De geschiedenis van de renovatie en herwaardering van Westende-bad
Westende-bad stond dezer dagen fel in de belangstelling van de lokale pers. Om maar enkele krantenkoppen te vermelden:
‘Westende-bad krijgt nieuw kleedje’ ‘Westende-bad ondergaat metamorfose’ ‘Renovatie “Bad” start in september’ ‘Westende-bad wil vlugge start renovatiewerken in het centrum’ ‘Westende-bad ondersteboven’ ‘Parel Westende-bad schittert’ ‘Eindelijk zou ik zeggen'
In ‘De Zeewacht’ las ik “Dat de gemeente Middelkerke uiterst bezorgd is om zijn toekomst, heeft ze de jongste jaren al duidelijk laten blijken. Westende-bad werd daarbij niet vergeten. Binnen een tiental jaren zal Middelkerke er duidelijk een stuk anders gaan uitzien. Voor Westende-bad, de kindvriendelijke badplaats en grote trekpleister voor een vakantie aan zee, ligt een groots herwaarderingsplan op de werktafel van het Brugs studiebureau Charles Lobelle.” Deze studie beoogt vooral de verkeersveiligheid en de herwaardering van het commercieel centrum van de Distellaan en omgeving. Het stimuleren van het gebruik van de parkings aan de Fransenlaan en de Badenlaan wordt aangepakt. Aandacht gaat vooral naar de parking Badenlaan, die zelfs in de zomer een flink stuk onderbezet blijft. Een herinrichting van de Henri Jasparlaan moet het snelheidsprobleem bij de doortocht van de badplaats oplossen. Een ondergrondse voetgangersdoorsteek vertrekkende van de Portiekenlaan onder de Henri Jasparlaan naar het Kerkpleintje moet een link leggen tussen parking en commercieel centrum. Tevens wordt hiermee honderd procent veilig voetgangersverkeer verzekerd. Links en rechts kan men het tramperron op.
De herwaardering van het commercieel centrum moet het voor de bezoeker in de eerste plaats zo aangenaam mogelijk maken. Hij/zij moet kuierend kunnen genieten van het winkel- en wandelerf. Het is evident dat er een wezenlijk onderscheid is tussen ‘winkelen’ en ‘boodschappen doen’. Dat laatste gebeurt kortstondig en doelgericht (slager, bakker, krantenwinkel, bank) terwijl het winkel-wandelen een stuk meer tijd vraagt. Men is niet gejaagd en geniet onderweg van een verfrissing, bezoekt boetiekjes of slentert langs speciaalzaken. Deze acties vergen een langere parkeerduur terwijl het boodschappen doen een kortstondige parkingbeurt vraagt. Westende-bad heeft, zoals alle badplaatsen, zowel toeristen die hier hun vakantie doorbrengen als dagtoeristen. Het bestuur wil de eerste groep sensibiliseren om hun wagen op een parkeerhaven te plaatsen. De tweede groep zou aldus zijn wagen kwijt kunnen dicht bij zee. Uit een Nederlandse studie zou blijken dat een bezoeker maximum bereid zou zijn 400 meter te lopen tussen zijn parkeerplaats en zijn plaats van bestemming.
Een luifel in de Portiekenlaan moet voor extra sfeer zorgen. (zie onderstaande foto) De overdekkingsconstructie moet de indruk creëren van een overdekte galerij.
Neen, beste lezer, dit is geen aprilgrap. Daar is het uiteraard de tijd niet voor. Jullie hebben het natuurlijk al door. Die plannen stammen niet uit de huidige legislatuur van LDD – CD&V maar ik heb dat allemaal vernomen uit kranten van 1989-1992, dus van 30 jaar geleden. Het gehele herwaarderingsplan werd geschat op 200 miljoen frank, GEEN EURO. Op 18 september 1992 schreef Georges Keters ‘Parel Westende-bad schittert’. Ons bestuur met burgemeester Verlinden, eerste schepen en schepen van Openbare Werken Pol Vermander en schepen Luc Dedecker (broer van en vader van) waren in hun nopjes bij de beëindiging van de eerste van 6 fasen. Ze waren er fier op dat de bewoners en de handelaars bij de werken betrokken werden. De binnenstraten (het hart van de parel), Priorijlaan (tussen Distellaan en Zomerlaan), Meeuwenlaan (tussen Koning Ridderdijk en Zomerlaan), Distellaan (tussen de Priorijlaan en de Arendlaan) en Portiekenlaan (tussen Distellaan en Zomerlaan) (met luifel) werden vernieuwd. De burgemeester sprak in zijn toespraak van ‘de parel Westende-bad schittert meer dan ooit’ en Pol Vermander sloot zich daarbij aan: ‘Westende is nu echt de Parel van deKust’. Ziehier hoe de toenmalige burgemeester in de Portiekenlaan het traditioneel lint doorknipt.
Wisten jullie dat een parel normaal veroudert na 100 jaar, omdat dan het paarlemoer afbladdert? Wisten jullie ook dat echte parels slechts zelden perfect zijn en vaak kleine oneffenheden of onregelmatigheden vertonen?
En ja! De luifel werd later weer afgebroken en na een tijdje op het dorps-marktplein gestaan te hebben, kwam die in 2013 op het ‘Landschapspark’ of ‘De wilde wijk’ terecht.
Hebben jullie nooit de tunnel onder de Henri Jasparlaan gebruikt? Ik ook niet! Die kwam er namelijk niet. Ik vroeg aan Luc Dedecker, die toen schepen was, welke de reden daarvoor was, maar spijtig genoeg kreeg ik geen antwoord op mijn vraag.
2005 Het gemeentebestuur met burgemeester Michel Landuyt (Open VLD), eerste schepen en schepen van Openbare Werken Liliane Pylyser – Dewulf (CD&V) en schepen Janna Opstaele (Open VLD) vond dan ook, iets meer dan een 10-tal jaar later dat de parel te veel van zijn glans verloren had. In ‘Het Laatste Nieuws’ van 11-12 juni 2005 beschreef Paul Bruneel de volgende aflevering van de opwaardering van Westende-bad: “Gisteren werd de vernieuwde Distellaan, tussen de Arendlaan en de Westenlaan, ingewandeld. De straat werd gerenoveerd in het kader van de volledige vernieuwing van Westende-bad. Op die manier moet de badplaats nog aantrekkelijker worden voor toeristen en inwoners. De komende maanden staat nog heel wat op stapel.” Dany Van Loo sprak in ‘Het Nieuwsblad’ van ‘een resem plannen die de badplaats haar vroegere luister moeten teruggeven’ of nog ‘een project dat de badplaats een nieuw aanzicht moet geven.’ De kostprijs van het geheel van de werken bedroeg 237.084 euro, dezelfde orde van grootte als de vorige keer, behalve dat het deze keer wel over euro’s ging. Wat werd er dan wel allemaal gedaan? Langs de vernieuwde laan werden nieuwe rioleringen aangelegd, openbare verlichting aangepast en voet- en fietspaden werden onder handen genomen. De verkoop van de ondergrond van het Lac-Aux-Damesplein gebeurde op 7 juli 2005. De startprijs bedroeg 375.000 euro. Volgens de eerste schepen was er al een bouwvergunning goedgekeurd voor de bouw van 120 ondergrondse garages. Met de opbrengst van de verkoop zouden bovengronds petanqueterreinen, een omnisportveld en een rotatieparking aangelegd worden. De randparking aan de Badenlaan met 320 staanplaatsen was ondertussen open terwijl ook het grootste gedeelte van de Zeedijk in Westende vernieuwd werd. Andere grote plannen waren de vernieuwing van de Henri Jasparlaan begin 2006, niet te verwarren met de latere grote innovaties in 2010 en 2015, vanaf de dorpskerk tot aan de Vacarsa, en later de bouw van een nieuw watersportcentrum op het strand ter hoogte van de Oceaanlaan.
Ziehier een foto van de inwijding van de Distellaan:
2019 Onmiddellijk na de bestuurswisseling ingevolge de verpletterende overwinning van 24.10.2018, die de Lijst Dedecker aan de macht bracht, verkondigde het nieuw bestuur dat Westende-bad opnieuw een renovatie en opwaardering moest ondergaan. Jean-Marie, de nieuwe burgemeester, drukte dat als volgt uit: “Het is de Borinage, verkommerd en verloederd. Een ambitieus en participatief Masterplan zal daar verandering in brengen. Wij zullen er weer een parel van maken!" Onderzoeksbureaus werden belast met het opsporen van de pijnpunten. De inwoners en de handelaars werkten daaraan mee. De onderzoekers noemden naderhand onze badplaats “een eiland tussen Nieuwpoort, Westende-Dorp,Middelkerke en de polders.” “Je vindt nog voorbeelden van knappe architectuur, maar slechts fragmentarisch”, zei architect Frédéric Rasier van Maat-Ontwerpers. Er werden problemen aangehaald als leegstaande of te kleine handelspanden en een lage woonkwaliteit. “Sommige studio’s zijn amper 18 vierkante meter groot”, haalden de onderzoekers aan. Ze hekelden ook de straten vol aaneengeschakelde garageboxen en erfgoedpanden, verdrongen tussen hoge flatgebouwen. De bouw van ondergrondse garages onder het Rauschenbergplein, die verkocht zullen worden, moet daarvoor een oplossing kunnen bieden.
‘Verrommeling’ was nog een woord dat regelmatig viel. “Veel straten worden gekenmerkt door halfhoge muurtjes en bloembakken, trapjes en dorpels, historische panden hebben vaak een weinig kwaliteitsvolle uitbouw én terras. Ook de Badenlaan, die als voorname toegangsweg naar Westende-Bad leidt, oogt niet gezellig en ze moet beter zichtbaar worden. Bomen langs de baan moeten het perspectief naar de kerk en badplaats begeleiden. Tussen de (nieuwe) parking en kerkplein moet een riante loper komen en in de kerk zelf een infopunt. Op het plein gaat de aandacht naar fietsers en voetgangers, auto en tram zijn er dan te gast. De Oorlogsinvaliden- en Portiekenlaan moeten voetgangersgebied worden met terrassen, fietsenstallingen, zitbanken en bomen. Pleintjes dienen opgesmukt te worden, er moeten doorzichten naar zee komen, net als een evenementenplein. De Duinenweg vormt een verbinding met zicht op de polders. Ook stellen de onderzoekers voor om coaching voor startende ondernemingen te voorzien.”
De omgeving werd stiefmoederlijk behandeld. Die tijd is voorbij. Eind 2020 wordt gestart met de renovatie van de volledige zeedijk. Ook het Rauschenbergplein wordt daarbij aangepakt. De horecazaak en padel blijven, maar het stenen plein en de tennisvelden verdwijnen. Boven komt een mooi, groen plein. Hierin wordt alvast 20 miljoen euro geïnvesteerd. Uiteindelijk wordt nog 4 miljoen euro geïnvesteerd om pleinen en straten aantrekkelijk te maken.
