Een woordje uitleg over het initiatief Tijdens het ganse zomerseizoen heb ik, zoals in 2013, 2014 en 2015, zowel in ‘Het Nieuwsblad’ (tot en met 29.8) als in ‘Het Laatste Nieuws’ (tot en met 20.8) de rubrieken gevolgd waarin bekende koks of andere culinaire specialisten elke week in de verschillende kustplaatsen hun oordeel gaven over één welbepaald zelfde gerecht in verschillende restaurants/tearooms/handelszaken. Er was geen enkel top- of veelgeroemd restaurant bij en het waren ook geen gastronomische menu’s die de revue passeerden. ‘Het Nieuwsblad’ kondigde zijn initiatief ‘De Grote test aan Zee’ opnieuw als volgt aan ‘Met een expert en veel honger’ trekken ze van kustgemeente naar kustgemeente om er de culinaire klassiekers te proeven en te beoordelen.' Volgens ‘Het Laatste Nieuws’ heette het dat redacteur Stefan Vanderstraeten en tweesterrenchef Luc Bellings de eetzaken aan een onverwachte smaaktest onderworpen, ‘vaak streng en scherp en beargumenteerd’. Zeven zaterdagen lang proefden zij in België en in Nederland een mix van nieuwe én heropgeviste kustklassiekers’. De beoordelingen
|
Beoordeeld |
Op 10 |
Prijs |
Wachttijd (') |
Samenvatting beoordeling |
|
Scampi Da Vinci Koning Ridderdijk 27 (1) |
7,5 |
16 |
22 |
Prijs-kwaliteit de beste |
|
Rode huiswijn Het Lindehuys P. de Smet de Naeyerlln 4 (2) |
6 |
3 |
- |
Dit is bijna Glühwein, zo warm |
|
Stoofvlees Friet (3) |
- |
- |
- |
|
|
Dame Blanche Bristol Zeedijk 64 (4)
Floris hk Distellaan-Arendlaan |
7
4,5
|
6,5
6,7 |
-
- |
Een Dame Blanche is geen magnum
Is dit de bakker van de kerk? |
|
Kabeljauw in mousselinesaus met aardappeltjes (3) |
_ |
_ |
_ |
|
|
Kinderspaghetti BaccaraMKoning Ridderdijk 30 |
7,5 |
7,5 |
8 |
Bij de Italiaan krijg je geen groentjes |
|
Carpaccio van rund (3) |
- |
- |
- |
|
|
Slaatje geitenkaas (6) |
- |
- |
- |
|
|
Dame Blanche (3) |
- |
- |
- |
|
|
Hamburger (7) Barenzo Essex Scottishlaan |
7,5 |
22 |
18 |
Dit is geen fastfood meer |
|
Steak met béarnaise-en/of pepersaus en frietjes (3) |
- |
- |
- |
|
|
Kreeft (8) |
- |
- |
- |
|
|
Tomaat-garnaal (3) |
- |
- |
- |
|
|
Vegetarische schotel Focus Koning Ridderdik 44K
Veneziana Leopoldlaan 48 (9) |
5,5
6 |
12
7 |
18
5 |
Een caloriebommetje
Een vegeariër besteldt dit niet |
|
Mossel-friet (10) |
- |
- |
- |
|
Beoordeeld door (1) Sterrenchef Axel Colonna-Cesari van restaurant Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver Het Nieuwsblad 2.7.2016 (2) Wijntester Alain Bloeykens (Het Nieuwsblad 9.7.2016) (3) Luc Bellings, tweesterrenchef van ‘Aan tafel bij Luc’ in Hasselt, in ‘Het Laatste Nieuws’ (altijd hij) (4) Dominique Persoone, Brugse topchocolatier (Het Nieuwsblad 16.7.2016) (5) Claudia Allemeersch + kinderjury Sam (8) en Lune (7) (HNB 23.7.2016) (6) Kaasmeester van Tricht (HNB 30.07.2016) (7) Bart De Pooter, de enige chef met twee restaurants in de Michelingids: ‘De Pastorale’ (**) en WY (*) (Het Nieuwsblad 6.8.2016) (8) Danny Horseele van ‘Royale’ sterrenrestaurant in Ghelamco Arena (Het Nieuwsblad van 13.8.2016) (9) Matthieu Beudaert, Kortrijkse sterrenchef van ‘Table d’Amis’ (Het Nieuwsblad 20.8.2016 ) 10) Stephane Buyens, ‘Le Fox’ De Panne 2 sterrenchef (Het Nieuwsblad 27.8.2016)
Waarom zo weinig testen in Middelkerke? Voor de eerste keer stel ik vast dat Middelkerke zo weinig aan bod komt bij de testen. In meer dan de helft van de bezoeken werd onze badplaats niet aangedaan. Moeten we daar iets achter zoeken? Weten ze dat ze hier minder welkom zijn? Dat kan toch nooit een algemene regel zijn! Zeer opvallend is het feit dat dat de hier zeer gevreesde (en gehate?) Luc Bellings dit jaar geen enkel restaurant bij ons bezocht. Ik heb er geen verklaring voor en ik heb de vraag niet willen stellen aan de redacteurs van beide kranten omdat ik denk dat ze een eventuele reden toch liever niet zouden bekendmaken.
