Zojuist las ik in mijn krant dat het aantal hotelkamers in Middelkerke op korte termijn zal verdubbeld worden. Aan dit onderwerp heb ik al eens een artikel gewijd. Jullie kunnen het lezen in de linkse kolom van deze blog, in de map ‘Horeca’.
Janna Rommel-Opstaele, toen nog schepen van lokale economie, ondertussen gepromoveerd tot burgemeester, verklaarde op 13 januari 2011 aan ‘Het Nieuwsblad’ dat ze meer en grotere hotels wilde en dat het niet langer kon dat de ruimtelijke plannen dat onmogelijk maakten. De BPA’s of RUP’s met de nummers 16 (Westende - dorp) en 17 (Westende - bad) en 19 (Lombardsijde) voorzagen inderdaad overal dat de zones algemeen een woonbestemming hadden. Er konden maximaal 30% van de toegelaten vloeroppervlakte ……. en horeca worden voorzien en dit met een maximum van 300 m² per handelsuitbating van de gerealiseerde vloeroppervlakten. We weten allemaal dat dergelijke plannen gemaakt zijn om gewijzigd te worden als het de politici uitkomt, in de meeste gevallen zonder rekening te houden met de bewoners van de bewuste zones, zelfs al is er een vooronderzoekperiode voorzien waarin bezwaren kunnen ingediend worden. Wel, de plannen werden dus nog maar eens gewijzigd en er zouden dus nieuwe hotels komen. Voor de zoveelste keer schrijf ik ook nu weer: “Dat ze daar nu maar mee voor de dag komen, bijna 13 jaar nadat ze aan de macht kwamen!”. Hun euro zal alweer wat laat gevallen zijn, zeker?
Het logiesdecreet werd ondertussen ook gewijzigd Vanaf 1 januari 2013 is het logiesdecreet volledig van toepassing. Dit wil zeggen dat ENKEL VERGUND LOGIES en het, in het kader van het decreet 'Toerisme voor Allen', erkend jeugd- en volwassenenlogies nog in aanmerking komt voor promotie door Toerisme Vlaanderen (en haar partners zoals provinciale toeristische organisaties, diensten voor toerisme, ...). Alle verwijzingen naar vergunningen op basis van de oude wetgeving vindt men niet meer terug in de toerismedatabank. Volgens het laatste dagbladartikel zouden er in Middelkerke momenteel negentien hotels zijn, goed voor samen 323 kamers. Niet dat ik dat niet geloofde, maar tegenwoordig verandert alles zo snel en ik heb dan maar eens de huidige stand van de vergunde hotels opgevraagd aan ‘Toerisme Vlaanderen’. Ik kreeg daar ook snel antwoord op, maar de gegevens over het aantal kamers schijnen ‘Top Secret’ te zijn. Ik heb ze dan maar, hotel per hotel, op internet gezocht. Hopelijk kloppen ze, want niet alle websites worden goed bijgehouden. Er zijn dus inderdaad 19 vergunde hotels, verdeeld over de deelgemeenten als volgt:
Aantal Aantal kamers sterren 1 2 3 4 Middelkerke 7 Atlanta 17 x Excelsior 39 x Honfleur 13 x Kasteeltje 9 x Kristoffel 12 x Renty 8 x Zeegalm 22 x Westende 11 Belcasa 16 x De Wielingen 18 x Isba 6 x Melrose 10 x Sint-Laureins 10 x Splendid 15 x Villa Alice 12 x Villa Hotel 6 x Westendia 15 x Zeeparel 14 x Zon en Zee 68 x Schore Schoorbakkehoeve 15 x TOTAAL 325 1 12 6
Volgens de burgemeester is dat te weinig en ze verheugt er zich op dat daar eindelijk binnen afzienbare tijd verandering zal in komen. Er zouden vier hotels bijkomen: Middelpunt, Duinenzicht, Sporthotel en één op het terrein rechtover het shopping center. Janna zei ooit dat er ook een aanvraag binnengekomen was voor een hotelcomplex in de Leopoldlaan, maar daar schijnt nu geen sprake meer van te zijn. Zou dat ‘bluf’ kunnen geweest zijn? Of heeft dat iets te zien met een latere renovatie van het casino? Ook Kriss Vakantieservice BVBA beweerde in 2011 nog één en ander van plan te zijn. De capaciteit van ‘Zeegalm’ zou met 5 kamers uitgebreid worden. ‘Zon en Zee’, dat nu reeds plaats biedt aan 256 personen, zou na enkele vergeefse aanvragen voor een zwembad, de moed niet opgeven om zich ooit als “luxehotel met zwembad” te kunnen profileren. Zij beweerden toen ook nog binnenkort de bouw van een nieuw hotel te plannen. Die plannen bestaan nog steeds,. De beheerder wil geleidelijk aan het vroegere vakantiecentrum op een hoger peil brengen en hoopt daarbij op de steun van de gemeente, die volgens hem de bestaande hotels wel wat meer en beter zou mogen promoten in plaats van het steeds te hebben over nieuwe grote hotels.
