Algemeen Onlangs vroeg iemand mij waarom ik zo kwaad ben op de blauwe partij. Daar zijn natuurlijk veel redenen voor. In het huidig artikel zal ik vooral de verklaringen en prestaties van burgemeester Michel Landuyt bespreken. Hij is natuurlijk niet persoonlijk schuldig aan alle tekortkomingen/ missers/ misrekeningen/
. maar als leider van het gemeentebestuur moet hij dan maar zowel de bloemen als de bloempotten in ontvangst nemen. Natuurlijk werp ik daarmee ook een steen naar de schepenen en naar de gemeenteraadsleden die solidair geweest zijn op momenten dat er eigenlijk oppositie had moeten gevoerd worden. Natuurlijk ben ik niet op de hoogte van alle bijzonderheden van wat zich in het gemeentehuis afspeelt en zeker niet van wat achter de schermen gebeurt. Via deze blog, volg ik nochtans grondig en ernstig de lokale politiek en ik meen over redelijke troeven te beschikken om mijn mening daarover te ventileren. Voor verschillende onderwerpen heb ik de referentie naar een vroeger artikel van me, vermeld. Ik weet wel dat jullie die niet allemaal kunnen en willen herlezen, maar diegene die het wil, kan het doen.
Mijn hoofdpunt: Waarom hebben zij Westende verraden in het Zon en Zee dossier? Toen de partij voor het eerst het roer in handen kreeg in de gemeente, begin 2001, veegden Landuyt en zijn getrouwen de wetgeving aan hun laars en miskenden ze het actiecomité dat opkwam voor de naleving van het toepasselijk ruimtelijk plan van het vakantiecentrum. Hij ontzegde hen zijn steun toen ze gerechtelijke acties ondernamen. De burgemeester pestte integendeel de Westendse bevolking door de vakantiestraat af te sluiten. Hij ergerde de Westendenaars met desinformatie over de gevolgen van de vestiging van het asielcentrum (criminaliteit, invloed op toerisme,
..). Hij gaf het personeel valse hoop. Hij collaboreerde met Vande Lanotte via een waardeloos protocolakkoord. Hij sympathiseerde met de hatelijke directrice van het ongewenst asielcentrum, Hij zei meermaals en zegt nog steeds dat hij nergens spijt van heeft. Vandaag, bijna 12 jaar later, liggen de sites van Zon en Zee en van Duinenzicht er troosteloos bij, afgebroken en verwaarloosd, te wachten op een nieuwe bestemming, die maar op zich blijft wachten. De eigenaars hebben daar nu natuurlijk de zeggenschap over, maar de Open VLD heeft meer stokken in de wielen gestoken dan hulp geboden op het gebied van vergunningen en van aanpassingen van ruimtelijke plannen. Ze hebben daarmee Westende in zijn hart getroffen en dat kan ik maar niet vergeten.
De burgemeester heeft talloze malen zichzelf en zijn partij in de bloemen gezet. Of dat terecht was?
Het armzalig palmares van Michel Landuyt Zopas kreeg ik een kleine folder van Landuyt in de bus. Ik heb er zelden zon povere of magere gezien, wat de inhoud betreft. Michel beroemt er zich daarin namelijk op voor zes (!) punten gezorgd te hebben tijdens de voorbije twaalf (!) jaar.
1. Verlaging van de aanvullende personenbelasting (APB) Hij heeft er wel voor gewacht tot het einde van zijn tweede legislatuur zodat hij tegen 14 oktober 2012 een goeie indruk kon maken op de kiezers. Van alle kustgemeenten hebben daarmee enkel nog Blankenberge en Bredene een hogere APB. Drie kustplaatsen heffen geen APB meer: De Panne, Knokke-Heist en Koksijde. Een knalprestatie is dat dus niet! Hij verhoogde wel de onroerende voorheffing (opcentiemen) van 1600 naar 1750, wat de gemeente veel meer opbrengt en waarvan ook kleine eigenaars het slachtoffer zijn. Lees daarover maar eens mijn blogartikel Middelkerke: belastingen verminderen en/ of opvrijactie in het vooruitzicht van gemeenteraadsverkiezingen in 2012? in de linkse kolom van mijn blog in de map Gemeentebestuur.
