Een paar weken geleden heb ik geschreven dat ik steeds met genoegen en met nieuwsgierigheid het verschijnen van een partijkrantje van de Open VLD begroet. Het lijkt er zelfs op dat ik alleen dat blaadje lees maar vooral
bekritiseer. De reden? Misschien brengen de andere partijen niet regelmatig iets uit? Of misschien staan er te weinig artikel(tje)s van enige betekenis in? Maar ik moet toegeven dat we de laatste tijd verwend worden. Te beginnen door de NV-A. De andere partijen zijn gevolgd en komen hier ook nog aan de beurt.
De NV-A herleeft Een tijdje geleden viel nummer 2 van de jaargang 2011 maand mei van de NV-A in onze bus. Het is vier bladzijden dik, waarvan 3 op het lokale en één op het Vlaams niveau. De layout op A4 formaat is verzorgd. Het heet Denken, Durven, Doen. Goed gevonden als slogan, maar meent de partij dat echt? Zo ziet de hoofding eruit.
Ze hebben nu ook een (nog onvolledige) website op http://www.n-va.be/afdeling/middelkerke Ze hebben wel (nog?) geen vertegenwoordigers in de gemeenteraad, maar de ambities zijn groot want hun gemeentelijke afdelingen kunnen tegenwoordig genieten van de gunstige wind op nationaal/ Vlaams vlak. De partij wordt door de Vlaming (1 op 3) bejubeld omdat ze erin geslaagd is één vol jaar na de verkiezingen, te beletten dat ons land weer hervalt in al zijn vroegere gebreken en tekortkomingen. Ze noemen dat het been stijf houden tegenover de Franstaligen maar ik wacht liever af om te zien welke hun verwezenlijkingen maar vooral hun uiteindelijke toegevingen en afwijkingen aan hun verkiezingsprogramma zullen zijn. Maar goed, terug naar het lokaal niveau en naar het krantje. Ik wil het hier hebben over vier artikels: Goed op dreef en Terug thuis, Grootse verwachtingen, half ingelost en tenslotte Voetbal in Middelkerke anno 2021.
Goed op dreef? en Terug thuis De afdelingsvoorzitter Danny Van Den Broucke, bij de gemeenteraadverkiezingen van 2006 op een kartellijst met de CD&V, bevestigt vooreerst wat ik hierboven schrijf, namelijk dat zijn partij de wind in de zeilen heeft. Hij verwelkomt Jan Gebbert, die na passages bij Idee 21, Spirit, SLP, SVHV een beetje verweesd achterbleef, net als schepen Lode Maesen. Beide sloten dan maar een LINKS progressief kartel met de socialistische partij en met de groenen. Jan Gebbert werd daar zelfs voorzitter van. Ik vind Terug thuis wel een totaal verkeerde titel. Dat betekent toch terugkeren naar iets of ergens waar men vroeger geweest is. Maar Jan Gebbert is toch nog nooit bij de NVA geweest? Natuurlijk weet ik ook dat hij nu weer gevolg wil geven aan zijn Vlaamse roeping. Ik wil hier geen oordeel over hem uitbrengen, want ik ken die man niet persoonlijk, maar ik stel alleen maar de vraag welke bochten men in zijn leven allemaal kan nemen. Vlaamsgezind zal hij wel zijn, maar
. Toen er destijds sprake van was dat Lode Maesen besprekingen had aangevat voor een overstap naar de NVA, heb ik in mijn blogartikel Voor welke toekomst kiest schepen Maesen? van 02.01.2011 uitvoerig gehandeld over de vraag hoe progressief te verzoenen is met NVA. Bij het uiteenvallen van de Volksunie in 2001, moesten/ konden de leden kiezen. Enerzijds waren er Bert Anciaux (nu bij SP-a) en Els Van Weert, die samen met Geert Lambert (nu bij Groen) de links-liberale partij Spirit (Sociaal, Progressief, Internationaal, Regionalistisch, Integraal-democratisch en Toekomstgericht) oprichtten. Anderzijds was er Geert Bourgeois die een nieuwe partij stichtte, de N-VA of Nieuw-Vlaamse Alliantie. Gebbert koos toen dus niet voor het rechtse NVA, maar voor het linkse Idee21. Spirit werd later nog omgedoopt tot Vlaams Progressieven en nog later tot SLP of Sociaal-Liberale Partij. Ook daar volgde Gebbert in het spoor van de linkse Geert Lambert. In het artikeltje verheugt Jan Gebbert er zich op dat hij nu veel collegas van de SVHV terugvindt: Danny, Chris, Bianca en Koen. Zou men dat misschien ook opportunisme kunnen noemen?
