Enerzijds klinken de vreugdekreten beetje voor beetje minder luid en anderzijds geraken de (blauwe) tranen gedroogd. Misschien is dat laatste nog niet helemaal juist, want wat de Open VLD overkomen is, daar genees je niet van in een paar dagen. Achttien jaar heer en meester, gevleid en geëerd, dat is niet niks. Achttien jaar willekeur mogen in stand houden, met niemand rekening moeten houden, nauwelijks met de bewoners communiceren, nauwelijks door iemand tegengesproken worden, behalve in de laatste zes jaar…
Geen besef van wat hen eigenlijk overkomen is, niet overtuigd dat ze ook maar iets verkeerd kunnen gedaan hebben, nog steeds de schuld afschuivend op de oppositie, de moddergooiers die daarvoor beloond worden (dixit Janna), de brulboeien, de lasteraars, de negatievelingen …Ze hebben het nog niet gezegd, maar de Middelkerkenaars zullen in hun ogen dwazeriken zijn, die niets afkennen van goed bestuur, die niet ingezien hebben wat ze eigenlijk allemaal te danken hebben aan de blauwe partij, in het bijzonder aan Michel en Janna.
De contacten LDD – CD&V We hadden er nauwelijks een nachtje over geslapen en daar stond al een nieuwe coalitie klaar. Jullie herinneren zich natuurlijk de heisa die ontstond nadat de Open VLD het debat verliet uit onvrede omdat LDD en CD&V een voorakkoord zouden gesloten hebben en de kaarten volgens hen dus al geschud en verdeeld waren. Zoals vele andere verwees ik nadien ook naar wat zich bij de verkiezingen van 2012 afgespeeld had. Toen werd het als bewezen beschouwd dat de Open VLD een voorakkoord zou afgesloten hebben met de CD&V omdat de coalitie de maandag al geregeld was. Dat is ook nu het geval. Zou het dan toch kunnen dat …? Als ik dan in mijn dinsdagkrant lees dat er al 265 coalities afgesloten werden, dan kan men daaruit afleiden dat er eigenlijk niets aan de hand is. Waarom zou het ook? Als de toestand duidelijk is? Als een partij die de absolute meerderheid behaalt, maar er toch een partij bijneemt voor meer stabiliteit (slechts 1 zetel meer dan de meerderheid), afremmen van overdreven initiatieven, contacten met hogere overheid of een stem in Brussel om ‘als gemeente niet op een eiland te zitten’, meebrengen van ervaring uit de vorige legislatuur, … Wat is daar dan fout aan? Dirk Gilliaert, de lijsttrekker van CD&V, beweerde wijselijk dat hij en Jean-Marie op zondag nog een onderhoud zouden gehad hebben waar die coalitie-overeenkomst uit de bus kwam.
Waarom met CD&V? Ik heb in een vorig artikel geschreven dat ik een coalitie van LDD met Open VLD en/of CD&V ongepast zou vinden omdat het kiezersbedrog zou zijn. Samengaan met Open VLD, dat had Jean-Marie zelf ook al afgewezen en hij had het ook al gezegd tegen Janna, toen ze broederlijk of zusterlijk naast elkaar op de kabellift zaten. Maar de CD&V van vandaag is de CD&V van gisteren niet meer. LDD zat in de voorbije legislatuur ook regelmatig op ramkoers met de oranjepartij maar dat was dan met de eerste schepen Liliane Pylyser – Dewulf, die niet meer deelnam aan de voorbije verkiezingen en dus van het strijdtoneel verdween. Geen objecties meer, dus …
Maar waarom dan niet liever met de N-VA? Jean-Marie verklaart in ‘Het Nieuwsblad’ van 16 oktober aan Dany Van Loo dat hij toegeeft dat N-VA zijn eerste keuze zou geweest zijn maar dat die partij slechts één zetel haalde en daarmee dus de LDD onvoldoende zou kunnen versterken. Bovendien hebben LDD en N-VA vaak, niet altijd, aan hetzelfde zeel getrokken in de oppositie, zodat die laatste partij ook, in bepaalde gevallen, als dat nodig mocht zijn, vanuit de oppositie zijn steun zal willen verlenen.
De verdeling van de verantwoordelijkheden De overeenkomst met CD&V vereist natuurlijk zekere toegevingen. Dirk Gilliaert is weliswaar tevreden of zelfs gelukkig met het akkoord want rekenkundig was het hoegenaamd niet nodig. Hij moet natuurlijk de achterban overtuigen en daarom … voor wat, hoort wat. Er werd overeengekomen dat Gilliaert, nu voorzitter van het OCMW, vanaf 1 januari schepen wordt van Sociale Zaken. Hij noemt het zelf een belangrijk domein en hij beweert dat hij voor zijn werk gewaardeerd werd, ook door de oppositie. Hij belooft zijn nieuwe functie even constructief en met 100% inzet te zullen uitoefenen.Voorts krijgt Francine Ampe - Duron (CD&V) het postje Directeur Toerisme en zullen enkele CD&V’ers functies krijgen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. (vroegere OCMW – raad)
Wie worden de andere schepenen? Het schepencollege bestaat uit 6 leden, inclusief de burgemeester. Van de 5 schepenen zijn er dus al twee gekend: Tom Dedecker (1840 voorkeurstemmen, het grootste aantal na zijn oom) en Dirk Gilliaert. Er moeten er dus nog 3 gekozen of aangeduid worden. Hoe doe je dat? Een delicate opgave, want de kans op ontevredenheid bestaat. Je mag immers niet vergeten dat, naast het prestige, de jaarwedde van een schepen in Middelkerke op 1 oktober van dit jaar 40.406,68 euro bruto bedraagt (=60% van de burgemeester) plus vakantiegeld en eindejaarspremie plus terugbetaling van onkosten in verband met de job (GSM, vervoer). Een schepen mag ook naar hartenlust cumuleren.
