Op de stralende zomerdag, half oktober (de 14de), werden we dus weer opgeroepen om onze plicht te vervullen, zoals zes jaar geleden in de Calidris, nu gemeenteschool maar de schoolactiviteiten werden er nauwelijks door gehinderd. Het gebouw gelegen in de Strandlaan, is binnenin uiterst geschikt voor het inrichten van kiesbureau’s. De omgeving … dat is een andere zaak. Een chaos van jewelste, mede door het nabijgelegen kruispunt, geregeld met verkeerslichten. Meerdere tientallen chauffeurs probeerden een plaatsje te bemachtigen op de parkeerplaats vóór het gebouw.
Vloeken en wringen onder het oog van twee politieagenten. ik schreef bijna ‘waakzaam oog’ maar daar leek het niet op. Natuurlijk was ik ook geïnteresseerd om dicht bij de ingang van het stembureau te staan, maar ik werd doorgestuurd naar de Koning Ridderdijk … waar alle plaatsen tot aan de Kwinte volzet waren. Dus maar verder zoeken … Van verkeersregeling was er geen sprake. De agenten hadden zich namelijk een andere rol voorbehouden. Nu ben ik ook wel van mening dat de duinen niet dienen om zijn auto kwijt te geraken, maar diegene die er anders over dachten werden op de boek gezwierd. Overdreven, vind ik. Op een dergelijke dag, in dergelijke (chaotische) omstandigheden, zou ‘eerst beletten dat het gebeurt’ en ‘wegsturen als het gebeurd is’, moeten volstaan. Ik zag nog een andere bron van ergernis. Of dat nu de taak van een politieagent moet zijn of van een daarvoor aangestelde, maar iemand, een herkenbaar persoon, zou daar toch wat de orde moeten handhaven. Je staat te wachten in een lange rij en daar komen dan nieuwe kiezers aan die een kennis ontwaren in het midden van de rij en die gewoon bij hen inschuiven. De stilzwijgende, gedisciplineerde kiezer is natuurlijk de dupe. Iets wat mij verschillend leek met 2012: je zag verschillende vrouwen met hoofddoek, die hun stem uitbrachten.
Maar goed, dat was de voorbereiding voor iets dat natuurlijk veel … en veel belangrijker is.
De verkiezingsteerlingen waren geworpen om 13 uur. ‘Rien ne va plus’! De telling kon beginnen. Vanaf 14 uur was de bar in ‘De Branding’ open. Men kon er op een groot scherm op gemeentelijke slides de evolutie van de kiesstrijd in Middelkerke volgen. Daarnaast waren er VRT – beelden te zien op een tweede scherm met de evolutie in Vlaanderen. Om 14u30 tekende ik ‘present’. Niets kon mij nog ontsnappen.
Het eerste uur TV – kijken was er één van de saaie soort: steeds weer herhalingen van de weinige, onvolledige resultaten van Halen, Herstappe, Blankenberge, Izegem, Diksmuide, Sint-Lievens-Houtem … Er werd zelfs gewaarschuwd voor de onjuistheid ervan. Ongewoon voor de tijd van het jaar, maar je zag hier en daar in parken en op pleinen, beelden van kiezers die genoten van de zon. Ondertussen konden we kennisnemen van heel wat gegevens over de organisatie van de voorbije verkiezingen.
Aantal kandidaten: 143 (134 in 2012), 74 mannen en 69 vrouwen. Zeven lijsten, één vrouwelijk lijsttrekker Aantal kiezers: 16.286, 8.026 mannen en 8.260 vrouwen Drie en twintig stembureau’s , Waarvan 9 in Middelkerke (in De Branding), 6 in Westende (in de Calidris), 3 in Leffinge (in De Zwerver), 3 in Lombardsijde (in de Bamburg) en 2 in Slijpe (Ter Zelte) Zestien telbureau’s, acht voor de gemeente en acht voor de provincie. Maximum drie stembureau’s gemeente of provincie voor één telbureau. De verdeling was als volgt (volgens gekregen gegevens) Telbureau 1: Lombardsijde, Middelkerke, Leffinge 2: Middelkerke, Westende, Lombardsijde 3: Middelkerke, Westende, Lombardsijde 4: Middelkerke, Leffinge 5: Slijpe, Lombardsijde 6: Middelkerke, Westende 7: Middelkerke, Westende 8: Middelkerke, Slijpe Eén hoofdbureau in het gemeentehuis. Alles samen stelden die 243 mensen aan het werk. Waarvoor moet gekozen worden? (zij het niet allemaal rechtstreeks) 25 gemeenteraadsleden, waaronder 1 burgemeester en 6 schepenen 11 leden voor het Welzijnshuis (vroegere OCMW – raad) Toerisme AGB Middelkerke Intercommunales
En maar afwachten naar de volledige uitslag van Middelkerke. En die kwam maar niet … tot 17u30. We hadden weliswaar al geleidelijk de uitslagen kunnen vernemen na 1 telbureau/8 : LDD 16 zetels, OVLD 5, CD&V 3, N-VA 1 na 3 telbureau’s/8: LDD 15 zetels, OVLD 6, CD&V 3, N-VA 0, Groen 1 na 4 en 5 bureau’s: LDD 13 zetels, OVLD 7, CD&V 3, N-VA 1, Groen 1 En tenslotte … na 8 bureau’s : LDD 14 zetels, OVLD 6, CD&V 3, N-VA 1, Groen 1 LDD behaalde 6.148 stemmen, Open VLD 3.197, CD&V 1.916, N-VA 844, Groen 813, Vlaams Belang 496 en Project M 455.
Wat een overweldigende, glorierijke overwinning van LDD. Ik hoorde al toen ik om 14u30 binnenkwam dat LDD zou gerekend hebben op die absolute meerderheid. Als dat klopt … toch wat overmoedig! Wat een vernederende, verpletterende nederlaag voor OVLD (-3) en CD&V (-2)! Het einde van een (te lang geduurd) tijdperk. Spijtig dat Project M geen zetel kon behalen, want Geert Verdonck bezit zeker de kwaliteiten om een goed gemeenteraadslid te zijn, maar hij heeft gegokt … en verloren. NV-A zal zeker veel meer verwacht hebben dan 1 zetel, maar ze vonden natuurlijk de stormvloed van LDD op hun weg.
Wat nu? Wat staat ons te wachten tijdens de komende 6 jaar? Welke coalitie zal er gevormd worden? Of doet LDD het alleen? Jean-Marie zal wel beter weten dan ik, maar ik zou toch aanraden om de CD&V erbij te nemen, want één schepenzetel kan er wel van af, want anders zou er misschien geen rem op de verwezenlijkingsdrang van LDD kunnen gezet worden. Teveel macht is nooit goed!
Ik hoop het nog te mogen meemaken en ik hoop dat mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid mij mogen toelaten om mijn Westendse blik scherp genoeg te houden om …
|