Hieronder vinden jullie de verkiezingslijst 2000 van die partij. En misschien volgt Lode Maesen later toch nog? En de andere?
Grootse verwachtingen, half ingelost Ook daarover heb ik enkele maanden geleden (op 28.11.2010) een kritisch artikel geschreven met de titel Kennen jullie Henri Jaspar? Ik kan Chris Niville natuurlijk alleen maar bijtreden in zijn oordeel. De kinderen kregen nu wel een voetpad van de kerk naar de school, maar het fietspad is inderdaad ontsproten uit een eigenaardige hersenkronkel. Misschien brengt het (geplande?) tweede deel van de laan een betere oplossing? Er staan inderdaad ook te veel verkeersborden, wat de duidelijkheid en dus de verkeersveiligheid zeker niet ten goede komt. Destijds, op 26 november 2010, het was een barkoude dag, heb ik het feest einde werken bijgewoond. Het aantal aanwezigen staat mij nog min of meer voor de geest. Er werden toen per gezin twee bierbonnetjes uitgedeeld. Als Chris nu schrijft dat 6.000 consumpties soldaat gemaakt werden, dan gelijkt dat eerder op een bierfeest. Foei, gemeentebestuur!
Voetbal in Middelkerke anno 2021 Ook over het Middelkerks voetbal heb ik reeds twee blogartikels geschreven. Het eerste, gedateerd op 20 december 2009 Voetbal in Middelkerke en zijn deelgemeenten was een uitgebreide studie met een vergelijking tussen de badplaatsen en over de manier waarop een club het hoofd boven water moet houden. Een recenter artikel ging over het nieuwe stadion van SC Lombardsijde. Koen Dierendonck, zoon van Pol en broer van Henk (LDD) laat ons nu weten dat de NV-A voorstander is van een site waar twee ploegen naast en met elkaar kunnen werken. Hij beweert dat binnen de besturen van de voetbalploegen nu reeds een toekomstvisie leeft waarbij twee grote verenigingen zouden overblijven in Middelkerke. Ik citeer Wij willen clubs die financieel het hoofd boven water kunnen houden en die het gemakkelijker krijgen om jong talent aan zich te binden. De NV-A pleit voor sterke clubstructuren met moderne sites in plaats van opgelapte gebouwen en nieuwe constructies die slechts tijdelijke oplossingen bieden. En waarom niet het voorbeeld volgen van andere kustgemeenten en een terrein in kunstgras aanleggen? Dat is een investering die zichzelf terugbetaalt! Beste Koen! Waarom draai je zo rond de pot? Wat bedoel je met gemakkelijker jong talent aantrekken? Wat zijn sterke clubstructuren? Bedoel je met moderne sites het soort waarvoor de gemeente in Lombardsijde zopas meer dan 50 miljoen BFr betaalde? Wil je clubs in nationale afdeling of lokale provinciale liefhebbersploegen? Wil je nog meer leven uit de dorpen doen wegvloeien, door hun voetbalploeg te doen verdwijnen? Waar zijn er nu nieuwe constructies die slechts een tijdelijke oplossing bieden? Heb je de clubs gecontacteerd en zijn ze echt bereid om samen te werken? Het is meestal zo dat niemand zijn zelfstandigheid wil opgeven, zeer vaak omdat financieel gezonde clubs de schulden van andere niet wensen. Het is allemaal vaag, hé, veel te vaag. Maar ja, het is toch maar voor 2021.
|