2. Een parate lokale brandweer Ik heb de brandweerkazerne bezocht en ik heb na afloop de commandant gefeliciteerd. Het is (alweer) niet enkel met miljoenen ter beschikking te stellen voor de aankoop van een nieuw wagenpark, Astrid-apparatuur, duikpakken, zuurstofflessen, EHBO tassen, GPS aansturing, hydraulische scharen, biepers, persluchtapparatuur, streamboxen voor camerabewaking dat men een goed korps bekomt. Paraatheid wordt vooral bereikt door bevelvoering, motivatie, oefeningen,
Maar laten we toch maar zeggen dat een brandweer er veel baat bij heeft als de burgemeester hen goed gezind is en altijd klaar staat met zijn dikke portefeuille.
3. Terrassen op de zeedijk Waarom heeft het twaalf jaar geduurd vooraleer op de Middelkerkse zeedijk terrassen geplaatst werden zoals diegene die al jaren op de Westendse dijk staan? Onbegrijpelijk toch!!
4. Subsidies voor watersportcentrum De Kwinte Lees daarover maar eens mijn blogartikel Strandbewaking en/of sportclub in Westende op pompeuze wijze ingehuldigd! in de linkse kolom van mijn blog in de map Dijk en Strand . Er werden inderdaad subsidies bekomen via een Europees programma voor grensoverschrijdende samenwerking dat tot doel heeft de economische en sociale uitwisselingen te stimuleren tussen de regio's Nord-Pas de Calais / Champagne-Ardenne / Picardie in Frankrijk en Wallonië / Vlaanderen in België. Verder waren er nog subsidies van toerisme Vlaanderen en van de provincie, maar tegenover de totale kostprijs van het project van 1 miljoen euro betekent dat slechts een peulschil als je dat woord nog mag gebruiken in die grootte van bedragen. Maar, Michel heeft dat ooit gul gesubsidieerd genoemd!! Of hij die subsidies eigenhandig losgemaakt heeft? Voor dergelijke projecten zijn subsidies gewoon voorzien en moeten ze alleen aangevraagd worden.
5. Financiële middelen voor verfraaiing van onze deelgemeenten Er zijn inderdaad wel een aantal pleintjes en straten verfraaid in de voorbije twaalf jaar, maar dat zou er nog maar aan ontbreken, met de beschikking over zulke enorme budgetten, al dan niet afkomstig uit het maken van schulden. Dat is dus een belangrijk pluspunt, zelfs al moesten in die straten de energievoorzieningen sowieso vernieuwd worden, na verloop van de termijn die daarvoor voorzien is. Verfraaiing? Ik heb er me destijds al over beklaagd dat, bijvoorbeeld in de Azaleastraat en de Tulpenstraat, bij de vernieuwing, de bomen weggehaald werden, omdat ze hun bladeren lieten vallen in de herfst en omdat ze de voetpaden omhoogstaken of de rioolbuizen beschadigden. Problemen moeten opgelost en niet omzeild worden, schreef ik toen.
6. Jaarlijks gratis kerstfeest voor de Middelkerkse senioren met het fonds van de burgemeester. Ik ben er zeker van dat de senioren die van zon feest houden en daar aan deelnemen, dat appreciëren, maar je kan er bezwaarlijk prat op gaan als burgemeester, dat jij zoiets in twee legislaturen verwezenlijkt hebt.
Ze mogen mij in 2012 afrekenen op
Op 1 februari 2007 liet Michel Landuyt in Het Nieuwsblad optekenen op welke drie punten men hem in 2012 zou mogen afrekenen.
1. De vernieuwing van de Oostendelaan en het marktplein in Middelkerke We lezen dus geen woord daarover in zijn folder hierboven. Dat is inderdaad niets om fier op te zijn. Het project heeft stukken van mensen gekost en buiten de verkoop van garages brengt het parkeergeld nauwelijks iets op. Het plein bovengronds ziet er enerzijds niet mis uit, behalve dan het overdekt gedeelte naar Frans model. Anderzijds getuigt het van een onvergeeflijke verspilzucht van het gemeentebestuur: zeer duur kunstwerk, zetels, maar vooral de bloembakken waar iedereen schande over spreekt. Zonder ernstige voorafgaande marktstudie werden een tiental miljoenen euros voorzien, die later opliepen tot 25 miljoen, een miljard oude Belgische francs. Over de vernauwing van de Oostendelaan ter hoogte van het plein, vraagt iedereen zich af wie zoiets gewenst, verwezenlijkt of goedgekeurd heeft. In het kerngedeelte is zelfs geen fietspad voorzien en die versmalling met een onnodig parkeerpleintje (voor wie eigenlijk?) is ongezien.
