Beste toerist,
Verleden week zette ik een boompje op over ons strand en over de geneugten van het zeewater. Deze keer wil ik het hebben over onze dijk, tenminste over wat er nog van overblijft. Westende mag bogen op een 2,1 kilometerlange fiets- en wandelzeedijk vanaf de Rotonde tot aan de Strandlaan. Nogal lang dus, maar het is in de breedte dat het schoentje nijpt. Nauwelijks 18 meter vanaf de gebouwen tot aan de dijkhelling. Wat zijn we toch jaloers op Nieuwpoort met zijn o zo brede dijk. Eigenlijk zou dat een promenade of wandeldijk moeten zijn. Maar, wat gebeurt daar niet allemaal? De terrassen van horecazaken en verhuurzaken voor fietsen en gocarts zijn als paddenstoelen uit de grond gerezen. Het zijn er namelijk respectievelijk negen en vier tussen de Westenlaan en nummer 364 van de Zeedijk (fietsen Anita) over een afstand van ongeveer 500 meter. Evenementen grijpen er ook plaats. Dijk- of strandspelen of muziekfestivals heten die. Eigenlijk zijn het reclameshows. Ook zomerhit van radio 2 neemt jaarlijks en dat voor een gans weekend de Sint-Laurentiusdijk in beslag. Volop in de mode zijn ook de antiek- en brocantemarkten en/of avondmarkten. De vermoeide wandelaar moet even kunnen verpozen op een bank. Wie liever niet op het strand ligt, kan ook hier zonnen en bruinen. Bovendien moeten/mogen er ter hoogte van het Rauschenbergplein en vanaf de Franse laan tot aan de Strandlaan nog eens voertuigen op rijden. Kinderen moeten er een spelletje jokari of tennis kunnen op spelen en met de fiets, gocart of skeeler kriskras door elkaar kunnen rijden. Ja beste wandelaar, jij moet je dan maar tevredenstellen met wat nog overblijft en ik weet ook dat dit heel weinig is. Het zou nochtans anders kunnen. Er zijn namelijk borden geplaatst die er op perfecte wijze zouden kunnen voor zorgen dat de beschikbare ruimte mooi verdeeld wordt. Wandelen mag over de ganse breedte, want de fietsers en cuissetaxen of billekarren of gocarts of ligfietsen moeten aan de zijde van de gebouwen rijden. Spijtig genoeg kan ons politiekorps geen manschappen vrijmaken om dit te controleren. Maar zelfs dan, ze hebben een boontje voor de toerist en knijpen graag een oogje toe om deze niet af te schrikken. Erger jij je aan die chaos? Kijk dus maar liever goed uit voor de overtreders. Je wil toch niet omvergereden worden en met gebruinde maar gekneusde ledematen terugkeren naar huis? Oh ja, nog dit. De overheid is er nog niet uit of skeelers nu fietsers of voetgangers zijn. Spring dus maar beter weg als ze met razende snelheid op je afkomen. En er komen maar steeds nieuwe tuigen bij: elektrische steps, skelters, funcarts of gemotoriseerde gocarts. Wat vind je van de conference bike of kletsfiets?(zie foto)
Beste toerist, als het allemaal wat druk en rommelig lijkt, bedenk dan dat wij dit allemaal voor jou en je kinderen doen. We willen je de kans geven om een appartement te huren dat vlakbij het strand ligt, met een oneindige blik over de zee. Daarom mag men bij ons tien hoog bouwen. Maar, hoe hoger je bouwt, hoe meer de gebouwen de dijk afschermen tegen de zon. We willen je echter ook de kans geven om een hapje te eten of een fris drankje te nuttigen op een terrasje in de frisse buitenlucht. De horeca-uitbaters willen je maximaal laten genieten van de zon en willen dus hun steeds groter wordende terrassen maximaal opschuiven naar het strand toe. Dat daar nog slechts een doorgang van vijf meter overblijft, dat moet je er dan maar bijnemen.
Tussendoor, als je met de hond op de dijk wandelt, vergeet dan je poepzakje niet. Een goeie raad: als je dan toch op wandel bent, steek dan eens door naar het Sint-Laurentiusstrand. Daar is de dijk 27 meter breed, inbegrepen de parking en de rijweg. Terrassen noch handelszaken, enkel de surfclub, een skeelerpost, een sanitair en een redderspost, veel zitbanken en een grote parking waar je tegen een schappelijke prijs ( 1 euro per uur of 5 euro per dag) je wagen of kampeerwagen kwijt kan. Daar is ook geen scheiding tussen wandelaars en fietsers, ik bedoel geen bord dat dit aangeeft. Je vindt er ook nog de goeie ouderwetse tegels want de vernieuwing heeft de dorpsdijk nooit bereikt. Daartoe aangezet door de middenstanders waarschijnlijk, beseft ons gemeentebestuur natuurlijk ook, dat er iets moet gedaan worden aan de breedte van de dijk. Vooral omdat er in Middelkerke een terrassenoorlog zou woeden. Och arme! Vreselijk toch? Daarom wil men de bestaande dijk vier meter breder maken. Volgens de Streekkrant, zou dat moeten gebeuren in de richting van het strand. Ja, de gebouwen naar achter verplaatsen zou ik ook niet zon goede oplossing vinden. Op een schuin aflopende betonnen muur zou een houten constructie komen met terrassen voor de horeca. Maar, Westendse toerist, verwacht daar (voorlopig) maar niet al te veel van. Eerst en vooral is er sprake van Middelkerke en daarmee zal wel weer de kerngemeente bedoeld zijn. Verder pakt de waarnemende burgemeester graag uit met fantasieplannen, zoals naaktstrand, pier, torengebouwen, Enz
Tenslotte, waar zal men het geld vandaan halen, in deze crisistijd met lege kassen? En de partij van Michel Landuyt maakt geen deel meer uit van de Vlaamse regering!
Prettig verblijf nog in Westende!
|