De Essex Scottishlaan is een bekende straat in Westende-dorp. Ze heette vroeger achtereenvolgens Molenstraat (omdat de molen van mijn over-overgrootmoeder Maria Theresia Lefevere-Degraeve °1775 +1863 en haar opvolgers er stond) en Zeelaan omdat ze van het dorp recht naar zee loopt. Op 10 juni 1945 kreeg ze de naam van het regiment dat Westende bevrijdde.
Bijna alle Westendenaars hebben herinneringen aan de straat omdat ze er ooit wel eens te voet naar de tramhalte gingen. Vakantiegangers, vooral die in Zon en Zee en in de camping Westende wandelden er ook dagelijks langs om zich naar het strand te begeven.
Jarenlang bleef de straat zo goed als onveranderd: geen hoge luxegebouwen, nog veel rijhuizen, weinig handelszaken, enkele duinstroken, kortom ze had niet de allures van een mondaine badplaats.
Wie het dorp een tijdje niet bezocht heeft of wie niet van plan is dat in de volgende jaren te doen, zal straks de straat niet meer herkennen.
Schijnbaar is men namelijk van plan de achterstand in te halen. En wie is men? Bouwpromotoren natuurlijk, zoals daar zijn Louis Dobbelaere (Zeester), Christophe Bouve (Immo BC), Didier Verstraete (ImmoDAX), Pascale Van Doorslaer (Immo VD), Immo Moenaert, Immo De Panne, Thierry Moerman (Immo lAtelier uit Westende-bad), Trends. Velen zijn dus geïnteresseerd.
De eerste drie waren prominente leden van het actiecomité tegen het asielcentrum in Zon en Zee en gezien hun huidige plannen, is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Ik had en heb daar geen problemen mee, want zoals de handelaars hadden en hebben zij ook het recht hun boterham en nog iets meer te verdedigen.
Ik heb de nieuwe appartementen eens geteld. Staan er al vandaag: Cassini (12), Duinenhof (8), Duinzicht 1 (24), Duinzicht 2 (12), Westgolf (56) , Molenhof (12) en Meeuwenhof (12), samen goed voor 136 appartementen. Verder is er nog het vakantiedorp Sint-Laureins met 20 woningen.
Zijn nog gepland: Oude Molenstraat (4 halfopenbebouwingen in villastijl), hoek Westendelaan en Essex Scottishlaan (24), daarnaast Corona (15), VizCaya (13), nummer 11 naamloos van Zeester (?), tussen nummers 83 en 103 van Immo l'Atelier (42), nummer 105 van Immo VD, nummer 111 Magnolia (8) nummer 113 Fleur (?) (van Immo De Panne) en natuurlijk Zon en Zee (62 appartementen + 8 studios) maar niet om er permanent te wonen,
Grof geschat zouden dat er nog eens 150 zijn. Er blijven nog een paar lege grondstukken (113-119) over. We mogen dus het totaal aantal nieuwe appartementen ramen op meer dan 300.
Men kan zich dus afvragen wie al die appartementen zal kopen. Je moet onder andere eens de volgende websites bezoeken
http://shop.kapaza.be/results/?GevraagdAangeboden=&id=&q=westende&x=1&y=1&page=2
http://www.agencedumo.be/bfherverk2app.htm
http://www.immobc.be/echo_files/27-nl-srcDocument.pdf
Je krijgt daar een idee over het aantal appartementen dat te koop is in gans Westende.
Zon appartement met 2 slaapkamers kost toch al rap 175.000 à 200.000 euro.
Als de promotoren denken dat alles gemakkelijk verkocht zal kunnen worden, uitstekend, maar dan vraag ik mij toch af waarom 2 van de 3 residenties Veldhoek tegenover het kruispunt Lombardsijdelaan Heidestraat na zon lange tijd nog steeds leeg staan.
Ook in de Steenstraat staan er nog 7 van de tien vissershuisjes te koop in het park Dolphin. Als je de prijs hoort (165.000 euro!) dan verwondert mij dat nu wel niet.
We hoorden deze week trouwens nog op televisie dat de appartementen veel te duur zijn en dat de markt volgend jaar wel eens in elkaar zou kunnen zakken.
Enfin, misschien ben ik ook te pessimistisch en zal de massaproductie van nieuwe appartementen eindelijk een nieuwe bloeiperiode van Westende-dorp inluiden.
Het blijft maar de vraag of het gemeentebestuur nu ook wat visie zal ontwikkelen. Krijgt de Essex Scottishlaan nu ook een opknapbeurt? Ik bedoel een nieuw wegdek, een grondige facelift van de fietspaden, (nu nog grotendeels enkele richting!) en voldoende brede parkeerplaatsen? Wordt het Sint-Laurentiusstrand nu misschien opgewaardeerd? Of blijft de dijk er de parkeerplaats voor Westende-bad? Zal men nu nog niet nalaten de toegang naar de dijk af te sluiten voor het inrichten van evenementen? Is men van plan de oprit vanuit de Essex Scottishlaan naar de Westendelaan te vergemakkelijken?
Voor het opmaken van een plan en voor een begin van uitvoering is het niet nodig te wachten tot de laan volledig volgebouwd is. Iedereen weet immers dat de voorbereiding van werken jaren kan aanslepen.
Misschien moet daarin maar eens geïnvesteerd worden of zijn er soms andere prioriteiten?
De Oostendelaan krijgt natuurlijk voorrang en de parking onder de markt in Middelkerke is natuurlijk veel belangrijker dan de Essex Scottishlaan. Westende is toch maar een aanhangsel van Middelkerke!
Logisch toch? Of bent u ook een andere mening toegedaan?
|