Mei is genoemd naar Maja, de godin van wat bloeit en groeit in het voorjaar en van de vruchtbaarheid van de vrouw. De maand wordt daarom ook wel bloei-, bloemen- of vrouwenmaand genoemd. Het leek me dus voor de hand liggend en interessant om mijn tweede bezoek te brengen aan het landschapspark in de Hofstraat van Westende. Op 9 december 2013 verscheen hier inderdaad mijn artikel ‘Westende heeft ook een park… of … het gelijkt er toch op… Ik ben een fan van de natuur en ik vind het park een origineel idee ... als het goed onderhouden en bijgewerkt wordt! De aanleg werd voor 100% door eigen technische diensten (wegen- en groendienst) uitgevoerd. Omdat het in de maand december niet in bloei staat of stond, heb ik toen beloofd dat ik later zou terugkeren, als dat wel het geval is. Dat deed ik dus op 9 mei 2014.
Dit waren mijn waarnemingen/vaststellingen Bij het betreden van het park liep ik een ontgoocheling op. Burgemeester Janna sprak bij de aanleg over “Slingerend tussen onder meer appels, peren, maar ook mispels en kweeperen loopt een blote voetenparcours voor wie van een uitdaging houdt: zonder schoenen of sokken de verschillende soorten ondergrond letterlijk aanvoelen”. Om te vermijden dat het onkruid zich ook hier kan doorzetten, werd een doek aangebracht met daarop grint. De foto's hieronder maken duidelijk dat het doek schijnbaar de rol niet vervult, die ervan verwacht wordt.
In december zag het middenplein, door Janna in haar typische megalomane woordenschat het ‘evenementenplein’ genoemd, eruit zoals links hieronder. Nu is dat een grasplein zoals jullie op de rechtse foto’s zien. De natuur is inderdaad op weerstand gestoten van de omwonenden, die niet akkoord gingen met het vooropgezet plan van de gemeente om de natuur zijn gang te laten gaan om aldus een wandelnatuurpark te creëren door hier en daar wandelcorridors te maken. Ze vreesden waarschijnlijk al dat onkruidzaad in hun eigen tuin binnen te krijgen of hadden ze nog andere bezwaren?
Er werden nog geen evenementen op gepland, maar het zou perfect mogelijk zijn. Bemoedigend is wel dat op een paar plaatsen bloemen kleur beginnen te geven aan het park. Die werden niet gezaaid maar ze zijn het werk van de natuur. Op termijn zullen de hellingen met bloemenmengsels ingezaaid worden. Het is vooral de boterbloem die weelderig groeit. De tweede meihelft is er inderdaad de periode voor. Een tweede soort is de papaver.
Wie er nog zou aan twijfelen dat er heel mooie onkruidbloemen bestaan, moet maar eens op http://www.wildebloemen.info/ kijken.
Het amfitheater dat in december 2013 nog geïntegreerd bleek in de onkruidperken was bij mijn eerste bezoek maagdelijk vrij. Ik heb er wel half juni nogmaals een foto van genomen en maagdelijk is dat dus niet meer. De groendienst van de gemeente beweert dat er op termijn muurbloemen zullen op groeien,
De vele palen die op de bermen staan zullen later nog met touwen met elkaar verbonden worden om zo speelgangen te creëren.
De fruitbomen De fruitbomen (geboortebos of nieuwe aanplanting met bomen) zijn een mengsel van appels, peren, kersen en pruimen. De bloeitijden kunnen erg verschillen per jaar, de volgorde waarin de fruitbomen bloeien zal ongeveer gelijk blijven. Mensen die aan de kust wonen hebben vaak een zachtere winter, daardoor zal de bloesemtijd aan het begin van de aangegeven periode staan. Bloesems van fruitbomen kunnen prachtig zijn, maar vaak bloeit een fruitboom niet langer dan twee weken. Ziehier de bloeitijd van de meest voorkomende fruitbomen in onze streken.
Appelbomen 15 april - 15 mei Kersenbomen 15 april - 15 mei Perenbomen 15 april - 15 mei Pruimenbomen 1 – 30 april
Was ik dus te laat om de bloei mee te maken? Ja dus, of bloeiden ze dit jaar nog niet? Voor het dragen van vruchten en het plukken is het alleszins nog veel te vroeg. Hiervoor dient voor de meeste soorten tot enkele jaren na het aanplanten gewacht te worden (voorbeeld voor peren 5 jaar). Naar het schijnt moesten er al enkele boompjes vervangen worden, na vandalenstreken.
Bronnen http://www.wildebloemen.info/ http://www.fruitbomen.net/informatie/bloesem/
|