Kennen jullie De Kegel X-Treme, het amusementspark langs de Westendelaan? Zijn jullie er ook al eens geweest? Neen? Dan moeten jullie dat alvast eens doen! Ik schreef er op 4 februari 2013 al volgend artikel over: “Een grote aanwinst voor Middelkerke: X-Treme De Kegel. Racen, bowlen, minigolfen, biljarten en battlefield – toestanden, wat willen jullie nog meer?” (zie map ‘Sport’)
Ben ik nu alweer bezig reclame te maken voor het bedrijf? Of denken jullie misschien dat ik daar persoonlijk voordeel uit haal? Of dat ik aandelen in het bedrijf heb? Of dat ik verwant ben met de uitbaters? Niets van dat alles, natuurlijk, maar waarom schrijf ik er dan zo enthousiast over?
Daarvoor kan ik zeker een paar redenen aanhalen.
Wat doet men aan de kust als het geen strandweer is? Bij slecht of minder goed weer wordt de toerist(e) veroordeeld om voor zijn of haar TV – of computerscherm plaats te nemen of zich te laten uitwaaien op de dijk of voor de ‘durs’ op het strand, langs het water. Of met de fiets gaan beuken tegen de wind. Waarom dan niet eens gebruik maken van een alternatief dat vooral attracties binnenhuis aanbiedt? Waarom niet eens een kegelbaan opzoeken? Waarom geen partijtje minigolf spelen of wat biljarten in een lokaal? Of de laserattractie even uittesten? Of de kinderen laten genieten van een speeldorp? Is het enkel een kwestie van lagere temperatuur, die de strandganger doet bibberen, maar regent of stormt het niet, dan kan je er zelfs racen of je krachten meten met andere op een heus battlefield’ of slagveld?
Als dat geen interessant en leuk alternatief is!
Is dat geen troef voor Middelkerke? Waar vind je nog zo’n amusementspark aan de kust? Nergens! Natuurlijk begrijpen wij dat de toerist tijdens zijn verblijf alhier liever stralend zonneweer heeft, maar hij/zij moet weten dat Middelkerke ook een vervangend amusementsprogramma kan aanbieden.
Waarom wordt ‘X-treme Kegel dan door de gemeente en door de pers genegeerd? Op die vraag moet ik het antwoord schuldig blijven! Zien ze dat als ‘reclame maken’? Zijn mijn argumenten hierboven dan niet overtuigend genoeg?
En nu heeft ‘X-treme Kegel’ er nog een attractie bij! Via een persbericht werd ik uitgenodigd om op 31 maart 2015 om 15 uur aanwezig te zijn bij de officiële opening door ons schepencollege van nog een primeur in de kuststreek: de ‘Real Life Escape Room Game’. Voorwaar een hele hap! Om het nog wat interessanter te maken, werd er zelfs aan toegevoegd dat de schepenen ook het eerste spel zouden spelen. Daar mocht ik dus zeker niet ontbreken … om te kijken.
Over welk spel gaat het dan wel? ‘Real Life Escape Room Game’, alhoewel op internet zelden vertaald in het Nederlands, zou kunnen uitgedrukt worden als ‘ontsnapping uit een kamer, spel uit het echte leven gegrepen’. Het wordt gespeeld in het ‘House of Riddles’, het ‘huis vol raadsels, puzzels of hersenbrekers’.
>
Voorlopig bevat dat huis twee identieke kamers en een derde is in de maak. Een team van 2 à 6 personen waarvan iemand de leiding neemt, kan alleen aan het spel deelnemen of in een wedstrijd tegen de tijd, uitkomen tegen een ander team in de identieke kamer ernaast. De teams moeten proberen om binnen de zestig minuten buiten te geraken, door het vinden van codes, door te combineren, door na te denken, door samen te werken, door goed rond te kijken, door te redeneren … om tenslotte een code te vinden die een kluis opent met daarin de sleutel om de kamer te verlaten.
Een echte uitdaging, dus… en spannend …
Ziehier enkele foto’s van onderdelen uit de kamer, zonder iets te verraden: code vinden, opzoeken, tegen de tijd…
Er komt geen speciale kennis, lenigheid of spierkracht bij te pas! Vóór aanvang van het spel is er een korte briefing in de ‘Officers Room’. En erna wordt er natuurlijk heel wat nagepraat! Reken dus gerust maar op anderhalf uur voor de ganse ervaring.