Is dat een eerlijke en juiste beoordelingsmanier? Ik twijfel er geen ogenblik aan dat de sterrenchefs steeds rechtvaardig en zeker onbevooroordeeld hun mening neerschrijven. Gezien hun sterrenstatuut zijn ze daarvoor beter geschikt en bekwamer dan wie ook, zelfs als ze in hun eentje optreden. Ik weet het, men kan ze niet tot de nederigste bevolkingsgroep rekenen. Maar, wie zijn klanten goed bedient, krijgt lof en wie er met zijn klak naar gooit uit onbekwaamheid of uit winstbejag, wordt bij manier van spreken de grond ingeboord. Er valt toch niets te verdedigen als uw zaak met één van volgende uitspraken beoordeeld wordt!: "Nul smaak dus nul punten" "Dit is geen stoofvlees maar pap om kroketten te vullen" "Patatjes recht uit de microgolf, saus recht uit het ‘pakske' " "Zurige smak van spaghetti en sop in ons bord" "De sla zwemt in de vinaigrette, één grote pap, ze heeft een reddingsvest nodig." "Hou het bij pannenkoeken en ijsjes (i.p.v. hamburgers)" "Rund dat naar varken smaakt" "Oneetbare milkshake" "Meer fruitmand dan ijscoupe"
Ik kan best wel begrijpen dat deze kleurrijke en strenge taal niet in al te beste aarde kan vallen, maar het kan alleen maar een stimulans zijn om beter te doen. Worden ze ongenadig met de grond gelijk gemaakt? Is dat negativisme of sensatie? Is dat maar een momentopname? Gaat het om kritische oneliners? Moet er meer genuanceerd worden? Zo luidt namelijk de taal van de verdediging. Ziehier nogmaals de woorden van topchef Stéphane Buyens van tweesterrenrestaurant ‘Le Fox’ in De Panne, waarmee hij de afbrekers van de testen in 2014 van antwoord diende: “Ik kan mensen toch niet ergens naartoe sturen als het op niets trekt. Er zijn nu éénmaal veel nestbevuilers aan de kust: horecazaken die met een minimum aan investeringen een maximum aan geld uit de zakken willen kloppen. Die ga ik nooit verdedigen.” Natuurlijk kan ik hem enkel maar gelijk geven!!! Ziehier hoe de beoordelingen van de chefs in de krant verschenen
Voor Middelkerke
Voor Westende-bad
Voor Westende-dorp (spijtig genoeg ondertussen uitgebrand)
Besluit Geen enkele positieve uitschieter! Alweer niet! Wel drie 'halve' met 7,5 op 10. Ik blijf dat testen van onze ‘kustklassiekers’ een heel goed initiatief vinden. De’ chefs moeten volgens mij niet nuanceren. Daarnaast zijn er drie kampen. Het eerste is dat van de ‘zeer goede’ restaurants die een hoog cijfer kregen en daarmee reclame maken. Het tweede is dat van de uitbaters met een onvoldoende of die zelfs met de grond gelijkgemaakt worden (= met cijfer NUL). Die vinden dat natuurlijk onterecht en vinden dat de kranten hun initiatief stante pede moeten beëindigen. Het derde kamp is dat van de tolerante klanten of met de uitbaters verwante of bevriende klanten. Die sluiten zich min of meer aan bij het tweede kamp en vinden dat dit geen goed doet aan de beoordeelde eetgelegenheid en dat de testers te streng of zelfs oneerlijk geweest zijn. Ik heb zelfs iemand gehoord die beweerde dat de sterrenchefs in de ‘goede’ restaurants wel wat onder tafel toegestopt kregen. Laten we eerlijk blijven en hopen dat alle kustrestaurants door die test een positieve injectie krijgen.
Bronnen Het Nieuwsblad elke zomerzaterdag van 2 juli tot 29 augustus 2016, verzameld door Chris Snick, foto’s door Kurt Desplenter Het Laatste Nieuws redacteur Stefan Vanderstraeten en tweesterrenchef Luc Bellings, zeven zomerzaterdagen vanaf 9 juli tot 20.8.2016
|