Kerstmis is een geliefd feest dat bijna overal in de wereld bijzondere glans krijgt door de helle, kleurrijke verlichting aan huizen, bomen, palen, … In Middelkerke houdt men daar schijnbaar niet zo van! 'Pure geldverspilling', zal ons gemeentebestuur zeker gedacht hebben. “We kunnen beter wat sparen om megaprojecten uit te voeren, om een nieuwe kursaal te bouwen, om de dijk te verbreden, om ondergrondse nauwelijks bezette parkings aan te leggen, om nieuwe kunstwerken aan te kopen voor het beeldenpark, om pleinen aan te leggen, om uitkijktorens van 250.000 euro te bouwen, om tennistornooien en wielerkoersen te subsidiëren of zelf te organiseren, voor recepties, … Daarmee lokken we tenminste nog meer toeristen naar onze badplaats. Gezelligheid, mooie feestdagen voor de inwoners, dat is niet meer van deze tijd.”
Werken in Westende-dorp? De kerstverlichting in Middelkerke, was bij het jaareinde 2015 beneden alles. Ook in de kerngemeente eigenlijk, maar vooral in Westende-dorp en Lombardsijde. Zo zag de verlichting er tussen beide uit: om de twee telefoonpalen een lichtbron(netje).
In Westende-dorp was er helemaal niets!! Ik hoor ze al afkomen met “Ja, maar, met die werken” Dan hadden ze juist de bewoners van het dorp, een hart onder de riem moeten steken. Een riem onder het hart, zou ook goed geweest zijn. Een kabel is toch rap getrokken. Enkele bijkomende kerstbomen op de meest afzichtelijke plaatsen, zouden een kleine plaaster op de wonde geweest zijn. En waarom geen kerststalletje aan de kerk? Ook omwille van het feit dat het kerkplein een opslagplaats voor bouwmaterialen geworden is? Die had men dan maar wat moeten camoufleren. Waar een wil is, is een weg. Maar die wil was er schijnbaar niet. Twee of drie onverlichte kerstbomen tegen een verkeerspaal geplakt, was echt veel te weinig. Vergeten we niet dat al die mensen al maanden op een bouwwerf leven! En de werken zijn bijlange nog niet gedaan! Had men trouwens de bewoners niet kunnen benaderen om zelf een inspanning te doen? Nu waren er slechts een tweetal die zelf een klein lichtje in de duisternis deden branden. Durfde men de confrontatie niet aan?
De Badenlaan Wie in een straat woont waar mensen nog met elkaar praten, mag zich gelukkig achten. Ja, zulke straten vind je nauwelijks nog. De Badenlaan in Westende-bad is er nochtans zo één. Dat is te danken aan Willy Schelstraete en Luc Annaert en hun feestcomité. Wat die zo allemaal voor hun medebewoners in petto hebben? Laten wij dat even overlopen.
Jaarlijkse rommelmarkt Op 12 september 2015 richtten ze voor de elfde keer een grote rommelmarkt in. Vorig jaar waren er meer dan 400 standhouders. Tot voor een paar jaar beperkte de markt zich tot de Badenlaan zelf, maar later werd die uitgebreid tot de Duinenlaan. Dat zal dus wel aardig wat opbrengen! En wat gebeurt er dan met de winst? Elk jaar schonken de organisatoren een cheque aan het Kinderkankerfonds. Mooi toch? Om de medewerkers te bedanken en een nog hechtere band onder de bewoners van de straat te smeden, werd ook elk jaar een ontbijt voor de bewoners van de wijk georganiseerd. Tenslotte had er elk jaar een nieuwjaarsfeest plaats, in aanwezigheid van het voltallig gemeentebestuur (volgens de foto’s) om de vriendschapsbanden te onderhouden en om dat te bedanken voor de subsidie die de evenementen in de straat moet ondersteunen. Tijdens de eindejaarperiode werd gezorgd voor kerstverlichting, wat de straat tot best verlichte, kleurrijkste en gezelligste straat van de gemeente maakte. Je kon er niet naast kijken, natuurlijk! Tijdens de voorbije kerstperiode was de Badenlaan de donkerste straat van Westende. Waarom toch? Dat vroeg iedereen zich af. Tot op Facebook een verhelderend bericht verscheen. Wat was er gebeurd? Op 8 oktober 2015 kreeg het feestcomité vanwege het gemeentebestuur het verwijt te horen dat bij het opstellen van de rommelmarkt de straat beschadigd werd door de nummers van de standhouders op de grond te plaatsen. Verrassing alom want dat was nu al de 11° keer dat ze hetzelfde deden en nooit had iemand daar iets op aan te merken. Het verwijt ging tevens gepaard met het dreigement dat er geen vergunning voor de volgende markt meer zou gegeven worden, zolang die nummers niet verwijderd waren. Maar geen probleem! Even de relaties aanspreken en dat zou wel geregeld worden. Waar dienen politieke vrienden anders voor? Maar … alhoewel mevrouw de burgemeester samen met de secretaris de brief ondertekend had, bleek ze niet op de hoogte te zijn (!!!). De verantwoordelijke ambtenaar, die het document opstelde, zou ‘onbeleefd’ uitleg gegeven hebben Hij zou beweerd hebben dat hij en niemand anders verantwoordelijk is voor de gasboetes. Hij zou de organisatoren ook verweten hebben, nooit een vergunning aangevraagd te hebben voor het ophangen van vlaggen en wimpels, noch voor het aanbrengen van de kerstbomen en de verlichting. De aansluitingen voor de verlichting kwamen nochtans van de gemeente en de bijhorende goedkeuring ook… Maar … dat was een andere dienst, natuurlijk.
Wie heeft er nu gelijk? Vooreerst sluit ik mij aan bij het facebookbericht van Lode Maesen: “Alweer wordt een ambtenaar de kop van jut. Weet dat die alleen maar uitvoert wat het college van burgemeester en schepenen beslist en opdraagt. Als die mensen dan zelf niet meer weten wat ze ondertekenen, dan is dat niet de schuld van die ambtenaar. Dus, schiet niet op de boodschapper, wie dat ook zou kunnen zijn. De enige verantwoordelijken zijn de gezagsdragers die bij deze weer hun verantwoordelijkheid ontlopen door van niets te weten....." Het kan natuurlijk niet dat een prachtig initiatief door dit gebeuren een stille dood zou sterven. Misschien moeten de organisatoren gewoon de vergunningen aanvragen die in zo’n geval voorzien zijn. Ik meen dat dit voorval niet mag leiden tot het schrappen van de activiteiten die al zolang van de Badenlaan een bijzondere straat maken. Ze moeten begrijpen dat het schepencollege de betroffen ambtenaar, die tenslotte maar zijn werk doet, zeker niet in het ongelijk mag stellen. Op facebook noemt iemand hem ‘machtsgeil’! Ik vermoed dat hij gewoon geschermd heeft met de ondertekening van de brief door zijn oversten. Hij zou in dergelijke gevallen wel rekening moeten/kunnen houden met wat er in het verleden gebeurd is en daarom open blijven staan voor discussie.
|