Zelfs in deze coronatijd is er heel veel nieuws te vermelden over Middelkerke. Wat volgt is wel geen zuivere opsomming, maar toch. Naargelang de gemaakte vorderingen in de diverse projecten, kom ik daar later wel eens op terug.
Minder avondmarkten: nog slechts 17 per zomer. Westende-dorp en Lombardsijde krijgen nog slechts tweewekelijks een avondmarkt, om beurten. In de badcentra blijft de wekelijkse frequentie bestaan. De markten worden er groter. De Kerkstraat in Middelkerke verdwijnt als marktzone. De reden: de impact op het verkeer en de verlamming van de andere activiteiten in de marktzone.
De gemeente heeft de manege Derby (11.000 m²) aangekocht voor 1.171.000 euro. Dat gebeurde om het aanbod op het nieuwe sportpark ‘De Krokodiel’ te verruimen. De manege blijft wel nog open tot september 2021. Na het verdwijnen van de manege in de Badenlaan in Westende-bad om plaats te maken voor een rusthuis, en van de ‘Derby’ blijft in Middelkerke nog slechts “ ’t Snippenhof” in Leffinge over. Tenzij de ruiters “ ’t Koolhof” in Ramskapelle-Nieuwpoort verkiezen. Ik vraag me toch af of dat echt geen gemis zal zijn voor Middelkerke en Westende!
Ons bestuur kocht eveneens de bovenbouw van het Rauschenbergplein. De aankoop van ‘La Terrazza’ vergde 1.010.000 euro en was nodig voor het herinrichtingsplan van het plein: ‘Een puist die verdwijnt’, zegt schepen Henk Dierendonck. De zaak werd uiteindelijk geregulariseerd alhoewel ze lang niet voldeed aan de ruimtelijke voorschriften. De bestaande sportvelden verhuizen naar het sportpark ‘De Krokodiel’. Er zou geen nieuwe horecazaak komen, alleszins niet in het midden van het plein.
In Leffinge en in Westende worden de peuters gescheiden van de kleuters. In de ‘Duinpieper’ in Westende was daarvoor al een vierde lokaal voorzien in de kleuterafdeling.
In een vorig artikel beschreef ik de plannen om het kampioenschap veldrijden op 8 en 9.1.2022 in te richten in het ‘Kamp van Lombardsijde’ of beter gezegd in het ‘Kwartier Nieuwpoort’. Ik maakte me bezorgd over de gevolgen van die massabijeenkomst voor het al jaren beschermd natuurgebied in de kazerne. ‘Natuur en Bos’ schijnt echter zijn fiat gegeven te hebben en Paul Herygers, oud wereld- en Belgisch kampioen, schijnt een ‘uitdagend ontwerpparcours’ uitgetekend te hebben. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe dat eruitziet.
Vanaf 8 maart 2021 startte een bezoekersteam van 52 vrijwilligers de persoonlijke bezoeken aan de 70-plussers. Dat zijn er 4.938 of 25% van alle inwoners, die gepolst worden naar hun mobiliteit van en naar het vaccinatiecentrum in de Oostendse kursaal. Burgemeester Dedecker: “Met de tram is Oostende heel makkelijk bereikbaar vanuit Westende of Middelkerke-Centrum. Er is een regeling getroffen zodat je tijdens je vaccinatie gratis 1.15 u. kan parkeren in de parking onder het Kursaal. De gemeentebesturen van Oostende en Middelkerke bereikten een overeenkomst met enkele vervoerscentrales om gratis minder mobielenvervoer aan te bieden voor mensen met mobiliteitsproblemen.”
Na er jaren verwaarloosd te hebben bijgelegen krijgt de voormalige garage ‘Omnia’ met zijn iconische gevel een ingrijpende make-over. Er komen in het beschermd gebouw appartementen en handelszaken.
Waar hebben we dat nog gezien? Op de zeedijk, de villa Cogels! Vinden jullie dat mooi? Ik niet! Zoiets doet men tegenwoordig met erfgoed!! Spijtig!
Terrassen Het paasverlof 2021 begint op maandag 5 april en eindigt op zondag 18 april. De kustburgemeesters verwachten dan ook vanaf vrijdag 3 april een grote toeloop van dagtoeristen, naast de eigenaars van een tweede verblijf en de huurders van appartementen. Alles zou al uitgekocht of verhuurd zijn! Probleem nummer 1 is de horeca. Om te antwoorden op de vraag naar perspectieven voor de sector, heeft het veiligheidscomité voorlopig 1 mei als mogelijke openingsdatum vastgesteld … na de paasvakantie dus. Dat maakt de kustburgemeesters ongerust, ja zelfs kwaad! Ze vrezen vooral dat ze de toeristenmassa op de dijk niet de baas zullen kunnen. Ze willen tenminste de terrassen en de strandbars openen. Een uitbater van strandbars: “Mensen bestellen hier gewoon een koffie om mee te nemen en gaan dan samen op een bankje zitten. Wat is het verschil met een terras?”.
Zullen er voldoende openbare toiletten beschikbaar zijn op de dijk? De website van de gemeente geeft aan dat de volgende 24 uur op 24 geopend zijn. Eén per badplaats? Voor Middelkerke ter hoogte van de Louis Logierlaan, voor Westende op het Edouard Otletplein. Of kan dat aantal nog verhoogd worden? Dat schijnt te gebeuren.
Op het strand of in de zee?? Als er bediend wordt op de terrassen, mogen de klanten dan door het restaurant of tearoom gaan om zich naar het toilet te begeven? Gezien de uiteenlopende standpunten, wacht ik samen met jullie de verdere ontwikkeling af. Ik kom daar zeker op terug.
In afwachting van de vernieuwing van de doortocht van Lombardsijde werd vanaf 16 februari gestart met de aanpak van het dorpsplein. De tramsporen werden uitgebroken en er kwam een nieuwe laag asfalt. Straks komt er ook nog frisse beplanting, nieuw straatmeubilair en parkeerplaatsen. Die werken moeten tegen het begin van de paasvakantie afgerond zijn.
De grote werken vorderen goed. Onderstaande foto van de nieuwe zwemkom heb ik ontleend aan ‘de Sirene’ van maart-april 2021.
Op 18 januari 2021 werd gestart met het verbreden van de zeedijk van Westende. Vlaams minister voor toerisme Zuhal Demir kwam met ‘eigen ogen’ het project bekijken. En ze zag … dat het goed was. Burgemeester Dedecker en zijn betrokken schepenen hielpen haar daarbij met hun lovende woorden.
Om te eindigen, de recentste coronacijfers voor Middelkerke Inenting (eerste spuitje) van 18+ op 19.3.2021 1.623 van de 17.154 18+ (826 volledig en 797 deels) Aantal besmettingen laatste 2 weken: 111, laatste week 84, laatste 24 uur 10 (cijfers 20.3.2021)
|