Verkeerd of te lang parkeren, een ernstig vergrijp In deze tijd zal er zeker wel geen enkele verkeersregel bestaan die zo streng gecontroleerd wordt als die voor het parkeren? Je mag rustig met de fiets aan de verkeerde kant van de weg rijden, niemand maakt zich daar nog zorgen over. Je mag gerust doen alsof het geven van voorrang aan wie van rechts komt, niet meer van deze tijd is, dat maakt niets uit. Steek je de pinker niet uit als je een rond punt wil verlaten, dan tilt daar nauwelijks iemand zwaar aan. En zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan! Maar parkeren!! Natuurlijk mag men niet toelaten dat men parkeert op fietspaden of voor de inrit van eigendommen. Natuurlijk zijn er plaatsen waar het parkeren gereglementeerd moet zijn om geen chaos te creëren. Dat is zeker het geval in de schoolomgevingen, soms in straten rond de wekelijkse markten, misschien in winkelstraten, aan bankautomaten, aan nachtwinkels of aan postkantoren. Het ‘beboeten’ (of een retributie aan zijn/haar been lappen) van een parkeerovertreder is tegenwoordig ‘onpersoonlijk’. Het wordt meestal niet meer gedaan door politiebeambten; maar door ‘parkeerwachters’ (en straks misschien zelfs door robotten?). Degene die een retributie uitdeelt, neemt een foto en komt dus niet oog in oog te staan met het slachtoffer, want daar wordt hij/zij liever niet mee geconfronteerd. Misschien is er wel nog wat concurrentie van de snelheidscontrole, maar aangezien de meeste flitspalen toch niet bemand zijn, kan ook die verkeersregel het niet halen tegen het parkeren. O wee, wie 5 minuten te lang blijft staan of ‘vergeet’ een ticket aan te schaffen! Haal maar je portefeuille boven!! Zijn dat misschien regels die het verkeer veiliger maken? Maar neen … maar de controle brengt geld op en dat is toch de hoofdzaak!
De parkeermeter is dus een nuttig instrument voor de overheid, maar … Een paar weken geleden maakte ik er drie keer gebruik van of zag ik er gebruik van maken. In één geval schudde iemand moedeloos met het hoofd om daarna gewoon weg te gaan met ‘ik probeer niet meer, want ik zal het toch nooit kunnen’. In een tweede geval hoorde ik zoiets van ‘god….’ wat erg goed op ‘potverblomme’ geleek. In een derde geval ben ik er na zeer aandachtig alles te lezen, toch in geslaagd een ticket te voorschijn te toveren… ook al was het maar om een half uur gratis te parkeren. Ja, het lijdt geen twijfel: vooral oudere en ongeduldige mensen hebben in Middelkerke (en elders ook zeker?) heel wat last om een betalingsbewijs uit dat ‘machien’ te halen om ‘boetevrij’ te kunnen parkeren.
Ik dacht … misschien bestaat daarvoor wel een duidelijke handleiding!! Gedisciplineerd als ik ben, stelde ik die vraag, naar voorschrift, aan de secretaris van de gemeente en 'graag met figuren ... en natuurlijk in het kader van openbaarheid van bestuur'. In een razendsnel antwoord (bedankt!) liet die mij echter weten dat de gemeente daarover niet beschikt. Ze verwezen mij naar de website van Parkeon, de fabrikant.: www.parkeon.be/nl/products_taxonomies/on-street-parkeren/ Ik wacht nog steeds op een antwoord! Ik vroeg dan nog maar eens aan het gemeentelijk parkeerbedrijf of ze mij geen uitleg konden bezorgen over hoe men bij ons kan parkeren met munten of bankkaart. Spijtig genoeg ook geen antwoord!! Maar ja, het was niet in het kader van de openbaarheid van bestuur!! Ik moest dus maar mijn toevlucht nemen tot zelf foto’s maken tijdens de uitvoering van de operatie. Er is één type dat momenteel gebruikt wordt en dat is de ‘Strada T-Pal’. Werkt op zonne-energie. Ik las op internet dat steeds meer steden hetzelfde type gebruiken. Gelukkig maar! Ziehier een foto van zo’n toestel op de Koning Ridderdijk, ter hoogte van Sint-Laurentius.
Ik weet natuurlijk wel dat hetgeen nu volgt geen boeiende lectuur is, maar zoals de scouts het destijds elke dag moesten doen, wil ik ook eens een ‘goede daad’ verrichten en misschien/hopelijk hebben jullie er toch iets aan.
Hoe ga je te werk? Of hoe betaal je? Er zijn verschillende mogelijkheden. We moeten een onderscheid maken tussen betalen met of zonder gebruik van de betaalautomaat.
ZONDER gebruik te maken van de automaat
Parkeren met ‘Parkmobile’ De fabrikant vindt dat wel ‘snel, veilig en eenvoudig’! Jullie vinden de te volgens werkwijze op de zijkant van de meter.