Welke zijn dan wel die geplande nieuwe hotels?
Middelpunt Op 21 juni 2013 was ik aanwezig in de Westendelaan 37, bij de tweede opening door minister Bourgeoisan van wat een ‘zorghotel’ genoemd werd. ‘Middelpunt’, zo heet het nieuwe vakantieverblijf dat zorgt voor een ‘zorgeloze vakantie, maar dan metzorg’. Het is dus een toeristisch tewerkstellingsproject. Een gast met een beperking en/of een (hoge) zorgvraag kan er volop genieten van een ontspannend en aangenaam verblijf aan de kust. Comfort, de sfeer en de accommodatie van een hotel worden er gecombineerd met de faciliteiten en de volledige toegankelijkheid van een zorgverblijf. Een vakantie in Middelpunt is niet enkel voor de zorgbehoevende een uitje, ook het gezin moet ervan genieten. De dagelijkse zorg wordt er overgenomen, zodat het voor het hele gezin vakantie is. De gasten kunnen er samen met hun familie, hun gezin, een mantelzorger of in groep volop genieten van een ontspannend verblijf. Er zijn 44 tweepersoonskamers. Tijdens één van de toespraken hoorde ik dat de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het departement Welzijn sterk geloven in dit concept en daarom gezorgd hadden voor de nodige financiële ondersteuning. Ik hoorde ook dat het hotel zich volledig wilde integreren in de omgeving en daarom nauw wilde samenwerken met de gemeente. Een gids: ‘Zeker in de startfase zullen seminarieruimtes openstaan voor lokale besturen, verenigingen en organisaties. Er zal ook samengewerkt worden met plaatselijke initiatieven van de toeristische dienst.‘
Ik ving nu echter geruchten op dat Middelpunt zou fungeren als ‘gewoon hotel’ waar iedereen kan en mag logeren. Als dat klopt, dan zou ik dat fout vinden. De lokale hotels kunnen immers niet concurreren met een gesubsidieerd hotel dat samenwerkt met de gemeente.
Sporthotel in ‘Ons kasteel’ Dat is het majestueus uitziend gebouw langs de Westendelaan, met de allures van een kasteel, dat ik daarom reeds in 2008 die naam gaf. De vergunning werd al uitgereikt in 1999, zo lang geleden dat sommigen nu zelfs de naam ‘spookkasteel’ ervoor gebruiken. Er was van bij het begin sprake van een privé ‘wellnesscentrum’. Het gebouw zou later ook voor die functie aan de gemeente aangeboden geweest zijn, maar zou door de burgemeester geweigerd zijn. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, heeft het gemeentebestuur toch een vergunning afgeleverd voor de afwerking en de uitbreiding van ‘het kasteel’ in de Westendelaan tot sporthotel. Na jarenlange verwaarlozing, wijzen kranen en bouwmaterialen er nu op dat het hotel in de maak is. De capaciteit zou 125 kamers bedragen.
Nog te bouwen hotel naast de luchthaven Recht tegenover het shopping center, op de grens met Oostende, op de hoek van de Kalkaartweg met de Oostendelaan, dus op Middelkerks grondgebied, zou promotor Twin Properties een ‘indrukwekkend project’ realiseren. ‘Twin Properties’ is een vastgoedbedrijf uit Oostduinkerke rond de broers Jonathan en Jochen Debucquoy. Ofwel zijn die broers zo rijk als de zee diep is (ze willen het in elk geval worden) ofwel vertegenwoordigen zij een groep (vastgoedholding NV Gromabel) die zo rijk is als een oceaan diep is. Ze zijn ook van plan een hotelcomplex met 100 kamers neer te laten zetten in ‘Hengelhoef’, dat andere vakantiecentrum in Limburg dat samen met ons vakantiecentrum ‘Zon en Zee’ door ‘keizer Johan uit Oostende’ doodgemaakt werd, dertien jaar geleden. De holding was ook al voor 50% betrokken in de aankoop van Zon en Zee. Op een oppervlakte van ruim dertienduizend vierkante meter zou, vlakbij de luchthaven Brugge-Oostende, een hotel komen met drie verdiepen en 65 kamers, met zwembad, ruime parkeermogelijkheden en ingeplant in een groenzone. De gemeente leverde hiervoor onlangs de bouwvergunning af. Het geluk van burgemeester Janna kan niet meer op: “De locatie is ideaal. Hier is al jaren sprake van, maar nu is het eindelijk zover. Een opening tegen de zomer van 2015 lijkt meer dan haalbaar.” Toen zij het daarover had in 2011, was er sprake van dat het hotel zou gebouwd worden door de Europese hotelketen Ibis, een dochteronderneming van het Franse Accor. De Ibis-hotels zijn bedoeld als doorreishotel voor korte verblijven en bevinden zich in de directe omgeving van stations en vliegvelden. De keten richt zich op zakelijke reizigers op doorreis of als overnachtingsfaciliteit bij een vliegveld. Als Accor achter dat project zit, wat ik dus niet weet, dan mogen jullie dus gerust, samen met mij, twijfelen aan de meerwaarde ervan voor onze lokale economie.
