Toen ik deze morgen mijn dagblad opensloeg werd ik verrast met de volgende titel “Te veel toeristen, dus verbod op nieuwe hotels’. In de ondertitel kwam het woord ‘Burgemeester’ voor. Vanzelfsprekend ging het niet om een uitspraak van ONZE burgemeester Janna Rommel – Opstaele maar om één van haar collega Ada Colau van Barcelona, een stad die wel ‘iets’ groter is dan Middelkerke.
Een beetje info over Barcelona Het is een havenstad aan de Middellandse Zee, die zelf 1.602.386 inwoners telt. Met de voorsteden erbij, zijn er dat meer dan 5 miljoen. Er zijn heel veel bezienswaardigheden, waaronder de kerk ‘Sagrada Familia’ en ‘La Rambla’, de brede en gezellige 1200 meter lange straat door het centrum, alleen toegankelijk voor voetgangers. Michel Landuyt kent de stad goed en is er een groot kenner en bewonderaar van. Hij refereerde er namelijk reeds naar bij twee lokale gelegenheden. In verband met het verkeersluw maken van de Meeuwenlaan en de Distellaan in 2011, beweerde hij dat hij er een La Rambla wilde van maken. Hebben jullie ook al eens gezien hoe 'verkeersvrij' onze twee lanen zijn? Toen de kerk van Leffinge in 2012 na 30 jaar renovatie ingewijd werd, verklaarde hij dat dit geen nieuw wereldrecord was want dat de werken aan de ‘Sagrada Familia’ al langer duurden. Hij zei toen ook: “We hadden hier bijna onze eigen Sagrada Familia. Een echte lijdensweg was het.”
En wie is Ada Colau en wat wil ze? Ik noem Ada verder bij haar voornaam, zonder haar te kennen, omdat ik haar actie zo sympathiek vind. Zij wil namelijk haar bevolking beschermen tegen de overlast van het toerisme. Hoorden jullie hier al ooit iets dergelijks door een kustburgemeester verkondigen? Wie zou dat immers durven?
Volgens haar is haar stad alle controle kwijtgeraakt. Ada woont twee blokken van de Sagrada Familia. Als nieuwe burgemeester ziet ze elke dag wat massatoerisme is en hoe dat een stad verandert. Nog niet zo lang geleden was de wijk rond de tempel van Gaudí ( = Sagrada Familia) er één zoals alle andere in de toen nog nauwelijks ontdekte stad. In 1990 bezochten bijna 400.000 mensen de kerk, een aantal dat eenvoudig opging in het dagelijks leven van de buurt. Nu zijn er dat 3,2 miljoen per jaar.
Hoe kan dit nu toch een probleem zijn? De zorgen in Barcelona kunnen onderverdeeld worden in drie begrippen: drukte, lawaai en ingepikte appartementen. Barcelona is na Londen en Parijs de drukst bezochte Europese stad. Het aantal toeristen is van 1,7 miljoen in 1990 gestegen tot 7,6 miljoen in 2014. De bewoners beklagen er zich over dat de toeristenmassa hen verhindert hun boodschappen te doen op de historische markt ‘La Boqueria’. Dat zou hun stad kapotmaken en Ada vindt dat haar Barcelona een authentieke stad moet blijven en geen pretpark. Er waren enkele jaren geleden ook al klachten over de drommen toeristen die halfnaakt door de stad liepen. Na heel wat discussie lanceert het stadsbestuur nu een campagne waarin wordt aangeraden niet in zwembroek of bikini door de stad te paraderen.
Vooral het nachtelijk lawaai begint iedereen fel op de zenuwen te werken. Iedere nacht geconfronteerd worden met illegale feesten en dronken en schreeuwende toeristen op straat, dat willen de inwoners niet langer aanzien.
Vele duizenden flats zouden illegaal onderverhuurd worden aan toeristen, waardoor die letterlijk doordringen tot in de huizen van de lokale bewoners, maar waardoor vooral de woningprijzen nog verder de pan uitrijzen. Dubieuze ondernemers in de toeristische sector parkeren massa's toeristen in goedkope, niet geregistreerde huurflats midden in de wijk met als gevolg dat veel van de oorspronkelijke bewoners Barceloneta moeten verlaten omdat ze de huurprijzen niet meer op kunnen brengen.
Wat wil Ada er dan wel aan doen? Barcelona telt voor het ogenblik 520 hotels. Ze heeft gezworen dat ze de vergunningen voor nieuwe hotels en toeristenappartementen zal schorsen, tot duidelijk wordt hoeveel toeristen elke buurt kan verdragen. De bestaande plannen om nog eens 30% meer hotels te bouwen, zullen (voorlopig althans) in de diepvries moeten.
Ada wil dat de huisvesting betaalbaar blijft. Ze voerde ooit vanuit de oppositie actie tegen de uitzetting van honderdduizenden gezinnen die hun hypotheek niet meer konden betalen. Ze wil nu dat niet langer elke dag nog vijftien mensen uit hun huis gezet worden.
De werkloosheid moet opnieuw onder de 18% zakken en hoogopgeleide jongeren moeten in eigen stad kunnen werken.
