Het ligt in de bedoeling van ons gemeentebestuur (en ook van het bestuur in de vorige legislaturen) om de 7 km lange volledige zeedijk van Middelkerke en Westende her in te richten.
Waarom? De werken moeten resulteren in een veelzijdige promenade dankzij vier grote doelstellingen: meer bescherming, meer beleving, meer zon en meer groen. De herinrichting betekent een compleet andere benadering van de zeedijk in al zijn facetten. Met de keuze voor een duurzame benadering rond zeewering en het gebruik van ‘zachte’ natuurlijke materialen en beschermende groenzones, moet de zeedijk een hogere recreatieve en natuurlijke waarde krijgen en moet de zeewerende functie gegarandeerd worden voor de komende generaties.
Wie nam het initiatief voor de werken? Tijdens de legislatuur 2001-2006 kwam de CD&V daarmee reeds op de proppen. In ‘Het Laatste Nieuws’ van 26 november 2005 schreef Paul Bruneel reeds dat schepen Liliane Pylyser – Dewulf een verbreding van de dijk met drie meter wilde, door middel van een houten aanbouwstrook zoals in Oostende. Op 8 december 2011 las ik in ‘Het Nieuwsblad’ dat het gemeentebestuur de dijken van Westende en Middelkerke, over een afstand van vier kilometer, tien meter breder wilde maken. Op 20 februari 2012 werd beweerd dat de realisatie van de plannen voorzien was voor de periode 2013-2016. In 2017 schreef Dany Van Loo in ‘Het Nieuwsblad’ dat het eindontwerp verwacht werd in het voorjaar van 2019, waarna gestart zou kunnen worden met de eigenlijke realisatie.
Het ging hier dus over voornemens. De huidige plannen en de echte aanpak kwamen er pas nadat de lijst Dedecker aan de macht kwam op 1 januari 2019.
Wat wordt er juist verwezenlijkt? Eerst komt Westende aan de beurt: De nieuwe dijk maakt deel uit van het zogenaamde ‘Marshallplan’. Ombudgettaire redenen komt er voorlopig tijdens deze bestuursperiode enkel in Westende-Bad een nieuwe dijk. Later krijgt de dijk in Middelkerke een gelijkaardig uitzicht. De volledige dijk zou tegen 30 juni 2023 moeten afgewerkt zijn.
De nieuwe zeedijk van Westende krijgt twee verschillende aanzichten die elkaar afwisselen. De werken worden uitgevoerd in 3 fasen. Tijdens de zomermaanden wordt niet gewerkt.
De eerste fase (Zone E) omvat het stuk tussen surfclub De Kwinte/Oceaanlaan en de Noordzeelaan (500 meter in de residentiële zone). Tussen 18 januari en begin maart 2021 vinden de werken vooral op het strand plaats. Daarna start aannemer Stadsbader met de renovatie van de eigenlijke zeedijk, zowel riolering als bovenbouw. Het strand krijgt een ander profiel en een helmgraszone. Daarnaast legt de aannemer nieuwe wandelpaden aan op het strand en verdwijnt het sanitaire blok aan de Flandrialaan. In vervanging daarvan wordt onderzocht om in de grasdijkzone tijdelijke modules op het strand te plaatsen. De locatie van de beachbar ‘flandrialaan’ verschuift een stukje richting Westende centrum.
In de tweede fase (zone B) gebeurt de aanleg van de golfdempende uitbouw (GDU) tussen de Noordzeelaan en het Rauschenbergplein (500 meter in de stedelijke zone). Hier komen twee nieuwe sanitaire blokken.
De derde fase (zone F) transformeert de zeedijk tussen het Rauschenbergplein en het Grand Hotel Bellevue (650 meter in de residentiële zone) in de tweede grasdijkzone.
De echte start Uiteraard worden vóór de start voorontwerpen opgemaakt, studies en testen uitgevoerd. Zowel voor de zeewerende als de recreatieve functie worden constructies en materialen getest in gespecialiseerde labo’s. Ingenieurs maken simulaties van golfslagen en krachten om zo tot de best mogelijke zeedijkconstructie binnen het ontwerp te komen.