2. De leefbaarheid van de deelgemeenten verhogen en maatregelen nemen om de leegloop ervan tegen te gaan. Is Westende leefbaarder geworden? Ik zie niet waar. De schandvlek van Zon en Zee is er nog steeds. Het August Meynneplein werd vernieuwd en ziet er inderdaad goed uit. Dat is ook zo voor het kerkplein, maar het zijn niet de paarse lampenkappen, die een dorp meer leefbaar maken. Dat zou wel het geval zijn indien men er zou in geslaagd zijn de wekelijkse markt leven in te blazen. Ik geef wel toe dat dit geen eenvoudige opgave is. Het speelpleintje aan de gemeenteschool is ook een stap vooruit. Ik herinner mij niet dat ik Landuyt ooit heb weten opkomen voor het milieu in de gemeente. Ik houd dan ook mijn hart vast mocht ooit opnieuw gesproken worden over het supprimeren van de Laurentiusdijk. In Het Nieuwsblad van 10 juli 2008 las ik dat de gemeenteraad de renovatie van de Koning Ridderdijk in Westende goedgekeurd had. Volgens schepen Janna Rommel-Opstaele zouden de werkzaamheden begin 2009 starten. Eerst zou het stuk tussen de Strandlaan en de Oceaanlaan aangepakt worden en daarna de zone tot aan de Flandrialaan. Dat laatste is ondertussen gebeurd, zeer veel later dan voorzien door de vertraging aan de surfclub. Van het eerste schijnt er geen sprake meer te zijn. Moet ik dus niet vrezen voor onze dijk? En wat gedacht van het neerpoten van een gebouw op het strand, zogezegd op de grens van het natuurgebied? Tenslotte wil ik nog vermelden dat de burgemeester graag doet alsof alle deelgemeenten op gelijke voet behandeld worden, maar hij kan zijn voorkeur(en) voor eigen Middelkerke helemaal niet wegstoppen. Jullie herinneren zich toch ook nog dat hij Westende een aanhangsel van Middelkerke noemde.
3. We moeten nog meer aandacht besteden aan de zwakkere groepen. Ik denk hierbij aan het uitbreiden van de kinderopvang voor de allerjongsten en aan beleidsmaatregelen om de vereenzaming bij de ouderen tegen te gaan. De kinderopvang in het oud gemeentehuis is inderdaad een vooruitgang, maar ik heb ooit al eens geschreven dat de woorden beleidsmaatregelen om de vereenzaming van de ouderen tegen te gaan zo vaag zijn, dat je nu nauwelijks kunt oordelen of daarin vooruitgang geboekt werd. Of wordt daarmee het buurthuis in Westende - bad bedoeld dat jaarlijks door een honderdtal unieke aangespoelde omwonenden bezocht wordt en dat tegen enorm hoge kosten?
Persoonlijke of gemeentelijke folder van Michel Landuyt Daarin verklaart de burgemeester dat hij vereerd geweest is de gemeente in de 21ste eeuw te mogen binnenleiden. Daarin beweert hij plots dat hij zich in de voorbije twaalf jaar vooral bekommerd heeft om de veiligheid. Daarmee bedoelt hij (zie hierboven) een uitstekend brandweerkorps. Hij heeft het ook over cameras die hoog in zijn agenda staan. Bedoelt hij die in de kerken of die tegen de hangjongeren of die ene flitscamera aan de Okay in Lombardsijde? Maar wat met de verkeersveiligheid? In Westende zijn nauwelijks fietspaden, zelfs niet in de vernieuwde straten. Indien ze er al zijn, dan zijn ze te smal en gevaarlijk. Zelfs al komt het bestuur af met de fietspaden naar Slijpe, dan blijf ik er toch bij dat ze geen hart hebben voor fietsers. Denken jullie maar aan de Oostendelaan in zijn drukste gedeelte en aan de Badenlaan waar voorrang gegeven werd aan meer parkeerplaatsen. Kijken jullie ook maar eens naar de verwarrende situatie aan de gemeenteschool van Westende en naar de Essex - Scottishlaan. Zo gewenst kan ik nog menige andere straat of laan noemen waar fietspaden totaal of gedeeltelijk ontbreken of waar de huidige situatie een gevaar oplevert voor fietsers. Het zijn niet de rotondes aan de Westendelaan (1) en aan de Oostendelaan (2) die garant staan voor veiligheid. De meeste verkeerspecialisten zijn daar trouwens geen voorstander van. En wat met de criminaliteit? Die is wel niet te vergelijken met de grootstad maar toch blijft het Oppassen geblazen. Daarover hoor ik dus geen woord. We hebben in de periode van het asielcentrum, toen hij volledig het politiebureau in Westende-dorp wilde uitschakelen, kennis gemaakt met zijn bezorgdheid over de veiligheid. Lees trouwens maar eens verder in de rubriek Te weinig besluitvaardigheid hoe veilig de gemeente is voor fietsers en voetgangers. Als veiligheid zijn grootste bekommernis geweest is in de voorbije twaalf jaar, wat stellen dan die andere bekommernissen voor?