Besluit Ons huidig bestuur vindt dus dat opwaarderen en renoveren niet enkel bestaat uit het vernieuwen van straten en meer parkeergelegenheden creëren, maar dat het masterplan ook moest bekeken worden uit economisch, infrastructureel en sociaal oogpunt. Wij zullen zien of ze er deze keer in zullen slagen van onze badplaats opnieuw een parel te maken die niet zo vlug zijn glans verliest. De vrees dat de aangehaalde problemen niet zo maar kunnen opgelost worden, zoals het bestuur ons wil laten geloven.
Bronnen Westende-bad krijgt nieuw kleedje (Zeewacht Georges Keters 1.12.1989) Renovatie “Bad” start in september (Zeewacht Georges Keters 25.6.1991) Westende-bad wil vlugge start renovatiewerken in het centrum (Zeewacht Georges Keters 4.7.1991 Westende-bad ondersteboven (Zeewacht Georges Keters 5.7.1991) Parel Westende-bad schittert (Zeewacht Georges Keters 18.9.1992) Westende-Bad ondergaat metamorfose (Het Laatste Nieuws Paul Bruneel 12.6.2005) Gerenoveerde Distellaan officieel opengesteld (Het Nieuwsblad Dany Van Loo 13.6.2005) Wikipedia
Hoeveel beton willen we nog in Vlaanderen? Blijven we Vlaanderen volbouwen of stoppen we daarmee? Om de discussie tastbaar te maken, bracht ‘De Standaard’ de toestand over de voorbije halve eeuw in Vlaanderen in kaart, tot op gemeenteniveau, tussen 1975 en 2015.
Er zouden elke dag 12 voetbalvelden aan open ruimte in Vlaanderen verdwijnen. Gemiddeld nemen we een derde van alle ruimte in voor wonen, werk, ontspanning en transport. Daarmee zijn we wereldwijd de koploper.
En nu natuurlijk de vraag ‘En wat in Middelkerke?’ In Middelkerke neemt de mens 18 procent van de ruimte in. In vergelijkbare kustgemeenten is dat 27 procent. In die 18 procent ruimtebeslag zit ook 9 procent effectieve verharding (gebouwen, (spoor)wegen, parkeerterreinen ...). De rest zijn tuinen en parken, braakliggende gronden, voetbalterreinen ....
Onze claim op de open ruimte is bijzonder groot. Toch blijven de betonmolens draaien. In onze gemeente verdwijnenjaarlijks 9 voetbalvelden aan open ruimte, en dat al tien jaar lang. Dat is meer dan in gelijkaardige kustgemeenten. Zie hieronder de vergelijking:
Gemeente
% inname ruimte
% effect. verharding
Aantal voetbal- velden
Aantal bouw- vergunningen per jaar + %
Nog bebouw- baar (ha)
Aantal personen/ bebouwde hectare
Krijgt (euro)
Vlaanderen
12
-
25
-
Bredene
44
26
5
152/92/6/2
156
43
141.255
De Haan
22
11
7
70/79/16/5
81
22
257.546
De Panne
24
12
3
34/59/28/13
123
31
198.094
Koksijde
29
12
14
107/70/23/6
245
23
291.385
Middelkerke
18
9
9
112/72/16/11
107
25
460.055
Nieuwpoort
26
12
3
38/53/27/20
214
27
265.474
Nieuwbouw Het voorbije decennium reikte het gemeentebestuur van Middelkerke jaarlijks gemiddeld 112 bouwvergunningen uit voor nieuwbouwprojecten. In 72 procent van de gevallen was dat voor de bouw van nieuwe eengezinswoningen. Flatgebouwen vertegenwoordigden 16 procent van de bouwvergunningen – de resterende 11 procent ging naar niet-residentiële nieuwbouw. In vergelijkbare kustgemeenten werden in dezelfde periode minder bouwvergunningen uitgereikt dan in Middelkerke. (Oostende, Knokke-Heist en Blankenberge beschouw ik niet als vergelijkbaar met Middelkerke) 170 hectarekan hier nog worden volgebouwd. Advies van de opstellers van de studie: “Bouwen in afgelegen verkavelingen of linten is niet meer aangewezen. Wie zich daar settelt, woont te ver van openbaar vervoer of van een kern waar basisvoorzieningen zijn zoals een bakker, dokter, basisschool, kruidenier of supermarkt. De klimaatuitdaging maakt een mobiliteitsshift onvermijdelijk. Wie te ver woont van openbaar vervoer of voorzieningen, dreigt zich vast te zetten.”
Compacter leven Om de schaarse open ruimte te vrijwaren en te verhinderen dat Vlaanderen helemaal dichtslibt, zouden we compacter moeten gaan leven. De Middelkerkenaars zijn nog niet op de goede weg. Ze hebben de voorbije tien jaar evenveel ruimte ingenomen voor wonen, werk en ontspanning. Op een bebouwde hectare wonen in onze gemeente nu 25 personen. Dat is een gemiddeld cijfer want in Vlaanderen wonen gemiddeld 25 personen per hectare. In 1985 waren dat er nog 36. Over heel Vlaanderen bekeken wordt onze ruimtelijke voetafdruk dus groter. Ontwikkelaars springen op de kar van de verdichting. Er zou nu al veel compacter gebouwd worden dan vroeger: kleinere huizen, kleinere tuinen. De voorraad bouwgronden raakt langzaam op, terwijl de vraag nog steeds stijgt. Er moet dus verdicht worden om de prijs te drukken. Dat gebeurt ook in kernen. Oude woningen worden gesloopt, appartementen komen in de plaats. Zolang er geen harde bestemmingen geschrapt worden in het gewestplan, kunnen we nieuwe gronden blijven aansnijden. Momenteel zitten we volop in dat ‘volbouwscenario’. Daarbij bouwen we niet op de meest ideale locaties. De beste bouwgronden zijn doorgaans al ingepikt. Wat rest, ligt voor een groot deel in landelijk gebied, in woonlinten of in woonuitbreidingsgebied. Vaak zijn het plekken die ver liggen van openbaar vervoer of waar weinig voorzieningen zijn. De Vlaamse Confederatie Bouw, de koepel van de bouwondernemingen, vindt uiteraard dat er geen harde bestemmingen mogen geschrapt worden. Dat zou volgens hen schaarste creëren en de grondprijzen zouden te hard stijgen’.
Er wordt beweerd dat er voldoende opties zijn in de kernen. De gezinnen worden kleiner, oudere mensen blijven te lang in een veel te groot huis wonen, eens de kinderen de deur uit zijn. Zeventig procent van onze huizen zou onderbewoond zijn. Men wil meer beweging krijgen binnen de bestaande bebouwing, in plaats van steeds nieuwe gronden aan te snijden.
De regering-Jambon stapt af van de betonstop*, maar wil gemeenten wel stimuleren meer open ruimte te creëren. De komende jaren krijgt Middelkerke daarvoor een duwtje in de rug van 460.055 euro. Het gemeentebestuur mag zelf beslissen hoe het dat geld besteedt, maar de gemeenten worden wel ‘opgeroepen’ om te investeren in zaken die de gemeenten echt beter maken, zoals fietspaden en veilige wegen, energiezuinige gebouwen, bossen en groene ruimte. Investeren in meer personeel of de eigen werking kan geen optie zijn. *bouwstop = de vorige Vlaamse regering besliste dat in de toekomst in Vlaanderen enkel nog constructies zouden mogen neergepoot worden op percelen waarop al gebouwd is of die verhard zijn. Open ruimtes zouden in principe niet meer bebouwd mogen
Mijn mening/ vragen 1. De regering Jambon wil de gemeenten stimuleren (een pak euro’s) om meer open ruimte te creëren. Middelkerke heeft zeer veel open ruimte en het percentage ingenomen ruimte is het laagst van alle beschouwde badplaatsen. 2. Voor wie een hekel heeft aan hoogbouw, is streven naar behoud van meer open ruimte, geen goed nieuws, omdat hoogbouw daar een goed middel voor is. 3. Zal bewaren van Erfgoed nog wel mogelijk blijven als afbreken van oude gebouwen in de stadskernen één van de beoogde doelstellingen is?
Hoe ziet de toekomst eruit? Als we open ruimte blijven innemen, slibben de haarvaten van Vlaanderen verder dicht. Ik wil niet proberen jullie uit te leggen hoe de studie uitgevoerd werd, hoe men tot de toestand van vandaag gekomen is* en hoe de toekomst er voor Middelkerke uitziet. Dat is eerst en vooral niet eenvoudig, maar ik kan ook de interactieve kaart niet overnemen. Voor wie bezorgd is om die toekomst, verwijs ik naar de hieronder volgende websites *Hoe zijn we te werk gegaan om tot dit eindresultaat te komen? https://www.standaard.be/cnt/DMF20191025_04684370
Wat dat betekent voor de provincie West-Vlaanderen, ziet u in de animatie op de site hieronder. Deze doorkijk naar 2050 simuleert wat er gebeurt wanneer we alle bouwgronden (inclusief industrie en bedrijven) in het gewestplan aansnijden. De verdere bebouwing verspreidt zich heel diffuus over de provincie. Samen wordt in heel Vlaanderen nog de oppervlakte van 2,5 keer groot-Antwerpen bijgebouwd. Een bredere kijk op dat toekomstscenario vinden jullie op https://www.standaard.be/cnt/DMF20191025_04684258
Hoe zag Middelkerke er uit in 1971? Een doorkijk tussen de luchtfoto's van 1971 en vandaag toont hoe Vlaanderen de voorbije halve eeuw is veranderd. Was uw huis of wijk toen al gebouwd? Lag het bedrijventerrein er al, of de spoorlijn? Of waren dat nog allemaal velden? Kijk daarvoor naar https://www.standaard.be/cnt/DMF20191022_04678056
Bronnen ‘De betonstop in 10 concrete vragen: wat verandert er voor u?’ 01/12/2016 om 14:49 door Geert Neyt ‘Als de bouwwoede doorgaat, slibt Vlaanderen verder dicht.’ 26 oktober 2019 Ine Renson,
Westende-bad moet opnieuw de parel van de kust worden (deel 2)
Onderzoek naar de mogelijkheden Iedereen weet, sterker zelfs, iedereen verwacht dat Jean-Marie zijn beloften en de verwachtingen van zijn kiezers, snel zal willen nakomen. Dat betekent echter niet dat het Dedecker-plan, holderdebolder zal verwezenlijkt worden. En de gemeente staat er niet alleen voor. Een breed onderzoek besteld door de provincie West-Vlaanderen en het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid wordt nauw ondersteund door het gemeentebestuur van Middelkerke. Uitvoerders Maat-ontwerpers en Endeavour, Anno Architects en Voorland moeten oplossingen bieden: op gebied van ruimtelijke ordening en herstelstrategie. Ze gingen hiervoor een samenwerking aan met handelaars en inwoners via workshops.Tussen maandag 21 en vrijdag 25 januari 2019 werd kernachtig aan het onderzoek voortgewerkt.
