Op vrijdag 24 september 2010 zag ik door mijn vensterraam dat twee heren in hemdsmouwen op stap waren om reclame in mijn brievenbus te stoppen.Wat bleek, toen ik later mijn post ophaalde? Het ging om een zeer luxueuze propagandafolder van de Open VLD. Daarin vond ik een kaartje met daarop de tekst Wij zijn aan de deur geweest. Aangezien er een bel aan mijn huis hangt, die perfect werkt als men erop duwt, kan ik dus met absolute zekerheid zeggen dat dit niet gebeurd is. Onwaarheid, dus!!
Laten we de brochure, met veel fotos en (te) weinig tekst, even doorlopen.
Over de inleiding door Michel Landuyt, burgemeester
Landuyt bedankt de beste inwoners (het zou Open VLD kiezers moeten zijn) overvloedig voor het vertrouwen dat ze in hem gesteld hebben.
Michel zegt Ons team, dat de boekjes huis aan huis bedeelt, staat open voor uw suggesties. Dat bleek dus niet het geval te zijn.
De partij wil met deze actie een tussentijdse balans opmaken. Is dat woord hier eigenlijk wel op zijn plaats? Een balans is een winst- en verliesrekening. Hier is echter enkel sprake van wat de open VLD aan positiefs denkt verwezenlijkt te hebben en belooft nog te zullen uitvoeren. Geen woord van zelfkritiek, één grote zelfvoldaanheid. Het lijkt wel een verkiezingsbrochure. Wij blijven trouw aan onze visie? Zou ik mogen weten wat die visie inhoudt? Ruimte geven, in alle vrijheid werken, te ondernemen, te leren, te relaxen en te genieten is dat de visie? Is dat liberalisme? Meen je nu echt, Michel, dat jullie de inmenging van de overheid beperken? En hoe zit het met de inspraak? En met al de regels die jullie voorschrijven?
Algemeen Om eerlijk te blijven, wil ik onderstrepen dat er inderdaad wel enkele mooie verwezenlijkingen te noteren vallen. Dat is geldig voor alle deelgemeenten. Met de beschikbare budgetten (en subsidies) mochten we dat ook wel verwachten, nietwaar? Ik zou ook maar niet te hoog oplopen met de bouw van ondergrondse parkings en de aanleg van rotondes. Heeft de autochtone bevolking iets aan nog meer van die parkings? En rotondes hebben evenveel nadelen als voordelen. Daar zijn veel specialisten het mee eens. Maar over beide onderwerpen heb ik het al meermaals gehad in vorige artikels. Zitten daar geen verwezenlijkingen bij waarvoor de aanzet gegeven werd in de tijd dat de CD&V de schepen voor openbare werken leverde? De brochure houdt ook heel wat beloften in. We moeten dus afwachten om te zien wat daarvan terecht zal komen?
Eerst een paar punten over de kerngemeente Middelkerke In mijn beoordeling heb ik het hoofdzakelijk over Westende en Lombardsijde, maar toch eerst even wat mij opgevallen is in de tekst over Middelkerke.
Op onze zeedijk werd het historisch onderscheid tussen Middelkerke en Westende weggewerkt. Onze? Zoals het geschreven staat zou de dijk van Middelkerke-kern dus jouw dijk zijn, Michel? Die van Westende niet? Mag ik dan eens vragen waarom de VLD negen jaar nodig gehad heeft om in te zien dat er in één en dezelfde gemeente overal of nergens terrassen mochten komen?
Hebben onze dames en heren van het gemeentebestuur, met zon ruime staf aan ambtenaren, nu echt een studie nodig om de zwaktes en sterktes in kaart te brengen? Het is eerder aangewezen om meer op straat te komen, meer contact te hebben met de bevolking, zich meer te informeren en meer eigen inspanningen te doen om een bepaalde sector onder de knie te krijgen. Is meer kwalitatieve hotels echt het enig besluit dat uit die studie kon getrokken worden? Hoeveel heeft die studie gekost?
En daarmee komen we bij de financiën? Een balans gaat over centen. Zouden we dan eens mogen vernemen hoe het daarmee gesteld is? Hoeveel schulden heeft de gemeente? Zal het streefcijfer van 5% personenbelasting in 2010 gehaald worden? Waarom wordt daarmee gewacht tot het einde van de legislatuur?
Over Westende
Westende-dorp Ons dorp zou in de afgelopen negen jaar een gedaanteverwisseling ondergaan hebben. Weet de Open VLD eigenlijk wel wat dat is? In welke gedaante bevindt het dorp zich dan nu? Natuurlijk zijn er ook hier enkele verbeteringen: trefpunt, kinderopvang, voetbalpleintje aan gemeenteschool, Koning Ridderdijk, kerkomgeving,
Er werden en worden ook verschillende wegen vernieuwd: Noordzeelaan, Flandrialaan, Weststraat,
. en recent de Henri Jasparlaan van de kerk tot aan de school. Ook dat is positief, zelfs al moest voor sommige de gasleiding dringend vernieuwd worden. Mocht men enigszins rekening willen houden met wat ik daarover in vorige bijdragen schreef, dan zeg ik Proficiat!