Hoe heeft Middelkerke het er van afgebracht in verschillende enquêtes?
Beoordeling van de burgemeester en van zijn ploeg in 2006 en 2009 Regelmatig verschijnen in Het Nieuwsblad de resultaten van uitgevoerde enquêtes om de inwoners van een gemeente te tonen hoe hun burgemeester het er van afbrengt. Michel scoorde in 2006 zeer slecht (55ste op 64 West-Vlaamse burgemeesters en met 60,4/100 ruim onder het gemiddelde van 66,2). Zijn bestuur scoorde een ietsje beter .(40/64 en 67,8/100 maar nog onder het gemiddelde van 68,4). Zijn cijfers waren in 2009 nog slechter: hij werd 261ste op 307 gemeenten, 59ste op 64 West-Vlaamse, met 59,3% van de punten, ver onder de gemiddelde score. Zon enquête is natuurlijk niet voor 100% de juiste weergave van de werkelijkheid, maar het geeft wel een goed idee over de waarde van de burgemeester. Ik heb toen de resultaten van de badsteden met elkaar vergeleken. En wat zagen we? Middelkerke ging enkel De Panne (281) vooraf.. Alle andere burgemeesters stonden hoger gequoteerd: Nieuwpoort (27), Knokke - Heist (30), Bredene (66), Koksijde (70), Oostende (106), Blankenberge (127) en De Haan (189). Beschamend, dus! Maar Michel vond het een troost dat zijn prestatie dan toch minstens stabiel bleef. Zou hij dat echt gemeend hebben? Stel je voor dat een voetbalploeg tevreden is omdat de rode lantaarn in het bezit van de club blijft.
Financiële toestand van de gemeente Zie hiervoor mijn artikel Is Middelkerke financieel gezond? in de map Gemeentefinancies. Middelkerke bekleedt in de vergelijking van de kustgemeenten een weinig benijdenswaardige plaats met een zeer hoge schuld of met andere woorden met uitgaven die niet gedekt zijn door inkomsten. Prof Matthys quoteerde het financieel beleid van de gemeente met een 4 op 10. Gebuisd dus, maar daarmee bedoel ik niet dat ze een herexamen moeten afleggen of dat ze moeten overzitten.
Is het leven in Middelkerke aangenaam? De Université catholique de Louvain heeft in opdracht van het weekblad Knack een ranglijst opgesteld van de Vlaamse steden en gemeenten. Waar is het aangenaamst om te leven? De onderzoekers zijn voor hun wetenschappelijke studie vertrokken van 31 meetbare categorieën, gebundeld in vier domeinen: sociaal-economisch, kwaliteit van de huizen, het leefmilieu en de beschikbaarheid van diensten. Middelkerke deed het, zoals gewoonlijk, niet schitterend met een 259ste plaats. In een vergelijking met de andere kustgemeenten lieten wij enkel Blankenberge en De Panne achter ons.
Waarover Michel tegenwoordig de stilte bewaart en zo hoort het ook
De Leopoldlaan Michel heeft jarenlang fier volgehouden dat zijn Leopoldlaan een paradepaardje was
tot de laan door de handelaars doods verklaard werd en tot ik door de vergelijking met Nieuwpoort-bad dat verhaaltje onderuit gehaald heb in mijn blogartikel De Leopoldlaan duikelt van zijn voetstuk: handelaars willen aanpassingen aan grote winkelstraat.(zie map Pleinen en Straten) De CD&V bevestigde dat in oktober 2011 met De lokale economie sputtert. Er komt geen schot in het aantrekken van nieuwe handelszaken en de Leopoldlaan blijft een zielloze straat met kunstbomen.
