Elke gemeente geeft tegenwoordig een informatieblad uit, het ene al luxueuzer dan het andere. Enkele dagen geleden ontving ik dat van Middelkerke, de Sirene. Ze zijn al aan de achttiende jaargang en dat was nummer 110. Het wordt tweemaandelijks verspreid en bevat heel wat nuttige informatie in de domeinen van ontwikkelingssamenwerking, senioren, cultuur, personeel, jeugd, huisvesting, sport, toerisme, openbare werken, milieu, ocmw, archief, bib, politie, burgerlijke stand,
Tevens vind je er de kalender van de activiteiten, nuttige nummers, openingsuren, enz
Heel wat dus en dat, gepaard aan een verzorgde layout, verdient wel eens de gelukwensen van de gewone burger.
De Middelkerkenaar die ook geïnteresseerd is in het besturen van de gemeente en die ook wel eens wil horen wat er achter de schermen gebeurt, blijft wel op zijn honger zitten. Ik begrijp natuurlijk wel dat een officieel gemeentelijk blad moeilijk de fouten en nalatigheden van het bestuur in de verf kan zetten. Je moet al naar de zittingen van de gemeenteraad gaan om wat meer te weet te komen. De pers geeft namelijk slechts een flauw beeld van wat zich daar afspeelt. De lokale journalisten, als ze dan al bekwaam zijn om exact een agendapunt te beoordelen, zijn dikwijls eerder hofschrijver dan objectief waarnemer. Ze zijn, zo gaat dat nu eenmaal de dag van vandaag, bang om door de burgemeester op droog zaad gezet te worden.
Een paar voorbeelden zullen mijn betoog misschien wat duidelijker maken. Op 16 december 2008 zou de zaak van de ijspiste met waarnemend burgemeester Michel Landuyt in de hoofdrol, verder behandeld worden. Is dat niet doorgegaan? Wanneer wordt het verder gezet ? Of is er toch iets beslist? Hebt u daarover iets gelezen?
De gemeentebegroting (men spreekt tegenwoordig van gemeentebudget) is een akte van de gemeenteraad, waarbij de ontvangsten en uitgaven van de gemeente bij voorbaat (dus vóór de start van 2009) en voor een bepaald tijdperk ( 1 januari tot 31 december 2009) worden geraamd en waarbij machtiging wordt verleend aan het College van Burgemeester en Schepenen om, na goedkeuring van de begroting door de hogere overheid, de erin voorziene uitgaven te doen en deze te financieren door de erin voorziene ontvangsten.
Voor elke overheid is de begroting één van de belangrijkste beleidsmiddelen. Ze vertaalt alle beleidsplannen, alle maatregelen, voorstellen en lopende zaken in centen. Wel, de begroting van Middelkerke is er op vandaag 11 januari 2009 nog steeds niet. De burgemeester zou beloofd hebben dat de bespreking ervan zal gebeuren op de gemeenteraad van 13 januari 2009. Mag er dan ondertussen geen geld uitgegeven worden? Vanaf 1 januari en tot de dag dat de begroting volledig uitvoerbaar is (na de ganse procedure en toelating voogdij), mag de gemeente met voorlopige twaalfden werken, maar enkel voor verplichte uitgaven. Dit betekent dat men elke maand 1/12 van de uitgaven die in de begroting van een vorig jaar stonden, mag aanwenden. De lijst Dedecker, zich baserend op artikel 14 van het algemeen reglement op de gemeentelijk comptabiliteit (KB 2 augustus 1990) beweert zelfs dat de gemeente nagelaten heeft de voorlopige twaalfden aan te vragen voor de noodzakelijke uitgaven en de normale werking van de gemeentediensten. De gemeente zou volgens hen in 2009 dus niet beschikken over de nodige kredieten om een normale werking van de gemeente te garanderen. Dat geldt wel niet voor de bezoldiging van het personeel, het betalen van verzekeringspremies en belastingen.
Om tenslotte nog even terug te komen op de kerstversiering en verlichting in Westende. Al bij al viel dat tenslotte nog mee, maar wie kan er mij zeggen hoeveel dit allemaal gekost heeft en of deze uitgaven wel allemaal gerechtvaardigd zijn? Is het echt nodig een geplastificeerde kaart in kleurendruk aan elke kerstboom te hangen om mee te delen dat ze op 10 januari zullen verbrand worden? Op 10 januari kon ik nogmaals het mooi verlicht kerststalletje aan de Westendse dorpskerk bewonderen. Spijtig dat het leeg was!!
|