En de toeristische inkomsten, compenseren die dat dan niet? Vorig jaar brachten de toeristen 1,2 miljard euro in het laatje. Tevens was de toeristische industrie goed voor 100.000 jobs. Men kan zich uiteraard afvragen of dat dan niet opweegt tegen de overlast? Dat is natuurlijk DE keuze die moet gemaakt worden!! Daar dient weliswaar aan toegevoegd dat de 2,5 miljoen toeristen die Barcelona vorig jaar aandeden per cruiseschip niet in de stad eten noch slapen en er dus hun geld niet achterlaten.
Is dat echt te vergelijken met de Vlaamse kust? Ook Amsterdam, Berlijn, Venetië … en het Venetië van het noorden, Brugge, delen die zorgen In Venetië wonen nu nog slechts minder dan een derde inwoners, in vergelijking met de zestiger jaren?
De toestand aan de Vlaamse kust, dus ook in Middelkerke, is alvast op één zeer belangrijk punt, te vergelijken met Barcelona: de drukte. Dat begint ook hier een probleem te worden. Op de stranden liggen de toeristen sommige dagen bijna op elkanders schoot, op de dijken hinderen fietsende en wandelende toeristen elkaar en is het oppassen geblazen als men niet wil aangereden worden door een gocart. De avondmarkten en andere evenementen barsten bijna uit hun voegen.
Het trein- en autoverkeer naar de kust zit regelmatig vol. Uren aanschuiven met de auto op de autostrade is geen uitzondering meer. Eénmaal ter plaatse begint de parkeermiserie. Natuurlijk brengt zeer druk verkeer en het gebrek aan parkeerplaatsen ongemakken mee. Maar daar alleen blijft het niet bij! Neen, lang aanschuiven in grote warenhuizen is niet zo leuk! Ja, als haringen in een ton zitten als je een tram opstapt, is erg ongemakkelijk! Maar laten we eerlijk zijn! Het zijn vooral de horecazaken, de meeste toch, die steeds minder kwaliteit bieden. Een tafeltje in een restaurant moet je vele dagen op voorhand bestellen en je mag je gelukkig achten als je buurman niet met zijn neus in jouw bord zit. Een plaatsje vinden op het terras van een horecazaak wordt een echte zoektocht. De wachttijden worden steeds langer en steeds vaker is de bediening ondermaats. Dat vinden jullie toch ook onaangenaam, neem ik aan? Kunnen die tekortkomingen in de horeca allemaal verklaard worden door ‘onvoldoende geschoold en gemotiveerd personeel’ (koks, keukenmedewerkers, kelners en hotelreceptionisten), dat liever niet werkt ’s avonds en tijdens de weekends? De ganse toeristische sector zou daaronder te lijden hebben. Volgens de VDAB zouden er aan de kust een kleine twaalf percent vacatures meer zijn dan in de rest van Vlaanderen.
Of zou dat misschien ook kunnen verklaard worden door het feit dat de kust oververzadigd wordt? Misschien is het gedurfd als men zich afvraagt of onze handelaars dan die allergrootste druk nodig hebben om te overleven? Zouden ze niet wat minder stress kennen met wat minder personeel voor wat minder gestresseerde toeristen?
Zoals in Barcelona zijn er ook hier heel wat toeristen die hier niet eten noch slapen en dus hun geld niet achterlaten: de 'dagtoeristen'. Burgemeester Lippens van Knokke noemde ze ooit 'frigobox-toeristen'.
Hebben wij aan onze kust ook last van halfnaakte toeristen in Aldi, Carrefour, Colruyt , Lidl? Natuurlijk niet! Hilde Veulemans, schepen voor toerisme in Oostende, beweert dat er elke zomer wel enkele in een kletsnatte zwembroek een winkel binnenwandelen, maar daar zou zich hier niemand over ‘opwinden’.
Voor wie nog niet gelooft dat ook wij de weg naar ‘vol’ en ‘overlast’ aan het opgaan zijn, ziehier enkele (uitgezochte) beelden:
Besluit Natuurlijk is de drukte in Middelkerke (nog) niet te vergelijken met deze in Barcelona. Natuurlijk wil niemand dat de toeristen wegblijven uit onze kustgemeente. De drukte begint hier wel zulkdanige proporties aan te nemen dat het niet leuk meer is. Onze bestuurders moeten we ervan kunnen overtuigen dat hier niet elk uur een manifestatie, een wedstrijd, … moet georganiseerd worden om … nog meer toeristen naar hier te lokken. Misschien moet meer de nadruk gelegd worden op de geneugten van strand en water, DE aantrekkingspolen die een kustplaats toch in eerste instantie biedt.
Bronnen Artikel in HNB op 23.6.2015 van Jesse Van Regenmortel Artikel in HNB op 23.6.2015 van Dominique Jauquet Artikel in ‘De Morgen’ van 22.6.2015 van Edwin Winkels https://nl.wikipedia.org/wiki/Barcelona_(Spanje)#Bezienswaardigheden http://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/inwoners-barcelona-komen-in-opstand-tegen-toeristen/article-normal-446835.html
|