Vooreerst moet ik mij verontschuldigen. In mijn artikel van 21 december 2015 ‘Middelkerke stapt af van zijn hoge toren’ heb ik mij vergist. Ik heb mij toen klakkeloos gebaseerd op de dagbladartikels. In ‘Het Laatste Nieuws’ stond : ‘HERKENNINGSPUNT VAN 60 METER MAAKT PLAATS VOOR UITKIJKTOREN VAN 7 METER’. De pers kon toen nog niet beschikken over een foto van de nieuwe toren en ze ontvingen waarschijnlijk ook verkeerde of onvoldoende informatie. Nergens was er sprake van de hoogte van de nieuwe uitkijktoren. Ik besloot daaruit dat een uitkijktoren van 7 meter hoogte, moeilijk een goed zicht kon bieden op het omliggende landschap. Ik wilde dat aantonen met behulp van onderstaande foto’s . Mis!!
Nu weten we meer: we moeten het toch hoger zoeken. Er is nu wel een beeld van hoe de nieuwe uitkijktoren tussen Middelkerke en Westende er zal uitzien. De toren wordt gebouwd bovenop een stukje watertoren, die in het najaar grotendeels tegen de vlakte gaat. De watermaatschappij Farys besliste dat de 45 jaar oude watertoren in de Logierlaan, middenin de duinen, te zwaar is aangetast door betonrot. Op initiatief van schepen voor Toerisme Michel Landuyt werd beslist om de 51 meter hoge toren af te breken tot op een hoogte van zeven meter. Is er dan geen betonrot op die onderste zeven meter?
Bovenop deze basis komt een uitkijktoren. Het is misschien nog wat vroeg om nu reeds te verklaren dat men zal kunnen uitkijken op het hinterland, de kustlijn en het nieuwe beeldenpark. De hoornen van Drulle zullen alvast verdoken blijven achter een duin. De uitkijktoren zal 72 treden tellen en in totaal 20 meter hoog zijn. Dat is 31 meter lager dan de watertoren.. “De vorm en het ontwerp ervan leggen de link met het helmgras in de duinen", zegt schepen Landuyt. Michel wordt een echte natuur- maar ook kunstmens. Hieronder kunnen jullie zien of hij gelijk heeft.
Wat er met het Beaufort-lichtkunstwerk op de watertoren zal gebeuren, is nog niet beslist. De kostprijs voor de werken aan de watertoren, waarvoor binnenkort een bouwvergunningsaanvraag wordt ingediend, bedraagt 250.000 euro. Toevallig vond ik op internet een gedicht van Wim Melker met als titel ‘Met venijnige vlagen’. Lees vooral goed het einde!
de duinen zijn geschoond vruchtbare aarde vervangen door zand van het strand
de wind heeft vrij spel met venijnige vlagen stuift alles dwars door de straten
het helmgras krijgt geen greep op de voet van de heuvels
het is traag in de strijd om bestaan wat vroeger in eeuwen gevormd is moet nu in één generatie gaan
de mens is geen baas over natuur en elementen de wind speelt nu met onze centen
Spijtig dat de bewoners van de toren zullen moeten verhuizen Zou onze schepen van kunst in de open ruimtes ook weten dat de watertoren bewoond is? Jawel en niet door de eerste de beste hoor … door de slechtvalk. Dat is onze grootste inheemse valk en die wordt vaak bestempeld als ‘de snelste vogel ter wereld’. Het is een zeldzaam voorkomende soort. Wanneer die zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk ‘snel vallen’, doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt. Ziehier enkele foto’s van die indrukwekkende vogel, klaar voor de aanval op een duif of elk ander vliegend dier. Meestal gebeuren de aanvallen paarsgewijze.
• De slechtvalk heeft een vaalwitte onderkant, met donkere dwarsbandjes. De bovendelen zijn blauwgrijs. Hij heeft een donkere kop met een brede, zwarte baardstreep. De hals en de wangen zijn wit. • De poten, de oogrand en de washuid (rond de snavel) zijn geel, maar de snavel is donkergrijs. • Jonge slechtvalken zijn bruin en in de lengte gestreept, vooraleer ze hun volwassen verenkleed krijgen. De poten zijn eveneens geel, maar de washuid en de oogrand zijn blauwgrijs. (zie rechtse foto hierboven)
Met een lengte tot 46 cm, van kop tot staart, en een vleugelspanwijdte van 85 cm, is het mannetje kleiner dan het vrouwtje. Zij meet immers tot 54 cm en heeft een vleugelspanwijdte tot 115 cm.
Bronnen Artikel met foto in ‘het Laatste Nieuws’ van 23.2.2016: ‘Uitkijktoren in duinen verwijst naar helmgras’ door Paul Bruneel https://nl.wikipedia.org/wiki/Slechtvalk_(vogel) http://www.leesgedichten.nl/natuur-gedicht/met-venijnige-vlagen-7531/ https://www.natuurpunt.be/slechtvalk
|