Waar is de tijd dat er helemaal geen plein was in Westende-dorp? In mijn jonge jeugd lag er op de hoek van de Dorpplaats, zo heette de Westendelaan toen nog, en de Hofstraat een verwaarloosd stuk grond. Dat zien jullie min of meer hieronder links. De kermiskramen, tijdens de jaarlijkse mei-kermis, werden opgesteld rond de tearoom Ter Duinen, toen uitgebaat door Camiel Strubbe. Zoals op onderstaande foto rechts duidelijk te zien is, lag er daarachter een grasplein, waar nu het huis van notaris Porters staat. Daar konden de woonwagens terecht. De attracties, boksautos, schuiten, slingers, kindercarrousel, schietkraam en frietkraam werden opgesteld langs de Duinenlaan.
Er werd, bij speciale gelegenheden, kermissen, jubilea en trouwfeesten, gevierd en gedanst in De Kroon bij de familie Derudder en in de Essex Scottishlaan in de Casino bij Cyriel Couvreur en later bij Leon Bonnet. Daar stond zelfs een groot kleurrijk dansorgel op boekensysteem waaruit de modernste schlagers van toen weerklonken.
Toneelstukken werden opgevoerd in de parochiezaal van De Tap, langs de Vakantiestraat, toen nog Rustoordstraat. Zangcrochets, die toen erg in de mode waren, volgden elkaar op en het dorp kon toen zelfs bogen op enkele verdienstelijke zangeressen die elkaar naar de kroon staken.
Er was dus geen vraag naar overdekte tenten op een evenementenplein. Die waren toen trouwens bijlange nog niet in de mode. Er waren toen uiteraard veel minder autos, maar wel veel meer kerkgangers. Die vervulden te voet hun zondagse plicht, behalve de rijke boeren, maar die parkeerden hun wagen langs de straat, bij voorkeur voor één van de talrijke cafés, die het dorp toen rijk was: De Kroon, Wiskes, Maria Prees, Koarel Ramon of De Graaf van Vlaanderen. Een parkeerplein was dus niet echt onontbeerlijk. s Vrijdags trok de Westendenaar met de fiets of zelfs te voet (!) naar de markt in Nieuwpoort. Er was geen inwoner die vond dat hier toch ook een marktdag zou moeten ingericht worden en dat daarvoor een marktplein nodig was.
Westende krijgt een geschenk De gemeenteraad van Westende was toch eigenlijk wel van mening dat het opstellen van de foorinrichtingen in de Duinenlaan het verkeer hinderde en een gevaar voor de kinderen opleverde. Werden daarover onderhandelingen gevoerd? Kende iemand de eigenares van het stuk bouwland van 50 op 60 meter, welke de hoek vormt van de Dorpplaats en de Hofstraat, juist tegenover de parochiekerk? Op 21 juli 1950 verscheen in het weekblad De Zeewacht dat zij die grond aan Westende wilde schenken. Het artikel vermeldde verder Aan de woning van de heer H. Calie zal nog een woning aangebouwd worden en de beide zijden, niet palende aan genoemde straten, zullen voor bouwgrond voorbehouden blijven. Dit plein zal met boompjes beplant worden en met de kermissen zullen de foorlieden er hun tenten kunnen opslaan. Arthur Meynneplein zal de naam ervan zijn. Met een schrijven van 26 november 1950 bevestigde Hector Vermeulen, brouwer uit Ieper aan de gemeenteraad dat zijn echtgenote inderdaad bereid was een deel van het perceel, gekend bij het kadaster Sie A nr 124a 3 12b 122k 122 l, met het doel er een openbare plaats op te richten, aan de gemeente te schenken op voorwaarde dat deze plaats te eeuwigen dage «Arthur Meynne Plaats» zou genoemd worden. Het gebaar van Mevrouw Valeria Anna Camille Theresia Meynne afkomstig uit Nieuwpoort, die het grondstuk van haar vader Arthur geërfd had, werd in ieder geval bijzonder op prijs gesteld. De gemeenteraad aanvaardde de schenking in zijn zitting van 7 december 1950. De raad beslist op 13 mei 1952 Ir Van Rysselberghe te gelasten met het ontwerpen van de nodige werken voor de verharding en de aanleg van het plein. De ter plaatse liggende oude keien moesten daartoe aangewend worden.
Waarom spreekt men nog steeds van het marktplein van Westende niettegenstaande de in de schenkingsakte opgenomen voorwaarde? Natuurlijk is marktplein eenvoudiger uit te spreken dan Arthur Meynneplein. Maar
dat plein is geen plaats waar een wekelijkse of een andere markt plaatsgrijpt. Niettegenstaande pogingen van schepen Maesen konden nooit meer dan een paar marktkramers naar Westende gelokt worden. Daarvoor verplaatst de toerist zich niet van bad naar dorp en de autochtone inwoner vindt gemakkelijker en beter zijn gading in Nieuwpoort.
Hoe ziet het plein er nu uit? Volgens De Sirene: De markt van Westende heeft een grote metamorfose ondergaan. Het is de bedoeling dat de markt, samen met het eerder aangelegd plein voor de kerk, één visueel geheel vormt door het gebruik van dezelfde verhardingsmaterialen. Mogen we dat gelukt noemen? Eigenlijk wel. Dat mag blijken uit de onderstaande foto links die ik even van het informatieblad geleend heb.
