Zopas werden de plannen voor een nieuw zwembad voorgesteld. Ik kon dat helaas niet meemaken omdat ik geen beroepsjournalist ben. Middelkerke huldigt namelijk het principe dat al wie niet tot de officiële pers behoort, daarvoor niet uitgenodigd wordt. ‘Bruisend Middelkerke’ mag er wel bij zijn.
Ik kan jullie dus slechts een resumé van alle persartikels over het onderwerp aanbieden. Maar dat is toch ook al heel wat … Jullie kunnen bovendien eveneens onderstaand filmbericht van Focus bekijken:
Het zwembad moet een functioneel, duurzaam en hoogwaardig complex worden. Volgens de gemeente nodigt het ontwerp uit tot sporten en spelen.
De plannen voor een nieuw zwembad zaten al even in de pijplijn, maar ze zijn nu ook definitief goedgekeurd door het schepencollege. Voorlopig krijgt het zwembad de werknaam ‘Krokodiel’, vernoemd naar het gelijknamige sportpark.
Waar wordt het gebouwd? Het project past volledig in het duinenlandschap en wordt daar volledig ingewerkt tussen de Duinenweg en Westendelaan, in het vrijetijdspark ‘De Krokodiel’, op de vroegere terreinen van de voetbalclub ‘Gold Star’.
Fietsers en voetgangers hebben vanaf de Duinenweg volop zicht op het bad. De glijbaan verdwijnt zelfs letterlijk in de duinen.
Welke mogelijkheden zal het hebben? Er komt een competitiebad van 25 meter met zes banen en twee extra oefenbanen. Volgens schepen Dierendonck werd niet gekozen voor een 50 meter bad omdat de voetafdruk van het gebouw anders zo groot werd zodat er voor inplanting van andere sporten geen ruimte meer was.
Er werd gekozen voor een onderdak aan meerdere zwemsporten en recreatie. Er komt ook een wellness met sauna, jacuzzi, en een ligweide.
Op het groendak komen zonnepanelen.
Er werd ook aan de kinderen gedacht met een speelbad met de modernste snufjes, zoals projecties van vissen in het water en twee glijbanen. “En dan is er uiteraard nog onze suis-buis”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD). Hij bedoelt de glijbaan van 60 meter lang, die op sommige plaatsen transparant zal zijn.
Er komt ook een belevingspark met een klimtoren van 14 meter, verschillende glijbanen en een speeltuin en een instructiebad, om te leren zwemmen met een verstelbare bodem. Een zoen- en vroemzone in de buurt en een parking aan de kant Westendelaan maken het geheel compleet. Het complex kan worden uitgebreid met een multifunctionele sporthal. Naast de sport- en recreatiebaden is er ook plaats voor een horecazaak met terras en wellnessvoorzieningen.
Wie mag de eer ervoor opeisen? Het klopt dat de idee voor een nieuw zwembad een initiatief is van het vorig gemeentebestuur. Ere wie ere toekomt, natuurlijk, maar het klopt niet dat de huidige plannen gewoon gekopieerd worden door het huidig bestuur. Om te beginnen gaf het vorig bestuur de voorkeur aan een andere inschrijver.
Hoeveel zal het kosten? De gemeente (publieke sector) werkt samen met een privéconsortium en gaat daarvoor een publiek-private samenwerking (PPS)* aan met Vita Groep, (private sector) een samenwerking tussen bouwbedrijf Cordeel en nutsmaatschappij Farys. Beide actoren zijn dan volwaardige partners die beide specifieke taken op zich nemen. Via Groep draagt alle verantwoordelijkheid.
Na dertig jaar komt het zwembad in handen van de gemeente. Het zwembad wordt gebouwd voor 19,6 miljoen. “Wij betalen al die tijd elk jaar 1,3 miljoen euro voor het gebruik van het zwembad”, vertelt burgemeester Dedecker. “Onder het vorige bestuur was dat bedrag nog 1,8 miljoen euro, maar na onderhandelingen en bijsturing van de plannen, konden we de prijs drukken. Ter vergelijking: momenteel betalen we 1 miljoen euro per jaar voor het huidige zwembad.” * In tegenstelling tot de openbare aanbesteding waarbij de overheid de uitvoering gedetailleerd vastlegt in een bestek en/of Programma van Eisen (PvE), bemoeit de overheid zich bij PPS-constructies niet met de inhoud en stuurt volledig op het gewenste einddoel. Op deze wijze hebben de marktpartijen alle vrijheid om naar eigen inzicht de uitvoering vorm te geven. Overheden willen op deze wijze gebruikmaken van de denk- en innovatiekracht van de markt. De marktpartij wordt voor een lange periode gecontracteerd om niet alleen te ontwerpen, te bouwen en/of te beheren, maar vaak ook om het project te financieren.
Hoeveel zal een zwembeurt kosten? De bouw moet nog beginnen, maar de tarieven zijn wel al min of meer bekend. Zo zou een zwembeurt ongeveer 3 euro kosten voor inwoners van Middelkerke, voor niet-inwoners ongeveer 4,58 euro. Een ‘all-in’-formule met wellnessbeurt zal de inwoners 8,5 euro kosten, niet-Middelkerkenaars tellen één euro meer neer.
Openingsuren Het bad zal open zijn van 8 tot 21.30 uur, op dinsdag en donderdag zelfs al vanaf 7 uur
Wat gebeurt er met het oud zwembad? Tot het nieuwe zwembad zijn deuren opent, blijft het huidige zwembad open. De medewerkers van het huidige bad krijgen de kans om mee over te stappen naar de nieuwbouw. Na de opening zal het oude zwembad afgebroken worden. Op die plek komt een nieuw gemeentehuis.
Wanneer zal het klaar zijn? De bouwtermijn zal zo’n 22 maanden bedragen. Van zodra alle procedures doorlopen zijn en de omgevingsvergunning uitgereikt is, kunnen de werken beginnen. Er wordt aangenomen dat in september 2019 kan gestart worden. Volgens het contract moet het project ten laatste tegen de zomer van 2021 klaar zijn, maar het gemeentebestuur hoopt stiekem op eind 2020. Het gemeentebestuur blijft tijdens de werken en de uitbating in nauw overleg met de Vita-groep.
Op hoeveel bezoekers wordt er gerekend De gemeente rekent op bijna 100.000 à 130.000 bezoekers per jaar. “Het huidige zwembad is oud en het bezoekersaantal liep terug van 85.000 naar 65.000”, zegt schepen van Sport Henk Dierendonck (LDD).
Bronnen “Nieuw zwembad Middelkerke voorgesteld” 13 maart 2019 Florence Depauw “Zo ziet nieuw zwembad Middelkerke eruit”< 13/03/2019 Ken Pieters ‘Schepencollege keurt plannen nieuw zwembad goed: “Tot 130.000 bezoekers per jaar lokken”’ 13 maart 2019 Timmy Van Assche Bart Boterman ‘Middelkerke krijgt nieuw zwembad. Sportpark breidt ook uit met skatepark, fitnesscentrum en buitenspeelplein’ 12 december 2014 Paul Bruneel‘Zo moet zwembad ‘De Krokodiel’ er over twee jaar uitzien’ Tekst en foto’s van Edwin Fontaine
|