Het stadion van SC Lombardsijde Met alle sympathie voor de voetbalclub SC Lombardsijde, maar in mijn blogartikel Heeft SC Lombardsijde misschien zeer hoogreikende ambities? Dank u wel, gemeente Middelkerke!!! (map:Sport ) heb ik het gehad over hun stadion dat totnogtoe 1.591.762,87 euro of ca 63,7 miljoen oude Belgische francs gekost heeft. Waanzin!!!! Daar is geen ander woord voor.
Ondergrondse parking ex-minigolf tussen de Leopoldlaan en de Koninginnenlaan. Het bestuur heeft zijn lesje nog niet geleerd met de parking onder het marktplein en volhardt in de boosheid met een nieuw gelijkaardig project. Op een toplocatie, zei Landuyt, terwijl de handelaars van de Leopoldlaan dat een verre parkeerhaven noemden. Zie mijn artikel: Zijn ondergrondse megaparkings en de plannen voor het aanleggen ervan vervloekt? Of ligt het aan het gemeentebestuur? (map: Verkeer) Voor de gemeente zou dit financieel een gunstige operatie betekenen, zegt Michel. Er werden echter onaanvaardbare voorwaarden aan de immobiliënhandelaars gesteld, zodat die er geen winst meer in zagen. De aanbesteding liep dus uit op een grandioze sisser. Er was gewoon geen interesse voor. Geen probleem, zei Michel, dan doen we het zelf wel. En dat allemaal met ons geld!!! Ondertussen werd al een ontwerper aangesteld. Ja, waarom wachten, nietwaar? Het totale ereloon bedraagt toch maar 800.000 inclusief de opvolging van het project !!! Voor het ontwerp (dus zonder de opvolging) wordt gebruikelijk de helft gerekend, zijnde 400.000 .
Het bestuur lijdt echt aan ongeneeslijke hoogheidswaanzin
Verbreden van de zeedijk Alle kustgemeenten hebben de ambitie om hun zeedijk te verbreden. Sommige hebben er zelfs al een aanvang mee gemaakt. Volgens ons bestuur zou dat allerlei voordelen hebben: in de voormiddag terrassen in de zon, horeca op het strand en kleinere dichtheid aan voetgangers en fietsers op de dijk door het verruimen van de beschikbare plaats. De plannen van de gemeente houden volgens mij geen steek. De verbetering, zoals zij het zien, zal moeilijk te realiseren zijn en zou waarschijnlijk weer enorm veel kosten. Zie Bredere dijken in Middelkerke en Westende? Het is niet allemaal zoals het lijkt! Handelaars, weest op uw hoede! (map:Dijk en Strand )
Wanneer krijgen we nu een pier? Tegenwoordig heet het lichtjes anders, namelijk uitbouw aan het casino. Michel wil absoluut zijn jongensdroom realiseren. Laat de euros maar rollen. De burgers zullen wel betalen!
Voor wanneer die hoge gebouwen zoals in Dubai? Michel Landuyt: Persoonlijk meen ik dat we nu te veel gebonden zijn aan regels op stedenbouwkundig vlak Dat belemmert de ontwikkeling. Ik vind het met andere woorden een haalbaar idee. De vakgroep Stedenbouw en Architectuur aan de universiteit van Gent bevestigt dat we dergelijke projecten niet mogen uitsluiten. Het project mag wel geen schade berokkenen aan anderen. Wat hij bedoelde met dat laatste is mij een raadsel!
Wanneer komen er nog wat holes bij op het nog steeds elitair golfterrein in Lombardsijde?
Wanneer kan Lucien Niville nu als eerste op het naaktstrand gaan liggen?
Alleen al het feit dat de burgemeester dat allemaal goede ideeën vindt, is al bedenkelijk genoeg! Zonder dan nog te spreken van de kosten!
En ondertussen
Hoe vaak heb ik reeds geschreven dat het gemeentebestuur liever grote projecten realiseert waarmee het zichzelf in het zonnetje kan zetten. Als het echter aankomt op kleine herstellingen van wegen, dan geven ze niet thuis. Wanneer zullen de paradestraten van Westende- bad, Distellaan en Meeuwenlaan, eindelijk eens een deftig wegdek krijgen?
Het bestuur vertoont een gebrek aan besluitvaardigheid
Parkeren van kampeerwagens De politie zou controles uitgevoerd hebben op het naleven van de voorschriften voor het parkeren van kampeerwagens. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze daarbij zeer ijverig te werk gegaan zijn. Of verbiedt men hen hard op te treden tegen overtreders? Nemen we het voorbeeld van de Sint-Laurentiusdijk. De afgelijnde parkeerplaatsen zijn zo klein en de duinen zo vooruitgeschreden dat sommige wagens dan maar 2 of 3 parkeerplaatsen innemen.
