Door wat men noemt een 'doorgaans goed ingelichte bron' kwam ik te weten dat er veranderingen op til waren qua gebruik van de Calidris. Men zou namelijk het speelterrein verplaatsen naar de gemeenteschool waar tegelijk met de nieuwbouw van de school een grote investering gedaan werd om er een modern speelplein met veel mogelijkheden aan te leggen.
Op zich is dat misschien te verdedigen, maar … Ik wilde me niet vastpinnen op het speelplein en ik wilde er wel wat meer over weten. Na de voorbereidende vergadering op de daarnavolgende gemeenteraad, kwam ik tot de vaststelling dat er eigenlijk vier ideeën gesproten waren uit het brein van ons schepencollege. Ten eerste, dat verplaatsen van het speelplein. Ten tweede, de Intercommunale voor de Reddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) wil een groter deel van de Calidris bezetten en het college staat daarachter. Ten derde, het Agentschap Natuur en Bos zou er alweer aan denken om van het Sint-Laureinsstrand een zuiver natuurgebied te maken en het college heeft niet de intentie zich daartegen te verzetten. Ten vierde, de surfclub van Westende, wil een grotere zone van het strand bezetten en het college vindt dat goed.
Vooraf enkele gegevens over de huidige toestand.
Waarvoor wordt de Calidris tegenwoordig nog gebruikt? De chiro bezet de gebouwtjes achteraan, die gescheiden zijn van het hoofdgebouw. Die lokalen verkeren in slechte toestand (rot en vochtig) en ze zijn ook te klein. De leiding hoopte, éénmaal dat de school weg was, dat zij extra lokalen zouden krijgen.
De I.K.W.V, die instaat voor de veiligheid van baders, zwemmers en watersportbeoefenaars in al onze badplaatsen, bezet er 7 lokalen in de zijvleugel. Telkens er verkiezingen plaatsgrijpen (eerstvolgende in 2024 twee keer, in 2029 en 2030) worden de stemlokalen er ingericht. Waarschijnlijk om aan te tonen dat het gebouw zeker nog nuttig is, beweert men dat er tentoonstellingen ingericht worden of kunnen ingericht worden, maar zoeken jullie maar eens op wanneer dat nog eens gebeurde.
De cafetaria en de parketzaal zijn interessant als extra binnenruimte. De grote zaal wordt soms gebruikt voor evenementen zoals de jaarlijkse kerstmarkt/drink. Ook andere verenigingen gebruiken die zaal nog dikwijls voor banketten e.d.m. Een turnzaal van een school is veel minder gezellig en ook alweer verder van de tram.
In de loop van de voorbije jaren gebeurden nogal wat bestemmingswijzigingen. In 1987 kocht de gemeente de gebouwen die ze daarna restaureerde, in totaal voor 5 miljoen euro, om ze om te vormen tot een centrum voor socio-culturele activiteiten. Er werden ooit zeeklassen ingericht, wat betekende dat per jaar 4000 kinderen met hun begeleiders konden genieten van de zeelucht en er konden overnachten. Een toeristische troef voor Westende, maar de klassen werden afgeschaft. Dat wilde de oppositie, zijnde in hoofdzaak de lijst Dedecker, absoluut niet. Zij wilden namelijk dat onze kinderen ook in de toekomst van deze parel aan de Vlaamse Kust konden blijven genieten. Er werden ooit ook lessen gegeven voor het realiseren van jobs binnen het werkervaringsproject art.60 in het kader van een keukenproject OCMW. Dat project werd naar Middelkerke overgebracht. Heel wat verenigingen hadden er een vaste werking: Okra, verschillende verenigingen van kunstenaars, modelbouw, turnclub, dansclub, vriendenkring voor senioren, zangkoor, karateclub, anonieme alcoholverslaafden, kaartersvereniging. De helft daarvan werd in 2014 afgeschoven naar ‘De Rille’ in Middelkerke omdat ze ontoelaatbare kosten meebrachten. Dat werd door de verenigingen niet op gejuich onthaald. Weer een troef minder voor Westende! Persoonlijk denk ik dat de bedoeling erin bestond het dienstencentrum te bevolken na het in gebruik nemen van het nieuw rusthuisgebouw? Maar goed, dat gebeurde onder het vorig bestuur. In 2014 werd beslist door de Open VLD -CD&V meerderheid om een gedeelte van het centrum Calidris voortaan in erfpacht te geven aan de Intercommunale Kustreddingsdienst (IKWV) die meer ruimte nodig hadden voor hun administratieve diensten. In hun vorige locatie in Koksijde konden ze immers maar beschikken over een oppervlakte van 25m² of een lokaal van 5m op 5m. Ze betaalden daarvoor 800 euro per maand. Op 28 mei kwam het punt al ter goedkeuring op de agenda van de gemeenteraad, zonder raadpleging van de cultuurraad of enig ander beheersorgaan van de gemeente en zonder dat daarvoor een aanbesteding uitgeschreven werd, voor zover die een ander resultaat zou opgebracht hebben. Maar goed … dat gebeurde onder het vorig bestuur.
