Het is stilaan een gewoonte van me geworden om jullie de referte mee te delen van vorige artikels over hetzelfde onderwerp. Deze keer is dat niet anders want het is inderdaad niet voor het eerst dat ik het wil hebben over het ‘Landschapspark’ in Westende. Herhaling? Wel neen, want ik zal het gewoon hebben over wat er veranderd is.
De gemeente heeft dus in 2013 een natuurpark doen aanleggen. Volgens hun beweringen gebeurde dat door eigen technische diensten (wegen- en groendienst) en enkel met natuurgetrouwe middelen . Men wilde de natuur zijn gang laten gaan en tegelijk tussen de wilde begroeiing wandelcorridors aanleggen. Om het met de klassieke grote woorden van de gemeente te zeggen: “voor een uitdagende en leerrijke overgang zorgen tussen de woonwijken langs de Hofstraat en het aangrenzende polderlandschap.”
De burgemeester: “In het ontwerp hebben we een groot evenementengazon voorzien, afgebakend door taluds. Aan de randen zullen er picknick- en zitruimtes komen op verhoogde houten plankenvloeren. Vanuit een uitkijkpost krijg je een mooi zicht over het park en het landschap. Er komen ook voorzieningen voor jongeren zoals een heus tienernest. Door het aanplanten van een boomgaard wil ik bovendien enkele vergeten fruitrassen terug onder de aandacht brengen. Slingerend tussen onder meer appels, peren, maar ook mispels en kweeperen loopt een blote voetenparcours voor wie van een uitdaging houdt: zonder schoenen of sokken de verschillende soorten ondergrond letterlijk aanvoelen. Op de hoek van de Sportstraat en de Hofstraat zullen we een grote zithoek voor minder mobiele mensen inrichten. De grote zones in het park worden uitsluitend met streekeigen groen uitgerust. Hier krijgen wilde bloemen de volle vrijheid. Kortom, hier wordt alles puur natuur”.
Ik vond de idee wel origineel en ik was wel aangenaam verrast toen ik in december 2014 en mei 2015 ging wandelen in het park. Ik stelde toen wel al enkele onvolkomenheden vast maar ik zag ook dat er heel mooie en kleurrijke wilde bloemen bestaan. Anderzijds vond ik dat ‘maar’ een landschapspark ook goed moest onderhouden worden om de voorgenomen doelstellingen te bereiken. Toen ik er enige tijd geleden voorbijreed, leek de aanblik mij niet de mooiste en ik vreesde dus voor één en ander. Op 3 augustus 2015 ging ik het dus maar eens van dichtbij bekijken. Hierna lezen en zien jullie hoe de verschillende onderdelen er nu uitzien in vergelijking met vroeger. Mijn laatste bezoek, om niet verrast te worden met recente werken, bracht ik op 29.10.2015.
De wandelpaadjes De paadjes of anders gezegd ‘het blote voetenparcours’ doorloopt het ganse terrein. Om te vermijden dat het onkruid ze kan overwoekeren, werd een doek aangebracht met daarop grint. Hoewel ik ook wel eens van een uitdaging hou, heb ik mijn schoenen en sokken toch maar aangehouden. Vanwege het vele onkruid bleek het toch niet mogelijk de ‘ondergrond aan te voelen’! Jullie kunnen zelf oordelen of ik er goed aan gedaan heb! Zo zagen de paadjes er vroeger uit!
En zo zien ze er nu uit!!!
Het ‘evenementenplein’ In Middelkerke is het luxemarktplein het ‘evenementenplein’. In een ‘arme mensendorp’ zoals Westende is dat gelegen in het landschapspark. Niet dat er hier al ooit een evenement plaatsgegrepen heeft of zal plaatsgrijpen, maar dat is nu éénmaal de opgeblazen woordenschat van enkele kopstukken van de Open VLD. Het plein heeft ondertussen al verschillende gedaanten aangenomen.
Nu ziet het er zo uit:
De fruitbomen De fruitbomen (geboortebos of nieuwe aanplanting met bomen) zijn een mengsel van appels, peren, kersen en pruimen. Dat zag er veelbelovend uit als ze ooit in bloei zouden staan. Ik heb daaraan wat aandacht besteed in mijn tweede artikel: soorten, bloeitijd, … En wat vind ik nu? Twee appelboompjes droegen kleine vruchten, elf boompjes zijn dood, halfdood of ‘op sterven na dood’..
En de andere onderdelen? Hier en daar ziet men nog wel een wilde bloem. Maar weinig! Het geheel geeft een verwaarloosde indruk. Het ziet eruit zoals één van de terreinen van ‘Natuurpunt’ in de Schuddebeurzeweg of de Steenstraat, maar daar hebben we er in Westende-dorp al enkele van. De groendienst van de gemeente beweerde dat er op termijn op het amfitheater muurbloemen zullen opgroeien. Ik heb er wel nog geen gezien! De vele palen die op de bermen staan zouden later met touwen met elkaar verbonden worden om zo speelgangen te creëren. Geen spoor daarvan!
Janna beloofde ons ‘een leerrijke ervaring’. Ze wilde, zoals ze dat altijd doet, de Westendenaars in de watten leggen en opvoeden door hen de mogelijkheid te bieden om zich de kennis van onkruidsoorten en wilde bloemen eigen te maken. Ik denk dat we dat een grote mislukking mogen of moeten noemen, niet enkel op het gebied van interesse maar ook wat betreft de gedane inspanning.
De uitkijkpost is er gekomen om de bezoeker een mooi zicht te geven over het park en over het polderlandschap. Zou er al ooit iemand daarvan gebruik gemaakt hebben? Te zien aan het onkruid dat de toegang of de uitgang ‘verspert’, vrees ik dat dit niet geval is. Mooi kan dat zicht ook niet genoemd worden.
Het tienernest wacht waarschijnlijk ook nog op de eerste tiener.
Besluit Ofwel moet het landschapspark dringend beter onderhouden worden ofwel is het niet meer op zijn plaats in Westende-dorp. Er is er trouwens niemand in geïnteresseerd. Opdoeken dus maar!!
Bronnen Mijn vorige artikels over het onderwerp: 09.12.2013: ‘Westende heeft ook een park … of … het gelijkt er toch op 07.07.2014: ‘Westende: hoe zag het landschapspartk er uit … in de maand mei? Voormalig stort wordt park: ‘Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van 24.11.2010 door Danny Van Loo
|