Er hebben zich bij ons de voorbije weken enkele gebeurtenissen voorgedaan, die weliswaar geen apart artikel rechtvaardigen, maar die ik toch zo niet kon laten voorbijgaan. Ze leveren stof voor kleinere stukjes tekst, waarmee ik afwijk van mijn gewoonte. * * * *
Het marktplein in Middelkerke Op donderdag 31 mei 2012 ben ik voor de eerste keer in mijn leven gaan markten in Middelkerke. Ik was aangenaam verrast! Veel kramen, relatief veel volk want het was toch buiten het seizoen en een zeer verscheiden aanbod. Proficiat dus aan schepen Maesen!
Terwijl ik toch dat paradepaardje bereed, heb ik natuurlijk ook eens rondgekeken op het plein zelf. Eerst het positieve. Er zijn nu zitplaatsen aangebracht die niet mis zouden staan op een tentoonstelling voor moderne kunst. Vooral de zittribune rond de agora is een kunstwerk op zich. Jullie kunnen hieronder de nieuwigheid bewonderen.
Spijtig genoeg zag ik ook dat de omgeving van de bibliotheek nog steeds even onverzorgd is.
Ik kon natuurlijk het plein niet verlaten zonder bezoekje aan de ondergrondse parking. Op de marktdag zou je niet verwachten dat er maar 26 autos stonden op -1. De beide andere verdiepingen waren dus leeg. Ik geloof dus nog steeds dat het niets wordt met dat speerpunt van het gemeentebestuur. Thuisgekomen vond ik een nieuw partijkrantje van de CD&V en wat lees ik daar? De opening van de ondergrondse parking (op 1 juli 2012) en van het marktplein (op 16 december 2011) zouden 60.000 euro gekost hebben. Een regelrechte schande!!! Misschien vinden Janna en Michel dat maar een peulschil in verhouding tot de kostprijs voor het aanleggen: bijna 25 miljoen euro!!!!! Ze hebben geen besef meer van geld, zeker als het niet van hen is en daarom hoop ik dat ze zwaar afgestraft zullen worden voor al die excessen, op 14 oktober 2012.
Vrij Onderwijs De lezers van deze blog, die mijn artikel over het basisonderwijs in onze gemeente gelezen hebben, zullen vastgesteld hebben dat ik daarin een pleidooi hield voor de samensmelting, voor wat onze gemeente betreft, van het vrij onderwijs met het gemeentelijk onderwijs. Mijn inkt is nog niet volledig droog en ik word al verrast met een artikel in het partijkrantje (Jaargang 11 mei juni 2012) van de CD&V: Een gelijke behandeling van alle Middelkerkse schoolkinderen. Ze verlangen van de gemeente 1. garant te staan voor het inrichten van verkeersveilige schoolomgevingen 2. renteloze leningen te geven voor de renovatie van schoolgebouwen 3. veilig busvervoer naar het zwembad te voorzien voor alle kinderen 4. sport- en andere infrastructuur van de verschillende netten in overleg te delen (kwalitatieve en veilige infrastructuur en bovendien kostenbesparend voor alle betrokken netten)
Ik kan dergelijke voorstellen alleen maar toejuichen, behalve als de gemeente daarvoor bijkomend financieel aangesproken wordt. Als dat betekent dat het vrij onderwijs de kosten wil delen voor veiligheid aan de schoolpoort, voor veilig gemeenschappelijk busvervoer en voor gemeenschappelijke infrastructuur, dan komen ze al voor een deel tegemoet aan wat ik een eerste stap noemde naar de volledige samensmelting. Er kan natuurlijk geen sprake zijn van renteloze leningen. Als het vrij onderwijs van dezelfde voordelen wil genieten als het gemeentelijk onderwijs, dan zouden ze volgens mij eerst nog verdere stappen moeten zetten in de richting van een fusie.
Fusies van gemeenten De werkgeverskoepel VOKA stelde einde mei 2012 voor om gemeenten met minder dan 20.000 inwoners verplicht te laten fusioneren met een buurgemeente. Zeventig procent van de Vlaamse gemeenten zouden daarbij betrokken zijn, waaronder ook Middelkerke. Burgemeester Landuyt beweert dat dit voorstel kant noch wal raakt of met andere woorden, hij vindt het larie en apekool: We zijn financieel zeer gezond en hebben de voorbije legislatuur bewezen dat we perfect een investeringsprogramma van 75 miljoen euro kunnen realiseren, zelfs in minder makkelijke tijden. Er zijn veel meer parameters nodig dan louter het aantal inwoners om een fusie te overwegen. Middelkerke telt trouwens al negen plattelandsgemeenten. Ik geloof niet in schaalvergroting, noch in de financiële voordelen ervan. Wij hebben hier een eigen politiezone en brandweerkazerne en ik wil dat bewust zo houden.