En nu de vier geplande of geviseerde wijzigingen:
Ten eerste: Het verplaatsen van het speelplein Je zou kunnen zeggen: dat is toch logisch dat het speelplein aan de nieuwe gemeenteschool, dat heel veel euro’s kostte, optimaal gebruikt wordt. Zijn er dan misschien teveel speelpleinen in Middelkerke? De chiro gebruikt dat pleintje namelijk ook en het is dus zeer spijtig dat men hen dat ontneemt.
De ligging van de Calidris is uiteraard perfect voor de speelpleinwerking, dicht bij duinen en strand en de kusttram, weg van bewoning.
Men kan ook van mening zijn dat kinderen tijdens de vakantie eens in een andere omgeving mogen verblijven. Da's zeker niet bevorderlijk voor kinderen. Diezelfde speelplaats, dezelfde lokalen, refter,... De nieuwe school zal er ook schade van ondervinden. Een grote groep kinderen maakt nu eenmaal brokken. En dan bestaat de kans dat er conflicten komen met het onderwijzend personeel.
Er werden onlangs nog heel wat kosten gemaakt om alles op te knappen en meer nog om het gebruik door de speelpleinwerking te faciliteren.
Ten tweede: Het IKWV wil uitbreiden. Ziehier de redenen waarom dat volgens schepen van reddingsdienst Tom Dedecker moet gebeuren.
Momenteel moeten cursisten van de opleiding redder aan zee voor een stuk van het opleidingstraject naar Zedelgem pendelen. Daar ligt namelijk het WOBRA of West-Vlaams Opleidingscentrum voor de Brandweer- Reddings- en Ambulancediensten. “Die verplaatsing is voor heel wat jongeren erg moeilijk haalbaar met het openbaar vervoer en vaak moeten de ouders bijspringen om hun kind over en weer te voeren”, zegt Tom. Hij vervolgt: “Het is onze visie om de Calidris als opleidingscentrum in te richten. Er is ruimte voor leslokalen. De strandredders kunnen zich er douchen en omkleden. Er is voldoende plaats om boten en motoren te stockeren. Er zou een lift kunnen geïnstalleerd worden om het verplaatsen van motoren mogelijk te maken.”
Men zal die mooie zaal toch niet gebruiken voor de opslag van motoren en boten, zeker? Er werd op 27 juni 2014, in de gemeenteraad, een erfpacht met een looptijd van 27 jaar voor 7 lokalen goedgekeurd. De toenmalige voorzitter van de raad, Michel Landuyt, vond de door IKWV aangeboden erfpachtvergoeding van 1.000 euro/jaar een interessant aanbod, terwijl de LDD dat (terecht) een habbekrats vond. Schepen Devey was immers voorzitter van de IKWV en zal wel aan de basis gelegen hebben van die verhuis en van dat gunstig koopje. Burgemeester Dedecker vond het spijtig dat ze door het vorig bestuur vastzitten aan die vergoeding voor zo’n lange tijd. Een erfpachtvergoeding wordt weliswaar geïndexeerd maar deze is in elk geval veel te laag. JMD suggereerde, maar ik kan moeilijk geloven dat hij dat ernstig bedoelde, dat in 2041 de erfpacht niet zou vernieuwd worden en dat men dan een nieuwe bestemming zou kunnen geven aan het gebouw. Als het IKWV meer ruimte in beslag neemt, dan neem ik aan dat voor dat nieuw verkregen gedeelte een NORMALE prijs zal moeten betaald worden. Volgens mij zou het een huur moeten zijn in plaats van een erfpacht. De erfpachter krijgt namelijk het volle genot van het pand en kan zelfs verbouwingswerken uitvoeren zonder aan iemand toestemming te moeten vragen. Dat mooi gebouw mag toch geen grote opslagplaats worden voor boten en motoren.
We mogen ook niet vergeten dat Middelkerke jaarlijks, voor zijn 15 reddersposten, een bijdrage betaalt aan de IKWV. Voor 2021 bedraagt die 165.725 euro.
