In het voorbije weekend bood mijn straat een ongewone aanblik: aan elke boom een gekleurde ballon. De verklaring kon ik lezen op de ballonnen: Chiro 75 jaar. Op internet vond ik dat er in het weekend 24 26 april 2009 gefeest wordt voor 75 jaar chiro nationaal en 60 jaar chiro Westende.
Vooral dat laatste sprak mij aan omdat ik in mijn heel jonge jeugd ook bij de chiro was. Dat dacht ik tenminste. Ik vond zelfs nog een foto terug van een groep jongens die te velde een boterham aan het eten waren. Op de achterzijde staat geschreven 1946-1947. Dat zou dus meer dan 60 jaar geleden zijn. Men zou zich kunnen afvragen of die datum wel klopt, maar de jongens die erop staan en daar ben ik zelf ook bij, zien er uit volgens hun leeftijd in 1946. Mysterie? Neen! Alleen heette dat toen nog niet chiro maar patronaat.
De naam chiro is geen afkorting, maar bestaat uit twee Griekse letters achter elkaar: c 'chi' en r 'rho'. De beweging is gegroeid uit de katholieke patronaten. Godsdienstige vorming speelde een heel belangrijke rol. De opvoeding die daar gegeven werd, paste binnen de idee van 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus' (de AVV-VVK-gedachte). 'Chi' en 'rho' passen daarbij omdat het de eerste letters zijn van Jezus' bijnaam: Christos, de gezalfde. Onze afdeling stond destijds inderdaad onder de leiding van de onderpastoor . Eén van de leiders was Gilbert Cappelle (°1927), latere pastoor van Lombardsijde. Nu lees ik op internet dat de chirogroepen alle kinderen en jongeren in hun vrije tijd willen samenbrengen, zonder onderscheid. Via spel willen men hen ervaringen laten opdoen, leren samenleven, een kijk bieden op zichzelf en op de wereld. Bij ons had je enkel jongens, geen meisjes. Ze werden allemaal christelijk opgevoed. Nu krijg je de indruk dat men er niet meer durft voor uitkomen dat het om een christelijke beweging gaat, zoals de CVP en later de CD&V die liefst de C zouden laten vallen. Voor mij niet gelaten, maar het is het één of het ander. Ik lees in de Zeewacht van 24 januari 1947: Met voldoening kan men vaststellen dat ook het Patronaat terug heropbloeit. In een geest van frissche jeugdigheid . Daar maken onze knapen geregeld een fijne zondagnamiddag door. Hun aantal dat gedurig toeneemt, bereikt omtrent de veertig. De inrichters streven er vooral naar de gezelschapsspelen in een muf lokaal te vervangen door flinke openluchtspelen, waarin echte jongens zich werkelijk thuis voelen. Het is voor vele ouders een gelukkige oplossing om aan hun kinderen een gezonde maar tevens aangename zondagnamiddag te bezorgen.
Ons clubgebouw werd hier de Tap genoemd naar Gîte dEtappe of Wandelheem (dat er kwam in 1947, een christelijk tehuis voor jonge trekkers). Op de plaats waar nu het resterend hoofdgebouw van Zon en Zee staat, konden wij over verschillende lokalen beschikken. Daar was ook een feestzaal waar toneelstukken opgevoerd werden en waar zangcrochets plaatsgrepen. Die werden vroeger massaal bijgewoond. Naast het gebouw lag er ook een voetbalplein.
Nu zie ik dat de huidige chiro kan beschikken over de Westhint in de Essex Scottishlaan. Hier had wijlen Jan Ureel ooit een garage. De werkplaats werd sportzaal en de naastliggende lokalen zijn vergaderzaaltjes. Daarbij is ook het woonhuis aangehecht. Die gebouwen zagen er altijd erg verwaarloosd uit, maar deze week, voor het jubileum zeker, werd de gevel herschilderd en versierd.
Omdat ik de doelstellingen van de beweging natuurlijk edel vind, wens ik ze nog vele jaren, enthousiaste leiders en veel gemotiveerde jongeren.
Bronnen http://info.chiro.be/artikel.php?id=399
|