Casinodossier Lees hierover mijn artikel van 7.11.2010 Burgemeester Landuyt gelinkt aan onwettige praktijken. Alweer.(map Casino) Tom Dedecker zou de burgemeester aanklagen wegens vermoeden van het sluiks verlengen van de concessie van het casino. Hij deed het echter niet. Ik heb hier het volledig dossier liggen en kom er in de eerstvolgende weken wel eens op terug, al had ik het liever gedaan vóór de verkiezingen.
Kasteel van Middelkerke Iedereen spreekt over dat majestueus gebouw langs de Westendelaan, naast de kegelbaan en haast aanleunend tegen het sportterrein. Het staat nog steeds leeg. Niet dat er leegstandtaks voor betaald werd, want de gemeente trekt er zich schijnbaar niets van aan. Die toestand duurt nu al ongeveer tien jaar.
Verplaatsen van de tram in Lombardsijde Ik heb daaraan ook al een artikel gewijd onder de titel Burgemeester Landuyt van Middelkerke zet zichzelf en zijn ploeg in de bloemen! (map: Burgemeester) Ik heb daarin de argumenten van de voor- en tegenstanders tegenover elkaar gezet en zelf vind ik ook dat de tram in Lombardsijde - dorp moet behouden blijven. Anders wordt het een nog doder nest. Maar
als de bewoners zich in 2009 in een referendum uitgesproken hebben voor behoud van de tram, waar ligt het probleem dan? En toch blijft dat nog een speerpunt voor het bestuur
zonder dat er iets voor gedaan wordt.
Verkeersluwe straten in Westende bad tijdens de zomer Ik vind dat een zeer goed idee voor de Meeuwenlaan. Voor de Distellaan is het zinloos omdat de garage-inritten moeten toegankelijk blijven en de winkels bereikbaar moeten zijn. Als men iets nieuw invoert, dan moeten de voorschriften en verkeersborden ook nageleefd worden. Als dat niet kan of niet mag, dan heeft het geen zin het experiment verder te zetten. En
wie zich niets aantrekt van de regels, moet beboet worden.
Kiss-and-ride zone marktplein Het is een parkeerplein dat die leuke naam onwaardig is. Het wordt gebruikt door mensen die gaan zwemmen of naar de bibliotheek gaan en niet willen betalen in de ondergrondse parking. Niet te verwonderen natuurlijk als de vrouwelijke Open VLD mandatarissen zelf hun wagen bovengronds en op niet toegelaten plaatsen zetten bij gelegenheid van een kaasavond, georganiseerd door de Blauwe Vlinder.
Overtredingen tegen wetten, decreten en lokale voorschriften Het is dagelijkse kost: fietsers rijden op voetpaden en vaak in de verkeerde richting of nemen voorrang waar ze die niet hebben, voetgangers lopen op de fietspaden, autos eerbiedigen de zebrapaden niet, enz
Heeft iemand van jullie ooit een PV zien opmaken? De politie werkt enkel nog met onpersoonlijke cameras en met patrouilles per auto. Ze kijken liefst de andere kant uit. Er zouden zogezegd andere prioriteiten zijn. De politici durven gewoon niet eisen dat er strenger opgetreden wordt. Let wel, ik geef toe dat het overal zo is.
Het bestuur heeft te weinig aandacht voor ons erfgoed
Beschermde gebouwen Als het op bewaren van erfgoed aankomt, dan blinkt de Open VLD van Middelkerke niet uit. In Westende- bad werden verschillende villas, tegen alle logica in, niet beschermd: de Carlton, het oud postgebouw, drie villas in cottagestijl op de dijk. De vastgoedsector, grotendeels zo blauw als het gemeentebestuur zelf, is daarvan natuurlijk geen voorstander.
Site Bamburg Een aantal jaren geleden werd gewag gemaakt van het regelmatig openstellen voor het publiek van de Bamburgbatterij gelegen in het natuurgebied Schuddebeurze. Ik weet dat de omwonenden/ eigenaars daar absoluut niet over te spreken zijn. Aan mijn toenmalige suggestie om minstens een informatiebord te plaatsen aan de ingang, werd nog steeds geen gevolg gegeven. Voor wie is men eigenlijk gezwicht?
