouverture – Dak.
    16.Vaderlands Lied – Van Campenhout.

    Tussen de pozen traden de conférancier Guske Lancier, de humoristische goochelaar Framatelli en de accordeonist F. Canas op.

    “Tijdens de uitvoering van het VADERLANDS LIED is het ons weer eens opgevallen, HOE ONVERSCHILLIG het publiek zich dan gedraagt…Een beetje eerbied en ingetogenheid zijn nog steeds van deze tijd of kunnen wij dat nog alleen bij de uitvoering van deze hymne op een…kerkhof ? …” (DB, maart ’58)

    1958 – 17 februari : KWB-film : “Gelukkige Dwaasheid”. (DB, maart ’58)

    1958 – 28 februari : K.R.O.O. Frans PISCADOR vanuit Heverlee.

    Na weken van zware oefeningen, kan ik dan eindelijk eens enkele woorden schrijven omdat wij nu juist mutatie hebben gedaan en wat rust hebben. Wij gaan van de Compagnie naar de school van Heverlee als K.R.O.O. (=kandidaat reserve onderofficier) : nog vier maanden zullen we moeten zwoegen om 25 fr daags te kunnen verdienen. Hartelijke groeten aan allen en veel dank voor de lectuur ! Speciale groeten aan alle bleu-kens !”(Foto onderaan) (DB, maart ’58)

    1958 – 28 februari – G.v.M. : Rust Roest.

    Met genoegen kunnen we mededelen dat deze ijverige toneelkring een opvoering geeft van het prachtige toneelstuk “De Vreemdeling” door Antoon Coolen, op zondagen 2 en 9 maart, telkens te 7 uur in de zaal “De Rozelaar”, bij Th. Teughels. De talentvolle actrice uit Mechelen, mevr. Bertha Willems, verleent haar gewaardeerde medewerking. Verder staan dhr Jef en Marc Leemans en Van Neck Frans, alsmede de juffr. Selleslagh Maria uit Leest borg voor een puike vertoning. Alle liefhebbers en sympathisanten uit Leest en omliggende gemeenten worden vriendelijk uitgenodigd tot het bijwonen van een dezer toneelavonden. Hartelijk welkom en dank bij voorbaat.

    Recensies zijn te lezen in het vervolg op deze Kronieken.

    1958 – Maartnummer “De Band” : Groepsfoto Chirogroep.

    Volgens “De Band” was deze foto afkomstig van Louis Van den Brande uit Ramsdonk.

    De tekst op de achterzijde van de foto : “Cliché : de Standaard-Nieuwsblad. Afdruk : St-Franciscusdrukkerij Mechelen. Achterzijde van dit blad blijft onbedrukt, om technische redenen.”

    Foto’s :

    -Mariette De Prins leidde de zangstonde tijdens de B.J.B.-vergadering.

    -De B.J.B.-meisjes van Leest in 1960.

    -Nog een foto van leden van deze vereniging uit dezelfde periode. In 1965 zou de BJB zijn naam veranderen in KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd)

    -Een jonge Frans Piscador in zijn outfit van Excelsior Leest, de Leestse club van eind jaren ’40 van Fé Polfliet.

    -De volledige Leestse Chiro-groep van de jongens in 1958.











    26-03-2023 om 10:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 9 februari : Heilige Mis voor de soldaten.

    De proost van Milac droeg een mis op ter intentie van de soldaten. De soldaten Constant De Prins en Willem Lauwens (foto’s onderaan) fungeerden als misdienaars. (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 9 februari : Culturele dag van de B.J.B. te Mechelen.

