De idee voor een doolhof in onze gemeente is niet echt nieuw. Er bestond inderdaad al sinds 1998, in dezelfde Abdisweg, rechtover de vakantiehoeve ‘Abdeshoeve’, een ‘Stripdoolhof’. Gezien vanaf de Westendelaan leek me het nieuwe maïsdoolhof wel indrukwekkend en daarom dacht ik er goed aan te doen om er eens op bezoek te gaan.
Het recreatiepark biedt nogal wat mogelijkheden
Het doolhof zelf Zoals de naam van het park het aangeeft, is er in eerste instantie het doolhof. Ook uit de naam op te maken, is het feit dat de bezoeker van het doolhof zijn weg moet zoeken … en eventueel verliezen doorheen een 2,2 hectare groot maïsveld. Hieronder zien jullie de ingang en enkele paden.
Touwenparcours Wie echt van een uitdaging houdt, kan hier tonen dat hij/zij van geen kleintje vervaard is. Er moet een parcours afgelegd worden met 30 bruggen en 2 ‘ziplines’, nogal hoog van de grond. Een ‘zipline’ is een tokkelbaan waarmee je hangend aan een katrol, langs een kabel naar beneden zoeft. Beveiligd met klimharnas, helm en leeflijn begeef je je van brug naar brug. Je wordt wel begeleid door ervaren instructeurs.. Ziehier enkele onderdelen van dat parcours:
De speleobox Zelf had ik nog nooit van een speleobox gehoord. Jullie wel? Dat wordt ook wel 3D doolhof genoemd. Deze namaak-grot bestaat uit een wirwar van kronkelgangen en kruipgaten waardoor men zich moet wringen om de uitgang te bereiken en het daglicht weer te zien. In deze donkere doos kunnen de kleinsten ervaren wat het is om een speleoloog te zijn. Er zijn wel minimumvoorwaarden voor lengte en leeftijd opgelegd.
Andere mogelijkheden Het park telt ook nog andere voorzieningen: twee springkastelen, een speeltuin, een zandbak, een voetbalveldje. Dus, voor elk wat wils.
Bar en terras Er is ook een zelfbedieningsbar waar drankjes, wafels , hotdog, pizza…. aan niet overdreven hoge prijzen kunnen gekocht worden.
Het terras is zeer ruim en gevarieerd en verscheiden van samenstelling, met overdekte en niet-overdekte zitplaatsen, met stoelen, banken of zetels.
Bijkomende detailinformatie over het recreatiepark (openingsuren, prijzen, …) Zie website gemeente http://www.toerismemiddelkerke.be/toerisme/middelkerke-stripgemeente/maisdoolhof.aspx Lees ook de website http://intense.be/intense-middelkerke-maisdoolhof/ Kijk ook op FACEBOOK – pagina https://www.facebook.com/intensemiddelkerke?fref=ts
Het openingsseizzoen van zo’n park is natuurlijk gebonden aan de bloeitijd van maïs. De hoogte van het gewas moet voldoende zijn, anders verdwaalt er niemand. De maïs wordt normaal begin mei gezaaid. Als het weer daarna lang koud of nat blijft, dan wordt de groei vertraagd. Eind september wordt de maïs geoogst. Als de groei traag in gang schiet, dan moet de oogst eventueel uitgesteld worden.
Ligging en Bereikbaarheid Er is een grote parking. Er zijn drie toegangswegen, via de Westendelaan, via de Heirweg-Abdisweg uit Middelkerke en Slijpe en via de Loviestraat-Abdisweg uit Westende-dorp.
<
Wie bouwde het hoogteparcours? Het park werd gebouwd door Van Riswick BVBA uit Hoboken. Die firma beroemt er zich op, als enige op de markt, dealer te zijn van het exclusieve, unieke ‘Expoglider’ veiligheidssysteem dat CE-gecertificeerd is. De CE-markering (Conformité Européenne).die op veel producten te vinden is, geeft aan zoals blijkt uit de naam, dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte, dus in de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland. Hoe werkt dat? Het ExpoGlider systeem is een veiligheidssysteem waarbij de lifeline al vanaf het eerste punt, waar men omhoog gaat, aangekoppeld wordt. Pas aan het einde van het parcours kan deze weer afgekoppeld worden zodat men gedurende de volledige klimactiviteit veilig vasthangt. Men moet alleen de ExpoGlider door de bochten manoeuvreren.
Voor meer uitleg, zie: http://www.klimbosgarderen.nl/nieuws/10-anwb-kiest-beste-veiligheidssysteem-voor-klimbossen
Er wordt FSC - en PEFC – hout gebruikt, afkomstig dus uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden door rekening te houden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.
