Voor één keer dat Westende volop in de belangstelling zou komen, kon ik natuurlijk niet anders dan op maandag 23 februari 2009 naar het eerste deel van Hotel Westende kijken. Jullie weten natuurlijk wel wat de inzet van dit spelletje op VT4 is. Vijf koppels, elk met een eigen stijl en visie, moeten gedurende drie maanden het hotel open houden en opknappen. Ze moeten alle mogelijke gasten ontvangen en bedienen en ze worden daarbij beoordeeld door een driekoppige jury bestaande uit een manager, een kok en een journaliste. Deze laatste moeten kiezen welk duo het meeste talent heeft. De winnaars mogen het hotel uitbaten tot het einde van het jaar en krijgen een startkapitaal om het over te nemen. Iedereen weet natuurlijk ook al lang dat het gebeuren zich afspeelt in De Rotonde, vroeger Belle Vue Het gebouw bestaat vandaag uit twee delen: een woongedeelte met zestig appartementen en het hotel in de vorm van een cirkel.
Het ligt niet in mijn bedoeling de kandidaten te beoordelen noch om een waarderingscijfer te geven aan het programma. Ik heb wel gezien in de uitzending van 16 maart dat Michel Landuyt en zijn echtgenote als eregasten ontvangen werden. Dit feit werd met tamtamgeroffel op 13 maart in Het Nieuwsblad aangekondigd. Waartoe een politieker zich toch allemaal wil lenen! Geen gordijnen, wakker liggen tot 2 uur omdat er een feestje gehouden werd waarbij zelfs een wasbak volgekotst werd, dat is nu wel niet in overeenstemming met een chique driesterrenhotel.
Maar ik wilde eigenlijk vooral benadrukken dat de benaming van de realityreeks Hotel Westende mij nogal verbaasd heeft. De villas, appartementsblokken en andere gebouwen zoals De Rotonde, die gelegen zijn ten oosten van de tennis, dus richting Oostende, hebben namelijk nooit deel uitgemaakt van Westende. Die zone heette Middelkerke uitbreiding. Zoals u wellicht weet, heten de straten langs weerszijden van de tennis, Priorijlaan. Uit de periode in de vroege vijftiger jaren waarin ik een vakantiejob had in het agentschap Vanbiervliet, herinner ik mij dat al wie in de Priorijlaan zijde Middelkerke een vakantiewoning huurde, verblijftaks moest betalen terwijl dit aan de zijde Westende niet het geval was. Dat werd toen wel gecompenseerd door de zon, die overvloediger de Middelkerkse kant bescheen. Tot driemaal toe, in 1966, 1967 en 1969, vroeg de Westendse gemeenteraad, met goede argumenten, om Middelkerke-uitbreiding bij Westende te voegen. In 1972, toen de gemeenteraad een motie stemde voor het behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Westende, werd deze vraag nogmaals herhaald. Middelkerke was daarover natuurlijk niet te spreken en heeft uiteindelijk, tegen alle logica in, zijn slag thuisgehaald.
Hoewel ik dat niet graag schrijf: de uitzending van VT4 zou dus eigenlijk Hotel Middelkerke moeten heten. Dat Middelkerke ons dat gegund heeft!!
|