In welk kader wordt het spel gespeeld? Er is een opmerkelijke verdwijning gesignaleerd in Middelkerke: twee inwoners zijn al een tijdje zoek. Niemand weet waar ze zijn of wat er aan de hand is. Het betreft een kinderloos koppel dat sinds enkele jaren hier woont. Hij is een succesvol petrochemicus die werkt voor een grote oliemaatschappij, en hiervoor ook vaak in het buitenland verbleef. Zij was stewardess, maar moest haar werk opgeven wegens gezondheidsproblemen, tevens ook de reden waarom zij naar de kust verhuisden, en waarom hij steeds minder buitenlandse opdrachten aanvaardde. De buren hebben alarm geslagen, omdat zij de laatste drie weken geen van beiden nog hebben gezien, terwijl er regelmatig ongure types vragen stellen over het koppel.
Daarom wordt aan de leden van de teams, in de rol van agenten, gevraagd om op onderzoek te gaan in het huis van het verdwenen koppel.
Hoe het allemaal begon Het ontsnappingsspel vond zijn oorsprong in computerspelletjes. Al snel groeiden daaruit ‘Escape rooms’. Je mag er dan over gelezen hebben op internet, je mag er dan al met veel lof over horen spreken, je voert zo’n belangrijke attractie niet in zonder je eerst grondig te laten informeren. Daarom zijn de uitbaters niet over één nacht ijs gegaan. Ze kwamen eerder toevallig in contact met deze nieuwe vorm van ontspanning, en na een bezoekje aan een paar escape rooms, besloten ze, in samenwerking met ‘Room Of Riddles’ in Amsterdam, hun klanten ook de mogelijkheid te bieden deze fantastische ervaring te beleven in een eigen ‘House Of Riddles’.
Wie mag en kan er allemaal van genieten?
‘House of Riddles’ kan gespeeld worden door elke volwassene. Je kunt er heen gaan met vrienden of met familie. Een bedrijf kan er haar personeelsleden een halve dag spanning en ontspanning laten beleven. Het ene koppel kan het andere uitdagen. Zo leren de leden van om het even welk team elkanders karakter, leidinggevende capaciteiten en vindingrijkheid beter kennen, tijdens ogenblikken van opwinding. Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom, op voorwaarde dat ze begeleid worden door minstens 1 volwassene. Kinderen slagen er trouwens vaak in raadsels sneller te ontcijferen dan volwassenen. De vraag of vrouwen beter raadsels kunnen oplossen dan mannen, blijft nog open. Alhoewel ‘House of Riddles’ niet voor de volle 100% geschikt is voor rolstoelpatiënten, verhindert dit niet dat zij het escape game met volledige betrokkenheid kunnen meespelen.
Het schepencollege ging ook op onderzoek Met de gebruikelijke vertraging stapte het schepencollege ter plaatse af om het onderzoek uit te voeren. Eerst werden ze door George Keters vereeuwigd in hun nieuwe werkkledij, met de politiepet, de zaklamp en de walkie-talkie. Er werden twee ploegen van drie gevormd. Spijtig genoeg waren de dames in de minderheid omdat Liliane, gekwetst, niet aantrad. De twee overblijvende dames werden dan maar versterkt (of verzwakt?) met een mannelijke schepen. Ik ben niet gebleven tot ze zichzelf verlosten of door de uitbater bevrijd werden. Ik stelde wel een zekere nervositeit vast bij de start, een stijging van de adrenaline… “Zullen wij wel slagen in deze opdracht?”
Een antwoord op een veel gestelde vraag Worden de codes regelmatig veranderd? Dat gebeurt jaarlijks, maar de derde kamer zal een ander verhaal en andere op te lossen problemen aanbieden.
Hulp of onderbreking Wat gebeurt er als een team er maar niet uitkomt en de oplossing niet gevonden heeft? Na één uur wordt de deur sowieso geopend, ook al kon het team de kluis niet openen om er de sleutel van de uitgang uit te halen. Tijdens het verloop van de speurtocht, kunnen de uitbaters, die de teams op een computerscherm kunnen volgen, eventueel een tip geven om de teams niet de ontmoedigen zodat ze alsnog veel plezier aan het spel kunnen beleven
De openingsuren Maandag
|
14u00 - 22u00
|
Dinsdag
|
gesloten
|
Woensdag
|
14u00 - 22u00
|
Donderdag
|
gesloten
|
Vrijdag
|
14u00 - 24u00 *
|
Zaterdag
|
12u00 - 24u00 *
|
Zondag
|
12u00 - 20u00
|
Tijdens de schoolvakanties, elke dag open vanaf 12 uur.
Besluit Hierbij daag ik jullie uit om een bijdrage te leveren tot het oplossen van de (fictieve) verdwijning van twee Middelkerkenaars. Wie graag records klopt, vindt er zijn gading. Veel succes!
|