Duinenzicht Dezelfde initiatiefnemer zal ook het vroegere Duinenzicht in de Bassevillestraat volledig ombouwen tot een hotelcomplex met twee verdiepen. Dat zal onderdak bieden aan 119 logies. Zij hebben dat domein enkele jaren geleden gekocht en het laten verkrotten tot een schande voor Westende-dorp. Ze hadden zeker gedacht dat zij er wel zouden in slagen de gemeente ervan te overtuigen dat zij moesten genieten van dezelfde voorschriften als deze bepaald in het BPA ‘Zon en Zee’. Dat schijnt echter niet het geval te zijn. Zij moeten zich houden aan het BPA ‘Westende-dorp’. Dat plan voorziet in een bebouwing op 40% maar ook in slechts twee bouwlagen. Dat betekent een gelijkvloers en een eerste verdiep (en eventueel een dakappartement of één met teruggetrokken gevel)!!!! Gaat dat hotelproject wel samen met het mede-eigenaarschap van ‘Zon en Zee’, waar ook al een hotel is? Al die groepen zijn zo in elkaar verstrengeld dat het heel ingewikkeld en ondoorzichtig en onbegrijpelijk wordt voor de leek.
Is er wel behoefte aan al die nieuwe hotels? Janna Rommel-Opstaele beweert al een hele tijd “We kregen al heel wat vragen om grotere hotels te bouwen en niet alleen in onze badplaatsen zelf, maar ook in het achterland. Ze leveren volgens haar een grote bijdrage aan de lokale economie. Maar, zou ze dat allemaal ook met cijfers kunnen bewijzen? Ik weet niet of onderstaande cijfers voldoende representatief zijn. Ze zijn afkomstig van de ‘hotelbarometer’. Dat is een gezamenlijk initiatief van het Steunpunt Toerisme en Recreatie van de KU Leuven, de provinciale toeristische organisaties en Horeca Vlaanderen en wordt beleidsmatig ondersteund door Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse minister bevoegd voor toerisme, Geert Bourgeois. Het is de bedoeling dat de hoteluitbater maandelijks op de daarvoor voorziene webapplicatie gegevens invoert over de gemiddelde prestatie van zijn/haar hotel in de voorgaande maand. Voor het geheel van de kust gaf de barometer mij volgende bruto bezettingsgraad:
In 2013
|
jan
|
feb
|
mrt
|
apr
|
mei
|
jun
|
jul
|
aug
|
sep
|
okt
|
nov
|
dec
|
gem
|
Kust
|
20,5%
|
29,1%
|
37,4%
|
47,3%
|
57,3%
|
64,1%
|
79,2%
|
|
|
|
|
|
48,8%
|
1ster
|
10,9%
|
25,3%
|
47,0%
|
64,0%
|
70,3%
|
88,0%
|
84,8%
|
|
|
|
|
|
57,9%
|
2 sterren
|
13,1%
|
17,8%
|
26,9%
|
38,3%
|
47,1%
|
48,4%
|
73,6%
|
|
|
|
|
|
37,7%
|
3 sterren
|
24,2
|
31,8%
|
49,8%
|
60,0%
|
65,1%
|
65,1%
|
81,2%
|
|
|
|
|
|
50,8%
|
4 sterren
|
21,3%
|
32,7%
|
37,7%
|
43,1%
|
54,1%
|
62,9%
|
76,4%
|
|
|
|
|
|
47,9%
|
Groot (> 50 kam)
|
10,0%
|
18,0%
|
24,3%
|
39,5%
|
46,5%
|
52,4%
|
73,7%
|
|
|
|
|
|
41,3%
|
Middelgroot (16-50)
|
18,3%
|
26,5%
|
33,8%
|
44,5%
|
54,1%
|
60,3%
|
80,5%
|
|
|
|
|
|
46,4%
|
Klein (<16 kam="" span="">
|
24,5%
|
33,5%
|
43,1%
|
51,0%
|
62,2%
|
69,9%
|
78,7%
|
|
|
|
|
|
52,2%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
In 2012
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kust
|
21,6%
|
27,4%
|
34,7%
|
51,6%
|
56,9%
|
61,5%