    “Op de tweede zondag van februari gaat er te Mechelen in het parochiehuis van St Jan Berchmans een culturele dag door van de B.J.B. waarop familieleden, vrienden en kennissen van de B.J.B.-meisjes worden uitgenodigd.
    Begin : 09u30. In de voormiddag tornooi welsprekendheid en voordragen. Ook zang. De afdeling Leest zal volgende liedjes zingen : “Lied van mijn land” en “Des winters als het regent”. In de namiddag : finale.” (DB, februari ’58)

    De afdeling Leest behaalde voor zang een eerste prijs in 4de afdeling. Jeannine Van de Poel haalde 87% en een vierde prijs en Jeanne Daelemans 70% en een 6de prijs. Beiden in welsprekendheid. (DB, maart ’58)

    1958 – 9 februari : Algemene Vergadering Parochiale Vrouwenbond.

    “Onze eerste Algemene Vergadering van 1958 ! En nog in volle winterperiode ! Wat zou ze worden ? Want van het weer hangt toch veel af…Goddank, ze is een succes geworden, zodat ieder er stond van te kijken. We telden wel een 115 aanwezigen van alle slag : oudere mensen reeds vergrijsd door de strijd van het leven, jonge moedertjes die nog veelal gebukt staan over wiegjes en kleine mensjes en daar tussenin heel het gamma van blond, bruin, zwart of gespikkeld. Werkelijk een schoon publiek ! Het programma van de vergadering was, naar gewoonte, ook nu weer van de bovenste plank. Buiten de gewone punten hoorden we de godsdienstles door Z.E.H. Pastoor die handelde over : “DE KRISTENE MOEDER EN ONZE MODERNE TIJD”. ’t Was een zeer verzorgde en aangepaste les die door allen stil beluisterd werd en waar elk zeker het hare van meegedragen heeft voor haar persoonlijk en ook voor haar gezinsleven. De voordracht door juffrouw Dewinter “ONZE ZORG VOOR DE GEZONDHEID VAN ONZE OUDERLINGEN” werd eveneens door allen met de grootste aandacht gevolgd, want we hebben er veel nuttige dingen door geleerd. Op de haar eigen zeer gezellige en zeer duidelijke manier leerde de lesgeefster ons vele zaken over de te volgen levenswijze, voeding, enz. die ons moesten helpen om onze duurbare ouderlingen het leven zo aangenaam mogelijk te maken en om hen bij te staan om de lasten en moeilijkheden van de ouderdom makkelijker te dragen. Ja, die voordracht had nog wel een uur langer kunnen duren en we zouden het nog niet beu geworden zijn. Tussen de spreekbeurten in werd er eens deugdelijk gezongen en leerden we zelfs een nieuw liedje aan : “De Vogelenbruiloft”. Dan volgde de traditionele koffie met koeken, een uitgelezen lekkernij voor ons vrouwen ! Het 2de deel van de vergadering bevatte dan allerlei mededelingen en werd besloten met een goochelaarstoertje, uitgevoerd door een paar van onze leden. Indien de mannen daar meer wensen over te weten, moeten ze zich maar eens laten “begoochelen” door hun vrouw : ze zullen dan ’t effect wel kennen ! Een vurig gebed voor onze overledenen en zieke leden, besloot deze mooie vergadering.

    DE PAROCHIALE VROUWENBOND is ook zeer gelukkig, te kunnen meedelen dat zij nu 200 leden telt en de ledenslag is nog niet ten einde : als ’t God belieft, komen er nog meer leden bij… Namens de Parochiale Vrouwenbond, M.R.” (DB, maart ’58)

    Op de andere driemaandelijkse vergaderingen van 58 werden nog volgende voordrachten gehouden : “De verzorging van onze ouderlingen” door juffrouw De Winter, “Liefde, grondslag van de opvoeding” door Mr Verschuren, “Ons gezin, een eigen schepping” door Mr Vrielinck en “Ziekten met sociale weerslag” door Juffrouw Frateur. Op geestelijk vlak was 1958 goed voor :
    -de retraite te Antwerpen de grote bedevaart naar Oostakker met 73 leden van de Leestse Boerinnenbond.
    -de bedevaart naar Lourdes in oktober alwaar KVLV werd afgevaardigd door R. De Wit-Meulemans.
    -de bedevaart naar Scherpenheuvel, gekoppeld aan een bedevaart naar St Jozef te Leuven met 52 deelnemers.
    -een zielemis voor de overleden leden.
    -recollectie op 21.12.1958.

