Oeps! Het is er uit! Iedereen weet het nu! Van alle burgemeesters slaapt die van Middelkerke het meest. Dat blijkt uit een rondvraag bij de 308 Vlaamse burgemeesters door de regionale redacties van Radio 2. Zij noemen het ‘Het grote burgemeestersonderzoek’. Let wel, het gaat hier niet over wakker liggen in bed, alhoewel je daar ook bij kunt uitrusten.
De ontboezemingen van een politicus Ik heb vroeger (zie ‘Bronnen’) al eens de draak gestoken met de uitlatingen van Michel Landuyt. in ‘Micro zonder zout’, een programma van Focus. Hij had het toen over zijn jeugdherinneringen en over zijn privaatleven. Dat burgemeesters zich daartoe lenen, zal ik altijd blijven afkeuren. Hoe kritisch ik ook kan zijn op mijn blog, ik zal het nooit hebben over het privaatleven van een politicus, tenzij hij of zij daar zelf mee naar buiten komt. Veel politici schreeuwen moord en brand als daarover, vooral over hun misstappen dan, iets in de pers verschijnt. Als het hen zelf goed uitkomt, bijvoorbeeld als de verkiezingen in aantocht zijn, dan is er plots geen vuiltje meer aan de lucht. Plots moet iedereen weten met wie ze (altijd gelukkig) gehuwd zijn of samenwonen en hoeveel kinderen ze met hun ‘partner’ op de wereld gezet hebben. Ik vind dat een journalist en zijn lezers er geen zaken mee hebben dat een burgemeester als kleine jongen ooit zijn broek afstak in zee voor een kleine behoefte of dat hij in het atheneum geen jota begreep van alles wat te maken had met wiskunde, fysica, biologie, scheikunde, techniek, enzovoort en dat hij daarvoor altijd gebuisd was. Het is trouwens niets om trots op te zijn, maar ja, velen kunnen niet weerstaan aan de lokroep van de media. Als ze maar in de belangstelling staan.
Het bedgeheim Kennen jullie de ‘sensuele’ TV-reclame van ‘Schweppes’ met Penelope Cruz? Ze speelt in een verleidingsscene en wil de indruk geven dat er op het einde ‘nog meer zal te zien zijn’. En juist vóór dat zou kunnen gebeuren, vraagt ze plots ‘What did you expect?’ Verwachtten jullie misschien ook meer, na die titel van mijn artikel? Ikzelf zou het niet verraden hebben, maar Janna heeft zelf aan radio 2 verteld … dat zij tien uur per dag in de ‘armen van Morpheus’ ligt. Iedereen kent hem! Jullie toch ook, hé? Wat bezielt iemand toch om zoiets aan de pers te verklaren? Dat dit bliksemsnel de ronde doet in de gemeente, dat moet ze toch ook weten. En dat ze daarmee voor sommige het onderwerp van spot wordt, toch ook? Maar, om bij het onderwerp te blijven, daar ligt ze dus niet wakker van.
De burgemeestersenquête Gemiddeld zouden burgemeesters 52 uur per week werken en 6,5 uur per nacht slapen. In West-Vlaanderen wordt gemiddeld het laagste aantal uren gewerkt. De burgemeesters komen er het minst onder hun burgers. Heel wat van hun werktijd (gemiddeld 13,5 uur) gaat op aan contacten met inwoners op allerlei culturele of sportevenementen, op kermissen, op lezingen, op eetfestijnen, op recepties of op spreekuren. In West-Vlaanderen zouden die laatste het langst duren. Alle burgemeesters geven aan dat ze ALTIJD 7 op 7, 24 op 24 telefonisch bereikbaar zijn. Vijftig procent van alle burgemeesters is actief op sociale media in het kader van hun burgemeesterschap. Wie zijn burgemeester een mail stuurt, krijgt gemiddeld binnen 21,7 uur een antwoord. Sommige antwoorden al binnen het uur. Een hondenstiel, zou je zo denken. En toch willen de meeste Vlaamse burgemeesters zichzelf opvolgen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ja, als je dat zo graag doet, hé! ‘Op mijn lijf geschreven’ zei Michel Landuyt ooit nog aan Focus. Of doen ze het voor de macht? Of voor de wedde?
En waar vinden we Janna terug in die statistieken? Volgens de enquêteresultaten zou ze niet enkel het meest slapen maar ook het BEST. Dat is een beetje in tegenstrijd met haar antwoord over stress. Op een schaal van 1 tot 5 zou zij namelijk op 3 staan. Zij verklaarde op/aan radio 2 dat zij gemiddeld 70 uren per week aan haar burgemeesterschap besteedt, waarvan 20 uren aan contacten met de inwoners. Zij is voltijds burgemeester, oefent geen andere job en geen ander politiek mandaat uit. Zij beweert wel dat haar beroeps- en privéleven niet in balans zijn! Onze burgemeester zou niet op sociale media zijn in het kader van haar functie. Als ik probeer naar haar facebookpagina te gaan, dan krijg ik “Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar”. Ze heeft dat ook niet nodig, want de gemeente heeft een pagina. Janna wil vanzelfsprekend ook burgemeester blijven na de volgende verkiezingen.
Zijn de slaapgewoonten van Janna een ‘teken aan de wand’? Zal dat ooit onheil brengen? Moeten we haar dat kwalijk nemen? De slaapbehoefte verschilt van mens tot mens en ligt in elke levensfase anders. Een volwassene slaapt gemiddeld 7 à 8 uur. Sommige mensen, ongeveer 10%, hebben zelfs genoeg aan een gemiddelde van 6,5 uren per nacht. Andere, zowat 15%, hebben meer dan 9 uren nodig. Wetenschappers verklaren dat weinig slapen de reactiesnelheid vertraagt, het nemen van beslissingen bemoeilijkt en dat het ook leidt tot slechter geheugen en slechter humeur. We mogen dus onze burgemeester zeer dankbaar zijn omdat ze steeds voldoende uitgerust is en dus niet lijdt aan al die kwalen. Misschien drinkt ze wel een glaasje vóór het slapengaan? Wij kunnen nu alleen nog hopen dat die wetenschappers gelijk hebben en dat hun studie voor iedereen geldig is! Werkt Janna daardoor minder? Maar neen, zeker niet! Zij verklaart dat ze onmiddellijk na het wakker worden onder volle stoom in gang schiet. Dat ze daarbij op geen uur kijkt, moet blijken uit bovenstaande paragraaf.
Bronnen Mijn blogartikel van 2.1.2011 ‘Als de burgemeester van Middelkerke zich blootgeeft’ (zie map ‘Burgemeester’) Belga, radio 2 28.1.2016: “Burgemeesters werken 52 uur per week en slapen weinig” http://www.standaard.be/cnt/dmf20160128_02094941 http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=11071 http://microzonderzout.skynetblogs.be/index-1.html http://www.radio2.be/burgemeesterdag/resultaten
|