Volgens een Verdrag van de Verenigde Naties is een kind, algemeen gesproken, een mens van minder dan achttien jaar. In Middelkerke maken ze iets meer dan 16% van de bevolking uit. Wie houdt er nu niet van kinderen? Een glimlach, een teder gebaar, een lief woord kunnen zowat ieder van ons ontwapenen. Iedereen heeft het beste met hen voor en wil aan een mooie toekomst voor hen bouwen. In een gelukkig gezin wordt de basis gelegd, de school werkt samen met de ouders aan een goede opvoeding en een degelijke vorming. Wij willen onze kinderen ver houden van verderfelijke invloeden zoals drugs, alcohol, slechte vrienden en van te vroege innige contacten met het ander geslacht. Iedereen is er van overtuigd dat ze teveel tijd doorbrengen voor het TV toestel en dat sport, vrije tijdsbesteding in open lucht, omgang met vriendjes en vriendinnetjes, kortom gezonde ontspanning veel beter zijn voor de opvoeding van onze lievelingen. Spijtig genoeg worden steeds meer drugs gebruikt en loopt het met de opvoeding van sommige jongeren niet zo gunstig als gewenst, vaak omdat ouders te weinig tijd hebben voor hun kinderen.
En daar is zeker eveneens een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente. Men zegt dat een gemeente kindvriendelijk is als ze voldoet aan de specifieke behoeften van haar jeugd, in een veilige en beschermde omgeving en als er op de gepaste manier met de jongeren gecommuniceerd wordt. Om dat te bereiken, beschikt Middelkerke, zoals elke andere gemeente, over een jeugddienst. Voor meer informatie, zie http://www.jeugdwerknet.be/adressen/organisatie/905 en http://www.middelkerke.be/nieuw/gemeentegids/gemeentegids.pdf pag 39. De werking ervan is hoofdzakelijk opgesplitst in minder dan 12 en meer dan 12 jaar. Het -12 team staat in voor de speelpleinwerking, de grabbelpas, grabbelkiddies (voor kleuters), éénmalige projecten (carnaval, paasfeest, Halloween, sinterklaas), individuele dossiers voor tussenkomsten in de abonnementen van de Lijn of van het georganiseerd schoolvervoer en het kinderforum. Het +12 team staat voornamelijk in voor de organisatie van de Paraswap, het jeugdhuis, buurtvoetbal, het JIP (Jongeren Informatiepunt), buurtwerking 'de Caravanne' in Lombardsijde, opleiding jeugdadviseurs, themagerichte, éénmalige projecten zoals uitwisseling, week van de amateurkunsten, eindeseizoenfuif, week voor de amateurskunsten, ondersteuning vrijwilligerswerking zoals sensibiliseringsproject tijdens Leffingeleuren en vindplaatsgericht werken.
Er bestaat een jeugdbeleidsplan 2008-2010 van 27.12.2007. Het omvat een inventaris van de jeugdinfrastructuur, werkingen, activiteiten en concrete acties die men in deze legislatuur zou willen verwezenlijkt zien. Het kan geraadpleegd worden op http://www.middelkerke.be/nieuw/jeugd.asp. De geplande uitgaven voor 2009 voor de jeugdzorg bedragen een goede 600.000 euro voor de personeelskosten, de werkingskosten, de jeugdraad en het beleidsplan. Voor de investeringen in gronden, gebouwen, meubilair en machines worden bijna 400.000 euro voorzien, zodat het totaal voor jeugdzorg afgerond 1.000.000 euro bedraagt. Naast de jeugddienst zijn in het centrum in de Westendestraat 30 nog twee diensten ondergebracht, namelijk de dienst voor onthaalgezinnen en het initiatief buitenschoolse kinderopvang, Die vallen binnen het kader van welzijn/gezinshulp en het aandeel daarin voor kinderen in de personeelskosten, werkingskosten en investeringen is niet eenvoudig te berekenen. Wat ik wel kan zeggen is dat in 2009 voor de naschoolse opvang in Westende en Slijpe elk 300.000 euro zal vrijgemaakt worden. Ook voor de voorzieningen voor jongeren (jeugdwerking de caravanne in Lombardsijde, speelplein in de sluiswijk in Middelkerke en het voor het jeugdhuis) is nog eens in totaal 385.000 euro voorzien, alles samen dus nog een miljoen euro. Ook in de sportinstallaties, sportpark, sportzalen en zwembad vormen kinderen een belangrijk deel van de bezoekers. Binnen het jeugdhuis is er ook nog een vrijwilligerswerking, in het bijzonder de v.z.w. de Paravang, actief. Er bestaat ook nog een Jeugdraad, een officieel advies- en inspraakorgaan voor kinderen en jongeren, waarin de verschillende jeugdverenigingen vertegenwoordigd zijn. Over de gemeentelijke bijdrage in de uitgaven voor het primair en kunstonderwijs wil ik het hier nog niet hebben. Er worden dus zeer belangrijke sommen besteed aan onze jeugd.
We moeten er wel op letten dat de jongeren (en de ouders) dit niet allemaal vanzelfsprekend gaan vinden en dat even buiten of op het strand spelen voor hen niet te min wordt. Ze moeten niet alles krijgen wat ze vragen en ze moeten er attent op gemaakt worden dat de maatschappij daarvoor van hen iets terugverlangt.
|