    1958 – 10 februari : Soldaat Achiel VAN WINGHE vanuit Mechelen.

    “Hier dan het eerste briefje van een dikke bleu uit Mechelen. In de eerste plaats moet ik u bedanken voor het regelmatig ontvangen van tijdschriften. Ik moet me verontschuldigen omdat ik misschien nogal lang heb gewacht met te schrijven, maar ik had werkelijk weinig nieuws te melden en aan een epistel als dat van D.P.S., dat vorige maand in De Band verscheen, hebt ge ook niet veel. Voor mijn part is de troep nog niet zo slecht, voor zover ik daar al ondervinding kan van hebben. De dagen zijn hier goed gevuld met lessen die zich regelmatig afwisselen, zodat er van verveling geen sprake is. Ik heb nog maar éénmaal het leger verwenst en dat was verleden woensdag : een hele voormiddag op oefening in de stromende regen ; terug in de kazerne, woog onze kapootjas wel 20 kg… Kwestie van ontspanning is het hier ook zeer goed : we hebben film, radio en televisie. Beste groeten aan alle Leestse soldaten, ook aan alle B.J.B.-ers !” (DB, maart ’58)

    -Achiel Van Winghe vanuit Mechelen, 4/3/1958 : “In de eerste plaats dank voor de ontvangen lectuur, bijzonder voor de twee mooie boeken. Verder ben ik nog zeer optimist over het verloop van mijn legerdienst. De laatste weken van onze opleiding waren wel tamelijk zwaar, zoals b.v. die marsj van 30 km, maar al die narigheden zijn nu weer achter de rug. Ik ben hier nu ingedeeld bij de radio-operateurs; de opleiding zal nu hoofdzakelijk bestaan in het leren omgaan met radioposten. Sedert gisteren is hier een nieuwe Leestse schacht binnengekomen, de man van de Chiro, Eddy Beterams : hij zei me dat zijn eerste indrukken zeer goed zijn. Over een veertiental dagen hadden we hier de gelegenheid een prachtige bonte avond bij te wonen, verzorgd door de Philips-Fabrieken. Ik sluit met hartelijke groeten aan alle Leestse soldaten maar bijzonder aan de mannen in Duitsland.”

    -Achiel Van Winghe vanuit Mechelen, 30/11/58 : “Als men zo kort bij huis “ligt”, dan komt het er zo gemakkelijk niet van dikwijls te schrijven. Op 15 november hadden we de jaarlijkse korpsmaaltijd. Nochtans viel het eten tegen… Alles kwam in orde toen de korpsoverste aankondigde dat we twee dagen gunstverlof zouden krijgen : één wegens de goede maneuvers en één ter gelegenheid van het Feest van de Koning. Een maand geleden ging hier de grote cross van de compagnie door. Ik eindigde op de 3de plaats en hoop bij de volgende cross “minstens” de hoofdvogel te kunnen afschieten. We zijn hier terug van wal gestoken met de Milac : een tiental mannen van de 100e Cie TTr, daarbij enkele jongens van de Stafcompagnie en uit de opleiding. Nog 118 dagen voor mij ! Beste groeten aan Milac, alle Leestse soldaatjes (in het bijzonder de mannen van lichting 2.1.58). Het is nu tijd om naar de match F.C. Mechelen-Patro Eisden te gaan kijken.”

    1958 – 11 februari : Afscheidsfeest chiroleider Eddy Beterams.

    Meer over Eddy Beterams in deze Kronieken : 16/8/1955, 4/7/1957 (telkens op bivak) en 23/11/1984 (als judoca). (Foto onderaan)

    1958 – Zaterdag 15 februari : De KWB bezocht het Sportpaleis te Antwerpen.