Algemene opvatting Volgens de onderzoekers moet het onderzoek zich toespitsen op 5 sociaal-ruimtelijke doelstellingen en volgens twee snelheden evolueren.
Herstel van de centrumfunctie door een betere verhouding tussen woon- en werkgebouwen te creëren
De duurzame opwaardering van gebouwen stimuleren door vernieuwende bouwvoorschriften en strengere controles op woonkwaliteit uit te voeren.
De unieke publieke ruimte moet in ere hersteld worden door het opfrissen van pleinen en straten.
De meerwaarde van de nabije, omliggende natuur moet de levenskwaliteit in Westende-Bad gunstig beïnvloeden.
Naast die ruimtelijke uitdagingen werd duidelijk dat een aantal acute sociale - en veiligheidsproblemen zoals kansarmoede, vereenzaming en verloedering manifest aanwezig zijn. Het gemeentebestuur zal die opmerkingen ter harte nemen en een kortetermijnagenda opstellen om die problemen aan te pakken.
Wie problemen veroorzaakt, zal binnen de mogelijkheden van hun bestuur berispt worden.
Enkele specifieke doelstellingen – de pijnpunten Op vrijdag 25 januari om 16 uur kon iedereen, die dat wilde, kennismaken met de eerste onderzoeksresultaten. De opkomst was groot.
Foto Benny Proot
Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) stelde een aantal concrete actiepunten voor in de ‘oude tennisclub’, de ondergrondse zaal van Padel on the Beach in de Priorijlaan. De lijst pijnpunten lijkt eindeloos. "Westende-Bad is als een eiland tussen Nieuwpoort, Westende-Dorp, Middelkerke en de polders", luidde de analyse van de onderzoeksbureaus. “Je vindt nog voorbeelden van knappe architectuur, maar slechts fragmentarisch”, zegt architect Frédéric Rasier van Maat-Ontwerpers. Er werden problemen aangehaald als leegstaande of te kleine handelspanden. "Er is heel wat werk aan de winkel om Westende-Bad weer aantrekkelijk te maken voor toeristen én bewoners", zei Jean-Marie.
Concreet kunnen volgende projecten vermeld worden:
Rauschenbergplein De horecazaak en padel blijven, maar het stenen plein en de weinig gebruikte tennisvelden verdwijnen. “In de plaats komen ondergrondse garages die we zullen verkopen. Het ontwerp van dit plein wordt voor een groot stuk meegenomen in de uitbreiding van de zeedijk. Hetzelfde studiebureau mag de plannen verder ontwikkelen om een vloeiend, modern en visueel geheel te vormen. De herinrichting van het plein moet leiden tot een nieuw kloppend hart van ’t Bad. In plaats van een scheiding te blijven tussen oost en west in Westende-Bad moet het een verbinding worden, met een ondergrondse parking en bovengronds een prachtig park. Op het plein gaat de aandacht naar fietsers en voetgangers. De werken aan de zeedijk zullen eind volgend jaar starten. Het Rauschenbergplein volgt later.”
De Badenlaan De laan, die als voorname toegangsweg naar Westende-Bad leidt, oogt niet gezellig. Ze moet beter zichtbaar worden, zo stellen de onderzoekers. Ze vraagt vooral een leuke en duidelijke ontsluiting. Bomen langs de baan moeten het perspectief naar de kerk en badplaats begeleiden. Tussen de (nieuwe) parking en het kerkplein moet een riante loper komen en in de kerk zelf een infopunt. Het ‘Cenakel’, waar veel verenigingen samenkomen, verdient een opfrissing.
Alle partijen willen in de laan een gezonde mix van huur- en koopwoningen.
Bijzondere aanpak van de pleinen en straten De straten vol aaneengeschakelde garageboxen worden gehekeld. Je mag er niet voor parkeren en een mooi uitzicht bieden ze natuurlijk niet.
Veel straten worden gekenmerkt door halfhoge muurtjes en bloembakken, trapjes en dorpels.
Gebouwen De historische panden hebben vaak een weinig kwaliteitsvolle uitbouw én terras. Ze zitten verdrongen tussen hoge flatgebouwen. Aan wat bestaat, zal wel weinig kunnen gedaan worden, neem ik aan.
Westende-Bad telt weinig permanente bewoning, een groot aantal verouderde woningen en nogal wat leegstand. Een grote groep inwoners leeft in acute armoede en de omgeving moet aangepakt worden. De goedkoopste flats vind je hier en dat zegt veel over de kwaliteit ervan. De burgemeester lanceerde meteen ook een waarschuwing naar de immosector. “De tijd om konijnenkoten van 18 vierkante meter te bouwen is voorbij. De kwaliteit van de gebouwen moet hoger en daar kunnen we als gemeente wel degelijk nauwlettend op toezien. De verloedering moet definitief stoppen.”
Investeren in netheid Het publiek domein moet beter onderhouden worden. Er zal verder geïnvesteerd worden in netheid maar daarbij worden ook inspanningen gevraagd van de bewoners zelf.
Het dichterbij brengen van het polderlandschap Op het eerste gezicht is het moeilijk om zich voor te stellen wat daarmee bedoeld wordt. Schepen voor Openbare Werken Eddy Van Muysewinckel gaf mij wat meer uitleg. Er komen opgehoogde grasduinen met daartussen wandelpaden. Enkele wegen tussen het centrum van de badplaats en het achterliggend polderschap zullen aangepast worden om voor een vloeiende verbinding te zorgen.
Combineren van zorg- en ontmoetingsplaatsen Van de kapel een infopunt maken kan daarvoor als eerste voorbeeld aangehaald worden. Zoals in de meeste parochies zal na samenspraak met de kerkelijke overheid op gepaste wijze gebruik gemaakt worden van de kapel als ontspanningsoord.
Het Sint-Laureinsstrand kan ‘Klein Ibiza’ aan de kust worden. Ibiza heeft vele kleine en een aantal grotere stranden. In het noorden en het oosten is het vaak wat rustiger, wat ongedwongener en zijn er meer idyllische plekjes.
De Calidris moet weer een jeugd-, cultuur- en sportcentrum worden met aan het strand een catamaranzone* en getijdenzwembad** en aan de Kwinte een surfzone. * Een catamaran is een vaartuig met twee drijvende delen (de rompen), die boven de waterlijn parallel aan elkaar gemonteerd zijn. Door deze constructie heeft een catamaran een grote aanvangsstabiliteit, terwijl het een lage weerstand heeft, hetgeen resulteert in een grotere snelheid dan bij gewone vaartuigen ** bad dat gevuld wordt bij hoog water en dat vol blijft bij eb
Er moeten nieuwe evenementen georganiseerd worden.
Besluit Voorwaar plannen waar grote ambitie van uitstraalt. Zal het budget dat allemaal toelaten? Iedereen wist dat er heel wat nodig was om Westende-bad toe te laten om opnieuw zijn voet te zetten naast andere badplaatsen aan de Vlaamse kust. Laten wij hopen dat ons nieuw bestuur dat allemaal met succes kan realiseren. We mogen niet ontkennen dat de vorige bestuursploeg al enkele initiatieven in gang zette. Jean-Marie en zijn ploeg hebben wel belangrijke aanpassingen uitgevoerd en willen daar nu meer vaart achter zetten.
Bronnen “Masterplan moet badplaats uit het slop halen: Dit moet opnieuw de Parel van de Kust worden” 26/01/2019 door Dany Van Loo in HNB
Westende-bad moet opnieuw de parel van de kust worden! (deel 1)
Door zijn glans kan een parel dienen als sieraad. Parelmoer klit de rond het middelpunt gerangschikte microkristallen aan elkaar. Na 100 – 105 jaar bladdert dat echter af en zo komt het dat een parel zijn waarde verliest.
De sierwaarde van een parel hangt af van zeven factoren, de glans, vorm, kleur, grootte, perfectie, symmetrie en structuur van het parelmoer, waarbij de glans het belangrijkste is. Gezien de uitgebreide plannen van de LDD, is het moeilijk te voorspellen welke van die factoren de partij allemaal wenst te wijzigen. Zo te zien, zouden ze wel eens allemaal aan bod kunnen komen al zullen de glans en perfectie en de kleur (meer groen) het grondigst aangepakt worden.
Waarom werd Westende-bad destijds ‘Parel van de Kust’ genoemd? De slogan werd voor het eerst gebruikt in 1954 door Dr Van Damme, ooit schepen van Westende, stichter van een moederhuis op de badplaats en op dat ogenblik Voorzitter van de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer). Hij zei toen dat Westende opnieuw de mooiste parel aan de kroon van de kust moest worden. ‘Opnieuw’, zei hij, dat betekent dat hij toen dacht aan de tientallen jaren waarin Westende-bad, heel wat bijzondere troeven kon voorleggen: de luxueuze hotels ‘Westend Palace’ en ‘Grand Hôtel Belle-Vue’, de druk bespeelde tennispleinen in de Priorijlaan, twee minigolfen één al sedert 1931), de ‘Concours de plage’, de fortenbouwwedstrijden, zijn vele mooie cottages met smaakvol aangelegde tuinen, zijn mooie kapel, zijn openluchtbad (in 1935 het eerste van de Vlaamse kust!) met daaronder een restaurant, zijn kursaal, …
Marc Constandt heeft in zijn zeer verdienstelijke boeken onze badplaats van weleer al vaak bewierookt, onder andere in ‘Westende, de parel van de kust: de geschiedenis van Westende-Bad van 1945 tot 1976’. Die ‘monumenten’ waren er weliswaar ook nog in 1954 maar ze hadden niet meer de uitstraling van voorheen. Er werd toen een heus reclame-offensief ingezet, waarin de nadruk niet meer gelegd werd op ‘monumenten’ maar op strand, duinen, geen verblijftaks, gratis baden, op paardrijden in de pas opgerichte manege, zeilsport, en ja zelfs op kamperen, een nieuw verschijnsel. Onze badplaats werd toen ook gepromoot als familiebadplaats. Als het bestaan van twee stranden Westende-bad en Sint-Laureins ook als een troef aangegeven wordt, dan is dat niet meer, zoals vroeger, omdat men Sint-Laureins beschouwde als het ‘strand van de armen en van de dorpsbewoners’ en Westende-bad als ‘Plage de l’Elite’.
Uit Gemeentearchief Uit bezit van Clara Jacobs
Uit archief Ronny Van Troostenberghe Uit Gemeentearchief
Ook later werd Westende nog als parel beschouwd. Getuige hiervan onderstaande postkaart.
