Waarom? Wanneer en Waar? De Middelkerkse dorpskom moest nieuw leven ingeblazen worden en tot een ware heropleving gebracht worden. Een boerenmarkt in Middelkerke, zoals er ook al één was in West-Vlaanderen in Diksmuide, Koekelare, Damme, Poelkapelle en Tielt, moest daartoe bijdragen. Dat vonden de initiatiefnemers Louis Heytens en Eric Depypere (van Landbouwkrediet Koekelare), gesteund door Frans Serruys, Jan Stragier, Luk Van Hoof, Nathalie Deny, Norbert Ramoudt, Herman Verhaeghe.
De doelstellingen waren ‘Versheid, kwaliteit en een redelijke prijs.’ Land- en tuinbouwers uit Groot-Middelkerke kregen de voorrang om hun eigen gekweekte producten aan de man/vrouw te brengen, waarna andere producenten uit de regio ook een kans kregen.
De eerste markt had plaats op 20.2.1993 van 09u30 tot 12u30 en verder elke zaterdag, jaar in jaar uit. De initiatiefnemers wilden de markt organiseren op het Oudstrijdersplein achter de kerk … maar dat werd toen juist gerenoveerd en daarom werd uitgeweken naar de ingang van het gemeentelijk park in de Westendelaan.
Aanvraag bij het gemeentebestuur Burgemeester Frank Verlinde (Volksunie) was onmiddellijk te vinden voor het initiatief en legde het voorstel voor aan landbouwschepen Luc Dedecker en aan de Land- en Tuinbouwraad, die een gunstig advies gaf. Het schepencollege verleende daarop de toelating tot 1 juli 1993. Petitie van lokale handelaars De allereerste boerenmarkt startte onder wat men een ‘slecht gesternte’ noemt. Niettegenstaande 247 zelfstandige land- en tuinbouwers aangeschreven werden, waren er slechts zeven standhouders waarbij slechts één Middelkerkenaar, Johan Pittery. De andere waren uit de buurgemeenten Zarren-Werken, Pittem, Leke en Koekelare.
Gerard Lambert, exploitant van ‘Het Fruitpaleis’, in de Smet de Naeyerstraat was daarvoor al naar de burgemeester getrokken met een petitie ondertekend door een dertigtal handelaars uit Middelkerke-centrum: “Wij aanvaarden die markt niet want wij moeten voldoen aan diverse wettelijke bepalingen en wij zijn onderhevig aan zware belastingen en zij niet.” Op de startdag haalde Lambert scherp uit naar de organisatoren en naar de standhouders. Hij had het vooral gemunt op deelnemers uit de andere gemeenten. De toeschouwers en kopers schenen nochtans tevreden en dus bleven de initiatiefnemers hoopvol voor de toekomst. ‘Elk begin is moeilijk’, vonden ze. Ook op de tweede marktdag was er herrie. De tegenstanders en het schepencollege hielden namelijk vast aan hun wil dat enkel standhouders uit de gemeente mochten deelnemen. Dat vonden de organisatoren niet haalbaar en om daaraan te ontsnappen, weken ze uit naar een privaat terrein op de hoek van de Molenstraat met de Watervlietstraat, nabij de gemeentelijke werven. Vroege bezoekers die zich nog aanboden aan het Normandpark, werden daar door middel van vlugschriften, doorgestuurd naar de nieuwe standplaats, goed voor natte voeten en slijkschoenen. Deze keer waren er al drie standhouders uit Middelkerke (Johan Pittery uit Wilskerke, Robrecht D’Hoore uit Slijpe en Peter Opstaele uit Leffinge) en zes andere, dezelfde van de eerste marktdag.
En wat vond de VLD daarvan? Als oppositiepartij vond de VLD een boerenmarkt absoluut geen goed idee.
‘Aangezien land- en tuinbouwers nu al hun eigen producten verkopen in eigen huis’, vond fractieleider Michel Landuyt dat aan die markt eigenlijk geen behoefte was. Hij vond ook dat de geest van de overeenkomst, door naar privaat terrein te verhuizen, met de voeten getreden werd. Zijn partijgenoot Germain Dierendonck, voorzitter van de ‘Tuinbouwveiling der Kust’ vond dat ook en zei dat het feit dat slechts drie kandidaten opdaagden, aantoonde dat er inderdaad geen behoefte aan is. Hij had er in principe niets tegen dat de eigen mensen met eigen producten de markt bevolkten.
