Watertorens hebben hun beste tijd gehad: Westende had er vroeger één en Middelkerke zelfs twee. Jullie zien hieronder de oude (en afgebroken) watertorens in Middelkerke (links) en Westende (rechts)
Nu is er nog één in Middelkerke, langs de Logierlaan, ontworpen door L. Simoens, gebouwd in 1961 door aannemer NV Bouwbeton uit Meulebeke, eigendom van de watermaatschappij TMVW. Maar die toren moet er in het najaar van 2016 ook aan geloven. Waarom? Er is vooreerst een probleem van corrosie (scheikundige aantasting van materialen) en van betonrot. Dat is de schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te roesten, waardoor het beton begint te barsten, wat dus de veiligheid in het gedrang brengt.
Maar ook de manier van werken in een watertoren is niet meer van deze tijd. Bovenin is er een waterreservoir met een inhoud van 800 m³. Door de hydrostatische druk, dat is de druk die uitgeoefend door een statische vloeistof op een lichaam op een bepaalde diepte in die vloeistof, blijft de druk in het waterleidingsnet constant. Die druk is evenredig met het peil van het water: voor iedere tien meter stijgt de druk met ca. 10 N/cm² (ofwel 100 kilopascal). Via pompen wordt het water over het waterleidingsnet verspreid. De pompen werden nu vervangen en er wordt nu gewerkt met zogenaamde frequentie geregelde toestellen, waarmee de aangepaste pompen beter kunnen gestuurd worden en waarmee het verbruik beter kan opgevolgd worden.
Moet de watertoren daarom perse afgebroken worden? Als de toren onherstelbaar is of als er een veiligheidsrisico ontstaat, dan zit er natuurlijk niets anders op. Als herstelling van het betonrot wel mogelijk is en in sommige gevallen is dat zo, dan zou er misschien eens een kosten-baten berekening kunnen uitgevoerd worden. Waarom? Is dat wel de moeite? Een watertoren is toch een herkenningspunt in het landschap en ik vind dat ook een mooi beeld! Er bestaan er hele mooie en kunstvolle die soms zelfs prachtig geschilderd zijn. Kijk maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_watertorens_in_Belgi%C3%AB Zijn dat misschien niet juist zulke beelden die mee Vlaanderen’s rijkdom uitmaken? Die van Middelkerke is nu wel niet van de mooiste, maar toch …
Het kunstwerk ‘Salacia’ zal niet langer een technisch en financieel probleem zijn Bovenaan de af te breken toren, werd ter gelegenheid van Beaufort 3, in 2010, een kunstwerk aangebracht van de Nederlandse kunstenares Tamar Frank. “Het moet een artistieke meerwaarde geven aan de toren, waarvan de kroon om de zeven minuten een andere kleur krijgt en omgetoverd wordt van watertoren naar vuurtoren. Het ruisen van de zee en het suizen van de wind worden vertaald in een subtiele beweging en langzame kleurschakering van de lichtstralen. Frank gebruikte daarbij ragfijne nylondraad, gespannen om de twee centimeter. De gekleurde draden worden overdag beschenen door de zon en ’s nachts uitgelicht. Dat spel moet een magische sfeer creëren.”
'Salacia', genaamd naar een Romeinse zeegodin, heeft de gemeente bij de aankoop in 2009 36.000 euro gekost, 'De bewoners van de wijk (zijn daarmee soms de uitbaters van het naastliggend restaurant bedoeld?) zouden, volgens toenmalig schepen Carine De Jonghe, al langer vragende partij geweest zijn om iets te doen met ‘hun’ toren. Misschien goed bedoeld … en goed gestart, maar… Er werd al vlug vastgesteld dat de installatie niet bestand was tegen het gure zeeklimaat. Ze viel dan ook al vlug ten prooi aan roest. Had men dat niet kunnen/ moeten voorzien? Op 9 februari 2011 werd een eerste defect vastgesteld. Een tweede volgde op 16 maart 2012. Bij nazicht bleek dat 7 defecte armaturen moesten vervangen worden. De LED lichten konden niet afzonderlijk vervangen worden, omdat ze verwerkt zitten in de printplaat verbonden met de armatuur. Uit eerste berekeningen bleken de herstellingen te duur uit te vallen en daarom werd toen beslist het licht voorgoed te doven. Dat was, volgens Michel Landuyt, schijnbaar niet naar de zin van ‘veel’ inwoners. Bij de firma die de oorspronkelijke armaturen leverde, konden gelukkig nog originele stukken gevonden worden voor de ‘luttele’ prijs van € 4.479,73 (BTW incl). En zo gingen de lichtjes weer aan in maart 2014 en tevens ging er een licht branden bij lichtspecialist Dominique Borgonie uit Middelkerke. Hij zorgde voor een betaalbare oplossing (?). "Ik heb de verlichting vereenvoudigd tot enkel een binnenkring, waardoor het licht nu van binnen naar buiten schijnt, door de ramen. Daardoor hebben regen, zoutlucht en gure wind er geen vat meer op. De lichtsferen duren een klein uur en dat in blokjes van 3 minuten, gebaseerd op het lichtscenario van kunstenaar Tamar Frank." En zo was het kunstwerk in ere hersteld (dixit Michel).
Er komt een uitkijktoren in de plaats En toen had Michel een nieuw ideetje. Waarom van die hoge watertoren geen uitkijktoren maken? Dus, van watertoren over vuurtoren naar uitkijktoren!! Dat zou toch een fameuze nieuwe attractie zijn? Men zou er namelijk kunnen genieten van een uniek (wat houdt hij toch van dat woord!!) uitzicht over het beeldenpark, dat al deels gerealiseerd werd, en natuurlijk ook over de unieke Warandeduinen en … over het hinterland. Geen slecht gedacht, ware het niet …… dat er weer zo’n duur prijskaartje aan vasthangt, namelijk 250.000 euro, volgens mij een uitzinnig hoog bedrag. Of de prijs van het ontwerp door een studiebureau daarbij inbegrepen is, dat weet ik niet. Of dat geld nu uit een ‘investeringspotje’ komt of uit een kous in de kelder van het gemeentehuis, het is belastinggeld en enorm veel ook.
En … zal men wel een voldoende goed uitzicht hebben over de omgeving? Die nieuwe attractie zal namelijk een heel stuk kleiner worden. Waar de watertoren nu 51 meter hoog is (in plaats van de in sommige media vermelde 60 meter), zal de uitkijktoren slechts iets meer dan zeven meter tellen. Zal men de duinen niet moeten ‘aftoppen’? Zullen de daken van de huizen in de Logierlaan het zicht naar het hinterland niet belemmeren?
‘I can hear it’, de hoornen van Ivars Drulle, blijven, zoals nu, verdoken achter een duin.
En … zullen die ‘vele’ inwoners nu niet klagen omdat 'hun' toren zo klein geworden is?
Mijn vorige artikels over dit onderwerp (in de map ‘Kunst’ 13.04.2009 ‘Beaufort03 in Middelkerke’ 24.12.2012 ‘Beaufort Evolutie’
Bronnen ‘Het Laatste Nieuws’ van 12.2015 ‘Watertoren wordt kopje kleiner gemaakt’ door Paul Bruneel ‘Het Nieuwsblad’ van 12.2015 ‘Watertoren wordt uitkijktoren’ door Dany Van Loo Wikipedia “Het Laatste Nieuws” van 12.03.2014 “Kunstwerk watertoren schittert toch weer” door Paul Bruneel Communicatie TMVW Gent
|