Nu beweren bijna alle Vlaamse kustplaatsen ‘de’ of ‘een’ parel van de kust te zijn: Blankenberge, De Panne, Knokke-Heist, Nieuwpoort, … Westende-bad kan zich daar helaas niet meer mee meten. Het Westend-hotel bestaat niet meer, de ‘Belle Vue’ verloor zijn hotelfunctie die vervangen werd door appartementen, de tenniscourts aan de Priorijlaan worden veel minder gebruikt dan vroeger, een manege is er niet meer evenmin als een openluchtzwembad en één van de miniatuurgolfen. Vandaag kan iedereen zien hoe de parel van destijds zijn schittering verloren heeft.
Het is dus logisch dat ons nieuw bestuur daar iets wil aan doen. Het zal nu wel niet mogelijk zijn om dezelfde glans van vroeger weer aan te bieden. Dat hoeft natuurlijk niet want sinds 1936 toen ‘Vakantie voor iedereen’ ingevoerd werd, is het toeristenpubliek ook hetzelfde niet meer als vroeger en zijn de noden fel gewijzigd. De parel moet dus met een totaal nieuw product opgeblonken worden.
Welke algemene doelstelling stelt zich LDD? Zelfs toen ze nog in de oppositie zaten, noemden de voormannen van de LDD Westende-bad al de ‘Borinage van de kust’. De Borinage is een streek in de Waalse provincie Henegouwen, dat bekend stond ‘als ‘het kloppend hart’ van de steenkoolindustrie.
De Borinage vormde jarenlang een bron van welvaart, maar op zeker ogenblik begon de motor te sputteren. De mijnen konden steeds minder concurreren met buitenlandse collega's. Eén na één sloten ze hun poorten. In 1976 viel het doek voor de allerlaatste actieve mijn. Alhoewel de toestand in Wallonië veel erger was dan bij ons en de Borinage steeds meer overhelde naar het totaal verval, vond JMD dat de toestand in Westende-bad daarmee toch kon vergeleken worden. ‘Verkommerd, verloederd’ heet dat hier. Nu hij de macht daartoe heeft, wil hij daaraan iets doen, wat zeg ik, hij wil er een Marshallplan op loslaten. Dat plan genoemd naar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken George Marshall voorzag op 5 juni 1948 in omvangrijke hulp aan Europa, (10 miljard dollar om te starten) zowel aan de winnaars als aan de verliezers. Die hulp moest Europa weer stabiliseren en het immuun maken tegen de dreigende communistische opmars. Ons gemeentebestuur wil, alle verhoudingen in acht genomen, toch ook 30 miljoen euro besteden aan Westende-bad: 20 miljoen om van de zeedijk één van de mooiste aan de kust te maken, 6 miljoen voor een parkeergebouw voor 450 wagens in de Badenlaan, beslissingen van de vorige bestuursploeg en nog 4 miljoen voor één van de meest centrale plaatsen: het Rauschenbergplein.
Vandaag spreekt men van een ‘masterplan’. Dat is een allesomvattend plan voor de ontwikkeling van een gebied. De idee voor zo’n plan voor Westende-Bad is niet nieuw. Voormalig gedeputeerde Franky De Block (SP.A) liet in 2017 bij de persvoorstelling van het provinciebudget ook al weten dat “de verloedering en verkommering moesten worden aangepakt”.
Naar aanleiding van het provinciaal project ‘Plaatsbepalers’ werden burgers toen al uitgenodigd om mee te denken over de ruimtelijke toekomst van hun regio. De bevindingen voor Westende-Bad waren toen ontluisterend. Met dit Masterplan wilden de Provincie, de Vlaamse overheid en de toenmalige meerderheid in de gemeente een antwoord bieden op de uitdagingen. Tom Dedecker (LDD) reageerde toen scherp op de toestand van de badplaats. “De analyse van de plaatsbepalers is volkomen terecht. De verloedering van Westende-Bad wordt door onze partij al jaren aangeklaagd”, sneerde Dedecker. “Een masterplan dat vanuit diverse perspectieven wordt bekeken, zowel economisch, infrastructureel als sociaal, is echt noodzakelijk voor de redding van de badplaats. De huidige (lees nu ‘vroegere’) meerderheid heeft de voorbije vijftien jaar gewoon niets gedaan en de situatie verder laten verloederen. Ik heb het destijds dan ook smalend, maar niet helemaal onterecht de ‘Borinage van de kust’ genoemd. Buiten de realisatie van een nieuwe surfclub is hier niets verwezenlijkt. Het is vijf voor twaalf voor Westende-Bad. Onze partij heeft in ieder geval een duidelijk plan en dat zullen we in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen.”
Toenmalig schepen van Openbare Werken Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V) was zeker ook te vinden voor de samenwerking met de provincie en het opstellen van een masterplan. “De provincie ziet niet alleen in Westende-Bad, maar ook in andere badplaatsen patronen van een achtergestelde woonkwaliteit en leefbaarheid terugkomen”, zei de schepen. “Voor onze badplaats vertaalt het initiatief zich inderdaad in een masterplan voor de herinrichting van de woon- en handelskernen. Het plan zal trouwens aansluiten op een aantal initiatieven die al volop voorbereid worden zoals de herinrichting van het Rauschenbergplein en de vernieuwing van de zeedijk en de omliggende pleinen.”
(wordt vervolgd: volgende week ‘Wat wil LDD concreet?’)
Bron De foto’s werden ontleend aan‘Westende, de parel van de kust: de geschiedenis van Westende-Bad van 1945 tot 1976’. Van Marc Constandt.
Middelkerke doet haar reputatie van stripgemeente alle eer aan. We hebben er weer twee bezienswaardigheden bij: een tweede agent 212 en een Nero-stripmuur met aanhangsel 'Piet Fluwijn en Bolleke'.
Telkens zich dat voordoet, maak ik een kortstondige lichte innerlijke strijd mee. Enerzijds bewonder ik de kunstwerken en ik kan me best voorstellen dat de toeristen en hun kinderen ze ook aantrekkelijk vinden. Anderzijds vraag ik me toch af of dat niet een beetje van het goede te veel wordt ... en of dat op de duur geen overdreven uitgaven zijn, namelijk 35.000 euro per stripmuur en ongeveer evenveel voor een stripbeeld.
Agent 212 regelt voortaan het verkeer bij het gocartparcours op het Rauchenbergplein in Westende Hoera! Hoera! Westende heeft nu ook een stripbeeld. Bijna had ik geschreven dat Westende nu ook een stripbeeld rijk is, maar dat zou overdreven geweest zijn. Over welke figuur het dan wel gaat? Over 'agent 212'! Die staat al geruime tijd in het brons op de zeedijk van Middelkerke, maar dat is wat duur uit gevallen, gezien de omvang van de agent. Is het misschien daarom dat ons bestuur, dat anders wel op geen tienduizend euro kijkt, gekozen heeft voor een beeld in polyester, op een sokkel, samen 3 meter hoog? Middelkerke is tenslotte de kerngemeente nietwaar en Westende maar een aanhangsel. Volgens het gemeentebestuur was de reden dat men dan de agent in zijn zwart uniform kon weergeven.
Je moet het maar kunnen uitleggen!
Het gemeentebestuur van Middelkerke liet vorig jaar een gocartparcours aanleggen op het Rauschenbergplein en zorgt er nu ook voor dat alle gocartverkeer daar in goede banen wordt geleid. Schepen voor Toerisme Michel Landuyt: "Het beeld dat we nu hebben geplaatst, hoort niet echt thuis in het rijtje van stripstandbeelden op de dijk van Middelkerke, want het gaat niet om een bronzen beeld. Agent 212 is gemaakt van polyester en hoort thuis in de categorie speelkunst.*
*Speelkunst is een kunstvorm die werkt vanuit de verbinding tussen spelen en kunst. Speelkunstenaars maken spelend kunst, of maken kunst om mee te spelen.
Of Michel zijn doel zal bereiken? Is 'Arthur', dat is de voornaam van de agent, wel in staat het gocartverkeer in goede banen te leiden? Hij staat er namelijk voor bekend dat het meestal mis gaat als hij zijn plicht wil doen. Hij is een dikke, niet erg moedige, maar vooral komische figuur. De naïeve en toch sympathieke dikkerd is steevast kop van Jut als problemen op iemand moeten worden afgeschoven of als iemand met vervelende klussen moet worden opgezadeld. Dat zal toch de reden niet zijn zeker waarom hij nu ook een opdracht krijgt in Westende?
Michel Landuyt beweert ook dat er gekozen werd voor agent 212 "omdat hijhet gocartparcours het stripkarakter wilde geven dat zo typerend is voor Middelkerke"Ā. Is zo'n dikke, lachwekkende, onhandige agent dan typerend voor Middelkerke, Michel?
Op 18.2.2017 las ik in 'Het Laatste Nieuws' (BPM) dat nu ook de schermen die het Rauschenbergplein beschermen tegen wind en opwaaiend zand, beplakt werden met figuren van Agent 212 in volle actie.
De posterbekleving moet de kinderen de indruk geven dat ze in het oog worden gehouden als ze met de go-carts rondhossen op de verkeerspiste.
Dat vind ik een goed idee maar het maakt het stripbeeld van de agent op de dijk wel een beetje overbodig.
De Neromuur Op 21 augustus 2017 wordt/werd een derde beschilderde muurgevel ingehuldigd, namelijk deze van het politiekantoor in Middelkerke. Nero en zijn vrienden worden erop voorgesteld, dit ter ere van Marc Sleen. Ik herhaal dat de drie muurschilderingen mooie werken zijn. Sinds 1991 worden op diverse plaatsen muurschilderingen van stripfiguren aangebracht om de aanblik van verwaarloosde en vervallen muren te verbeteren. Dat was niet de bedoeling van het Middelkerks gemeentebestuur. Hebben wij misschien geen zulke gevels? Op de muur van de min of meer verwaarloosde Calidris, niet de gevel zelf, werden Robbedoes en Kwabbernoot de eerste die de eer mochten genieten. De niet-verwaarloosde 'Branding' was de tweede. Lucky Luke werd vereeuwigd op de gevel van ons cultuurcentrum. Tussen haakjes: voor beide gebeurde dat zonder het advies te vragen van de cultuurraad, die daar niet blij mee was.
Waarom het politiekantoor als derde locatie gekozen werd? Mocht/Moest agent 212 daar niet staan? De leden van ons politiekorps zullen zeker (en terecht) niet gewild hebben dat ze vereenzelvigd zouden worden met de dikke, onbeholpen en naïeve agent.
Of Nero en zijn vrienden dan wel bij een politiekantoor passen? Nero staat toch ook bekend voor "soms dom, lui, naïef, egoïstisch en ijdel"? Of wil men daar gewoon mee aangeven hoe sympathiek ons politiekorps wel is?
Jullie zien hierna de drie beschilderde gevels.
Op de zijkant van de 'Nerogevel' pronken Piet Fluwijn en Bolleke, uit de strip 'De avonturen van een vader en zijn zoon', eveneens een reeks van Marc Sleen.