Paul Dewulf, voorzitter van de ‘Verenigde Handelaars Westende-bad’ was formeel: “Een boerenmarkt, met wie dan ook, is uit den boze en mondt straks in het seizoen uit op uitspattingen zoals we dit al meemaakten met de zogezegde ‘antiekmarkten’. Men houdt zich nu al niet aan de afspraken. Wat zal het dan deze zomer zijn? Onze kleinhandelaars hebben trouwens evengoed verse groenten in huis als zij op de boerenmarkt. Onze kleinhandel heeft het al zwaar genoeg het te moeten opnemen tegen de grootwarenhuizen, laat staan dat ze nu nog tegenwind moeten krijgen van een boerenmarkt. Bovendien betalen de standhouders weinig of geen standgelden. Dit is oneerlijke concurrentie. Het besluit van het schepencollege de boerenmarkt alleen open te stellen voor Middelkerkse producenten en het feit dat ze vluchten naar privaat terrein bewijst nu al dat er misbruiken zijn.”
Viering van 20 jaar Boerenmarkt In 2013 bestond de markt 20 jaar en dat werd op zaterdag 30 maart en op 6 april 2013 bij mooi weer gevierd met een speciale boerenmarkt én een tombola. Iedere bezoeker die naar de boerenmarkt kwam maakte elk half uur kans op een waardevolle prijs (6 pakketten met een waarde van 40 – 50 euro samengesteld door de standhouders, in totaal 136 prijzen o.a. van de gemeente en van Middelkerkse handelaars (!!!!)). De hoofdprijs was ½ varken. De trekking van de winnaar daarvan werd op 6 april 2013 om 11u30 uitgevoerd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele. De organisatoren mochten een massa volk begroeten: 1779 kopers
De organisatoren hebben zelfs een website http://blog.seniorennet.be/middelkerke_boerenmarkt die weliswaar al 5 jaar niet meer bijgehouden werd.
Bezoek aan de markt op zaterdag 17.2.2018 Op 17.2.2018, drie dagen voor de verjaardag, wilde ik toch wel eens weten hoe het tegenwoordig met de boerenmarkt gesteld is. Ik zag dat er acht standhouders waren, waarvan zeven er ook al bij waren bij de twintigste verjaardag in 2013:
Vleesproducten “ ’t Eendenhof’ “ uit Avekapelle - Veurne Groenten en fruit Godfried Lefevere – Mieke Serruys uit Slijpe Bloemcenter Danny en Ines Verschoore uit Poelkapelle Zuivelproducten Johan D’Hoore uit Slijpe, Zuivelproducten Daniël en Agnes Sys uit Diksmuide Aardappelen en Groenten Koen Verstraete uit Koekelare Fruit Pierre Maertens uit Werken Groenten Hans Denoo uit Sint-Pieterskapelle
Dat zijn er dus drie uit een deelgemeente van Middelkerke, enkele komen al 25 jaar naar de markt en Johan D’Hoore zet het werk verder van zijn vader Robrecht die er van bij de start bij was, toen samen met twee andere Middelkerkenaars Johan Pittery uit Middelkerke en Peter Opstaele uit Leffinge. Was het nog te vroeg om te vieren? Zaten de hoogwaardigheidsbekleders van de gemeente in de VIP – tent van de Noordzeecross? Ik weet het niet, maar ik had toch verwacht dat de gemeente die verjaardag wat luister zou bijzetten. Volgens één van de standhouders zou ‘men ermee bezig zijn’. En inderdaad: ik las op de website van de gemeente dat er een evenement plaats zou grijpen op zaterdag 7 april 2018. Opnieuw daarheen, dus! Veel volk, waarvan onderstaande foto’s getuigen.
Wanneer het ‘officieel’ gedeelte zou starten, dat wist ik niet, maar geen bezwaar, ik was daar niet om onze bestuurders nogmaals in al hun glorie bezig te zien, noch om een jeton te krijgen voor een gratis drankje, noch om te proeven van de hapjes., maar wel om mede te onderlijnen dat zo’n boerenmarkt een succes is. Dat moet de hevige tegenstander van bij de start, fractieleider van de oppositie destijds, nu plots ook denken, want hij was er nu wel bij … of was dat met het oog op oktober 2018?
Bronnen Artikels in ‘Het Laatste Nieuws’, door: Georges Keters op 9.2.1993: Eigen groenten op markt’ Georges Keters op 12.2.1993: ‘Dagverse boerenmarkt’ PBM op 12.2.1993: ‘Nu ook een boerenmarkt te Middelkerke’ Georges Keters op 22.2.1993: ‘Boerenmarkt stuit op verzet handelaars’ Georges Keters op 1 maart 1993: ‘Herrie op boerenmarkt’
http://blogimages.seniorennet.be/middelkerke_boerenmarkt/attach/69546.jpg http://blogimages.seniorennet.be/middelkerke_boerenmarkt/attach/69545.jpg
|