Via App Jullie kunnen de nodige app downloaden op http://www.parkmobile.nl/nieuws/windows_app_nieuw_inloggen_en_beheer_gegevenshttp://www.parkmobile.nl/nieuws/windows_app_nieuw_inloggen_en_beheer_gegevens De eerste keer dat je de Parkmobile App start, moet je eenmalig inloggen. De Parkmobile App is beschikbaar voor iPhone, Android en Windows. De volgende keer dat je de App start wordt je automatisch ingelogd. Ik onthoud me ervan om daarover meer uitleg te geven. Ik wil de meestal ervaren en handige gebruikers van smartphones namelijk niet beledigen.
1. Parkeeractie starten Zodra je bent ingelogd in de App toont Parkmobile je een suggestie voor de parkeerzone op basis van jouw GPS locatie. In Middelkerke zijn er 6 verschillende parkeerzones. Je controleert en bevestigt de parkeerzone (bijvoorbeeld in de Kerkstraat = MID 1) en drukt ‘start’. De parkeeractie is gestart zodra de teller begint te lopen. MID 1 = Kerkstraat Leopoldlaan of m.a.w. de straten van Middelkerke waar betalend parkeren van kracht is MID 2: Arendlaan, Meeuwenlaan, Distellaan Incl hoek Priorijlaan + Portiekenlaan, parking vóór toerismebureau MID 3: tussen Henri Jasparlaan – Flandrialaan – Herfstlaan – Franselaan en parking vóór Lac-aux-Dames MID 4: Koning Ridderdijk Personenwagens MID 5: Koning Ridderdijk Caravans De parkeercontroleur ziet aan de hand van jouw nummerplaat of je betaald geparkeerd staat met Parkmobile. 2. Parkeeractie stoppen Bij terugkomst bij jouw auto open je de App. Je ziet jouw lopende parkeeractie en je drukt op ‘stop’. Daardoor verplaats je de parkeeractie naar de geschiedenis en is jouw parkeeractie gestopt. 3. Factuur Aan het eind van de maand rekent Parkmobile de gemaakte kosten af via automatische bankdomiciliëring of creditcard.
Wachtwoord vergeten? SMS 'pm[spatie]login' naar 4810 en je ontvangt direct jouw inloggegevens per sms.
Via SMS Ook hier vinden jullie een uitleg op de zijkant van de meter. 1. Parkeeractie starten De parkeerzone vindt je op de parkeerautomaat en/of het zonebord. Sms ‘[parkeerzone][spatie][nummerplaat]’ naar 4810 om jouw parkeeractie te starten. Bijvoorbeeld ‘MID1 1abc123’. *
De parkeercontroleur ziet aan de hand van jouw nummerplaat of je betaald geparkeerd staat met Parkmobile. Heb je zowel een privé als een zakelijk account? Eindig jouw bericht met #P voor het starten van een privé parkeeractie. Gebruik #Z voor een zakelijke parkeeractie. Bijv. ‘ANT1 1abc123 #P’. 2. Parkeeractie stoppen Als je de parkeeractie wilt stoppen stuur dan ‘Q’ naar 4810.* Heb je zowel een privé als een zakelijk account? Eindig jouw bericht met #P voor het stoppen van een privé parkeeractie. Gebruik #Z voor een zakelijke parkeeractie. Bijv. ‘Q #P’. 3. Factuur Aan het eind van de maand rekent Parkmobile de gemaakte kosten af via automatische bankdomiciliëring of creditcard.
Betalen (of NIET betalen) MET gebruik van de automaat Bovenaan de automaat kan je in alle zones lezen: - hoe je moet starten - dat je de parkeerkaart moet zetten als het toestel defect is - dat gehandicapten en motorrijders niet vrijgesteld zijn van betaling. De vierde rubriek is verschillend. Die geeft aan wanneer men op een bepaalde locatie moet betalen. Jullie zien hieronder de richtlijnen voor de zones 1 – 3 (bovenaan) en voor de zones 4-5 (Koning Ridderdijk – onderaan):
GRATIS parkeren Op de dijk van Westende-dorp bijvoorbeeld, moet gedurende de minder drukke periodes van het jaar (van 1 september tot 30 juni) niet betaald worden. Wie dat niet weet en toch plichtbewust de parkeermeter start (door op ‘Start te drukken!) krijgt een vriendelijk bericht ‘Periode vrij parkeren’.
Algemeen 1. Regelmatig verschijnen schermen met de tekst ‘Een moment geduld aub’ 2. Na het kiezen van een wijze van betalen (gratis 30 minuten, uurtarief, dagticket, mobilhomes) verschijnt je keuze op het scherm (‘Tarief 1, 2, 3 of 4") 3. Als je een procedure onderbreekt of te lang aarzelt om een keuze te maken, krijg je ‘Gestopt niet betaald’
30 minuten GRATIS parkeren In de betaalperiodes, zijn in Middelkerke de eerste 30 minuten van de parkeertijd gratis. Dat betekent niet dat er geen ticket aan de voorruit moet geplaatst worden. Dat kan als volgt uit de parkeermeter gehaald worden: Druk op ‘start’.