Besluit En nu op naar de volgende muurschildering! Suske en Wiske misschien? Of is dat niet geschikt wegens de sterk maatschappijkritische ondertoon van de verhalen? Misschien past dat niet bij het typisch stripkarakter van Middelkerke? Misschien 'De Smurfen'Ā of 'Jommeke'Ā of 'Kuifje'Ā of 'Donald Duck'Ā of 'Urbanus'Ā of 'Tom en Jerry'Ā of 'Asterix'Ā of 'Guust Flater'Ā of 'Mickey Mouse'Ā of ... Er zijn nog stripfiguren genoeg zodat we op onze beide oren mogen slapen. We kunnen/mogen er nog heel veel verwachten! Of dat gebeurt en welke stripfiguren gekozen worden, daarover zal Michel misschien eens overleggen met de cultuurraad. Of heeft enkel een schepen van kunst in de open ruimte daar verstand van?
Middelkerke Krokodil: Een uitkijktoren van zeer hoge waarde in euro’s
De idee van de watermaatschappij Farys, krachtig gesteund door ons gemeentebestuur, om de watertoren in de Logierlaan van de wijk Krokodiel af te breken en te vervangen door een kleinere broer onder de vorm van een uitkijktoren, is bij veel Middelkerkenaars niet in de allerbeste aarde gevallen. Maar Michel Landuyt, die niets liever doet dan onmiddellijk op een nieuw ‘paradepaardje’ te springen, zag al direct een ‘unieke’ attractie waarmee Middelkerke zich nog eens kon proberen te profileren. Heel wat mensen hebben inderdaad op Facebook hun spijt uitgedrukt over het verdwijnen van de watertoren van 51 meter hoogte. De graad van ontgoocheling ging van ‘Het zal even wennen zijn’’, 'Zal raar doen', ‘Jammer’, ‘Zeer jammer’, over ‘Heel spijtig’ of ‘Erg’ naar ‘Een monument gaat neer’ en ‘Onze verrekijker is weg want je kon je de lichtjes al vanop grote afstand zien!' Dan dachten we ‘We zijn bijna thuis!’ Sommige troosten zich met het alternatief, een uitkijktoren met een hoogte van in totaal 20 meter en vragen zich af of het kunstwerk met de lichtjes ook op de uitkijktoren zal geplaatst worden. We kunnen gerust zeggen dat het niet zo vaak gebeurt dat een gebouw/watertoren zoveel aandacht krijgt en dat er zoveel foto’s van genomen worden, in alle fasen van de afbraak. Zou daarmee soms heimwee gemoeid zijn?
Was die afbraak noodzakelijk? Betonrot was de oorzaak De toren was 45 jaar oud en zou zwaar aangetast geweest zijn door corrosie (= scheikundige aantasting van materialen) en door betonrot. Dat is de schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te roesten, waardoor het beton begint te barsten, wat dus de veiligheid in het gedrang kan brengen. De gewone inwoner van deze gemeente, zoals ikzelf, kent daar natuurlijk weinig van maar ik heb ook daarover een paar reacties genoteerd. Zoals deze: “Betonrot… laat me lachen ... de watertoren van De Haan is ouder en staat er nog fier te pronken.” Of “Naar gelang dat de werkers er al aan gewerkt hebben was de watertoren zo ROT nog niet he !!!!!!!” Ik moet bekennen dat ik me ook vragen stelde toen ik sommige foto’s van de werken bekeek. Er kwamen toen ook wel wat twijfels in me op, omdat de toren me zo stevig gebouwd leek en niet fel onder de indruk bleek van die zwaaiende breekhamer maar eerder nogal wat weerstand bleek te bieden.
Het verloop van de afbraak Op 27 oktober 2016 werd met de afbraak begonnen. Een eerste werfleider van het bouwbedrijf Aclagro: “De werken moeten met de nodige omzichtigheid aangepakt worden want het is niet evident om een dergelijk hoge constructie af te breken. De sloop van het bovenste gedeelte, gebeurt manueel om veiligheidsredenen. Eenmaal we een hoogte bereikt hebben die veilig genoeg is, wordt een kraan met lange arm gebruikt.” Een tweede werfleider: “Het ziet er inderdaad vrij spectaculair uit. We zetten een werfkraan met pneumatische breekhamer in een container en die hijsen we met een kraan in de lucht.
Op die manier hebben we al verschillende gevels gesloopt. Alles is gekeurd door een externe firma. Als het te veel waait, moeten we de werken wel staken. Gelukkig is dat nog niet het geval. Eens het dak afgebroken is, kunnen we de kraan in de toren laten zakken om zo stelselmatig dalend af te breken". Ziehier een voorbeeld van een kraan met pneumatische breekhamer. Misschien is het wel een zwaarder type?
De watertoren mag dan wel verdwijnen, de waterreservoirs en pompen in de bodem blijven. Daarom voorziet de aannemer aan de basis van de toren in een dik zandbed.
Wat wordt het en wanneer zal het klaar zijn? Het gemeentebestuur zal boven op een overblijvende romp van zeven meter hoogte een uitkijktoren van nog eens dertien meter bouwen. Er zullen 72 treden moeten beklommen worden.
De afbraakfirma dacht binnen een dikke maand klaar te zijn. Het schijnt dus wel wat langer te duren. Let wel, ik erken dat dit een bijzonder en moeilijk werk is, maar misschien ligt het ook aan de betonrot die nog niet voldoende toegeslagen heeft. De toren moest afgebroken worden tot op enkele meters boven de grond, namelijk tot waar de gevel op dit moment bekleed is met hout. Hieronder zien jullie een foto van 15 december 2016.
Op het reeds gegoten betonnen platform binnenin komt dan de uitkijktoren. Het hele project zou pas na de zomer van 2017 klaar zijn.
Even vergelijken?
En mijn klassieke vraag: Hoeveel zal het gekost hebben? De provincie West-Vlaanderen en Westtoer investeren in landschapsbeleving in de toeristische regio’s van de provincie. Het programma/project kreeg de naam ‘Horizon 2025’. Het beoogt de realisatie van een netwerk van landschapsobservatie-punten, verspreid over de provincie, om • de regio’s of hun stadjes en dorpen aantrekkelijker te maken • de beleving van de recreatieve routes en netwerken te verhogen. De voorkeur gaat naar het bouwen van nieuwe uitkijktorens en belevingsplatformen, bijvoorbeeld op een natuurlijke heuvel in het landschap of op een kunstmatige hoogte (bijvoorbeeld een oud stort, …). In tweede instantie komt ook het verbouwen/toegankelijk maken van bestaande torens in aanmerking voor ondersteuning, indien de werken een toegevoegde waarde betekenen ten opzichte van de huidige toestand. De totale kost voor het bouwen van ‘onze’ uitkijktoren op de restanten van de watertoren (wordt dat als oud stort gerekend?) bedraagt 651.445,95 euro, onderverdeeld in: architect studiekosten (ereloon 11,5%): 60.529,03 studiekosten stabiliteit dakplaat (via Farys): 3.327,50 kosten waterdichting dakplaat (250 m²): 21.250,00 bouwkosten: 526.339,42 omgevingsaanleg: 30.000,00 duiding/ infoborden: 10.000,00 De provincie draagt 75% van de totale bouwkost bij, maar met een maximum van 225.000 euro. Aangezien de uitkijktoren schijnbaar voldoet aan al de opgelegde voorwaarden, waaronder 'Middelkerke aantrekkelijker maken', kan de gemeente daarvan dus genieten. Telkens de provincie of een andere instantie bijdraagt, probeert ons bestuur ons ervan te overtuigen dat de werken voor een ‘zacht prijsje’ zullen uitgevoerd worden. Onze bestuurders weten nochtans maar al te goed dat wij ook provinciale belastingen betalen en dat de provinciale bijdrage dus ook door ons betaald wordt. Als ze in Middelkerke nog maar het woord ‘subsidie’ horen, dan gaan ze ervan uit dat ze nog slechts een habbekrats moeten bijleggen. Ze worden dan een ‘onweerstaanbare drang’ gewaar. In de krant kon ik lezen dat die ‘habbekrats’ 250.000 euro zou bedragen. Maar … tenzij er nog een andere subsidie mag verwacht worden levert mijn kleine berekening 651.445,95 – 225.000 euro dus een gemeentelijke uitgave op van 426.445,95. Of neemt Farys misschien ook een deel voor zijn rekening? Zij zijn het immers die de watertoren wilden afbreken uit veiligheidsoverwegingen, weliswaar na samenspraak met de gemeente, maar zij zijn toch de eigenaar van de toren.
Besluit Het lijkt erop dat de provincie en de gemeente teveel geld hebben. Dat het misschien een mooie toren wordt en dus een bijkomende attractie voor de gemeente, dat moeten we nog zien. Als dat zo zou zijn, zoveel te beter! Maar … ik viel bijna van mijn stoel toen ik het bedrag van de totale kost onder ogen kreeg. Ik was wel gelukkig dat ik mocht vernemen dat de prijs uitgerekend werd tot op twee cijfers na de komma! In oude Belgische francs klinkt dat nog erger: 26.057.838 francs of 26 miljoen zevenenvijftig duizend achthonderd achtendertig francs. Het zou eens interessant zijn de totale som te vernemen van de studiekosten die de gemeente jaarlijks betaalt. Aan mij zullen ze dat wel niet verklappen! Welk gemeenteraadslid voelt zich aangesproken? Ik stort regelmatig een bijdrage aan een goed doel. Hoeveel goede doelen zouden met de meer dan 650 duizend euro’s niet kunnen gesteund worden? Hoeveel minderbegoeden uit de gemeente zouden daarmee niet uit de nood geholpen kunnen worden? Hoeveel zou er niet kunnen bespaard worden op onze belastingsuitgaven? Ik vind een dergelijke uitgave voor een prestigeproject ongehoord en onaanvaardbaar en ik vraag me af wanneer die blinde bouw- en uitgavewoede van de huidige meerderheid zal ophouden. Wie roept ze een halt toe?
Middelkerke wil zich nog veel meer profileren als stripgemeente
Wie regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer of wie ze ziet voorbijrijden, weet dat de trams, die onze kuststrook op en af rijden, tegenwoordig reclame maken voor allerlei bedrijven en dat in allerlei kleuren. Middelkerke investeert ook in deze vorm van publiciteit om nog meer (!) toeristen naar hier te lokken. Van mei tot eind september 2016 rijdt er een kusttram, met volgende advertentie.
“De kusttram is een ideale manier om veel toeristen te bereiken. Wie aan de kust verblijft, kan op een goedkope en vlotte manier de kusttram nemen en afstappen aan een halte in Middelkerke of Westende", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele. “Tijdens de zomer rijden er ook bussen in een vijftal centrumsteden met dezelfde bestickering. Wie een bus of tram ziet rijden, mag gerust een foto nemen en doorsturen naar onze digitale kanalen", aldus nog de burgemeester.