Vlaams minster Geert Bourgeois, bevoegd voor binnenlands bestuur, ziet meer heil in het Nederlandse model. Daar vinden elk jaar vrijwillige fusies plaats tussen gemeenten. In de praktijk komt het signaal van onderuit, waarna de commissaris van de koningin - bij ons zou dat de gouverneur kunnen zijn - de gemeenten gaat begeleiden. Nadien levert die een rapport waarin hij een fusie aanbeveelt of niet. De Vlaamse regering keurde op 30 april 2010 een (te kleine) financiële bonus goed voor gemeenten die vrijwillig fuseerden. Dat moest helpen om de efficiëntie en slagkracht van de gemeenten te bevorderen. Het voorstel kende echter geen succes. Ik ben ook geen voorstander van een nieuwe fusie. Met welke gemeente zou Middelkerke moeten samengevoegd worden? Met Oostende, Gistel of Nieuwpoort? Laat ons ernstig blijven. De samenwerking van de gemeenten in intercommunales, of op het gebied van brandweer, politie, onderwijs, enz
kan zeker nog uitgebreid worden en dat is volgens mij een betere oplossing. Nochtans hoed ik mij voor uitspraken zoals die van Landuyt over de zeer gezonde financiële toestand van de gemeente. In één van mijn volgende bijdragen zal ik nagaan of dat wel waar is. De kustgemeenten zijn bevoordeeld door de hoge inkomsten betaald door tweede verblijvers en het heeft geen zin ze te vergelijken met andere gemeenten (Alveringem, Lo-Reninge, Diksmuide,
.) die dat voordeel niet hebben.
Dat ben ik Einde mei kregen we een extra-editie van De Sirene in de bus. Men wil daarmee de mensen die elk op hun manier dagelijks deel uitmaken van onze gemeente in de spotlights zetten. 214 portretten in kleur zijn er in opgenomen en die zouden het beeld moeten weergeven van hoe wij dagelijks onze gemeente zien. Burgemeester Landuyt: een stralend beeld van een kustgemeente waar bewoners uit ons prachtige hinterland en de toeristische badplaatsen elkaar uitstekend aanvullen. Ben je daar wel zeker van, Michel? Ik heb er lang over nagedacht hoe ik dat initiatief zou beoordelen. Een uniek tijdsdocument? Zullen de deelnemers zich straks allemaal een beetje ambassadeur van onze gemeente voelen? Het kan best dat ze er fier op zijn. Hoe goed het misschien ook bedoeld kan zijn, maar ik vind dat zuivere geldverspilling? Zon luxueuze editie op grote schaal verspreid! Of is dat een verkiezingsstunt?
Beaufort, toeristisch of cultureel? In mijn artikel Kunst voor een breed publiek tijdens Beaufort 04 in Westende, cultuur- deelgemeente van Middelkerke dat jullie kunnen vinden in de map Kunst van de linkse kolom van deze blog, heb ik het er al over gehad. De beoordelingscommissie van het Agentschap Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse gemeenschap had de bedoeling een negatief advies te geven aan minister Schauvliege over het driejaarlijks project voor Moderne Kunst Beaufort wegens te toeristisch. Dat is nu ook gebeurd! Ik heb dat toen beaamd vooral omdat de organisatoren er, volgens mij ten onrechte een toeristisch cachet willen aan geven, ook waar het niet gewenst is. Ik bedoel daarmee de Rotonde betrekken bij het werk van Drulle en zeemeeuwen verwarren met dinosauriërs in het werk van Abakanowicz. Sinds ze aan de Rotonde opgesteld werden, heb ik veel toeristen zien luisteren naar de zee met de hoorns van Drulle. Een succes, dus
Ware er niet de (te) grote bijdrage van de gemeente aan Beaufort en de driejaarlijkse aankoop van een kunstwerk, dan zou ik geneigd zijn mee te gaan in de mening van burgemeester Vanden Bussche van Koksijde, die beweert dat cultuur en toerisme duidelijk hand in hand gaan in Beaufort. Er wordt nu gehoopt dat de minister(in) van cultuur het advies van de commissie zal negeren, wat ze volgens eigen zeggen niet van plan is.
Bronnen Artikel in Het Nieuwsblad van dji, pli, mma en krv dd 31.05.2012 Artikel in Het Nieuwsblad van 4 juni 2012 Kustcultuur dreigt veel geld te mislopen door Mark Maes
|