Maar wat met al die beloften? Er komt een mooier marktplein. Wat wordt daar mooier aan? Ook een Agora-plein? We kunnen beter spreken van het Arthur Meynneplein (wat ook per akte verplicht is) aangezien er toch geen markt meer gehouden wordt
Het is dus gewoon een parkeerplein.
Wordt de veilige doortocht door Westende, die drie jaar geleden aangekondigd werd en die ten vroegste in 2010 zou aangevat worden, nu echt verwezenlijkt?
Zal het speerpuntproject watersportcentrum dat reeds beëindigd had moeten zijn met Pasen 2010, er nu toch nog komen?
Woonuitbreidingsgebied tussen Badenlaan en Henri Jasparlaan? Gaat het hier over die waterzieke zone waarvan al bijna 10 jaar gezegd wordt dat er 54 sociale woningen op zouden gebouwd worden?
Wat wordt bedoeld met systematische vernieuwing van de voetpaden? Mag ik eens een voorbeeld, buiten de nieuwe straten?
Er zijn ook nog enkele punten waar we helemaal niets over horen. Hoe zit het met Zon en Zee? De promotoren weten natuurlijk waarom er nu al tien jaar een leegte is, maar de bevolking helaas niet. Is het een kwestie van vergunningen die de overheid maar niet geeft of is het door de crisis?
Wat gebeurt er met het politiebureau in Westende? Straks vieren we ook daar dat er tien jaar geleden voor het eerst over gesproken werd.
Waarom wordt er nu nog altijd zo weinig gedacht aan meer fietspaden, wat ook al zo vaak beloofd werd?
Waarom zijn er nog steeds onvergunde kampeerterreinen in Middelkerke?
Meer daadkracht is zeker aangewezen, dames en heren!
Westende-bad Mogelijkheid voor eigentijdse nieuwbouwprojecten (natuurlijk!) zonder het waardevolle erfgoed uit het oog te verliezen Dat kan en mag een bestuur toch niet beweren als wij zien dat de Carlton, het postgebouw en villas in cottagestijl op de dijk zonder meer afgebroken werden.
We juichen natuurlijk ook enkele verwezenlijkingen toe, te danken aan investeringen door het Vlaams gewest: het Octave Van Rysselbergheplein en villa Les Zéphyrs Over de roestige caterpillar van Wim Delvoye, het symbool van de strijd van de kustbewoners tegen de zee, lopen de meningen uiteen.
De zinnen Het hart van Westende-bad werd gestaag gerenoveerd. Het Eduard Otletplein. Het Portiekenplein, de Distellaan en andere centrumstraten krijgen (?) een facelift, begrijp ik niet. Is dat niet tegenstrijdig? Slaat dat hart enkel op het plein? Wordt dat gestaag gerenoveerd? De Distellaan en de Meeuwenlaan verkeren toch in een lamentabele toestand? Die zitten toch ook in dat hart?
Heeft het gemeentebestuur echt nog onderhouden, ja zelfs uitgebouwde contacten in Brussel? De CD&V minister Crevits heeft nu toch de zeggenschap over openbare werken? En zal er straks toch nog geld zijn om al die beloften waar te maken? Er moet toch bespaard worden, zegt men? Of geldt dat niet voor Middelkerke?
Lombardsijde De Golf moet alle kansen krijgen om uit te breiden tot 9 holes. Men zou misschien eens moeten uitleggen wat dit juist betekent. Dat is een club waar lidgeld moet betaald worden, nog steeds tamelijk elitair, met een privé-uitbater, zeer omstreden bij de aanleg, op gronden die eigendom zijn van Toerisme Vlaanderen, Moet de gemeente, wij dus, dan mee opdraaien voor de uitbreidingskosten? Neen, toch? Maar, wat betekent anders alle kansen krijgen?
Mogen we dan toch verwachten dat er een Natuurherinrichtingsproject komt op de plaats van de vroegere camping Cosmos? Moeten we dat nog geloven? Dat werd anders reeds aangekondigd in de Sirene van juli augustus 2007 en nog heel veel vroeger besproken.
Is de doortocht van Lombardsijde, een heikel punt? Je zou het niet zeggen! Moeten de studies voor de hertekening nu nog starten? Het is alleszins een schoolvoorbeeld van gebrek aan doortastendheid van een bestuur. De bewoners willen de huidige toestand bewaren. Waarom wil de VLD het dan anders? Als ze kunnen bewijzen met ongevallencijfers dat de verkeersveiligheid ermee zou gediend zijn, dan moet het natuurlijk. De argumenten evenementen en markten zullen meer bezoekers aantrekken en er zullen meer bussen ingelegd worden stuiten op zware twijfels. Of moet er absoluut een nieuw dorpsplein komen voor het prestige van het gemeentebestuur? Laat u daar toch niet door leiden!
Het sportpark in de Baronstraat kan inderdaad een belangrijk project worden. Ik kijk nu reeds uit naar de totaalkost: huis Dedecker, kleedkamers en kantine voor SC Lombardsijde, speelpleinen,
Dat wordt een interessant bedrag!
Een woord blijft een woord staat voor het huidig gemeentebestuur houdt zijn beloften. Ik laat het toch maar beter aan de lezers over om daaraan geloof te hechten of daaraan te twijfelen.
|