    “Op zaterdag 15 februari vertrok onze afdeling met een autobus naar de zes dagen van Antwerpen zodat wij met onze 35 KWB-ers nog eens van een stukje sport hebben kunnen genieten, zoals b.v. de beide reeksen achter derny’s waarin wij Rupske Lauwers in de eerste en grote Rik (Noot : Rik Van Steenbergen) (Foto’s onderaan) in de tweede als overwinnaars te voorschijn zagen komen. Vooral de 2de reeks heeft indruk op ons gemaakt, want daarin zagen wij specialisten als Rik Van Steenbergen, Wachtmans, Van Est en De Paepe, wereldkampioen achter motoren. Was het nu een premie van 7.000 baarden of was het een prestigekwestie dat de koers gemaakt heeft, wij denken het eerste. In elk geval, daar zagen wij grote Rik op zijn best, want al sportend dubbelde hij het ganse gedoe. Werkelijk, om duimen en vingers af te likken ! Ook tijdens de zware jachten was er wat moois te zien en dan vooral vanwege de oude Schulte : wat kan die man fietsen. Men mag nu weten dat zes dagen combine is, toch is er schone sport te zien en toch moet het zeer zwaar zijn voor de renners om aan een soms moorddadig tempo zes dagen te rijden. Ook de attracties waren de moeite waard gezien te worden, vooral de vier gebroeders die allerlei acrobatiën verrichtten op de koord, konden ons bekoren.
    Wij vertrokken terug uit Antwerpen na de spurten van 1 uur en na een kort oponthoud in Breugelhof, werd ieder terug thuis gebracht. Als besluit van deze reis mogen wij zeggen dat ieder waar heeft gekregen voor zijn geld en dat iedereen nog wel zal willen terugkeren volgend jaar.
                 POLFLIET Emiel.” (DB, maart ’58)

    Foto’s :

    -Constant “Stanne” De Prins na één van zijn vele overwinningen. Het jongetje rechts is Harry Cauwenbergh.
    -Soldaat Willem Lauwens fungeerde zoals Stanne als misdienaar.
    -Eddy Beterams nam afscheid van de Chiro en werd soldaat.
    -Willy “Rupske” Lauwers.
    -Rik Van Steenbergen.











    20-03-2023 om 09:41 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wijzigingen – Aanvullingen.

    1958 – 15 januari : Belasting op fietsen.

    De ontvangers der belastingen te Mechelen 1e en 2de kantoor delen mede dat de fiets- en voertuigplaten, evenals de hondenmedailles, zullen afgeleverd worden te Leest op het gemeentehuis op 22 en 23 dezer telkens van 9 tot 13 uur. De prijzen zijn zoals vorig jaar.

    1958 – 17 januari : Studiekring K.W.B.

    Het onderwerp op deze studiekring : “Kiezen, gewetensvraag voor onze Katholieken”. De opkomst was goed. Op dit ogenblik telde de afdeling Leest een kleine 100 leden terwijl het verbond nationaal 10.436 leden telde. (DB maart ’58)

    1958 – Zondag 19 januari : Feestvergadering B.J.B.-Meisjes.