Ten derde: Wordt het Sint-Laureinsstrand dan toch nog een zuiver natuurgebied? In 2004 hing die dreiging al eens boven ons hoofd. Dat stond in het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoerings Plan (PRUP) ,,Strand & Dijk". De volledige infrastructuur zou ‘aan de natuur worden teruggegeven.’: de badzones, de redders, het strandsanitair en zelfs de zeedijk. Er werd zelfs gevreesd voor het voortbestaan van het hotel Sint-Laureins en voor het cultuurcentrum Calidris. Duinen zouden in de plaats komen. Op het strand zou men wel nog mogen wandelen maar bijvoorbeeld geen zeilwagenraces houden. We waren geen zulke wijze woorden van hem gewoon maar op 10.09.2004 verklaarde Michel Landuyt aan ‘Het Laatste Nieuws’: “Tenslotte is Sint-Laurentius het strand van de Westendenaar en van alle toeristen die in die kant van de gemeente op vakantie komen. De campings, de vakantiehuisjes, ons grootste hotel, het ligt allemaal daar. Die mensen de toegang tot het strand ontzeggen, kan niet.” Logisch toch? Zouden al die mensen naar Westende-bad moeten? Met de auto? En waar zouden ze die kwijt geraken?
Dat veroverend gepland natuurgebied (VEN-gebied) zou lopen vanaf de haven van Nieuwpoort tot de aan de Westkant van Westende-bad. Schepen Dedecker vindt dat eigenlijk geen groot bezwaar omdat het Sint-Laureinsstrand volgens hem toch meer en meer in onbruik geraakt, onder meer omdat er geen cabines mogen geplaatst worden (in natuurgebied). Dat er nog plaats genoeg is voor badgasten in de richting van Nieuwpoort klopt niet als het VEN-gebied nog steeds bepaald wordt zoals hierboven. Heel wat overleden Westendenaars die jaren geijverd hebben voor een eigen strand, zullen zich omdraaien in hun graf.
Ten vierde: De gemeente wil de surfzone uitbreiden De surfclub ‘de Kwinte’ is altijd al een paradepaardje geweest. Het uniek feit dat het gebouw op het strand mocht neergepoot worden met vooraan heel de dag een zonnig terras dat wandelaars, ook niet surfers, aantrekt is toch een echt privilege. Nu zou de gemeente de surfzone willen uitbreiden in de richting van Sint-Laureins. Tom Dedecker: “Die zone wordt namelijk te klein. Momenteel wordt er aan golfsurfen gedaan en zijn er veel jeugdkampen. Ook wind- en kitesurfen wordt er beoefend, wat het soms gevaarlijk druk kan maken. Door uit te breiden, krijgen deze sporten meer ruimte. We willen er tegelijk een zeilzone van maken. Kleine zeilbootjes zouden dan op het droge kunnen liggen nabij de Calidris-duinen en met een tractor het water in worden getrokken. Dit zou een toeristische troef kunnen zijn.” Zal die uitbreidingszone dan niet in het natuurgebied liggen?
Is hier geen belangenvermenging in het spel? Toen het schepencollege destijds besliste om een gedeelte van de Calidris te verhuren aan de IKWV, waarvan schepen Devey voorzitter was, vond de Lijst Dedecker dat Devey, niet had mogen meestemmen omdat er belangenvermenging in het spel is. Dat is namelijk het geval als er een situatie ontstaat waarbij iemand meerdere belangen, die een zodanige invloed op elkaar kunnen uitoefenen dat zijn integriteit ten aanzien van het ene of het andere belang in het geding komt. Heeft de LDD die tussenkomst van destijds misschien vergeten? Of vinden ze nu dat een mens wel twee bazen kan dienen? En nu maar afwachten! Volgens ‘Het Laatste Nieuws’ laat het Agentschap Natuur & Bos weten dat er “op heden geen conclusies getrokken” werden over de badzone in Sint-Laureins. ANB geeft ook mee dat het wacht op een zogenaamde ‘Passende Beoordeling’ van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Schepen Tom Dedecker benadrukt dat het zowel in geval van de Calidris als van de watersportzone over een visie gaat en dat er nog geen concrete plannen bestaan.
Lees op mijn blog eveneens: Het Sint-Laureinsstrand in Westende “Vergane Glorie” 23.11.2015
Besluit Natuurlijk weet ik dat er geen rook is zonder vuur en gezien de vastberadenheid van ons gemeentebestuur, ben ik er niet gerust in. Ik vind immers dat de ‘Calidris’ een veel te mooi en goedgelegen gebouw met uitstekende toeristische troeven is om zo goed als volledig bezet te worden door het IKWV. Ik ben nochtans een natuurliefhebber maar voor zover dat iets te betekenen heeft, verzet ik mij tegen het teruggeven van de badzone Sint-Laureins aan de natuur en tegen de uitbreiding van de surfzone. Daarmee doet men nogmaals te kort aan Westende-dorp. Ik vind ook dat de LDD tegenwoordig gemakkelijk vergeet wat ze vroeger in de oppositie beweerde. En wat denkt de huidige oppositie van dat alles. Ze zwijgen precies als vermoord! Bronnen Antwoorden op mijn vraag op de bijeenkomst van de pers op 24.11.2020 Artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ van Timmy Van Assche op 24.11.2020: Schepen Tom Dedecker: “Visie om Calidris om te vormen tot centrum voor strandreddersopleiding en watersport”
|