Moeten wij straks onze huizen weer verlichten met kaarsen, onze kachels stoken met hout en kolen (of zelfs met Schlamm?), onze straten verlichten met lantaarns op petroleum of gas?
Men zou het gaan vrezen als men de alarmerende berichten in de media mag geloven.
Een gemiddeld Vlaams huisgezin zou in 2008 zo'n 300 euro meer betalen voor elektriciteit en aardgas.
Ook de gemeenten zouden in moeilijkheden komen door de hoge energieprijzen en sommige zouden al denken aan een verhoging van de belastingen om de verlichting van gebouwen en straten nog verder te kunnen betalen? Of is dat maar een voorwendsel?
Ik heb eens mijn energiefactuur bovengehaald om na te gaan hoe de prijs van de elektriciteit in de voorbije dertig jaar gestegen is.
Ik verzeker u dat dit geen gemakkelijke opgave was, vooral niet sedert de vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2003.
Eerst moet je begrijpen met welke bedrijven je allemaal te doen hebt. Ze veranderen voortdurend van naam door fusies, hun taken worden steeds weer herverdeeld,
. Je kunt nu ook kiezen tussen verschillende leveranciers, maar niemand slaagt erin de goedkoopste te vinden.
Een studie van de factuur zelf levert verrassende resultaten op. Eerst stelde ik vast dat de prijs per kWh sinds 1978 gestegen is met 95% van 2, 77 BFr naar 0,134663 E of 5,3865 BFr. Daarbij komt dan nog de BTW die ook verhoogd werd van 16% naar 21%.
Maar dat is bijlange niet alles. Daar komen een hele reeks taksen bij. Vooral de overheid beschikt over een zeer rijke verbeelding: bijdrage warmtekrachtkoppeling, groene bijdrage, bijlage voor de gemeenten ter compensatie van het feit dat ze hun dividenden uit de intercommunales zagen verdwijnen, openbaar domein, vergoeding werkkosten van de reguleringscommissie, sociaal fonds openbare dienstverplichtingen, bijdrage Kyotofonds, financiering van de ontmanteling van nucleaire activiteiten, toeslag voor de financiering van de maximumprijzen voor elektriciteit voor klanten die het financieel moeilijk hebben, energiebijdrage. Noem maar op!
Een normaal mens geraakt er gewoon niet meer wijs uit. Maar iedereen is het er over eens dat vooral de overheid er beter van geworden is.
Maar jullie vragen zich zeker af wat dit eigenlijk te zien heeft met Middelkerke?
Boven onze gemeente, in Lombardsijde, draaien reeds geruime tijd drie van de 130 Vlaamse windturbines (cijfer 2006, er werden reeds 167 bouwvergunningen uitgereikt). Men wil daarmee groene (onuitputtelijke) energie produceren en aldus de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) verminderen en de toename van het broeikaseffect vertragen. Alhoewel sommige wetenschappers betwisten dat windmolens milieuvriendelijk zouden zijn, o.a wegens zicht- en geluidshinder, is dit zeker een verdienstelijke poging. Misschien zullen sommigen nog wat tijd nodig hebben om dat te aanvaarden.
Ik zeg dus maar zoals onze ex- 1ste schepen Wie kan er nu tegen alternatieve energie zijn?
Aangezien deze blog eigenlijk gaat over energieprijzen die de pan uitswingen zou men zich de vraag kunnen stellen of de groene energie op de duur ook die prijzen zal doen zakken. De bedrijven die windtorens bouwen, worden daarvoor ruim met belastingsgeld gesubsidieerd. Ze beweren zelf dat de kostprijs van de nodige primaire energie erdoor verlaagd wordt en de verkoopprijs van hun energie bevat ook investeringskosten in moderne technologieën, zoals windturbines.
Binnenkort zullen we zeker minder moeten betalen? Of ben ik te optimistisch?
|