Een Gentse rechter heeft heel wat stof doen opwaaien door te beslissen dat twee zwembaden voortaan verplicht worden om de boerkini toe laten. ‘Hygiënische’ of ‘veiligheidsredenen’ aanvoeren om vrouwen in die ‘uitrusting’ het zwemmen te verbieden, betekent volgens de rechtbank discriminatie op basis van geloof.
Het thema vormt al twee jaar hét symbool van het spanningsveld tussen integratie en godsdienstvrijheid. In Antwerpen negeert men dat vonnis omdat men er van mening is dat het verplicht dragen van de boerkini onterend is voor de vrouw, omdat ze onder druk zou gezet worden om zich zo te kleden. “Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid, die discriminatie van de vrouw zo vanzelfsprekend vinden dat ze iedere vorm van emancipatie een bedreiging vinden van hun vrijheid. De boerkini strookt niet met onze normen en waarden. Wij willen geen ‘boerkini’- zwembaden en ‘witte’ zwembaden.”
Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) reageert vlijmscherp op de rechtspraak uit Gent, die het boerkiniverbod in openbare zwembaden torpedeert. Ze vindt het ‘een zeer ongelukkige en wereldvreemde uitspraak. Daarmee wordt druk uitgeoefend op moslima’s die helemaal geen boerkini willen dragen. Zij riskeren geviseerd te worden door een deel van de gemeenschap.’
Maar iedereen voelt aan zijn ellebogen dat er iets beweegt … De islam in opmars, gesteund door een Vlaamse mensenrechtenspecialiste.
Maar waarom nemen ze toch geen voorbeeld aan Middelkerke? In de gemeenteraad van 19.4.2010, dus meer dan acht jaar geleden, werd namelijk al beslist dat de boerkini in ons Middelkerks zwembad toegestaan wordt. De meerderheid was weliswaar van mening dat onzedige kleding niet kon geduld worden. Daaronder verstond men jeanshorts, zwemshort onder de knie, string, opgerolde jeans, onderbroek onder zwemshort. Het voorstel van de Vlaams Belang – fractie om de boerkini daaraan toe te voegen, vond geen gehoor. Ieder zijn mening, natuurlijk, maar na de vergadering vroegen verschillende raadsleden die zojuist tegengestemd hadden, burgemeester Michel Landuyt op kop, zich af wat een boerkini is. Onbegrijpelijk toch! Mochten ze dat ondertussen alweer vergeten hebben, hier even een opfrissing. Het woord ‘boerkini’ is een samenvoeging van boerka en bikini. De twee hebben eigenlijk niets met elkaar gemeen. Waarom ze dan samenvoegen? De boerkini is een badpak uit waterafstotende speedostof dat het lichaam vrijwel van top tot teen inpakt, zoals bij een duikerspak. Het laat slechts de handen, de voeten en het gezicht vrij terwijl het hoofd bedekt blijft. Om de vrouwelijke vormen te verhullen heeft het pak rondom de borsten nog een extra stuk stof of sluier.
De koran gebiedt namelijk dat de vrouw haar schaamdelen kuis bedekt moet houden. “Zij mag haar schoonheid niet tonen. Ze moet ook haar klederdracht verlengen zodat ze herkend wordt als eerbare vrouw.” De man waakt mee over de klederdracht van zijn vrouw. Maar hoe kan hij dat in een zwembad? Volgens koranvers 24:30 dient hij zijn blik neer te slaan telkens hij naar een vrouw kijkt en er een brutale of schaamteloze gedachte in zijn hoofd opkomt. Of doet hem dat niets?
Ik heb via verschillende websites de indruk gekregen dat vooral Westerse vrouwen, die zich tot de islam bekeerd hebben, erop staan in boerkini te gaan zwemmen. Er wordt ook soms beweerd dat ze dat doen om te provoceren. Terwijl de ene vindt dat de moslimvrouw nu eindelijk ook kan gaan zwemmen, vinden de andere dat het samenleven van allochtonen en autochtonen daardoor nog wat meer bemoeilijkt wordt. Volgens de bepaling van de koran krijg je nu namelijk ‘eerbare’ en ‘niet-eerbare’ vrouwen samen in één bad.
Wat ik persoonlijk denk over de boerkini? In onze Westerse maatschappij vinden (vooral de bestgevormde) vrouwen dat ze fier mogen zijn op hun lichaam, dat bij voorkeur slank en mooi gebruind moet zijn, door de zon of in een solarium. Het lichaam is niet vies en niet aanstootgevend, dus waarom zouden we het bedekken, vinden ze. Jaren heeft de geestelijkheid het (half)bloot lopen als een zonde beschouwd. Nu dat juk van de kerk afgeworpen is, krijgen we te doen met een andere godsdienst die nog strengere normen oplegt. Eerlijk gezegd, ik vind dat dit een stap achteruit is. Mocht ik gaan zwemmen en daar naar een vrouw kijken (ssstt…) dan weet ik wel naar dewelke. Jullie toch ook, hé? Of ben ik nu ook niet eerbaar? Mijn vorige artikels 25.4.2010: “Wat verkies jij? De bikini of de boerkini?” 9.5.2010: “Dacht de burgemeester misschien dat de boerkini een tweedelig zwempak voor boerinnen is?”
|