Natuurlijk weet ik dat het kamp sedert de laatste fusie van gemeenten gelegen is op het grondgebied van Nieuwpoort. Het wordt echter nog steeds kamp van Lombardsijde genoemd en het ligt dichter bij Lombardsijde en ook bij Westende, dan bij Nieuwpoort. Toen ik dus hoorde en las dat daar vanaf 8 juli 2008 88 asielzoekers zouden geherbergd worden, dan voelde ik mij daarbij betrokken en vond ik dat mijn Westendse blik er wel eens mocht op geworpen worden.
Enerzijds horen en lezen we dat de opvanginitiatieven voor asielzoekers, die wachten op een antwoord in hun dossier, overvol zitten. Anderzijds beweren onze politici altijd dat het aantal asielzoekers blijft dalen. Daarom wilde ik eens nagegaan of beide bovenstaande beweringen niet tegenstrijdig zijn.
Dalen de aanvragen eigenlijk wel? Zij, voor wie dat goed uitkomt, halen altijd weer de pieken aan van 1999 (35.778) en 2000 (42691). Het huidige aantal (11.115 voor 2007) staat eigenlijk op het niveau van 1995-1997 en de daling ten opzichte van 2006 is eerder minimaal. Algemeen wordt aangenomen dat heel wat vreemdelingen, die zichzelf slechts een kleine kans toemeten om erkend te worden, geen asiel meer aanvragen en liever in de illegaliteit verdwijnen met een grote kans om later geregulariseerd te worden. Het aantal migranten dat jaarlijks ons land binnenkomt, zal dus wel niet dalen!
Is de capaciteit van de opvangcentra dan misschien zo drastisch verlaagd? In mei 2002 konden er in de opvangcentra 6.781 ondergebracht worden, terwijl er 5.034 terecht konden in de lokale opvanginitiatieven van de OCMWs (LOI). Toen was de bezettingsgraad 84,48 %. Het aantal opvangplaatsen is in 2008 veel hoger: 8.640 in de centra en 7.201 in de LOI. En toch is de bezetting nu 98%.
Hoe kan je dat verklaren? In juni 2007 werd een vereenvoudigde asielprocedure van kracht. In het verleden werden asielzoekers toegewezen aan een opvangcentrum of aan een individuele opvangstructuur, afhankelijk van de beschikbare plaats op de dag van hun asielaanvraag. Nu verblijven ze gedurende de eerste vier maanden in een open opvangcentrum. Daarna kunnen ze doorstromen naar een particuliere woning. Bedoeling is te vermijden dat asielzoekers, zeker families met kinderen, te lang in een centrum moeten verblijven.
Asielzoekers hebben voortaan gedurende de ganse asielprocedure enkel nog recht op materiële steun. Deze nieuwe maatregelen liggen aan de basis van het feit dat de opvangcentra vol zitten. Deze worden namelijk niet snel genoeg ontruimd.
Een asielzoeker wil een betaalbare woning vinden. Als dat niet lukt, blijft hij gewoon in het opvangcentrum.
Daarenboven wordt er ook opvang voorzien voor gezinnen die uitgeprocedeerd zijn en blijft de prioriteit liggen bij de opvang van minderjarigen. Anderzijds is er de grote achterstand bij de Raad van State in de behandeling van de oude asieldossiers, waardoor er nog altijd meer dan 4000 mensen in het opvangnetwerk wachten op een beslissing.
Er wordt dus gezocht naar nieuwe opvangmogelijkheden. Reserveopvang is een flexibele vorm van noodopvang die bedoeld is voor nieuwe asielzoekers die niet op tijd bij het hun toegewezen opvangcentrum of ocmw geraken.
Fedasil mag in beperkte mate, en na overleg met toenmalig minister van Defensie André Flahaut, gebruik maken van het militair domein Lombardsijde als de gewone noodopvang helemaal volzet is. Dat gebaar dient gezien te worden als een bijdrage van Defensie in het kader van de hulp aan de natie. Als het leger moet inspringen bij overstromingen, bij kustvervuiling, bij de opvang van daklozen, waarom dan niet voor de opvang van asielzoekers, zei Flahaut. De eerste twee zijn wel noodgevallen, terwijl een ernstiger asiel- of daklozenbeleid de behoefte aan opvang zou kunnen verminderen. Flahauts vergelijking gaat dus niet op.
Sinds het noodopvangcentrum Neder-over-Heembeek (militair hospitaal) in augustus 2004 werd omgevormd tot een opvangcentrum voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, beschikt Fedasil over nog slechts één noodopvangcentrum, in Sint-Pieters-Woluwe. Daardoor zijn er soms noodopvangplaatsen te weinig.
Tussen 4 en 12 januari 2006 ving Fedasil in Lombardsijde reeds 96 asielzoekers op. Vandaag kunnen hier twee wooneenheden gebruikt worden, waarin voorlopig in totaal 88 plaatsen ingericht werden. Die worden toegewezen aan alleenstaande mannen voor wie niet meteen plaats gevonden wordt in een gewoon opvangcentrum. Zij kunnen voor een korte periode - in principe niet meer dan 2 nachten - terecht in Lombardsijde van waaruit zij achteraf kunnen doorstromen naar een opvangcentrum.
Omdat Lombardsijde vanuit Brussel niet altijd even makkelijk bereikbaar (?????) is, worden de asielzoekers er per bus naartoe gebracht. Dat zal dus wel elke dag nodig zijn!
Er wordt geen bijkomend personeel aangeworven voor dit project. Personeelsleden van Fedasil, die zich hebben aangeboden als vrijwilliger, verzekeren de permanentie op het militair domein.
De noodopvang in Lombardsijde is tijdelijk, voorlopig tot 31 juli 2008. Wat er daarna gebeurt, zal afhangen van de toestand in het transitcentrum in Sint-Pieters-Woluwe.
Men kan zich natuurlijk afvragen wat asielzoekers verloren hebben in een kazerne waar wapens en munitie opgeslagen worden. Elke andere bezoeker moet zich normaal kunnen legitimeren of anders wordt hem of haar de toegang tot een militair kwartier geweigerd.
Het leger (en de politici) hebben schijnbaar een grote gedaanteverwisseling ondergaan.
Bron
http://www.fedasil.be/home/attachment/i/12197
|