    DB, maart ’58 : “Die dag werden, na het Lof, vijf meisjes van onze afdeling lid van het grote sterke leger van de Katholieke Aktie. Ze aanvaardden een apostel te zijn van Christus en Zijn Kerk, om door gebed en offer, woord en daad, op hun parochie en elders, gelijk Maria, Christus te dragen naar hun medemensen. Mochten zij met de hulp van O.L. Vrouwke trouw zijn aan deze belofte en dit ideaal en mocht de B.J.B. ertoe bijdragen dat zij zouden openbloeien tot moderne diepvrome vrouwen. Ook de bestuursleden namen weer eens bewust hun grote verantwoordelijkheid op. We besloten deze korte plechtigheid met het lied “Levensadel”. Hierna hadden we feestvergadering : zoals altijd begon deze met een stijlvolle formatie. Een hartelijk en welgemeend welkom werd gezegd aan alle meisjes. In naam der meisjes werd E.H. Pastoor eerbiedig verwelkomd. Bij gelegenheid van de eerste vergadering van het jaar bedankten we onze Proost voor de leiding die hij geeft, en om het goede zaad dat hij zo kwistig in onze harten strooit, gaven we hem een klein geschenk. Onze nieuwe leden huldigden we door het zingen van “Vlaanderen herrijst”. Om onze godsdienstkennis nog meer te versterken en om nog meer persoonlijk overtuigd te zijn, luisterden we aandachtig naar de godsdienstles : “Met het Hart van Christus tegenover de verscheurde Christenheid”. Dan werd het actiepunt van de maand uitgelegd : hoe allen vurig moeten meebidden gedurende de internationale bidweek voor de bekoring van alle mensen. Plezierige en huiselijke liedjes werden gezongen. Hoe elk meisje in dienende liefde haar aandeel kon bijbrengen in de stijl van een beweging, kon men leren in het leiderswoord. Jeannine Van de Poel (foto onderaan) droeg op een eenvoudige doch mooie wijze het gedicht : “Kerstnacht in de loopgraaf” voor. Jeanneke Daelemans hield een zeer boeiende spreekbeurt over “Schoon Vlaanderland”. Deze twee meisjes willen de eer van Leest trachten te verdedigen op de culturele dag. Na nog enkele praktische mededelingen, lieten we de koeken goed smaken, terwijl stemmige muziek weerklonk. De verkiezing van Miss 58 bracht veel spanning teweeg. Na het muzikaal pak, zorgde E.H. Pastoor voor vrolijke dansmuziek. Te vroeg was het weer tijd om naar huis te gaan. We dankten God voor dit gezellige en goeddoend samenzijn.
                   Leonie Muysoms.”

    1958 – Zondag 26 januari : Toneel Chiro.

    Opgevoerd werd “De Wraak van de Kabouters”, een spel in drie bedrijven van P.S. Van Enschede en het drama “Het Wachtersspel” van R. Hens. Kwamen op het toneel : Jan Van den Vondel, Walter De Prins, Alfons De Smet, Guido Hellemans, Edward Rottiers, Victor Diddens, Robert De Rooster, Roger Silverans, Guido Lamberts, Marc Leemans, Leon Daelemans, Alfons Huysmans, Jean Nuytkens, Raymond Buelens, Theo Huysmans, Hugo Emmeregs, Eddy De Smet, Silvain Van den Avondt, Marcel Van Hoof, Martin Tourné en Jean De Croes (“De Wraak der Kabouters”).
    In het “Wachtersspel” : Rik Muysoms, Louis Vloebergh, Eddy Beterams, Jozef Verlinden, Louis Van Winghe en Edward Diddens. (DB, maart’58)

    1958 – Februari : Werkloosheid.

    In de maand februari noteerde men 8 volledige werkloze mannen en 11 tijdelijk. Twee volledig werkloze vrouwen en 10 tijdelijk werklozen. (DB, maart ’58)

    1958 – Zondag 2 februari : Bonte Avond van Milac.

    Vond plaats in de parochiale feestzaal om 19 uur stipt. Op het programma : het cabaretgezelschap “De Poolster” uit Mechelen met Ludwig Könner, Simonne Van Roy, Bert Verelst, de Sun Spot en Flup en Flap. Toegang : 20 frank. (DB, februari ’58)

                                         Sponsors :