Het stripfestival Elke zomer en dat sinds 1987, grijpt een stripfestival plaats. In 2016 is dat van 15 tot en met 25 juli, dus voor de dertigste keer (!!). Een dubbel jubileum! Het staat namelijk deze keer ook nog in het teken van 70 jaar Lucky Luke. Jullie kunnen er meer over vernemen op http://stripfestivalmiddelkerke.be/index.php/nl/ Hieronder zien jullie de affiche met de sponsors
Het festival wordt georganiseerd door de vzw Stripfestival met als bestuurders Chris Cordier, diens echtgenote Martine Verhaeghe, beide tewerkgesteld door de gemeente, respectievelijk bij de ‘schilderdienst’ en bij de ‘dienst bevolking’ en hun zoon Jens. De organisatoren konden vanaf de start rekenen op een vlotte medewerking van de gemeente, destijds bestuurd door een Volksunie - burgemeester, partij waartoe Chris zelf ook behoorde. Dat was zeker geen nadeel. Ook onder het huidig bestuur zijn de samenwerking en medewerking optimaal. Een succesvolle organisatie mag daar natuurlijk eerder op rekenen, maar het zal iedereen wel opvallen dat voor het stripfestival (ongewoon) veel reclame gemaakt wordt, soms drie reclameborden op 100 meter. Ik wil niet beweren dat de gemeente die borden betaalt of plaatst, dat weet ik niet, maar sommige tekens wijzen er toch op dat we hier te doen hebben met het troetelkindje van ons gemeentebestuur. Voor de komende drie jaar gaat het festival, samen met de gemeente Middelkerke, waarschijnlijk in zee met de 3D events van Patrick Mortier.
Striprommelmarkt Van 30 juli tot en met 6 augustus 2016 van 7 uur tot 18 uur staat vanaf de Alexandre Ponchonstraat tot aan de Louis Logierlaan ook nog een striprommelmarkt. Meer info daarover heb ik niet gevonden.
De stripbeelden Iedere toerist die in onze gemeente verblijft of er even op bezoek is en ja, misschien ook elke inwoner, zal wel al de 17 stripbeelden op de zeedijk, het ene al mooier of sprekender dan het andere, bewonderd hebben. ‘Zeedijk’ betekent Middelkerks gedeelte van de dijk en ja, de traditie (?) wil volgens Michel Landuyt dat ze daar geposteerd werden sinds 1997 waardoor ons bestuur onze gemeente nu al bijna 20 jaar ‘een stripgemeente’ wil/mag/kan/durft noemen. Is de reeks stripfiguren nu misschien uitgeput geraakt? Helemaal niet! Om er slechts enkele te noemen: ‘Asterix en Obelix’, de ‘Kampioenen’, ‘Kuifje’, ‘Sjors en Sjimmie’, ‘Knabbel en Babbel’, ‘De Blauwbloezen’, ‘Kwik en Flupke’, … De volledige alfabetische lijst van alle stripfiguren vinden jullie op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_stripfiguren Waarom ‘Filiberke en Pekkie’, aangekondigd door de artieste Monique Mol op 15 mei 2015 er nog steeds niet staat, dat weet ik niet. Nu komt dus jaarlijks een bedrag van circa 25.000 euro vrij. Wie alle beelden wil bekijken, vindt er een afbeelding van op http://users.skynet.be/martinod/stripbeeld-nl.html of op de website van de gemeente http://www.middelkerke.be/nl/stripstandbeelden
De stripgevels Origineel is de idee nu wel niet want Antwerpen en vooral Brussel hebben het voorgedaan: gevels van gebouwen en huizen beschilderen met stripfiguren. Zie op http://users.skynet.be/martinod/stripmuur-nl.html hoe die gevels er in onze hoofdstad uitzien. Een voorbeeld: Antwerpen (links) en Brussel (rechts)
Volgens Janna Rommel-Opstaele brengen duizenden toeristen daarvoor een bezoek aan Brussel en daarom hoopt ze ‘dat heel wat stripliefhebbers ook een ommetje naar Middelkerke zullen maken om onze stripgevels te bewonderen’. Zowel de gemeente Middelkerke als Toerisme Middelkerke vzw trekken de komende jaren belangrijke budgetten uit om te investeren in het stripgebeuren. Zie je wel? Nog dit jaar worden de eerste twee stripgevels beschilderd. Daarmee start het gemeentebestuur een nieuwe traditie, zeg maar ‘gewoonte’, waarbij er jaarlijks een nieuwe gevel zal worden onthuld. Daarop zal telkens een tafereel staan met een bekende stripfiguur. Daarna zullen ze met elkaar verbonden worden door een kindvriendelijke fietsroute. De eerste gevelschildering (op de gevel van ‘De Branding’) zal Lucky Luke als onderwerp hebben als nog een bijkomend eerbetoon aan de 70ste verjaardag van het wereldwijd bekende strippersonage van Morris.
De tweede wordt Robbedoes, op de muur van de ‘Calidris’. Dat laatste is merkwaardig want dat is in Westende! Daarmee wordt dus afgestapt van die fameuze zogenaamde traditie dat het stripgebeuren beperkt moest blijven tot Middelkerke. Deze nieuwe projecten zullen weer niet goedkoop zijn. “We willen een kwalitatief verhaal vertellen dat jaren mee gaat. Een stripgevel kost ongeveer evenveel als een stripstandbeeld op de dijk. Voorlopig komen er geen stripstandbeelden bij. Het budget dat zo vrij komt, wordt besteed aan de stripmuren.” aldus schepen van toerisme Michel Landuyt, die verder uitlegt dat zowel de muur als het schilderwerk behandeld worden met graffitiwerend product. Ik neem aan dat het niet de bedoeling is dat Michel zelf de handen uit de mouwen zal steken om de kosten te drukken, alhoewel ik hem op de website van wtv klaar zie staan met de verfborstel in de hand. Maar ja, wat doet een politicus niet allemaal om sympathie op te wekken bij de toekomstige kandidaat-kiezers?
Zijn ze nu misschien wat aan het overdrijven? Laat mij vooreerst nogmaals duidelijk maken dat ik de stripbeelden op de zeedijk echt mooi werk vind, dat ik het inrichten van een stripfestival altijd al een goed initiatief gevonden heb. En ja, waarom ook geen striprommelmarkt? Maar ... nu er wat kon gespaard worden, willen de (te?) ambitieuze Janna en Michel niet van opgeven weten. Als het nog bij die twee bovengenoemde gevels zou blijven, tot daar toe, maar als er elk jaar weer een beschilderde gevel bijkomt, zal Middelkerke er dan straks niet uitzien als een kinderdorp? Je kunt je natuurlijk ook zodanig proberen te profileren dat het niet leuk en ook niet ernstig meer is.
Toch nog verder profileren? Nieuwe ideetjes nodig? Misschien kunnen de straten in de nieuwe verkaveling tussen de Zeelaan en de Schoolstraat in Lombardsijde de naam van een stripfiguur krijgen: de Marsupilamistraat de Kwabbernootstraat, de Rode Ridderstraat, de Kiekeboestraat, het Robbedoesplein, …? Misschien kunnen straks historische spelen ingericht worden waarin een spannende strijd geleverd wordt tussen Nero en Lambik in het drinkbuswerpen en tussen Jommeke en Urbanus in een ongenadige strijd in het gsm-werpen? Misschien kan vanaf nu aan elke pasgeborene de naam van een stripfiguur gegeven worden? Wie geeft het voorbeeld? Wat vinden jullie van Cedric Maes of van de ééneiige tweeling Annemieke en Rosemieke Verkest of de twee-eiige tweeling Suske en Wiske Smet of van Fanny Debolle of van Natasja Spilbeen of Smurfin Peeters? Hopelijk krijgt ons politiekorps de microbe niet te pakken! Ze kunnen zich toch niet gedragen als die dikke ‘Agent 212’ of als Lucky Luke die de ‘Dalton Brothers’ achterna zit op Jolly Jumper?
Watertorens hebben hun beste tijd gehad: Westende had er vroeger één en Middelkerke zelfs twee. Jullie zien hieronder de oude (en afgebroken) watertorens in Middelkerke (links) en Westende (rechts)
Nu is er nog één in Middelkerke, langs de Logierlaan, ontworpen door L. Simoens, gebouwd in 1961 door aannemer NV Bouwbeton uit Meulebeke, eigendom van de watermaatschappij TMVW. Maar die toren moet er in het najaar van 2016 ook aan geloven. Waarom? Er is vooreerst een probleem vancorrosie(scheikundige aantasting van materialen) en van betonrot. Dat is de schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te roesten, waardoor het beton begint te barsten, wat dus de veiligheid in het gedrang brengt.
Maar ook de manier van werken in een watertoren is niet meer van deze tijd. Bovenin is er een waterreservoir met een inhoud van 800 m³. Door de hydrostatische druk, dat is de druk die uitgeoefend door een statische vloeistof op een lichaam op een bepaalde diepte in die vloeistof, blijft de druk in het waterleidingsnet constant. Die druk is evenredig met het peil van het water: voor iedere tien meter stijgt de druk met ca. 10 N/cm² (ofwel 100 kilopascal). Via pompen wordt het water over het waterleidingsnet verspreid. De pompen werden nu vervangen en er wordt nu gewerkt met zogenaamde frequentie geregelde toestellen, waarmee de aangepaste pompen beter kunnen gestuurd worden en waarmee het verbruik beter kan opgevolgd worden.
Moet de watertoren daarom perse afgebroken worden? Als de toren onherstelbaar is of als er een veiligheidsrisico ontstaat, dan zit er natuurlijk niets anders op. Als herstelling van het betonrot wel mogelijk is en in sommige gevallen is dat zo, dan zou er misschien eens een kosten-baten berekening kunnen uitgevoerd worden. Waarom? Is dat wel de moeite? Een watertoren is toch een herkenningspunt in het landschap en ik vind dat ook een mooi beeld! Er bestaan er hele mooie en kunstvolle die soms zelfs prachtig geschilderd zijn. Kijk maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_watertorens_in_Belgi%C3%AB Zijn dat misschien niet juist zulke beelden die mee Vlaanderen’s rijkdom uitmaken? Die van Middelkerke is nu wel niet van de mooiste, maar toch …
Het kunstwerk ‘Salacia’ zal niet langer een technisch en financieel probleem zijn Bovenaan de af te breken toren, werd ter gelegenheid van Beaufort 3, in 2010, een kunstwerk aangebracht van de Nederlandse kunstenares Tamar Frank. “Het moet een artistieke meerwaarde geven aan de toren, waarvan de kroon om de zeven minuten een andere kleur krijgt en omgetoverd wordt van watertoren naar vuurtoren. Het ruisen van de zee en het suizen van de wind worden vertaald in een subtiele beweging en langzame kleurschakering van de lichtstralen. Frank gebruikte daarbij ragfijne nylondraad, gespannen om de twee centimeter. De gekleurde draden worden overdag beschenen door de zon en ’s nachts uitgelicht. Dat spel moet een magische sfeer creëren.”
