Laten we eens deze cijfers overlopen om te zien of ze werkelijk zo goed zijn als de partij wil doen uitschijnen of geloven.
Betaalbaar wonen en bouwen
De komende jaren zouden woonuitbreidingsgebieden aangesneden (is dat geen mooi woord?) worden in de Zeelaan van Lombardsijde en in de Badenlaan in Westende.
Ik voeg daaraan toe:
voor zover ze niet onder water staan.
Over dat onderwerp kunnen jullie mijn artikel Nieuwe woonuitbreidingsgebieden in Westende? Bravo! Ze zijn toch niet waterziek, hé? van 20 februari 2011 lezen in de categorie Milieu.
Ik verfoei deze politieke manier van informeren. Wat heeft een jong gezin eraan te weten dat het in de komende jaren (misschien) een sociale woning zal kunnen bezetten? Zeg dan toch welke de juiste vooruitzichten zijn en waarvan het allemaal zal afhangen. Zijn er al afwateringswerken gebeurd, zijn de plannen al goedgekeurd? Enz
Het zou nu toch stilletjesaan moeten gedaan zijn met dat jarenlange zwaaien met steeds weer diezelfde vage beloften. De jonge gezinnen verwachten concrete plannen!
Dat de Open VLD wil blijven inzetten op betaalbaar wonen, dat is lovenswaardig, maar wat zullen ze verder doen? Ook daarover schreef ik al een blogartikel, namelijk op 13 februari 2012 met als titel Op zoek naar een sociale woning in Middelkerke of Westende? Eventjes geduld a.u.b. (zie categorie Sociale woningen.
De blauwe partij is er toch zo fier op dat de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis voor het eerste semester van 2013 slechts 177.601 euro bedroeg en dat de prijs van de bouwgrond met 343 euro hier één van de laagste is van de gehele kust. Vinden jullie zon vergelijking wel correct?
Waar ligt die bouwgrond? Voor een gemeente, met zon uitgestrekt gedeelte landbouwgrond, zou dat wel eens in Schore, Sint-Pieterskapelle of Mannekensvere kunnen zijn. Niet dat het daar niet gezond en aangenaam kan zijn om er te wonen, maar de waarde van een eigendom is er toch duidelijk lager dan in de badplaatsen.
In welke staat zijn die woonhuizen? Misschien werd er in andere kustplaatsen meer en sneller gerenoveerd? Vergelijk maar eens met het moderne sterk gerenoveerde Nieuwpoort!
Belastingen
Open blik VLD: Kustgemeenten scoren uitmuntend inzake personenbelasting en dit geldt ook voor Middelkerke met 5%. Het hoort alleszins bij de top van de Vlaamse gemeenten.
Lees hierover ook mijn artikels Belastingen in Middelkerke: broekzak-vestzak operatie? (van 27 februari 2011 in de map Gemeentebestuur) en Middelkerke: belastingen verminderen en/ of opvrijactie in het vooruitzicht van gemeenteraadsverkiezingen in 2012?".
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 verlaagde het gemeentebestuur inderdaad de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting van 5,5 % naar 5%.
Niet echt sensationeel want in Knokke-Heist, Koksijde en De Panne wordt dergelijke belasting helemaal niet meer opgelegd.
Ex-burgemeester Michel Landuyt verklaarde ooit dat voorzichtigheid geboden is bij het vergelijken van één soort belasting. Daarin had hij gelijk want het is inderdaad rechtvaardiger ook de andere belastingen aan elkaar te toetsen. Hij gebruikt dat argument wel vergelijken - niet vergelijken zoals het hem best uitkomt. Zo beweerde hij enkele dagen geleden nog na een studie van het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) dat men de kustgemeenten niet mag vergelijken met de rest van Vlaanderen.
Middelkerke blijkt namelijk
dubbel zo veel leegstaande panden te hebben dan het gemiddelde in Vlaanderen en het krijgt daarmee de Vlaamse rode lantaarn toegespeeld. Ook de andere kustgemeenten doen het dus allemaal beter.
Als het is om politieke propaganda te maken zijn echter alle middelen goed. Wij (en de jonge gezinnen) mogen ons daar niet op blindstaren. Middelkerke is zeker geen belastingsparadijs, ook niet wat de opcentiemen betreft (1750). Twee vierde plaatsen in de kustrangschikking leveren geen podiumplaats en dus geen bloemen op. Het gaat hier slechts over een onhandige overtuigingspoging van de Open VLD, die daarmee niet aan haar proefstuk is.
Ze zouden nochtans de lasten van de gezinnen (alle) kunnen verlichten door de personenbelasting nog wat te verlagen. De compensatie daarvoor kan gehaald worden uit de enorme ontvangsten door de taks op de tweede verblijven.