Je krijgt een scherm waar je de optie ‘Gratis ticket 30 minuten’ kunt kiezen.
Kies eventueel de taal die je wenst te gebruiken: NEDERLANDS FRANS ENGELS DUITS.
Druk op 3 voor alle zones personenwagens. Je krijgt het bericht dat je het plaatnummer van je voertuig moet invoeren.
Voer dat nummer in met het toetsenbord.
Om te corrigeren, ga 1 karakter terug met de oranje pijl naar links. Om te annuleren, druk op de rode knop.; doe je dat niet, dan krijg je het bericht: ‘GROEN’ valideren. Na een bericht ‘Bezig met controle parkeeraanvraag’ en de klassieke vraag om geduld krijg je het bericht ‘Gratis tijd op uw rekening: 30 minuten’
Zoals aangegeven wordt een gratis ticket afgedrukt door op de groene knop te drukken. Daarop staat de nummerplaat afgedrukt. Na ‘Een moment geduld aub’ krijg je volgend bericht: ‘Printen in werking’ en daarna:
De procedure als er echt moet betaald worden voor langer parkeren Laten we even proberen een ticket voor langdurig parkeren (> 30 Min) uit de automaat te halen in de zones 1-3
Betalen met bankkaart of met munten Als je langer wenst te blijven staan dan 30 minuten, dan druk je ook eerst op ‘Start’ om het bericht ‘Een moment geduld aub’ te ontvangen en daarna onderstaand scherm te zien verschijnen. Zoals daarop te zien is, moet je op het toetsenbord op 1 drukken (voor alle zones personenwagens) . Voor de mobilhome: druk op 4.
Je krijgt nu de keuze van betaalmiddel
Betalen met munten Je krijgt dan volgend scherm: eerst zonder bedrag. De tarieven staan rechts: 45 Min = 0,75 e, 1 uur = 1,00 e, 1u15 = 1,25 e, 1u30 = 1,50 e, 1u45 = 1,75 e, 2 u = 2,00 e Naarmate je meer munten invoert, verschijnt het ingevoerd bedrag tot een maximum van 2 euro. Onderaan staat “OK Druk op groene knop’
Betalen met betaalkaart Het vermeldt ook de betaalkaarten die je kunt gebruiken: Bancontact , Visa of Maestro Zodra de kaart ingevoerd is, verschijnt weer bovenstaand scherm, maar deze keer staat als betaald bedrag 0,60 euro. Je krijgt dan het volgend scherm dat je vraagt de tijd te selecteren gedurende dewelke je wenst te parkeren.
Je kan het bedrag en dus de tijd verhogen met de knop + (en eventueel verlagen met -) op het toetsenbord. De tijd verspringt telkens met 15’ en het bedrag met 25 eurocent. Druk dan op de groene toets om die keuze te bevestigen.
Je krijgt het bericht: ‘U heeft betaald Neem kaart terug’ Als je daarop niet onmiddellijk reageert of het gewoon vergeet, dan word je daaraan herinnerd met het bericht
Bericht: ‘Printen in werking’ Bericht ‘Ticket uitnemen’
Werkwijze voor ‘Dagticket’ en voor ‘Mobilhomes’ Het is voordelig een dagticket, van 9 tot 19 uur, te nemen voor de prijs van 5 euro. Dat geldt enkel voor personenwagens. Druk op het toetsenbord op 2. Je krijgt dan zoals voor tarief 1 het bericht ‘Betalen met munten of kaart’. Het bedrag ligt vast. Je hoeft dus buiten de munten of je betaalkaart niets in te voeren. De procedure verloopt op gelijkaardige wijze. Hetzelfde geldt voor de mobilhomes op de Koning Ridderdijk na een druk op 4 op het toetsenbord. De prijs daarvoor bedraagt 8 euro per halve dag en 15 euro voor de ganse dag.
Besluit Ik hoop dat ik met dit artikel heb mogen bijdragen tot het vermijden van een retributie. Vergeten jullie immers niet dat wie geen ticket aan de voorruit van de auto heeft, 15 euro per halve dag betaalt, zijnde van 9 – 14 uur en nogmaals van 14 tot 19 uur.
Het samenstellen van dit artikel en de testen die ik daarvoor uitvoerde hebben mij veel werk gekost. Ik kreeg hiervoor absoluut geen medewerking, noch van de gemeente, noch van de firma ‘Parkeon’. Tegen mijn gewoonte in, want al mijn teksten en foto’s mogen vrij gebruikt worden, wens ik dan ook dat diegene die deze tekst eventueel in een brochure wenst te gieten, dit slechts doet met mijn toelating.
Mijn excuses voor de soms mindere kwaliteit van de foto’s!
|