NK1799
H.W. Mesdag
Vissersboten in de branding
gedateerd 1898
doek, 142.5 x 178.0 cm
Reconstructie herkomst
D. Sala & Zonen (kunsthandel), Den Haag
ICN inventariskaart; Archief SNK nr.866
Deze herkomstnaam is onzeker.
1943-11-30 <> 1943-11-30 Venduehuis der Notarissen (veiling), Den Haag
ICN inventariskaart; Archief SNK nr.435, 866; Bundesarchiv Koblenz B323 nr.574; RKD fotodocumentatie, inventariskaart Goudstikker/Miedl; Vlg.cat. Venduehuis der Notarissen, Den Haag, 30 november 1943, nr.183 (afb.)
1943-11-30 <> 1944-02-04 Goudstikker/Miedl (kunsthandel), Amsterdam
ICN inventariskaart; Archief SNK nr.435, 866; Bundesarchiv Koblenz B323 nr.574; RKD inventariskaart Goudstikker/Miedl
1944-02-04 Hotel Frankfurterhof, Frankfurt am Main
ICN inventariskaart; Archief SNK nr.190, 435, 866; Bundesarchiv Koblenz B323 nr.574; RKD inventariskaart Goudstikker/Miedl
Duizenden kunstvoorwerpen zijn in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland terechtgekomen, hetzij door verkoop, hetzij door roof of confiscatie. Na de oorlog heeft de Stichting Nederlandsch Kunstbezit (SNK) namens de Nederlandse Staat veel van de teruggehaalde kunstvoorwerpen aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven. Desondanks bevindt een groot aantal kunstwerken zich nog steeds onder beheer van het Rijk. Dit vormt de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie).
Een leeggeroofd huis in Arnhem, fotoarchief P. de Booys, 1944/45.
De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft in oktober 1997 de Commissie Ekkart opdracht gegeven een proefonderzoek naar de herkomst van een selectie van kunstvoorwerpen uit deze NK-collectie te doen. Daarna is in opdracht van diezelfde commissie en onder organisatorische verantwoordelijkheid van de Inspectie Cultuurbezit op 1 september 1998 het projectbureau Herkomst Gezocht opgericht met een belangrijke taak: het achterhalen van de oorspronkelijke eigenaren, voor zover dat, ruim 50 jaar na het einde van de oorlog, nog mogelijk is. De resultaten tot dusver staan op deze website en zijn vastgelegd in deelrapportages. Via deze website is het mogelijk om zelf in de database te zoeken.
Ten behoeve van de onafhankelijke beoordeling van aanspraken op kunstvoorwerpen is het sinds 1 januari 2002 mogelijk claims voor te leggen aan de Restitutiecommissie.
Conclusie
De herkomstgegevens zijn niet sluitend. Het is onbekend wie het schilderij heeft ingebracht bij de veiling Venduehuis der Notarissen .
http://www.herkomstgezocht.nl/nl/index.html
Persbericht | 06-02-2006
De Nederlandse staat gaat 202 schilderijen teruggeven aan de erven van de oorspronkelijke eigenaar. Het gaat om werken die onderdeel uitmaakten van de handelsvoorraad van de kunsthandel J. Goudstikker NV zoals die begin mei 1940 bestond. Staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur) neemt hiermee het advies van de Restitutiecommissie over en heeft hier de verzoekers van op de hoogte gebracht.
In 1952 werd een overeenkomst gesloten tussen de erven Goudstikker en de Nederlandse staat over de Goudstikker-collectie. De Restitutiecommissie vindt nu dat met deze overeenkomst destijds geen afstand is gedaan van de eigendomsrechten op 202 werken uit deze collectie. Deze 202 werken worden teruggegeven aan de erven Goudstikker. 40 Andere kunstwerken worden niet teruggegeven omdat deze in mei 1940 hoogstwaarschijnlijk of zeker niet toebehoorden aan Goudstikker. Daarnaast worden 21 schilderijen niet teruggegeven omdat de commissie vindt dat de weduwe Goudstikker in de akte uit 1952 duidelijk afstand heeft gedaan van deze werken. Verder staat in het advies van de Restitutiecommissie dat vier schilderijen die aan de erven van Goudstikker teruggegeven zouden moeten worden, worden vermist.
Het restitutiebeleid wordt sinds 2001 minder strikt juridisch en meer vanuit moreel oogpunt benaderd. De Restitutiecommissie werd eind 2001 ingesteld door het ministerie van OCW en heeft sindsdien advies uitgebracht over 19 verzoeken tot teruggave van cultuurgoederen. Daarbij gaat het om goederen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland zijn teruggebracht en nu door de Nederlandse overheid worden beheerd. De staatssecretaris van Cultuur heeft tot nu toe alle adviezen van de Restitutiecommissie overgenomen.
Vandaag heeft staatssecretaris Van der Laan eveneens de Tweede Kamer over haar besluit tot teruggave geïnformeerd.
De erven van Goudstikker verwijten de Nederlandse staat de eigendomsrechten niet juridisch maar vanuit moreel oogpunt te hebben afgedaan.
|