'Salacia', genaamd naar een Romeinse zeegodin, heeft de gemeente bij de aankoop in 2009 36.000 euro gekost, 'De bewoners van de wijk (zijn daarmee soms de uitbaters van het naastliggend restaurant bedoeld?) zouden, volgens toenmalig schepen Carine De Jonghe, al langer vragende partij geweest zijn om iets te doen met ‘hun’ toren. Misschien goed bedoeld … en goed gestart, maar… Er werd al vlug vastgesteld dat de installatie niet bestand was tegen het gure zeeklimaat. Ze viel dan ook al vlug ten prooi aan roest. Had men dat niet kunnen/ moeten voorzien? Op 9 februari 2011 werd een eerste defect vastgesteld. Een tweede volgde op 16 maart 2012. Bij nazicht bleek dat 7 defecte armaturen moesten vervangen worden. De LED lichten konden niet afzonderlijk vervangen worden, omdat ze verwerkt zitten in de printplaat verbonden met de armatuur. Uit eerste berekeningen bleken de herstellingen te duur uit te vallen en daarom werd toen beslist het licht voorgoed te doven. Dat was, volgens Michel Landuyt, schijnbaar niet naar de zin van ‘veel’ inwoners. Bij de firma die de oorspronkelijke armaturen leverde, konden gelukkig nog originele stukken gevonden worden voor de ‘luttele’ prijs van € 4.479,73 (BTW incl). En zo gingen de lichtjes weer aan in maart 2014 en tevens ging er een licht branden bij lichtspecialist Dominique Borgonie uit Middelkerke. Hij zorgde voor een betaalbare oplossing (?). "Ik heb de verlichting vereenvoudigd tot enkel een binnenkring, waardoor het licht nu van binnen naar buiten schijnt, door de ramen. Daardoor hebben regen, zoutlucht en gure wind er geen vat meer op. De lichtsferen duren een klein uur en dat in blokjes van 3 minuten, gebaseerd op het lichtscenario van kunstenaar Tamar Frank." En zo was het kunstwerk in ere hersteld (dixit Michel).
Er komt een uitkijktoren in de plaats En toen had Michel een nieuw ideetje. Waarom van die hoge watertoren geen uitkijktoren maken? Dus, van watertoren over vuurtoren naar uitkijktoren!! Dat zou toch een fameuze nieuwe attractie zijn? Men zou er namelijk kunnen genieten van een uniek (wat houdt hij toch van dat woord!!) uitzicht over het beeldenpark, dat al deels gerealiseerd werd, en natuurlijk ook over de unieke Warandeduinen en … over het hinterland. Geen slecht gedacht, ware het niet …… dat er weer zo’n duur prijskaartje aan vasthangt, namelijk 250.000 euro, volgens mij een uitzinnig hoog bedrag. Of de prijs van het ontwerp door een studiebureau daarbij inbegrepen is, dat weet ik niet. Of dat geld nu uit een ‘investeringspotje’ komt of uit een kous in de kelder van het gemeentehuis, het is belastinggeld en enorm veel ook.
En … zal men wel een voldoende goed uitzicht hebben over de omgeving? Die nieuwe attractie zal namelijk een heel stuk kleiner worden. Waar de watertoren nu 51 meter hoog is (in plaats van de in sommige media vermelde 60 meter), zal de uitkijktoren slechts iets meer dan zeven meter tellen. Zal men de duinen niet moeten ‘aftoppen’? Zullen de daken van de huizen in de Logierlaan het zicht naar het hinterland niet belemmeren?
‘I can hear it’, de hoornen van Ivars Drulle, blijven, zoals nu, verdoken achter een duin.
En … zullen die ‘vele’ inwoners nu niet klagen omdat 'hun' toren zo klein geworden is?
Mijn vorige artikels over dit onderwerp (in de map ‘Kunst’ 13.04.2009 ‘Beaufort03 in Middelkerke’ 24.12.2012 ‘Beaufort Evolutie’
Bronnen ‘Het Laatste Nieuws’ van 12.2015 ‘Watertoren wordt kopje kleiner gemaakt’ door Paul Bruneel ‘Het Nieuwsblad’ van 12.2015 ‘Watertoren wordt uitkijktoren’ door Dany Van Loo Wikipedia “Het Laatste Nieuws” van 12.03.2014 “Kunstwerk watertoren schittert toch weer” door Paul Bruneel Communicatie TMVW Gent
Michel Landuyt, schepen van toerisme, heeft op internet gevonden dat Middelkerke de 3de populairste vakantiebestemming is
Op 18 augustus 2014 verscheen in ‘Het Nieuwsblad’ een artikel van kvd met als titel ‘Deze bestemmingen zijn het populairst in eigen land’.
Uit een studie van EuropAssistance zou gebleken zijn dat meer dan de helft van onze landgenoten een vakantiebestemming kiezen dicht bij huis, in plaats van een verafgelegen exotische bestemming. Kapaza, een Belgische zoekertjesgids, zou dat afgelopen zomer ook gemerkt hebben. De site zou veel zoektermen voor vakantieverblijven aan de kust geregistreerd hebben en dat zou volgens hen duidelijk maken dat onze Noordzee nog steeds een trekpleister is. De acht populairste kustbestemmingen in eigen land zouden volgens hen zijn:
Blankenberge
Nieuwpoort
Middelkerke
Oostende
Duinbergen
Zeebrugge
Wenduine
Westhoek
Ik was wel benieuwd op hoeveel zoekertjes Kapaza zich steunde om die rangschikking op te maken. Ik heb tevergeefs geprobeerd daar achter te komen. Dat belet schepen van toerisme Michel Landuyt echter niet van die ‘enquête’ gebruik te maken om er een klein artikel aan te wijden in het partijblad ‘open vld blik’ jaargang 5 nr 2 van september 2014, mijn favoriete blad (tussen haakjes en tussen aanhalingstekens) omdat ik er steeds weer stof in vind voor een blogartikel. Michel is daar een meester in: gunstige enquêtes gebruiken om Middelkerke te bejubelen maar ongunstige afbreken omdat ze ofwel met een aantal factoren geen rekening houden ofwel van een verkeerd standpunt vertrekken ofwel … noem maar op.
Het ligt niet in mijn bedoeling met het hiernavolgend artikel Middelkerke af te breken, maar ik moest reageren op de bewering van de schepen, die volgens mij op valse grondvesten staat.
Wat denken jullie van de volgende bewering? “Tussen Knokke en de Franse grens, over een totale lengte van zo’n 67 km, kom je vele kleine en enkele grote plaatsen tegen. Bekende plaatsen als Knokke, Blankenbergeen Oostende trekken jaarlijks vele vakantiegangers. Maar ook De Panne, Koksijde, De Haan en Nieuwpoort zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen……. De verschillende plaatsen hebben ieder een eigen karakter en zijn geschikt voor families met kinderen, jongeren en ouderen.”
Dat staat op de website van ‘Youropi’, die beweert ‘Alles over citytrips in de leukste steden én informatie over wat er dichterbij huis te doen is, aan te bieden aan 1 miljoen bezoekers per maand: de restaurants, de leukste pleinen, de verborgen straatjes, de winkels, de hotels, de bed & breakfasts, de café’s, de bijzondere activiteiten en de evenementen overzichtelijk gerangschikt op één site.’ Hebben ze Middelkerke misschien vergeten of kennen ze onze badplaats niet?
De beschrijving van al onze kustplaatsen in één kort zinnetje, ziet er bij hen als volgt uit: ‘Blankenberge, dé gezinsbadplaats. Bredene, de kleine badplaats die bekend staat om haar prachtige duinen. De Haan, de kleine charmante badplaats. De Panne, de gezellige badplaats aan de Belgisch-Franse grens. Knokke, de mondaine badplaats. Koksijde, de veelzijdige en gezellige badplaats. Middelkerke, de badplaats bekend vanwege het jaarlijks stripfestival. Nieuwpoort, een historische stad met de grootste jachthaven van Europa. Oostduinkerke, waar het garnaalvissen nog te paard beoefend wordt. Oostende, de grootste plaats van de kust. Veurne, de charmante gezellige stad op slechts 6 km van de kust en van Noord-Frankrijk. Westende, de kleine rustige badplaats. Zeebrugge, de badplaats met de grootste vissershaven van België.’
Moeten we daar tevreden mee zijn? Westende is inderdaad zeer rustig, te rustig, er gebeurt nauwelijks iets. Middelkerke en zijn jaarlijks stripfestival!!! Hoe verdienstelijk dat ook mag zijn!
In de rubriek ‘Meer Info’ lees ik dan ‘Middelkerke is een typische badplaats met de voor de Belgische kustplaatsen kenmerkende hoogbouw aan de Zeedijk. Men zegt dat men er het meeste zonuren heeft van de gehele kust. Niet gek dus dat het strand hier een zo belangrijke rol speelt.’ Die hoogbouw verhindert wel dat de zon ’s voormiddags de dijk bereikt!
We kunnen verder ook nog informatie lezen over allerhande facetten van het kustleven ’s zomers.
Winkels ‘Lekker shoppen tijdens je verblijf aan de Belgische Kust? Knokke en Oostende doen niet onder voor de grote steden. Maar ook in de kleinere kustplaatsen tref je prachtige winkels, exclusieve boetieks en leuke shops. Helemaal leuk zijn de verruimde winkelopeningstijden waardoor vele winkels ook op zondag open zijn.’ In het daarbij vermeld overzicht met 23 winkels, vind je niet één Middelkerkse.
Restaurants ‘Laat je de toeristische eetschuren links liggen dan is er nog steeds heel veel keuze uit leuke, bijzondere en luxe restaurants. Uiteraard staat hier in de zomer het pannetje mosselen voor je klaar en kun je de overheerlijke garnaalkroket zo’n beetje overal krijgen.‘ Op 63 vermelde restaurants, de leukste, beste en meest bijzondere vond ik enkel ‘Mange Tout’!
Evenementen "Een weekendje weg of vakantie vieren aan de Belgische Kust wordt extra leuk met de vele evenementen die er worden gehouden: gratis concerten, geweldige vuurwerkfestivals of kleine evenementen voor familie en kinderen, bloemenjaarmarkten en –corso’s." Echt waar, volgens hun evenementenlijst schijnen er in Middelkerke geen evenementen plaats te grijpen!!
Uitgaan "Genieten van een lekker pintje of van een glaasje wijn? Of toch liever tot in de kleine uurtjes op stap? Van grote disco’s in Knokke, Blankenberge en Oostende tot de gezellige café’s, bars en terrassen in de kleinere kustplaatsen." Ook dat schijnt niet te bestaan in Middelkerke!
Hotels "Je kunt kiezen voor een appartement, bed & breakfast of (luxe) hotel. Iedere badplaats heeft haar eigen sfeer en mogelijkheden." Op 29 geselecteerde hotels ‘op basis van verschillende criteria’ wordt enkel ‘Harmonie’ in Westende vermeld.