FSC® staat voor Forest Stewardschip Council of Raad voor Duurzaam Bosbeheer. PEFC staat voor 'Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes', in het Nederlands te vertalen als 'Programma voor de Erkenning van Bos Certificeringssystemen'.
Wie keurde het parcours goed? Het spreekt vanzelf dat zo’n hoogteparcours moet voldoen aan heel wat veiligheidsregels. Het ‘outdoor-activiteitenpark Intense Activities – Middelkerke’, zo heet dat officieel, werd goedgekeurd door TÜV-Benelux! Dat staat voor “Technischer Überwachungs Verein“. Het is een onafhankelijk bureau, met als belangrijkste doel het valideren van allerlei producten en diensten voor veilig gebruik. Wensen jullie te zien hoe het activiteitenpark opgebouwd werd? Klikt dan op https://lnkd.in/dTqQZND
En hoe werd de rest van het park opgebouwd? Dat gebeurde op een ongewone manier met voornamelijk recyclagematerialen: tweedehandse zeecontainers voor bar en zitplaatsen en (gebruikte) steenschotten voor het terras. Ook tafels, stoelen en inrichting werden gemaakt met reeds gebruikte materialen. Zelfs het parcours wordt voor 80% opgetrokken uit herbruikbare elementen. Zonder daarbij aan veiligheid in te boeten uiteraard, zo wordt beweerd. Alles werd mobiel opgebouwd, geen blijvende structuren, ‘pop-up ‘recreatie’ bij wijze van spreken.
‘Pop-up’ is toch wel fel in trek in Middelkerke, nietwaar?
Het ziet er dus allemaal toch zo goed uit, maar … Ik heb vruchteloos gezocht naar een BPA of RUP om te weten of zo’n recreatiepark, temidden van landbouwgrond, eigenlijk wel toegelaten is. Het bestaat gewoon niet! We kunnen dus aannemen dat daarvoor het gewestplan van toepassing is. Dat plan legt de bestemming van de verschillende delen van het gemeentelijk grondgebied vast, bijvoorbeeld waar er kan gewoond worden, waar er ruimte is voor landbouw, waar bedrijven zich kunnen vestigen,… Voor Middelkerke is het gewestplan Oostende-Middenkust van toepassing. En …. dat geeft aan dat de gebruikte percelen gelegen zijn in agrarisch gebied ‘met landschappelijke waarde’.
Had de gemeente misschien toch een vergunning afgeleverd?. Maar neen, want aan de ingang van het doolhof hangt de klassieke gele modelaffiche’ Aanvraag stedenbouwkundige vergunning’ gedateerd op 10 juli 2015 … terwijl het park al geopend werd op 1 juli. Normaal heeft de gemeente dan nog 30 dagen om te onderzoeken of de aanvraag ontvankelijk en volledig is
Ik noteerde ook enkele reacties op Facebook. Er zijn er een paar die vinden dat dit wel mag … als het maar voor ‘onze’ kinderen is. Een paar mensen beklagen er zich over dat je anders voor het minste (een fietsrek, bijvoorbeeld) een vergunning moet aanvragen. Iemand vindt dat je geen vergunning nodig hebt als het gaat over een wegneembaar project dat maximaal drie maanden blijft staan … op je eigendom. Zie je al de eigenaars dat hoogteparcours elk jaar afbreken op het einde van september en weer opbouwen tegen begin juli? En waarom zouden ze anders op 10 juli toch een vergunning aangevraagd hebben?
Natuurlijk zijn nieuwe initiatieven op recreatief gebied voor kinderen altijd welkom maar het is spijtig dat daarvoor de stedenbouwkundige voorschriften genegeerd worden. Iedereen gelijk voor de wet!!! Dat is exact ook de mening van gemeenteraadslid Chris Niville (LDD), die daarbij beweert dat het schepencollege wel degelijk op de hoogte was maar niet gereageerd heeft. Het zou wraakroepend zijn, mochten ze die situatie niet op een legale manier rechtzetten. Spijtig voor de uitbaters, maar wie begint nu aan zoiets zonder zich eerst grondig te informeren? Hebben ze de verkeerde raad gekregen, hebben ze gedacht dat het (bevriend?) bestuur HEN toch geen stro in de weg zou leggen? Dat alles wel in orde zou komen? Dat er niemand een klacht daartegen zou indienen? En, wat nu?
Bronnen Artikel in ‘Het Laatste Nieuws van 9 juli 2015 ‘Verdwalen in doolhof van maïs’ door BPM
|