Molen van Leffinge Na de perikelen bij de afbraak van Het Schippershuis in Leffinge is de Rommelmolen nu plots aangekocht door de gemeente
omdat het zeer waardevol erfgoed is. Zou dat dan toch aan de naam (zeg maar eigenaar) liggen? Blijft natuurlijk dat het hier gaat over een onwezenlijk hoog bedrag voor een kunstwerk waarmee eigenlijk niemand weet wat aan te vangen, maar daar wordt wel een mouw aangepast. Als men er enkel vergaderzaaltjes wil inrichten, dan had men die ook kunnen vinden voor minder geld. Als daar straks ook nog restauratiekosten bijkomen, dan stijgt die aankoop fel boven het ontoelaatbare uit.
Het bestuur heeft te weinig contact met de bevolking
Inspraak Ik heb het uit zijn eigen mond gehoord en het hier al vaak aangehaald dat Michel Landuyt niet houdt van samenspraken met de inwoners, die hij praatbarakken voor verzuurde mensen noemt. Als er dan al eens inspraak gegund wordt, dan worden de problemen voorgesteld, met onvoldoende gegevens, zodat geen mens op de gestelde vraag of vragen kan antwoorden. Twee voorbeelden: het verplaatsen van de Slijpe - brug en het verbreden van de zeedijk.
Aperitiefconcerten Landuyt vindt die concerten in de diverse deelgemeenten een goed initiatief, de ideale manier om de burger te ontmoeten. Ik vind dat ook. Ik ben er twee keer naartoe gegaan maar ik heb hem daar niet gezien. Al die andere keren zal hij er wel geweest zijn, zeker?
Vraag: Wie heeft ooit al eens de burgemeester of een schepen gezien in zijn straat, buiten de verkiezingscampagnes?
Er wordt geprobeerd, maar voorlopig zonder veel resultaat!
Sociale woningen Ook daarover schreef ik al een uitgebreid artikel. Op zoek naar een sociale woning in Middelkerke/ Westende? Eventjes geduld, a.u.b.
(map: Sociale woningen) Niemand zal mij ooit horen verklaren dat er geen inspanningen gedaan worden om meer sociale woningen ter beschikking te stellen van jonge en arme gezinnen. Heel veel instanties op gemeentelijk niveau bekommeren zich daarom. Positief, dus! Elke gemeente heeft een Dienst huisvesting en daarbij zelfs een Woonwinkel, die geopend werd op 22 juni 2011. Schepen van huisvesting is Geert Verdonck van het Progressief Kartel. Alle actoren die actief zijn op de lokale woonmarkt verzamelen éénmaal per maand in de woonwinkel. Driemaandelijks grijpt een gemeentelijk huisvestingsoverleg plaats. Op die woonraad wordt iedereen uitgenodigd die iets te zien heeft of kan hebben met wonen. En toch vermindert het tekort aan sociale woningen nauwelijks. Er worden honderdtallen nieuwe woningen aangekondigd, maar de verwezenlijking laat al te lang op zich wachten. Waarom blijft men toch woningen beloven op terreinen die als waterziek bekend staan? Wordt daar wel iets aan gedaan?
Netheid van de gemeente In een artikel Hondendrollen en paardenvijgen (zie map Milieu) heb ik onderstreept hoe ernstig de gemeente het meende/ meent met het controleren en zo nodig bestraffen van de eigenaars van honden zonder (gratis door de gemeente verdeeld) poepzakje. Niets ontbreekt! Jobstudenten die tijdens de zomervakantie informeren en sensibiliseren, hondentoiletten met wegwijsfolder, preventief toezicht door veiligheidsbeambten en stadswachten. Maar
zouden we ook eens de statistieken van de opgelegde boetes mogen zien? Ik vraag me af of ze wel bestaan. Zou ik misschien kunnen zeggen dat er veel te veel inzet is en te weinig resultaat? Hoe vaak heb ik reeds aangeklaagd dat paardendrollen wel gedoogd worden? Of hebben de burgemeester en de schepenen die nog nooit zien liggen? En het zwerfvuil? Ook al zie je soms jobstudenten aan het werk bij het opruimen, het blijft dweilen met de kraan open zodat Middelkerke geen nette gemeente mag genoemd worden en zeker niet op weg is om de netste gemeente van Vlaanderen te worden! Natuurlijk kennen jullie ook vuile plekjes in de gemeente. De terreinen van de vroegere firma Soetaert in de Heidestraat en in de Steenstraat bijvoorbeeld, die worden maar niet volledig opgeruimd, niet onderhouden of minstens afgedekt.