Dat zou veel beter zijn dan ze te besteden aan megaprojecten waar de (jonge) gezinnen weinig of geen baat bij hebben.
Voorzieningen
Het aantal plaatsen in de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang is vergelijkbaar met deze van andere middelgrote kustgemeenten. (244 plaatsen en vijfde plaats op 9)
Kinderopvang is de verzamelnaam voor alle vormen van professionele opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De namen van de onderverdelingen voorschoolse ( vanaf 07u30 tot aanvang school) en naschoolse (vanaf einde schooltijd tot 18 uur) spreken voor zich.
Buitenschoolse opvang is de som van de voorschoolse en de naschoolse.
Als je de cijfers gaat opzoeken voor Middelkerke op de door Open VLD blik aangegeven bron, dan vind je dat er geen 244 maar slechts 154 plaatsen zijn in de voorschoolse opvang. In 2009 waren er dat 153. Er werd dus geen vooruitgang geboekt. Dat zijn er 39 per 100 kinderen.
Een 178ste plaats op 308 Vlaamse gemeenten, is zeker niets om hoog mee op te lopen.
Er zouden wel nog 93 plaatsen zijn voor buitenschoolse opvang. Het cijfer 244 hierboven, is dat misschien een verkeerde optelling van 154 en 93?
Dat zou bij het haar getrokken zijn want zijn dat niet dezelfde plaatsen van de voorschoolse opvang?
Heeft men dat cijfer misschien wat willen opsmukken?
Middelkerke beschikt over een ruim aanbod lagere kwaliteitsscholen. (!!!)(6 scholen en vierde plaats).
De gemeente is dus ook daarin geen uitblinker maar waarschijnlijk voldoet dat wel aan de behoefte.
Maar wat is een lagere kwaliteitsschool? Wordt daar minder goed les gegeven? Zijn ze dan minder goed uitgerust? Natuurlijk niet, het zijn lagere scholen, maar met kwaliteit.
Van een ongelukkige uitdrukking gesproken! Dat kan wel degelijk verkeerd verstaan worden.
Activering leefloners reeds gerealiseerd
Eén van de strijdpunten van de blauwe partij zou geweest zijn het stimuleren van leefloners om te werken of om een beroepsopleiding te volgen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Op 8 juli zou onder impuls van de Open VLD fractie van de OCMW raad, een oriënterende opleiding bouw opgestart zijn.
In diverse fasen zouden de leefloners door middel van een mix van sociale- en arbeidsactivering voorbereid worden op een volledige (re)integratie in de maatschappij.
Is dat niet wat al te vaag? Welke resultaten werden er geboekt? Hoeveel deelnemers waren er? Hoeveel krijgen/kregen er een plaats op de arbeidsmarkt? Om wat te doen?
De Open VLD beweert daarmee na amper zes maanden in de huidige legislatuur een eerste programmapunt gerealiseerd te hebben.
Eén per zes maanden is dat niet wat weinig? En is dat punt dan nog wel verwezenlijkt?
Ik heb op hun website http://www.vldmiddelkerke.be/?content=verkiezing#pijler1 tevergeefs gezocht naar dat programmapunt. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, zette de Open VLD tien Engagementen voor een nog betere toekomst voorop. Daarin was van opleiding van leefloners geen sprake. Voor de verkiezingen van 14 oktober 2012 maakten ze er ook geen gewag van in hun vijf pijlers voor de toekomst.
In hun propaganda voor beide verkiezingen vermeldden ze telkens vijf stokpaardjes. De woorden leefloon en leefloner ontbreken daarin volledig.
Mag ik ook nog opmerken dat de OCMWs verplicht zijn vreemdelingen jonger dan 25 jaar aan tewerkstelling te helpen of een project op te starten dat moet leiden tot tewerkstelling?
Ik ben er ook zeker van dat de OCMWs daar sowieso topprioriteit aan geven.
Wat dus bedoeld wordt met onder impuls van de Open VLD fractie van de OCMW raad' is mij niet duidelijk!
Besluit
Dames en heren van de Open VLD, doet alstublieft niet langer aan desinformatie. Zegt eenvoudig waar het in Middelkerke op staat: geen valse beloften, bescheidenheid, duidelijke vooruitzichten, correcte cijfers en eerlijk opbiechten van uw moeilijkheden. Voor die laatste zal de bevolking wel begrip hebben.
En
de jonge gezinnen zullen er jullie dankbaar voor zijn!
Misschien komen ze dan wel in Middelkerke wonen.
Bronnen
Artikel in Het Nieuwsblad van 16.10.2013 van Dany Van Loo
http://www.nieuwsblad.be/extra/kinderopvang/
Artikel 'Het Nieuwsblad' Hoeveel plaats is er voor kinderopvang in jouw gemeente?