Middelkerke zou dan toch nog betrokken worden in de fusies van gemeenten!
De Vlaamse Regering moedigt de gemeenten aan om vrijwillig te fusioneren. Dit kadert in het streven naar sterke lokale besturen. Schaalvergroting door samenvoeging is een manier om dat te realiseren.
Om gemeenten die wensten te fusioneren op 1 januari 2019 maximaal te ondersteunen, werden o.a. volgende stimuleringsinitiatieven genomen:
- een fusiebonus in de vorm van een schuldovername ten belope van 500 euro per inwoner (max. 20 miljoen
euro per fusieoperatie);
- een kaderdecreet fusies dat rechtszekerheid biedt aan fuserende gemeenten;
- een generieke ondersteuning via het draaiboek fusies, dat handvaten aanreikt aan fuserende besturen
over de te nemen stappen op alle vlakken van hun werking en dienstverlening;
- een specifieke inhoudelijke ondersteuning van de individuele fusietrajecten, onder meer via de generieke
mailbox fusies@vlaanderen.be en de mogelijkheid tot organisatie van een fusiebegeleidingsteam. Ondertussen zijn 15 besturen in een traject van vrijwillige fusie gestapt, maar daarmee is het niet afgelopen. Volgens een recent document ‘Fusieplannen 2020-2025’ van de Vlaamse Gemeenschap, wil men het aantal gemeenten in Vlaanderen nog verminderen. Na bovenstaande fusies blijven er nog 300 over en de Vlaamse regering wil naar 152 gaan. In West-Vlaanderen zouden er nog 27 overblijven van de 64. Een gemeente met minder dan 15.000 inwoners zou moeten fuseren/ fusioneren. Nieuwpoort met zijn 11.566 inwoners (aantal 2018) wordt dus geviseerd.
Al mag dat niet de enige reden zijn voor een fusie, toch speelt de geografische ligging van de diverse deelgemeenten een belangrijke rol. Het lijkt dan logisch dat men denkt aan de volgende fusie, zoals die in het voornoemd document vermeld staat. (tussen haakjes de afstand van centrum deelgemeente tot centrum nieuwe gemeente).
Westende (4 km), Lombardsijde (2,5 km), Schore (10 km), Sint-Pieterskapelle (10 km) en Mannekensvere (5,5 km) bij Nieuwpoort Middelkerke (11 km), Wilskerke (10 km), Slijpe (12 km) en Leffinge (9 km) bij Oostende. De gemeente Middelkerke zou dus helaas ophouden te bestaan.
Dat zou resulteren in volgende inwonersaantallen: cijfers 2016 en 2018
Nieuwpoort: 11.566 + 6828 (Westende en Lombardsijde) + 219 (Schore) + 271 (Mannekensvere) en 230 (Sint-Pieterskapelle) = 19.113 inwoners Oostende zou zijn inwonersaantal zien groeien met 7.518 (Middelkerke) + 2.460 (Leffinge) + 989 (Slijpe) + 827 (Wilskerke) = 11.794 inwoners.
Welke zijn de voor- en nadelen van een fusie?
Voordelen 1. De hogere overheid kan beter een kleiner aantal gemeenten beheren. Er kunnen meer bevoegdheden van Vlaanderen naar de gemeenten overgeheveld worden. De provincies zouden kunnen afgeschaft worden. 2. Er zijn minder intergemeentelijke samenwerkingsregelingen nodig. 3. De spreiding van de kosten van diensten of processen over meer burgers, doet de kosten per eenheid dalen. 4. Meer budget betekent meer ruimte voor bestuurlijke ambities. Het wegennet, ook in de schaars bevolkte landelijke gemeenten, kan verbeterd worden. 5. Grotere lokale overheden kunnen meer gewicht in de schaal leggen. De kans dat je als grote stad wordt gehoord in ‘politiek Brussel’ is groter. 6. Het totaal aantal bestuurders neemt af wat de bestuurslasten doet dalen. 7. Het aantal ambtenaren op een afdeling stijgt waardoor ook een betere arbeidsverdeling mogelijk wordt. Vervanging bij afwezigheid bij verlof en ziekte is soepeler. De diensten blijven continu verzekerd. 8. De vorming van het personeel kan verbeterd worden. Specialisatie wordt mogelijk. De capaciteit en de competentie zullen stijgen. Daardoor kan een betere en efficiëntere dienstverlening aangeboden worden. 9. Nieuwe of complexere opdrachten en uitdagingen, die tijdens de afgelopen jaren ontstonden, kunnen doeltreffender vervuld worden. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van kinderopvang, cultuur, jeugd, sport, mobiliteit, erfgoed, duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking, vergrijzing, enzovoort. 10. Alle ex-inwoners van Middelkerke worden stedelingen
Nadelen 1. Deelgemeenten zijn na de fusie minder of zelfs niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad 2. Aangehechte gemeenten verliezen aan belang en uitstraling. 3. Een groot stuk van de fierheid die de inwoners vroeger koesterden voor hun gemeente valt weg. 4. Door Intergemeentelijke samenwerking, bijvoorbeeld voor brandweer, huisvuilverwerking en politie, kan hetzelfde bereikt worden als bij een fusie. 5. Fusies doen de bestuurlijke ambities alleen maar stijgen. Stijgende ambities kunnen na fusie uitlopen op bestuurlijke grootheidswaan. Het maatgevoel daalt. 6. Fusies zijn niet kostenbesparend, in het beste geval verbetert enkel de kwaliteit. 7. Een financieel gezonde gemeente heeft geen fusie nodig om zich te verbeteren. 8. Fusie leidt niet tot belastingverlaging voor burgers of dalende ambtelijke kosten. Er wordt niemand ontslagen. 9. Schaalvergroting brengt een zeker democratisch probleem met zich mee. De afstand burger – bestuur neemt toe en velen vrezen dat hun stem niet meer gehoord zal worden. De inwoners voelen zich in een grote gemeente minder betrokken. Het vertrouwen in het gemeentebestuur daalt. Er bestaan minder contacten omdat men elkaar niet kent.
Wat moeten wij daaruit besluiten? Natuurlijk zijn maar weinig mensen warm te maken voor een nieuwe fusie. Dat is vanzelfsprekend ook het geval voor het recent in dienst getreden gemeentebestuur. Zelf ben ik daar ook geen voorstander ben omdat ik vind dat Westende weinig gewonnen heeft bij de fusies van 1971 (met Lombardsijde) en 1977 (met Middelkerke). Spijtig genoeg schijnt het deze keer onherroepelijk te zijn. Een magere troost: de coalitie LDD – CD&V zal nog wel het einde van de legislatuur halen in 2024.
Nieuwpoort zou er dus a (Lombardsijde), b (Westende), d (Mannekensvere), e (Schore) en Sint-Pieterskapelle bijkrijgen.
Mijn vorige artikels over het onderwerp “Koude oorlog tussen Westende en Lombardsijde gevolgd door fusie in 1971” 14.3.2010 “Waarom mocht Westende in 1976 niet zelfstandig blijven?” 24.7.2010 “Kunnen we na 33 jaar spreken van een gelukkig huwelijk tussen Middelkerke en Westende?” 22.8.2010 “Fusioneren? Geen sprake van!” 30.5.2016
Bronnen “Fusieplannen 2020-2025’ van de Vlaamse Gemeenschap” van 8 maart 2019 Wikipedia
|