Op 13 januari 2009 keurde de gemeenteraad (te laat) het gemeentebudget goed. Maar, wie onderzoekt eigenlijk of de jaarlijkse begroting wel goed in elkaar steekt, of de doelstellingen voor het komende jaar aangepast, redelijk en noodzakelijk zijn? Wordt (ons) geld wel goed besteed? Waar komt dat geld vandaan? Er zijn heel wat vragen die kunnen en, volgens mij, moeten gesteld worden. Door wie? Wie is er in staat om op deskundige wijze een begroting te beoordelen? Toegegeven, dat is geen eenvoudige klus. Je krijgt een boek van 2,7 cm dik in je handen gestopt. De voorstelling van uitgaven en ontvangsten is allesbehalve aanschouwelijk voorgesteld. Veel (niet verklaarde) afkortingen en een reeks termen, waarvan je je afvraagt wie zoiets uitvindt, doorspekken de teksten en tabellen en maken die moeilijk leesbaar. Ik zou zeggen dat het tijd is om het roer eens om te gooien. Of is het misschien de bedoeling dat tegenstanders of criticasters er niet zouden wijs uit geraken en, wanhopig, onmiddellijk het budget zouden goedkeuren? Sommige partijen laten dat door hun studiebureau doen, dat betekent door één man die er wel iets van kent. Ik neem aan dat ook in de meerderheid heel wat raadsleden er geen benul van hebben hoe belangrijk zon begroting eigenlijk is, hoe zorgzaam ze er zouden moeten op letten dat er geen excessen in staan en welk belang ze er eigenlijk bij hebben om er alles van te begrijpen.
De belangrijkste rol in budgetcontrole is natuurlijk weggelegd voor de oppositie. Ik heb de fracties (Vlaams Belang en CD&V) en de twee onafhankelijke raadsleden van de Lijst Dedecker daarom eens hun mening gevraagd. Het Cd&V dat ooit vond dat een investeringsbudget van ruim 50 miljoen euro tot 2012 voor hen onaanvaardbaar was, omdat o.a. de gemeente een schuldenlast van bijna 50 miljoen draagt, heeft niet eens de moeite gedaan om te antwoorden
en niet tegen de begroting gestemd. Misschien zijn ze daar niet fier op? Het is toch wel een erg makke partij geworden! Het Vlaams Belang heeft NEEN gestemd en heeft tijdens de gemeenteraad de posten aangehaald die tot hun houding hebben geleid. De lijst Dedecker zou eerst klacht indienen tegen de begroting en later heette het dan weer dat ze overwogen om het te doen. Dat het over de vorm ging (ontbrekende documenten en/of handtekening) en over laattijdigheid eerder dan over de inhoud, strekt hen niet tot eer.
Voor een lokale competente onafhankelijke pers zou de jaarlijkse bespreking van de begroting een absolute prioriteit moeten zijn. Daarom vind ik het ongehoord dat GEEN ENKELE journalist de gemeenteraad van 13 januari 2009 bijwoonde! Krijgen ze achteraf misschien de tekst die ze moeten laten publiceren? Zijn dat dezelfde antwoorden die de burgemeester gaf in de raad zelf? Ik zie namelijk regelmatig triomfantelijke artikels waarin Michel Landuyt de gelegenheid krijgt om te verkondigen hoe trots hij is op zijn gezonde financiën, het gevolg van zijn verstandig financieel beleid, op het overschot van 4 miljoen euro op de begroting (!), op zijn investeringsprogramma met meer dan 15 miljoen euro openbare werken, op de stijging van de begroting van het OCMW met 300.000 euro, op de oprichting van een zilverfonds en op de daling van de aanvullende belasting op de personenbelasting. Ik hoop maar dat dit geen deel uitmaakt van een aankondigingspolitiek, zoals die tegenwoordig ook op federaal niveau gevoerd wordt. Hopelijk wordt dat zilverfonds geen lege doos zoals die van de Oostendse Johan? Is er wel rekening gehouden met het feit dat bepaalde dividenden misschien niet uitbetaald worden?
In een volgend artikel zal ik eens de naakte cijfers beoordelen. Ik heb nu reeds een hele reeks vragen klaar. Er moet dan enkel nog iemand gevonden worden die ze wil of kan beantwoorden.
|