Moeten het gewoon diegene zijn met de meeste voorkeurstemmen? Dat zou in dat geval betekenen dat de drie uitverkorene zouden zijn: Henk Dierendonck (1567), Natacha Lejaeghere (1406) en Chris Niville (1388).
Of moet er rekening gehouden worden met de vakgebieden van de verkozen kandidaten? Het lijkt me zeker logisch dat een accountant zoals Tom Dedecker schepen wordt. Tussen haakjes, Bart Boterman schrijft in zijn artikel van 15 oktober 2018 in ‘Het Laatste Nieuws’: “Nochtans voorziet het Gemeentedecreet dat bepaalde familieleden niet samen in het college van burgemeester en schepenen kunnen zetelen. Bloedverwanten tot en met de tweede graad, aanverwanten in de eerste graad of echtgenoten kunnen geen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. Een neef is echter familie in de vierde graad, waardoor er juridisch geen probleem is." De aangehaalde graad van verwantschap klopt niet. Die wordt als volgt bepaald: Jean-Marie => vader Robert 1, Robert => zoon Luc 2, Luc => zoon Tom 3. Oom en neef zijn dus verwant in de derde graad, maar geen probleem, dat is nog steeds aanvaardbaar.
Henk Dierendonck is bestuurder van vennootschappen, Natacha is verzekeringsmakelaar, Chris haarkapper. Men kan er natuurlijk altijd van uitgaan dat er een stel van bekwame ambtenaren achter iedere schepen staat, maar een schepen moet toch een zekere, liefst wat uitgebreide, kennis hebben in de domeinen waarvoor hij/zij verantwoordelijk is. Of de wil hebben om er zich in te bekwamen.
Een schepen moet ook voldoende tijd hebben om zijn ambt uit te voeren. Het moet dus cumuleerbaar zijn met de dagdagelijkse job.
Verantwoordelijkheden van burgemeester en schepenen Ziehier, als voorbeeld, welke verantwoordelijkheden er totnogtoe te begeven waren en wie die droeg. Een nieuw bestuur kan er natuurlijk schrappen of toevoegen.
AGB (2) Algemene coördinatie en informatie (1) Archief (1) Bibliotheek (6) Burgerzaken (1) Buurthuiswerking (7) Citymanagement (3) Concessies en inname openbaar domein (1) Cultuur (5) Dierenwelzijn (5) Energie en duurzaamheid (6) Erfgoed (3) Europese samenwerking (3) Evenementen (3) Financiën (3) Gelijke kansenbeleid en participatie (1) Groendienst (6) ICT (4) Jeugd (5) Juridische zaken (3) Kerkraden (1) Kunst in de publieke ruimte (3) Landbouw, milieu en milieuvergunningen (6) Markten en foren (4) Mobiliteit (2) Musea (3) OCMW (ondergeschikte en nevengeschikte besturen) (1) OCMW (Welzijnshuis, armoedepreventie, wonen en huisvesting) sociale zaken (7) Onderwijs, kinderopvang en onthaalouders (5) Ontwikkelingssamenwerking (6) Openbare werken (2) Overheidsopdrachten (5) Parkeerbeleid (1) Poetsdienst (intern) (6) Reddingsdiensten (4) Reinigingsdienst en afvalbeheer (4) Ruimtelijke ordening en patrimonium (2) Senioren (7) Sportpromotie en -manifestaties, sportpark, sportbeheer, zwembad, strandvisserij (4) Toerisme (3) Veiligheid (lokale politie en brandweer) en preventie (1) Verzekeringen (3) Volksgezondheid (7) Vrede (3)
(1) Burgemeester (2) Liliane Dewulf (3) Michel Landuyt (4) Johnny Devey (5) Bart Vandekerckhove (6) Francine Ampe- Duron (7) Dirk Gilliaert
Het ligt bijlange niet in mijn bedoeling mijn mening te uiten over de verdeling van de verantwoordelijken, noch over de personen die het best geschikt zijn om die verantwoordelijkheden op te nemen. Ik wilde enkel een idee geven van de te vervullen opdrachten en van de personen die daarvoor in aanmerking komen
Ziehier de verdere lijst van de verkozene van de partij met hun aantal behaalde voorkeurstemmen en hun beroep: Lieve Landuyt 1343 tandarts Bianca Ryckewaert 1305 polyvalent medewerker Wim Landuyt 1303 ambtenaar te vervangen want broer van Lieve, verwant in de tweede graad Sandra Van Den Bossche 1154 horeca-uitbaatster Dirk De Poortere 1142 gepensioneerd hoofdinspecteur politie Eddy Van Muysewinckel 1138 manager cargo – luchtvaart Leen Verstraete 1091 advocaat Hans Vanheste 1075 restauranthouder Ronny Vangenechten 1038 horeca-uitbater Stijn Ryckeboer 1029 beenhouwer Wie wordt het? Afwachten, dus! Als de schepenen zouden bekendgemaakt worden vóór het verschijnen van dit artikel, dan blijft mijn artikel geldig. Dan kunnen we de gekozen oplossing eens toetsen aan de door mij beschreven mogelijkheden.
|