Op 18 januari 2021 werd de pers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de werken aan de Oceaanlaan. De dienst communicatie beschrijft het mooi. “Maandag 18 januari, 9.30 u. ’s ochtends. Een graafmachine van aannemer Verhelst NV schept een lading zand op het strand van Westende weg. Op zich geen wereldschokkende actie, ware het niet dat dit de eerste werkzaamheden zijn voor de realisatie van de nieuwe zeedijk van Westende. De aanleg van de eerste grasdijkzone is de eerste fase in dit sleutelproject van het Middelkerkse beleidsplan en het Masterplan Kustverdediging van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).”
Aangezien voor de beschrijving van de fasen 2 en 3 nog voldoende tijd overblijft, als het mij nog gegund wordt tenminste, zal ik het in het huidig artikel alleen hebben over de eerste fase van de Westendse dijk, over het eerste deel van de grasdijk, die er als volgt zal uitzien.
De grasdijk is een brede groenzone die wordt aangelegd tussen het harde deel van de dijk (huidige dijk) en het strand. Straks zal tegemoetgekomen worden aan de jarenlange klacht dat men op de dijk pas van de zon kon genieten na de middag. De grasdijk zorgt voor een park en zonovergoten wandelpad voor de bestaande zeedijk.
Het project moet van de zeedijk een veilige, toegankelijke en aantrekkelijke promenade maken. Hoofdontwerper Philip Moyersoen: “De grasdijk moet storende effecten van extreme weersomstandigheden beter beheersen. Het nieuwe strandprofiel en de helmgraszones kunnen opwaaiend zand en een onstuimige zee op natuurlijke wijze opvangen. Bijkomend pluspunt: de groene zone geeft het strand een mooie natuurlijke uitstraling, zonder tekort te doen aan de strenge eisen die MDK oplegt rond kustveiligheid.”
Om dat te realiseren wordt de hellingsgraad van het strand verlengd en krijgt de strandzone het dichtst bij het huidige zeedijkniveau een duurzame begroeiing met helmgras en andere vasthoudende stroken. Ertussen loopt een wandelpad.
En de klassieke vraag op het einde: hoeveel gaat dat kosten? Eén van mijn bronnen gaf aan dat deeerste fase van de vernieuwing (Westende-bad) ongeveer twintig miljoen euro zal kosten. Wie betaalt dat?
Het gemeentebestuur investeert rond de 15 miljoen euro. Een deel van de kostprijs zou worden gerecupereed door verkoop van ondergrondse parkeerplaatsen.
Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse gemeenschap dat instaat voor het aspect kustveiligheid.
Het regionaal ontwikkelingsfonds van de Europese Unie ‘Interreg – 2 Seas Mers Zeeën, dat projecten ondersteunt die een duurzaam maritiem gebied ontwikkelen, verleent een subsidie van 800.000 euro.
Stijn Gussé en Jurgen De Meyere volgen voor de gemeente Middelkerke dit project dagelijks op en bewaken ook het projectbudget. “Mocht je de zeedijk op ‘traditionele’ wijze renoveren zou je 70% meer budget nodig hebben dan nu. Niet alleen de bouwaanpak is duurzaam, dat is het budget ook”, zegt Stijn.
Mijn vorige artikels 27.02.2012 Bredere dijken in Middelkerke/ Westende? Het is niet allemaal zoals het lijkt! Handelaars, blijft op uw hoede 6.3.2017 Zouden de dijken in Middelkerke dan toch verbreed worden? 5.6.2017 Middelkerke en Westende: de dijken moeten verbreed worden omwille van de opwarming van de aarde. Komt die er eigenlijk wel?
Documentatiemateriaal Beknopte presentatie van het project Infofolder #mkpromenade
Bron https://www.middelkerke.be/nl/ruimte-en-wonen/openbare-werken/zeedijk-promenade?fbclid=IwAR2xLgqj0PXAe-ZHAdd2whBew2RnJndCAytSyKzTzWasF7Uq8zkX3_f18jw
|