    Triumph, Vilvoorde-Alimenta, Brussel-Cotelle&Foucher, Brussel-Nationaal Zwitsers Verkeersbureau,Brussel-Boekhandel Missiehuis, Overijse-De Standaard, Brussel-Bonden van het Heilig Hart, Mechelen-Lauwens Antoine, sculpteur, Leest-I.M.B., Mechelen-Gestetner, Brussel- Castrel, Lier- Volkslektuur, Antwerpen- Victor Goossens, Hombeek- Deegwaren Remy, Wijgmaal- Galeries Anspach, Mechelen-Jupi, pantoffel fabriek, Leest- Fromagerie Kraft, Luik- Wasserij Dyla, Mechelen- Vernis Claessens, Deurne- Schoenwinkel Wwe Piessens, Leest- Chocolade Jacques, Eupen- Schoenen Dyla, Mechelen - Mercedes-Benz, Mechelen- Fort Producten, Itegem-Uitgeverij Heideland, Hasselt-Textielwinkel Wwe Huyghens, Leest- Macaroni Soubry, Roeselare -Cichorei De Beuckelaer, Antwerpen -Ververij Ideal, Mechelen- Ciné Tivoli, Tisselt- Belgische Margarine Unie, Merksem - Familie Hoeks, Mechelen - Dagblad Het Volk, Brussel - Huis Marcel Leemans, winkelier, Leest - Eternit, Kapelle-op-den-Bos - Kantoormachines Mispelters, Mechelen - Gevaert, Mortsel - Huis Vloebergh-Van Dam, huishoudart.,Leest - Tabakken Odon Warland, Brussel - Trois Suisses, Dottenijs - Ceuppens Frans, Velo-onderdelen, Leest - De Croes-Van den Heuvel, café, Leest - De Smet, handelaar Bist, Leest - Gobien-Cop, winkelier, Leest - Huybrechts-De Bruyn, Winkelier-herberg. - Mevr Wwe Huyghens-Huysbrechts, textiel - Lauwens-Alewaeters, textiel, Leest - Piessens-Wilms, bakker, Leest - Mevr Wwe Piessens-Robeyns, schoenen - Rottiers-Jacobs, melkhandel, Leest -  Dokter en mevr Stuyck, Leest - Van Praet-Moortgat, winkelier, Leest - Lamberts-Hermans, Londerzeel - Bieren De Bondt, Mechelen - Brouwerij van Haacht - Koffie Rombouts, Antwerpen.