En/Of, wat vinden jullie van de informatie door ‘HotelsSpecials’? “Heerlijk met je voeten in het zand uitkijkend over de golvende zee. Wat wil een mens nog meer! Het is prima vertoeven tijdens een last minute aan de kust. Naast het heerlijke zandstrand, wat ideaal is voor het bouwen van zandkastelen, zijn de omringende badplaatsen bijna net zo aantrekkelijk.”
Activiteiten aan de kust “Ben je met kinderen? Dan moet je tijdens een hotel aanbiedingen aan de kust zeker even een bezoekje brengen aan pretpark Plopsaland De Panne. Deze stad heeft hiernaast nog veel meer te bieden zoals prachtige duinen, natuurreservaat De Westhoek en is ook prima gelegen voor een uitstapje naar buurland Frankrijk! Uitgaan is ook goed mogelijk tijdens een hotel arrangement aan de kust in de grotere steden zoals Knokke, Blankenberge en Oostende die bekend staat als “koningin der badsteden”. Geniet tijdens een weekje aan de kust ook van de vele streekproducten zoals de Belgica Mossel, de Vlaamse grijze garnaal en de vele bieren uit de streek. Ook voor de actieliefhebbers is dit een prima bestemming waarbij er vele watersportactiviteiten zijn zoals zeilen, surfen, varen en duiken.”
Leuke tips “Tijdens een vakantie aan de kust zijn er talloze uitstapjes mogelijk. Verken de Vlindertuin in het Zoute of ontdek de onderwaterwereld in Sea Life Blankenberge. Ook een bezoekje aan het Oostends Historisch Museum De Plate of natuurgebied Het Zwin is zeker de moeite waard tijdens een hotelarrangement aan de kust. Tevens behoort een bezoek aan de historische stad Brugge tot de mogelijkheden tijdens je bezoek aan de kust. Bewonder het stadshart met historische gebouwen, prachtige bruggen over de reien en talloze paardenkoetsen en waan je in de middeleeuwen.”
En de ‘Dronkenput’ dan? Op de 95 vermelde hotels is er 1 in Middelkerke (Zeegalm Aparthotel ), 2 in Westende-dorp (Westendia en Zon en Zee), 3 in Westende-bad (Alice, Belcasa en Zeeparel Budgethotel)
Of ik dat nu allemaal zelf geloof? Natuurlijk niet! Vanzelfsprekend heeft Middelkerke iets meer te bieden. Het was alleen mijn bedoeling erop te wijzen dat je op internet een onoverzichtelijke massa aan informatie kunt vinden, over elk onderwerp. Je kunt er uit selecteren wat jou het beste past.
Ik denk dus dat de schepen van toerisme dat dan ook gedaan heeft. Hij zou beter de toeristische sites over de Belgische kust eens afschuimen of laten afschuimen om na te gaan of Middelkerke eerst en vooral op een billijke manier beoordeeld wordt en zo nodig bijkomende informatie laten plaatsen om zijn kustgemeente beter te promoten. Elk zegge het voort!
Waaraan denken jullie als het woord ĀWestendeĀ valt?
Het gebeurt vaak dat iemand mij vraagt waar ik woon. Als ze dan ‘Westende’ horen, dan gaat er soms een lichtje branden.
De redenen waarom zijn zeer uiteenlopend. Ik haal hier even de meest voorkomende aan, niet in volgorde van frequentie, noch in volgorde van voorkeur. Ja, daar ben ik geboren of daar zijn mijn ouders geboren of één van beide. Daar wonen mijn ouders of daar liggen mijn ouders begraven. Daar heb ik de lagere school doorlopen. Daar heb ik een tweede verblijf, een villa, appartement of chalet of ‘daar huren wij elk jaar een vakantieverblijf'’. Daar nam ik ooit deel aan een tennistornooi of aan een petanquetornooi of daar speelde ik minigolf. Daar kan een golfliefhebber zijn hartje ophalen. Daar heb ik leren paardrijden. Daar heeft mijn kampeerwagen jaren op een camping gestaan of daar zijn wij elk jaar op camping. Daar bevindt zich mijn lievelingsrestaurant. Daar kan je rustig wandelen of fietsen, vooral in het achterland. Daar heb ik eens een auto-ongeval gehad. Ik heb daar heel wat postkaarten over.
Bovenstaande zinnetjes zijn natuurlijk ook toepasselijk op veel andere plaatsen of dorpen of gemeenten.
Daarom nu even de zeer specifieke herinneringen. Ik ben daar lid van de surfclub. Daar heb ik gevoetbald bij Davo. Daar heb ik leren zwemmen in de ‘Lac aux Dames’. Daar ben ik soldaat geweest, nu ja, in Lombardsijde dan. Daar heb ik ooit een vakantie in groep doorgebracht in ‘Zon en Zee’, in ‘Ons Rustoord’, in de ‘Marçunvins of Calidris of in Home Crombez’ of in de Vacarsa. Is dat niet daar waar dat prachtig ‘rond gebouw’ Belle Vue of ‘Rotonde’ te bewonderen is? Spijtig dat er geen restaurant meer is! Is het niet daar waar dat ooit zo bloeiend vakantiecentrum vervangen werd door puinhopen en verloederde gebouwen? Is het niet daar waar de bunkers van de Bamburg-batterij uit de tweede wereldoorlog, midden in het natuurgebied ‘Schuddebeurze’ staan? Daar is toch die typische villa ‘Les Zéphyrs’? Is het niet in de duinen van W. dat je nog overblijfselen terugvindt van de Atlantikwal? En waar nu een mooi natuurgebied aangelegd werd met wandelpaadjes? Daar gaan wij vaak stappen met onze wandelclub. Daar heb ik nog deelgenomen aan het visweekend. Mijn partner is afkomstig van Westende of daar heb ik hem/haar leren kennen.
En voor de ouderen Was dat niet ooit ‘de parel van de kust’? Ik heb daar nog ooit in het ‘Westend Hotel’ gewerkt of ‘Mijn moeder heeft ….’ Ik denk aan lang vervlogen tijden: aan de mondaine badplaats. Is dat daar waar je nog enkele typische cottages te zien krijgt?.
Ik waar denk ik zelf aan als ik ‘Westende’ hoor? Ja, daar woon ik. Daar hou ik van!
Natuurlijk zijn er hier mooie plekjes, veel zelfs. Wie naar het strand, de zee en de duinen kijkt, kan moeilijk ontkennen dat dit een prachtig schouwspel is. Echt uniek is het wel niet, want de kustplaatsen gelijken min of meer op elkaar. De dijk, de ĀRotondeĀ uitgezonderd, is een ander geval. Men kan dit bezwaarlijk bewonderenswaardig noemen: een tien verdiepingen hoge muur en Ās zomers overbevolkt en ingenomen door terrassen en allerlei verhuurzaken. Een getalenteerd fotograaf kan van elk plekje op aarde iets moois maken: de gepaste voor- of achtergrond, het spel van zon en wolken en water, de juiste verhouding van licht en duisternis of de zonsopgang of Āondergang die een speciaal effect hebben op de omgeving. Maar, dat bedoelde ik eigenlijk allemaal niet. Ik wou het hebben over die andere plaatsen waardoor je spontaan getroffen wordt: een lange rij bomen langs een waterloop of een mooie alleenstaande boom, een verzicht, een markt- of plein met historische gebouwen, een stemmig pleintje, een monument tegen een mooie achtergrond, speciale architecturale gebouwen, een park met vijver, enzovoort... Nu ben ik maar een beperkt amateur - fotograaf, dat hebt u natuurlijk al lang gezien. Toch ben ik op zoek gegaan naar mooie beelden van het dorp of van de badplaats. Ik moet toegeven dat ik er geen gevonden heb. Maar misschien ben ik eraan voorbij gegaan? Wat iemand mooi vindt hangt ook af van zijn/ haar persoonlijke smaak. Misschien geraakt men na een heel leven zo aan zijn dorp gewend, dat men de mooie plekjes niet meer ziet? Je kan ze natuurlijk niet zomaar uit het niets te voorschijn toveren. Misschien kent u er zo eentje? Wie stuurt mij toch een foto van zoĀn bezienswaardigheid? Met uw toelating zal ik die dankbaar opnemen in een volgende blog.
Op 8 oktober 2008 was het twee jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en dat Ronny Reynaert zich kandidaat stelde en tezelfdertijd zijn goed beklante instelling ĀDe KroonĀ sloot. Dat was natuurlijk een kwaaie slag voor het dorp. Het gebouw zou afgebroken worden. Borden en plannen duiden er wel op dat daar iets in de plaats komt, maar wanneer? Is er dan toch een overaanbod op de vastgoedmarkt?
Wat, gezien de naam wegens de aangebrachte beplantingen, mooi zou kunnen zijn, is het Rozenpad, een zijpaadje van de Heidestraat. Helaas ziet de werkelijkheid er anders uit. U ziet het: onverzorgde rozenstruiken, overal onkruid, twee smalle betonplaten liggen hoger dan de aarde zodat een fietser of een wandelaar er steevast over struikelt. Wat las ik nu ook weer in de ĀBurgerkrantĀ Nr 2/2008? ĀMiddelkerke is ook een bloemengemeenteĀ?
Wie het goed voor heeft met ons dorp, zoals ik, ziet met lede ogen hoe het nog dagelijks achteruitboert. Voor wie mij niet zou geloven, geef ik hierna enkele voorbeelden.
Opslagplaats van de firma ĀSoetaertĀ
Natuurlijk begrijp ik dat een firma zijn gerief ergens moet kunnen opstapelen. Ik weet ook dat ijzeren poutrellen roesten, maar wat ik bedoel is dat de omheining misschien eens kan hersteld worden en dat het zicht vanaf de straat misschien kan verbeterd worden door het plaatsen van een haag of een scherm.
Duinenzicht ĀnieuwĀ gebouw
In 2007 vonden de verantwoordelijken van de politievakbond dat er nog niet voldoende geld verspild was. Daarom lieten ze nog een clubhuis bijbouwen. Het is nooit verder geraakt dan de ruwbouw en biedt nu een troosteloze aanblik aan de voorbij wandelende en voorbij fietsende bewoners en toeristen.
Zon en Zee
Natuurlijk moeten wij aanvaarden dat de vennoten - eigenaars van de grond waarop ooit Zon en Zee ons dorp alombekend maakte, geen risicoĀs willen lopen als ze vaststellen dat de verkoop van appartementen, op zijn zachtst uitgedrukt, begint te stagneren. De ruines, die er waarschijnlijk gekomen zijn om geen leegstandtaksen te moeten betalen zijn het enige dat nog herinnert aan de oude glorie. Het is niet mooi om te zien, maar kan er misschien een afscherming geplaatst worden om die miserie wat te camoufleren?