|
72,3%
|
81,8%
|
64,7%
|
49,1%
|
33,6%
|
31,0%
|
48,3%
|
1ster
|
13,5%
|
20,5%
|
35,4%
|
55,9%
|
64,1%
|
68,4%
|
79,2%
|
86,8%
|
69,5%
|
39,9%
|
31,8%
|
20,3%
|
50,4%
|
2 sterren
|
16,5%
|
19,5%
|
25,2%
|
46,8%
|
|
52,3%
|
67,7%
|
78,9%
|
53,8%
|
28,7%
|
21,0%
|
20,5%
|
40,3%
|
3 sterren
|
24,8%
|
29,9%
|
38,2%
|
54,0%
|
61,7%
|
63,9%
|
75,1%
|
84,4%
|
70,1%
|
42,8%
|
38,4%
|
38,1%
|
51,7%
|
4 sterren
|
22,4%
|
31,3%
|
34,6%
|
48,8%
|
52,7%
|
61,2%
|
67,9%
|
76,9%
|
60,7%
|
39,3%
|
33,7%
|
28,2%
|
46,7%
|
Groot (> 50 kam)
|
12,1%
|
20,1%
|
21,7%
|
42,3%
|
44,2%
|
49,2%
|
63,7%
|
76,7%
|
53,2%
|
28,6%
|
18,5%
|
18,1%
|
37,8%
|
Middelgroot 16-50
|
20,4%
|
24,7%
|
33,6%
|
49,4%
|
54,1%
|
56,7%
|
71,3%
|
81,5%
|
60,5%
|
32,9%
|
28,3%
|
27,6%
|
45,2%
|
Klein (<16)
|
24,7%
|
31,5%
|
38,3%
|
55,6%
|
62,0%
|
68,5%
|
75,1%
|
83,0%
|
70,8%
|
48,3%
|
41,2%
|
36,5%
|
52,8%
|
Ik heb aan de 19 uitbaters van de vergunde hotels van Middelkerke een email gestuurd en hen op vriendelijke en positieve manier gevraagd of bovenstaande cijfers representatief konden zijn voor hun hotel. Dat was misschien iets te vrijpostig. Tevens had ik van hen graag vernomen of er werkelijk behoefte is aan al die nieuwe hotels in de gemeente. De feiten wijzen er inderdaad op dat de hotels eigenlijk nooit volzet zijn. Natuurlijk is dat wel eens het geval op een topdag in het zomerseizoen. Spijtig genoeg mocht ik slechts 1 antwoord ontvangen. Die uitbater, die ik hartelijk bedank voor zijn medewerking, vindt dat het inderdaad wat overdreven dat er vier hotels bijkomen. Hij/zij vindt dat Janna toch altijd haar gedacht doet. Hoewel ik verzekerd had dat er geen namen zouden vernoemd worden in mijn artikel, durven mensen geen standpunt innemen. Is dat gewoon omdat ze tot de blauwe partij behoren of is dat de schrik om op de tenen te trappen van de burgemeester, die dan misschien wel eens moeilijk zou kunnen doen als het op het verlenen van vergunningen aankomt? Wat kunnen we uit die cijfers afleiden? Buiten het logisch feit dat de maanden juli en vooral augustus de drukste zijn, zien we dat de cijfers de hoogste zijn voor 1 en 3 – sterrenhotels (1 en 6 in Middelkerke) en voor kleine hotels met minder dan 16 kamers. Het is natuurlijk wel zo dat de Middelkerkse hotels op de klassieke uitzondering(en) na kleine hotels zijn (14 op 19) en dat er geen enkele bij is met 4 sterren. Dat betekent nu wel niet dat de hotelcapaciteit van de gemeente daarom ineens moet verdubbeld worden.
Bronnen 'Middelkerke verdubbelt aantal hotelkamers’ door Dany Van Loo in ‘Het Nieuwsblad’ van 31.10.2013 http://www.toerismevlaanderen.be/sites/toerismevlaanderen.be/files/assets/documents_KENNIS/cijfers/Trendrapport_Hotelbarometer_2013_juli.pdf Mijn blog van 27 april 2008 “Middelkerke heeft nu ook zijn kasteel”. (in linkse kolom in de map ‘Monumenten’. Mijn artikel van 18 nov 2012:Middelkerke: “Hoezo, dat mag niet volgens het geldend ruimtelijk uitvoeringsplan? Dan veranderen we dat plan toch! Geen probleem!”
|