    In “De Band” van maart verscheen volgend verslag van de Bonte Avond : “Op 2 februari was er in de parochiale feestzaal een bonte avond verzorgd door het cabaretgezelschap “DE POOLSTER” van Mechelen. Deze feestavond begon te 19u02. Aanvankelijk scheen de opkomst eerder gering te zijn vergeleken bij vorige jaren, maar te 19u30 was de zaal vol gelopen. Dit illustreert weer eens dat het overgrote deel van het Leestse publiek nog niet schijnt te weten dat de Milac-avonden te Leest (en te Hombeek) zéér stipt op het aangekondigde uur beginnen ! Door een samenloop van omstandigheden kon de K.F.S.C. aan het programma niet meewerken. De eerstvolgende bonte avond van Milac zal deze fanfare wellicht beter in de mogelijkheid zijn om een programma ten bate van de Leestse soldaten op te luisteren. Na het welkomwoord, hield Eerwaarde Pater Heldmar O.F.M., onderpastoor en proost van MILAC-Leest, een korte toespraak waarin hij het thema “vreugde” ontwikkelde. Het optreden van “De Poolster” was –zeer algemeen gesproken- goed. Het eerste deel nochtans was zwakjes en miste heel wat energie ; het 2de deel maakte een goede indruk en was goed genietbaar. Het werd geen “knalavond” zoals aangekondigd. De sympathieke Limburgse zanger-gitarist LUDWIG KONNER, genoot zeer veel bijval en werd dan ook telkens op een daverend applaus onthaald voor en na zijn optreden. Het was de enige “ster” van het programma (trad intussen op voor de T.V.). De “SUN SPOTS”, droogkomieken, hadden eerst na de pauze voelbaar succes. De clowns “FLUP & FLAP” kwamen insgelijks eerst in het 2de deel van het programma genietbaar tot hun recht, samen met BERT VERELST, conferencier. SIMONNE VAN ROY, accordeoniste, miste eerst en vooral een zekere vrouwelijke charme. Haar accordeonklanken mochten er zijn maar, naar onze bescheiden mening, kan zij nog een “vedette” worden. Na het optreden van “De Poolster” werd een REUZE-TOMBOLA gehouden. De prijzen werden ons GESCHONKEN door ZESTIEN LEESTENAREN en door ACHT EN DERTIG winkels en firma’s uit het omliggende. Deze tombola kende een zéér grote belangstelling. Enkele slotbemerkingen wezen ons hier geoorloofd : Ontgoocheld hebben wij ook nu moeten vaststellen dat het MERENDEEL van de oud-soldaten (= sinds de stichting van MILAC te Leest) telkens de GROTE AFWEZIGEN zijn op onze feestavonden. Wij nemen aan dat de jongelieden zich (misschien) eerder getrokken voelen naar bijvoorbeeld een bal in het omliggende. Maar…Zij schreven ons toch vroeger niet te zullen vergeten wat Milac voor hen gedaan heeft tijdens hun legerdienst. Dit blijft slechts een jammerlijke holle phraze wanneer dit niet in een DAAD wordt omgezet. Alhoewel wij geenszins de indruk willen geven alsof Milac voor onze soldaten ALLES of ZEER ZEER VEEL zou betekenen, is die afwezigheid waarvan hoger sprake voor ons een sprekend bewijs van een gemis van de elementairste vormen van beleefdheid, waardering en van een greintje dankbaarheid. De oud-soldaten die aanwezig waren, vinden hier onze dank. Wat de prijzen voor de tombola betreft : de meerderheid van de winkels, cafés, handelaars en andere zakenlieden, waren er “niet bij”. Er zijn nog te veel mensen die wachten tot wij aan huis komen “bedelen”. Zij moeten weten dat MILAC zich in deze aangelegenheid beperkt tot een algemene oproep. Zij die graag een prijs schenken, verwittigen ons wel of brengen hun bijdrage zelf binnen. De herbergiers zouden kunnen noteren dat het niet alleen de WINKELS zijn die prijzen kunnen schenken. Deze zin werd ons vooral ingegeven door spontane reacties van burgers én soldaten. Voegen wij hieraan nog toe dat bij de prijzenreeks werd opgemerkt dat de “Heide” slechts door één enkele zaak “vertegenwoordigd” was. De geste van Dokter Stuyck werd ten zeerste gewaardeerd.”

    1958 – Zondag 2 februari : Pater Buelens hield sermoen.

    De Hombeekse pater Isidoor Buelens hield in alle missen een sermoen voor de Missies. Voor zijn reis haalde hij in de kerk van Leest 6.467 frank op. (DB, maart, ’58)

    1958 – Woensdag 5 en 13 februari : Voorlichtingsvergadering toekomstige soldaten

    Om 19u30 in het patronaat.
    -Dokter Stuyck (foto onderaan) gaf een spreekbeurt over venerische ziekten.
    -Luitenant Geerts, adjunct-selectieofficier (foto onderaan) gaf een uiteenzetting over de selectie, de aanwijzing voor de verschillende wapens in België of Duitsland en enkele andere aspecten van de legerdienst.
    -Vertoning van een documentaire film over enkele opleidingscentra.
    -Een oud-soldaat belichtte de goede en kwade aspecten van de legerdienst.
    -De aangekondigde legeraalmoezenier Van der Kercken was niet komen opdagen. (DB,maart ’58)

    Foto’s :

    -Jeannine Van de Poel naast haar broer Walter in 1953.
    -Verslaggeefster van de B.J.B.-meisjes Leonie Muysoms.
    -Advertentie uit De Band voor “De Bonte Avond” van Milac.
    -Dokter Marcel Stuyck sprak over venerische ziekten.
    -Luitenant Fons Geerts, afkomstig uit de Tiendeschuurstraat en woonachtig in de Kouter, gaf een uiteenzetting over de legerdienst .











    08-03-2023 om 09:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/11-24/11 2024
  • 11/11-17/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!