Het feit dat de Westendelaan tussen beide doorloopt is natuurlijk een handicap. De nieuwsbrief van de gemeente vermeldt het volgende:
Het vernieuwde marktplein is een multifunctionele oase in Westende-dorp geworden. Er zijn 56 parkeerplaatsen voorzien, en de overige ruimte werd ingericht voor fietsers en bezoekers. Je kan er op adem komen na een fietstocht op de vele rustbanken in tropisch hardhout, terwijl je je fiets veilig parkeert in een van de vele fietsrekken. Het geheel is omgeven door een groene gordel van bomen, hagen en beplanting.
Waarom toch zon bombastische, hoogdravende, opgeblazen tekst? Wat is een multifunctionele oase? Heeft een rustplaats dan meerdere functies? En één zijde van het plein met bomen vormt nog geen groene gordel. Zijn bomen en hagen dan geen beplanting? In tegenstelling met de geruchten die de ronde deden, krijgt Westende geen kunstwerk. Ging het volledig budget misschien naar de transcendente metamorfose in Middelkerke? Maar sedert wanneer is dat een probleem voor onze bestuurders? Vóór en tijdens de renovatie stonden hier twee parasols die dienst deden als kunstwerk. Deze constructies dienden oorspronkelijk als overkapping van de speelkoer in een gemeenteschool en werden gerecupereerd toen ze daar overbodig geworden waren. Ziehier twee fotos van de aan gang zijnde werken en van
de kunstwerken.
Zoals in Middelkerke, zijn de handelszaken op het plein in Westende ook niet van aard om een sfeer van drukke handelsactiviteit te creëren. Aan de ene zijde een beenhouwerij, van het plein gescheiden door de Hofstraat en aan de andere zijde, op het plein zelf (zie fotos hierboven) vanaf de hoek een bank met ingang juist op de hoek met de Westendelaan, daarnaast in de volgende orde, een zelden bemand immobiliënkantoor Moenaert, een broodjeszaak De Broodmand, een schoonheidssalon Esthetic Beauté, de doopsuikerwinkel t Suikerbuikje, een rijschoolbureau en tenslotte het ijssalon Top Ice. Het is wel al een verdienste dat ze er zijn en ik hoop dat ze kunnen overleven.
De markt wordt ingehuldigd op 22 januari 2012 Uit De Sirene en uit de Nieuwsbrief van de gemeente konden we vernemen dat Westende ook zijn inhuldiging krijgt.
Om 11 uur wordt het plein feestelijk en om 11u30 officieel geopend. Bezoekers zullen niet alleen de nieuwe functionaliteiten van de markt kunnen ontdekken maar ook kennis kunnen maken met de handelaars. Daarna volgt een optreden van Jan Zonder Trees en DJ Luc. Nadien volgt een nieuwjaarsreceptie waar je gratis een glaasje kan drinken. In de overdekte tent stellen de handelaars hun beste producten voor van voeding tot drank, van tuinaanleg tot decoratiematerialen.
Een gebrekkige tekst, die ik wat bewerkt heb, maar goed, we hebben het begrepen! De werkelijkheid zag er echter een beetje anders uit. Het was een organisatie van de handelaarsbond van Westende in samenwerking met het gemeentebestuur. Er was voor alles gezorgd: een verwarmde reuzentent, toilet, springkasteel en een extra podium voor de attracties.
De functionaliteiten vielen daardoor niet echt op. Binnen waren een aantal degelijke standjes opgesteld: kruidenier Van Vlaenderen, tearoom Ter Duinen, springkastelen Babelou, autohandel Cassiman, Top Ice, Zeekameel, schoonheidsinstituut Mani e piedi, verzekeringen Natacha Lejaeghere, tuinen ??,
. Misschien vergat ik er nog wel één! Middenin stond de toog, waar bonnetjes verkocht werden. Van een gratis glaasje op een nieuwjaarsreceptie was dus geen sprake. De dranken waren wel verzorgd en de bediening vriendelijk. Hoewel ik een andere verplichting had, heb ik nog tot 11u50 gewacht voor de officiële opening en de ermee gepaard gaande toespraak, maar daartoe werd bij mijn vertrek nog geen aanstalten gemaakt. Ook de attracties moest ik dus noodgedwongen missen. Weer Middelkerks uur, zeker? En zeggen dat ik mijn hele leven geleefd heb volgens het principe ... en vijf minuten na het uur is het uur niet meer
..
Waarom ik het deze keer niet heb over de kostprijs? Eigenlijk heb ik er geen informatie over gevonden, noch op een informatiebord, noch in het verslag van een gemeenteraadszitting. Natuurlijk had ik de kostprijs kunnen opvragen. Het zal wel weer een dure zaak geweest zijn, een verbetering natuurlijk tegenover vroeger, maar misschien wel niet onontbeerlijk. Zware excessen zijn daarbij wel niet begaan en daarom stel ik me minder kritisch op dan gewoonlijk.
|