Beste bloglezer,
Dit is geen late aprilgrap! Toen ik in de krant las dat Middelkerke de ‘place-to-be’ zal worden voor al wie wil zien hoe men zijn GSM ver wegwerpt, dan keek ik toch even raar op. Wat is er dan wel gaande? Op 21 juli 2014 zal het Belgisch kampioenschap van deze ‘populaire’ discipline, niet meer in Bredene plaatsgrijpen maar in ons … bloedeigen Middelkerke. Als dat geen interessant wereldnieuws is! Omdat we nog maar pas 1 april achter ons gelaten hadden, moet ik eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie dacht: ‘opgelet, ik mag me hier niet laten beetnemen’. Maar neen, het lijkt bittere ernst te zijn.
Wat houdt dat GSM – werpen eigenlijk in? Als mijn GSM het niet meer doet, dan werp ik die ook weg, maar niet zonder die eerst onklaar te maken. Ik zocht wat op internet en stelde vast dat bepaalde gsm’s ‘wegwerp-gsm’s’ genoemd worden. Het zijn goedkope toestellen, ideaal voor mensen die niet dag in dag uit een gsm nodig hebben. Je gebruikt ze dan enkel als je op vakantie bereikbaar wilt zijn of in geval van nood. Voor iemand die sporadisch wel eens een gsm nodig heeft, maar geen verplichtingen wil, is dat de goedkoopste oplossing … en de eenvoudigste! Zo iemand heeft geen behoefte aan veel knoppen met spitsvondigheden. Straks worden die zelfs in papier gemaakt en dan zouden ze maar maximaal 10 euro meer kosten. Als je er dan al eens één verliest of gestolen wordt, dan is de schade beperkter.
Maar het moest iets anders zijn, want waarom een ‘Belgisch kampioenschap’? Het bleek toen inderdaad een internationale sport te zijn die in 2000 ontstond in Finland. Hierbij wordt een echte, waarschijnlijk afgedankte gsm, geworpen waarbij aan de afstand en soms ook aan de techniek een score wordt toegekend. Weten jullie dat het actueel wereldrecord bij de mannen meer dan 102 meter bedraagt? Beginnen jullie maar te oefenen! Er zijn 4 categorieën:
- Traditioneel (original): de score wordt bepaald door de verste afstand van drie worpen waarbij de gsm door een schouderbeweging wordt geworpen
- Vrije stijl (freestyle): de score wordt gegeven aan de choreografie
- Ploeg (team-original): de score wordt bepaald door het optellen van de éne worp van maximum drie kandidaten.
- Junior: de categorie voor kandidaten onder de twaalf jaar.
Waar grijpt het kampioenschap plaats? Het strand is uiteraard een ideale locatie om zoiets te organiseren. Als je dan weet dat ter hoogte van de watertoren, een dorp gebouwd wordt en er heel wat randanimatie gepland wordt, dan kan je best begrijpen dat onze schepen voor toerisme in de wolken is. Wat is een kinderhand toch rap gevuld! Landuyt: “Het wordt veel meer dan gsm-werpen alleen.. Dit is wat we nodig hadden om het imago van onze badplaatsen te verjongen". Na het verdwijnen van de Zomerhit was Middelkerke op zoek naar een topevenement in de zomer en dat is nu gevonden. Ja… anders geraakt het geld niet op.
En wie organiseert dit ludiek evenement? Dat blijkt ‘Jim Mobile’ te zijn. Het is een gsm operator, of wat dachten jullie? Een ‘mobile virtual network operator’ (MVNO) is een bedrijf dat niet over een licentie beschikt, maar onder eigen merknaam mobiele telefonie verkoopt over het netwerk van een andere GSM-operator. Zo is het merk ‘Jim Mobile’ een activiteit van de VMMa (Vlaamse Media Maatschappij), de moedermaatschappij van het eerste commerciële televisiestation in België: VTM. De VMMa is dan weer in handen van de Persgroep en de Roularta media groep die in samenwerking met Base company ‘Jim Mobile’ hebben gelanceerd.
Er wordt een pak publiciteit gemaakt. Zo zullen er in de zomer twaalf kusttrams rondrijden, beschilderd met reclame voor het BK. "Wij verwachten zo'n 1.500 deelnemers en gezien de publiciteitscampagne meer dan 10.000 bezoekers en sympathisanten", vertelt iemand van de organisatie. “De opbrengst gaat naar een goed doel* en wie geen oude gsm heeft, zal er ter plaatse één kunnen kopen voor 2 euro”. De gsm’s worden voor recyclage of hergebruik ingezameld ten voordele van Think-Pink, de permanente bewustmakingscampagne in het kader van de strijd tegen borstkanker in België.
Hoe wordt deze sporttak ingeschat? Om even te zwanzen: GSM – werpen staat bekend als een zeer hoogstaande competitie. Je moet er geestelijk en fysiek volledig voor in orde zijn en het is een internationale sportdiscipline. Precisie komt er niet bij te pas. Er is ook een publiekprijs voorzien voor het mooistgebouwde model. Ik hoorde al dat de andere kustplaatsen, Bredene uitgezonderd natuurlijk, groen zien van jaloezie. Ze willen hoegenaamd niet onderdoen voor Middelkerke. Koksijde zou denken aan ‘tabletwerpen (een soort schijfwerpen), in samenwerking met Media-markt. In Nieuwpoort is er al sprake van muiswerpen (muis van de computer, wel te verstaan) in samenwerking met ‘Vandenborre’ en De Panne twijfelt nog tussen ‘portemonneewerpen’ in samenwerking met Belfius en ‘stickwerpen’, samen met Sony.
Maar, waarom niet langer in Bredene? Neen, niet omdat men daar het naaktstrand wil uitbreiden! Ze hebben gewoon zelf gevraagd om het niet meer te moeten organiseren. Het kost namelijk te veel aan de gemeente. Schepen Eddy Gryson vond het totale kostenplaatje van 60.000 euro een overdreven uitgave. Eindelijk zijn de schellen van zijn ogen gevallen! Aangezien iedereen weet dat Middelkerke op geen 10.000 euro kijkt, was er al rap een badplaats gevonden die van het evenement een ‘paradepaardje’ wil maken.
Besluit Alle middelen om in een badplaats het toerisme vers bloed in te pompen, zijn op het eerste gezicht de moeite waard om bestudeerd te worden. En zeker als het imago daarmee moet opgepoetst worden, zoals ik ergens las. Ik ken het kostenplaatje voor Middelkerke niet, maar waarom zou het goedkoper zijn dan voor Bredene? Uiteraard vind ik 60.000 euro een buitensporig bedrag. Ik vind dat de Vlaamse Mediamaatschappij en Base zelf maar meer moeten bijdragen als ze een reclamecampagne op touw willen zetten. Ik vind het tevens, maar dat hebben jullie al kunnen vaststellen uit mijn tekst, een gekke waardeloze bedoening. Zijn er dan echt geen andere strandsporten? Maar ja, als er reclame mee moet gemoeid gaan, dan komt men tot de zotste dingen eerst.
|