Wat is er de laatste tijd allemaal veranderd? We mogen gerust beweren dat de brandweer van Middelkerke in de voorbije maanden een gedaanteverwisseling ondergaan heeft. Het begon met het afscheid na 40 jaar dienst van luitenant Johnny Devey. Hij werd opgevolgd door Danny Quyo. Sinds 1 januari 2015 is de lokale brandweer Middelkerke opgegaan in de bovenlokale hulpverleningzone 1 West-Vlaanderen. Op 1 maart 2015 ging commandant Marc De Jonghe op 59 – jarige leeftijd, na een loopbaan van 28 jaar bij de brandweer, met pensioen en werd hij vervangen door Ing Frank Ureel.
De reorganisatie Op 8 december 2014 schreef ik hierover al een artikel “Middelkerke Brandweerhervorming: zwaardere factuur voor dezelfde kwaliteit? Of toch niet?” Op mijn vraag daaromtrent aan commandant De Jonghe kreeg ik volgend antwoord: “Voor onze post zal er in de feitelijkheid en naar uitrukken weinig of niets veranderen. Wij blijven alle interventies, met dezelfde manschappen en hetzelfde materieel, nauwgezet opvolgen vanuit onze post aan de Klein Kasteelstraat.” Dat zal wel kloppen natuurlijk, maar dat betekent geenszins dat ALLES ongewijzigd blijft. Misschien wordt de hulpverlening zelfs efficiënter, maar daar zal dan ook een hoger prijskaartje aan vasthangen. Misschien zullen beroepskrachten geleidelijk aan de vrijwilligers vervangen.
De loopbaan van Marc De Jonghe In 1986 werd Marc onderluitenant en op 20 oktober 1987 volgde hij Roger Coene op als commandant. Hij was hiermee de jongste ooit van het korps. Hij was van jongsaf aan bezeten van alles wat met de brandweer te maken had. Hij woonde op een boogscheut van de kazerne en zodra de sirene loeide, fietste hij de uitrukkende brandweerwagens achterna. "Mijn buurman André Jonckheere was lid van de brandweer. Hij overtuigde me om ook brandweerman te worden. Ik sloot me in 1979 aan bij het korps onder dienstchef Gerard Hosten. Ik wilde verder studeren bij de brandweer en volgde al snel externe cursussen. Dat bleef ik ook de rest van mijn loopbaan doen."
Zijn belangrijkste verwezenlijkingen Marc De Jonghe is altijd een groot voorstander geweest van vernieuwing. Eén van zijn eerste doelstellingen die hij kon realiseren was de oprichting van een jeugdbrandweerkorps. Ook de oprichting van het duikersteam dateert uit deze periode. Hij voerde een modern, stil oproepalarm in en gaf hij alle brandweerlieden een zakontvanger. De overlast van de sirene werd hiermee gebannen.
Zijn meest beklijvende brandervaringen Aan ‘Het Laatste Nieuws’ verklaarde Marc dat volgende tussenkomsten hem bijzonder bijgebleven zijn.
“De hevige brand in 1983 in de fabriek van Carin, toen nog in het centrum van de gemeente in de Kerkstraat, zette heel Middelkerke en omstreken op stelten. Drie dagen lang hebben we continu moeten blussen."
"Het grootste menselijk drama beleefde ik in de jaren 80 in Westende. Op de zesde verdieping van een appartementsgebouw in de Koning Ridderdijk brak er een brand uit. Vijf jonge Nederlandse schoolmeisjes besteedden er net hun eerste dag van hun vakantie aan zee. Ze overleefden de brand niet."
"Een ander drama om nooit meer te vergeten vond plaats in 1999. Een brand in de Bamburgstraat in Lombardsijde kostte het leven aan vijf leden van hetzelfde gezin”.
Waarom met pensioen? Marc De Jonghe is leraar aan het Maritiem Instituut in Oostende. Aangezien hij daar al 40 jaar aan de slag is, komt hij in aanmerking voor een gunstige uitstapregeling op school. Maar omdat hij door die regeling maar beperkt mag bijverdienen, moet hij vroeger dan verwacht stoppen bij de brandweer. "Ik wilde tot mijn 60ste bij de brandweer blijven", zucht Marc. "Nu heb ik noodgedwongen en met spijt in het hart mijn ontslag moeten indienen. Ik heb nog drie maanden gratis gewerkt om zonecommandant Filip Dekiere te helpen met de brandweerhervorming, maar dat kan ik natuurlijk niet blijven doen."
De officiële bevelsoverdracht op 19 april 2015 Op een plechtige manier gaf kapitein Marc De Jonghe het bevel over aan kapitein ing Frank Ureel. Een peloton brandweerlieden, ongeveer 35 man sterk en aangevoerd door een onder-officier, nam plaats op het plein vóór het wagenpark.
Als escorte voor het vaandel, samen met burgemeester Janna Opstaele, groette Marc een laatste maal zijn manschappen. Daarna was het de beurt aan Frank om hetzelfde te doen, voor de eerste keer. Een peloton brandweerofficieren, waaronder kolonels met drie sterren, wat ik nooit eerder gezien had en majoors, gaf een bijzonder cachet aan de plechtigheid.
Het schepencollege tekende bijna volledig present, op schepen Johnny Devey (!!!) na.
Toen volgden enkele toespraken. Eerst bedankte Marc uitvoerig het schepencollege en zijn manschappen. Toen schetste de burgemeester een mooi en goed beeld van het korps en tenslotte besprak zonecommandant majoor Filiep Dekiere in het kort de toekomst van het korps. We zien de laatste hier aan het woord.
Enkele vragen die ik stelde aan Marc De Jonghe Vraag1: In het peloton zag ik slechts één vrouw. Zijn de vrouwen dan niet geïnteresseerd? Antwoord: toch wel, maar dat heeft te zien met de opgelegde fysische proeven, waaraan slechts weinig vrouwen kunnen voldoen; “Ik heb nooit de lat lager willen leggen voor de vrouwen want ik vind dat iedereen aan dezelfde eisen moet voldoen.” Maar toch is er nog een ander vrouwelijk element in die mannenwereld namelijk Korpsdokter Luitenant De Kerpel.
Vraag2: komen de brandweerlieden zowat uit alle deelgemeenten? Antwoord: Neen, want er wordt opgelegd dat een oproep binnen de drie minuten moet beantwoord worden. Een brandweerman kan dus niet verder dan 3 kilometer van de kazerne wonen.
Vraag 3: Het feit dat uzelf gemeenteraadslid was voor de Stem van het Volk, het feit dat Johnny Devey schepen was en tenslotte het feit dat er familiebestanden bestaan tussen u en Michel Landuyt en Carine De Jonghe, dat zal toch wel geen nadeel geweest zijn? Antwoord: noch ikzelf, noch het korps heeft daar ooit voordeel uit gehaald.
Bronnen http://www.middelkerke.be/nieuws/nieuwe-postoverste-brandweer-middelkerke.aspx Artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ van 21.6.2014 ‘Johnny Devey neemt na 40 jaar afscheid van brandweer’ door LBB Zie ook mijn artikel in de map ‘Erfgoed’: “Erfgoeddag 2012: Middelkerke doet wel mee deze keer … en hoe!! Foto’s: Persdienst gemeente en Pascal Bolle, beheerder ‘Bruisend Middelkerke’,Pascal Bolle, met dank http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-middelkerke/de-meest-beklijvende-interventies-van-marc-dejonghe-a2281801/
|