Moeten/ mogen we het Progressief kartel over dezelfde kam scheren?
Ik weet natuurlijk niet wat er zich in het schepencollege afspeelt. Ik heb nochtans de indruk dat de schepenen Verdonck en Maesen regelmatig eens op de rem getrapt hebben. Maar ja, ze zijn in de minderheid. In hun beleidsdomeinen hebben ze volgens mij degelijk werk geleverd. Daarin gaat het wel niet over miljoenenprojecten, maar ze zijn volgens mij echt bekommerd geweest voor de jeugd, voor de marktactiviteiten, voor de sociale woningen, voor het erfgoed, enzovoort
Het bestuur verdient ook wel enkele pluimen!
Het zou van slechte wil getuigen als ik niet een aantal verwezenlijkingen van deze meerderheid in het zonnetje zou plaatsen.
Vernieuwing van straten en pleinen Hierboven heb ik het reeds gezegd: verschillende straten in Westende (dorp en bad) en in Lombardsijde, werden vernieuwd. Linda Feys-Peelman zegt daarover Als Westendenaar heb ik mijn omgeving de voorbije jaren duidelijk mooier zien worden. Zij is dan ook zeer tevreden over de vele werken die van Westende een pareltje aan de kust maken. Dat is natuurlijk tomeloos overdreven, maar er werden inderdaad verbeteringen aangebracht aan de infrastructuur. Ze vergeet natuurlijk wel de woestijn van Zon en Zee op een paar honderdtallen meter van haar deur. Ik vind de vernieuwing van het kerkplein en het Arthur Meynneplein en van het speelplein aan de gemeenteschool, een dikke proficiat waard.
Uitstekend ambtenarenkorps Middelkerke heeft een uitstekend ambtenarenkorps. Dat is in eerste instantie de verdienste van de ambtenaren zelf, maar toch
We kunnen wel niet over het hoofd zien dat de gemeentediensten zeer goed voorzien zijn van personeel, met extreme kosten tot gevolg.
Openbare toiletten In 2012 kwam er eindelijk een deftig openbaar toilet in Lombardsijde, weliswaar tegen betaling, maar goed
. Het heeft jaren geduurd en misschien moet ik nu wel zeggen Beter laat dan nooit. Ook in Westende- bad zijn twee van die toiletten geïnstalleerd, ook toegankelijk voor gehandicapten. Mooi, zo!
De musea Het Kusthistorisch museum in het vroegere postgebouw, is een mooie realisatie maar
Jullie zullen wel niet verwonderd zijn dat de kosten oneindig veel hoger waren dan voorzien! Ook de villa Les Zéphyrs en de bibliotheek Trefpunt zijn aanwinsten.
Het natuurgebied op de plaats van de vroegere Camping Cosmos Zonder dat ik er een verdienste zou in hebben, maar het herstellen in hun vroegere toestand van de duinen en het benadrukken van hun geschiedkundig verleden, heb ik steeds als mijn eigen paradepaardje beschouwd. Dat zijn weliswaar duinen van de Vlaamse gemeenschap, die ook instond voor de kosten en voor de verwezenlijking, maar dat is een grote aanwinst voor de gemeente. Hoe klein het aandeel van de gemeente hierin ook mag zijn, proficiat! Lees maar in Hoe ziet het natuurgebied op de site van de camping Cosmos er vandaag uit? (map Allerlei). Ook het herstel van de site van de Cristal Palace gaat de goede kant uit.
Er zullen nog wel meer positieve verwezenlijkingen zijn, zoals er ook nog wel meer negatieve feiten zullen te vermelden zijn.
Oproep voor verandering
18 jaar Open VLD zou van het goede te veel zijn. Bespaart ons dat alstublieft!! Als jullie dan toch absoluut voor de blauwe partij willen stemmen, maakt dan het bolletje rood achter één van de namen van de lijstduwers of nieuwelingen of wie dan ook. Zo kan er eens een nieuwe wind waaien. Brengt de huidige kopstukken weer met hun beide voeten op de grond. Ze krijgen anders te veel eigendunk, als ze die nog niet hebben. Ze vergeten zich af en toe eens opnieuw in vraag te stellen en denken dat ze zich alles kunnen en mogen veroorloven. Denkt er eens over na, of ze na al mijn teksten, waar ik ze op hun tekortkomingen gewezen heb, wel degelijk goed bestuurd hebben. Ik meen van niet. Op hoop van zegen!
|